Paltkoma



Inga Magnusson
 bloggar idag kort över ordet Paltkoma. Ordet har också börjat användas lite mer även här hos oss sörlänningar.
i Wikipedia har man beskrivit ordet paltkoma på följande sätt:
Paltkoma
är ett norrländskt dialektalt uttryck som blev riksbekant genom tv-programmet Värsta språket. Ordet beskriver den dåsighet som drabbar den proppmätte efter en stadig måltid, eller som Norrländsk uppslagsbok definierar det: "det fullständigt utslocknade tillstånd av total kroppslig utmattning som inträder kort efter inmundigandet av ett stort antal (pite)paltar" [1]. Dåsigheten kommer av kroppen efter intagande av föda uppreglerar det parasympatiska nervsystemet för att fokusera på matsmältningen. Andra dialektala ord för paltkoma är paltschwimen och grötsvimmen. Fenomenet är på engelska känt som post-lunch-dip.

( Norrländsk uppslagsbok: ett uppslagsverk på vetenskaplig grund om den norrländska regionen. bnd 3, [Lapp-Reens]. Umeå 1995.)

Utifrån min horisont kan det drabba tex om man är på kurs eller liknande och maten är lite förmycket i kombinationen med att föreläsaren inte kan sin sak just i passet efter lunch. Det är inte alla föreläsare som kan hålla oss uppmärksamma under denna timmen.

Klicka på bilden så kommer Du till en hemsida där Du kan beställa palt. Jag äter inte denna rätt så ofta. Farmor brukade göra detta tidigare. Bilden är lånad från denna hemsida.



Kommentarer
Postat av: Inga M

Kul att Du länkade till mitt inlägg om paltkoma! Och roligt att få läsa så god beskrivning av ordet. Själva pitepalten tror jag dock att jag avstår.

2009-01-18 @ 10:50:44
URL: http://inga.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0