Mer och mer lik min mamma...

Idag är det mors dag. Jag har tänkt lite då under hela denna dag på min mor. Tänkt på det liv hon fick leva, på hennes val och på olika situationer som också blev orsaker till andra val i livet. Jag har tänkt på hur vår uppväxt och de sammanhang som vi befunnits i har påverkat oss och hur de påverkade min mor till att ta ställning för olika saker men också till att ta ställning emot och göra på ett annat sätt. Kanske framför allt att göra på ett nytt sätt. Att bryta konventioner och att välja den nya tiden och de sammanhang och discuser som denna tid innebar. Det mesta var möjligheter för min mamma även om livet i perioder var ganska svårt i en familj med mycket kroppsligheter. Glädjen att leva fanns alltid där. Glädjen att vara med och forma framtiden, att skapa något som var bättre för människor och att få vara med och bygga ett nytt samhälle och att aldrig ge upp.
Vi formas som människor utifrån vad vi har fått med oss. En sak som jag tror att jag har fått med mej är att tänka efter, att reflektera, att diskutera, att förbereda sig, att inneha kunskap för att vinna segrar och framgångar i det som vi behöver genomföra. Jag brukar tänka på ...om min mor hade levat idag och hur hon skulle ha tänkt nför olika situationer och samhällsfenomen. Sådant skulle jag vilja fråga henne om och diskutera kring samt höra hur hon tyckt att man skulle gå vidare. I de sammanhangen saknar jag min mamma.

70-tal, vi trodde vi kunde förändra världen.Tillsammans i mexivillans land...
Nerikes allehanda skriver idag om den utställning som börjar i Örebro idag. 70-tal vi trodde vi kunde förändra världen börjar idag på Örebro museum. Utställningen pågår under sommaren och jag vill se den.
På Örebro Museums hemsida beskrivs sjuttiotalet så här:

""I sommar är det sjuttiotalet som står i fokus på museet!
Sjuttiotalet var årtiondet med oljekris, Vietnamkrig och proggmusik. Det var då mammor och pappor fick rätt att dela på föräldraledigheten, då myndighetsåldern sänktes till 18 år och då Sverige fick förbud mot barnaga. Det var också då vi inredde med furupanel och blommiga tapeter och "alla" snubblade omkring i platåträskor."

Nog minns jag oljekrisen. Jag minns man pratade om Suezkanalen men minns inte varför. Jag minns proggen och även jag hörde till dem som lyssnade på progg.  Jag hörde min mamma pratade om föräldraledigheten och jag minns när mamma bestämde att nu skulle det bli jämlikt hemma hos oss. Jämlikhet innebar att min far var behjälpelig, förutom min mor då förståss, med matlagning och städning. Kom speciellt ihåg när han lagade fläskkotlett med kokt potatis och brunsås. Att myndighetsåldern sänktes kom jag ihåg och förbudeet mot aga pratades det om hemma vid vårt köksbord.

Och furupanelen. Vi flyttade från hyreshus till villa under denna tid och vi fick en GILLESTUGA med furu på tak och väggar. Vi fixade furuspalje till trappen upp från källaren och mina föräldar formligen älskade furu. Det gamla som stod för ett gammalt samhälle där kvinnan var i underläge och inte jämställd kom i förgrunden och oj vad mycket jämställdhet det pratades. Dock pratades det aldrig om att jämställdhet kanske också innebar att kvinnan i en relation te x skulle ta ansvar för däckbyten bilfix samt gräsklippning, något som dåvarande mannen så klokt konstaterade. Om detta hade nog min mor inte tänkt. Jag hörde däremot min far skoja om det.

Blommiga tapeter tapetserades det med i två av våra rum. Platåskor däremot fick jag inga. Inte några V-jeans heller. Om det hade min mor läst i tidningen Råd och Rön, en tidning där det enligt henne stod mycket matnyttigt.


(lånad bild från museets hemsida)

Ser Ni denna bilden. Tänk vi har kvar våran orange elvisp, i stugan. Den röda burken i förgrunden finns också kvar och används som kaffeburk. Jag gillade sjuttiotalet med allt vad det innehöll. Det var då vi formades som människor och det är därifrån vi har många fina minnen.


(bild lånad från museet)

På denna bild ser jag tidningen Starlet som vi läste. Ush när jag ser det så här (och det visste jag väl iofs) så inte kunde man både lyssna på progg och läsa Starlet? Eller?  Det fanns en tjejtidning till. Vad sjutton hette den? Den kom ungefär samtidigt men jag minns att den var större till formatet. Pudeln på bilden t ex var jag förskonad ifrån. Den existerade inte i mitt föräldrahem. Nån måtta fick det väl ändå vara.
Matbröd

...har jag inte ätit till eftermiddagskaffet. Herta var som sagt och handlade. Telefonen ringde precis som jag skulle packa in kassarna borta på OBS.Nu skrev jag fel jag menar förståss COOP. Observera att jag inte sa Coop Forum, jag vet vad det heter.
Alltså precis som kassarna hoppar in i bilen ringer telefonen. Mannen undrar om jag är på hemväg och i så fall vill ha kaffe. Jag svarar att jag både är och är. Vl hemkommen får jag ett akut behov av en rejäl bulle. Hittar dock bara lussekatter i frysen. Hittar dock en sak till. Sådana här:
Som sagt, överaskningen var både stor och väldans god. Vet inte varför de låg i vår frys men vet att nu finns de inte där längre.

Blåvitt! ...

mms_img26456 (MMS)

Blåvitt! Kommer Du ihåg det blåvita sortiment som fanns för ganska långe sedan ? Shoppar upp mig på lite lingonsylt, havregryn mm bara på kul.


Soffa Ektorp och solen & vindarnas ö.

Snart är det sommar och det är dags att återvända till solen och vindarnas ö. Här måste planeras i tid så att allt kommer med. Mitt i allt detta eller rättare sagt alldeles innan så kommer sonen hem och flyttar hem igen...över sommaren. Det blir mycket att tänka på för med sig tar han SITT BOHAG vilket inkluderar diverse möbler med SOFFA EKTORP i spetsen.
Det kommer att bli intressant.

Har Du varit här? Det bidde några smärre ...

mms_img17625 (MMS)

Har Du varit här? Det bidde några smärre inköp för Hertas del, några små praliner till kvällskaffet vilka Herta bedömde som helt nödvändiga.


Nu börjas det...snart är det sommarlov för...

mms_img72041 (MMS)

Nu börjas det...snart är det sommarlov för många och ut och jobba för andra.


Bildgåta! ...

mms_img72638 (MMS)

Bildgåta! Vad är detta?


Mera kaffe

mms_img61265 (MMS)

Mera kaffe


Fika avklarat

mms_img40299 (MMS)

Fika avklarat


Resandes i syrener.

mms_img68548 (MMS)

Resandes i syrener. På Stockholms Central möts vi alla. All packning är möjlig t o m syrener. Denna kvinna som syns lite till höger i bild reste i syrener. Hon hade tagit tunnelbanan iväg en halvtimma för att kunna plocka syrener. För henne var det skolavslutning. Hon är lärare och hon ville ha syrener i klasrummet så att alla hennes elever såg det. Tänk att åka så långt, fram och tillbaka med två hinkar bara för att visa eleverna att man skall ha syrener på skolavslutningen.


Möten i storstan..

Med tåget på kurs.
Idag bär det av till storstan på styrelsemöte. Jag är med i en sammanslutning på riksnivå utifrån den yrkesroll jag har. Det skall bli kul. Åker tidigt och så tar i lite fika innan på centralen, det finns en plats där det både är billigt och gott och så kan vi landsortsbor kolla på folk.
Kommer hem sent för att vara  fredag. Hoppas att mannen väntar med middagen färdig när jag kommer!

När köpte Du Din Nikon?

Mannen och jag sitter vid dagens middag och studerar de reklambroschyrer som damp ner i postlådan idag. Vi förundras över att priserna på t ex kameror har sjunkit rejält i pris. Mannen hittar en Nikon, som kanske skulle duga om man ville köpa en ny kamera (vilket vi fn varken vill eller skall) för 2995:- inkl allt man behöver.
2995:- för en digital systemkamera. 2995:- för en NIKON. Helt absurt skulle vi sagt för 10 år sedan.
Herta funderar lite.
Snart får man sortera ut agnarna från vetet genom att fråga: När köpte Du Din NIKON ?

Garageröjning

Sonen har ringt. Delar av möblemang och annat kul måste hämtas i staden i Närke snart.Herta har iofs vetat detta en tid. Ny lgh i höst. Sista tentan har nu flyttats och kommer att ske mitt i vår planerade trevlighet på annan ort!!! Därefter önskad hemkörning av son och möblemang. Herta hade ju andra planer och föreslår ett datum då det skulle kunna fungera att vara ledig, kanske...Sonen svarar: Men då får jag ju vänta så länge...så länge kan nog inte jag vänta.
Jaja. Som alltid får nog Herta till det så att alla blir någorlunda nöjda.

Var är svanen ibland.

mms_img31382 (MMS)

Var är svanen ibland. Änklingen i svandammen var inte där när jag passerade ut till jobbet efter lunchen. Frågan kvarstår dock, var håller Herr Svan hus när han inte är i dammen?


Kollegial lunch

mms_img44038 (MMS)

Idag äter vi lunch på ChiliNumNum igen. Kanonställe och det verkar alla veta om. Jättekö men det gör inget för det går fort. Som vanligt förekommande äter Herta vegetariskt på detta ställe, en grönsaksmix som inte går av för hackor.


Några komptimmar är svårt...

Längtar efter ledighet. Idag har Herta en angelägenhet i stan mitt i förmiddagen. Ingen i övrigt kommer att befinna sig på arbetsplatsen under fm varför Herta plockat ut några komptimmar dessförinnan. Detta är svårt. Timmar att ta ut finns i överflöd men...
Undrar Ni vad jag gör så tänk att solen lyser på vår alltan just nu och kaffet är på gång.

Möblemang till syrénbersån.

Två kloka personer har lågt ut några sittgrupper dvs utomhusmöbler på Traderian.  Tänk det översta möblemanget ligger nu på dryga 500 spänn och vita klassiska möblemanget på dryga tusingen. Jag som vill buda på dessa men inte till dessa priser. Jag måste ha en vit gärna begagnad sittgrupp till min syrenberså.
Bara så att Ni vet.

Funderar vidare...

Som sagt jag funderar vidare... Jag skall nog göra det.

Billig kåk

Funderar Du på att flytta till något större. Varför inte detta hus med rejält med rum för 450 000:- 300 m2, båthus samt badhus. Kanske kan vara något för något, ja inte för mej men...priset är ju inget att säga något om ?

Heej Det är Berit!

Heej det är Berit...
Telefonen ringer:
- Heej det är Berit!
- Jaa Hej!
- Har Du X ( Mannen) hemma?
- Ett ögonblick...
Det visar sig att det är Berit som ringer. Berit och jag är numera ytligt bekanta med varandra. Hon ringer från en handikapporganisation som är en av två organisationer på samma tema. Den andra i samma bransch är mer progressiv dvs mer aktiv på barrikaderna ( om de nu finns kvar, barrikaderna alltså)
Ibland börjr kvinnan samtala med mej om sina produkter. Hon har stöttats för saken skull som har funnits med i sammanhang i den ingifta släkten. Den finns iofs hos båda släkterna men som sagt de andra är mer drivande, tuffare liksom.
Idag ringde den andra organisationen, vilken jag inte pratat med.
- Hej det är Marianne! Har Du X ( Mannen ) hemma?
- Ja visst ett ögonblick.
Jag ångrar mig redan. Jag kollade upp och hon är aktiv i den organisationen i en lite större stad i regionen. Det hade varit intressant att veta hur de arbetar idag, förutom telefonförsäljning då. Tror att även vår familj haft en koppling till dem eller rättare sagt vet.
Undrar vad och om de får något för detta ringande eller kanske om organisationen får något? Det borde de väl få? Vad tror Ni?Tror Ni vi blir lurade? Denna människa fanns ju som ideéllt arbetande. Jag har ju iofs alltid stöttat handikapprörelsen och vet att många förbund kämpar med ekonomin.Många föreningar läggs ner och föreningssverige är inte idag vad det har varit.
Jag gillar inte  telefonförsäljare och vill satsa mina pengar i rätt sammanhang om jag skall vara med. Jag har några fasta som jag tycker är viktiga. Idag var det mannens projekt som ringde. Vad anser Du? Hur brukar Du göra?

Minns Ni Ga-Jol?

mms_img60751 (MMS)

Minns Ni Ga-Jol? Minns Ni denna tablettask som fanns att köpa på 60- och 70-talet? Jag minns att jag fick köpa denna när vi var i Tyskland på campingsemester. Men var det inte en blå tablettask på den tiden?


Gamla stolar!

mms_img64157 (MMS)

Gamla stolar! Frågan är huruvida jag skall ta tag i detta projekt i sommar dvs att renovera mina gamla stolar?


Älgstek, älggryta och fläsk och löksås.

älgstek, älstek, älgstek
Det gäller att tömma frysen i källaren så sakteliga. Därför har Herta ikväll tilllagat följande:
 • Fläsk och löksås.
 • Älggryta, ett antal middagar.
 • Älgstek x 2 mindre stekar.
Här skall delas upp och portioneras ut.

Nytt tak på. I år blir det svart.

mms_img14121 (MMS)

Nytt tak på. I år blir det svart. Hoppas att inte skatorna hugger sönder taket på en gång.


Nu skall det planteras.

mms_img39628 (MMS)

Nu skall det planteras. Impulsköpte fyra plantor häromdagen. Två krusbär och två svarta vinbär a' 19.90 kr styck. Ja det blev verkligen impuls då min plan var att köpa björnbärsplantor till samma summa. Nu hade tyvärr NÅGON shoppat loss på dessa inan jag fick lunchledigt och kunde åka tlll försäljningsstället. Jag satsade då på krusbär som nästan fattas oss och som jag känner ett samhällsansvar för att odla vidare. Plus lite svarta vinbår som ocksä fattas. Tidigare ägare av denna kåk har däremot haft massodling av röda vinbär. Så kan det va! Nu får vi vänta två år på den första skörden.


Fastnade med rumpan i en gunga.

Ja mycket kan hända. Läser Aftonblaskan idag om en ung tjej som fastnade  en gunga. Tillsammans med sina kompisr var hon gungsugen och ville bestämt prova babygungan. Av någon anledning, när hon inte ville gånga mer, kom hon inte upp ur gungan utan satt fast. Höftbenen fastnade under skyddsramen.Kamraterna försökte i en och en halv timma att hjälpa henne så hon kunde klättra ur gungan. Detta gungerade inte utan räddningstjänsten fick tillkallas. Tillslut kom hon hjälp med hjälp av räddningstjänstens bulltsax. Några fysiska skador fick inte flickan vid händelsen. Och att testa en babygunga lär hon undvika i framtiden.
Så kan det också vara.

Powervalk, äntligen!

Vilken härlig morgon. Perfekt för en powervalk.
Kanonhärlig dag idag. Herta vaknade tidigt...för att vara söndag. Herta har tagit en break, en längre sådan vad det gäller powervalks och annan konditionsträning mest pga förkylningar och hosta. Men nu hoppas vi på Hej svejs till Kåvepenin och viloläge. Nu vill Herta möta våren och sommarens fröjder. Idag på morgon sidan begav Herta sig ut på första rejäla rundan på länge. 45 minuter powervalk med stavar i strålande morgonsol.
Bara så att Ni vet.Hej hopp!!

På väg.

mms_img12608 (MMS)

På väg.


Innan gräsklipparen kom.

Snart har vi sommaren här. Underbart. Lite bilder om en växtlighet som är på väg.
Till att börja med några lila syrener, färgen som jag tycker så mycket om.
Dessa blommor växer i komposten. De skulle slängas för att få mera plats.
Vita syrener...ser man inte så ofta idag.
Det är spireatid.
Spireahäcken...
Innan gräsmattan klipptes idag.
Tycke väldigt mycket om detta. Passar så bra i buketterna i midsommartid.
Detta var en liten hälsning så här innan Herta klippte gräset idag.

Pensionärskrogen. Nej nu tar vi lunch och ...

mms_img73535 (MMS)

Pensionärskrogen. Nej nu tar vi lunch och kaffe på stadens pensionärshak! 80 procent av gästerna är över 70 år. Så kan det va!


Vill ha!

mms_img32834 (MMS)

Vill ha!


Vad skall vi grilla ikväll?

Agenda:
 • Nytt tak till hamocken...och så kan vi ju titta lite utan att vi behöver köpa nå´t ( säger mannen som vet att hustrun drömmer om rullsoffor)
 • Gräsklippning
 • Plantera växter
 • Gräva
 • Släpa sten
 • Stadsvändan....tråkgrejor....posten-apoteket-mataffären.
Bäst vi sätter igång!

Grillade laxkotletter

Grillade laxkotletter, potatis, gravlaxsås och sallad blev vår middag idag. Ica i det område där Herta arbetar säljer färsk fisk, så god. Så sunt det känns. Mannen och jag har nu suttit här med den grillade laxen med tillbehör.Perfekt en fredagskväll som blev sen innan vi kom hem.
Bara så att Ni vet.

Nya salladsstället i Nypan

Idag tog jag fyra tillbehör:
 • fallafel ( 5 st)
 • ägg ( 2 st ägghalvor)
 • mozarellaost 8 rejält)
 • kalkon ( många skivor)
+ allt det vanliga utan pastan...
Det vart liksom rejält.....Kan man berätta att man sedan när man åkte hem var så trött att man tog med sig var sin lillkebab hem från grannskapspizzerinan, billigt på landet är de. Alltså en till Herta och en till mannen.
Imorgon är en annan dag.

Lunch på Busiz inför sommarens fröjder.

Som sagt jag skulle reka lite, på Busiz, om det var något att ha. Lunchen var så god. En stor salladsskål också men den var uppäten när huvudrätten kom.
Frågan kvarstår. Testade jag bolhavet eller inte?
Ja nu har jag varit här och rekat lite...

17 maj ett år för länge sedan

Idag är det 17 maj och Norges nationaldag. En gång för länge sedan hade jag möjlighet att vara i Norge och i Olso denna dag. Inte förstod jag vidden av vad jag skulle få vara med om. Här pratar vi inte om det jag var van vid, att kanske samlas någonstans och kolla på nationaldräkter, lyssna på en skolkör som sjunger fint och sjunga nationalsången och sen gå hem och fortsätta med trädgårdsarbetet. Nej här pratar vi att fira.
Som sagt för många år sedan var vi i oslo en dryg vecka. Vi kom med bil, bodde på ett ganska enkelt vandrarhem som brukligt var på den tiden. 17 maj skulle vi ut och kolla. Solen sken och det var kanonväder. Vi traskade fram till slottet och förstod att här framme skulle vi se väldigt bra. Vi satte oss vid statyn. Det gjorde många andra. en äldre man insåg det sorgliga i att jag inte hade någon norsk flagga varför han gav mig en att ha på jackan. Sen kom paraden...
Efter fem timmar kunde vi flytta på oss dvs ge oss iväg från statyn och slottet och titta vidare. Då hade vi sett på skolklasser i alla de åldrar, gamla människor i folkdräkt och allt och alla av alla de sort som tanken kan uppbrnga.
Vi begav oss för att hitta någonstans att äta. Minns att det enda ställe där vi fick plats var ett pizzaställe fast mycket märkvärdigare än så behövde vi inte på den tiden.
 • Vad tycker Du om att fira sitt lands nationaldag?
 • Vad tycker Du om 17 maj?
 • Har Du varit i Norge någon gång detta datum?
 • Om Du har det, hur var det att vara där?

50-årsförbud mot bikini!

”50-åringar ska 
inte ha bikini”

Läser i Aftonblaskan idag. Enligt artikeln som grundar sig på en underskning gjord på 2000 brittiska kvinnor så finns det många uppfattningar om hur vi som kvinnor skall vara och hur vi skall leva. Ganska gammaldags tycker jag kanske. Jag och mina jämnåriga bör alltså undvika bl a bikina, kortkort ( använder jag sällan), gympadojor ( inte efter 44), leggings osv. Som tur är får jag bära baddräkt i tio år till ungefär.Det får man tydligen vara tacksam för.

Åldersgränserna – enligt 2 000 brittiska kvinnor

Bikini, 47 år

Kortkort, 35 år

Tubtopp, 33 år

Stilettklackar, 51 år

Navelpiercing, 35 år

Knee high boots, 47 år

Gympadojjor, 44 år

Läderbyxor, 34 år

Leggings, 45 år

Ugg (stövlar), 45 år

Baddräkt, 61 år

Genomskinlig chiffongblus, 40 år

Långt hår, 53 år

Hästsvans, 51 år

Det gäller att ta vara på varje år som går som det är ok att vara med,att leva och att få vara den man är. Kan nämna att när jag var hos frissan i förra veckan och diskuterade detta tema framförallt gällande kvinnors längd på håret så var frissan av den bestämda uppfattningen att man absolut inte skall klippa sig kort...LÄS ATT JAG INTE SKALL KLIPPA MEJ KORT FÖR DET BEHÖVER JAG INTE ALLS.
Så det tänker jag inte göra. De brittiska kärringarna...för det är väl det de är, oavsett ålder eftersom de svarar på dylika sätt, kan dra något gammalt över sig. Här kommer jag, Herta i sitt långa hår.

Hårddiskkrasch

.
Nu har hårddisken kommit hem till oss igen efter att ha varit i hufvudstaden på specialistsjukvård.
Vi är så nöjda! Ja vi har förstått fått betala en mindre summa men nu har vi alla bilder hemma hos oss igen inklusive ett antal småfilmer inspelade med kameran, de flesta föreställande våra favoritkissar genom tiderna.
Nu finns det här hemma alltihop...semestrar, bröllop, studentexamensfirande, släkt & vänner plus allt annat. Ikväll har vi inte gjort något vettigt alla, bara tittat oss tillbaka genom tiderna.

Samtalen fortsätter söndag morgon...

Nu har vi fortsatt samtalen som varit en av hjdpunkterna i våra möten. Särskilt sidospåren, det där som slinker ur när vi pratar med varandra men som kan vara så spännande att prata om och att dela med andra.

Många saker hinner sägas under en tre timmar låååååång frukost.

Hamnmaggan blev Forsen

Anne och jag hade planerat en sockerförstärkning på ett trevligt café i hamnen. Hela sällskapet hade dock förätit sig på Bönans choklad varför de hellre ville sitta här i solen och prata & titta på folk. Vi förstod detta.
Nu skall vi välja förrätt.
och varmrätt...
och dessert.
Vitlökssoppa
Vi har just fått våra förrättter.
Vi fortsatte samtalen, de spännande historierna med sina sidospår som ofta var ännu mer spännande.
Nu har lammet kommit in.
Efterrätten är här.
Som sagt, efterrätten.

Nyköpings Gästabud

Tillbaka till hotellet med shoppingkassarna. Chokladen var tydligen tung. Nejnej det bidde inget av detta. Nu skall vi kolla på Nyköpingshus. Vår stad kan vår historia vilket inpräntas i varenda unge i tidig skolålder.
Så här var det Nyköpings Gästabud:


Gästabudet enligt Erikskrönikan

Under en resa till Kalmar på hösten 1317 hade Valdemar passerat Nyköping, var kungen inbjöd bägge att i försoningens tecken dricka jul på Nyköpingshus, tillsammans med honom, drottningen och hovet. Valdemar var positivt överraskad över kungens ändrade sinnelag. Han övertalade sin bror Erik att gå med på en bjudning på Nyköpingshus.

När hertigarna alltså kom till slottet erfor de att kungen hade ändrat sinnelag. Även drottning Märtavisade sig glad och upprymd: "man sigher at man aldregh saa// drotningena swa gladha som tha". Under förevändning att det skulle bli bekvämare på slottet, hade alla hertigarnas män anvisats logi ute i staden Nyköping. Efter mötesgästabudet, på natten mellan den 10 och 11 december 1317, överrumplades hertigarna av ett kompani armborstskyttar under kungens drots Johan von Brunkow, varvidlag kungen framställde åtgärden som hämnden för Håtunaleken. Detta framställs i källorna som hämnden för en elva år gammal oförrätt varigenom Birger för flera år framöver såg sig detroniserad: "Minns ni Håtunaleken? Alltför väl minns jag den. Den här lär inte bli bättre." I daggryningen gick kungens knektar runt i staden och tog alla hertigarnas överraskade män till fånga.


Hertigarna kastades i Kärntornets runda, ännu bevarade, nedersta hålrum, där den satt fängslade med händerna fast med bojor vid en stock och med halsjärn fjättrade vid väggen.

De kunde ana att de inte hade någon förskoning att vänta av Birger, så de lät upprätta ett gemensamt testamente efter fem veckor i fängelsehålan. Det daterades den 18 januari 1318 och finns bevarat, där de för sina själars frälsning instiftade kanonikat i UppsalaLinköpings och Skara domkyrkor och skänkte pengar till kyrkor, kloster och hospital.[5] En av testamentsexekutorerna var Birger Persson. Kort därefter dog de båda i fängelsehålan, enligt traditionen av en plågsam svältdöd.

Under tiden försökte kung Birger erövra Stockholm, men misslyckades. Kung Birger hade emellertid missbedömt det politiska läget i landet. Trots dansk hjälp kunde Birger inte stå emot upprorsrörelsen som bröt ut till hertigpartiets förmån. När kungen såg att han inte hade någon chans att hävda sig kastade han nyckeln till fängelsehålan, Gästabudsnyckeln, ut i Nyköpingsån för att hertigarnas anhängare aldrig skulle finna dem.

Hur bröderna dog är oklart; kanske mördades de, kanske svalt de ihjäl. Enligt Erikskrönikan avled Erik först, sedan Valdemar.

Troligen strax efter midsommar 1318, den 27 juni, intog hertigpartiet Nyköpingshus – och då återfann man hertigarnas kvarlevor, som kunde begravas.[6] Enlig Erikskrönikan skall dock kropparna ha lämnats ut innan Nyköpingshus ens hade fallit. De begravdes i Stockholm.


Kung Birgers son Magnus hade blivit vuxen, och höll stånd mot styrkor som försökte inta Nyköpingshus. Efter fästets fall rymde han med drotsen von Brunkow, kallad Brunke, mot Gotland, men led enligt krönikan nederlag i en sjöstrid och togs till fånga. Brunke avrättades i Stockholm på den sandås som sedan dess kallats Brunkeberg.

Kungen och drottningen flydde från Nyköpingshus till Stegeborg, som efter Nyköpings fall också gav upp. Kungaparet flydde vidare tillVisby, medan deras son, junker Magnus, utlämnades till faderns fiender och fördes till Stockholms slott.[7] Från Gotland tog sig Birger och drottning Märta med unga döttrar vidare till Danmark, där han som underhåll fick gården Spegerborg nära Skælskør på västraSjälland. Tronföljaren Magnus avrättades på Helgeandsholmen 1320. Den förutvarande kungen levde i fyra år efter Nyköpings gästabud. Hans och Märtas grav återfinns i Sankt Bengts kyrka kyrka i Ringsted.[8]

Då återstod i Sverige Eriks änka och Valdemars änka, med en liten son var, samt den gamla änkedrottningen Helvig av Holstein, (Magnus Ladulås gemål). Den blivande kungen var hertig Eriks son Magnus, tre år gammal när han utropades.

Vilhelm Moberg har i Min svenska historia kallat Nyköpings gästabud en Shakespearesk episod; han utgick dock från att Erikskrönikans beskrivning, till och med de repliker krönikan lägger i kung Birgers mun, var hämtad direkt från det verkliga förloppet.Här inne på borggården uppförs varje sommar, Nyköpings Gästabud.

Djupur säljs i Nyköping

Så var det dags att shoppa loss choklad. Kändes lite som när man förr i tiden var på konferens på Ålands hav, lite...
Sällskapet gav sig in i denna butik med energi och glädje. Här skulle shoppas förstod jag ganska snabbt. Det var också tydligt att här fanns en god kunskap om vad som var kvalité och något att ha dvs vilka inköp som var värda att satsa på.
Här kunde också inmundigas kaffe mm, nåja vi hade ju fikat alldeles nyss.
Vad är nu detta. Alla var som galna och ryckte åt sig små genomskinliga påsar i vilka dessa godisar skulle plockas ner. Herta passade på att goggla på detta och kom till följande information "Ta en lagom stor bit lakrits, rulla den omsorgsfullt i mjölkchoklad och belägg den med ett tunt, frasigt överdrag. Resultatet blir... Djúpur!

Chokladen och lakritsen i symbios gör varje bit till en Djúp livsnjutning.
Ni som varit på Island vet vad vi talar om."
Ja så kan det vara och upplevas.
Det var helt acceptabelt att provsmaka produkterna innan inköp.
Olika sorter
Så här ser det ut.
Detta är tydligen väldigt gott. Ok då jag köpte en liten påse också.
Nu skall det betalas.

Billigt och glutenfritt

Glutenfritt för 15 kronor.
En i sällskapet kände sig av nöden tvungen att inhandla en rejäl kakbit på maten eller rejäla mackan eller hur det nu var. En glutenfri liten bit a`15 kronor. En liten bit....

Lördag i Nyköping med konventdeltagarna.

Vissa saker var självklara att vi skulle göra när vi samlades. Bla skulle den lilla staden i Södermanland visas upp. Promenaden gick mot stora Torget. Idag var det rullatorrally där. Vi missade dock både start och målgång.
Hellmans café. Fiket där det händer. Människor möts och samtal utspelas. Observera speciellt Magnolian på innergården.
En skagenmacka så klart. Inte alls fel en dag som denna.
Här satt vi, i glashuset på Hellmans café och delade tankar om livet, berättelser och sidospår sådär som gör ett samtal så spännande. Tänk att ha rejält med  tid och bara prata, lyssna, fundera och prata vidare.

Kompaniets kuddar

Hotell Kompaniet i Nyköping har nyligen upprustat bl a sina hotellrum. De har inköpt en modell av kuddar som de har lagt lite överallt, på hotellrummen och i de allmänna lokalerna i olika fåtöljer.
Hotell Kompaniet i Nyköping har nyligen upprustat bl a sina hotellrum. De har inköpt en modell av kuddar som de har lagt lite överallt, på hotellrummen och i de allmänna lokalerna i olika fåtöljer. Någon såg också detta motiv på ett ytterligare ställe... Förmodligen gillar någon person/anställd med befogenhet att köpa in nya saker detta motiv. Ser Ni vad det föreställer? Vad är det som tittar fram i strandkanten?

Chokladgåvor

Två av sällskapets deltagare hade djupa funderingar över sin egen koppling till choklad. På genomresan genom landet för att komma till vår stad hade de hittat dessa presenter inköpta i en stad de passerade, vilka de delade ut till övriga i sällskapet. Eftersom de enligt egen utsago hade detta för dem ibland komplexa begär kände de till sammanhanget och platsen där denna dhoklad, och annan kunde inköpas.
Vi tackade gladeligen för dessa påsar. Jag kan för kännedom meddela att jag inte ännu har öppnat min påse.

Bildgåta

Jag trodde att jag hade en bättre bild. Någon som vet vad detta är?

Bloggkonvent i Nyköping maj 2011.

Som Ni redan sett så har vi denna helg haft besök i vår fina stad. Solen har lyst med  sin närvaro och våren har visat sin vackraste sida.
Lördagen hade ett späckat schema. Här skall ingen förslappning ske utan här skall genomföras utifrån vår agenda.
I varje fall var vår grundtanke så. Sedan händer det ju saker när människor möts och tankar delas...
Söndag dvs dag två är också en användbar dag. Vad är det då som har hänt här i Nyköping? Har vi firat Nyköpings Gästabud eller vad är det som skett?

Idag skall vi ses.

Idag skall vi träffas på konventet. Jag menar snart om några timmar. Det skall bli riktigt riktigt kul.

Middag med mannen...

Så var det fredagskväll igen. Denna dag har varit en ovanlig dag. Det har varit en ledig dag även om jag haft nästan fullt upp fast på ett trevligt sätt.
Jag har:
 • Mailat kollegan om en massa saker imorse som jag inte hann säga.
 • Postat dokumentbuntar.
 • Varit hos frissan och det tog en stund.
 • Fikalunch på Hellmanshaket med "justnuboken"
 • Diverse uträttningar av planerad sort.
 • Lite fredagshandling
Vad vi åt ikväll? Jo:
 • Sparrissoppa på grön sparris med färska räkor o lilla crème fraîcheklicken.
 • kaffe

Bloggkonvent

Imorgon ämnar denna blogginnehavare tillsammans med bloggaren Annne att närvara vid ett konvent här i stan. Några damer kommer att infinna sig och samtala om viktiga ämnen. Viss förtäring i form av mat , dryck samt kaffe med tilltugg kommer också¨att inmundigas.

Äntligen!

mms_img74547 (MMS)

Äntligen!


Så här blev det. Fast det får ju inte Ni s...

mms_img26026 (MMS)

Så här blev det. Fast det får ju inte Ni se. Känner mig nyklippt och dann. Nu bär det vidare ...


Sitter på Hellmans, igen. Ja igen och igen...

mms_img11912 (MMS)

Sitter på Hellmans, igen. Ja igen och igen förresten. Det var ett tag sedan men har jag en ledig dag så. Lediga dagar dyker inte upp så ofta. Kaffe och macka innan jag uträttar vidare... Och vet Ni vem som jag såg när jag plötsligt tittade upp från ''På andra sidan solen'', pocketboken jag läser just nu? Det är sådant som kan hända i mindre städer. Att man ser någon man känner igen. Jo jag såg som hastigast Anne från Stigis på väg ut från Hellmans gård...när jag lyfte upp blicken från Maria Ernestams bok. Ja så kan det vara.


Nu sitter jag här.

mms_img19155 (MMS)

Nu sitter jag här.


Nu blandas det till...

mms_img19154 (MMS)

Nu blandas det till...


På väg till frissan.

mms_img46250 (MMS)

På väg till frissan.


KompledigDagsupplägg:

Lämna in ett antal buntar med dokument i en brevlåda någonstans.
Frissan...och detta kan ta tid.
Lunch på stan
En massa diverse av olika sort.
Bara så att Ni alla vet.

Orkar inte mer.

Kom nytt hem från jobbet och kreativt tänkande. Nu har jag tänkt färdigt för idag.

Förvirring, spänning och val av väg.

Imorgon skall valet göras efter alla alla år.

En låt som påminner

Bjrn Afselius låt Tusen bitar är en av de finaste låtar jag vet. Minns att jag spelade den vet inte hur många gånger per dag under min studietid t ex.

Kåvepenin och jag

Nu har Herta varit sk förkyld sedan i slutet på mars. Genom tillfälligheternas spel i anhörigkretsen har nu Herta fått denna möjlighet. Här käkas därför för fullt.

Ingen tårta idag men ljusa minnen.

Idag skulle vi ha firat 56 års -kalas med traditionsenlig smörgåstårta. Nu gör vi inte det. Det gjorde vi inte förra året heller.
Men ljusa minnen av storebror det har jag.

Solen, vinden och vattnet gör mig glad.

Sol, vind och vatten gör mig glad.

Brian Holland har hört av sig.

Nu har jag fått detta galna mail idag:
Good day.
I am interested in discussing a viable project with you directly or your organisation. My name is Brian Holland
and I would appreciate a response to this message. I cannot divulge more information until I am certain you got
this. Please respond to my private email ([email protected]), as I can assure you it would be to our mutual
benefit.
Thanks.

Undrar vad detta är för projekt? Kan det vara något spännande? Kanske kan det innebära ytterligare ekonomiska förbättningar och utvecklingsmöjligheter?
Ash  vad trist jag är som inte nappar och hör av mig till Brian. Jag fortsätter mitt vanliga jag jag...Alldeles nyss fick jag ett annat erbjudande fast då gällde det pengar, mycket pengar. Tänk jag skippar och deletar den inbjudan också.

Att folk orkar hålla på och mailbompa oss med en massa skit!Trerätters på söndag

Mannen fyller år i veckan som kommer. Han har dock omaket att vara ute och resa i tjänsten den aktuella dagen varför hustrun måste anstränga sig idag i stället. Nästa helg har hon annat för sig.
Nässlorna i kastrullen...
Mixern är i fulll speed.
Nässelsoppa som förrätt.
Vad de andra rätterna bestod av? Lax, potatis och sallad samt Hertas nuvarande efterrätt dvs glass och hallon såklart.

Att vara "ute"?

Sonen ringde i förmiddags. Vi pratade om än det ena, än det andra. Ungefär följande samtal utspelade sig under en kort sekvens av vårt telefonsamtal.
Mor Herta: Har Du gjort något särskilt i helgen?
Sonen: Nej, det har varit lugnt. Jag har gjort lite av varje......
Mor Herta:Bla bla bla bla...
Sonen: Bla bla bla...
Mor Herta: Vad hittade Du på igår? Var Du ute någonting ( förklaring: sonen sitter och pluggar hela tiden)?
Sonen: Men..ungefär vänligt jag sa ju...att det varit lugnt..
Mor Herta: Vänligt skratt...jag menar förståss om Du varit ute i SOLEN. Ni har ju haft så varmt, 18 grader?
Sonen: Ler i tfn( låter det som): Ja, jag var ute och joggade igår. Det var varmt.
Hur är det med ordet UTE? Vad lägger Du in i det?
Att vara ute och gå.
Att vara ute i solen.
Att vara ute på krogen.
Vi gick ut. Vart då? På promenad eller på krogen osv?
På Vikipedia får man en massa olika förslag.

Killing me softly...

Killing
Jag har alltså kommit fram till dag två i min genomgång av låtar. Jag gillar inte ordet hata men om jag skall nämna någon låt som jag är eller var under en tid av livet väldigt trött på, så var det denna.

Protestera mot SMS - lånen!


"Jag måste säga att jag till 100% uppskattar din blogg. Tyvärr verkar jag inte kunna prenumerera på din blogg via BlogLovin och jag undrar varför det går snett. Är det någon annan som också har problem med att prenumerera på den här bloggen? "

Information:
Alias/namn Paulina
E-postadress: [email protected]
URL: http://smsalåna.nu

Detta inlägg fick jag idag i en av mina bloggar med tillhörande bild. Paulina på ett företag som vill att man skaffar sig SMS-lån skyr inga gränser emot vilka som hon gör reklam. Jag är totalt ointresserad av detta och tycker verkligen inte om att gra reklam via våra bloggar. Om Sverker Olofsson sett detta hade Paulina åkt ned i soptunnan. Det är väl ändå där hennes firma hör hemma. Jag ser dock att Paulina på sin hemsida valt att jämföra olika företag hos vilka människor kan ansöka om lån och var det är mest fördelaktigt.
Är detta en bra sida? Kanske för den som gillar SMS lån eller som är av nödd tvungen då möjligheten dyker upp. Orkar inte fördjupa mej.

Var finns kategorin på blogg.se?

Nu behöver jag hjälp! Jag har glömt bort hur man hittar till kategorin på blogg.se? Jag skall alltså skriova in nya kategorier som man kan välja till sitt blogginlägg.Hur gör jag?

Premiär härhemma i kväll.

Premiärtändning ikväll. Kranen hade tjorvat och Herta var tvungen att tillkalla mannen med krut i nyporna. Herta gillar inte att behöva konstatera att hon inte räcker till fullt ut. Vid dessa tillfällen vill hon grilla med kol så att inga starka nypor krävs.
Som sagt grillen är nu tänd och det ekologiska skall fram.

Min musik eller inte.

Selma hade denna på sin blogg idag. Verkar lite jobbigt men ok då. Jag försöker.
dag 01 – din favoritlåt
dag 02 – din hatlåt
dag 03 – en låt som gör dig glad
dag 04 – en låt som gör dig ledsen
dag 05 – en låt som påminner dig om någon
dag 06 – en låt som påminner dig om ett ställe
dag 07 – en låt som påminner dig om ett speciellt tillfälle
dag 08 – en låt som du kan hela texten till
dag 09 – en låt du kan dansa till
dag 10 – en låt som får dig att somna
dag 11 – en låt av ditt favoritband
dag 12 – en låt av ett band du hatar
dag 13 – en låt som är guilty pleasure
dag 14 – en låt som ingen tror att du skulle älska
dag 15 – en låt som beskriver dig
dag 16 – en låt som du brukade älska men nu hatar
dag 17 – en låt som du ofta hör på radio
dag 18 – en låt som du önskar att du fick höra på radio
dag 19 – en låt från din favoritplatta
dag 20 – en låt du lyssnar på när du är arg
dag 21 – en låt du lyssnar på när du är lycklig
dag 22 – en låt du lyssnar på när du är ledsen
dag 23 – en låt du vill ha på ditt bröllop
dag 24 – en låt du vill ha på din begravning
dag 25 – en låt som får dig att skratta
dag 26 – en låt du kan spela på instrument
dag 27 – en låt du skulle vilja kunna spela på instrument
dag 28 – en låt som får dig att känna dig skyldig
dag 29 – en låt från din barndom
dag 30 – din favoritlåt från den här tiden förra året

Favoritlåtar kan variera över tid. Över tid har jag lyssnat mycket på Tomas Ledin och väljer därför låtern "Släpp hästarna fria".

Funderar på kartor av olika de sort.

Idag steg Herta upp tidigt. Efter sedvanliga morgonbestyr satte hon igång med kapitel städniing innefattande damsugning och golvtork. Herta brukar inte göra detta i arla morgonstund. Detta är lite ovanligt för henne. Hon funderar förståss vidare på vägval i livet. Lever vi för att arbeta eller arbetar vi för att leva? Vad tror Du?  Eller kanske mera Vad tycker Du eller Hur skulle Du vilja ha det?

Tänker vidare

Som sagt här sitter jag och tänker vidare...

Fiket vid Stora Torget.

Kumlins vid stora torget i Nyköping.
Efter kursen övertalade jag en kollega att vi skulle ta en lunchfika. Om man  jobbar utanför stan med mindre känd kvarterspizzeria blir man glad av att äta inne i stan.

Förmiddag med kurs.

Idag har vi varit på kurs. En kanonbra sådan. Så här såg det ut när vi väntade utanför imorse.

Sirila gentlemän sökes!

Haha. Såg denna bok i ett sammanhang som jag passerade idag. Verkade lagom kul för hammocken i sommar.

Västra stadsdelarna har också sitt andpar.

För Er som håller koll på min blogg vet att jag gärna dokumenter våra änders väl och ve. Dess tu låg och kopplade av utanför detta grillställe...
Vi trivs tydligen ganska bra tillsammans.

De afrikanska breven

Just nu har jag läst denna bok. Författaren Eva Lejonsommar knyter ihop tre kontinenter och tre tidsplan till en fungerande helhet vilket nog inte är så lätt. Jag brukar tycka att sådant är svårt att läsa. Man måste liksom hålla i ordning på många olika historier och komma ihåg personer i de olika tidsepokerna.
Romanen är en växelvis berättad historia som kretsar kring två personer, skilda åt av tiden men förenade av blodsband.
Den ena är Elsa Rehn, en svenska som i början av det förra seklet erhöll kallelsen i ett litet missionshus och lämnade Sverige för att resa till Afrika som missionär. Den andra är i nutid, den svarte(bokens benämning) akademikern Robert, som just skrivit en hyllad biografi över sin kände predikantfarfar, men som sjunker allt djupare ner i missbruk och ångest.
Boken är en ganska sorgesam historia om längtan att leva det liv man vill, om skam och om heder. Den handlar också om att söka sina rötter och att finna acceptans med sitt liv. Jag konstaterar avslutningsvis när jag läst boken att det hade varit spännande att i bokform få vara med om mötet, det möte mellan två av bokens personligheter som aldrig blev till.

Jaha

Kunde inte låta bli.
Hoppet är det sista som lämnar oss. Vi hoppas hela tiden.

Helgen är slut

Nu är helgen slut. Vad har jag gjort egentligen?
Slaappar i fåtöljen och lyssnar.
Imorgon är det dags igen.

Trädgårdsarbete

En dag för trädgårdsrbete borde denna dag egentligen vara här hemma.
Men inte det. Här skall det skrivjobbas i stället.

Varför måste jag åk till Kungälv?

Här har jag letat efter en sk rullsoffa en längre tid. Idag finns det en för 250 :- på tradera. Försäljningen har bara ett fel. Soffan skall hämtas i Kungälv. Inte har jag lust att åka till Göteborg för detta inköp. Skriver detta för Er kännedom så att Ni vet.

RSS 2.0