Nyköpings Gästabud


Ikväll skall vi gå på Nyköpings Gästabud. Biljetterna är bokade, både föreställning och måltiden från förr i pausen. Det skall bli riktigt kul.
Det är denna historia som allting handlar om och som varenda unge i vår stad får lära sig:
""I början av 1300-talet var Nyköpingshus en borg med stadiga murar. Det var hit kung Birger bjöd sina båda bröder på julkalas år 1317.

Bröderna, hertigarna Erik och Valdemar hade under en lång tid fört en bitter kamp med sin bror om makten över landet. Nu trodde de möjligen att det var fråga om en försoningsfest.

Och fest blev det men ingen försoning. Mitt i natten väcktes de av kungens män som drog iväg med dem och låste in dem. Så småningom lämnades de att dö. 

Festen med det våldsamma slutet har gått till historien som Nyköpings gästabud.

Kungen hämnades en händelse elva år tidigare som brukar kallas Håtunaleken. Den gången var det Erik och Valdemar som fängslade Birger. Brödernas osämja var en kamp om makten över Sverige. Men ingen av bröderna vann, inte den här gången heller.

Hertigarna dog och Birger drevs ifrån landet. Till ny kung utropades sonen till en av hertigarna. Han hette Magnus Eriksson och var bara två år gammal.""




Kommentarer
Postat av: Yasir

HERTA BLOGGVÄNNEN DU ÄR EN FANTASTISK PÄRLA!



Tack för detta fantastiska tips, hade ingen tanke att det var nu men jag lyckades få 2 biljetter till oss, kan inte bli bättre för vi byter miljö från sjukan får en vacker biltur och en upplevelse.

Precis vad Sara och jag behöver.



Tack.



Yasir

2011-07-13 @ 11:21:40
URL: http://varstorafamilj.blogspot.com
Postat av: anne

Måste komma iväg jag också. Och så dottern då förstås också.

2011-07-13 @ 19:02:17
URL: http://annnne.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0