Rör inte min sup!

                                                          

Satt i soffan och slötittade på TV och programmet Dokument inifrån började. Dagens avsnitt hette "Rör inte min sup" där man utgick ifrån barns syn på alkoholen . Man hade valt att intervjua ett större  antal 7 åringar varav vi fick se kanske 8 barn i programmet i 7-årsåldern som svarade på olika frågor om alkohol, inte utifrån deras föräldrar utan mera allmänt om alkohol och hur de ser på det, varför man dricker, hur mycket, hur många glas vin vuxna dricker innan de blir berusade, att vuxna dricker mycket sprit och att de hellst vill att vuxna inte dricker då vuxna inte är sig själva med alkohol i kroppen.
Dessutom intervjuades en kvinnlig S- politiker från Oskarshamn samt Gabriel Romanus fd socialmminister om sin syn på att dricka. Den kvinnliga politikern ( vars namn jag tyvärr glömt) berättade om egna minnen kopplat till sitt föräldrahem och till alkohol vilket lett till att hon hoppat över denna dryck. Gabriel Romanus berättade att han "trappat ner" när barnen var mindre och om hur omgivningen reagerade på detta. Programmet konstaterar att man måste vara antingen nykterist eller tänker köra bil hem från festen om man skall kunna tacka nej

Vi fick också följa en vecka i Båstad och ett par ungdomars syn på alkoholen och på hur vuxenlivet skall se ut och att de ville ha tillträde till detta 15-16 års-åldern. Dessutom intervjuer med ganska många ungdomar som sk festade på stranden och runt  om i Båstad samtidigt som föräldrarna sk festade en bit därifrån under samma vecka.

Vad är det för samhälle vi har?
Varför måste alkoholen finnas med jämt och ständigt?
Varför kan vi inte undvara den i sammanhang där vi har fest tillsammans med våra barn och ungdomar?
Kan man ha en kul fest utan alkohol? Hur gör man då?
Kan man dricka litegrann?
Hur ser våra barn och ungdomar på detta?
Vi kanske skall prata med dem om detta? Vågar vi det?

Jag har tidigare under många år levt som helnykterist även om jag ibland dricker vin idag. Jag har idag vuxna barn som inte bor hemma. Jag vill inte dra igång en fördömardiskussion utan mera utifrån TVprogrammet ge möjlighet till att reflektera. Jag vet all alkoholen finns med alltmer i alla möjliga sammanhang men hur skall vi hantera den så att ungarna tycker det är kul?

Under avslutningen på programmet dök en son upp härhemma och vi började prata om hur han tänkte om detta dels utifrån sin egen uppväxt men även hur man skall vara som förälder rent allmänt. Jag blev glad efter vårt samtal.

(Ps. Bilderna är plockade från en royalityfri sida där man får hämta bilder på nätet.)


Kommentarer
Postat av: britten

ett viktigt inlägg och jag håller med dig till 100...och så skönt med det lilla samtalet också kan jag tänka mig / sov gott

2008-11-16 @ 22:48:08
URL: http://pyrobritt.blogg.se/
Postat av: Inga M

Jag minns att när mina tre barn var i tonåren så försökte jag prata om vad alkohol gör med människor. Och jag poängterade just detta att om man alltid är berusad i festliga sammanhang, eller andra umgängessammanhang så tappar man i social kompetens och liksom fastnar där man var när man började använda alkhol. Alltså att en 40-åring hade ett socialt festbeteende som en 15-åring om han skulle vara nykter.



Jag tror de hade rätt sena alkoholdebuter, men de kan ha tagit igen det i vuxen ålder. Tröstar mig med att det är de tidiga drickarna som är värst ill ute.

2008-11-17 @ 19:30:47
URL: http://inga.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0