På liv eller död

Ikväll har jag kollat på Public Service, SVT erbjuder en viktig serie om organtransplantation.
 
Seriens titet beskriver precis vad det hela handlar om. Vi får möta en man som nyligen fått ett nytt hjärta men som också behöver en ny lever. Vi får höra honom, hans tankar och funderingar kring detta. Vi får också möta hans hustru och höra vad hon tänker och känner. 
Jag minns själv en gång för flera år sedan när telefonen ringde en tidig morgon härhemma...inte från Sahlgrenska men väl från Huddinge.Jag har bloggat om organdonation och organtransplantation tidigare.




På liv och död 


Del 1 av 8

Del 1 av 8: Leif från Skellefteå kommer till Göteborg för att få en ny lever inopererad. Under sommaren 2008 har han bytt sitt hjärta för att kroppen ska orka ta emot en ny lever. Leif lider av Skellefteåsjukan och om Leif inte får en ny lever riskerar han att dö. Transplantationsenheten på Sahlgrenska Universitetssjukhuset har ett team som enbart arbetar med transplantationer och donationer. Vi får följa deras arbete som innebär långa arbetspass, stress men också mycket glädje när transplantationerna lyckas och patienterna mår bra. * Även i SVT1 1/3 och SVT1 2/3

Programinformation

I "På liv och död" möter vi barn och vuxna som väntar på organtransplantation och ett nytt liv. Men det är en kamp mot klockan. 


  Svt kommer nu i vår att sända åtta program i denna serie. På SVT:s hemsida kan man läsa följande informationstext:
" I programmet speglas patienternas förhoppningar och förväntningar, vad det innebär att alltid vara bunden till en personsökare och inte få åka längre bort än till mataffären. Hur tiden tickar på medan rädslan för att ha hunnit bli för sjuk för operation ökar.

Ofta har man bara ett fåtal timmar på sig för att samordna alla inblandade vid en transplantation - organ, patienter, kirurger och anhöriga. Genom att använda ett litet tv-team som har gått parallellt med koordinatorernas jourpass lyckas man komma mycket nära händelsernas centrum. Varje avsnitt fokuserar på ett fall och en patient som tittarna får följa.

Transplantationskoordinatorerna är kanske de viktigaste i processen. De har ansvar för den konstant uppdaterade väntelistan och är de som får första telefonsamtalet från en intensivvårdsavdelning när en potentiell organdonator konstaterats hjärndöd. Efter det samtalet väntar ofta 24-36 timmars intensivt arbete för den jourhavande koordinatorn innan allt är klart och alla sår har sytts igen.

500 räddades förra året
Förra året användes organen från 152 avlidna svenska donatorer till transplantationer. Dessa organ - företrädesvis njurar, lever, hjärta och lungor - användes för att rädda livet på över 500 dödssjuka människor i olika åldrar. Donationsfrågan idag är mindre kontroversiell än för bara fem år sedan. Men trots det och trots att de flesta i teorin är positivt inställda både till att skänka och ta emot organ om det skulle bli nödvändigt, så är det fortfarande många högkvalitativa och fullt fungerande organ som inte används.

Sverige är bland de främsta länderna i världen vad gäller spetskompetens och utveckling inom organtransplantation. Sahlgrenska sjukhusets transplantationsenhet är kompetenscentrum för Skandinavien och här finns några av världens bästa kirurger inom området."


Kommentarer
Postat av: anne

Vad hände när Huddinge ringde er för många år sedan?

2009-02-27 @ 13:13:06
URL: http://annnne.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0