Hallå! Hur vill hundar ha det?



Jag är ingen kännare av hundar. Jag börjar med att säga det. En sak har jag dock funderat över och vi har också pratat om det nu i eftermiddag. Hur vill hundar ha det när de är ute på promenad?

Bakgrunden till min fråga är att vi bor på ett ställe där vi ser många människor som passerar och även många hundar med sin ägare som är ute och promenerar. 

1.  En del hundar går fort, först av alla i sitt sällskap. Husse och/eler matte skyndar strax efter.
 2. Sen har vi dem där husse eller matte går först, hunden skyndar på så gott det går. Idag tex var det en liten hund som knappt hann med.
 3. Sen har vi dem som kommer gående. Helt plötsligt stannar hunden och vill kolla in/nosa på något och matte/husse stannar upp ett slag. Man är lyhörd för hundens behov?
 4. Sen finns de dem där det inte är ok för hunden att stanna upp och titta en stund. Här skall det promeneras vidare och det där träden eller den stenen är inte intressant utan nu går vi snabbt vidare. 

Nyligen passerade en brun strävhårig tax med sin husse eller förresten de var ett helt sällskap med barnvagnar mm. Husse och hunden gick sist, hunden stannade och kollade på några grässtrån eller vad det var och när han var klar sprang man efter de andra. Det såg ut som om både husse och hund verkade tycka det var kul. Ibland kan man också se några äldre damer som promenerar förbi. De verkar också lyssna på hundens signaler och kanske passar de på att stanna upp själva en stund.

Hur skall det vara? Vad är bäst för hunden? Bestämmer husse om det är ok att stanna eller inte?

Pga alla olika varianter som går förbi så har jag funderat mycket. Nu vill jag höra vad Ni tycker.

Kommentarer
Postat av: britten

Jo då vi hade en fin stund i dag ...vi satte en stund och hon fick prata...det var en fin stund...

Jag brukar låta moffi nosa och lukta när vi är ute...jag låter oftast han stanna när han vill..men han ska även känna átt det är jag som styr...men det är ju väldigt viktigt för en hund att han får nosa...det är ju lika viktigt för dom som för oss att läsa tidningen...det är ju så dom ser vad " som hänt"...kram

2009-01-11 @ 22:15:42
URL: http://pyrobritt.blogg.se/
Postat av: Inga M

Framför allt så är det jag som matte som bestämmer hur det ska vara. En del av mina hundpromenader så får Oskar gå som han vill och det är rätt långt koppel. Då kan han nosa och kolla så mycket som jag har tålamod till. Men när jag säger "Gå fot" då får han inte sätta näsan i marken utan ska gå tätt intill mitt vänstra ben och vara uppmärksam på vad jag gör och på mina kommandon. Ofta passar jag under den delen av promenaden på att träna olika dressyrmoment så som att stanna, vända, svänga, komma på inkallning osv. Det är bra för hunden att träna sånt här. Det stärker min dominans över hunden och är bra mentalt för hunden att få en uppgift, tankeverksamhet, inte bara att passivt gå hit och dit. En familjehund, en hund som ska kunna ingå i ett socialt sammanhang med "människoflocken" måste inordna sig och promenaden är ett bra träningstillfälle, inte bara motion.

2009-01-12 @ 06:25:33
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: annebelle

Matte är bossen. I alla fall i förhållande till hunden. ;-)

2009-01-12 @ 20:53:59
URL: http://annebelle.blogg.se/
Postat av: anne

Jag tror Ingas svar var fullständigt, jag som aldrig dresserat en hund har inget att tillägga. Klart att jag kan tänka mig att en hund kan väl vilja göra som den vill och sniffa på varenda pinal som dyker upp, men det fungerar ju inte. Inte heller är det trevligt att se när det är hunden som är ute och rastar matte eller husse, då har man nog en anledning att ta en omväg kring det ekipaget.

2009-01-13 @ 14:15:41
URL: http://annnne.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0