Vill bli fröken inre moral.



I dagens Vendela kan vi läsa om en skönhetstävling i Saudiarabien.


I denna tävling så vet ingen hur deltagarna ser ut.

I Saudiarabiens enda skönhetstävling är det inte den perfekta figuren och det bländande leendet som är det viktiga. När tävlingen startar på lördag är det början på en 10 veckor lång kamp om vem av kandidaterna som är bäst på att visa respekt för sina föräldrar.

Miss Beautiful Morals, som den heter, är en motreaktion mot det västerländska inflytandet i arabvärlden. I motsats till till exempel Libanon där den klassiska skönhetstävlingen med unga kvinnor i bikini och aftonklänning kablas ut över nationen, vill Saudiarabien hålla fast vid mer strikt muslimska värderingar. Och bland dem är respekten för föräldrarna central.

För att avgöra vilken av de 200 kandidaterna mellan 15 och 25 år som bäst lever upp till idealet, kommer de att under 10 veckor delta i seminarier om muslimska värderingar och frågas ut i ämnet. De kommer också att tillbringa en heldag i ett hus tillsammans med sina mammor, övervakade av kvinnliga domare som betygsätter döttrarnas sätt mot sina mödrar.

En annorlunda skönhetstävling. Hur vi är mot våra föräldrar. Behöver vi tävla i det? Är inte alla familjer över hela världen lite olika i detta ämne beroende på  hur vi har det med varandra i familjen? Om man inte har fått, kan man då visa upp?

Det är inte så viktigt att vinna denna tävling enligt expertis i ämnet. Det viktiga är att vörda sina föräldrar.

När jag ser sånt här så blir jag så fundersam. Försöker  inte vi alla göra så gott vi kan?  Skall man tävla i mänskligt beteende, i social kompetens?  Har man det inte så har man det inte. Man kan öva upp men inte med att få pris för detta.

Minns min mamma som sa, på tidigt 70-tal, riktiga pojkar som det är något med bryr sig inte om Ditt yttre i första hand,, de ser till Din inre människa. Så kan det väl vara och så skall det vara men nog tror jag de såg saker till det yttre också. Och det är väl inget fel. Det visste nog mamma också.

Nej vi skall inte tävla i beteende. Vi skall inte tävla i utseende heller. Gränsen går vid Lucia tycker jag.  Vi får ställa ut våra katter istället!
Vill Du läsa mer så klicka på bilden ovan (kvinnan i Burka).


Kommentarer
Postat av: ina

Nu var det faktiskt så här att jag blev attackerad på min blogg för att jag ogillar islam. Det är saktypiskt att muslimer inte kan ta det när andra ickemuslimer inte gullar med dem konstant.

2009-05-07 @ 21:17:45
URL: http://englamedora.blogg.se/
Postat av: Jenny

Vilken rolig bild på missen!

Intressant inlägg och kloka funderingar.

2009-05-07 @ 22:43:37
URL: http://jennysrum.blogspot.com
Postat av: ina

Korrespondensen är patetisk och meningslös. Som att kasta pärlor åt svinen. Jag har lagt ner det.

2009-05-08 @ 01:58:45
URL: http://englamedora.blogg.se/
Postat av: Tanten

Jag tror inte att min Humla skulle vinna den tävlingen. Hon skrattar för mycket åt sin gamla mamma. Gällde det däremot vem som lättast får mamma fnissig ur ett djupt surläge kan jag säga att hon och hennes bror skulle sopa mattan med alla konkurrenter.

2009-05-08 @ 06:31:27
URL: http://plasttanten.blogg.se/
Postat av: anne

Egendomligt med dessa tävlingar, undrar just vilket som är "värst".



Hur man beteer sig mot sina föräldrar kan ju handla om så många saker. En unge som tar ut svängarna och vågar ha åsikter och tala om vad hon/han tycker, visar den unge sämre respekt för sina föräldrar än den som underdånigt gör det han/hon blir tillsagd?



Som du säger, dissa dessa tävlingar!

2009-05-08 @ 06:36:58
URL: http://annnne.blogg.se/
Postat av: Hallåååååå

Nu har jag lagt ut mina Palett på tradera. Kanske nåt för Dig att komplettera med?

2009-05-08 @ 08:12:25
Postat av: Herta

Anne: Här skall man ju behandla sin mamma väl och respektfullt, säkert väldigt hjälpsamt och omsorgsfullt under en viss tid. Sen tror jag att det kan gå ganska hett till i de flesta familjer. Trygga ungar talar ju också om vad de tycker och tänker...hemma, så sant.



Tanten: Skrattet hör hemma i varma glada famijljer, tror jag.



Jenny: Tyckte missen passade när ämnet var skönhettävlingar.



Hallååååå: Nu blir jag förståss vansinnigt nyfiken på vem Du är. Det finns bara ett sätt att ta reda på det.



2009-05-08 @ 08:25:15
Postat av: britten...

på nåt vis så tycker jag det är märkligt med dylika tävlingar....önskar dig en fin helg

2009-05-08 @ 08:34:43
URL: http://pyrobritt.blogg.se/
Postat av: Katinka

Jag håller helt och fullt med dig. Alla sådana tävlingar är mysko tycker jag, men självklart väljer vi någon både från insida och utsida. Inget fel i det.

2009-05-08 @ 12:17:42
URL: http://presentabel.blogspot.com
Postat av: JOSEPHINE

Nu är det dags igen ;) En bloggdesign tävling i bloggen :) du hittar den här: http://juicyphine.blogg.se/2009/may/bloggdesigntavling.html..

2009-05-08 @ 12:57:42
URL: http://juicyphine.blogg.se/
Postat av: Älsk Ling

Tack för din kommentar hos mig!

Det här med vad vi ska göra och inte göra, beroende på i vilken kultur vi vuxit upp, är en svår fråga. I mina öron låter det helt barockt med en tävling i att vörda sina föräldrar. Å andra sidan är det objektifierande och nervärderande att tävla i skönhet, så som vi gör. Att behöva stå på en scen och bli bedömd endast iklädd en minimal bikini är inte värdigt.



Tror att det är svårt att jämföra, vi lever i skilda världar med totalt olika värderingar och kulturyttringar...



Något helt annat: Hur trivs du med att blogga här?

2009-05-08 @ 14:04:47
URL: http://blogg.aftonbladet.se/27991
Postat av: Herta

Jodå, jag gillar blogg.se

2009-05-08 @ 14:51:14
Postat av: aurum

Tack för din kommentar i min blogg! (Den var "gömd" så jag såg den inte förrän idag)

Bra inlägg du skrev här. Jag är faktiskt ganska trött på alla tävlingar, önskar de skulle sluta göra tävling utav allt och att vi ska få duga som enkla vardagsmänniskor istället. En tävling kan bara ha en vinnare, duger inte resten av människor lika mycket då?

Gullig kattbild också =)

Ha det gott =)

2009-05-10 @ 13:15:46
URL: http://aurum.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0