Stolt fjällskivling


Om någon är intresserad så har vi hittat fem stora svampar av modell stolt fjällskivling ikväll.
Dessa skall rensas och förhoppningsvis ätas under helgen.

Förnödenheter inköps.

Denna halmborg fann vi när vi passerade förbi med bilen vid infarten till Borgholm. Kan kanske vara kul om man är ganska liten.
Under skördefesten kan man få se dessa pumpor precis överallt.
ICA i Köpingsvik är en fräsch och trevlig butik. Den har blivit mycket bättre med ny ägare de senaste åren.
En snabb vända in på konditoriet i Köpingsvik. Tyvärr hade väl alla andra presumtiva kunder tänkt likadant. Något gott bröd fanns inte kvar.
En bakelse till skördefesten kanske. Nej vi skippade det. Ni behöver inte vara oroliga att vi mosar i oss hela kvällarna.
Jätteläckra och vi kommer att få se mycket mer. Har Du inget att göra i helgen så ta en sväng ner till Öland.
Vi drar till vårt favvoställe på Öland när vi pratar konditorivaror och kanske för vår del framförallt bröd i alla dess former. Men först skall vi hälsa på dessa.
HEj! Har DU några morötter?
Hertas blogg försöker nu konkurrera med Hästliv med lite hemmahosreportage från detta hästgäng hemma i Södvik.
Nu har vi kommit fram till Södviks konditori och pizzeria. Det där sista har vi inte provat men det sägs att pizzorna är goda.
Detta blev visst fikabröd bara, som vi inte köpte.
Det finns alltid många sorter att välja mellan och ibland olika gång rån gång som vi kommer dit.
Dessa såg inte alls tokiga ut. Tänd dock på att varken Herta eller mannen hennes köpte något. Nej vi är inte sådana inte...
Bakelse till skördefesten a la pumpamodell hos Södviks konditori i Södvik. Vilken av pumpabakelserna i detta inlägg tycker Du ser godast ut?
Södviks Konditori. Ett jättetrevligt ställe med trevlig personal.
Ta Dig dit och shoppa upp Dej på det som Du behöver till frukost eller till kaffet.
Undrar NI vad vi köpte? Ok här kommer Hertas redogörelse:
 • Tysklimpa med en massa korn mm i.
 • 2 sorters knäcke, hembakat, det ena också med en massa korn mm och det andra stenungsbakad enkelt.
 • Små skorpor a´la modell småskorpor i fina påsen som man dricker något tjusigt till. Vi ämnar ha dem till kaffet. Valet föll på "med citronsmak", "med chokladsmak" och "med citron & chokladsmak".
Resultat:
 • Tysklimpan provad - En 9:a av 10 möjliga.
 • Knäcket: Kan inte poängsättas. Siffrorna räcker inte till.
 • Skorporna: Dem börjar vi på imorgon.

Skördefest!

Nu är det skördefest!

Vi måste vila magen mera!

Vi måste vila magen mera, så försvinner den så sakteliga. Magen alltså.Minst 12 timmar per dygn och hellst efter sex på kvällen. Läs mera i aftonblaskan här.

Blandat smått & gott.

Har som sagt varit på kurs och ätit. Ville bara kort meddela ungefär vad vi stoppat i oss.

Nu skall vi ut och åka.

mms_img16374 (MMS)

Nu skall vi ut och åka.


Måndag morgon och snart frukost

Natten har varit god. Det är alltid intressant om man skall upp på natten på ett ställe likt detta och då huruvida man stöter på någon i korridoren. Det vill man inte även om man köpt ett nytt nattlinne. Man vill gå upp, hitta toan och sen snabbt hitta tillbaka till sitt rum och ner i sängen för snabb omsomning.
Jag lyckades med detta i natt. Det verkar som om denna korridoren inte är så befolkad. Vi har dock toaletterna och duscharna här och det tackar vi förståss för.
Nu är Herta uppe och på benen. Frukosten serveras snart. Herta tänkte ju förståss ut och gå en sväng och sondera terängen innan frukost men tänk det vill hon inte nu. Det reglar och blåser och har sig.
Herta år nog till frukosten nu istället!
Undrar Ni över sammanhanget med bilden ovan. Asch Herta fick lite tidig lunch av mannen innan hon åkte igår...

Dagen har gått till ända.

Som sagt detta är mitt rum där jag sover de tre kommande nätterna.
Som NI ser finns här sängplats för 6 personer. Toa och dusch i korridoren dit jag redan har hittat. Ikväll har vi intagit en lättare middag bestående av sallad och goda ostar.
Förresten vet NI vad detta är för någonting. Vi förstod det som att man skall stå lutat mot denna som alternativ till soffa. Dock verkar kriteriet vara att man har uppnått en viss längd. En i vårt sällskap kände sig inte alls bekväm med höjden på densamma.
Vilken resa idag förresten. Vi har färdats ungefär såhär:
 • Buss till Norrköping
 • Tåg Norrköping - Alvesta
 • Tåg Alvesta -Emmaboda
 • Tåg Emmaboda - Karlskrona
Givetvis med en timmes försening och väntan dels mitt i smålands skogar samt vid Lessebos station. Jag vet nu hur virkesupptaget i Lessebo ser ut. Vet DU?
På tåg kan intressanta saker utspela sig. Jag hade som sagt sittplats i en kupé för djurmänniskor dvs kriteriet var att man inte var allergisk. Det är jag nu inte och djur det gillar jag också. Upptäckte helt plötsligt när jag satt och förberedde mig inför morgondagen att en liten hund låg på golvet strax till höger om min plats.
Dem som jag delvis samåkte med idag hade fått plats i vagnen intill så vi strålade samman i restaurangvagnen där vi först klämde ner oss på en mindre sittplats för ungefär två personer. M erhöll först sin kaffe i knäet och vi konstaterade att det  var lite trångt. Vid bordet intill satt plötsligt en dam ensam, i 70 årsåldern glatt ätandes något som liknade en räkmacka och en flaska vitt. Vi frågade om vi kunde sitta hon henne där det fanns tre platser. Herta lyckades spilla sitt kaffe, denna gången i knäet. När vi torkat upp här och var hade vi en bra placering. Sällskapet bredvid oss, ett medelålders par hade lärt känna en man i samma ålder. Tillsammans med ett rejält intag av öl och förhoppningsvis gott rödvin blev de alltmer bekanta med varandra. Paret hade haft det bekymmersamt tidigare i livet, framförallt med mannens ex och barn med allt vad det innebar. De upplevde sig som ganska slitna av alltmöjligt men trivdes bra med varandra, berättade de för den nyfunna vännen...och för oss. Vi fick en god redogörelse för hur de såg på de mest skiftande saker som livet självt kan innehålla.
 • Krösatåget?
 • Någon som vet varför Dag Hammarskölds namn finns på detta tåget?

Jag. Nu har jag hittat hit. Vad betyder sk...

mms_img22979 (MMS)

Nu har jag hittat hit. Vad betyder skylten tror Ni?


Vart reser jag?

mms_img50687 (MMS)

Vart reser jag?


Allt är äntligen packat. Frågan gällde...

Allt är äntligen packat. Frågan gällde under förmiddagen. Skall Herta ta den lite större väskan eller skall hon ta en mindre och sen ryggan och axelslängan? Hur tror Ni att Herta gjorde?


Kursdags

Ja nu blev det akut. Herta kom på på morgonen idag att imorgon skall det ske. Hon skall åka iväg på kurs och hon har inte reinvesterat i nattbeklädnader. Hur skall hon kunna visa sig i de gamla vanliga paltorna som hon haft länge nu. När Herta åker på dessa dagar innefattar de oftast sovmöjligheter i flerbäddsrum och inte sällan med toa och dusch i korridoren. Så också på denna konferens/kurs. Herta skall denna gång dela rum med två kollegor och hon vill givetvis visa sig från en ordentlig och seriös sida. Toalett och dusch finns som sagt också i korridoren varför det är stor risk att Herta kan komma att möta övriga kursdeltagare i nattbeklädnad.
Därför springer Herta runt i stadens butiker för dambeklädnader a la natt.
I en av stadens butiker utspelar sig följande samtal:
Herta går fram till kunddisken för att betala nattlinnet ovan:
Säljaren ( fd expedit men med förmodat samma uppgifter): Är Du intresserad av att köpa tre par trosor till priset av två? Vi har jättesköna i bomull:
Herta: Ja jag funderar på att köpa lite nytt...
Säljaren: Här har vi jättesköna trosor. De här t ex  är lite högre och så sköna. Jag använder dem själv. De är högre och håller liksom upp och över...
Herta: Hur höga är de? ( Herta börjar bli intresserad av denna produkt hon inte provat själv men har väninnor som berättat om...
Säljaren som verkar tycka att denna fråga är fullständigt adekvat: De når upp till naveln och håller liksom om magen så den inte hänger ut utanför jeansen.
Herta låter expediten berätta och  väljer sedan ut vad hon är intresserad av dock inte enbart magtrosorna. Samtalet fortsätter om modeller och färger...
Nu NI har Herta shoppat loss. Några bilder kommer dock inte, varken nu eller aldrig.

Bondens dag

Cyklade ner på stan

 • Träffade människor på torget
 • Kollade in Bondens dag
 • Ingen torgshopping
 • Musik på torget
 • Ingen hund som kom bort
 • Letade tandborstfodral
 • Flängde runt i en massa affärer
 • Inköp av nattlinne mm ( se kommande inlägg)
 • Inköp av väska ( se kommande inlägg)
 • Glömde pumpa cykeln på torget
 • Mannen bjöd på kokt potatis och kassler när jag kom hem.
 • Mannen tvättar väggar.
 • Herta sitter här.( bara temporärt tills kaffekoppen är urdrucken)

Helg

Äntligen är det helg. Fredagskvällen blev sen när jag väl var hemma men nu är det helg igen.
Solen börjar titta fram, mannen pratar om trattisar, Herta måste tvätta och packa inför morgondagen då hon åker på kurs. Herta måste också ner på stan och akutshoppa lite.
Imorgon skall jag som sagt åka någonstans i vårt land. Kan Ni gissa vart?
Ni gissar säkert rätt. Det skall bli jättekul. Seriös kurs förståss, som jag längtat till men också att få komma till en vacker plats i vårt land som jag gärna återvänder till.

Vart tog prinskorven vägen?
Vilken effektiv arbetsdag och det är fredag och allt.Skulle cykla hem men mannen ringde så passligt och undrade om han skulle plocka upp mej. Tänkte cykla även hem men ändrade mej snabbt.  Detta resulterade i gemensam handling och sedan besök hos Magnus kött & Vilt. Vi bestämde oss för att köpa några Lammkotletter. Jättefina var de. En konstig sak hände dock i denna butik.  Herta frågade mannen när vi satt i bilen därifrån vad kotletterna kostade. Ja det blev lite dyrt svarade mannen. Vad konstigt svarade Herta, bara för lammkotletterna? Nja svarade mannen, vi köpte ju förståss lite rökt renkött, att gäng prinskorvar och så förståss tunnbröd till detta.

Så det kan bli när det är fredag och man är trött och hungrig.

Förresten det är något konstigt med prinskorv? Vi har inte ätit prinskorv ännu men innehållet i påsen har relativt snabbt minskat alltför drastiskt. Kan inte begripa detta fenomen?

Välkommen hem

Ikväll har vi sett ett program på trean, Välkommen hem. Olika människor som har haft det kämpigt i livet på olika sätt får hjälp med ny inredning hemmavid. Ikväll får vi se en tjej, Sophie, som har ställt upp för sina tjejkompisar och för sin bror. Nu vill de alla återgälda vad de fått och se till att hennes rum blir fixat.
Visst är idén kul men jag kanske tycker att de slänger ut allt gammalt, möbler som inventarier. De kan ju aldrig veta om det är ok att kasta det mesta.
Tänk vad som kan hända om man åker bort några dagar. Jag har nu försäkrat mig genom att prata med min man:
Herta - Jag skulle inte tycka att det vore kul om hela lägenheten är utriven, alla möbler, inventarier osv om jag skulle åka bort några dagar.
Mannen - Nehej,
Herta - Ja en sak är ju om någon skulle fixa nya tapeter osv men möblerna vill jag ha kvar.
Mannen - Eee
Herta- Så nu när jag åker på kurs nu 3-4 dagar nästa vecka så vill jag inte ha alla möblerna utslängda och nya sk möbler av olika former av träfaner. Jag vill inte ha nya väggfasta hyllor specialsnickrade för vissa väggar och soffor som är specialsnickrade för att  uppta mycket golvyta men som Herta inte kan sitta i eller komma upp ifrån.
Hoppas jag kan lita på mannen!

Cykla hit och dit.

Oj vad jag har cyklat idag. Inte till jobbet denna dagen men till ett ställe som är nästan lika långt. Viktig samling på fm. Därefter matlådelunch och vidare möte därefter. Sedan en cykelvända på ytterligare ett antal minuter för ett möte med en person. Därefter hem och då hade jag kommit längre bort.
Känns bra med rejäl cykling och bra väder har det också varit inkluderat lite solsken.
Imorgon tar jag cykeln också, bara det inte spöregnar!

Nu skall vi mäta magen.
Sitter och kollar på Nyheterna idag. Ser att nu skall vi mäta magen. Vi skall inte tänka lika mycket på BMI osv.  Herrar skall ha högst 22 cm i sk hög mage och damer 20 cm. Man lägger sig på te x golvet med böjda ben. Markerar magen med förslagsvis ett vattenpass vilket skall vara jämt alldeles ovanför naveln och mäter sedan till golvet, britsen osv. Uch vet inte om jag vågar...

Jodå jag skall testa, nu!

Tänkte bara visa vad jag åt till lunch ida...

mms_img31825 (MMS)

Tänkte bara visa vad jag åt till lunch idag. Så Ni vet.Restaurangen heter Tellus och ligger på Öster här i stan. Kan rekommenderas!


Världsliga hälsanHerta var på gymet idag. Bukfett, svålar och annat som sitter i vägen och som har tilldelats det senaste året så olyckligt måste bort. Detta är inte kul längre.  Dagens pass inkluderade därför:

Eget pass med crosstrainer 15 minuter.
Magplågaren inkl 25 kg, 4 x 25 reps.
Repdraget 15 x 3 reps.
Fun-walk 30 minuter.I morgon är det afrodans!


Det synligt nya Sverige.Det är måndag och vi har vaknat till liv efter valvakan.Oavsett vi har sett gårdagskvällen som en segerkväll eller förlust så är det en sorgens dag. Svårfattbart och ledsamt. Vi får se bilder från valvakan där de skriker sin ledares namn på samma sätt som vi hört unga män skaldera på torget här i stan. Vi kan idag läsa i kvällspressen om hur invandrare skall jagas ut ur vårt land med morot och piska. Om hur vi skall underlätta för människor och säkra för människor att få fira jul och midsommar( en politiker från Filipstad uttalade sig om att detta kunde vara svårt och måste underlättas).
Men snälla, vi har väl fått hjälp av människor som flyttat till vårt land tidigare. Det är väl inget nytt. Hur många svenskar har inte också ett finskt medborgarskap? Alla som kom till vårt land från Ungern och Jugoslavien och som arbetat i många år i våra industrier och sett till att våran produktion kunnat klara sig inom industrin? Plus annat jag inte kommer på just nu.
Vi är väl människor under samma himmel oavsett var vi kommer ifrån?


Halvlek

Sitter och kollar på valvakan. Klockan är snart 22.00 och vi har nått halvtid.
Röd-gröna gänget 154 mandat
Allliansen 175 mandat
SD  20 mandat
Känns inte helt kul. Tristheten kopplas till det nya. Undrar hur det blir nu. Vi får in ett nytt parti i riksdagen som vi inte har haft förut.
Herta måste nu sitta uppe en stund till. Lyssnar just nu på en man från SD som pratar av sig.

Valdagen!

Idag är det valdagen. Det är första valdagen på många år, jag minns inte hur många som Herta inte sitter som valförättare utan som faktiskt är ledig. Jag passar inte på att dela ut valsedlar heller. Jag har kutat runt och motionerat och delat ut information från det parti jag ämnar rösta på i brevlådor i ett ganska stort område innan valet så helt stilla har jag inte varit. Men det är en annorlunda valdag, väldigt annorlunda. Jag ämnar inte gå iväg på valvaka heller vilket jag kanske borde ha gjort, men nej, inte det heller.
Så här har min dag sett ut hittintills:
 • Sovit länge.
 • Ätit söndagsfrukost.
 • Hängt upp flaggan.
 • Förmiddagskaffe med mannen.
 • Klippt gräset och samtidigt lyssnat på P1 som idag råkade vara en gudstjänst från Immanuelskyrkan i Örebro, en församling som i många år gjort sig känd för bra gospelmusik. Gissa om jag fick klippa gräset till bra sådan. Kanonklippning alltså!.
 • Lunchdags. Rensar fn frysen varför det fick bli löksås, potatis och sallad. Inte så hälsosamt men måste som sagt tömma frysen.
 • Vi går och röstar.
 • Förhoppningsvis promenad med mannen.
 • Plock hemma.
 • Gymet...vet inte?
 • Valvaka med mannen.
Ja det blir nog en hel del i alla fall. Och gå och rösta det skall jag.
Vi skall gå och rösta idag. Vi skall rösta demokratiskt idag, på ett parti som värnar rätten att välja där alla får vara med i vårt samhälle. Vi har ett antal demokratiska partier i Sverige. Det finns många att välja på. Vi får som Aftonbladet skriver idag tycka olika. Det skall man göra i demokratiska länder. Vår historia har lärt oss varför vi behöver värna om vår demokrati. Vi måste välja bort hatet som Expressen skriver idag. Där är alla demokratiska partier i Sverige överens.
Jag önskar Er alla en härlig Valdag. Viktigast av allt idag: Gå och rösta! Ikväll skall vi ha en spännande valvaka och imorgon fortsätter vi att göra vad vi kan för att tillsammans leva i ett bra land och i en bättre och bättre värld.

Kommer Ni ihåg vad detta är för något? Jag...

mms_img27007 (MMS)

Kommer Ni ihåg vad detta är för något? Jag har letat efter denna konstruktion i flera år. Tydligen är detta en nykonstruktion.


Träning är inte den enkla vägen.

Idag har vi varit på gymet igen. Ett spinningpass innan lite egen rundvandring bland maskinerna. Nere i källaren alltså. Idag hade jag kommit ihåg att ha med öronproppen till den lille telefonen... Detta innebar att jag kunde lyssna på Radio och på vilket program jag ville. Jag ville lyssna på P1 och lärde mig som vanligt nya saker, minns dock just nu inte riktigt vad.
Vi var ganska många. Flög bort i min egen värld. Efteråt hörde jag några kunder stå och prata med fd omsorgsmänniskan om gymets plats i Sverige och vad man skulle satsa på för att vinna nya kunder... Hur man hittar dem som inte rör sig regelbundet och som sitter mest i soffan men som för hälsans skull behöver någonting mer.
Här i stan är man på G att börja med något som heter Easy Life, ett viktminskningsprogram där man äter kostersättning i tre veckor och sedan långsamt trappar upp med mat igen. Här skall tydligen kilona rasa snabbt i början. Någon som har provat detta? Personligen känns det lite läskigt.  Kan det vara så bra att laborera med kosten så länge?

Mot gymet!

Idag blir det morgonpass på gymet. Här skall inte ligga och slagga i sängen hur länge som hellst.
Sen får vi se...

Funderar

Idag har jag träffat två söta Cairnterriers. Två glada hundar som låg och väntade på sitt husfolk i gräset. När husfolket kom så berättade de för mej om sina hundar. De beskrevs som en hund som inte kräver en som orkar om det krävs. Glada, positiva lättdresserade(!) fina hundar.
HJÄLP! Jag är alldeles sjuk!

Nytt sätt att räkna befolkningsstatistik

Härhema lever vi fn med många statistikdiskussioner. Vi har en student i familjen. Därutöver är statistik ett intressant ämne som man kan hantera på lite olika sätt, kanske beroende på vad man vill få fram vilket vi behöver känna till.
Bloggaren Inga M har sin egen tolkning. Hon konstaterar att Årjängs kommun rankad som etta av 290 kommuner i Sverige när det gäller tillväxt av egenföretagande. Inga konstaterar att " Nästan varannan invånare, 40 %,  driver  eget företag i någon form, i Årjängs kommun. Om man därtill lägger att var femte invånare är en älg och var 10;e en häst, så klarnar bilden av Årjäng ännu mer för den utomstående! :-))"" . Läs gärna hennes inlägg i hennes blogg.
Bilden föreställer en av Årjängs invånare, ett samhälle på topp fn. Kul!

Hoppas det blir bättre ikväll.

Nu skall vi se på slutduellen på Public Service!

Salong hemma i duschen

Hur väljer vi våra produkter? Har Du tänkt på det? För några år sedan började det komma schampon i jätteflaskor. Undrar varför? De får inte alltid plats i duschen. Lockas vi av stora flaskor som liknar de som salongerna har? Ja kanske. Vi tror nog att de innehåller bättre produkter osv?
Själv funderar Herta på om all exklusiv balsam proppar igen duschavloppet?

Hej Herta & make!

Mina varor baseras på tidigare inköp. Varorna hittar Du i den butik där Du vanligtvis handlar. Du får rabatten också för att Du är stamkund och för att våra fråmsta leverantörer vill belöna Dej som tycker om deras märken.
 • Ekologiskt småblad i påse.
 • Dubbeldusch
 • Juice valfri
 • Mild youghurt, valfri
 • Findus köttsoppa
 • Icas kaffe, valfri
 • Gräddfil, valfri.
Ja nu blir det till att sätta igång och handla. 20 % på allt detta ovan. Vilka köp det kan bli! Skönt att jag inte bara får rabatt på mensbindor denna gången...

Fick en badboll...

Efter avslutat dagsverke idag åkte jag direkt in till stan för att lyssna på ett av vårt lands språkrör. Hon skulle börja 16.30. Jag var inne vid torget 16.45 och då var talet slut trots att hon började lite sent. Ja jag försökte i alla fall. Däremot kunde man provköra en trampbil.
Herta hade inte lust att åka brandbil men säkert fanns det barn som ville.
Herta fick en kasse som hon av artighet tog emot. Roade mej att se vad de gröna hittat på. Jag fick en badboll i grönt med vit text. Fundrar vem jag skall ge den till?

Vill Du tjäna mest?

Vet Du om att det finns yrken där det lönar sig att vara kvinna. I Aftonbladet idag kan Du läsa om vilka sammanhang vi pratar om.
 • Regissör
 • Ingenjör inom gruvteknik och metallurgi.
 • Konditor och bagare
 • Biomedicinsk analytiker
 • Flygvärdinna
 • Optiker
 • Barnskötare
 • Akutsjuksköterska och operationssjuksköterska
Ja inte hittar jag mig själv här ovan. Inte inom mina intresseområden alls där mina visioner och tankar om vad jag vill göra hör hemma.
Bara att jobba vidare då...

Vill sällan ha men nu.

Om någon undrar om jag hittat något som jag skulle vilja ha nu i höst så...
Dessa bots eller om det heter stövletter hittade jag på nätet. Tyvärr har jag glömt bort var. Jag vill ha dem. Tycker de är jätteläckra.
Ja där fick Ni ett inlägg från Herta.

Ny vecka, nya tag.

Som sagt, äntligen är förra veckan avklarad och igenom. Jättekul har vi haft nästan varje kväll + städkvällarna då förståss men man orkar ju inte ha det så jättekul jämt så en vecka mitt i allting räcker så bra.
Nu måste dock allvaret börja igen. Här skall tränas några gånger, minst, denna vecka.
Rejält slut blev jag.
Några var där denna kvällen. Pappirullan och Jusse t ex var där. Instruktör J körde passet och fick igång oss. Tänker inte göra något mer hälsosamt ikväll.

Kalasdag i staden i Närke.Idag var det dags för den stora kalasdagen i staden i Närke.
Nu är tapetserarbordet dukat.
Här skall det dukas still Buffé.Sen så skall det promeneras ut i studentområdet.UniversitetetNärbutiker är nödvändigt
Och så här nära är bostädena och Universitetet varandra. Kan inte vara bättre.Kanske syns det lite halvbra.KårhusetSå här har det sett ut framför Långhuset i alla år.Utmed det låååååååååååååånga huset.

Universitetsbiblioteket

GIHOch det var här det började en gång för ganska länge sedan.

Viktig informaation till varje ung student:
Vägen till Resecentrum 4.3 km.
Vägen till Sjukhuset 3.4 km.Sen vill jag varmt rekommendera denna blåbärstårta från Hälls konditori. Detta konditori kunde också erbjuda ett fullgott mjölkfritt alternativ med dessa två bakelser...Dessa bakelser var helt ljuvliga sa de som åt dem.

Ja det var lite bilder från en kalasdag i staden i Närke. När denna dag hade närmat sig kväll så åkte vi hemåt för att gå på fest, 50-års-fest...


Är Ikeakatalogen reklam?


Idag har jag ägnat förmiddagen åt att dela ut information inför valet nästa söndag. Jag har sett många brevlådor och jag har pratat med folk. En sak har jag funderat på. Det finns på många brevlåror idag inforation om vad man får lägga i dessa. Såhär kan det se ut:
 • Ingen reklam.
 • Ingen reklam, tack.
 • Ingen reklam men Ikeakatalogen.
 • Ingen reklam, endast Ikeakatalogen, tack.
 • Ingen reklam endast samhällsinformation.
 • Ingen reklam, endast samhällsinformation, tack.
 • Ingen reklam men gärna samhällsinformation, tack.
 • Ingen direktreklam tack.
 • Ingen reklam tack, inte ens med mitt namn.
Vad menar man med allt detta? Menar alla som skriver "Ingen reklam" samma sak. En del människor vill ha samhällsinformation men inte reklam? Är politisk information samhällsinformation eller är det reklam Personligen så tycker jag att politisk information är samhällsinformation? Jag tycker att om man kallar till ett möte i samfälligheten eller i det bostadsområde man bor där man skall träffas, kanske arbeta tillsammans eller ha en gemenskapsdag tillsammans, då är det samhällsinformation. Ikeakatalogen tex är inte samhällsinformation utan Ikeas möbelinformation om vilka behov vi gäna skall ha nästa år är reklam. Om detta tvistar dock svenska folket.

Underbara studiestad

Nu har vi varit där igen,i staden i Närke. Vi har:
 • Ätit
 • Fikat
 • Motionerat nej jag menar promenerat
 • Ätit blåbärstårta
 • Pratat

Sent ikväll

Är så trött men det är fredagskväll då trötthet är tillåtet.
 • Hertas utseende i klädväg imorgon i olika sammanhang är nu färdigt. Vissa delar saknas dock och kan ej finnas fn???
 • Maten klar.
 • Paketen klara.
 • Mannen nästan klar.

Blåbärstårta

En viss person som fyller år i morgon har varit, som vanligtvis vederbörande är, väldigt engagerad i tårtvalen. Denna gång har lyckan funnits hos ett konditori på Järntorget i staden i Närke där han har ätit en helt underbar tårta. Tårtan är av typen marzipanmed blåbärsfyllning. Innehållsdeklarationen i stort: Tårtan är fylld med vaniljkräm, blåbärssylt och härlig  blåbärsgrädde. Täcks sedan med blå marsipan.

Ett samtal kom till undertecknad tidigare idag:Nu är tårtan beställd. Här finns konditoriet.

Ja då har vi detta att se fram emot imorgon.

Friday night is coming ..

eller om det nu är are. Jag är alldeles för trött för att veta. Arbetsveckan är slut.
Nya möjligheter för kvällen:
Fixa potatissallad.
Fixa kött och annat.
Fixa sallad.
Vad skall med inför morgondagen.
Eventuella kompletteringar.
Sonens paket.
Fixa Hertas outfit.
Vara behjälpelig och stödjande vid val av mannens outfit.
Reserver
Men först skall det ätas middag. Kan det verka konstigt om det blir rester av våra delikatesser från igår?

Prat, prat och mera svengelskt prat.

Vi har ätit förrätt.
Vi har ätit varmrätt.
Vi har ätit efterrätt.
Vi har druckit kaffe.
Vi har pratat.
Vi har sett på kort.
Vi har pratat en gång till.
Nu skall jag ta en kopp thé och vila lite.
Näej jag orkar inte mer nu.

Torsdag

Dagens övningar
 • Jobbat 8 timmar.
 • Handlat tilltugg till maten, kanske inte tugg förresten.
 • Handlat dill och mackor.
 • Skalat potatisar.
 • Arrangerat ett kryss som mannen kom hem med, ifrån svärfar som vi skulle vattna medan han vandrar i fjällen och sen skulle vi behålla det!
 • Fundrar nu på nästa steg.
 • Fundrar på engelskan.
 • Fundrar på aktuell kaffebryggare på lördag.
 • Fundrar på lördagskvällens outfit.
 • Finns det en outfit som även passar sonen på lördag fast under dagtid? Svar Nej
Undrar när de dyker upp?

Den årliga surströmmingen

Nu har det hänt igen. Surströmmingen är uppäten, vi är mätta och belåtna och kvällen har som vanligt varit jättetrevlig. Det är många år nu som några av oss hållit på.Vi pratar tidigt 90-tal och vi pratar såna där mysiga kvällar med trevliga samtal kring olika saker.  Nu klarar jag mej ett år igen. I år har jag ju f.ö ätit strömmingen vid två tillfällen. Kanon!
Vilken är Din inställning till denna delikatess`? Om DU äter surströmming, berätta gärna om hur det var första gången och hur Du lärde Dej?

Ikväll skall det ske!

Nu skall det ske! Ikväll skall min arbetsplats samlas kring årets godaste och roligaste kväll.

Lundhags kläder

Missade att ta med någon skjorta ovanför t-shirten vid vandringen så jag fick låna en Lundhagsskjorta som blivit ett felköp pga fel storlek dvs för kort för innehavaren. Kanonskön. Utlånaren gav den sedan till mej vilket jag är mycket glad över. Stannade på Lundhags outletbutik på väg åter till staden efter vandringen. Köpte en t-shirt där, kanonskön! Har förälskat mig i en av deras skaljackor.Men men jag behöver ju inte den just nu, inte det, inte alls...

Spa helg!


Hit tänker jag nog åka i höst.

Lugn och fin

Nu gäller det att hänga med för fullt för fullt så Herta inte missar något i livet.
Mitt i veckan-agendan ser ut som följer under kvälls och helgtid.
 • Tisdag kväll: Herta hemma och städar, mannen fiskar kräftor och äter grillat med jobbet.
 • Onsdag kväll: Herta äter Surströmming med jobbet ( som jag har längtat)!!!Därefter hem och förbereda torsdagskvällens middag. Se till att hemmet är i ett sista skick.
 • Torsdags kväll: Middags och nattgäster . Svengelska.
 • Fredag morgon: Frukost till våra tre nattgäster samt mera svengelska och avvinkning.
 • Fredag efter jobbet: I valarbetets tjänst.
 • Fredag kväll. Utvilning och förberedelse för firandet av sonen i staden i Närke tillsammans med släkten. Detta inkluderar matinköp samt ev ytterligare paketinköp. Tid för vila(???????????) Planering ,förberedande och nedpackning av lördagskvällens outfit
 • Lördag morgon: Tidig tur till staden i Närke tillsammans med mat, paket samt mannen. Firande av sonen, mat och kaffe och släktens titt på studiestaden. Återfärd till hemstaden via liten ort utanför hemstaden och födelsedagsuppvaktning. Innan dess besök på Statoil i Katrineholm för slutlig planering av kvällens framskridande.
 • Söndag: I valarbetets tjänst.
????????????????????????????????????????????
 • Ytterligare en sak har tillkommit som Herta ännu inte vet kommer att äga rum på tisdag eller onsdag kväll: Koka kräftor.
'
"Det är en nåd att få vara med"!

Oj vilken natt!

Så steg vi då på natttåget i Östersund för att påbörja färden hemåt. En ganska trång kuppe och alla väskor. Snart var dock detta orgniserat. Herta dukade fram thé och två inköpta knäckemackor från Pressbyrån. I sista stund kom hon på att hon inte skulle ha två med pepparotssmak på osten. Resesällskapet gillar inte pepparrot. Säljaren i kassan var så förstående trots att Herta kom på detta i sista stund alldeles innan betalning. Ja då satt vi där med The och knäckemacka och en liten påse lantchips för att hålla alla vid gott mod.
En handduk saknades och Herta vågade inte hämta en till ifrån den öppna kuppen predvid med konduktören kom och sen kom handduken. Papperskorgen var inte bytt sedan tidigare ressällskap men sådana bagateller, skall man bry sig om sådant?
Lakan och kudde kändes frächt och när vi väl somnade sov vi i ett par timmar i alla fall.
Det är intressant. Jag som aldrig brukar drömma drömde en otäck historia om en festkväll jag skulle arrangera ( och den kommer ju nu mitt i veckan) och ett fasligt knarrande som när jag tittade efter ( i drömmen) visade sig vara två kontakter som gnisslade och slog eld regelbundet. Tåget knirrade och knarrade hela natten, tjöt ibland och förde allmänt oväsen så drömmen var ganska relevant.
Visst är det intressant när man skall gå på toa på tågtoan. Helt plörsligt far man in i ena väggen utan egen förskyllan liksom. Utan att ha gjort något. Trots att man försökt att hålla i sig hela tiden någonstans där det finns något att hålla i.
Nu sitter vi på regionaltåget, vi har alltså bytt. Här finns ingen frukost och ingen kaffe. Det börjar bli enerverande...

Dagens första djur är en liten söt lämmel.

mms_img56857 (MMS)

Dagens första djur är en liten söt lämmel.


Dagens första djur är en liten söt lämmel ...

Dagens första djur är en liten söt lämmel som vi såg på dagens vandring.


Vilken underbar dag! Vilka naturupplevelse...

mms_img34460 (MMS)

Vilken underbar dag! Vilka naturupplevelser vi kan få om vi bara tar chansen. På denna plats kan man tro att man är utomlands. Men vi är på gammalt svenskt territorium sedan många år tillbaka. Är Du uppe i Vålådalen och dess närhet kolla in Blankstjärns rundan bort till flera tjärnar med helt klart vatten. Och så gott det var att dricka också.


Denna dag är ett liv

Slutanteckningarna för dagen skulle kunna skrivas på detta sätt.
 • Upp i ottan.
 • Stopp vid Arlanda( fast vi var inte där)
 • Stopp i Uppsala( vi var inte där heller, däremot vårt andra tåg)
 • Fika i Gävle i pausen mellan tågen.
 • Lunch i Gävle i väntan på tåget som var två timmar sent och som var stoppat i Uppsala. Här skulle länk finnas som inte kunde länkas idag pga blogg.se.
 • Studiebesök i Sjömanskyrkan i Gävle som är stängd och numera musikhus också detta stängt.
 • Glömd plånbok i Gävle
 • Många tfnsamtal av hustrun vid framkomsten till Östersund då vi upptäckte att plånboken var väck.
 • Plånboken hittat på Lotus café på Järnvägsstationen. Ingenting fattas enligt den vänliga kvinnan i SJ:s Resebutik.
 • Endast hustrun har ekonomi fn utifrån ovan.
 • Inget internet på tåget utan dongen.
 • Kort promenad i Östersund innan svågern hämtade.
 • Förrätt + vitt
 • Varmrätt + rött
 • Espresso
 • Fotboll. Heja Sverige!
Men imorgon är en annan dag.

Kolsvedja

Passerar just Kolsvedja. Undrar vad som händer här?

80-talare

Ja här kommer en 80-talare. Ja i varje fall kallade mannen i restaurangbagnen eller om det heter Bistron det för det. Jag gillar i varje fall dessa tåg, lite äldre, lite större och bredare fåtöljer. Du behöver inte trassla in Dej i benen på den som sitter mittemot och det kommer faktiskt värme från väggarna och inte bara luftkonditionering.
Sådant är väl inte fel.
Bistron
Det gäller att läsa på lite innan,
Nu gäller det bara att uppdatera sig på omvärlden innan vi kommer fram

Luncha i Gävle

Vi kom till denna stad eller kanske mera till denna Järnvägsstation strax efter klockan 09.00 på morgonen. Ja för oss var det nästan förmiddag då vi lämnade vår hemstad och vårt hem ungefär kvart i sex i morse. Pga en olycka på Arlanda blev vårt tåg stående i Uppsala och vi hade pga detta fastnat i Gävle. Som jag skrev så var nu inte detta hela världen. Stationen var trevlig. Där finns allt man behöver och lite till. Pressbyrån t ex hade hur mycket tidningar och magasin som hellst om man ville ha att läsa. Det har inte gått någon som hellst nöd på oss. Nu sitter vi på tåget mot Bollnäs( som vi just passerat), Ånge och Bräcke och sedan vidare norrut...Vart åker vi då kan man fråga sig? Någon som tror sig veta?
Men tilbaka till Gävles järnvägsstation. Har NI varit och ätit eller fikat på detta ställe på bilden ovan. Det är ett mindre ställe på stationen. En kvinna jag nyss pratat med på tåget sa att det är nätt och jämt att det går runt för tjejerna som har det men fastnar Du med tåg eller på annat vis så passa på att äta. Mycket är vegetariskt av lunchen.Idag var det bara kycklingspett som passade mannen som inte gillar för mycket av det vegetariska en hel lunch sådär....
Han var helnöjd idag. Till och med couscous och det gillas inte alls. Men det var gott kryddat vilket kanske var hemligheten
Vegetariska biffar - helt ok. Gott smakade det och sund kände jag mig.

Upp i ottan - fastnat i Gävle.

Jaha här sitter vi i Gävle. Den lediga dagen som skulle tillbringats med tågresa och upp i ottan för att få några timmar i staden vi skall till, först, innan vi träffar släkten. Den dagen har snabbt förändrats.
Nånting har hänt kring järnvägen i Arlanda vilket drabbar oss så nu sitter vi här!
Men Gävle är en rolig stad. Framförallt har vi sett att stationen är rolig. Roligare än de flesta stationer söderut jag sett, för att vara en liten stad. Här finns allt man behöver verkar det som i varje fall vad vi upptäckt hittills.
 • Toalett med SMS betalning(det är modernt alltså)
 • Två fikaställen/serveringar
 • Välsorterat pressbyråkiosk
 • Bankomat
 • Korv och grill
 • Bageri/café intill
 • Sjömanskyrka i jätteformat alldeles intill
 • Trevliga människor som jobbar här.
Nu kom SVT hit också...
Och en bild på Sjömanskyrkan.
Oj vad stor den blev men den kändes så också på det ganska "lilla" torget framför stationen.

Ledigt på tåget.

Idag har vi ledigt från jobbet. Vi sitter på tåget. Har internet på tåget men kommer inte in. Mannen har med sig arbetsporföljen och tänker sig arbeta. Jag tog dongen med mej. Lite kul skall man ha om man åker på kalasresor. Alltså inte kalasresor utan mera resor som man har fått i anslutning till ett kalas.
Så har vi packat allting. Vi har glömt ett antal saker, flertalet kopplat till min man. Man säger dock vi när någon av två personer som lever i en äktenskapsliknande situation har glömt något. Eller? Hur uttrycker Du Dej? Har vi glömt någonting om Du eller NI har glömt.
Nåväl vi kommer fram till staden ganska tidigt på dagen och hinner säkert komplettera.

Detta skall bli kul.

mms_img27117 (MMS)

Detta skall bli kul.


Packa det nyvaxade

Nu packar vi. Vi försöker att inte glömma någonting?

Kreativt vax och glada möten.


Vilken lång dag som innehöll bl a följande

 • Begynnande förkylning vilket innebar att cykeln lämnades hemma.
 • Kanonbra föreläsning på eftermiddagen.
 • Kreativt möte på kvällen.
 • Vaxet hade kommit.
 • Besök i valstugan .
 • Shopping på middagsrasten för oss över 50.
Nu skall det vaxas!
RSS 2.0