Malmö rämnar



" Ett mångkulturellt samhäle kräver nya lösningar. Upplppen i Rosengård visar att Sverige misslyckats med integrationen. Kravallerna har sin bakgrund i avhysningen av Islamiska kulturföreningen från sina lokaler i stadsdelen Rosengård. Men att hundratals ungdomar samfällt attackerar polis, räddningstjänst och ambulans har naturligtvis mer komplexa förklaringar än att ett hyreskontrakt sagts upp. 
 
Brinnande bilar, vägspärrar, ungdomar som kastar sten och hemmagjorda bomber mot polisen. Bilderna från Aten nyligen har plötsligt blivit svensk verklighet."

Jag tror det handlar om frustration mellan invandrarungdomar som har hamnat i kläm.  De har hamnat emellan det svenska, ofta slutna samhället och en föräldrageneration som förlorar sin auktoritet här i Sverige dvs för dem i en ny och främmande miljö.
Trots förklaringar så måste vi ta tag med krafttag mot våldet. Samhället måste kraftfullt stå upp för lag och ordning.Vi måste också värna den del av Rosengård och de människor som bor där och som drabbas av skadegörelse och oordning.
  Att de senaste upploppen fått en så våldsam karaktär beror delvis på att professionella bråkmakare - fotbollshuliganer och så kallade autonoma vänstergrupper - anslutit sig till bråken.

Hur skall denna situation kunna vändas? Om inte kommer främlingsfientlighet och skadegörelse, om vartannat att öka lavinartat.
""Integrationsminister Nyamko Sabuni har - liksom den omtalade fritidsledaren "Dallas" i Rosengård - betonat föräldraansvaret. Det är en viktig pusselbit - inte minst i en stadsdel där nära hälften av invånarna är mellan 7 och 15 år. "
Jag fortsätter att citera dagens DN "Men många invandrade föräldrar befinner sig i en svår situation. Invanda könsroller och hierarkier från hemlandet faller samman i den svenska exilen. Barnen blir ofta bättre på svenska än sina föräldrar som inte kan ge någon ordentlig vägledning i det nya samhället. Arbetslösheten och mötet med svenska liberala jämlikhetsnormer får inte minst fäderna att tappa sin naturliga roll i familjen.

I synnerhet sönerna blir därmed lämnade åt sig själva. De kan ofta varken identifiera sig med det svenska samhället eller familjens gamla hemland. När det saknas goda förebilder och auktoriteter återstår i sämsta fall endast gängen och olika extremistgrupper"


DN skriver så bra så jag fortsätter att citera ledarsidan " Något måste alltså göras. Integrationens fulla problematik har nog ännu inte riktigt gått upp för de flesta svenskar. På relativt kort tid har landet gått från att vara ett av världens mest etniskt homogena länder till att bli ett av Europas främsta invandrarländer. Den svenska samhällsmodellen har inte följt med förändringen. Den bygger fortfarande på outtalade premisser om medborgarnas kulturella likhet. Svenskarna tar sina kulturella normer för givna till den grad att de inte tror att kultur har någon betydelse. De höga trösklarna på svensk arbetsmarknad avspeglar detta homogenitetstänkande. I ett sådant land är det mycket svårt att bli integrerad.

Invandrare måste tillåtas att - inom vissa ramar - bevara en egen kultur som kan skapa självrespekt i stället för kravaller. Arbetsmarknaden måste anpassas så att även den med små kunskaper om Sverige kan klara sig själv. Omställningen kommer inte att bli smärtfri - men alternativet är mycket värre. "

Jag tror inte att Malmö kommun kommer att lycka när man med polismakt försöker sätta att en grupp människor på plats. Varför har man inte från början i samtal med den muslimska gruppen som var aktiv i den aktuella lokalen samtalat för att finna en lösning. Föreningen har varit där i 16 år. Givetvis måste man samtala med dem och de måstte vara delaktiga. Annars har vi samma gamla storebrorssamhälle där några bestämmer och andra får finna sig i besluten.  Som jag förstår har samtal NU påbörjats med den aktuella muslimska förening som fanns i lokalerna, de har börjat vara ute och vandra på kvällarna.
Varför börjar man ofta från fel håll.

I hela Rosengård har 86 procent utländsk bakgrund, i Herrgården 96 procent. I hela Rosengård har 38 procent arbete, i Herrgården 15 procent.

Området Herrgården i Rosengård byggdes för 3.000 människor, nu är 5.000 skrivna här. Men polisen uppskattar att det verkliga antalet är ca 8.000. Orsaken till trångboddheten är Ebo, eget boende, vilket innebär att asylsökande själva får välja var de vill bo. Det finns inga lediga lägenheter så det egna boendet innebär att man flyttar in hos anhöriga som också de redan är trångbodda. När den asylsökande sedan får uppehållstillstånd kommer hans familj efter. Då blir det jättetrångt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0