Blåeld och/eller Cikoria...

Mina trevliga bloggläsare Annne och Annebelle har startat upp en fundering som jag inte är helt klar över. Annne har frågat sig...eller mej, är Cikoria och Blåeld samma sak. Ärligt talat, jag vet inte. Men när jag googlar på Blåeld så får jag fram denna info: 

Blåeld eller  Echium vulgare L.

    


Blåeld eller Echium vulgare L. är en tvåårig, strävhårig ört som kan bli upp till en meter hög. Stjälken är styvt upprätt, vanligen ogrenad, och mycket strävt hårig. Bladen sitter strödda och är lansettlika. Blåeld blommar i juni-juli med stora blå blommor som sitter i en axlik blomställning. Blommorna är röda i knopp, men blir när de slagit ut himmelsblå, sällsynt förekommer också vita blommor. Kronan är snett trattlik och femflikad med olikstora flikar, utsidan av kronan är hårig. De flesta av de fem ståndarna sticker ut ur kronan, liksom det böjda kluvna stiftet. Delfrukterna är skrovliga.

Blåeld karaktäriseras av sina blå, snett trattlika blommor med utskjutande ståndare och kluvet stift.

Blåeld är vanlig i Sydsverige men förekommer mer sparsamt upp till Gästrikland. Den växer på torr öppen mark, som vägkanter, banvallar och klapperstensstränder. Neptuni åkrar på norra Öland har till exempel en mycket riklig förekomst av blåeld.

Den skall icke förväxlas med en flintgodsservis av Herta Bengtsson.







Cikoria eller Cichorium intybus L.
Cikoria är en två- till flerårig ört med ljusblå blommor. Stjälkarna är kantiga, styva och sega strävhåriga och kan bli nästan en meter höga. De flesta bladen sitter i en basal bladrosett, de är styvhåriga och parflikiga med tandad kant. Stjälkbladen, som är brett hjärtlika vid basen och stjälkomfattande, är kala på ovansidan och styvhåriga undertill. Cikoria blommar i juli-augusti. Blomkorgarna har ljusblå blommor och sitter oskaftade i små grupper längs grenarna på den spärrgreniga stjälken. Efter blomningen sitter holkfjällen kvar upprätta och skyddar de små pensellösa frukterna.

Cikoria är lätt att känna igen på sin spärrgreniga stjälk med stora korgar som har ljusblå blommor. Bladen är ganska oansenliga och rosettbladen ligger tryckta till marken och kan lätt förbises då arten inte blommar.


Cikoria är ganska vanlig på torr kulturpåverkad mark i sydligaste Sverige. I Mellansverige är arten mer sparsamt förekommande och ofta tillfällig. Den växer ofta i vägkanter, vilket gjort att den också kallats vägvårda.

Användning. Olika sorter av cikoria odlas som sallat och saluförs under namnen endive och rossisallat eller radicchio. Den torkade och malda roten har under kristider använts som kaffesurrogat, så kallat cikoriakaffe. I äldre tider ansågs cikoria vara verksam mot bland annat gikt och gulsot.








Nu vet jag inte riktigt längre....







 


Kommentarer
Postat av: britten

å inte kan jag bringa nån klarhet heller,.....kram

2009-04-12 @ 17:40:53
URL: http://pyrobritt.blogg.se/
Postat av: anne

Men då så! Nog för att de är rätt lika, växterna, men det jag kallat cikoria ser också ut att ha varit rätt sort! Undrar om man skulle kunna få den att blomma i trädgården, om den frösår sig eller inte?

2009-04-12 @ 18:08:10
URL: http://annnne.blogg.se/
Postat av: Josefine

Hejsan! Tack för ditt besök på min Blåeld-blogg!

Cikoria och blåeld är alltså inte samma växt!

Men de är fina båda två! :) Ha en fortsatt bra påsk!

2009-04-12 @ 20:31:10
URL: http://blaeld.blogg.se/
Postat av: vivan

Söta små blå blommor!

Har inte stt dem förut..var växer de någonstans???

Kramen!

2009-04-12 @ 23:48:39
URL: http://vwellermo.blogg.se/
Postat av: Annas Inspiration

Tack för besöket.

Vackra blommor & ganska lika



hoppas du får en fin måndag

kramar

2009-04-13 @ 06:58:53
URL: http://annasinspiration.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0