Barnfattigdom




I Svt.se har vi hört om Rädda barnens rapport om barnfattigdom i Sverige idag.

Det finns olika sätt att beskriva fattigdom. I Sverige betyder barnfattigdom mycket sällan att barn behöver svälta eller frysa av ekonomiska skäl. Enligt Rädda Barnen handlar det snarare om att inte ha samma möjligheter som de flesta barn har i Sverige i dag.

Rädda Barnen skriver i sin rapport att fattigdom kan beskrivas på flera sätt. Inom EU används ett relativt fattigdomsbegrepp som innebär att fattigdomsgränsen går vid högst 50 eller 60 procent av landets medianinkomst.

Men det går också att beskriva fattigdom med absoluta ekonomiska mått, dvs inkomster som understiger en viss gräns. En gräns som kan sättas på olika sätt beroende på land och sammanhang.

I sin rapport har Rädda Barnen valt två mått i sitt fattigdomsindex. Låg inkomststandard och försörjningsstöd (socialbidrag). Rädda Barnen räknar då in barn i familjer som antingen har låg inkomststandard eller lever med försörjningsstöd som fattiga.

I rapporten skriver man att det finns flera skäl att kombinera de två fattigdomsmåtten som delvis fångar in olika delar av befolkningen och mäter olika slags ekonomisk utsatthet.


Skall vi ha ett samhälle som skiljer på barn och barn. Där vissa ungar måste vara hemma från skolan då det är utflyktsdags för att man inte har tjugan det kostar att hänga med, föräldrar som inte kan låta sina barn gå på kalas för det finns inga presentpengar, barn som är hemmavid hela sommarlovet för det finns inga busspengar till att ta sig till vattnet för att bada och inga pengar till det kommunala ( eller kanske fd) badet för att bara. Där semesterresor inte finns på kartan och simskola det vet man heller inget om. Ett sverige där vissa föräldrar är utan arbete och måste jobba hela sommaren om de får ett vikariat behöver inte vara dåligt, tvärtom men det kan vara kul att ha något annat att berätta också och barnen blir hänvisade till förskola och fritids hela sommaren.Detta behöver inte vara dåligt men det kan vara roligt att göra någonting som kompisarna gör.

Samtidigt har vi ett Sverige där några av oss skickar iväg våra ungar på ridläger, på skidläger, på utlandsresor eller bara med några hundringar till storstan för lite shopping.

Kommentarer
Postat av: Inga Magnusson

Ja, man skulle verkligen önska att resurserna vore mer rättvist fördelade när det gäller barnen.

2011-02-02 @ 06:59:17
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: En modells liv

Nu sätter jag klackarna i taket och tycker din blogg är läsvärt och är en bra blogg!

Kunde inte låta bli så jag lade till dig på bloglovin :)



Här ska läsas!



Du får gärna göra det till mig med! :)

http://www.bloglovin.com/sv/blog/1971283/modellinglove/follow

2011-02-02 @ 09:50:15
URL: http://modellinglove.se
Postat av: skogsnuvan

Förr fanns det barnkolonier så barnen kunde få komma ut till havet några veckor. Jag vet inte om det finns fortfarande men en sak är säker. Det är mycket svårare att vara utan pengar nu mot vad det var när jag var liten. Då kunde man ha mycket roligt även utan pengar. Stackars barn. Det är antingen eller nu, fattig eller omåttligt bortsämda

2011-02-02 @ 14:17:21
URL: http://skogsnuvan.bloggagratis.se
Postat av: Freedomtravel

Jag tror att fattigdom till stor del är relativ. I alla fall upplevelsen av den. Barn svälter knappast i Sverige av fattigdom, men man kan lätt bli utanför om man inte har råd att ha samma grejor, inte har råd att träna samma sporter eller följa med på samma resor.... Tyvärr tror jag att skillnaderna ökar, det är tråkigt. Jag jobbar med folkhälsofrågor, och där ser vi också att skillnaderna ökar. Hälsan är sämre bland barn i de fattigare områdena och dessa skillnader ökar, tyvärr.

2011-02-02 @ 19:02:26
URL: http://www.freedomtravel.se
Postat av: anne

"Några hundringar?"



Dotter hade en tjej i klassen som svepte förbi hos pappa på jobbet en lunch helt apropå och fick sig 1500 kr för just litet shopping..



Men, tjejen var en toppentjej, pappan hade stor plånbok.

2011-02-02 @ 19:53:26
URL: http://annnne.blogg.se/
Postat av: Anonym

Skogssnuvan: Du har lite rätt i vad Du säger. Det var nog lättare att vara fattig förr än vad det är idag.

Anne: Ja visst finns det hyggligt folk i alla sammanhang. Var och en känner ju till sitt eget liv och vissa kan göra bra saker av detta också..även om jag själv kanske tycker att 1500 spänn är lite mycket...om de nu inte resonerat om det innan, vad som behövde reinvesteras osv?

Fredeomtravel: Det finns barn som svälter i Sverige idag. Jag tror det. De kanske inte är många men jag tror att de finns.

2011-02-02 @ 20:15:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0