Klottrade 732 gånger – får böta 400 000 kr



Killarna köpte sprayfärg för sina studiebidrag och klottrade för 1, 2 miljoner kronor.

Nu har de dömts till stora skadestånd.

- I dag känns det jävligt onödigt, säger en av dem.

Domen mot de tre tonårskillarna, 16, 17 och 19 år gamla, föll i dag i Örebro tingsrätt.

De tre gossarna började att klottra 2007 och har klottrat både i Örebro, LIndesberg och i Stockholm. I aritkeln i Aftonbladet kan man läsa att de klottrade för att synas och för spänningens skull.

Gossarna har konstaterat att de aldrig mer komem att klottra efter att de nu fått domen. De kkonstaterar att det var jag citerar, "jävligt onödigt".

En gammal sanning är att ungdomar klottrar, saboterar osv för att vi vuxna skall se, reagera, bry oss osv.  Detta är en sak i det hela. Det andra är att det handlar om åverkan och sabotage, skadegörelse osv.

Vårt samhälle behöver förebilder:

Tänker på den sk konststudenten som ägnat sig åt skadegörelse på allmänna medel, samhällsmedel, skattemedel. Hur skall unga gossar förstå vad som är rätt och fel när lite äldre gossar, sk förebilder...som alla ungdomar behöver, inte vet vad som är samhällsmedel och vårt samhälles gemensamma som vi skall vara rädda om. Om vi fortsätter discusen till att gälla unga människor i te x stigmatiserade grupper...som inte alltid känner med vårt samhälle, hur sjutton skall vi förklara och visa på vad som gäller om inte våra äldre ungdomar kan vara vettiga snart vuxna föredömen och förebilder.

Konstfacks rektor ( tror jag) medverkade i  dag i TV4:as morgonprogram. Tydligen fanns det handledare som deltagit i diskussionen inför detta specialarbete. Man kan konstatera att det kan vara intressant att fundera på vad som kanhända, hur saker kan utvecklas, en hypotetisk händelse osv men från att diskutera detta i specielle sammanhang till att begå skadegörelse på allmänna samhällsmedel, det är att övergå i planeringen av kriminella handlingar.
Sen förstår jag att universitetsvärlden skall utmana, skall göra det som vi senare i livet inte får till, vågar eller ens kommer på tanken...men detta kan göras i olika sammanhang och sammanhanget kan vi hantera.


Kommentarer
Postat av: Inga M

Det här har varit en svår debatt för många. Det finns mycket att ta hänsyn till. Staten ska naturligtvis inte bestämma vad som är konst och inte. Det blir en alldeles för svår gränsdragning.



Men att Sveriges högsta konstnärliga utbildningsinstitution ska handleda i och understödja "konst" som innebär lagbrott kan aldrig vara rätt.



Jag tycker att rektors uttalande var bra. Och jag antar att han när han var kallad till regeringen fått anvisningar för hur han skulle hantera detta.



Klotterpojkarna ska naturligtvis dömas för sin skadegörelse. De kan ha gjort det för att de vill bli sedda men klottret löser inte deras problem. Man måste kunna både se till att barn får den uppmärksamhet de behöver och ha en adekvat gränsdragning; både ramar och kramar!

2009-03-05 @ 07:06:31
URL: http://inga.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0