Ut i det blå.

För 1,5 miljoner kronor får du en flygbil med plats för två personer. Fulltankad går det att flyga knappt 80 mil i 185 kilometer i timmen. Med ett tryck på knappen fäller Du in vingarna och ställer in den i Ditt gamla vanliga garage hemmavid. Inom fem år kan vi ha detta fordon i Europa. Kanske något för sonen i framtiden när han skall hämta hem gamla mamma och samtidigt visa på en trevlig utflykt från luften.
Det räcker med ett flygcertifikat för sportflyg, och ett körkort, för att manövrera farkosten. Enligt svenska flygskolor så tar det drygt ett år att ta ett certifikat med minst 45 timmar övningsflygning.
Någon som är intresserad?

Kanondag med sonen.

Så skulle vi då ha vår dag i stora hufvudstaden, sonen och jag. Sonen föreslog ganska omgående att vi skulle börja med en fika. En fika med fikabröd värdigt Herta och de värderingar hon företräder. Fundera på det Ni fast jag tänker inte berätta. Vi fikade i varje fall i mitten på Gallerian på ett nästan så dags folktomt men trevligt ställe.
Sen skulle vi kolla på skjortor.
Mitt i sommarrean var vi i stora staden och vi shoppade upp oss. Planen var att främst sonen skulle shoppa loss...
Det är skönt att återse denna fåtölj som varit mig behjälpelig många gånger.
Lunch vid Kungshallens restaurangs uteservering.
Sen skulle vi ha en god lunch. Modern i sällskapet valde denna rätt vilket var helt rätt. Fiskgryta med lax, räkor och musslor, aioli och vitlöksbröd.
Snart är jag framme vid ett av mina delmål för egen del. Sonen var då på väg i ett annat eget ärende.
Ja så var vi då här eller vi och vi....Herta var helt ensam när hon gick in genom dörren. Här plockade hon på sig ett antal produkter och begav sig sedan in i provrummet.... Herta gjorde här en intressant upplevelse. Hon är delvis fortfarande tagen av detta. I denna butik fanns det dock en kvinnlig säljare som ar mycket intresserad av att det skulle bli så bra som möjligt för Herta med de inköp hon funderade över.
Kantareller köpte vi inga på Hötorget. De kan vi finna i skogen om vi vill.
Herta skulle kunna tänka sig denna lägenhet med balkong i mitten av bilden om hon var tvungen att bo i Stockholm. Fast hellst vill hon i så fall bo på Söder bredvid Vitabergsparken. Nu planerar Herta dock inte någon flytt inom överskådlig framtid.
Café Nova fungerar också ypperligt att ta sitt eftermiddagskaffe på. Gott tilltugg finns också för dem som inte upptäckt fler folk i provhytten.
Denna låg vid kajen. Stockholm visade sin soliga sida på många sätt idag. Vilken kanondag med sonen det blev.

Jag är helt säker! Vi var två i provhytten.

img_9909 (MMS)

Jag är helt säker! Vi var två i provhytten.


Kupan i vår stad

Ett av mina ärenden inne i den lilla stadens stadskärna idag var att besöka "Kupan" för att se om jag där kunde finna några nya mer eller mindre litterära verk. Jag brukar ju oftast handla på Öppen hand där de har en stor bokavdelning med många böcker och dessutom många nya böcker av typ romaner och deckare.
Nåväl Kupan hade väl inte riktigt lika mycket böcker, långt ifrån och inte lika nya heller. 10 gamla var väl de flesta av böckerna eller äldre. Kände igen många titlar från 70-talet. Böcker som jag gillade då men inte vill läsa om idag. Böckerna kostade 5:- för pocket och 10:- för inbunden bok.
Jag hittade bara två böcker. Nämnas skall att jag letade efter lättlästa böcker i sommartid av typ roman & deckare.
Inte vet jag, oläst av mej men lite lättläst kanske för 15 spänn.
I en av hyllorna hittade jag James Micheners " Frihetens sjö" i två delar. Böckerna beskriver uppbyggnaden av det som idag är Sydafrika. Jag har läst dem för ganska länge sedan och jag minns dem som vid den tiden väldligt spännande och bra böcker. En bra beskrivning tyckte jag då.

Att leva med döden.

Har just nu klippt gräset och samtidgt lyssnat på SvtPlay, sommarprogram med Monica Nyström. Bilden ovan är lånad från Svt:s hemsida.
Hennes program handlar om hur det var när hemmes man och hennes små barns pappa dog i cancer men också hur det är att leva med döden så nära inpå och med sig. Rekommenderas! Lyssna här.

Att flytta hem.

Sonen har flyttat hem. Ja hem och hem. Han har ånyo skrivit sig i föräldrahemmet då lägenheten i studentstaden är uppsagd och utflyttad och annat boende planeras till hösten. Herta och mannen flyttade hem bohaget inkl mycket annat för en tid sedan och i och med detta skrev sonen sig hemma igen...för postens skull tror modern.  I augusti-september är det dags igen men nu får vi alla roliga erbjudanden som ny boende i vår lilla stad. Flera brev har det kommit och igår kom detta utskick. Kanske skall man i rollen som lilla mamma se till att det som kan användas används.

Varmt på rundan

Skulle gått upp tidigt för dagens powerwalk men inte blev det så. Gav mej iväg efter frukost och värmen började komma. Mötte två äldre damer med hund, en äldre man med hund och en man som verkade betydligt yngre men tröttare, också denne  man med hund. Såg en kvinna med parkerad cykel letandes svamp. Blev omkörd av gamla grannen som flyttat till lägenhet men som cyklar snabbt och slutligen mötte jag fyra damer i min egen ålder i snabb powerwalk. Funderade varför en handikappcykel och en annan cykel stod parkerade utmed krogstråket härhemma? De stod fortfarande kvar när jag kom hem.
Nu skall jag ha kaffe.

Pappret runt presenten?

Vam har sagt detta:
 • "Ju äldre jag blivit, ju mer intresserad blir jag av själva pappret runt presenten"

Vad är detta?

img_0159 (MMS)

Vad är detta?


Postorderdags

Äntligen kom Cellbes igen, i brevlådan. Framsidan innehåller en bild på en postorderjacka lämplig i höst inkluderat halsludd.
Som jag har väntat och längtat så här i början på sommarsemestern.
Om jag beställer nu får jag ett fotbad I PLAST, enligt reklamen. Men jag vill inte ha ett fotbad i plast som spricker på parketten.

Vårdapoteket säljer glass!

Äntligen har det hänt! Vårdapoteket säljer glass.

Magmedicin till hösten.

Vem har sagt följande ord:
"Är man avslappnad nog för att sitta och titta på en nyckelpiga en stund slipper man äta magmedicin till hösten"

På morgonen/förmiddagen kommer de hit.

img_7246 (MMS)

På morgonen/förmiddagen kommer de hit. Flertalet är av manligt kön. De ser fördjupade ut, verkar tänka och beräkna, liksom funderande över familjens sommarprojekt. En kvinna såg jag här. Hon kom tillsammans med make/ sambo, med ett barn på armen aktiv och deltagande vid brädinköpet.


Predikans plats i Solsidans Sverige

- Om det du hör bjuder dig emot, om det får dig att känna dig riktigt provocerad och irriterad, då är risken stor att du har med evangeliet att göra.

Dessa rader fann jag i en artikel på sajten Segloras smedja. Ewa Lindqvist Hotz har i  sin artikel Predikans plats i Solsidans Sverige på ett tydligt sätt klargjort vad kristendom är. Eller vad den är i varje fall för mej. Det är dock lätt att glömma och att låta vardagslivets inredningsplaner rulla på.

Hon fortsätter " Det är ju kraftfulla texter vi har att göra med när vi läser bibeln. Orden bjuder tuggmotstånd. Påfallande ofta väcker de inte bara försiktiga frågor inom oss, utan de väcker också känslor av ilska och rentav antipati. Det är inte så konstigt. Evangelierna är inte neutrala texter. Det är en samling berättelser och vittnesmål som vill övertyga oss om att det som vi uppfattar som helt upp och ner, i själva verket speglar tillvarons innersta verklighet; den som är sist är först, den svage är starkast och det som vi tar för periferi är i själva verket världens mittpunkt.""Besök på NK - villan.

Herta har en längre tid tänkt sig ner till NK-villan för att kolla hur det ser ut just nu. idag blev det äntligen av. Med också lite hunger i magen planerade jag också för en lunch när jag ändå var där. ( bilden lånad från hemsidan www.nkvillan.se)
Vy sedd från slottet. Bilden lånad från hemsidan.
Denna härliga trapp, sedd från åpromenaden eller från slottet.

NK-villan ritades av arkitekten Ferdinand Boberg som var en av Sveriges främsta arkitekter på sin tid. Rosenbad, Thielska Galleriet och Prins Eugens Valdemarsudde är några av hans verk. NK-villan byggdes som utställningspaviljong åt Nordiska Kompaniet till industriutställningen i Norrköping 1906. Här visades ”det nyaste och exklusivaste i fråga om möbler och inredningar för den exklusiva kundkrets som NK främst riktade sig till”.

Efter utställningen flyttades villan till Nyköping och skänktes till de anställda vid NK:s verkstäder som etablerats i staden några år tidigare. Lokalerna användes till möten, fester och andra sammankomster. NK-villan har sedan dess haft en mycket växlande tillvaro. Under en period var den stadens första daghem. Den har fungerat som kontorslokaler och under en tid hade Fountainrörelsen sin verksamhet där.

Vackra lampor ( lånad bild),

2006 öppnades villan för allmänheten och utställningar och andra aktiviteter genomfördes i kommunens regi. Den verksamheten lades dock ned och från 2009 bedrivs den av föreningen NK-VILLANS VÄNNER. Utställningar, föreläsningar, konserter och andra aktiviteter fyller i dag det unika och vackra huset. Ett trevligt café finns också i lokalerna och bidrar till besökarens positiva upplevelser.

I NK-villan finns fyra hyresgäster. I bottenplanet hyr NK-villans Vänner den stora salen (NK-salen) och det mindre rummet omedelbart till vänster (Industrirummet). Caféet, som är en från NK-villans Vänner fristående rörelse, hyr den stora cafélokalen samt det rum som ligger i fil med caféet (Bobergsrummet). Kontorsutrymmet på andra våningen hyrs av Textilhistoriska gruppen.

Vackra fönster ( lånad bild)
På väg in till lunchen ( Hertas bild)
Kalops, potatis och rödbetor, sallad och soppa på NK-vilan vid lunchtid idag
Buffélunch. Blandad population idag.
Pågående utställning om olika kvinnliga konstnärer mm boende längs väg 223.
Ett litet smakprov...

NK:s anor i Nyköping går långt tillbaka i tiden. 1843 startades Hargs Garnbod i Nyköping av textilhandlaren Karl Magnus Lundberg. Garnboden startades för att sälja garner från Hargs Bomullsspinneri och låg i det hus där Apoteket Gripen finns idag. På den tiden fanns ingen industriell produktion av kläder och tyger. Lundbergs affär blev så framgångsrik att han startade flera butiker i Stockholm.

Vid hans död övertogs verksamheten av sonen Karl Ludvig Lundberg som efter några år startade en bosättningsaffär med flera filialer. Företaget hade sju butiker på olika ställen innan verksamheten överfördes till Stockholms första varuhus som byggdes vid Stureplan. AB K L Lundberg var vid sekelskiftet Stockholms ledande detaljhandelsföretag med närmare 400 anställda och en omsättning på cirka två miljoner kronor.

Här kan Du läsa om NK:s historia
I Nyköping finns det ett kvarter eller egentligen flera med hus byggda enligt ovvan.
Ett av husen, detta på Frödinggatan.
Hög kvalitet, originellt utförande och satsning på exklusiva träslag och material av olika slag kännetecknade produkterna från NK verkstäder i Nyköping. Möblerna från NK verkstäder blev kända över hela världen för sin höga kvalitet och sitt konstnärliga utförande. Sveriges mest kända formgivare var knutna till verkstäderna – möbel arkitekter som Axel Einar Hjort, Carl Bergsten, Gunnar Asplund, Carl Malmsten, David Blomberg, Elias Svedberg, Harry Bertoia och Kerstin Hörlin-Holmqvist. Men utan de skickliga hantverkarna hade möblerna inte kommit till.
Jag har lånat texten från NK villans hemsida. Hoppas ingen tycker illa vara. Jag vill givetvis att så många som möjligt skall få vetskap om deras verksamhet och vad som kan erbjudas där. Titta gärna in på hemsidan här.

Vi håller varandras händer...

Vid tidpunkten för detta inläggs skrivning har 655675 människor tagit tag i varandras händer. Verdens gang har satt i gång en virtuell kedja av händer som håller sig samman. Det finns ett alternativ till våldets makt. Kom med Du också och tag tag i kedjan av händer.

Nödvändiga inköp

img_5000 (MMS)

Efter nödvändiga sedan en längre tid inköp och benäget bistånd av en för ändamålet utsedd säljare traskade jag iväg till NK- villan för intagande av lunch. Kanske kommer ett särskilt inlägg om denna plats.Nu skall jag titta på ett par utställningar.


Vad är en kompott?

Nu kommer en fråga och ett inlägg utan vidhängande bild då jag är osäker om bildens beskaffenhet dvs hur den skall se ut. Min fråga är följande:
 • Vad är en kompott?
 • Vad är det för skillnad på kräm och kompott?

Röda vinbär

Herta har drabbats av ett rejält ryck. Här fabriceras gelé så det ryker om det. Här skall konserveras och parafineras så det står härliga till.
Vad som hänt? Ja Herta har ingen aning.
En sak som jag reflekterat över är att sildukarna är slut eller rättare sagt inte säljs på så många ställen. I vår lilla stad enbart på ICA MAxi vilket var den affär jag kom till sist. Coop Forum hade enbart silduk inkl ställning i plats till försäljning. Brist. Min ställning är en rejäl men ganska ny historia i metall villken jag vill använda även fortsättningsvis. Gårdagens "gelekväll" tillbringades med en gammal linnehandduk från norrlandskusten.
Herta köpte därför två ex av denna produkt.
Nu en annan sak men med koppling till vinbär, nämligen bladen. Vinbärsthé. Det var länge sedan Herta tillverkade denna dryck men det kanske är dags snart igen. Är det någon av Er som provat nyligen, eller kanske i en svunnen tid? Hur smakade det? Jag skall nog inte ut och plocka blad för torkning ikväll men snart...
Kan informera om att kastrullerna används ikväll igen till gelé. Då Hertas burkförråd inte är hur stort som hellst har hon också tänkt att pruducera röd vinbärssagt...det var länge sedan.
Nu kanske någon funderar i banorna...varför använder inte Herta sig av svarta vinbär i stället. Svartvinbärssaft som är så gott? Tänk det tycker Herta också men hon lever helt i avsaknad av svarta vinbär. Ja inte helt för hon och mannen har hittat en buske när de tagit ner delar av sin Törnrosahäck men det dröjer tills vi kan plocka flera liter där.

Nu är Herta ute i vinbärssnåren igen.

img_1209 (MMS)

Nu är Herta ute i vinbärssnåren igen. Funderar över livet och känner mig så glad för vad jag har. Att jag har dem jag älskar hos mej just nu. Vardagsliv i semestertider där somliga arbetar men finns hemma hela sommaren. Den känslan är underbar, att få vara tillsammans.


Det var ingen dröm.

Funderade imorse när vi vaknade hur denna dag skulle vara. Om det som hade hänt i vårt grannland verkligen hade hänt? Förstod att det var så. Tänker mycket på de anhöriga till alla ungdomar som träffat på denna man som försökte visa sig vara hjälpare initialt men som visade sig vara en hatets och de onda sammanhangens företrädare. Mannen som var smart men planerande när han på sitt förmodligen välplanerande sätt ville stoppa demokratin och det öppna samhället. Hur blir man sådan? Vad har man varit med om osv för att detta skall hända? Hur blir man görare av ett vansinnesdåd på detta sätt?
Så fruktansvärt och så svårt att ha varit där på ön med alla andra ungdomar, att känna rädslan. Hur mycket rädsla kan man känna? Unga människor som var på sommarläger, politik, diskussioner, djupa samtal, möten, sol och bad, sommarförälskelse precis som ett ungdomsläger skall vara och sen mötet med våldet i sammanhang där våld inte skall finnas.
Har svårt att känna lust idag utan tänker på hur det är att förlora den man älskar, så oförberett och att ställas inför våldet också detta så oförberett.

Mellandagar i semestertid

Så är vi då hemma igen, ifrån resan upp till det landskap som jag gillar framför andra i vårt land. I det län där far min föddes och växte upp. I det län där Indalsälvens sträckning gett människor kraft på många sätt och där skogen gett bäring och liv. I dag ser det lite annorlunda ut. Men älven och skogen finns kvar. Timmerbilarna far förbi min farbrors hus och sjöarna syns åt två håll. De fd kalvarna som är stora nu syns hos en granne, hur länge de nu blir kvar.
Här har Herta:
Hälsat på släkt
Lagat mat
Frukost, fm fika, lunch, em fika, middag och kvällsthé varje dag samt disken...
Powervalk runt i byarna ( eller promenerade kanske man säger)
Hejat på folk jag inte vet vilka de är men de har säkert koll på vem jag är.
Varit på kyrkogården vid den gamla kyrkan.
Fikat vid sommarcaféet.
Vandrat i skogen och träffat folk.
Suttit vid Indalsälven.
Glömt bort datum och tid.
Nu är vi hemma igen.

Röd vinbärsgelé

Ja vad skall man göra en dag som denna. Ingenting inspirerar idag  och det tror jag inte att det bara är jag som känner. Alla mina vinbärsbuskar som jag försummar så. Nu skall det ske. Herta har idag gett sig ut och plockat en massa vinbär ( det finns mycket kvar och nu har regnet börjat vilket gör att jag slipper utomhusakti aktiviteter) Här skall göras gelé.

Vi vaknar upp till ännu en dag...

img_4478 (MMS)

Vi vaknar upp till ännu en dag i det Jämtland som jag älskar.


En sväng till Anita.

img_9361 (MMS)

Jag skrev att jag skulle åka över till Anita som bor här i närheten. Hon har bloggen" Det skall vara lätt att leva. Anita bor på en underbar plats    , någonstans i Jämtland. Vi gick en runda runt gården och ner till vattnet. Hon har en härlig insjöstrand precis vid huset med långgrunt vatten. Tyvärr fick jag dock inte träffa Oskar som var ute på egna strövtåg. Får väl bli en annan gång.


Morgonrundan är avklarad.

img_1079 (MMS)

Morgonrundan är avklarad. Övriga i sällskapet har shoppat upp sig på packningar @ mat. Har läst ut min förra bok vars titel jag glömt. En gammal bok, deckare med Karin Wahlberg, Blocket, blir min nästa med kaffet bredvid. Funderar på att våldgästa en person här i närheten, kanske, efter lunchen.


Imorgon skall Herta tillreda älgen...

img_8595 (MMS)

Imorgon skall Herta tillreda älgen...


Hinner inte hälsa på. Jag hinner inte häls...

img_7234 (MMS)

Hinner inte hälsa på. Jag hinner inte hälsa runt i Era bloggar nu. Det är sommar i vårt underbara land.


Sommarrundan genomförd.

img_0271 (MMS)

Sommarrundan genomförd.


Tillbaka i byn.

img_4343 (MMS)

Här är jag nu. Tillbaka i byn där far min var barnfödd. Efter en dag igår i regn har vi idag vaknat upp till strålande sol. Undrar hur den här dagen kommer att se ut?


Slut med chokladmoussé på Ikea

img_1527 (MMS)

Dagens lunch på Ikea. Detta Ikeavaruhus har dock en brist. Här saknas chokladmousse. Hur skall jag agera vidare angående detta tillskriva Kamprad?


SMS-inlägg

img_4821 (MMS)


Kokkaffet på gång.

img_1326 (MMS)

Kokkaffet på gång.


Lunch på landet.

img_7835 (MMS)

Lunch på landet.


Lunch på landet.

img_7835 (MMS)

Lunch på landet.


img_8578 (MMS)


Här är vi.

img_5559 (MMS)

Här är vi.


Röding i lärostaden. Vilken?

img_4702 (MMS)

Röding i lärostaden. Vilken?


skumtomtar

Är det någon som äter skumtomtar på sommaren?

Var?

img_4669 (MMS)

Var?


Havet och kusten.

img_9658 (MMS)

Havet och kusten. Tiden står stilla i Hertas liv just ni.


Att göra ingenting?

Idag börjar semestern. Äntligen! Idag skall jag göra ingenting. Vad är ingenting kan man fråga sig? Nu undrar jag: Vad betyder att göra ingenting för Dej? För mej är det verkligen att inte göra något. Att det inte finns någon plan utan dagen får bli som den blir. Jag hörde ett program på TV för någon vecka sedan och där pratade en kvinna om...just detta att ta det lugnt, att göra sådant som ger positiv energi och att tänka på sig själv och inte på alla andra. Man pratade också om att många känner, när de kommer åter från semestern, att de måste ha presterat något under ledigheten, varit på många ställen osv.
Måste man det? Är det inte ok att bara ta det lugnt?

Lunch

img_1067 (MMS)

Lunch


Äntligen!

Mer än då orkar jag inte säga ikväll.

Nyköpings Gästabud

Nu var det många år sedan vi var där. Det var alltså dags.
Innan skådespelet började så hände det saker utanför Borggården.
Det såldes varor utanför.
Assar och Gunlög språkar med varandra.
I pausen kunde man äta lite "medeltidsmat". Helt ok fast...
Det hölls lite teater äver under måltiden.
Här ligger nog Herta i lä.
Årets Gästabud var riktigt bra, för att vara i Nyköping och för att vara vårt Gästabud. I år var spelet utformat som en musical vilket var roligare. Säket roligare för utsocknes komna personer också.  Säkert roligare för oss alla som sett spelet lite då och då just för att vi är uppuxna med historien om brödraskapets osämja som fick tragiska följder.
Rekommenderas!

Nyköpings Gästabud


Ikväll skall vi gå på Nyköpings Gästabud. Biljetterna är bokade, både föreställning och måltiden från förr i pausen. Det skall bli riktigt kul.
Det är denna historia som allting handlar om och som varenda unge i vår stad får lära sig:
""I början av 1300-talet var Nyköpingshus en borg med stadiga murar. Det var hit kung Birger bjöd sina båda bröder på julkalas år 1317.

Bröderna, hertigarna Erik och Valdemar hade under en lång tid fört en bitter kamp med sin bror om makten över landet. Nu trodde de möjligen att det var fråga om en försoningsfest.

Och fest blev det men ingen försoning. Mitt i natten väcktes de av kungens män som drog iväg med dem och låste in dem. Så småningom lämnades de att dö. 

Festen med det våldsamma slutet har gått till historien som Nyköpings gästabud.

Kungen hämnades en händelse elva år tidigare som brukar kallas Håtunaleken. Den gången var det Erik och Valdemar som fängslade Birger. Brödernas osämja var en kamp om makten över Sverige. Men ingen av bröderna vann, inte den här gången heller.

Hertigarna dog och Birger drevs ifrån landet. Till ny kung utropades sonen till en av hertigarna. Han hette Magnus Eriksson och var bara två år gammal.""
Dallasarna är här igen

Nu är de tillbaka.
Detta kunde vi väl aldrig tro, att dessa skulle komma tillbaka och denna gång med sina ungar. Vi får dock vänta till 2012. Vågar Du säga att Du skalll titta? Eller var det så att Du aldrig såg detta program...fast det inte var ok då heller?

Sommar i Sörmland.

Om någon undrar så är jag lite upptagen just nu. Jag hinner inte blogga. Jag har viktiga frågor för mej. Men först så måste jag ha kaffe.

Cyklade till lunchen idag

img_4793 (MMS)

Cyklade till lunchen idag


Områdets goaste katt.

Herta ger sig ikväll ut på en PW. Ganska omgående möter hon en helt oemotståndelig kisse av randig natur.
Den helt oemotståndelige kissen snor sig runt flera varv och spinner högt och ljudligt. Vad skall Herta göra? Hon måste ta en paus, stanna upp och samtala med den lille. Visserligen är detta ingen medmänniska men väl en helt underbar liten varelse.
När vi stått där och pratat en stund. Herta och katten så ser Herta en person som kommer gående. Hon släpper snabbt kissen och kvinnan som kommer gående visar sig sedemera vara en trevlig person, släkt till släkten och jag får höra hela historien om denna lilla kisse, hur han kom som hittekatt och nu hade haft ett bra liv hos familjen. Kvinnan ifråga var också ute och tog en PW och var på väg hem. Vi följdes åt och jag fick då träffa familjend hundvalp vilket också var en go lite hund, fast inte så liten. Vi sa hej och jag fortsatte, denna gången lätt joggandes. Trots ont i ryggen gick det hyffsat och lite längre upp i området dök ytterligare en kissen upp, denna gången i andra kulörer men med tre vita tassar och en brun.
Herta har fått sitt lystmäte tillgodosett ikväll var det gäller katter.

En trasig frys leder till...

Den trasiga frysen för mycket med sig. Herta och maken har konstaterat att det vore ...
 • Att måla om väggarna, denna gången i vitt.
 • Att måla taket, vitt ånyo.
 • Att ta bort alla kartonger som står i mitten av golvet ( som kom från fd mannens boende innan gemensamst sådant påbörjades för ganska många år sedan...vi har flyttat en gång med dessa lådor).
 • Att ta bort allt diverse som finns i rummet.
 • At lyfta ut den gamla svarven som mannen köpt av någon som tillverkade sådana en gång och att koppla in den på 3fas någonstans?
 • Att skura hela golvet. Herta har skurat där man kommer fram dvs där frysen stod tidigare.
Så mycket det blev. Här som det skall bytas bräder på fasaden och måla huset i sommar också. Varför ger det ena det andra hela tiden?

Korv får räcka ikväll.

img_9976 (MMS)

Lunchen blev mer än bra men nu kopplar vi ner...Mannen vill ha korv. Han har köpt några tjocka korvar så Herta måste förbarma sig över dessa.


Gräset klippt

img_3268 (MMS)

Gräset klippt


Personliga ord

Som sagt så har jag varit på loppis i helgen och köpt lite nya mer eller mindre okända pocketböcker á 5 kronor styck på stadens loppis framför andra, Öppen hand. Där finnd en ganska stor bokavdelning där pocket säljs för 5:- styck och inbundna böcker för 10:-. Det kanske finns dyrare också, det har jag inte kollat. Vill man köpa flådiga tidningsmagasin så säljs dessa för 2:- styck. Här kan man få med sig en kasse sommarlitteratur av alla sorter.
Jag plockade på mej ett antal böcker, sen får vi se om det är nå´t att ha. Jag har lite annat också hemma men som sagt det kan vara dagsformen som avgör vad man vill läsa. I en av böckerna som jag funderade på men ej köpte då den inte riktigt passade in i vad jag behöver som semesterlitteratur( när den nu kommer) hade den tidigare ägaren skrivit in med för och efternamn, årtal när boken inköptes och hennes reflektioner. Den bok jag tittade på men valde bort hade hon också skrivit in "urdålig" och alltså avrått från inköp. Förmodligen hade hon inte avrått utan mera gjort egna anteckningar när hon läst ut böckerna. 

Väl hemkommen upptäcker jag ytterligare tre böcker från samma ägare. I en av dessa har hon skrivit "rörig"( Mänsklig krocket) och i två böcker har hon skrivit "halvbra" ( Det som är sant respSommarsystrar) Så nu får vi se vad Herta tycker om dessa gamla kanske ganska okända pocketböcker.

20 grader mitt i natta.

img_0722 (MMS)

Vi har 20 grader här i stan just nu. Klockan är snart midnatt. Detta kan man kalla varma sköna sommarnätter.


Herta  i hammocken

img_9471 (MMS)

Herta  ligger i hammocken med Anna Janssons bok '' Drömmen förde Dej vilse '' . Passar i min hammock. En trädgård behöver sin hammock i vilken man skall vila varma soliga dagar. Hammocken skall förståss stå lite i skuggan så att man får skugga. Jag köpte min hammock i vuxen ålder, när vi fick plats med en sådan. I mitt föräldrahem fanns det plats men hammock var inte högsta prioritet om man säger så. Inte intresse av det heller vilket jag nu tagit igen. Jag vill minnnas något om att soffan inte satt still. Fast på dåtidens hammocksoffor så kunde man väl sätta fast det hela tror jag genom några pinnar. Vår hammock är i trä och där får man se till att vara i stillhet...så blir den stilla.


Lunch på Chili num num

img_2923 (MMS)

Nu är det lunchdags. Deras halva portion räcker långt. Idag blir det vegetarisk wok.


Gamla prylar och skräp.

img_1469 (MMS)

Idag slängs det skräp. Mannen och sonen far iväg med gamla frysen och vattensängen plus lite annat skit. Herta själv kör iväg med div mindre möbler till loppisen Öppen hand och vidare med mera kläder och skor till Hållets dagcenter.


Äventyr utomhus.

Nu har vi löst biljetterna till Palstorps hage Denne krabat och hans eller om det är hennes kompis står och väntar när vi kommer.
Lite om vad som händer.
Nu börjas det.
Och vidare skall vi.
Hur skall detta sluta?
Väldans spännande är det. De framför oss tillhör inte vårt sällskap.
Det gällde verkligen att hålla tungan rätt i mun.
Denna äventyrsbana sträckte sig över ett ganska stort område.
Och sen har vi det här...
Under banan huserar myrorna och dit vill man inte komma, ramlandes.
Öppna landskap fanns det också.
Vi hann också grilla korv och ...
äta bullar.
Där fanns också Rosas affär. Är det någon som vet vem hon är?
Rosa säljer egna alster, dock inte dem hon har på hemsidan utan andra. stora tavlor från tre papp och uppåt. Hon säljer också lite kläder för den som vill, lite keramik, lite smycken och ja Ni vet lite allmänt diverse. En del fina saker hade hon o ckså. Dock inget som passade mitt  hem  inklusive plånbok.
Denna hönsgård fanns också på väg upp mot höstacken dit alla barn sprang för att hoppa ned igen och sen upp och ned hela tiden. Kul!
Vilket kul ställe detta är.

För dem som älskar.


”Ett nytt bud ger jag er, att ni ska älska varandra. Såsom jag har älskat er, ska ni också älska varandra” Johannesevangeliet 13:34


Kebab på lunchhaket.

img_3780 (MMS)

Sitter här och intar min inte helt näringsriktigs lunch. Ja jag vet men om Ni också hade tömmafrysenochstädaurhela kvällen igår, sådär oplanerat..så hade Ni ingen matlåda med idag.


En sväng på Palstorp idag.

img_3308 (MMS)

Dagen idag innebar dagen ett besök på Palstorps hage . Ett kul äventyrsland i skogsmiljö.Åk till om Ni har små barn, åk dit med lite äldre barn, åk dit utan barn...kanske?


Frysen paj!

img_4896 (MMS)

Frysen paj! Allt upptinat. Vad mer behöver man säga.Här kommer Herta hem från en innehållsrik dag om vilken hon tänker återkomma till senare och så informerar mannen henne så passligt sådär i förbigående att nu är allt kött mm i frysen tinat och den verkar ha pajat. Detta är inte kul. Fläskkotletter från när det var bra pris för några veckor sedan, älgkött som är kvar för att jag äter det så försiktigt och snålar för det är högtidsstund när vi får älg härhemma och sen då en grön marzipantårta(!), bär i olika form plus lite annat... Allt är nu paketerat femtioelva gånger om och i morgon skall Herta medtaga detta till lämpligt ställa. Inte kan det ligga i soptunnan härhemma i denna värmen. Säkert inte populärt för grannsämjan. Denna frysbox modell stor inköptes av mina föräldrar under åren när jag bodde hemma. När de sålde villan fick vi ( dåvarande familjen) ta den och ställa in den i en bod där den stod i 14 år drygt innan den hängde med och nu har fått stå i källaren i dryga 10 år.


Släktforskning och telefonförsäljare.

Ja ikväll var det dags igen. På med stavarna och ut och traska med bekantskapskretsen. Kvällens samtalsämne var bl a släktforskning och hur man skall avsluta samtal med en telefonförsäljare. Sådant kan man verkligen fördjupa sig i. 45 minuters runda med stavar. Räcker för en lite sen vardagskväll.
Take care out there!

Längtan

Sitrter och längtar till sommarsemestern. Det dröjer lääääääänge än. Men det kommer en dag då vi sticker. Sonen och hundrackarn den store blir kvar hemma.

Busiz en sommardag.

Hertas arbetsuppgifter kan variera.Idag har hon bl a ägnat åt ett besök på Busiz i stan. Bilden ovan visar en del av detta ställe.  Herta har ägnat sig åt, att i sällskap med andra klättra upp och hoppa ned. Hon kan informera om att i denna värme så kostar denna aktivitet på. Inte så att Herta vill undanhålla sig ifrån kroppsansträngning, inte alls.
Efter denna dags arbete som även innehöll annan verksamhet så begav sig Herta till gymet. Där skulle det utföras följande:
 • 30 min spinning
 • 30 min funwalk ( motsvarar crosstrainermaskiner i grupp)
Efter detta, i värmen var Herta lite småslut. Väl hemma och fläskkotletter, sås och potatis och grönsaker senare så var det lätt att sätta sig i fåtöljen och där utspelade sig en bit framför....
 • Allsång på Skansen
 • Morden i Midsommer
Vad mer kan en arbetsdag i juli behöva?

Äntligen. 

img_4756 (MMS)

Äntligen.  Äntligen får vi svaret på vår fråga...varför migrän uppkommer hos damer. Tur att man inte har migrän. Och tur att vi har kvällsblaskor som hjälper oss vidare i livet med kunskap.


Fm fika på ett trevligt ställe.

img_6959 (MMS)

Fm fika på ett trevligt ställe.


Snart vinbärsdags.

img_5807 (MMS)

Snart vinbärsdags.


Rågpannkaka

img_0188 (MMS)

Idag serverades pannkakor på råg härhemma.Ingen har märkt något ( det fanns lite vete i degen också).


Trött men i alla fall.

Idag skulle jag till gymet efter jobbet. Jag går dit av olika skäl. Ett är förståss fysträning dvs regelrätt kondis.  Ett annat och kanske ännu viktigare är att få ordning på rygg och leder. Tänker inte fördjupa mig så väldans här på bloggen om detta, jag är inte den som vill prata av mig i offentlighetens ljus men det finns en anledning till mitt tränande. Skulle gärna släppa och bara klippa gräset, gräva i landet och städ & röj men det funkar inte alltid med detta.
Nåväl i kväll hade jag bokat pass men lyckades komma på att jag ville åka hem i stället. Hade lite känningar av igår osv plus en dag på jobbet med sitt innehåll. Valde i stället att åka hem och fixa middag till familjen och umgås. Att umgås kom ganska snart att delvis innebära att: 1. Somna i en fåtölj. 2 Vakna av att jag fick lust att rensa ur en garderob( vaknade efter 15 min som är vanligt förekommande hos mej). Men så kom ett SMS som löd: PW om 20 minuter. Luften har blivit så klar.
- Å nej säger jag till maken, som sitter i soffan och jobbar med sin laptop.
- Bra, säger han. Promenaden är bra för Dej.
Nåväl nu har vi varit ute en timma och visst mår jag bättre. Har fått småprata och lyssna till ditten och datten och livet känns ganska ok.
Vi har nu sett på "Arga snickaren" som mannen spelat in. Förresten är det någon som funderat över filuren Pontus i detta program? Är han sådan som visas eller vad har han för uppgifter i programmet egentligen?

Bodywood och Funwalk

Nu har det hänt. När sommaren är som finast ger sig Herta och några andra galningar in på gymet ( Hertas man var en av de andra men han vågade sig dock inte på Bollywood) Kan säga att det var varmt. Hade det varit igår hade Herta bangat av hälsoskäl eller nåt liknande.
Dagens instruktör var inte instruktören L som det stod i programmet och som Herta hade riktat in sig på. Istället var det instruktören O, en av sonens kamrater. Denne unge man var glad och med rejält med energi under hela passet. Mannen hade dock konstaterat att han tog det lite easy? Herta träffade f..ö Anne på gymet på Bollywoodpasset till att börja med. Denna tillställning var intressant. Det intressanta är om man får med alla armar och ben åt rätt håll samtidigt med instruktören längst fram och samtidigt med de andra deltagarna på passet.
Ps. Här skulle några för sammanhanget mindre passande bilder laddas upp, i brist på andra. Blogg.se vill dock inte det idag så det slipper NI se.

Sitter och väntar...

img_8609 (MMS)

Sitter och väntar...


Nu är det dags för Bollywoodpass på gång.

img_0266 (MMS)

Ok. Nu är det dags för Bollywoodpasset! Skall bli spännande. Hettan härinne känns kan jag säga.


Näve

Jag håller på och skriver på ett inlägg om Näfvekvarn men det verkar aldrig bli färdigt.

De sjungande stenarna del två.

På allmän begäran undrar man nu var De sjungande stenarna finns. Här är hemsidan med vägbeskrivning  och all info man behöver. Det är som jag förstått det en stiftelse i Uppsala(?) som sköter driften. Den gård som ligger alldeles intill och där den förre ägaren skötte "de sjungande stenarna" är såld men det åker en person från Uppsala och ser till att allt sköts och ser bra ut.
När det är nyklippt fungerar det att ta sig fram med rulstol. Man parkerar bilen intill och sen är det en promenadväg ned till parken ( eller vad man kallar det). Där behöver man dock någon som hjälper till att dra rullstolen då det kan vara en aning men fullt rillräckligt sluttande upp och ned. Att gå i labyrinten kan kanske vara svårt då den nog inte uppnår rullstolsbredd men allt det andra borde man kunna ta sig till.
Här kan Ni läsa mitt förra inlägg med bilder.

De sjungande stenarna

En gammal vän inbjöd mig idag till en lite sen födelsedagspicknick. Fyllde inget märkvärdigt sist men i alla fall. Idén var ju kul. Av olika anledningar valde hon just denna plats där varken hon eller jag har tittat in ordentligt tidigare.
Vänskap kan vara olika. Barndomsvänner har ofta delat så många saker i livet genom åren, under förutsättning att man håller kontakten. Idag hade jag en sådan dag då gammal vänskap fylldes på med mera livserfarenheter i samtalets form.
Vi reser ett tecken...
Vi började att gå genom labyrinten. Här skulle man gå i tystnad tror jag, tänkandes. Nu hade jag och barndomskamraten inte setts på ett tag så...
Den längsta resan gör livet värt.
Denna sjöng vi i lågstadiet tror jag.
Denna psalmen fanns med i vår Svenska psalmbok när "De sjungande stenarna" iordningsställdes. Psalmen är nu bortplockad ur Svenska kyrkans psalmbok. Själv har jag inte lagt in några djupare tankar i de sista verserna, de har jag aldrig sjungit. Lite pampig käns den allt.
Och så lite läsarsånger. När jag hör denna sång tänker jag alltid på Jan Sparring och hans tolkning.
Så här kanske det blir det när vi möts på festen en gång...
Får mig att tänka på Norrland.
Min morfars favoritpsalm som skulle lyssnas på eller sjungas under förutsättning att det fanns sångröster i närheten.
i
Vilka rejäla namn de har , de gamla psalmförfattarna. Sjöng inte Lapp-Lisa denna psalm?
Och sen kom 70-talet med denna man och hans speciella röst. Och lite snygg var han väl också?
Minns ni tanten i folkdräkten?
Skulle kanske passa i en dödsannons?
Nu kommer lite modernare texter i och med Britt G Hallqvist. Så fin text.
Modern hemlandssång.
Den här sången kunde sjungas på tre olika vis. I Svenska kyrkan, hos frikyrkosverige i mitten och sist som pingstfolket sjöng den.
Vi minns vår konfirmationstid, när vi var på läger och skulle gå i samlad trupp till morgonandakten. V Eller ki var på Gotland, Ljugarn, det var varmt och vi längtade efter frukost eller kanske att få sova. Vi sjunger den också kanske nu de sista åren då släkten har dött, en efter en.
Lina Sandells helt underbara text.
Så många som sjungit med i denna sång. Det fanns en kraft i dessa gamla väckelsesånger.
Lydia Lithells text. Hon skrev ungefär 300 andliga sånger. Som kuriosa kan nämnas att hon var gift med korvfabrikören Daniel Lithell som grundade snabbmatskedjan Sibylla.
Denna har jag inte sjungit så mycket. Tror att det var en av pingstfolkets sång framför andra, förr i tiden.


Här finns en klockstapel och går man lite till genom den gräsklippta stigen så kommer man till...
en plats att samlas vid.
Efter allt detta intog vi en jättetrevlig picknick i gröngräset i den tjugoåttagradiga värmen.

Lördagsgrillning.

img_5792 (MMS)

Nu sitter vi här, familjen. Grillen har gjort sitt och fixat till fina fjärilskotletter. Använder man det ordet idag förresten? Solen skiner något mindre nu trots att termometern nyss visade 28 grader. Skall man göra något mer ikväll förresten? Näe jag vet inte...


Stadigt och fast men det sjunger?

Jag har en födelsedagsfika att inkassera. Detta kommer att ske senare idag. Jag skall till ett ställe där det står stadigt och fast men det sjunger. Någon som vet?

Roligt och värdefullt.

img_4658 (MMS)

Ibland innebär arbetsuppgifterna också att man besöker en strand. Detta är speciellt trevligt om det är en dag som idag med denna värme....


En dag på stranden....

img_2398 (MMS)

En dag på stranden....


RSS 2.0