Besök på NK - villan.

Herta har en längre tid tänkt sig ner till NK-villan för att kolla hur det ser ut just nu. idag blev det äntligen av. Med också lite hunger i magen planerade jag också för en lunch när jag ändå var där. ( bilden lånad från hemsidan www.nkvillan.se)
Vy sedd från slottet. Bilden lånad från hemsidan.
Denna härliga trapp, sedd från åpromenaden eller från slottet.

NK-villan ritades av arkitekten Ferdinand Boberg som var en av Sveriges främsta arkitekter på sin tid. Rosenbad, Thielska Galleriet och Prins Eugens Valdemarsudde är några av hans verk. NK-villan byggdes som utställningspaviljong åt Nordiska Kompaniet till industriutställningen i Norrköping 1906. Här visades ”det nyaste och exklusivaste i fråga om möbler och inredningar för den exklusiva kundkrets som NK främst riktade sig till”.

Efter utställningen flyttades villan till Nyköping och skänktes till de anställda vid NK:s verkstäder som etablerats i staden några år tidigare. Lokalerna användes till möten, fester och andra sammankomster. NK-villan har sedan dess haft en mycket växlande tillvaro. Under en period var den stadens första daghem. Den har fungerat som kontorslokaler och under en tid hade Fountainrörelsen sin verksamhet där.

Vackra lampor ( lånad bild),

2006 öppnades villan för allmänheten och utställningar och andra aktiviteter genomfördes i kommunens regi. Den verksamheten lades dock ned och från 2009 bedrivs den av föreningen NK-VILLANS VÄNNER. Utställningar, föreläsningar, konserter och andra aktiviteter fyller i dag det unika och vackra huset. Ett trevligt café finns också i lokalerna och bidrar till besökarens positiva upplevelser.

I NK-villan finns fyra hyresgäster. I bottenplanet hyr NK-villans Vänner den stora salen (NK-salen) och det mindre rummet omedelbart till vänster (Industrirummet). Caféet, som är en från NK-villans Vänner fristående rörelse, hyr den stora cafélokalen samt det rum som ligger i fil med caféet (Bobergsrummet). Kontorsutrymmet på andra våningen hyrs av Textilhistoriska gruppen.

Vackra fönster ( lånad bild)
På väg in till lunchen ( Hertas bild)
Kalops, potatis och rödbetor, sallad och soppa på NK-vilan vid lunchtid idag
Buffélunch. Blandad population idag.
Pågående utställning om olika kvinnliga konstnärer mm boende längs väg 223.
Ett litet smakprov...

NK:s anor i Nyköping går långt tillbaka i tiden. 1843 startades Hargs Garnbod i Nyköping av textilhandlaren Karl Magnus Lundberg. Garnboden startades för att sälja garner från Hargs Bomullsspinneri och låg i det hus där Apoteket Gripen finns idag. På den tiden fanns ingen industriell produktion av kläder och tyger. Lundbergs affär blev så framgångsrik att han startade flera butiker i Stockholm.

Vid hans död övertogs verksamheten av sonen Karl Ludvig Lundberg som efter några år startade en bosättningsaffär med flera filialer. Företaget hade sju butiker på olika ställen innan verksamheten överfördes till Stockholms första varuhus som byggdes vid Stureplan. AB K L Lundberg var vid sekelskiftet Stockholms ledande detaljhandelsföretag med närmare 400 anställda och en omsättning på cirka två miljoner kronor.

Här kan Du läsa om NK:s historia
I Nyköping finns det ett kvarter eller egentligen flera med hus byggda enligt ovvan.
Ett av husen, detta på Frödinggatan.
Hög kvalitet, originellt utförande och satsning på exklusiva träslag och material av olika slag kännetecknade produkterna från NK verkstäder i Nyköping. Möblerna från NK verkstäder blev kända över hela världen för sin höga kvalitet och sitt konstnärliga utförande. Sveriges mest kända formgivare var knutna till verkstäderna – möbel arkitekter som Axel Einar Hjort, Carl Bergsten, Gunnar Asplund, Carl Malmsten, David Blomberg, Elias Svedberg, Harry Bertoia och Kerstin Hörlin-Holmqvist. Men utan de skickliga hantverkarna hade möblerna inte kommit till.
Jag har lånat texten från NK villans hemsida. Hoppas ingen tycker illa vara. Jag vill givetvis att så många som möjligt skall få vetskap om deras verksamhet och vad som kan erbjudas där. Titta gärna in på hemsidan här.

Kommentarer
Postat av: Inga Magnusson

Kul att få se insidan på det här fina huset! Jag har ju sett det utifrån och beundrat!

2011-07-25 @ 23:33:18
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Skatan

Vi var där också häromdagen och åt lunch. Där, i NK-villan gick Mannen på Kindergarten för Tant Dora på 50-talet bl a. Visst är det en härlig byggnad?



Kram!

2011-07-25 @ 23:43:56
URL: http://skatanstankar.wordpress.com
Postat av: Anonym

Skatan: Ja visst är byggnadenn speciell. Tänk att få vara på fest där. Ja visst ja, det var förskola där för de NK-anställdas barn också.

2011-07-25 @ 23:47:10
Postat av: Suss

Tack Herta för detta trevlig inlägg. Huset är väldigt fint och vad bra att det används och inte bara står där!

2011-07-25 @ 23:56:54
URL: http://leontina.blogg.se/
Postat av: jylice

Fin blogg du har! Vad ska du göra idag då? Kram :)

2011-07-26 @ 13:08:46
URL: http://creatives.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0