Jag tycker inte som andra

Så var det melodifestivalskväll igen. Jag tycker sällan som andra och har ibland lite smal smak, så ock denna kväll.Jag gillar Susanne Alvengren. Jag tycker om hennes texter. Hon har varit här i stan ett par gånger och vilka härliga viskvällar det har varit. Däremot är nog inte melodifestivaler hennes grej. Men kommer Du till Nyköping en gång till så kommer jag och lyssnar.Denna kvinna, Malena Ernman gick direkt till Globen. Säkert tyckte vi som röstade ( jag röstade inte) att hon kom med något lite annorlunda.Dessa grabbar tyckte jag var en ovanligt frisk fläktl. Kul att blanda svenskan med spanskan.

Struntpratet har en mening...

Att kunna småprata om ditt och datt är en social förmåga. För även om struntpratet betraktas som ytligt så är det ett socialt bindemedel. Och betydelsen av att behärska struntpratet har faktiskt ökat i dagens samhälle, säger språkvetaren Viveka Adelswärd. Om detta kan man läsa i en artikel i Dagens Nyheter 2009-02-06.

Ibland vet man inte riktigt vad man ska säga - man bara pratar på. Men när man har pratat strunt en stund, vet man kanske plötsligt vad man tycker. Och när man tror att man inte får något förnuftigt sagt, kan man i själva verket hålla på med något ytterst väsentligt.

Att struntprat, eller småprat, om ditt och datt fungerar som ett socialt bindemedel vet nog de flesta. Att behärska småpratet ingår i begreppet social förmåga. Behöver man verkligen försvara struntpratet i dag, när så mycket betoning redan läggs på "social kompetens" i olika delar av samhället?

Jag tycker detta är väldigt intressant. Hur pratar vi med varandra? Vilka samtal är ok? Vad är viktigt i ett samtal? Har någon hört talas om ytliga samtal? Om ytliga människor som bara pratar om alldagliga saker när man träffas? Är dessa människor intressanta? Viveca Adelswärd, språkforskare vid LInköpings Universitet och proffessor i samtalsforskning har skrivit en bok i detta ämne.

Viveca Adelsvärd säger i artikeln i DN att  ""- Undersökningar har visat att småpratet har ett värde och det ordnas till och med kurser där man lär ut hur det går till. Å andra sidan har jag en känsla av att småpratet har fått allt lägre status. Speciellt i akademiska, intellektuella miljöer finns ett förakt för sådant prat, man ser det som tillgjort och tomt.""

Behovet av struntprat har alltså ökat i vårt samhälle.
Förr var det mer så att man hade "sin plats". Numera måste man oftare positionera sig, visa vem man är, för nya människor.

Hur gör vi, delar vi in människor utifrån hur de behärskar ett samtal, vad de pratar om, hur de pratar i en mingelsituation eller när vi möts kring ett mer seriöst ämne...förresten vad är ett seriöst ämne? Vad tycker nI andra? Eller hur ser Ni andra på dessa tankar?


Män som hatar kvinnorNu har jag bokat biljetter till 18.oo föreställningen imorgon. Vi skall se "Män som hatar kvinnor" Ser fram emot denna film. Böckerna var otroligt spännande och samtidigt väldigt viktiga. Det blir en lagom promenad ner till stan och sen hem igen efter filmen.Det skall bli intressant att se hur de olika karaktärerna beskrivs in filmen och jämföra detta med hur jag sett personerna framför mig när jag läst böckerna.


Håll ut!
Har Ni sett denna Video med Tomas Ledin - Håll ut!


Kladdkaka med chokladsås, tack!Vilken kanonsolig lördag. Gymet som vanligt. Pga förkylning tränade jag själv idag. Fortsatte till Kumlins och köpte kaffe och macka. Solen sken, tittade på folk, lyssnade på folk, tittade på torghandeln, fastnade i en tidning på kafeét, vårens frisyrer enligt Amelia. de rekommenderade att man skulle klippa ur aktuell frisyr och ta med sig till sin frissa så att det skulle bli rätt.

Ett par yngre kunder gick fram till disken på Kumlins och följande episod utspelade sig:

Flicka 8 år: Jag vill ha en kladdkaka.
Pojke kommer springande:
Mannen bakom disken kommer fram och hälsar med handen till pojken som presenterar sig som Robin. Pojken hälsar tillbaka med ett handslag.
Mannen bakom disken: Hej, Kul att se Er! Är Ni kompisar och jämngamla?
Flickan: Neej inte riktigt. Men vi bor nära varandra och leker med varandra ibland.
Flickan fortsätte: Jag vill ha en kladdkaka utan vanlijsås.

En stund sedare....
Barnen kommer tillbaka...efter att ha ätit den första kladdkakan förmodligen...(skribentens tanke?)
: Vi vill ha en kladdkaka men med chokladsås!

Med detta fragment från ett lite längre samtal från en lördag fm på Kumlins konsttaterar jag vad trevligt det är när de som jobbar vill föra ett samtal. Frågor är fria att ställa och vi som kunder är fria att svara....om vi vill. Jag blir glad när jag ser tillfällen då människor möts.

Skärp Er och väx upp TV 4!
Ikväll har jag blivit väldigt besviken på programmet Let´s dance. Så billigt och så trist att hela tiden fokusera kring LInda Bagge och Niklas Wahlgren. Så otroligt barnsligt av programledarna. Har de totalt avsaknad av social kompetens. Ser de inte att de blir irriterade. Väx upp och gå på kurs i mänskligt uppförande människor emellan.

Skärp Er David Hellenius och Jessica Almenäs!


Det kostar att gå på toa.Läste i lokalblaskan att nu skall Ryanair ta betalt för toalettbesök uppe  i luften. Tänk om man inte har kontanta medel på sig. Skall man betala med euro eller med annan valuta och då i så fall vilken? Är det betalning i automat eller kan man betala med kort eller skall personalen som har så mycket annat också ta betalt och kanske skriva ut kvitto. Några av oss vill kanske ha ersättning för våra utlägg av arbetsgivaren?

Ja det finns mycket att tänka på för Ryanair. di.se skriver också om händelsen.

Varför?Snabb middag innehållande en massa grönsaker och en köttbit och sen mycket persilja ovanpå allt.

Varför kan man inte ladda upp små trevliga videos här på blogg.se? Vi fick alldeles nyss en totalt skrattgalen video på mailen....???Någon som vet?

Var är soffan?
Känner mej helt slut. Har jobbat på olika sätt tolv dagar i sträck nu. Längtar efter vila. Var har jag ställt soffan någonstans nu igen, aha där. Den passar bra nu en stund innan jag skall tillaga fredagskvällens delikata anrättning...

På liv eller död

Ikväll har jag kollat på Public Service, SVT erbjuder en viktig serie om organtransplantation.
 
Seriens titet beskriver precis vad det hela handlar om. Vi får möta en man som nyligen fått ett nytt hjärta men som också behöver en ny lever. Vi får höra honom, hans tankar och funderingar kring detta. Vi får också möta hans hustru och höra vad hon tänker och känner. 
Jag minns själv en gång för flera år sedan när telefonen ringde en tidig morgon härhemma...inte från Sahlgrenska men väl från Huddinge.Jag har bloggat om organdonation och organtransplantation tidigare.
På liv och död 


Del 1 av 8

Del 1 av 8: Leif från Skellefteå kommer till Göteborg för att få en ny lever inopererad. Under sommaren 2008 har han bytt sitt hjärta för att kroppen ska orka ta emot en ny lever. Leif lider av Skellefteåsjukan och om Leif inte får en ny lever riskerar han att dö. Transplantationsenheten på Sahlgrenska Universitetssjukhuset har ett team som enbart arbetar med transplantationer och donationer. Vi får följa deras arbete som innebär långa arbetspass, stress men också mycket glädje när transplantationerna lyckas och patienterna mår bra. * Även i SVT1 1/3 och SVT1 2/3

Programinformation

I "På liv och död" möter vi barn och vuxna som väntar på organtransplantation och ett nytt liv. Men det är en kamp mot klockan. 


  Svt kommer nu i vår att sända åtta program i denna serie. På SVT:s hemsida kan man läsa följande informationstext:
" I programmet speglas patienternas förhoppningar och förväntningar, vad det innebär att alltid vara bunden till en personsökare och inte få åka längre bort än till mataffären. Hur tiden tickar på medan rädslan för att ha hunnit bli för sjuk för operation ökar.

Ofta har man bara ett fåtal timmar på sig för att samordna alla inblandade vid en transplantation - organ, patienter, kirurger och anhöriga. Genom att använda ett litet tv-team som har gått parallellt med koordinatorernas jourpass lyckas man komma mycket nära händelsernas centrum. Varje avsnitt fokuserar på ett fall och en patient som tittarna får följa.

Transplantationskoordinatorerna är kanske de viktigaste i processen. De har ansvar för den konstant uppdaterade väntelistan och är de som får första telefonsamtalet från en intensivvårdsavdelning när en potentiell organdonator konstaterats hjärndöd. Efter det samtalet väntar ofta 24-36 timmars intensivt arbete för den jourhavande koordinatorn innan allt är klart och alla sår har sytts igen.

500 räddades förra året
Förra året användes organen från 152 avlidna svenska donatorer till transplantationer. Dessa organ - företrädesvis njurar, lever, hjärta och lungor - användes för att rädda livet på över 500 dödssjuka människor i olika åldrar. Donationsfrågan idag är mindre kontroversiell än för bara fem år sedan. Men trots det och trots att de flesta i teorin är positivt inställda både till att skänka och ta emot organ om det skulle bli nödvändigt, så är det fortfarande många högkvalitativa och fullt fungerande organ som inte används.

Sverige är bland de främsta länderna i världen vad gäller spetskompetens och utveckling inom organtransplantation. Sahlgrenska sjukhusets transplantationsenhet är kompetenscentrum för Skandinavien och här finns några av världens bästa kirurger inom området."


bokrean 2009

För ett par år sedan fick jag som tack i ett sammanhang ett presentkort på Kullbergs bokhandel. Jag har inte vetat vad jag vill köpa för detta och därför har detta blivit liggande. Men i år tänker jag, i år skall jag shoppa loss för presentkortet på bokrean.

Detta hittade jag:Bland kryddkrämare, hökare och bodbetjänter. Boken är en beskrivning av handelssocioteten i Nyköping udner 200 år. Jättespännande bok med intressant innehåll om eett Nyköping som inte finns kvar, om människor som var verksamma och de arbetsplatser där de hade sin gärning.
Jättespännade! Det skall bli nattlektyr ikväll. Barack Obama får ursäkta men detta bok kommer först. Jag har många minnen från vår stad på 60-talet och det skall bli spännande  om om och vad jag kommer ihåg.Mark Levengoods bok "Sucka mitt hjärta men brist dock ej".
Sucka mitt hjärta men brist dock ej är ett urval av Mark Levengoods texter. Naturligtvis möter vi hela Marks myllrande släkt, de ogifta fastrarna med sina fromma suckar, mormodern på sängkanten som rasslar med sin gallstensburk i takt med radiopsalmen, det muttrande hembiträdet och den evigt frånvarande mamman på sina evighetslånga semestrar, där hon skickar vykort till barnen och skriver: "Här är underbart. Jag saknar ingen av er!"

I Sucka mitt hjärta men brist dock ej insveper Mark läsaren i ett universum där det mjuka blandas med det vassa, det rubbade med det kloka och det vardagliga med det extraordinära.

Ser fram emot hans texter ännu en gång.John Grogans bok "Marley och jag, livet och kärleken med världens värsta hund".
Så här kan man läsa på adlibris hemsida" Jenny och John skulle just börja sin gemensamma tillvaro. De var unga och kära, de hade ett litet hus och inte ett bekymmer i världen. Så bestämde de sig för att öva sina föräldratalanger på en hund. In i deras hem kom Marley, en gyllengul labradorvalp som snabbt växte till en bredbröstad fyrtiofemkilos ångvält. I dundrande fart tog han sig fram genom livet, han sprang genom dörrar, hälsade alla gäster med en dreglig puss och tuggade i sig alltifrån pennor till ett använt graviditetstest. Men lika vilt som han betedde sig, lika obegränsad var hans tillgivenhet. Och för familjen Grogan blev han en ovärderlig gåva.

Marley och jag är en berättelse om villkorslös kärlek och lojalitet, om hur en hund kan lära oss vad som verkligen betyder något. Det är en bok för alla som älskar djur, för alla som har ett stort hjärta."

Denna bok verkar lagom avkopplande en dag då man inte orkar läsa så mycket annat.
Bengt Ohlssons bok "Hennes mjukaste röst".
"Hon vaknar upp i en sjukhussäng och smärtan hukar över henne som ett stort djur - hon vågar knappt andas. Men efter hand kommer minnet tillbaka. Hon har just blivit övergiven av en man som hon var säker på att hon skulle leva tillsammans med resten av livet. Och i ett desperat försök att hindra honom från att resa iväg med en annan kvinna har hon råkat ut för en svår bilolycka. Under de dagar som följer på sjukhuset kommer ett beslut till henne: Inga fler män för Karen.
   Varsamt följer författaren Karen under hennes konvalescens. När hon står ensam träder hennes tidigare liv fram med en nästan kuslig skärpa. Samtidigt tycks allting i hennes värld annorlunda, inte minst tvingas hon ompröva relationen till sina vuxna barn. Långsamt och mödosamt söker hon efter hållpunkter för ett nytt liv och när hennes misströstan är som störst finner hon oväntat en fristad."Doris Lessing _ Den femte sanningen
Så här kan läsa på adlibris hemsida:
Den femte sanningen handlar om en ung kvinna, författarinnan Anna Wulf, som efter ett kraschat äktenskap valt att leva ensam. Hon har skrivkramp och kan inte fullfölja sin roman som ska handla om fria kvinnor. I stället reflekterar hon över sitt eget liv i fyra olika anteckningsböcker - en gul, en röd, en svart och en blå. Böckerna tar i tur och ordning upp hennes yrkesliv, hennes politiska liv, hennes kärleksliv och hennes vardagsliv.

När Anna förälskar sig i en amerikansk författare på flykt från McCarthy-förföljelserna faller hennes värld i bitar. Samtidigt försöker hon i den femte, gyllene dagboken, föra samman tankarna från de fyra första minnesböckerna.

Den femte sanningen innebar Doris Lessings definitiva genombrott och är kanske den mest ambitiösa romanen. Ett mästerverk i sitt sätt att skildra vad det är att vara kvinna och porträttera vår tids livsfrågor.
Kristin Hannah - Angelas dotter
Angela Malone är yngst av tre systrar. Hon gifte sig med sin stora kärlek Conlan, de fick intressanta arbeten och levde storstadsliv. Men de fick inga barn. Äktenskapet kraschar, Angela återvänder till sin familj och börjar arbeta i familjens restaurang. Mötet med den unga Angela Lauren Ribido förändrar hennes liv.
Tahir Shah - Kalifens hus
Bokus beskriver boken såhär " Frilansjournalisten Tahir Shah bestämmer sig en dag för att förverkliga sin dröm och köper ett fall-
färdigt men praktfullt residens i den marockanska staden Casablanca, dit han flyttar med sin gravida hustru och deras dotter.
Snart blir han varse att han fått med mer på köpet än han tänkt sig. Tre trotjänare som vägrar flytta och som Shah får ta över efter den förre ägaren, spindelväv och termiter. Men det är inte allt. I Marocko drar ett tomt hus till sig djinner - osynliga, ofta förtretliga och ibland illvilliga andar - och Kalifens hus tycktes ha lockat till sig en väldigt egensinnig djinn som den rationella västerlänningen Shah motvilligt går med på att besvärja med ett offer.
Shah skriver mästerligt och dråpligt om tillvaron som husägare i Casablanca."


Har någon av Er läst någon av dessa böcker. Känns kul att handla så här många böcker på en gång. Nu har jag böcker på hög till sommarsemestern tror jag...

Gott samförstånd eller äktenskapstycke...


sa någon reporter att de har, Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling.
Visst är det tjusigt, flickan av börd och mannen av folket?
Har hört deras intervju många gånger i kväll eller åtminstone delar av den. Kronprinsessan beskriver vänskap som blir djupare och som övergår till kärlek. Oj, jag satt och smågrät framför tv:n. Här pratar vi relationer.
Fast enkla förhållanden som någon reporter sa att han kom ifrån vet jag inte... Att växa upp i akademikermiljö är väl inte enkla förhållanden? Om man nu skall rangordna människor. Fast det är ju klart, den högre borgarklassen och kungligt folk pratar ju kanske om andra saker...tror vi i alla fall.Det här följer jag med glatt intresse. Perfekt avkoppling att fördjupa sig i en vardagskväll mitt i veckan.


Sushi på en måndag...

Tänk vad kul en måndagskväll på jobbet kan vara.
 Vi möttes till en kväll då vi skulle få lära oss hur man gör Sushi. En kollega med rötterna i Japan var vår instruktör och lärare.Vår instruktör hade handlat hem de behövliga ingredienserna.
Basen är ris som smaksatts med en blandning av risvinäger, socker och salt.Här har jag lyckats lägga på ett lager med ris på sjögräsplattan. Till sushi ska det helst vara japanskt ris, som är lagom klibbigt. Basen är ris som smaksatts med en blandning av risvinäger, socker och salt. Sjögräsplattan ligger ovanpå en bambumatta.Laxen lägges på. Därefter la jag avocado och räkor. Sedan bredde jag på ett tunt lager med wasabi dvs japansk pepparrot.En kollega la räkorna först.Med en vass kniv skar vi fina skivor.
Så här blev min Sushi. Ris, gravad lax, avocado och räkor. Till detta åt vi två sorters japansk ingefära, samt ännu mer wasabi . 

Tänk vad trevligt man kan ha det en vanlig måndagskväll...


Kvällsljus
Vid 22.00 pausen mitt i Beckfilmen såg det ut såhär utomhus.

Stora flingorKom ut från jobbet vid 18.30 tiden. Nysnön faller med stora vita flingor. Vi resonerar lite innan vi skiljs åt. Undrar om våra män har skottat därhemma eller om detta väntar oss nu. Ingen känner för att skotta just nu.

Imorgon är det en ny arbetsvecka med mycket nytt att ta tag i. Nu skall jag slappa litet i soffan. Mannen har mot sitt vanliga jag, vet inte om det nånsin hänt tidigare, hittat sonens gamla Play station 2 och har kommit en bit in i spelet. Blir nog ingen TV åtkomst för mej ikväll.


Lördagskväll med MBT
Så var det dags för lördagskvällens aktivitet. Jag hade mina MBT på mig hela tiden, under 7 timmar. Jag stod upp mesta tiden, gick lite fram och tillbaka ibland. Skorna kändes jättesköna kvällen igenom, Träffade en person som uppmärksammade att jag hade MBT på mig, hon ägde samma typ av sko själv och var mycket nöjd. Träffade också på en person som gick i fundra-tankar över ett eventuellt inköp. Väl hemma kändes det fortfarande bra trots att jag var ganska trött...tror tröttheten beror på andra saker.

Idag är det en ny dag. Det snöar, vi borde ut och skotta men jag vet inte. Skall snart iväg och jobba, söndag till trots. Fixar nog lite lunch istället.  Vi hinner skotta eller andra hinner medan jag jobbar...

Hård satsning för ett kissfritt Arvidsjaur.I dagens Aftonbladet kan man läsa om ett tillslag som polisen i Arvidsjaur gjort.. En ung man blev akut i behov av en toalett men hittade ingen offentlig toalett. Han valde då att ta bilen och åka in vid ett industriområde. Han stannade bilen. Klockan var mitt i natten. Han stannade bilen för en kisspaus. Mitt i detta kommer en polisbil med sirener och blåljus i högsta hugg. Kissnödigheten kostade honom en utskällning av ordningspolisen samt 800 kronor i böter.

Bilisten fick veta att han hade rättegång att vänta om han inte skrev på böteslappen.

Vad ägnar sig svensk landsortspolis åt? Att sätta dit vanligt folk för förargelseväckande beteende i sammanhang där knappast någon blir förargelseväckt? Denna historia sådan den kan läsas i Aftonbladet verkar närmast löjlig och tilltron till en ordningsmakt som lägger kraften och tonvikten på sådant polisarbete - ja jag vet inte. Känns som ett storebrorssamhälle. Jag som har semestrat så mycket i framförallt Norra Sverige. Det är väl inte alltid det har funnits toaletter när så behövts...om det nu har behövts?

Kommer att tänka på Stigtomta, ett litet samhälle utanför Nyköping. Där hade man en sk satsning på att en dag skall alla kissa ute i skog och mark och inte indirekt i våra sjöar. 


Cykel och en massa annat
Idag är det lördag igen. Det är dags för schlagerinstruktören att köra sitt cykelpass. Ofta bra musik. Hon var idag tvungen att slänga in en slagerdänga mitt i passet, kom inte ihåg vilken men jag känner väl igen låten. Hon informerade oss alla om att själv skulle hon sitta klistrad framför TV:n kl 20.oo ikväll. Kul och lagom avkommmplande tänker jag som kommer att ha annat lite mer aktivt för mig. Vi får koppla på hårddisken.

Efter passet tar jag en kaffe och fralla på Kumlins. Ett Aftonblad ligger på fikabordet. Jag läser att nu kan vi alla få cancer om vi är förkylda. En man som hade en böld i halsen någonstans trodde att han hade trassel med halsmandlarna. Detta visade sig sedemera vara cancer. Som tur är har jag inga svullnader av 5 cm stolek som buktar ut från halsen vilket man får vara glad för.

Efter kaffepausen åker jaga till Coop Extra och laddar upp med  en massa kaffebröd till kommande arbetsuppgifter. Det får bli runda kransar denna gången. Förra gången blev det bullar men bullar kostar pengar om man inte bakar dem själv och det hinner och tänker jag inte göra denna helgen.

Som sagt ikväll skall jag närvara vid en aktivitet som kräver bra skor. Jag kommer att ha mina MBT på mig och skall rapportera hur det hela förlöpte....i varje fall med skorna.

Taien på Västra kvarngatan...

Rolig dag på jobbet som slutade vid em-fikatid. Körde ett motionspass utan lugn och ro och sen raka vägen ut till frissan ute i bushen. Hon försvann från lilla gatan på Öster för ett par år sedan och jag blev tvungen att ta till saxen hemma i badrumet igen. Nu har jag hittat henne och håret är någorlunda iordning igen. Stället heter Klipphörnan och ligger ute i Enstaberga. Idag åkte jag dit via GPS. Det var intressant. Jag passerade t ex genom en gård på väg til frissan.Ikväll har vi ätit god Tai mat hämtad från Tai Restaurangen på Västra Kvarngatan. hemma hos svärfar. Stället heter egentligen något som jag aldrig lägger på minnet. Här kan man beställa mat och ta med hem och man får alltid mer än rejält.
Jättegott och Jättetrevligt! Kameran glömdes bort bland pratet.Gymkväll ikväll igenVilken rolig kväll på gymet. Fn pågå en kampanj på vårt gym. Värvar vi en person så får man  ett valfritt paket( från ett bord). Mannen har idag värvat två personer varför han ( jag) fick välja två paket. Eller rättare sagt vi valde ett var. Mitt val innehöll 2 st värdecheckar innehållande Afterwork på Scandic Nyköping eller läs Voayage så låter det mysigare. Värdechecken gäller för en  After Work Buffé med en starköl eller ett glas vin alternativt alkoholfri dryck.
Att värva innebär att en person kommer för ett intressesamtal om att eventuellet börja träna på CMS.

Nåväl åter till gymet. Körde ett Afropass. Jättekul om än lite stappligt. Länge sedan jag körde detta pass. Sonen med kompis var där. Kul! Få se nu om bekantingarna skriver in sig...

Nu skall jag skriva in dagens prestation på tappa.se. Det går bra för vårt lag i vår division. Kanonkul.

Skadegörelse eller konst?

Blev helt paff för ett par dagar sedan när en studerande på Konstfack som examensarbete valt att göra åverkan på SL:s tunnelbanevagnar i Stockholm. Va! Jag fattar nada! Gossen ( benämning av yngre person av manligt kön som inte vuxit upp till vuxen mansperson) väljer att hoppa  in i tunnelbanevagnen och förstöra vagnen eller om man så vill, spraya ner den med färg.

Vi lever i ett samhälle med risig ekonomi. Vi måste spara på våra resurser. Många människor har förlorat jobben och många människor känner oro för sitt eget arbete och hur det då skall bli med ekonomin osv. Så kommer en gosse som genomför en akademisk universitetsutbildning och skadar offenliga transportmedel för mycket mycket pengar´.

Jag blir helt mållös eller blir jag inte det. Gossen säger:- Om det kostar samhället så jävla mycket, skit i att tvätta bort det, skriver konstfackstudenten. Konstfackstudentens examensarbete var en video där han vandaliserar en tunnelbanevagn.  SL har reagerat och planerar att kräva 100 000 kronor av konstfack för skadegörelsen. Jag tänker: Skadegörelse skall polisanmälas. Denna skadegörelse skall hanteras på samma sätt som när ´mindre ungar sabbar våra tunnelbanevagnar, bussar mm. Allt detta är skadegörelse. Sedan kan man kalla det grafitti. Jag kan också förstå att det  kallas konst men va sjutton, väx upp och grafittiåla där det är ok och inte där Ni sabbar genomtänkta miljöer.

"Jag vill känna det jag gör, ha det i balans både fysiskt och psykiskt, och det uppnås lättast för mig genom att måla en back-jump målning i 5 minuter på tuben", står det i essän. Vad "back-jump målning" är beskrivs i en fotnot:
"Målning på tåg som tillfälligt står stilla på en station."

Gossen fick betyget godkänt för denna ess´ä.

Någonstans måste vi lära oss att inte skilja på människor. Vi låter ungar tvätta bort färg när de saboterar skolor och busshållplatser men här skall en universitetsstudent ha respekt och förståelse när han håller på med något som vissa kallar konst medan andra kallar det skadegörelse.

Jag vill inte åka i en sketen tunnelbanevagn som är nedgrisad med färger här och var. Jag vill åka i en ljus och fräsch vagn som är hel och ren. Vi måste vara rädda om de sammanhang vi lever i, inte förstöra och sabba.

Det är kanske dags att Konstfack som instutition börjar fundera på hur man undervisar. Jag vet och minns min egen studietid. Jag minns deskussioner under lektionstid och långa nätter, de stora frågorna, de svåra frågorna. Jag minns diskussioner nära provokation. Jag vet att detta hör studietiden och kanske också ungdomstiden till. Men det finns gränser. Jag har förstått att många unga konstnärer vill och känner att de skall provocera men va sjutton provocera själva då och inte för våra skattemedel och samhällspengar.

Väx upp!

Första dagen ute...
Vilken härlig dag idag! Solen skiner och jag skall på utbildning i stan varför jag går till jobbet. En lagom runda på ca 6000 steg enkel promenad. Idag har också varit dagen för invigning av mina nya MBT skor utomhus.Mina reflektioner är följande: Skorna är sköna att gå i. Man går ganska rakt, idag hade jag ryggsäck för att underlätta och det funkade när det bara var utbildning.
Det kändes lite i framför allt höfterna när jag kom ner till stan, typ träningsvärk. Det gick bra att sitta ett par timmar och sedan att gå hem igen. Jag kände av träningsvärken men när jag började gå försvann denna.

 

Min far hade en dröm...
Nu har jag fyra lediga kvällar framför mig. Vilken underbar känsla! Tänk om jag skulle unna mig att slänga mej i soffan med en god bok ikväll...om nu ingen blockerat TV:n förstås.

........................................................


Kan berätta att jag somnade i soffan...

Livsval i vardagenEn ny arbetsvecka har börjat igen. Denna med  blandat innehåll. Ett par arbetsmöten på kvällen efter jobbet. Behövde ta en lunchpaus inne i stan idag, behövde uträtta ett ärende. Parkerade utanför Sushibaren på Öster. Funderade en kort stund över lunchen och hoppade sedan in och köpte med mej en "fyrabitars...vet inte riktigt vad...med soppa om Du vill"
Tog med lunchen tillbaka till jobbet. Jättegott! ...och snart skall det bli Sushikväll och det skall bli jättespännande...
En helt annan sak, jag har gjort ett livsval idag. Jag har tagit ställning kring min tid och tackat Nej till att stå till förfogande för ett privat engagemang jag har ytterligare en mandat period. Kändes bra när beslutet var fattat. Så svårt det kan vara innan man fattar ett beslut och så skönt när beslutet väl är fattat. Det finns många engagemang vi kan ha men vi måste ha kraft, tid och engagemang att satsa helhjärtat också.
Dagens MBT rapportVill bara kort meddela att skorna sitter som gjutna, det är så skönt, de frestar inte på något och det känns så avkopplat. Jag har haft dem i 7 timmar nu. Tänker ha dem ett par timmar till. Det är så skönt då det känns så avlastande. Inga känningar i höften eller nå´t som gör ont.

I väntan på en ny njure eller lever...Förra året fick 600 svenskar något nytt organ.

Minst lika många väntar på en transplantation.
  

Undersökningar visar att svenskar är positiva till att donera organ eller vävnader efter sin död. Fler liv kan räddas kan räddas ju fler som vill donera. När den avlidnes vilja är okänd måste de närstående tolka personens vilja. Och ibland händer det att de använder sin vetorätt och säger nej för att de inte kände till hur den avlidne ville ha det.

Så gör du din vilja känd:
  • Du kan anmäla dig till donationsregistret
  • Du kan fylla i ett donationskort som finns att hämta på Apoteket och vårdcentraler. Förvara donationskortet synligt i din plånbok.
  • Du kan informera dina närstående.

Du kan använda ett eller flera av dessa sätt. De är alla lika giltiga och det är alltid den senaste uppgiften som gäller.

Det viktigaste är att det blir av. Men det är också viktigt att din vilja kommer till sjukvårdens kännedom om du skulle bli aktuell som donator. Det gäller även för dig som inte vill donera. Om du vill ändra din anmälan i donationsregistret så är det enklaste tillvägagångssättet att göra en ny anmälan. Du får då en bekräftelse via brev till din folkbokföringsadress inom tre veckor. Om uppgifterna stämmer i brevet så behöver du inte göra något ytterligare.


Ikväll sa de på TV att  44  personer väntar på en ny lever.Det var något reklaminslag för ett kommande program.


För tex en peson med njursvikt som behöver dialys kan det se ut såhär: 

Dialysbehandlingen innebär stora förändringar i patientens liv. Man måste planera sina aktiviteter med hänsyn till den form av dialys man valt och utifrån den tid det tar att genomgå dialysbehandlingen.

Så går det till 

Hemodialys, den vanligaste dialysbehandlingen, innebär att blodet pumpas ut från ett blodkärl i underarmen och renas från avfallsprodukter och överflödig vätska i en konstgjord njure (dialysatorn) utanför kroppen. Sedan pumpas blodet in i kroppen igen. Hemodialysen sker oftast på sjukhus. Det finns särskilda dialysenheter där man själv ansvarar för behandlingen med lite hjälp av personalen. Dialysen kan också utföras i hemmet och kräver då att den som ska hantera maskinen får utbildning. Dialysen tar vanligen fyra - fem timmar och görs minst tre dagar per vecka.
 
Med Peritonealdialys renas blodet i bukhålan via bukhinnan som fungerar som ett dialysfilter. Bukhålan fylls med dialysvätska via en inopererad slang. Vätskan drar till sig avfallsprodukter och vatten, varefter vätskan avlägsnas efter fem-sex timmar och ersätts med ny dialysvätska. Det krävs fyra till fem byten per dag och man kan lära sig att byta dialysvätska själv efter viss utbildning. 

Varje byte tar cirka 30 minuter. Det är viktigt att den som byter påsen är noga med hygienen eftersom bakterier annars kan komma in i bukhålan och leda till en bukhinneinflammation. Det är dock en komplikation som inte är så vanlig idag.

Det finns också en specialform av peritonealdialys där påsbytena sker nattetid med hjälp av en maskin.

Eftervård

Många patienter med kronisk njursvikt har innan de behöver dialysbehandling ätit proteinreducerad kost som en del i behandlingen av deras kraftigt nedsatta njurfunktion. När man börjar behandlas med dialys är det viktigt att gå över till en proteinrik kost som också bör vara rik på energi. Det är viktigt att fortsätta ta vissa mediciner som korrigerar rubbningar som dialysbehandlingen inte kan rätta till.

Risker/biverkningar

Hos många patienter som behandlas med dialys minskar mängden urin. Då är det viktigt att dra ned på intaget av vätska och dricka mindre för att inte samla på sig för mycket vätska i kroppen. Övervätskning kan visa sig i viktökning, ökat blodtryck, svullnader av händer och ben och i värsta fall även andnöd. En vanlig rekommendation är 0.5 dl vätska per dag vari ingår både mat och dryck. Alt utöver detta måste "dras ut" vid dialysen.

Här finns mer information om organdonation och transplantation. Läs på och ta ställning för Din del.Det finns mycket man kan göra som transplanterad...tex semesterresor till spännande länder utan gästdialys och passning och planering av sjukhusvistelser under resan.

Att anmäla sig till donationsregistret är en kärlekshandling.

Solsken, långprommis, trafiken i stan och alla hjärtans dag.Vilken underbart solig dag. Självklart gick jag ner på stan idag. Många människor passade på att vara ute i solen.Östra skolan


Här på Sörens blommor är jag kund ibland.Tänk att vi skall få en smörgåsnisse på Östra Storgatan!Det var lite snöfestligheter på torget...

Två backar lämpliga för bräda. En kille med slalomskidor syntes också.Några grabbar skottar till backen så att den blir perfekt.Tänk om vi skulle variera oss lite. Just därför valde vi idag ut Hellmans café för vår lördagsfika på stan.Varför inte en dyllik bakelse som efterätt, som omväxling.

Därefter gick vi till stadshuset. Den nya foajén ( eller vad det kallas) skulle återinvigas till musik och kaffe med bröd. På något sätt kände vi inte att vi tillörde målgruppen när vi jämförde oss med övriga närvarande varför vi gick snabbt ut.

Därefter hände något som inte är så kul. Vi tog bilen och körde Järnvägsgatan från stan och mot Järnvägen. Vi närmar oss Repslagargatan. En bil kör före oss, en ganska stor kombibil. Denna bil kör rakt fram i korsningen och uppmärksammar varken väjningsplikten eller att det kommer en liten mindre bil som svänger ut från Repslagargatan och skall svänga vänster ned mot stan. Den stora kombin kör rakt på. Inte så fort men rakt på. Kvinnan i lilla bilen blir sittande. Ambulansen kommer ganska snart och hon får en krage om halsen och de hjälper henne upp på en bår. Jag ser sedan att det är en kommunbil ( eller om det är landstingets). Det är alltså en person som är ute i tjänsten och har ett uppdrag att utföra, kanske i hemtjänsten eller liknande. Det blir återigen aktuellt med vårdfolkets dåliga småbilar. Varför har de inte mer rustika lite kraftigare bilar när de är ute och kör. Även om de kör försiktigt så kan de aldrig veta vad de möter för något. Jag hoppas verkligen inte att kvinnan råkar ut för någon viplaschskada eller liknande...bara för att en medtafikant missat väjningsplikten.
 


"Mina varor" på Ica.
Idag fick jag det senaste numret av tidningen Buffé inkl en rabattcheck avs poäng för inhandlade varor. Dessutom fick jag mitt första utskick från Ica  i ämnet " Här har Du ett lägre pris på varor Du brukar köpa"

20 % lägre pris på Leksands bröd
15 % lägre pris på valfri Loka 1½ l.
10% lägre pis på Matjessill från Jolly
15 % lägre pris från Always.
10% lägre pris på Fazer Hällakullor.
10 % lägre pris på Frystsoppa, valfri 350 g från Felix.

Visst är det intressant. Matjessill mitt  vintern. Minns inte när jag köpte det senast. Frysta soppor och Leksands knäcke ok. Tur att Ica finns så att jag kan akuthandla något till lunchen. . Det finns ingen lunchrestauang i närheten av mitt jobb värt namnet och matlåda får jag tyvärr inte alltid med mej.
Fazers hällakullor var favoritbrödet hos en grupp människor som träffades en gång  i veckan under en längre tid.

Nu är "mina vanor" alltså registrerade.  Hörde talas om en person vars hund hade magtrassel eller nåt och var ordinerad/rekommenderad blodpudding varför denna person inkl familjen var storkonsument på blodpudding under en period innan dessa problem hos hunden hade gått över.
De fick ett brev med en rejäl rabatt på blodpudding vilket inte egentligen var dessa människors val.


MBT ( del 3)

Idag är det tredje dagen med mina nya MBT-skor. Jag har haft dem på mej två timmar på jobbet och sedan har jag dem på mej just nu. Tänke ha dem på en timma drygt kanske... Idag sitter de fortfarande jätteskönt på. De känns lätta och de känns bekväma att gå omkring i. Jag har haft lite ont i nacken...kan vara rester från igår. Såg att Nyckeln på Väster har en enklare modell som skall likna dessa skor men de är egentligen inte alls likadana.Bara klumpiga för mindre men ändå mycket pengar. Nej ta rulltrappan ner till Intersport i stället. Där nere finns skorna i original.

Vegetariskt & Grekiskt

Var inne och pratade lite på Nyckeln idag. Passade på att kolla lite på Skivlagret. Kom ut därifrån med två trevliga små böcker, Njut av Grekisk mat samt Njut av vegetarisk mat, båda böckerna med en samling av 100 recept vardera. kände mig nöjd med detta inköp.

         

Fredagen den trettonde...Nu vill jag bara kort lämna följande information:

Jag går under stegar.
Jag går obehindrat på alla brunnslock.
Jag älskar katter och att gosa med dem, även svarta.
Jag lägger mina nycklar på bordet.

I tex Axboms blogg kan man läsa mer info om just fredagen den 13.  Själv berörs jag inte av skrock på detta viset. Har inte heller funderat så mycket på det historiska perspektiv som finns kring detta datum.

Första dagen med nya skorna... ( mbt del 2)

Idag skulls mina nya MBT invigas. Jag plockar ner dem i en kasse och tar med dem till jobbet. Det har snöat i stan idag varför valet är lätt. Jag skall givetvis börja med skorna inomhus. De är ganska tunga när man lyfter upp dem. När man sätter dem på sig däremot, känns de lätta och man känner inte alls av tyngden som man kan göra med tex vinterkängor som är ganska stora.

Jag fick rekommendationen att sätta ner hälen först och liksom rulla med foten framåt och sen en gång till och sen går man så hela tiden.  Jag hade dem på mig ca 2 timmar idag. ( Igår gick jag 30 minuter med skorna) Jag vet, jag fick rekommenderat att bara ha dem på mig 30 minuter men det hände saker på jobbet och jag kunde inte byta skor helt plötsligt.


MBT i korthet

· Aktiverar försummad muskulatur

· Förbättrar hållning och gångmönster

· Ger ökad spänst och fasthet i muskulaturen

· Kan vara till hjälp vid fot-, knä-, höft- och ryggproblem

· Kan vara till hjälp vid led-, muskel- och senskador

· Minskar belastningen i knä- och höftleder
Jag har som sagt haft skorna på mig under två eftermiddagstimmar. Först då anlände jag till min ordinarie arbetsplats där det passar med innerskor. Framemot 18.oo känner jag hur jag får jätteont i nacken och i huvudet. Jag brukar sällan ha huvudvärk och idag fanns inga skäl, som jag ser det, att jag skulle få ont i huvudet. Ingen direkt stress eller annat liknande. Jag inbillar mej att jag höll rygggen mera upprätt än vad jag vanligtvis gör och att detta blev annorlunda för nacken. När jag åkte hem från jobbet strax innan 21.00 hade ingen ytterligare träningsvärk kommit. Jag fick när jag köpte skorna veta att jag skulle få träningsvärk ganska snabbt, kanske framförallt i ben och höfter.

Ikväll har jag sett på TV4:s dokumentär "Vägen hem", filmen som beskriver den tragiska händelse i det lilla samhället Knutby.  Jag blir så beklämd när jag ser vad som kan hända med människor där man indoktrineras så speciellt i ett budskap så att starka ledare kan få den lilla människan att göra vad som hellst. Jag tycker många olika saker om detta. Jag är väldigt tveksam till när sk starka ledare använder religionen och i detta fall kristendomen till att komma med den enda sanningen och att skrämma in människor i himlen. Jag är tveksam när ledare kan få en människa att inte tänka själva utan att så slaviskt ta till sig ett budskap. För mej är detta så långt ifrån kristen tro man kan komma. Det är så långt ifrån den tro som gör människor fria. Det är så långt ifrån en kärleksfull frihet man kan komma. Om detta kan jag säga mycket men jag stannar här.


Mina nya MBT-skor


Nu har det hänt. Idag har jag köpt mej ett eget par. Kollade in att skorna fanns på Intersport Nyckeln och åkte dit. 
Provade dels MBT cross walk i svart ( rött fanns inte) och sedan provade jag ett par Gore Tex. De sistnämnda kändes stela och satt inte lika skönt. Cross walk modellen satt som gjuten, så sköna. Nu skall jag börja långsamt att gå med dem. 30 minuter per dag rekommenderades. Hoppas detta kan vara hjälpsamt. Jag har gogglat en hel del på denna skotyp och blivit mer och mer övertygad att jag bör prova skorna.På bilden nedan viss hur sulan ser ut innehållsmässigt.Puttes smörgåsbar

Detta är Nyköpings bästa smörgåsbar. "Puttes" ligger i Oppeby Centrum, några km utanför Nyköpings centrum. Ikväll skulle vi mötas ett par stycken och arbeta med lite frågor. Var åker man då om alla kommer direkt ifrån våra jobb - jo till Puttes och köper bagetter. Jag köpte tre med rostbiff och potatissallad och två med skagen.

MBT- skor


Vilken idag idag. Måndag fm på jobbet. Två kollegor fyllde år idag. Den ena var sjuk så vi firade bara den andra. På em kurs och sen kvällsjobb på kvällen. Innan kvällspasset var jag för bi gymet en dryg timma. Skönt. Instruktör J körde gångpasset ikväll. Hon hade på eget bevåg bytt musiken from idag, informerade hon oss om. Musiken var helt ok. Helt plötsligt var passet slut och vi hade enligt J kört otroligt bra idag. Alla applåderade alla som avslutning som vanligt.

Nu undrar jag, är det någon som har testat dessa ska MBT-skor? Vilken erfarenhet har Du i så fall? Kan Du gå med dem? Balansen? Ryggen+ Tränar man sig bättre osv? Allt av intresse vill jag veta. Första gången jag kom i kontakt med dessa skor var i skoaffären i Borgholm på Öland för ett antal år sedan.  Skorna var då nya i  Sverige och expediten ville sälja ett par till mej. Den gången kunde jag inte fatta något beslut. Nu vill jag dock höra vad Ni tycker?

Spinning och crosswalk

...eller kanske cykel och gång som vi skall säga på vårt gym.  Idag var det instruktören L som höll i dessa pass. L var osedvanligt glad och det var liksom jättekul att vi alla var där och att vi var så duktiga och körde så bra.


Efter en timma släpptes vi ut. Skönt. Nu är det middagsdags hemma.


Aldrig ger vi upp...


Nej-sägarnas barn säger ja till kärnkraften

Opinionen har aldrig varit så kärnkraftsvänlig som nu. Flera av dem som 1980 röstade för en avveckling har ändrat sig. Och deras barns generation är den som är mest positiv till att bygga ny kärnkraft.  
Dagens Nyheter har i en artikel idag belyst ämnet.  Artikeln är skriven av Helene Gunnarsson och Gunnar Söbring. Vi som var unga på 70-talet och som engagerade oss, som röstade på linje tre, har enligt artikeln inte så sällan ändrat uppfattning i kärnkraftsfrågan. Många har släppt vår ungdoms värderingar. Artikeln konstaterar också att våra barn är positiva till kärnkraft.  2005, 25 år efter kärnkraftsomröstningen, var det bara en dryg tredjedel av dem som röstade för att avveckla så fort som möjligt som stod fast vid det kravet.

Mest positiva till att bygga nya reaktorer vid dagens kärnkraftverk, just det som regeringen i torsdags öppnade för, var personer i åldern 30 till 44 år, alltså 60- och 70-talister. Att det var länge sedan det inträffade några stora kärnkraftsolyckor kan vara en förklaring till den mer positiva attityden i stort.
Vi trodde på sol, vind och vatten som ett fullgott alternativ till kärnkraft. Idag kallar vi oss realister? Vi menar tydligen idag att det är bättre att vara beroende av kärnkraft än att vara beroende av olja, kol och gas.Per Ahlmark, Torbjörn Fälldin och Gösta Bohman i Fälldins regering på 70-talet.


Förresten kom Ni ihåg sången?

Aldrig nej aldrig ger vi upp!
(We shall not be moved)

Aldrig, nej, aldrig ger vi upp!
Aldrig, nej, aldrig ger vi upp!
Vi står som träd
med djupa, djupa rötter,
aldrig ger vi upp!

Kärnvapen skall stoppas,
aldrig ger vi upp!
Kärnvapen skall stoppas,
aldrig ger vi upp!
Vi står som träd
med djupa, djupa rötter,
aldrig ger vi upp!

Livet måste värnas,
aldrig ger vi upp!
Livet måste värnas,
aldrig ger vi upp!
Vi står som träd
med djupa, djupa rötter,
aldrig ger vi upp!

Barnen skall få växa
i en fredlig värld!
Barnen skall få växa
i en fredlig värld!
Vi står som träd
med djupa, djupa rötter,
aldrig ger vi upp!

Freden skall vi bygga,
aldrig ger vi upp!
Freden skall vi bygga,
aldrig ger vi upp!
Vi står som träd
med djupa, djupa rötter,
aldrig ger vi upp!Jag blev paff när Maud Olofsson i veckan som gick satt i möte med sina partivänner som resulterade i att man lämnar kravet om att arbeta för en avveckling av kärnkraften.Samtidigt förstår jag hennes val som hon och centerrörelsen har gjort. Jag förstår det utifrån att hon vill bevara allianssamarbetet. Därmed inte sagt att jag tycker att det är bra. Skall man ge upp sina ideal i vissa frågor för att kunna bevara andra frågor och arbetsmöjligheter?  Jag har inte bestämt mig för vad jag tycker ännu.Men vad tycker vi idag?  Vi som inte ville ha kärnkraft på 70-talet. Funderar dock på om det var Stockholmsfalangen igen eller om hon har hela rörelsen bakom sig.Slagerdags igenNu börjar det igen, Melodifestivalen. Vi satt i soffan och lyssnade igenom låtarna, inget fastnade liksom tills dess Caroline af Ugglas dök upp i rutan. Enligt mitt tycke kvällens bästa låt. Någon sorts internationell jury ( förstod inte dess mandat) röstade också fram henne som kvällens vinnare. Någon som fattade mandatet?

Och sen en sak till, Petra Mede. Hon är bara för mycket...ibland. Ibland är hon dock jättekul! Då skrattar jag för fullt hemma i TV-soffan.


Lördagsmorgon i småstaden


Lördagsmorgonens spinninginstruktör är alltid glada och jättepositiva J. När hon är i tjänst på gymet verkar det bara finnas möjligheter. Hon inleder med hur härligt det är att vi alla är uppe och tar vara på dagen ( fast med sina ord). Mitt i passet  konstaterar hon ytterligare en gång vad härligt det är att vi alla är med, tänk det är lördagsmorgon osv... Som avslutning får vi en massa positivt om hur duktiga vi alla är som satsat så mycket på passet och vi applåderar oss själva som avslutning på passet. Vi fortsätter med lite styrka  inkl stretch en timma och sen har instruktör J den goda vanan att komma ihåg att sätta på bastun. Kan en lördgsmorgon på gymet bli bättre

Vi drar till vårt nuvarande ( känns det som ) fikaställe. Idag blir det återigen pastasallad med kyckling och 6 tillval från salladsbordet. Jag satsar på fetaost, olivet, groddar, soltorkade tomater, röda bönor och kikärtor. Gott bröd fanns det också. Loka citron till och sen gott kaffe som avslutning.Om någon undrar var vi var så var vi här...på Paus
Så långt en mysig f.m. Sen skulle vi gå till torget och shoppa en blomma till en kollega som fyller år snart. Då är det enn tråkig sida som dyker upp av vår stad igen.....eller inte av vår stad utan av människor som vill hit och slåss för sina ideals skull.  ´Tragiska människoödén, båda smånassar och AFA-gossar som kommer och belägrar stan. Jag blir så less, belarma inte vårt Nyköping. Dra härifrån ut långt bort från allt vad stadsliv heter.
Jag såg en liten kille som fick åka polisbil därifrån. Han såg ut att vara tonåring.  Är det värt detta. Ungdomarna behöver andra vettiga förebilder som kan leda in dem på helt andra, vettigare vägar.

En dam skulle handla blommor på torget och hon kunde inte komma fram till tältet för att handla. Polisen hade blockerat torget med ett stort antal pikébussar samt ett antal vanliga polisbilar. Människors lördagar på stan förstörs av detta.

Många äldre i vårt land minns vad Hitler gjorde. Jag har själv hört min mamma berätta om det ariska Tyskland där den rena rasen med ljusa friska människor var de enda som var välkomna. Mamma berättade med avsky i rösten om det samhället så långt ifrån en omsorgsfull människosyn man kan komma.

      Tack, vad roligt!

Äntligen snö igen! Tänk om vi får uppleva ett sportlov med snö. Jättekul. Livet blir ljusare, ungarna gladare och skiten som kommer in mindre. Vi kan bara hoppas!

Äntligen fredagskväll


Vilken vecka. Jättemycket på jobbet, jättemycket nytt och spännande,utmaningar liksom. Sen blaskan Frotté som stressat upp mej men ok, det blev ganska ok och lite kul kanske...Idag är det fredag. Vi har haft en jättetrevlig fredagskväll. Jag har fixat sjämansbiff, hela familjen hade tid, dök upp. Till detta ett minne från vår semester i Rom, Chianti, sista flaskan men helt ok. Lets dancé på TV 4. Sonen somnade utmattad i soffan. Övriga vi satt och slappade.
Är det detta som kallas mysiga hellakvällar?
Imorgon är det lördag igen....gymet som vanligt bla ...

Kurs


Idag har vi varit här på en jättebra kurs.

Ganska nybyggd konferenslokal.


 

Svaga gossar på CMSKommer till gymet efter jobbet idag. Måste köra en jättesatsning idag pga tappa.se. Jag måste öka mina resultat.  Allt för laget. Värmer upp en timma med löparbandet, sedan lite maskiner. Retar mig återigen på de svaga gossar som lagt upp 3x25 kg på magtränaren nere i källaren. Jag skulle önska att CMS i Nyköping snabbutbildar gossarna i enkel styrketräning dvs att lyfta 3 x 25 kg vikter och orka hänga tillbaka dem på ställningen...Jag orkar inte återställa gossarnas träning jämt och ständigt.... Jag vill träna och lyfta mindre mängd nu i början och ta det varsamt men det går inte, först skall man städa efter gossarna.
      Dagens gångpass leddes av den glada instruktören. Var arg de första 20 minuterna, ångrade att jag anmält mej till detta pass. Gång 45 är så tråkigt. Men sen så släpper det...efter kanske dryga 20 minuter. Orken kommer, jag ökar motståndet, tänker på strul och svåra saker som måste genomföras. Sen är jag inne i en annan värld. Helt plötsligt släcker de ner belysningen ( som jag egentligen inte gillar men som tydligen är något man gör), aha tänker jag nu är vi snart klara.


Gratistidningarna

Härhemma i vår stad har vi en gratistidning som heter Frotté. Den innehåller annonser med oftast gruppbilder från olika arbetsplatser där anställda poserar framför fotografen. Man informeras också om att företaget finns och att vi  kan anlita deras tjänster om vi behöver. Dessutom tar man även in sk betalda artiklar. För en viss summa pengar kan en arbetsplats, organisation mm få en sk artikel från sin arbetsplats. Frotté är en tidning som kanske inte innehåller den sanna journalistikens mångfald. Vi får dock ta del av diverse mer eller mindre viktig information om diverse människor i allt från sportsammanhang till andra aktiviteter. En panel svarar på frågor om veckan som gått och sedan sist men inte minst, Gert Fylkings lista. Jag har i många år frågat mig, vilka kriterier skall man inneha för att komma på listan. Jag har inte sett något samband mellan människorna som är med på listan, vilka egenskaper de har, vad de uträttat osv.
Alla människor som har bott i stan ett tag fördjupar sig i listan, är det någon vi känner?, Tänk nu har de valt ut den och den personen osv?
Av någon konstig anledning kan även jag idag förstå detta lite mer, hur de ibland väljer och kanske lite hur de tänker? Alltid intressant att höra hur människor tänker...

Simon & Tomas igenIkväll har de kommit tillbaka, Simon & Tomas och deras härliga inredningsprogram.


Simon Davies och Tomas Cederlund har ett uppdrag - att befria svenska hem från dålig smak. Den populära inredningsduon, som blivit alla hemägares favoriter, är i höst tillbaka på TV3. I Design: Simon & Tomas får vi följa inredarnas kamp mot fulfuru och feltänkta fondväggar. Varje vecka tar sig Simon & Tomas an en ny, intet ont anande, familj. Hushållsmedlemmarna har anmälts till programmet av någon närstående som tröttnat på deras stillösa boning. Och våra exklusiva designers kastar sig hungrigt över uppdraget att lära familjen allt de kan om inredning.

Och nästa vecka skall de inreda ett hundcafé...


 

Utmanad

Nu har jag blivit utmanad av Anne .

Vilken mat äter du ofta?
Just nu äter jag mest kött eller kyckling med en massa grönsaker te x paprika, lök, sockerärtor, palsternackor, oliver, soltorkade tomater osv...

När du är på kalas, är du personen som sitter eller hjälper du till att duka av?
Jag försöker nog hjälpa till att duka av.

Var sitter du helst när du bloggar?
Vid vår köksö.

Köper du ofta Triss?
Nej, kanske en gång per halvår. Jag hoppas att jag statistiskt skall vara den person som aldrig köper triss och som vinner när jag för en gångs skull köper en trisslott. Detta har fortfarande inte inträffat. Har vunnit som högst 75 kronor.

Vilken stad eller land har varit din bästa semester?
Vi var för några somrar sedan i Rom. Vi bodde på ett gästhem tillhörande ett kloster.

      

Det är härligt med alla historiska miljööer i Rom. Många långa promenader tog vi. Vi åker sällan kollektivt eller taxi - Vi går flera mil per dag vilket gör att vi får uppleva så mycket.  


  Detta var utsikten från gästhemmest balkong...

  Den Italienska glassen är helt underbar.

   

 

Här bodde vi, för 800 kronor natten, 500 meter från Colloseum. Gästhemmet heter Casa il Rosario. Jag kan rekommendera detta ställe. Trevligt boende, fräscht, vi hade aircondition på rummet, nyrenoverat, frukostmatsal med enkel men fullt tillräcklig frukost med kaffe, the, bröd, pålägg, yoghurt och musli. Kylskåp där man mot enkel betalning tog med sig förmiddagens vattenflaska, helt underbara dominikansystrar som inte kunde så mycket engelska men det gick jättebra i alla fall. 
                                                                                                      
  Klostrets gästhems innergård.

  Vilken varm vecka det var.

  Vi gick och gick och gick ...härliga promenader

   Grönskande Italien

 
Vi har inte badat i Fontana di Trevi men druckit caffe latte vid fiket alldeles intill.
Nog med semesterbilder nu men denna resa är nog att av mina finaste semesterminnen.


Vilken TV-kanal tittar du mest på?
Kanal 4 tror jag. Jag tittar mycket på public service också.

Reglerna för utmaningen:
Välj ut 4 stycken som du vill ska svara och utmana dom på deras bloggar.
Be dom kolla in din och låt sedan personen som utmanade dig få veta när du svarat på frågorna/utmaningen!

Jag utmanar:

Pyrobritt
Inga Magnusson
Lena Hellström
Annebelle

Känn Dej inte alltför stressad av detta. Har Du tid så kom med i utmaningen annars tycker jag det är ok att skjuta upp eller hoppa över.

Söndagseftermiddag på CMS


Det är söndag och instruktören A kör sina pass. Hon är helgalen såtillvida att det blir stenhårt från första början, om man vill och på nå´t sätt så vill man. När vi kört en låt så plötsligt frågar människan om vi känner oss inspirerade till att köra passet... Vet inte om jag känner mig inspirerad. Detta är dock något som måste ske. Det går inte att gå därifrån nu. Fast  musiken är kanon,man rycks med och blir helslut. Cykel och sedan Gång ( typ crosswalk).
Men jag är nöjd. Nu blir det direkt hem och söndagsmiddag med familjen.

Hur ger vi barnen sina namn?

I dagen Aftonbladet kan man läsa en aritkel där det framgår att det är mammorna som sätter sina barns namn 

Mamman sätter namnet

Det är mammorna som oftast bestämmer namnet på den nyfödda.


Och blir det ett klassiskt, internationellt gångbart namn har föräldrarna förmodligen akademiska studier i bagaget.  
Doktorand Emilia Aldrin vid Uppsala universitet forskar på förnamn, bland annat hur de kommer till, vad som styr och vem som bestämmer. 

En stor majoritet anser att båda föräldrarna har varit lika aktiva i namngivningsprocessen. Men det är en klar majoritet av de slutliga namnen som kommer till på mammans initiativ, visar Emilia Aldrins enkät bland 600 nyblivna föräldrar i Göteborg. 

Mor- och farföräldrar gör sig icke besvär. I endast fem procent av fallen får barnen namn på förslag som inte kommer från föräldrarna. 

Träffar du en Erik eller kanske en Gustav är sannolikheten stor att barnet har välbärgade föräldrar. Mammor och pappor med akademiska studier i bakfickan väljer i större utsträckning etablerade, klassiska, nordiska namn och gärna släktnamn, enligt Aldrin. Å andra sidan funderar de också mer kring internationell gångbarhet, som inte alltid fungerar tillsammans med det nordiska.

- I arbetarhem finns i stället en tendens att föräldrarna strävar efter ovanliga och nyskapande namn, säger hon.

Var kommer då alla namn i från? Svaret är internet. Namnlistor, sökmotorer och andra elektroniska vägar via datorn är det som gäller när föräldrarna ska navigera rätt i namndjungeln. Andra källor är födelseannonser och almanackor.


I artikeln framgår i vilka län som olika pojk- resp flicknamn är vanligast.

Hur har NI gjort när Ni gett era barn sina namn? Är det släktnamn, påhittade, från kändisar eller hur kom Ni på namnen?
Hemma hos oss kan jag tex nämna att vi har bl a släktnamn det i första namnet.
T ex  i min pappas släkt som är en bonde- och hemmansägarsläkt från norra Sverige så finns det en tradition att äldste sonen skall ha ett speciellt namn, ett gammalt nordiskt namn...men detta namn  funkar i många andra länder också. Jag har följt denna tradition. 

Spännande tycker jag. Jag skulle vilja läsa vad hon skrivit.

 


Aprilväder

Nu har jag fått min bok, Aprilväder av Viveka Lärn. Ganska tidigt i morse ...vi blev ju väckta tidigt idag pga rävarna) promenerade vi till utlämningsstället för paket. Boken är i fint skick. Kanonköp på Tradera alltså. Å vad jag längtar till att få börja läsa denna bok. Jag vill framförallt veta hur det har gått för Clinton, om han följer med in till stan eller inte?
Får dock vänta ett tag. har lite facklitteratur som måste plöjas igenom först.Rävar på tomten

Villket uppvaknande! ett konstigt väsande ljud hördes. Jag gick upp och funderade, vad är detta. Ljudet hördes från baksidan och jag gick och tittade ut över tomten, öppnade altandörren, ropade på mannen som sov - vad är detta?  Så ser jag bakom häcken två rävar som skriker och står vända emot varandra. Vilket högt ljud och vad de låter. De börjar jaga varandra utanför tomten och sen kommer de farandes in på vår tomt. Jag tar fram kameran eller det hade jag gjort innan men jag hann inte med. Jag skulle filmat istället med andra kameran. Men sen helt plötsligt så dyker den tredje räven upp. Tre rävar som jagar varandra. Vad kan detta vara? Parningsakt? Slagsmål. De rök inte ihop. De bara lät jättehögt.

RSS 2.0