Söndag kväll, fläskstek, princesstårta och sen lite halal-funderingar!

Lite mat och prinsesstårta från Coop Forums frysdisk...





Det har regnat hela dagen idag...vi måste tända ljus både inne och ute.







Sitter och läser dagens tidningar och fastnar i Expressens artikel "Halal-TV är en skymf".
Halal som är arabiska och betyder "det rätta, det tillåtna" är halva namnet i ett tv program där tre unga tjejer. Motsatsen till Halal är Haram som betyder det förbjudna. Läs dagens artikel i Expressen.

I artikeln säger skribenterna att ""med Halal-TV tar SVT ställning för utpräglade religiösa värderingar. Många har kommit till Sverige på flykt undan islamistiska förtryckarregimer. Andra är progressiva ateister eller passiva muslimer.

Dessa blir nu representerade av unga kvinnor som döljer sitt hår under slöjan och vägrar ta män i hand.


Opartiskhet är en
av de grundläggande reglerna för svensk public service. Med tv-programmet Halal-TV har Sveriges Television medvetet frångått denna princip. Tre kvinnor i huvudduk och i övrigt klädda enligt islamisk sed blir huvudrollsinnehavare i Halal-TV. Dessa tre unga kvinnor - låt vara att deras klädnader går i pasteller - representerar uråldriga religiösa påbud som står i strid mot grundläggande mänskliga fri- och rättigheter och värderingar. En av de tre har tidigare klart uttalat sitt stöd för sharialagar som till exempel stening till döds vid otrohet. ""


 De fortsätter ""Slöjan är ingen klädsel. Den är ett religiöst påbud med tydliga patriarkala värderingar om könsroller, kvinnans underordning och hennes sexualitet som måste döljas för alla utom den äkta maken. Den ser kvinnan och hennes sexualitet som samhällets fördärv. Därmed är slöjan en skymf mot männen som inte anses kunna behärska sin sexualitet vid åsynen av en kvinna utan huvudbonad. Slöjan är således en symbol för förtryck av båda könen. ""

Det här är svårt. Vi som har vår historia i Sverige sedan urminnes tider minns en tid då Sverige var ett  sk "kristet land". Vi har hört berättas om morgonbön i skolan, om synen på ensamstående mödrar, om synen på dem som levde tillsammans utanför äktenskapet sk Stockholmsäktenskap, om den som är annorlunda och inte följer normen, om små samhällen i vårt land där det var svårt att inte följa de normer och mönster som var rådande, om synen på homusexualitet osv. Vi har haft en kulturell syn på detta och många av oss har hört om kopplingen till kristendomen som haft den allenarådande grunduppfattningen i och för vårt land. Sen kokm sekulariseringen.
Vi har gått i skola och utbildning och fick med oss att prata och visa inte religion, tjata inte på folk om Din tro. Däremot lev religion, glöm aldrig Jesu ord om "dessa mina minsta". Svensk socialdemokrati vilka regerade i Sverige i många år tog bort kristendomsundervisningen och vi fick religionskunskap. Vi skulle få allmän info om alla religioner ur ett objektivt perspektiv.

Men är vi objektiva? Jag tror blod är tjockare än vatten. Jag tror att religion för många av oss också är kultur. Jag tror att många har en gudstro som är personlig och som man kanske inte pratar om.
 Jag tror också att vi som lärt oss att leva i ett sekulärt samhälle ( funderar också kring...vad är egentligen sekulärt?) blir rädda när vi möter ett trosvisst folk där vi ser unga tjejer trosvisst ta på sig slöjan för att de upplever att de känner sig fria när de bär slöjan.
Artikeln är undertecknad av följande personer:

Soleyman Ghasemiani, Barnen Först

Sara Mohammad, Riksföreningen Glöm aldrig Pela och Fadime

Inger Stark och Maria Hagberg, Nätverket mot hedersrelaterat våld

Layla Qaraee, Kvinnors nätverk

Mostafa Rashidi, Iranska Flyktingars Riksorganisation

Tara Twana, Women Aid

Aram Ali, Hawpshti Kurdisk närradio

Sherzad Fatih, Centret för försvar av barns rättigheter i Irak-Sverige

Rega Svensson Raoof, Organisation of Women´s Freedom in Iraq-Sweden

Maria Rashidi, Kvinnors rätt

En sak som glömdes bort när vi diskuterar kring programmet  var också vad det egentligen handlade om.
Jag surfade runt och hittade några tjejer som har kommenterat detta program och Hamiltons agerande i sina bloggar.
 Nabila Abdul fattah bloggar om Halal-Tv.





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0