Är du ifrån Småland?

Idag fick jag denna fråga: Är du ifrån Småland? Jag som kommer från trakter där vi varit stolta för att vi pratar rikssvenska, inte klingar det väl av sydligare tungomål? Min mor fick lära sig att vänja av sig med sin dialekt. Hon kom från de grötigare delarna av Småland. Ja alla pratade inte så men hon beskrev vissa tanter där på landet som kunde sin dialekt och som pratade den. Min mamma kunde t ex aldrig lära sig att säga bokstaven R oavsett hur hon tränade. Så arbetsgivarna på den tiden, 50-talet,  förväntade sig, i varje fall i Stockholm att man skulle vänja sig av med dialekten så gjorde även min mor det. Fast ibland kunde det höras. Jag minns att jag tyckte om när de kunde höras. Min far han hade en helt annan dialekt, som han också gjorde sig av med, tyvärr.
 
Vilken är din inställning, till dialekter

Kommentarer
Postat av: Inga M

Min mamma som växte upp i Sörmland, stolt över att prata rikssvenska och det var nog rätt nära sanningen. Min far var smålänning (en bit från Växjö) och hade med sig dialekten hela livet.
Själv bor jag ju i västra Värmland sedan drygt 40 år, en mycket speciell dialekt har man här, influerad av norskan. Jag tycker den är jättefin och numera begriper jag nästan allt, även såna ord som de äldre använder. Själv växte jag upp en bit från Örebro, i gnällbältet. Men efter så många år i Värmland så lär min dialekt har flyttat sig en bit västerut och befinner sig ungefär i höjd med Karlskoga. ;-)

2013-02-09 @ 08:39:16
URL: http://inga.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0