Träna Dej frisk!



'

Man slutar aldrig att förvånas. Visserligen vet jag att god hälsa och regelbunden motion kan leda till att förebygga sjukdomar. Men dagens Expressen slår alla rekord. 30 minuters motinn om dagen räcker för att förebygga sjukdomar.
 I artikeln skriven av journalist Av Mikael Tjernström förekommer följande uttalande:
-Fysisk aktivitet är en väldigt stark hälsofaktor, säger Mai-Lis Hellenius, professor på Karolinska sjukhuset i Stockholm.



33 sjukdomar som du kan förebygga genom att vara fysisk aktiv:


1. Artros 
2. Cancer
3. Cystisk fibros
4. Demens
5. Depression
6. Diabetes typ 1
7. Diabetes typ 2
8. Hjärtsvikt
9. Högt blodtryck
10. Koronarsjukdom
11. Kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL)
12. Mag- och tarmsjukdomar
13. Metaboliskt syndrom
14. Multipel Skleros (MS)
15. Njursjukdomar
16. Osteoporos (Benskörhet)
17. Parkinsons sjukdom
18. Perifer kärlsjukdom
19. Polio
20. Ryggmärgsskador
21. Ryggbesvär
22. Rytmstörningar i hjärtat
23. Schizofreni
24. Stroke
25. Smärtor
26. Stress
27. Svimningar och balansrubbningar
28. Ångest
29. Övervikt och fetma
30. Astma
31. Beroende och missbruk
32. Reumatoid artrit (Reumatism)
33. Hyperlipidemi (fettrubbningar)



Vad anser Ni? Tror Ni på detta? Själv är jag tveksam. Många av sjukdomarna tror jag dock kan föfrebyggas tex smärtor, stress, typ 2 diabetes, övervikt och fetma, kanske ryggbesvär ibland, högt blodtryck osv.
Men jag vet inte om jag tror att allt som nämnts ovan kan förebyggas.

Vi kan bara göra så gott vi kan förresten.






På Södermanlands vägar





Imorgon skall vi ut och åka på vägarna i Södermanland. Jag gillar att köra bil och det är extra roligt på lite mindre vägar om det är hyffsat väglag och det kommer det att bli imorgon.

Vårruset





Jag vill bara berätta att jag tänker inte springa Vårruset i vår.


Reinhold Messner satt vid bordet intill.





Annne har varit aktiv i min blogg idag. Hon gissade på Reinhold Messner, en av världens mest kända klättrare, Han åt middag och satt vid bordet bredvid när vi åt kvällsmiddag vid framkomsten till fjällstugan uppe i Dolomiterna. Vår guide och instruktör blev mycket imponerad. ett ungt par satt vid samma bord. De var klättrare och befann sig i stugan på sin bröllopsresa. Messnar delade med glädje sitt bord med dem.


 På Wikipedia kan man läsa detta om honom:

Reinhold Messner, född den 17 september 1944 i Brixen (Bressanone) och uppväxt i Villnöss, Sydtyrolen, Italien, räknas av många som världens bästa bergsbestigare genom tiderna. Han har klättrat med flera andra välkända klättrare, bland annat Hans Kammerlander och Peter Habeler. Messner började klättra vid fem års ålder i sina hemtrakter i Italien och redan innan hade fyllt 20 så hade han bestigit de flesta berg i västra alperna tillsammans med sin bror, Günther. Han är den förste att bestiga samtliga berg över 8000 meter. Messner har även engagerat sig politiskt och satt i Europaparlamentet från 1999 till 2004 som representant för de gröna. Som person anses Messner kontroversiell.

Messner och Nanga Parbat [redigera]

Året var 1970 när Reinhold mötte sitt första 8000-metersberg, Nanga Parbat. Tillsammans med sin bror, Günther, reste han dit i hopp om att bestiga berget via en helt ny led på Rupal Flank. Initialt hade emellertid Günther inte några planer på att bestiga berget. Men efter att Reinhold hade lämnat det avancerade baslägret för ett toppförsök ändrade Günther sig hastigt och klättrade efter sin bror.

Bröderna nådde tillsammans toppen efter en väldigt hård och kall klättring. Men nu hade de tagit ut alla sina energireserver och var totalt utmattade. Günther visade även tecken på hjärnödem, vilket fick bröderna att välja en annan och lättare väg nedför berget. Den nya leden innebar dock att de var tvungen att göra en travers över berget, något som ingen annan hade testat tidigare.

Efter någon dags klättring nedför berget blev Günther allt sämre. Reinhold låg ofta före honom för att spåra och försöka hitta en säker väg nedför berget. När Reinhold inte hade sett till sin bror på ett par timmar gick han tillbaka uppför berget. Men hur mycket han än letade så kunde han inte hitta Günther. En liten lavin hade svept över spåren som Reinhold hade gått upp. Förtvivlad och utmattad letade Reinhold efter sin bror i en dag. Men även han var nu väldigt illa däran och blev till slut tvungen att klättra den sista biten nedför berget. Väl tillbaka i baslägret blev han tvungen att uppsöka sjukhus, där sju av hans tår amputerades.

Ingen annan än Reinhold och Günther har, till dags datum, lyckats klättra Nanga Parbat via "The Rupal Face". Reinhold tog dock sin broders död väldigt hårt och återvände flera gånger till berget; bland annat året efter då han försökte hitta sin döda broders kropp. Berget kom nu att bli "hans eget".

1973 gjorde han ett soloförsök men misslyckades.

1977 nådde Reinhold toppen solo, och nu hade han bevisat att det gick att bestiga höga berg utan onödig utrustning, denna erfarenhet hade han alltid med sig.

1978 var han tillbaka på berget och nådde återigen toppen solo via en ny led på Daimer face.

2000 30 år efter sin första Nanga Parbat-expedition var Messner tillbaka på berget för att försöka klättra en ny led på Daimer face men gav upp på grund av den höga lavinrisken. Vissa rykten påstod också att han var på berget för att leta efter sin brors kvarlevor.

2005 Günthers kvarlevor hittas av ett par Sherpas. Reinhold flög in till berget och tittade på kroppen. Han var helt säker på att det var hans broders pga. hur skorna var knutna, bröderna hade en egen teknik som de använde för att knyta sina skor. Under den första kvällen på berget brände Reinhold upp hela kroppen, utom ett par skor och några ben som behövdes för en DNA-analys. Många människor ifrågasatte Reinholds agerande och menade att det var högst respektlöst, liket kunde trots allt vara någon annans än hans bror. DNA-analysen bekräftade dock senare att mannen som hade hittats på berget var Günther.


Kärleken förde oss samman



Jag surfade runt en stund ikväll och kom till en blogg (som jag skulle länka till men så försvann länken) där en tjej hade hittat denna sång på You tube. Ulf Lundell sjunger "Kärleken förde oss samman". En otroligt fin sång som f.ö. jag också har haft som en av solosångerna på mitt bröllop för en massa år sedan.
Klicka på bilden så kan Du lyssna på sången.

Idag skall jag inte göra någonting...drömmer om sommarens fröjder.

 

Idag skall jag inte göra någonting alls har jag bestämt mig för. Vilken dag i går. Idag har det varit soffan som gällt hela fm. Kanske en promenad möjligtvis?

Jag borde vårfixa min cykel.



Min gamla röda Cresent som jag fick när jag fyllde 30, 5 växlar och som jag trivs bra med.Den har fotväxel vilket jag innan förra sommaren trodde var det absolut bästa.

Tills jag provat något annat.




En sportig variant av en 21 växlad cykel ( inte den på bilden). Blev medveten om att jag kan cykla på en cykel med bara handväxel. Jag kan och jag vill. Det skulle vara kul att äga en hyffsad cykel med många växlar, en cykel som innehåller även lite packmöjligheter.



Drömmer om sommaren och om sommarens möjligheter.







En tidig morgon när vi bodde i en fjällstuga ovanför Cortina i de Italenska alperna.



Till vänster sitter Magnus, vår ledare och instruktör under resan. Till höger en inte helt obekant klättrare, Reinhold Messner.

Häruppe vid denna fjällstuga håller han till ibland. Vi sov där en natt.

Rifugio Dolomites, a 2160 metri in vetta al Monte Rite


 Denna fjällstuga liggger alldeles vid en klippbrant rakt ned hur långt som hellst,nejdå men i alla fall 2160 m ö h-





Det vara mysigt att äta lite gott på kvällen



Det enda sovrummet för två. Därutöver fanns det sovsalar för kvinnor resp män.



Här var det helhäftigt att cykla. 8 tunnlar samt svängar. Här gick det undan kan jag säga.



Genom rödvinsdistrikten



Vi såg många vinstockar utmed cykelvägarna.



Ibland var det inte helt soligt.







Kafferepet, Shopping, Restaurang London, Cosmonova och sen sover vi gott.

Kafferepet



Personerna på kafferepsbilderna har vi inte en aning om vilka de är - inte är det vi i alla fall.



En dag i huvudstaden påbörjas oftast med fm fika på Kafferepet mittemot Åhlens. Längre än så orkar vi inte gå innan fikat.
Därefter blev det shopping på programmet. Även undertecknad gav mig hän litegrann när tillfälle så gavs och situationen infann sig och passade.

Sen var det dags för lunch. Som så ofta annars återkommer vi (fast vi var inte direkt vi idag) till Restaurang London på Bryggargatan 2. Här äter man billigt och snabbt. det finns mycket att välja på. Vi kom in 20 personer och blev jätteväl mottagna fast vi inte bokat. Här behövs inte bokas då folk inte sitter länge utan verkar ta sin shoppinglunch där innan man ganska snabbt vill vidare. Precis som vi ville.





Lite oskärpa kanske, en lunch för en som tänker gå mycket en hel dag.



Dessa två personer delade ut prov på sköljmedel samt bjöd upp barn till dans.



Rulltrappan upp från tunnelbanan.



Naturhistoriska



Det gäller att hålla sig vaken när man väl sitter i Cosmonovas sköna fåtöljer efter en intensiv dag på stan.
Men kul har vi haft.

Nu är kvällen kommen och snart släcker vi ner härhemma.

Grattis Magnus!




Va kul! Segrare blev den person som jag tycker har gjort den mest otroliga egna prestationen av deltagarna. ":an har ju provat på dance i lite olika sammanhang men årets segrare gick från ingenting! Helhäftigt!

Jättekul att dansaren Annika Sjö lyckades placera sin tävlande på första plats. Känslan måste vara jättestor för henne. Hon har  gjort ett jättejobb.

Vilken karl!


Nu väntar vi bara på vinnaren.


Stockholm, stockholm stad i världen...




Tänk i morgon blir det ännu en arbetsdag. Gruppresan som planerats skall nu bli av. Jättekul tycker alla. Vi som håller i detta tänker ha en lugn fredagskväll var för sig...lite mat, kaffe...en slapp kväll i sofffan, tvätta lite ändamålsenliga kläder osv. Det får räcka.
Och sen upp i ottan i morgon bitti.
Det är ju inte jätteviktigt men det hade ju varit mysigt med soligt och lite småvarmt väder i morgon. Kanske en kopp kaffe utomhus osv.

OBH Nordica

Jag provade denna massagestolsdyna när jag var på City Gross i eftermiddag. Den kändes lite hård kanske. Kanske kan den dock vara skön att koppla igång lite då och då.
Pris 1995:-

Provade denna massagetillsats till en vanlig stol typ skrivbordsmodellen när jag var på City gross i em. Lite hårt kanske men det skall det kanske vara.



Lite dyrt kanske. Vad tror Ni , kan detta vara någonting?


Kanske en ny 50 centimeters.




En studieresa är på g i vår då vi inte skall checka in för att det bl a skall gå snabbare. Kanske denna skulle passa? Nej jag har ju min gamla i tyg/väg. Den har ju fungerat så bra i alla år.

lunch och föreläsning...

Hade ett möte på ena sidan stan och blev färdig innen lunch. Parkerade i centrum och valde att ta några bilder på väg till lunchstället.
Passerar lilla bron nedanför fillan och tog några bilder.





Vilket härligt väder vi hade idag (torsdags)! Härligt när man hinner med en liten runda på lunchen. Lunchsällskapet ringde plötsligt när jag var på väg till OT där vi skulle ses. Dottern hade ramlat på dagis och det blev kontraplanering för hennes del.  Fick plötsligt lust att hoppa in på Tajen på Västra Kvarngatan i stället. Där satt svärfar och svägerskan varför jag slog mej ned hos dem.



En jättegod biffgryta med ris.

Öppet hus



Ikväll var det Öppet hus på gymet. Jag hade bokat mej för ett par pass. Det blev tre stycken pass.  Inte så mycket folk idag som i vanliga fall. Förstår inte varför. På cykelpasset var några med från "de gamla vanliga", toffsen och grävis och några till. Först gång 30 till sommarslagerlåter, sedan cykel 30 till 80-talsslagers och sist gång 30 igen till melodifestivallåtar. Sen var jag slut.  Jag tycker det är härligt när de kör låtar som man har inlagda någonstans i huvudet. Man glömmer tid och rum och bara kör på. Dettta är kanon!



Sen ringde telefonen. Svägerskan från Jämtland var på tråden. Vi hade ett trevligt och roligt samtal. Jag slapp titta på både "Rent hus" och något inredningsprogram vars namn jag inte kommer ihåg.


Nyhemkommen


Här kommer lite olika miljöer för bad. Först ett intressant bad i Turkiet.



Därefter traditionella svenska äventyrsbadhus.





Och gamla badhuset i Aspudden...tror jag.



Vissa människor gillar att bada utomhus.



Det var 2 grader ute när vi hade badat färdigt ikväll.



På denna bild kanske det kan vara lite kallare utomhus.



Gamla anrika Varbergs kallbadhus. Vi var i Varberg på en kurs för några år sedan och passade självklart på att testa detta badställe.




Snabbt kom kvällen idag igen.




Jaha! Nu är det bara att packa jobbarväskan till imorgon igen. Det blir en lång dag som går över i  kväll och allt måste med. Jag måste tänka lite. Arbetsdagen kommer att bli lång och förmodligen sen.
Jag tar med:
Vanliga gamla slängväskan.
Ett kollegieblock med lite kvällsjobb
Usb-minne
baddräkt
schampo, balsam, duschkräm
stor handduk
middagsmatlåda
ryggsäck


Kronprinsessbröllop




Meddelandet på Hovets hemsida

Så här lyder tillkännagivandet om bröllopet som på måndagsmiddagen publicerades på Hovets hemsida:


"Vigsel mellan Kronprinsessan Victoria och herr Daniel Westling

Vigseln mellan Kronprinsessan Victoria och herr Daniel Westling kommer att äga rum lördagen den 19 juni 2010 i Storkyrkan i Stockholm.

Kronprinsessan Victoria och herr Daniel Westling följer därmed en lång tradition inom Bernadottesläkten att göra den 19 juni till en minnesrik dag.

Många i Bernadottefamiljen har gift sig just den dagen. Kung Carl XVI Gustaf gifte sig med blivande Drottning Silvia den 19 juni 1976. Kronprins Oskar (I) gifte sig med Josefina av Leuchtenberg den 19 juni 1823, kronprins Karl (XV) gifte sig med Lovisa av Nederländerna den 19 juni 1850 och prins Oskar (II) anlände med sin brud Sofia av Nassau den 19 juni 1857 till Sverige efter att ha gift sig i Tyskland samma år.

Planeringen av bröllopet mellan Kronprinsessan Victoria och herr Daniel Westling fortsätter under ledning av bröllopssamordnare, chefen för H.M. Konungens militära stab, generalmajor Håkan Pettersson."


Jaha nu har vi möjlighet att fördjupa oss i denna historia lite när vi behöver ett samtalsämne till kaffet. Denna bild passar förståss inte till sammanhanget i övrigt.

Donken

Idag hade jag ett möte inne i stan vid elvasnåret så jag tänker lunch på stan efter det. Messar S som gärna äter med mej men då kl. 13.00 ungefär. Funkar inte för mej så jag messar tillbaka...en annan gång. Inte kan jag gå och skrota på stan en timma utan måste åter till jobbet. Traskar ner till "OT". En kö med karlar väntar på köttfärslimpa med sås och potatis. Kan vara gott men köööööööööööööööööööööööööööön. Jag går vidare till Coffe house by Geroge. Tyvärr är deras gravade lax slut. Vad gör jag nu? Det får bli Donken. En  fiskfilé meny med pommes och Cola light. Vad gillar Ni detta? Jag får paltkoma efter lunch men jobbet måste göras i alla fall. Kaffet klarnar upp tillvaron lite granna vilket var tur.




Vad tycker Ni? Lockas Ni av denna anrättning? Brödet kanske kunde fräschas upp lite innan servering...

Flygande motivation...

Jaha, nu har det kommit en ny motionsmetod (?)  Den heter JUKARI Fit to Fly .Vad tycker Ni, skall vi satsa på detta?

Vet inte riktigt om jag vill slänga mej runt såhär? Bilden är lånad från Jukaris hemsida/blogg.


"Fattigbloggen"



En journalist på Aftonbladet ,Jessica Roitzeén, har valt att leva på socialbidrag under en månads tid. Hennes blogg, Fattigbloggen, Socialbidraget eller som det heter nu för tiden, försörjningsstöd, eller rättare sagt den del som skall avse matkostnad per månad uppgår för en ensamstående person till 1620:- Det är tufft. Tufft för att den enskilde inte har något överskott att storhandla upp sig rejält på en gång. Dessutom erhålls kostnad för kläder och skor, 520:-, lek och fritid 400:-, förbrukning 110:-, hälsa och hygien 260.-, tv,tele,tidning 770,-, hyra 2889:- ,avgift a-kassa 205:-, kostnad Sl-kort 690:- , el 240:-, hemförsäkring 150:- fackavg 227:- sammanlagt 8281:-

Idag konstaterar Jessica att hon hädanefter inte kan köpa ekologisk juice för 26:-...en lyx kan det verka men inte för henne...tidigare. Många viktiga kommentarer finns det till denna blogg.

våren är på väg...

...fast när jag skulle gå en runda i trädgården och kolla eventuella vårtecken så började det snöa. Jag hittade detta i alla fall. Lite mer fanns i trädgården, början på krokus men den bilden försvann för mig på något sätt.





Inga & Anne

Tänk att man kan vara så intresserad av vad som händer härhemma. Två trevliga bloggare som ibland läser denna blogg, Inga M och Anne funderar nu ikring mitt vardagsrum. Vad är det som händer härhemma. Skall det bli klart innan nästa lördags lunch osv? Skall en TV monteras på väggen osv? Jag kan tillsvidare svara att jag vet inte riktigt vad som händer. Det kommer dock inte ( om det är tyvärr vet jag inte) att bli klart till nästa lördagslunch.

Härhemma är det inte alltid målet i våra liv. Det är vägen.

Kan inte låta bli att citera Karin Boye´´s dikt.


I rörelse

Den mätta dagen, den är aldrig störst. 
Den bästa dagen är en dag av törst. Nog finns det mål och mening i vår färd - men det är vägen, som är mödan värd.
Det bästa målet är en nattlång rast, där elden tänds och brödet bryts i hast.
På ställen, där man sover blott en gång, blir sömnen trygg och drömmen full av sång.
Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr. Oändligt är vårt stora äventyr.


Vi planerar f.n en utflykt


Därefter kommer något att hända.


händelser i natten

Så sitter vi där i soffan. Robinsson ( som jag först av princip inte skulle titta på i år heller) är slut. Vilket program förresten. Vad vill TV4 uppnå med detta? En stund efter 22.oo ringer det på dörren. Ett mindre sällskap kommer in och  informerar om att nu skall det ut och joggas med inriktning på maraton som sedemera övergår till en planering av Trosa Stadslopp villket jag tycker låter jättekul. Har någon sprungit detta?



Minns alla år man var med i löpartävlingar, hur kul det var. Ni som tex sprungit Tjejmilen 
vet hur kul det är. Ni har säkert liksom jag kännt hur man är buren av publiken de sista hundra metrarna in mot mål när man nästan inte orkar men man vill så gärna in i mål.



Minns också när några i familjen sprang Oppebylöpet.



Kristi Himmelsfärdshelgen tror jag att det var.

Borensbergs IF och Vreta SoMK inbjuder varje vår till Kanallöpet där man springer utmed kanalenn mellan Ljungsbro och Borensberg.



Vi har springit löpartävlingar några år i Persnäs på Öland och så förståss Viktorialoppet. En sommar för många år sedan sprang en i familjen "Skelleftelunken".

Ja så mycket glädje dessa löpartävlingar har gett mej genom åren.
Nu är jag inte direkt på den banan längre. Några Vårruset men jag vet inte.

Hur det gick med kvällsjoggen? Jo den blev av och följdes upp av genomgång av undertecknads kylskåp och provsittning av nya soffgruppen eller i alla fall på nya platsen.
Det är härligt att få vara med!

Bilder från min pappas hembygd.



Har hittat en hästgård eller praktik kallar de sig i byn Håsjö i Jämtland. De lägger ut så fina bilder på sin hemsida, främst på hästar men också om man känner igen sig i byn så känner man igen fragment här och var.
Här kommer en nyårsfilm från Håsjö.

Rummet töms innan Bella Donna.




Lördag igen. En hel ledig dag. Tidigt på morgonen kommer vi på att det är idag det skall ske. De har legat i sin kartong länge nu. Jag betalade dyra pengar för alltihop i början på året. Det har dock inte blivit av ännu. Inte komit till skott. Inte orkat. Inte velat. Inte haft tid. Inte haft lust. Men idag började vi.

Vi tömde hela vardagsrummet. Det tog sin tid. Alla böcker, alla pyttlar, allt som låg framme för att vi trivs med att ha saker framme och för att vi är allmänt slöa och inte planerar några fina släktkalas nu i vår och kan slappa till oss.
Men nu är böckerna däruppe, porslinet i ett annat rum, sofforna i kökets närhet så nu skall vi slappa i soffan när vi äter den närmaste tiden...vilket jag ser fram emot!
Ikväll har vi provat väggen. Vad tål den för osv.
Imorgon måste vi nog ut och powerwalka eftersom vi bara släpat saker idag.

Svärfar kom och hjälpte till så det blev till att fixa arbetslunch med biff, potatisgratäng  och sallad.

Ingen hade lust att laga middag varför vi åkte till gamla kända trogna Bella Donna och köpte en innehållsrik pizza att dela på inkl sallad.(se ovan)



Vovven satt och väntade utanför ICA-butiken när jag kom för att beställa pizzan.
Inne på Bella Donna var det en hel del folk. Där satt grabbgänget av unga gossar i 22-24 årsåldern. de väntade på sin mat...hade börjat med var sin flaska öl. De verkade ha det trevligt tillsammans.  Där satt också två herrar i 40-års-åldern. De åt lugnt tillsammans, slötittade på storbildsskärmen där det visades fotboll
( Vet Ni om att Kalmar vunnit över Göteborg idag?)
Där satt också en ensam man och kollade på fotboll medan han käkade en stor portion mat. I Restaurangen fanns också tre yngre damer. Två hade just fått in sin Planka och den tredje hade just anslutit och funderade på sin beställning. Hon kom alldeles nyss in med sin  resväska som hon drog efter sig. En man kom in och hämtade sina pizzor och en kvinna kom in och beställde ett par pizzor. En av dem måste vara utan tomatsås då "hon " är allergisk mot tomatsås.
Jag fick min pizza och min pizzasallad och nu har vi suttit hemma i soffan som står delvis i köket med vars ett glas vin som blev över från vår gemensamma flaska igår.  Skall vi ha något kaffe innan kvällsthe´t lite senare.




mat och prov




På lördag den 28 mars mellan 12.00 - 13.00 serveras lunch hemma hos oss, den årliga traditionen  är här igen.

Semester i Tjernobyl!






Funderar lite på sommarens semester och har börjat att goggla runt lite. Hittade detta resetips: http://www.tourchernobyl.com/

Vet inte om jag vill åka dit. Jag minns sommaren 1986 då vi semestrade i Norrland. Jag väntade barn den sommaren och vi passerade Gävle. Det kändes inte kul och jag steg inte ur bilen minns jag.
Inte vågade vi äta något renkött heller från den sommaren.

Hur kan man åka dit på semester? Området tämdes på människor i och med olyckan men sedan har en del människor återvänt. De får egentligen inte bo där men gör det i alla fall. De vill inte lämna sin bygd.



Gröna skor & kalvfilé Toscana


Äntligen fredag. En händelserik dag på jobbet. Jag slutade vid lunch idag pga kvällsarbete tidigare i veckan....åt lunch på galna kossan med sonen son hade sen lunch....vidare till affären för att handla mat bl a. Kom från min fredagshandlamatshopping ut med dessa:



Vet inte men tydligen tänker jag arbeta i trädgården i vår...Det ser ju positivt ut!

Nu lagar övriga familjen mat, Kalvfilé Toscana, delvis inhandlat på Magnuskött & vilt.
Kanske kan jag fundera på något trevligt komplement.

Behövs självhjälpsböcker för vårt självförtroendes skull?





Har självhjälpsböcker blivit vårt nya vardagsknark frågar sig programmet Babel ikväll.


Blir vi lyckligare av självhjälpsböcker? Jag sitter och lyssnar på ett samtal  med Mia Törnblom, Stefan Einhorn och Hanne Kjöller. Man konstaterar att det kommer ut så många självhjälpsböcker just nu. Tänk jag har också konstaterat detta och funderat en del kring detta?

Vad är det med oss? FInns det inga människor med hyffsat självförtroende? Hur har det kunnat bli så? Vad har vi missat att förmedla till varandra?
Hur förmedlar vi självförtroende till våra barn? Hur ger vi feedback på vad ungarna gör? Hur ger vi beröm och hur ger vi varandra beröm? Varför har vi ett samhälle där vi ibland gärna kritiserar istället för att vara vänlig och att lyfta fram varandra?

Varför har vi så svårt för detta?

Personligen gillar jag inte självhjälpsböcker över lag. Jag försöker läsa en del i alla fall mera för att man skall och för att veta vad människor pratar om.

Jag tror att självförtroende är något vi förmedlar till våra barn, något vi kanske får med oss från vår uppväxt och ibland kanske inte. Visst kan vi dock bygga självförtroende även i vuxen ålder även om man som barn inte har fått känna detta. Vägen är däremot ofta längre.

Tillbaka till programmet. Man har idag samlat ihop ett antal människor. Mia Törnblom pratar massor, lite forcerat som om hon måste hinna säga allt hon vill få fram. Hanne Kjöler säger lite kloka saker. Den som är klockren i sin saklighet och  i sina tänkvärda underfundiga meningar och ord det är däremot Stefan Einhorn. Han talar sakta så att vi verkliggen hinner lyssna på vad han säger.


Längtar


Ibland  får vi vara med om härliga upplevelser. Tänk jag skall få vara med om detta senare  i vår.










Trosa, en liten fin stad inte så långt härifrån.



Filmerna om Inga Lindström är inspelade i Södermanland ( fanns en länk på Trosa kommuns hemsida).Klicka på raden.


Hur går det med skorna?


...kan man väl snart undra och jag måste nu avlägga en rapport.


Nu har jag haft mina skor i ungefär en månad. 2009-02-11 köpte jag dem. Jag hade dem inomhus första veckan men har sedan dess haft dem utomhus. Jag har gått ganska mycket. Jag har dessutom tränat aktivt på gym 2-3 gånger per vecka under denna tid. Vill lämna denna info också då den kan höra samman.
Jag tycker skorna sitter bra. Jag känner att de avlastar knän, rygg och framför allt höfter. Jag orkar hålla mej upprätt längre perioder, jag orkar stå och orkar gå. De första dagarna fick jag träningsverk, framförallt i axlarna. det låter konstigt men jag har förmodligen gått snett framåtlutad och skorna tvingar mej att gå mera rakt.

Än så länge är jag nöjd. Jag tycker att det känns bättre te x i fötterna, att jag inte har så ont som tidigare. Jag planerar att skaffa ett par skor att ha inomhus på jobbet också. Jag växlar självklart med andra skor fn på jobbet, ibland utomhus osv. Det kommer jag att göra fortsättningsvis också men dessa är sköna och de känns som om de fungerar och är hjälpsamma.

Jag tror att jag kan rekommendera dessa skor. En sak som man dock skall komma ihåg är att vi människor är annorlunda och att det som hjälper och är bra för mej kanske inte passar alla andra.

Måndag på "kvarterskrogen".


Så är det måndag igen. Alla möjligheter till matlådor idag var uppätna under helgen och det är ju klart, det är trevligt när maten gillas. Orkade inte engagera mej i något delikat att ta med så det fick bli "kvarterskrogen" igen.

Pannbiff  och stekt potatis a la Viktoria.

Pannbiff, stekt potatis, mycket brunsås med stekt lök i en traditionell "ta-med-låda". Jag bad som vanligt om lite mindre potatis...fick denna mängd.
Någa, jag får vara hälsosammare imorgon. Måste ta med mej matlåda. Måste ta tag i detta ikväll.

-Nej, det blir ingen bulle!





Gissa vilket kafé i stan som har dessa kaffekoppar?
På detta kaffé har vi idag intagit em kaffe. Det var inte alls meningen¨, att det skulle bli fika av alltså men hur som hellst kom vi in på kaffét.



När vi satt där på kafe´t kom det in en inte helt obekant man och dennes hustru. Mannen är välkänd inom vissa sammanhang i staden. Deras samtal inne på kafeét utföll enligt följande:
Mannen: Jag vill ha kaffe...och en bulle!
Kvinnan: Nej! ( svarar hon och tittar bestämt på honom), Det blir ingen bulle till Dej! Vi tar svart kaffe.
Ja så kan det  vara när vi försöker hjälpa varandra med te x hälsan.

Glasmagasinet Outlet nere i hamnen stänger eller rättare sagt leverantören köper upp affären och startar i ny regi...eller hur det nu var som nuvarande ägaren sa. Vi åkte dit för att kolla in en ev ny stekpanna men kom därifrån med de här tallrikarna.



Vardagsporslinet härhemma har sett sina bättre dagar för länge sedan så nu har vi reinvesterat.




Hemmakväll med af Ugglas, Ehrnman, tacos och familjen samlad.

Vilken kväll! Familjesamling med Tacos och tillsammans i soffan och sen denna blandning av sång och musik. Kan en mysig hemmakväll i soffan bli bättre?




Melodifestivalen 2009





Vilken oförutsägbar kväll! Helt otroligt. Jag har kollat melodifestivalen och förundrats. Hur kommer det sig att i Luleå får Caroline af Ugglas mest röster, bland 08.orna Måns Zelmerlöv och i Malmö får rockgrabbarna flest röster. Har kriterierna var vi bor någon betydelse för hur vi röstar? Vad är det för människor som sitter i juryn? Någon som vet? Hur komer det sig sedan att svenska folket röstar så emot alla olika jurys i riket ( inklusive denna skribent)
Jag vet inte om jag tror att Malena kommer att lyckas i Moskva men det är spännande och annorlunda i alla fall.
Jag gillar Caroline af Ugglas låt, jag vet inte varför? Hon är annorlunda och kanske är vi trötta på likheterna och att flertalet av oss har formats på samma sätt eller?

Däremot finns det en person som har vuxit med denna programseries uppgifter och det är Petra Mede. Hon är bara så bra. Så mycket skarpa underfundigheter och kul ordsvängar en lördagskväll. Kanon!



Vi vill se mer av skärpta tjejer i TV.


Kumlins, la Cuchina och systerdottern 25 år.


Lördag igen! Idag fanns inte direkt inspirationen till att gå upp tidigt en ledig dag för att åka till gymet. Vi hade dock bestämt oss och bokat pass så det gick inte att bara strunta i detta.  Som vanligt på lördagar så var det "Slagerinstruktören". Dagens instruktör gillar slager. Detta informerar hon oss ständigt om. Idag skulle det spelas  ca 12 minuter slagerlåtar från årets melodifestival. Dock inte Caroline af Ugglas. De befann sig inte på samma våglängd eller nåt. Malena Ehrnman eller vad hon nu heter däremot har vi cyklat till idag. Passet var kul och när det känns kul är det snart över. Mest vanligt folk.



Efter en lördag fm på gymet så måste man ha kaffe. Nu kör vi "Kumlns" ett tag framöver. Kollar in lite folk vid torget osv... Vi tog kaffe och en macka även om det finns andra alternativ, dock inte efter ett gympass.





Visst är det väl vår snart även om det är grådassigt ute idag?



Mannens systerdotter fyller år och skall firas idag. Vi shoppar upp oss på ett fång tuplaner.



Tänkte bara nämna att om någon tänker ge mej tulpaner så kan jag rekommendera dessa.



Vi kompletterade presenten med ett par pocketböcker hos kullbergs bokhandel. För en gång skull hade de en expedit som stod och studerade en bok ( läste i denna) innan vi blev expedierade. En ung kille som verkade förstå sig på böcker då han stod och läste. Annars har de väl haft expediter, typ drygt medelålders damer som inte verkar ha så stort läsintresse, i varje fall utifrån hur de agerar när man  frågar om presenter av boktyp osv. Men nu tar kullbergs nya tag. Jättebra!



Svärfar dök upp från ingenstans och ville bjuda på lunch vilket var jättetrevligt och gott. Vi gick til La Cuchina. Vi hade en innehållsrik diskussion med ägaren till restaurangen.

Därefter åkte vi på kalas...

P1 - Ålderstecken?

   Under ganska många år har jag mest lyssnat på lugna favoriter.



Där har det funnits mer musik och mindre prat. Lugna låtar hela tiden, passar utmärkt på korta bilresan till jobbet och passar också när man åker långt på E4:an. Jag kör lugnt och stabilt till lugna favoriter.

Men nu de sista månaderna har det skett en förändring i mitt liv. Jag har börjat lyssna på P1 igen.
Jag har märkt att när man har mycket om sig blir det bara ytterligare ännu mycket mer att lyssna på korta nyheter med snabba just korta nyhetssändningar. Program 1 däremot är de långa samtalens och de lite längre programmens kanal. Jag tycker det är avkopplande att lyssna. Jag blir så allmänbildad och jag har den senaste tiden lärt mej och hört talas om många nya saker. Jag lyssnar på P1 i telefonen när jag går ner på stan och i bilen. Jag åkte som sagt till Örebro häromdagen, en resa på två timmar och en kvart enkel resa. Jag hann med många olika saker både på vägen dit och på vägen hem.

Nu undrar jag bara över en sak: Är det ett ålderstecken att jag har börjat att lyssa på och att också trivas så bra med program 1?



Sushi





Vad kul det är när man inte bara är ute på mitt jobb...lite utanför staden utan man har ärenden/möten osv i stan eller på andra sidan om centrum eller nåt men så att man måste passera en mängd lunchställen. Detta möjliggör att äta uta någon gång ibland och det möjliggör också att köpa med sig något.

Jag har upptäckt Sushins betydelse i mitt liv. Det är gott, jag inbillar mej ganska sunt och det är lätt att ta med sig. Jag har hittat detta Sushiställe på Öster.



Östra kyrkkogatan är adressen. Stället ligger bredvis Bissarnas friidrotts loppis. Kan f.ö. berätta att innan jag gick in och handlade min lunch hoppade jag in på loppisen. Jag kom ut därifrån med ett rött fyrkantigt fat i porslin eller om det är keramik a 30:-. Jag gillar som jag sagt tidigare den röda färgen. Jag kanske lägger ut en bild senare.

Sushistället kan jag verkligen rekommendera. Det är fräscht och rent och personalen har både munskydd och handskar. Köper man en 8 bitars kostar den 65:- inkl soppa. Lagom för att bli behagligt mätt.


PS. Ikväll kan man inte kommentera någonting i någon annans blogg...jag har försökt med lite olika men nu ger jag upp. Jag kommer inte fram till platsen där jag skall skriva mitt mess...länken fungerar inte.

Vingåker

På vägen hem från Örebro stannade jag i Vingåker. En av tjejerna som jag träffade i Örebro rekomenderade mej och sa att där kunde man göra fynd, stanna där men Du behöver gott om tid.Nåväl gott om tid hade jag inte, jag skulle jobba på kvällen
men en timme kunde kanske vara kul.

Vad stort det var. Här finns hur mycket som hellst. Jag kunde konstatera att här behvöer men mera tid än en timme. Trasslade in mej i en provhytt men blev tveksam och tog mej genom kassan med en tröja, kraftigt nedsatt till mannen härhemma. Skall nog åka hit någon gång om det är något jag behöver ( läs vill ha) , typ nya märkesjeans eller nåt.



Kanske man skall satsa på nå´t  i rött.



Jag fortsatte att kolla på skinnjackor...fast jag behöver ingen just nu.



Det var som alltid roligt att komma till Örebro i alla fall.







Samma gamla gata genom stan men lite nya hus har kommit upp.






Örebro, en idyll i Svea rike må ni tro...

Denna härliga stad på Närkesslätten. Här har jag haft mina finaste upplevelser i livet tror jag. Här kommer lite blandade bilder...Imorgon skall jag dit på ett styrelsemöte. Roar mej med att kolla efter lite bilder på nätet.



Östra mark, Studenternas kårhus på den tiden det begav sig och jag pluggade i stan. Här har vi minnen.



Här firade vi vår examen vill jag minnas.



Almby studentområde. Studentgatan hette adressen
.



Örebro slott




Närkes Allehanda




Vasakyrkan på söndag fm.



Immanuel på söndagskvällar ibland. Joybells sjöng alltid 21.00.




Svampen



              

Från Wadköping

 




      




Transportstyrelsen



Nu i veckan har jag fått ett brev ifrån Transportstyrelsen. Inte är det kul att få brev ifrån Transportstyrelesn. Vet inte hur Ni andra tänker men för mej så tänker jag Öststatsland och den gamla Sovjetstaten. Där fanns det styrelsen och kommitteér till och för allt möjligt.

Det är lätt att tänka när brevet kom i lådan....nu vill staten mej någonting undrar vad jag har gjort nu?

Så här står det i brevet:

Välkommen till Transportstyrelsen!

Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi har det samlade ansvaret för att ta fram regler och se till att myndigheter, företag, organisationer och medborgare följer dem.

Kanske Ni undrar vad det stod i mitt brev. Jo jag fick mitt nya skattemärke.


Jämställdhet och förebilder

 

Än finns det mycket att göra:
 Här kommer lite historia och nutid om vartannat, kvinnor som försökt att göra bra saker för sina medsystrar och för det samhälle de lever i.

Jämställdhet betyder att kvinnor och män har samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter. Det gäller till exempel:

  • makt och inflytande
  • ekonomiskt oberoende
  • företagande, arbete, arbetsvillkor
  • utbildning och utveckling
  • ansvar för hem och barn
  • frihet från könsrelaterat våld

Situationen i världen

  • Av världens 1,3 miljarder fattiga människor är uppskattningsvis 70 procent kvinnor.
  • Av världens 27 miljoner flyktingar är uppskattningsvis 70 procent kvinnor och barn.
  • FN-konventionen från 1979 om avskaffande av diskriminering av kvinnor - som ofta benämns som det grundläggande dokumentet om kvinnors mänskliga rättigheter - har nu ratificerats av 170 länder.
  • Det första landet som gav kvinnor rösträtt var Nya Zeeland. Det var 1893.
  • Endast 24 kvinnor valdes till stats- eller regeringschefer under 1900-talet.
  • Inom hela EU är förvärvsfrekvensen för kvinnor cirka 56 procent. Arbetslösheten är dessutom högre för kvinnor (9,7 procent) än för män (7,8 procent).
  • 60 procent av de barn som inte går i skolan är flickor/kvinnor.
  • Kvinnor tjänar i genomsnitt tre fjärdedelar av vad män gör. Detta gäller också för alla de nordiska länderna.
  • I de flesta länder har dubbelt så många kvinnor som män oavlönade arbeten.
  • Varje år utsätts två miljoner flickor för könsstympning.
  • Nästan hälften av de kvinnor som dör till följd av våld blir ihjälslagna av sin nuvarande eller tidigare partner.

Situationen i Sverige
  • 28 procent Sveriges chefer är kvinnor 72 procent är män.
  • Kvinnor tar ut 80 procent av föräldraledigheten. 60 procent av männen tar inte ut någon föräldraledighet alls under barnets första år.
  • Varje år dödas runt 20 kvinnor av en man som hon har eller haft en nära relation med.
  • Av riksdagsledamöterna är 47 procent kvinnor och 53 procent män.
  • 82 procent av styrelseledamöterna i börsnoterade företag är män.
  • Sverige har en av de mest könssegregerade arbetsmarknaderna i världen.
  • Om man ser till hela inkomsten under ett år tjänar kvinnor bara 70 procent av mäns inkomster.

          Kata Dahlström



          Fredrika Bremer





          Ebba Witt-Brattström




          Birgitta Ohlsson

Ett jämställt samhälle för barnens skull.








Vi lever i vårt Sverige 2009. Vi har fått ett samhälle mer och mer jämställt. Fortfarande finns det mycket kvar. Jag är fullständigt övertygad om att för att vi skall få ett jämställt samhälle måste vi ha lika lön för lika arbete dvs det skall vara kompetensen som skall gälla, inte kön.
Mångfaldsfrågorna måste komma överst.
Det skall inte handla om kön, etnicitet, eller sexuell läggning. Vi skall ha lika lön för lika kompetens. Jag tror inte på att kvotera in kvinnorna i politiken och i yrkeslivet utan jag tror på kompetensen och på att vara påläst och att visa vad man kan.  Nånstans tänker vi tjejer efter också, före, vi tar på oss en extra arbetsuppgift eller ett högre jobb. Detta är kanske bra, jag hörde Fredrik Reinsfeldt tala om detta som något positivt och reflektera innan man ger sig in i en uppgift. Men vi kanske inte alltid skall göra det. Männen tänker inte alltid, de tänker att saker löser sig. Vi tjejer måste kanske också tänka så ibland. Kan männen lita på oss så måste vi lita på dem.






Vi måste dela lika på föräldraledigheten. Jag är för en kvotering av föräldraledigheten.
Jag tror att vi tjejer måste släppa taget. Vi kan inte få en jämställt samhälle där det handlar om familjens roll och om barnen om vi inte släpper taget. Männen måste få ta del av familjelivet men de måst få göra det på sina egna villkor. Här kan vi inte vara med och styra, vi måste släppa taget!

                             

Vad tycker Ni? Hur skall vi komma vidare mot en mera jämställd värld? Vill vi ha ett mera jämställt samhälle?


Att vara som man är.



Så är kvällens melodifestival/andra chansen slut. Jag blev glad för Caroline af Ugglas skull även om jag kanske inte tror att hon är rätt person i Moskva på den slutliga finalen. Jag gillar hennes sätt. Det är skönt att inte alla änniskor är lika utan att några av oss inte är som alla andra utan är på sitt eget sätt.

Bästa gymet idag!

Så har vi varit på CMS idag igen. Idag körde de ett kul pass med cykel 60 minuter. Vi kollade på film på storskärm eller rättare sagt på väggen. De hade släpat dit grejor för detta och vi cyklade galet på hela tiden och kollade på en massa olika filmsekvenser, några minuter här och var, som längst var en del av en film 7 minuter. Bra musik till var det också. För den som ville, de flesta ville, var det samtidigt frågesport på vilka filmer vi fick se. Passet var som sakt 60 minuter. Detta var kul och lite annorlunda. Hoppas Ni fixar detta åt oss igen för det var roligt. Extra plus var att bastun var å vilket givetvis förhöjer lördag fm på gymet.

Vi drog därefter till sonen och bytta några ord och sen vidare till en lunch på stan. Dagens lunch blev denna:



Nu har Paus börjat med rostbill också som alternativ i salladen. Kanonbra!

Mannen lockades förståss av tipset....



Kycklingfilé med sås vars namn jag inte minns och potatisgratäng.




Visst sjutton, kaffet är slut. Fort in på "Kronis" och köpa ett par paket. ICA:s ekologiska kaffe är helt ok.


Kamprad svarar på brev!

Ingrid Åkerlund 8 år har skrivit ett brev till Ikea i Älmhult. Hon skrev i sitt brev bla att hon tycker det är tråkigt att gå med sin aföräldrar på Ikea och titta på möbler. Hon vill inte leka i ett bollhav utan vill göra något annat. Ingrid önskade att Ikea hade något för lite äldre barn. Hennes mamma hjälpte henne och de skickade brevet enligt Aftonbladet till huvudkontoret i Älmhult.

Efter två veckor fick Ingrid svar. Ett brev med utländska frimärken damp ned i familjens bevlåda. ""Han skrev - för hand - tillbaka.

"Kära Ingrid Adolfsson. Tack för att du skrev till mig. Du har så rätt och vi jobbar med en del idéer som går ut på att det också ska vara kul för ungdomar i åldern 8-15 år att besöka Ikea. Vi har experiment på gång men det tar ett bra tag tills vi är färdiga. Tack för att du skrev - det blev jag mycket glad för. Kära hälsningar, Ingvar."

Ingrid blev inten speciellt imponerad. Hennes mamma däremot blev mycket förvånad att Ingvar Kamprad själv bemödade sig att svara på detta.

Jag har bloggat om Kamprad tidigare i min förra blogg. Jag tycker likadant idag. Han är en otroligt intressant företagsledare som i många år haft en lite annorlunda syn på företagande osv. Det kanske utifrån detta inte är så konstigt att han själv svarar på brev.


Internationella kvinnodagen på söndag 8 mars.




Brukar Ni fira 8 mars. Inte på något speciellt sätt för mej men jag brukar följa nyhetsrapporteringen, kanske något intressant program på TV, kanske någon samling/möte någonstans.

På Wikipedia hittar man denna information om den 8 mars:

Den internationella kvinnodagen firas den 8 mars.

Den internationella kvinnodagen uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen. Datumet firas också av FN och i många länder är det en nationell helgdag. Internationella kvinnodagen instiftades redan 1910 av den socialistiska världsorganisationen Andra internationalen. 1977 antog FN en resolution som rekommenderar ett allmänt firande av en internationell kvinnodag.

I en del länder firas dagen genom att kvinnor får presenter och blommor och ett "grattis på kvinnodagen" - en gest som dock många feminister reagerar mot då de knappast anser att det finns anledning att gratulera kvinnor på en dag som uppmärksammar ojämställdheten i samhället.[källa behövs]

Här kommer ett antal spännande årtal i svensk kvinnohistori. Jag hittade en hemsida varifrån jag har citerat alla årtal nedan. Klickar Du på denn alänk kommer Du till denna hemsida.


1632  

" " En skola för flickor grundas i Västerås av Johannes Rudbeckius.
Ämnena på denna skola var katekesen, läsning, räkning och annat
som de senare kunde ha nytta av.

1748

Vetenskapsakademin får sin första kvinna, Grevinnan Eva De la Gardie-Ekeblad.


1773

Konstakademin får sin första kvinna Ulrika Pasch.

Den första kvinnotidningen ges ut (Hvad nytt? Hvad nytt?) av Anna Hammar-Rosén.
Tidningen fick ett ryckte om sig att vara av hög litterär kvalitet.

1845

Lika arvsrätt för kvinnor och män införs.

1846

Ogifta kvinnor(änkor, frånskilda) får tillåtelse att arbeta inom hantverk och viss handel.

1853

Kvinnor får rätt att undervisa i de mindre folkskolorna.

1858

Ogift kvinna som fyllt 25 år kan bli myndig efter ansökan i domstol.Gifter hon sig blir hon åter omyndig.


1859

Vissa lägre lärartjänster och statstjänster får nu innehas av kvinnor.

Sophie Adlersparre och Rosalie Olivecrona börjar ge ut "Tidskrift för hemmet" senare "Herta".


1861

Högre lärarinneseminariet grundas.


1862

Kvinnor(ogifta kvinnor och änkor) och män får inkomstgraderad kommunal rösträtt.


1863

Ogift kvinna blir myndig vid 25 års ålder, om hon vill kan hon avsäga sig sin myndighet.


1864

Mannen förlorar sin lagliga rätt att aga sin hustru.

Den nya handels-,fabriks och hantverksförordningen införs. Vilket ger ogifta kvinnor samma formella rättigheter som män i det privata näringslivet.

Statens normalskola för flickor upprättas.


1870

Kvinnor får rätt att ta studentexamen men endast som privatister("mogenhetsexamen").


1872

Kvinnan får själv bestämma vem hon skall gifta sig med.


1873

Kvinnor får rätt att ta akademisk examen på universitet, dock inte teologisk eller högre juridisk.
Det finns dock inga tjänster för kvinnor att få

Föreningen för gift kvinnas äganderätt bildas. Föreningen går senare upp i Fredrika Bremer Förbundet, 1895


1874


Gift kvinna får rätt att handha sin enskilda egendom och även råda över förtjänsten av eget arbete. Detta regleras genom äktenskapsförord.


1884

Fredrika-Bremer Förbundet bildas.


Ogifta kvinnor blir myndiga vid 21 år, samma ålder som män.


Göteborgs Kvinnoförening bildas.



1886

Sveriges barnmorskeförbund, den första yrkesföreningen bildas.


Den första kvinnliga fackföreningen bildas: Hemsömmerskor i Lund.


Sonja Kovalevsky, blir första kvinnliga universitetsprofessorn(i Matematik).


1888

Den första organisationen inom den proletära kvinnorörelsen bildas: Kvinnliga Arbetarförbundet.

Den första kvinnliga med.lic. -Karolina Widerström utexamineras.

1889

Kvinnor blir valbara till fattigvård, skolvård m.m.(gäller ogifta kvinnor med egendom).


1892

Stockholms Allmänna Kvinnoklubb bildas, klubben ansluter sig samma år till SAP.


1900

Lag om förbud för kvinnor att arbeta under jord, i stenbrott eller gruva. I samma lag fastslås det också att en kvinna som fött barn inte får arbeta inom industrin under fyra veckor efter förlossningen. Denna tid utsträcks 1912 till 6 veckor - alltid utan ersättning.


Kata Dahlström blir första kvinna i den socialdemokratiska partistyrelsen.


1901

Rätt till ledighet utan lön vid barnsbörd.


1901-02

Föreningen för kvinnors politiska rösträtt bildas lokalt i Stockholm och Göteborg.


1902

Kvinnornas Fackförbund bildas, främst bestående av sömmerskor.

¨

1903

Föreningarna slås ihop och Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt bildas.


1904

Kvinnornas Fackförbund inträder i LO.


1907-1909

En röstreform genomförs som ger kvinnan rätt till kommunala uppdrag, förutsatt att hon är rösträttsberättigad enligt den nya 40-gradiga skalan.


1909

Selma Lagerlöf får nobelpriset i litteratur.

Allmän rösträtt för män vid 24 år.

Nattarbetsförbud för kvinor införs.


1910

Preventivmedel förbjuds i lag.

Komunala poster får innehas av kvinnor.


1913

Allmän pensionsförsäkring införs för kvinnor och män.

Anna Herslow och Kristina Frank blir första kvinnorna i stadsfullmäktige, Malmö.


1914

Selma Lagerlöf blir den första kvinnliga ledamoten i Svenska Akademin.


1918

Kvinnor får bli lektorer/rektorer vid allmänna läroverk.


1919

Kvinnor får rösträtt och blir valbara vid 23å rs ålder.


1920

Sveriges Socialdemokratiska Kvinnoförbund bildas.

Moderata Kvinnoförbundet(MKF) bildas under namnet Centrala Kvinnorådet.


1921

Kerstin Hesselgren blir första kvinnan i riksdagens 1:a kammare(5 st invalda i hela riksdagen).

Gift kvinna blir myndig vid 21 års ålder.

Mannen och kvinnan blir likställda i den nya giftermålsbalken, Fadern är dock barnets förmyndare i i ekonomiskt hänseende ej vad gäller vårdnaden.

Lagen om kvinnans oskuld vid giftermål upphävs.

Bestämmelse om att kvinnan skall bära mannens släktnamn införs.


1923

Behörighetslagen likställer kvinna och man när det gäller rätt att inneha statstjänst,
med undantag för sådana tjänster som kräver utövande av våld t ex officer, samt
präst och domartjänster.


1925

Lag om gift kvinnas medborgarskap.

1927

Statliga läroverk öppnas för flickor med samma villkor som för pojkar.

Kvinnolista införs på försök i stadsfullmäktigevalet i Stockholm.


1931

Yrkeskvinnors klubb bildas i Stockholm.

Moderskaps försäkring införs via sjukkassorna, för kvinnor ej berättigade till sjukkassa finns moderskapsunderstödet.


1933

Centerkvinnorna Centerpartiets kvinnoförbund, bildas under namnet Svenska Landsbyggdens Kvinnoförbund.


1935

Kvinnor får lika stor folkpension som män.


1936

Statligt anställda kvinnor får rätt till tjänstledighet med sjuklön vid havandeskap och barnsbörd.


1937

Nanna Svartz blir Sveriges första ordinarie kvinnliga professor (i medicin).

Likalön för kvinnliga och mannliga folkskollärare införs.


1937-38

En mängd lagar om mödraskap och barnavård träder i kraft.

Förbudet gällande användning, upplysning om och försäljning av preventivmedel upphävs.


1939

Trolovning, giftermål, havandeskap eller förlossning kan inte längre användas som skäl för att avskeda kvinnor i statlig tjänst.


1945

Lise Meitner blir första kvinnliga utländska ledamot i vetenskapsakademin. (Hon blir sedan svensk ledamot 1951)


1946

Alla statliga tjänster utom präst- och militärtjänster får nu kvinnor rätt till med lika lön.

Alla kvinnor i riksdagen enas om en motion: Lön efter prestation, avskaffande av de särskilda kvinnolönerna.


1947

Allmänna barnbidrag införs.

Karin Kock blir sveriges första kvinnliga stadsråd.


1949

Kvinnan, vid sidan av mannen, erkänns som förmyndare för sina barn.


1951

Kvinnan får behålla sitt svenska medborgarskap vid giftermål med utländsk medborgare.


Kvinnan får bli förmyndare för sina egna barn vid makens frånfälle.


1955

Sjukförsäkringen förstatligas; kvinnan får rätt till 90 dagars mammaledighet.


1958

Kvinnor får rätt att bli präster.

Kvinnohistoriska Samlingarna grundas av Eva Pineus, Rosa Malmström och Asta Ekenvall.


1960-Talet

Mona Lidman blir första TV-Metrologen.


1960

Gunnar Qvist utkommer med den första avhandligen i Kvinnohistoria(Kvinnofrågan i Sverige 1809-1846 : studier rörande kvinnans näringsfrihet inom de borgerliga yrkena.).


Lika lön för lika arbete för kvinnor och män införs.


LO och SAF beslutar att inom fem år slopa de särkilda kvinnolönetarrifferna.


1961

Maja Britta Oldin blir första kvinnliga rådman, vid Stockholms rådhusrätt.


1962

Riksdagen ansluter sig till FN-konventionen om lika lön för lika arbete.


1964

P-pillren godkänns i Sverige.


1965

1962 års brottsbalk träder i kraft och ersätter 1864 års strafflag.


1970

Jämnställdhet inskriven i läroplanen.


1971

Särbeskattning införs.

Kvinnobulletinen startas.


1972

Grupp 8 ordnar den första 8 mars demonstrationen.


1974

Föräldrar får rätt att dela på ledigheten vid barns födelse genom att föräldraförsäkring införs.


1975

Ny abortlag införs. Kvinnan själv bestämmer om abort t o m 18:e havandeskapsveckan.

Likalönsdirektivet(EU).

FN inför ett internationellt kvinnoår.


1976

Förordning om jämnställdhet i den statliga sektorn.

Anna Christensen blir första kvinnliga professor i juridik.

Likabehandlingsdirektivet(EU).


1978

Birgitta Ulvhammar blir Sveriges första kvinnliga generaldirektör för Skolöverstyrelsen.

Socialförsäkringsdirektivet(EU).


1979

Småbarnsföräldrar får rätt till sex timmars arbetsdag.

Lagen om jämnställdhet i arbetslivet antas i riksdagen.


1980

Lag mot könsdiskriminering införs i arbetslivet och jämställdhetsavtal för kommuner och landsting.

Även skolor skall verka för jämställdhet.

Jämställdhetsombudsman (JämO) införs.

Äktamakeprövning för studiemedel avskaffas.


1981

Kvinnomisshandel faller under allmänt åtal.


1982

ATP-poäng för vård av barn under 3 år i hemmet införs.

Statliga bidrag till kvinnoorganisationer införs.

Jämställdhetsavtal mellan SAF och LO-PTK tecknas.

Kristdemokratiska kvinnoförbundet(Kds-K) bildas.

Förbud mot pornografiska föreställningar på offentlig plats.

Kvinnomishandel faller under allmänt åtal.

Fem lagar om kvinnors och barns rättställning vid brott som incest och andra sexuella övergrepp skärps.

Kvinnor får vid giftermål välja sitt eget eller mannens efternamn.




1983

Alla yrken blir öppna För kvinnor Även inom försvaret.


1984

Fem lagar om kvinnors och barns rättsställning vid brott som incest och andra sexuella övergrepp skärps.

Jämnställdhetsavtal inom statliga sektorn införs.

Gunhild Kyle blir innehavare av Nordens första professur i Kvinnohistoria som innrättas i Göteborg.


1985

Karin Söder blir Sveriges första kvinnliga partiledare(Centerpartiet).



1986

Egenföretagardirektivet(EU).


Pensionärsdirektivet(EU).


1989

Nordisk handlingsplan för jämställdthet.

Lillemor Arvidsson blir Sveriges första kvinnliga fackordförande(Kommunalarbetareförbundet).


1991

Jänmställdhetslagen Kommer till.


1992

Graviditetsdirektivet(EU).


1994

Sveriges Riksdag blir världens mest jämställda, av 349 ledamöter är 144 kvinnor.


1995

Förordning om positiv särbehandling vad gäller tillsättande av professorer och forskarassistenter antas.

Lagstadgat krav att kartlägga löneskillnaderna mellan kvinnor och män på alla arbetsplatser.

Den så kallade pappamånaden införs i föräldraförsäkringen.


1996

Föräldraledighetsdirektivet(EU).


1997

Kvinnomaktutredningen lämnar sitt slutbetänkande "Ty makten är din..." där vissa paragrafer i jämstäldhetslagen föreslås förtydligade.

Christina Odenberg blir första kvinnliga biskopen.

Bevisbördedirektivet(EU).


1998

Ny lag med förbud mot könsstympning av kvinnor införs.

Jämställdhetslagen skärps avseende sexuella trakasserier.

Lag om förbud mot köp av sexuella tjänster.

Lag om kvinnofrid träder i kraft.


1999

Köp av sexuella tjänster förbjuds enligt lag.


2000

Wanja Lundby-Wedin blir första kvinnliga ordförande i LO.


2001

Lag om likabehandling av studenter i högskolan.""




Sony Ericsson C905


Så kom den ikväll. Det ringer på dörren och nu kommer telefonen som är en säljartävlingsvinst.











Och den är bara min...

Voyage

Idag har vi varit på kurs på fm. För en gång skull befinner vi oss inne i stan och kan äta ståndsmässigt. Voyage har en trevlig lunchbuffé har vi hört varför vi går dit.



    





Här bjöds en härlig salladsbuffé men många sorters bönor vilket ser inbjudande ut.



Vad många sorters bönor det finns.






Kikärtor



Tomater



Bröd





Man kunde välja på köttfärslimpa eller lax. Om man ville kunde man ta en portion soppa också. Idag var det champinjonsoppa. Jag ville men jag valde att hoppa soppan pga platsbrist.



Efterrätt, äppelpaj med vanlijsås.



Vilken härlig dag det har varit idag. På torget ser man spår av att det snart är vår.



Många tulpaner i många kulörer.



Kan berätta avslutningsvis att jag gick till kursen och sen hem igen, idag. Sammanlagt ca 1½ timmas promenad i mina MBT-skor. De kändes väldigt sköna att gå i idag.

Våra hem genom tiderna.



Är det såhär ungefär vi skall ha våra hem. En låg soffa, matta, några sitthistorier i fyrkantig modell, stor Tv på låg bänk och lite tavlor liggandes på hyllor, litte pottlar inköpta på inredningsbutik och så förståss kuddar i soffan.

Är det detta som kallas trend.

När jag bildade "hem" i 80-talets början skulle ett vardagsrum se ut ungefär så här: Hörnsoffa, matta, vitrinbokhylla med lådor underst, sedan hyllor med glashyllplan. I bokhyllan skulle man ha en vit hand och lite fina glas vill jag minnas.Man skulle gärna ha en matta med björnhuvud eller nåt också. Två sidobord gärna och så förståss soffbord i vitt eller furu.Jag tror en golvlampa också med stor skärm. Det känns som jag glömt något,vad fanns det mer på baksidan till Hallenskatalogen? Någon som minns? Där kunde man köpa ett helt hem på avbetalning liksom och få allt på en gång som någon hade bedömt att det var lämpligt att man hade.

Kan vl nämna att vårt första hem var ett hopplock, stora skåpet som han fått av gamla tanten han bar hem matkassarna åt, furubord och furustolar från Ikea, billy-bokhyllor längs med hela vardagsrumsväggen, trend hörnsoffa i något plyschliknande i mörkrosa, furusoffbord, golvlampa med fot svarvad av släkten i Småland. Och sen var det konsten och där var väl den ledsna pojken mest framträdande och sen tjejkompisens konstverk...den där sommarvyn och sen den lilla röda stugan, beställningsjobbet som jag ville ha. Vill minnas att vi hade några vävda vepor i någon ljunglila färg också.

Det jag har kvar i vardagsrummet av detta, livet har ju gått vidare på många sätt, är det gamla skåpet vars hyllor inte ramlar sönder och pajar porslinet och billybokhyllorna...fast inte alla, några har fått en annan plats i vårt hem.

Hur såg Ditt första hem ut?

Surkål i stora lass...



Jobbade sent igår. Jag hade inga färdiga matlådor att ta till vilket innebar att jag antingen var tvungen att ta en promenad till affären eller att gå in till vår eminenta kvarterskrog och ta med mej deras "dagens" tillbaka till jobbet. Vi var några fler i personalrummet så detta lockade mej mera då detta gick fortare. Nåväl, inne på kvarterskrogen ser jag att dagens rätt är panerade fiskfileér med kokt potatis och reouladsås. Ok tänker jag, vi har salt och peppar på jobbet, jag tar detta. Jag beställer en dagens.

Jag får maten snabbt idag. En blev stor fiskfile, en potatis ( ett stort framsteg...jag har jobbat länge på att bara få en potatis och inte 4-6 rejäla), remouladsås i rejäl mängd och så en rejäl portion grönt som ser ut som vitkål. Jag tar lite sallad som man får ta själv, svarta bönor (minns ej vad den minsta sorten heter) och sen rivna morötter.

Väl tillbaka i lunchrummet lägger jag upp maten på en tallrik. Vi tittar fundersamt på vitkålen. Övriga personer runt bordet frågar mej: Vad är det där? Jag svarar: Jag vet inte men det känns som surkål? Fast kan man servera surkål till panerad firre? Nåväl, en kollega smakar av kålen och konstaterar, det är nog surkål.

Så nu vet Ni vad vår eminenta kvarterskrog serverar en onsdagslunch. Surkål.

Hittade denna bild på en receptsida, Tasteline. Det ser gott ut. Så färgglatt var dock inte min måltid.



Men nu har jag ätit surkål, förmodligen köpt på stor burk i någon lag, importerad från öst? En erfarenhet rikare.

Klottrade 732 gånger – får böta 400 000 kr



Killarna köpte sprayfärg för sina studiebidrag och klottrade för 1, 2 miljoner kronor.

Nu har de dömts till stora skadestånd.

- I dag känns det jävligt onödigt, säger en av dem.

Domen mot de tre tonårskillarna, 16, 17 och 19 år gamla, föll i dag i Örebro tingsrätt.

De tre gossarna började att klottra 2007 och har klottrat både i Örebro, LIndesberg och i Stockholm. I aritkeln i Aftonbladet kan man läsa att de klottrade för att synas och för spänningens skull.

Gossarna har konstaterat att de aldrig mer komem att klottra efter att de nu fått domen. De kkonstaterar att det var jag citerar, "jävligt onödigt".

En gammal sanning är att ungdomar klottrar, saboterar osv för att vi vuxna skall se, reagera, bry oss osv.  Detta är en sak i det hela. Det andra är att det handlar om åverkan och sabotage, skadegörelse osv.

Vårt samhälle behöver förebilder:

Tänker på den sk konststudenten som ägnat sig åt skadegörelse på allmänna medel, samhällsmedel, skattemedel. Hur skall unga gossar förstå vad som är rätt och fel när lite äldre gossar, sk förebilder...som alla ungdomar behöver, inte vet vad som är samhällsmedel och vårt samhälles gemensamma som vi skall vara rädda om. Om vi fortsätter discusen till att gälla unga människor i te x stigmatiserade grupper...som inte alltid känner med vårt samhälle, hur sjutton skall vi förklara och visa på vad som gäller om inte våra äldre ungdomar kan vara vettiga snart vuxna föredömen och förebilder.

Konstfacks rektor ( tror jag) medverkade i  dag i TV4:as morgonprogram. Tydligen fanns det handledare som deltagit i diskussionen inför detta specialarbete. Man kan konstatera att det kan vara intressant att fundera på vad som kanhända, hur saker kan utvecklas, en hypotetisk händelse osv men från att diskutera detta i specielle sammanhang till att begå skadegörelse på allmänna samhällsmedel, det är att övergå i planeringen av kriminella handlingar.
Sen förstår jag att universitetsvärlden skall utmana, skall göra det som vi senare i livet inte får till, vågar eller ens kommer på tanken...men detta kan göras i olika sammanhang och sammanhanget kan vi hantera.


Lyxig lägenhet på Mosebacketorg.



Detta kanske kan vara ett förslag för den som behöver en liten lägenhet centralt i Stockholm. Riksdagsmannen Jan Emanuel Johansson(s) erbjöd att hyra ut sin lägenhet, via blocket. Hyrespris 40 000:- i månaden alt. 10 000 i veckan. Lägenheten hyrs möblerad. Läget, helt ok, vid Mosebacketorg.

De som inte har råd behöver inte göra sig besvär:
"Don't call if you don't want to rent weekly and pay 10 000 kronor a week", skriver han i annonsen.

Men vart är vi människor på väg?

Riksdagsmannen har nu tagit bort annonsen. Han har nu fattat att detta kanske inte var den bästa idén att hitta på. Beträffande kopplingen till att vara förtroendevald företrädare för socialdemokratisk bostadspolitik säger han:
- Rent krasst: Jag vet inte var det står att man inte ska försöka.

Vi ser det snöar...




Tänk så vackert det var när jag kom ut ifrån jobbet ikväll.

Grattis Farfar!




Daniel Tynell från Grycksbo vann 2009 års upplaga av Vasaloppet.
Det var hans tredje seger vilket gör att Daniel till en av de riktigt stora skidåkarna i Vasaloppets historia. Daniel är nämligen den sjätte åkaren som vunnit Vasaloppet fler än två gånger.

Härhemma säger vi kanske ännu mer Grattis till sonens farfar som tillhör veteranerna och åkte på 09.47. För vilken gång i ordningen han åker i år minns jag inte. Jag har inga sådana minnen dvs att han inte åker. Vasaloppet åker man i
den familjen.

Män som hatar kvinnor




Äntligen skulle vi se den nya filmen, Män som hatar kvinnor. Jag har läst alla böckerna. Jag har läst böckerna och tagit mej igenom alla detaljer i dessa böcker. Ibland får man läsa om för att riktigt få med sig allt som är skrivet. Nu skulle jag se filmen från den första boken.
Vi kom nyss hem, nyss ut från Röda Kvarn härhemma. Jag vet faktiskt inte. Vi pratatde om det i bilen hem. Jag hade läst böckerna, mannen hade inte det men vi fick samma känsla och reaktion.
Jag tycker att filmen är ett hopplock av många händelser. Då jag läst böckerna vet jag att det finns så många mindre detaljer som ger ett otroligt spännande och också ruggigt sammanhang. Böckerna är så otroligt spännande. Man kommer liksom i filmen mitt in i en händelse. Det skrivna ordet förmedlar det ruggiga på ett sakta krypande sätt som filmen inte klarar av att leva upp till.
Jag är faktiskt lite besviken på filmen. Böckena är så otroligt bra så det är klart - det är svårt att påvisa samma känsla i en film. Jag är jätteintresserad av att höra ifrån Er andra, Ni som också sett filmen, hur Ni reagerat och hur Ni tolkat filmen.
Nu börjar Beck, deckaren på TV. Skall bli skönt att se Peter Haber i sin gamla vanliga roll igen...



Jag har läst att filmen fåt bra kritik i massmedia. Jag har dock hela tiden tänkt filmen i jämförelse med böckerna och då vinner böckerna.

Bad för enbart tjejer

Det blir allt  vanligare med bad enbart för tjejer , även här i stan har det varit så ett tag under förra terminen. Aftonbladet har en artikel om detta idag. Om detta kan man tycka olika saker. Från början var det ett sätt för kvinnor som tolkar  Islam så att de inte kan bada tillsammans med män, att kunna bada och att kunna lära sig simma om de nu inte kunde det. Idag är det populärt för tjejer i alla åldrar även om de inte känner några kulturella eller religiösa begränsningar.

Under dessa badkvällar har man kunnat använda både traditionell baddräkt, traditionell bikini samt burkini.

Burkini är en typ av badplagg som formgavs av den från Libanon bördiga australiensiskan Aheda Zanetti. Burkinin täcker tillräckligt för att följa de traditionella muslimska reglerna, samtidigts som den är tillräckligt lätt för att möjliggöra simning. Den har beskrivits som den perfekta lösningen för muslimska kvinnor som vill simma men som inte vill använda alltför "avslöjande" baddräkter. Namnet burkini är bildat av burka och bikini.



Vad som är viktigt är att alla lär sig simma. Vi bor i ett kustnära land och då är det extra viktigt. Vi måste kunna vara nära våra barn när de vistas vid vatten och vi måste kunna hoppa i om något skulle hända en medmänniska som behöver hjälp i vattnet.  

Jag har varit med och badat i dessa samanhang. För mej personligen så badar jag oavsett vilka andra som finns i min närhet. Minns att jag när jag var yngre( nu pratar vi kanske 15-20 år tillbaka) kunde bli störd av äldre sk gubbar som sk stirrade. Då hade nog detta varit skönt. Idag skiter jag i de äldre gubbarna oavsett de stirrar eller inte. Förresten de har ofta mer intressanta objekt de kan trakassera...inbillar jag mej.

Om det nu betyder så mycket för några av oss tjejer att det skapas sammanhang där de kan bada, simma, umgås och samtidigt känna sig bekväma, då skall vi nog erbjuda dessa sammanhang. Vi har väl ett samhälle som räcker för alla? Eller?

Förresten simmning är hälsa!








Språket är makt.

Idag på TV 4 har man pratat om språket och språkets betydelse. Birgitta Lindgren från Språkrådet och lingvisten Mikael Parkvall medverkar i  programmet. Många nya ord har kommit in i svenska språket. Man pratar i reportaget om sk särskrivningar. Detta tycker jag är ett bekymmer t ex när jag SMS:ar. Om jag har bråttom går det fortare om jag särskriver ord än om jag skriver ihop ord. Då accepterar inte ordbehandlingsprogrammet i telefonen detta utan jag får knappa in varje bokstav för sig. Detta tar tid och tid har jag inte.

Mikael Parkvall har också skrivit boken "Lagom finns bara i Sverige" där han försöker ta hål på många av de vanligaste myterna om svenska språket. Denna titel verkar spännande. Jag vill läsa denna bok.



Jag tycker också att  i den formella världen har det skett en förändring av språket. Människor uttrycker sig på ett annat sätt. Talspråk uppblandas med mer formella formuleringar. I olika sammanhang skriver man ibland man i stället för tex skriventen, undertecknad, det har framkommit, av utredningen att döma kan man konstatera osv. Det skrivna språket har blivit så förenklat. Det går lätt att se om den grundläggande skolningen i svenska språket gått fram. Detta är tragiskt och allvarsamt. Språket är makt. Vi måste ha ett grundläggande språk för att ibland nå våra mål.

Vi måste kunna kommunicera på olika sätt i olika sammanhang. Vi behöver ett språk där vi läs oss grunderna och att hantera dessa korrekt.

I massmedia kan man också ofta läsa grammatiska felskrivningar. Finns det inga människor som korrekturläser det som skall komma i våra dagstidningar längre. När vår lokaltidning  hade sk Öppet hus påtalade jag detta. Den vi pratade om var mycket medveten om detta men hänvisade till att vi totalt sätt på alla nivåer i Sverige hade blivit uppluckrade vad det gäller språket.

Måste vi luckras upp?

RSS 2.0