Bad för enbart tjejer

Det blir allt  vanligare med bad enbart för tjejer , även här i stan har det varit så ett tag under förra terminen. Aftonbladet har en artikel om detta idag. Om detta kan man tycka olika saker. Från början var det ett sätt för kvinnor som tolkar  Islam så att de inte kan bada tillsammans med män, att kunna bada och att kunna lära sig simma om de nu inte kunde det. Idag är det populärt för tjejer i alla åldrar även om de inte känner några kulturella eller religiösa begränsningar.

Under dessa badkvällar har man kunnat använda både traditionell baddräkt, traditionell bikini samt burkini.

Burkini är en typ av badplagg som formgavs av den från Libanon bördiga australiensiskan Aheda Zanetti. Burkinin täcker tillräckligt för att följa de traditionella muslimska reglerna, samtidigts som den är tillräckligt lätt för att möjliggöra simning. Den har beskrivits som den perfekta lösningen för muslimska kvinnor som vill simma men som inte vill använda alltför "avslöjande" baddräkter. Namnet burkini är bildat av burka och bikini.



Vad som är viktigt är att alla lär sig simma. Vi bor i ett kustnära land och då är det extra viktigt. Vi måste kunna vara nära våra barn när de vistas vid vatten och vi måste kunna hoppa i om något skulle hända en medmänniska som behöver hjälp i vattnet.  

Jag har varit med och badat i dessa samanhang. För mej personligen så badar jag oavsett vilka andra som finns i min närhet. Minns att jag när jag var yngre( nu pratar vi kanske 15-20 år tillbaka) kunde bli störd av äldre sk gubbar som sk stirrade. Då hade nog detta varit skönt. Idag skiter jag i de äldre gubbarna oavsett de stirrar eller inte. Förresten de har ofta mer intressanta objekt de kan trakassera...inbillar jag mej.

Om det nu betyder så mycket för några av oss tjejer att det skapas sammanhang där de kan bada, simma, umgås och samtidigt känna sig bekväma, då skall vi nog erbjuda dessa sammanhang. Vi har väl ett samhälle som räcker för alla? Eller?

Förresten simmning är hälsa!








Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0