Vad är en snökanon?

Enligt SMHI:

Det här är en snökanon

Snökanoner uppstår oftast i början av vintern och kan orsaka kraftigt snöfall.

De består av snöbyar som först bildas över havet och sedan driver in mot kusten.

Den riktigt kalla luften som strömmar över havet plockar upp fuktighet från det varmare havsvattnet och snöbyar byggs upp. När dessa sedan når land förstärks de ytterligare och snön kan vräka ned.

I december 1998 fick området kring Gävle 1,5 meter snö när en snökanon drog in.

Källa: SMHI (TT)

 

Men det måste väl ändå vara fel. Jag trodde snökanoner var något man hade för att fixa pistarna eller skidspåren. Näe...jag håller på Wikipedia som skriver följande: En snökanon är en maskin som tillverkar snö genom att blanda luft och vatten. Snökanoner används ofta i skidbackar, för att tillverka snö när det är snöbrist, men även inom längdskidåkningen används snökanoner för att skapa åkbara banor när natursnön inte räcker. Där kan det ibland innebära att den tillverkade snön måste fraktas till en plats ut i terrängen . Man blir så trött på alla tidningar, TV och 08- människor som drar iväg i tanken och i tidningar. 30 cm snö kan vi väl klara utan tala om landskris. Förstår människor som får snö varje dag men snälla Aftonblaskan!!!! Skräm inte upp befolkningen utan visa på hur man gör i stället. Det finns tydligen många som inte vet.


Kommentarer
Postat av: Jess

Jag tyckte som du, det är en sådan på bilden!

2012-02-01 @ 21:52:39
URL: http://maisongrey.blogspot.com
Postat av: skogsnuvan

Här känns det minsann som om en snökanon riktigt in sig hitåt hela tiden för det snöar banne mig varje dag till och med idag fast det är 20 grader kallt

2012-02-02 @ 10:31:56
URL: http://skogsnuvan.bloggagratis.se
Postat av: Britt

Vi har det som skogsnuvan har det...det liksom smyger sig på en...ja snön alltså. Det snöar lite varje dag trots att det är svinkallt och helt plötsligt har vi fått 1 meter snö utan att vi förstått hur.

2012-02-02 @ 15:32:15
URL: http://brittsbetraktelser.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0