Humanist - nej inte längre!

Annebelle har idag länkat till Bengt Ohlssons artikel i Dagens Nyheter med rubriken De kallar sig Humanisterna. Artikeln kan läsas i DN den 2 juli i år. Det är en bra artikel. Jag  citerar " De kallar sig Humanisterna, och redan här blir det grumligt. Framför allt är de Ateister, men kanske tyckte de att namnet saknade den rätta schvungen, att det lät för anti och nejigt och armarna i kors och snipigt slokande mungipor och Vill Inte Va ME! Humanisterna, däremot. Uppåt-framåt, Stå För Nåt, bra grejor som alla kan sluta upp bakom. " han konstaterar vidare att humanisterna hittintills enbart försökt istendomen och vetenskapenlägga kraft på att slå in en kil mellan religionen och vetenskapen och det bästa vore väl om Humanisterna åkte till de där hålorna i USA där de mördar abortläkare och till bergstrakterna i Afghanistan där talibanerna bränner ner skolor. Jag förstår inte riktigt varför de behöver kampanja i svensk dagspress om att Gud MINSANN inte skapade världen på sex dagar. "

När människor så envist måste "bevisa" att religionen är fel då blir jag mörkrädd. Då handlar det om en annan form av fundamentalism. I ett land med religionsfrihet behöver vi inte bevisa att Du och DU och Du och Du har fel. Vi respekterar varandras olikheter och varandras olika tro och tolkningar.

Den som måste bevisa att någon har fel, redan där börjar jag fundera över hur den personen har det med sin egen tolkning av sin omgivning och sitt liv.

Jag kollade på Wikipedia och där kunde jag läsa följande.

Humanism (från it. umanista -> umano "mänsklig", jämför lat. humanus, "mänsklig") är en idéströmning - vanligen andlig eller kulturell - som utgår från en livsåskådning som bygger på den enskilda människans värde och bildningens vikt, men också på ett allmänt humanistiskt förhållningssätt.

Humanismen kan även förknippas med de akademiska ämnen som ingår i humaniora. I likhet med andra ismer har ordet en vag innebörd. Ordet myntades 1808 av Friedrich Immanuel Niethammer, men förekom i andra grammatiska former redan under den romerska antiken. Strömningen brukar räknas ha uppstått under renässansen. Enligt Jacob Burckhardts klassiska distinktion i Die Kultur der Renaissance in Italien (1860) var humansimen den lärda sidan av renässansen. Det kulturarv som renässansen medförde har sedan gått under den benämningen.

Traditionellt delas humanismen in i tre perioder: den egentliga humanismen, nyhumanismen och den moderna humanismen. Ett annat indelningssätt är att skilja mellan sekulär och religiös humanism. Den sekulära humanismen vänder sig emot religiösa och metafysiska förklaringsmodeller av verkligheten, medan den religiösa accepterar övernaturliga företeelser och skeenden i världsbilden.


Kommentarer
Postat av: Marris

Blev nyfiken på din blogg efter att du kollat in i min. Jag gillar det jag ser :) här kommer jag titta in fler gånger!

Postat av: Anonym

Välkommen!

2009-07-06 @ 09:48:21
Postat av: Tanten

Alla former av fundamentalism och all tro på att man hittat den enda sanningen skrämmer mig. När det dessutom är viktigt att min sanning också ska vara din sanning är det fara å färde.

2009-07-06 @ 19:12:33
URL: http://plasttanten.blogg.se/
Postat av: Kristen vänster

Tack!



Vi skriver i vårt manifest för kristen vänster: För kristen vänster går skiljelinjen inte mellan människor av olika religioner utan inom varje religion. Skiljelinjen går mellan det öppna sanningssökandet och det intoleranta sanningsförvaltandet, vare sig det är kristet, judiskt, muslimskt eller sekulärt. Och varje individ ställs ständigt för valet vad av detta hon eller han vill försvara. Det gör åsiktsskillnaderna större inom religioner än mellan dem.



Det tycker jag att du sätter fingret på här, bra!

2009-07-09 @ 15:30:46
URL: http://blogg.kristenvanster.se
Postat av: Skatan

Leva och Låta leva ... är min devis. Har du förresten läst Det agnostiska manifestet som Stefan Einhorn publicerat i DN

http://detagnostiskamanifestet.wordpress.com/



Bra inlägg det här, tycker Skatan Krax Krax

2009-07-28 @ 12:57:48
URL: http://skatanstankar.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0