Reinhold Messner satt vid bordet intill.





Annne har varit aktiv i min blogg idag. Hon gissade på Reinhold Messner, en av världens mest kända klättrare, Han åt middag och satt vid bordet bredvid när vi åt kvällsmiddag vid framkomsten till fjällstugan uppe i Dolomiterna. Vår guide och instruktör blev mycket imponerad. ett ungt par satt vid samma bord. De var klättrare och befann sig i stugan på sin bröllopsresa. Messnar delade med glädje sitt bord med dem.


 På Wikipedia kan man läsa detta om honom:

Reinhold Messner, född den 17 september 1944 i Brixen (Bressanone) och uppväxt i Villnöss, Sydtyrolen, Italien, räknas av många som världens bästa bergsbestigare genom tiderna. Han har klättrat med flera andra välkända klättrare, bland annat Hans Kammerlander och Peter Habeler. Messner började klättra vid fem års ålder i sina hemtrakter i Italien och redan innan hade fyllt 20 så hade han bestigit de flesta berg i västra alperna tillsammans med sin bror, Günther. Han är den förste att bestiga samtliga berg över 8000 meter. Messner har även engagerat sig politiskt och satt i Europaparlamentet från 1999 till 2004 som representant för de gröna. Som person anses Messner kontroversiell.

Messner och Nanga Parbat [redigera]

Året var 1970 när Reinhold mötte sitt första 8000-metersberg, Nanga Parbat. Tillsammans med sin bror, Günther, reste han dit i hopp om att bestiga berget via en helt ny led på Rupal Flank. Initialt hade emellertid Günther inte några planer på att bestiga berget. Men efter att Reinhold hade lämnat det avancerade baslägret för ett toppförsök ändrade Günther sig hastigt och klättrade efter sin bror.

Bröderna nådde tillsammans toppen efter en väldigt hård och kall klättring. Men nu hade de tagit ut alla sina energireserver och var totalt utmattade. Günther visade även tecken på hjärnödem, vilket fick bröderna att välja en annan och lättare väg nedför berget. Den nya leden innebar dock att de var tvungen att göra en travers över berget, något som ingen annan hade testat tidigare.

Efter någon dags klättring nedför berget blev Günther allt sämre. Reinhold låg ofta före honom för att spåra och försöka hitta en säker väg nedför berget. När Reinhold inte hade sett till sin bror på ett par timmar gick han tillbaka uppför berget. Men hur mycket han än letade så kunde han inte hitta Günther. En liten lavin hade svept över spåren som Reinhold hade gått upp. Förtvivlad och utmattad letade Reinhold efter sin bror i en dag. Men även han var nu väldigt illa däran och blev till slut tvungen att klättra den sista biten nedför berget. Väl tillbaka i baslägret blev han tvungen att uppsöka sjukhus, där sju av hans tår amputerades.

Ingen annan än Reinhold och Günther har, till dags datum, lyckats klättra Nanga Parbat via "The Rupal Face". Reinhold tog dock sin broders död väldigt hårt och återvände flera gånger till berget; bland annat året efter då han försökte hitta sin döda broders kropp. Berget kom nu att bli "hans eget".

1973 gjorde han ett soloförsök men misslyckades.

1977 nådde Reinhold toppen solo, och nu hade han bevisat att det gick att bestiga höga berg utan onödig utrustning, denna erfarenhet hade han alltid med sig.

1978 var han tillbaka på berget och nådde återigen toppen solo via en ny led på Daimer face.

2000 30 år efter sin första Nanga Parbat-expedition var Messner tillbaka på berget för att försöka klättra en ny led på Daimer face men gav upp på grund av den höga lavinrisken. Vissa rykten påstod också att han var på berget för att leta efter sin brors kvarlevor.

2005 Günthers kvarlevor hittas av ett par Sherpas. Reinhold flög in till berget och tittade på kroppen. Han var helt säker på att det var hans broders pga. hur skorna var knutna, bröderna hade en egen teknik som de använde för att knyta sina skor. Under den första kvällen på berget brände Reinhold upp hela kroppen, utom ett par skor och några ben som behövdes för en DNA-analys. Många människor ifrågasatte Reinholds agerande och menade att det var högst respektlöst, liket kunde trots allt vara någon annans än hans bror. DNA-analysen bekräftade dock senare att mannen som hade hittats på berget var Günther.


Kommentarer
Postat av: anne

Så himlans häftigt att ha träffat Messner! Dethade varit högtidsstund för oss!!!



Som jag skrev heter äldsta sonen Reinhold efter Reinhold Messner, och detta var makens önskan (dessutom hade jag inget emot det eftersom syrrans första pojkvän hette Reinhold och kom att bli en god vän till hela familjen för tid och evighet). Messner hörde jag föreläsa en gång, maken var nog på flera.



Jag har aldrig klättrat, vi vandrade en hel del under de år vi bodde i Schweiz. Vi pratade om Matterhorn många gånger, men kom aldrig till skott. Maken har däremot klättrat en del, både rock climbing och på is, på div av de schweiziska topparna.



Idag har vi väl tänkt att det vore bra härligt att upprepa en del av vandringarna i Alperna, men barnen är knappast intresserade, Vi får ta de enklare rutterna när det bara är vi två igen.

2009-03-30 @ 19:57:20
URL: http://annnne.blogg.se/
Postat av: anne

Nu har jag testat Singoalla Lakrits! Mums! :)

2009-03-31 @ 11:21:56
URL: http://annnne.blogg.se/
Postat av: helga

Farfar var präst i Svenska kyrkan...

2009-03-31 @ 19:56:52
URL: http://www.helga1.bloggagratis.se
Postat av: anne

Jo...Angående lakritskexen...Du frågade ju i en kommentar på ett inlägg om godisbristen i vårt hus, om jag inte hade något hemma... Därför såg jag till att köpa TVÅ paket lakritskex!:) I kväll behöver jag inte beklaga mig när suget sätter in! :) Tjohoo!

2009-03-31 @ 19:57:46
URL: http://annnne.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0