2008 har gått till ända

Imorgon är det årets sista dag. Jag tycker det är skönt att lämna 2008 och möta något nytt, något nytt som jag inte vet så mycket om. 2008 har för min del varit väldigt innehållsrikt. Det har varit rikt på roliga saker men det har också innehållit  svåra saker på olika nivåer.
Politiskt har det också hänt en del som gör mig tveksam. Var det det här som jag röstade på? Var det det här som jag ville ha? Neej!
Arbetsmarknaden håller också på att rämna på många håll. De flesta av oss känner någon som är drabbad av arbetslöshet. Många industrier har varslat. Många drabbas.

Mitt i årskiftet krigar man i de trakter där allting handlade om en gång. Hamaz skjuter iväg misilier lite då och då och staten Israel anfaller tillbaka. Jag förstår inte detta krig och det känns tungt att vi ånyo får höra talas om detta. Kommer det att finnas en dag då judar,kristna och muslimer kan leva sida vid sida?

Privat har jag en önskan inför det nya året. Jag önskar och hoppas att de som står mig nära och som är viktiga för mej får vara någorlunda friska, får känna glädje, ork och inspiration i och till livet.
Jag minns sommaren och cykelturer på Öland...utmed havet.Jag vill gärna tänka på när syrenerna blommar...När vi cyklade i Dolomiterna.Bodde högt uppe i de italienska alperna och hade denna utsikt.Åt goda luncher tillsammans.Sol och bad vid Medelhavet utanför Venedig.Släkten har träffats och vi har firat födelsedagar.Mera Öland.Somliga har skaffat sig en egen lägenhet.Det har varit skördefest.Som vanligt solrosor på sensommaren.

Ett Nytt År är på G.
På 70-talet kunde det låta så här inför det nya året. Jag lånar Ingemar Ohlssons sångtext. Kanske hållen fortfarande idag. Jag brukar tänka på den när det är ett nytt år.

Ett gott nytt år

Ingemar Olsson

Var gång ett år har gått till ända
Ett gammalt år har tagit slut
Så undrar jag vad som ska hända
Och hur det nya året kommer att se ut

Ett gott nytt år i alla land
Ett gott nytt år i Jesus namn
Jag tror och hoppas och förstår
att ett år med Jesus blir ett gott nytt år

Ännu ett år när barn ska födas
till denna värld, där alltför många dör
Låt oss förhindra att någon dödas
Visa kärlek och kämpa för

Ett gott nytt år ...

Vi väntar på ett freden rike
där Gud är pappa och Jesus kung
Där alla är varandras like
Vår gamla värld blir evigt ung

Ett gott nytt år ...
Dessa glada och positiva instruktörer.

Ikväll har vi kört ett pass på gymet igen. Gång 30 och sen nästan en timma i styrketräningslokalen med lite av varje efteråt...inklusive lite prat med några trevliga människor. Blir lite steg...Tänk dessa instruktörer. Undrar vad de tycker om oss när de står framför oss och försöker få oss att kämpa allt vad vi förmår? Jag vet i alla fall att jag skulle inte träna lika bra bara med mej själv.

Sitter nu här med kvällsthe´t och en macka. Skall börja läsa snart. Har nyss börjat med en bok av Åsne Seierstad.

ADV och Bloggbävning

Språkrådet tar regelbundet fram listor på nya ord som används i svenska språket. Nu har man sammanställt en lista med ord som kommit som nya under 2008. Aftonbladet idag innehåller en artikel om detta.

Tex ADV - enkelt råd vid diffusa sjukdomssymptom (bildat av Alvedon, dricka, vila)
ADV känns som ett ord syrrorna på rådgivningen skulle kunna tänkas använda...

Eller varför inte bloggbävning
- att väldigt många bloggsidor samtidigt behandlar ett ämne

12000 steg på promenaden

Solen sken = promenad. Begav mej hemifrån och tog först rundan mot hamnen men ändå inte. Tänkte kolla in stadens ljusbutik men se det skulle jag gjort tom igår. Vinterstängd tom i slutet på mars.Egentligen skall man väl handla närproducerat så jag tänkte kolla in vad som finns just nu. Hann inte innan jul.
Här var det tillbommat...

Fortsatte min promenad förbi Östra torget och Alla helgona kyrka.Östra klockstapeln ovanför de gamla trähusen vid kyrkan.

Anna Linds minnesplats sett uppifrån.Vattnet forsade fram i ån.Om man läser denna blogg kan man lätt få en lite fel uppfattning att jag jämt äter ute. Så är inte fallet. När jag jobbar är det mest matlåda som gäller, alternativt enkla soppor från den närliggande mataffären. Områdets kvarterskrogs dagens rätt kan jag lätt vara utan, lättkryddad husmanskost av gammalsvensk sort men inte för mej med inriktning på många potatisar och mycket sås.

Idag lunchade vi med svärfar. Birgers restaurang på öster serverade god dagens rätt med stort salladsbord på vilket man  enkom kan bli mätt.Oxfärsbiffar är int ehelt fel efter all julmat. Det blir förresten förmodligen julmat ikväll igen.
Föll 34 våningar och överlevde.

Sitter och läser morgontidningarna på nätet och läser om lille kissen Voodoo som föll 34 våningar...och överlevde.


Den sjuåriga Manx-katten Voodoo gillar att utmana ödet.
Många gånger har matte fått hjärtat i halsgropen när kissen balanserat på balkongräcket - 34 våningar upp.

Men till slut blev våghalsigheten Voodoos fall.
Voodoo ramlade ner för balkongräcket. Hans husfolk saknade honom och när de begav sig ner med hissen för att finna honom död låg han lätt tilltuffsad i en buske i närheten. Veterinären sa att det högsta en katt överlevt var ett fall på 64 våningar.


Missnöjda svenskar säljer klapparna!

Jag sitter och läser Aftonbladet idag. Många svenskar sitter på julaftons kväll och lägger ut sina alldeles nya julklappar på internet, sådant som de inte vill ha. Så oförskämt tycker jag. Mobiltelefoner, vinterjackor, mp3-spelare och datorer.

- Vi har under flera års tid sett att det är många som väljer att sälja sina julklappar. Redan på julafton börjar annonserna att komma in, säger Anna Björklund, marknadschef på Blocket.

Likadant ser det ut hos konkurrenten Tradera.
Allas våran Margareta Ribbing är också tillfrågad. Hon svarar enligt följande i artikeln:
- det är naturligtvis fel att sälja julklapparna. Då har man missförstått presenternas idé, säger folkvettsexperten Magdalena Ribbing.
Ribbing förespråkar istället enkla billiga gåvor, gärna i form av tid och omtanke.

Vad tycker NI? Är det ok att sälja de julklappar som man precis har fått?


För egen vinning skull?Vad är vinsten med att söndra för andra? Småstadsidyllen rämnar allt mer. Vår hemort var tidigare känd för en bygd där det var tryggt att växa upp. Nu börjar saker förändras. Hotet kommer närmare. Återigen har någon försökt att tända eld på innerstan och just nu i helgen på en av våra restauranger och krogar.  Många saker har hänt i stan de senaste åren.

Detta känns olustigt. Många ungdomar går hit på helgerna och verkar ha roligt där. Man har startat med fräscha ideér vad det verkar osv. Debatten är i full gång i lokaltidningen. Vem vill bränna ned stans senaste uteställe? Knappast nån borta i Stockholm resonerar man? Kanske någon annan krog som inte vill ha konkurrens? Vilka har inte brunnit frågar sig skribenter också?  Eller kanske insiderjobb undrade någon. Lite ruggigt när folk börjar ifrågasätta varandra! Jag vill inte ha ett sådant samhälle där vi börjar fundera på varandra, försöker hitta syndabockar osv.

Hamnpromenaden

Villken härlig dag idag. Några minusgrader och lite råkallt men solen sken. Vi gick denvanliga rundan,jag med stegräknare som alltid.Möttenågra människor som också gick delvis med stegräknare.Vi delade erfarenheter kring detta.
Som vanligt ( börjar det bli nu) fika på Smått & Gott boden som så passligt har söndagsöppet när vi är ute och går. Vi tog några bilder.Nya tider och ny räkmacka!                             
                                        

Nya räkmackan på Kumlins konditori ser ut så här. Grovt bröd, mjukost, ägg, massor av räkor, paprika, oliver och sallad. Ser läcker ut. Brödet var jättegott. Räkorna var väldigt fräscha men smakade tyvärr inte så mycket. Funderar lite kring fondtapeter...

Annandag jul

Så har vi kommit fram till Annandag jul igen. I gångna tider ofta kalasens dag. På eftermiddagen.  Förmiddagen ägnades åt gudstjänstbesök. Det var en högtidsdag med insamlingar till yttre mission. Spännande människor som arbetat utomlands predikade och berättade om en annan del av världen och beskrev den för oss. Det var feststämmning i kyrkan. Men tiderna har ändrats. I ekumenikens namn ( vilket är jättebra och viktigt) har vi nya dagar att fira. Senare i januari har jag sett här i stan.

Annandag jul har också ett eget ämne: dagen handlar om den förste martyren, den helige Stefanos. Ordet martyr kommer av ett grekiskt ord som betyder "att vittna". Så vanligt var det alltså under den första kyrkans tid att människor fick lida för sin tro, att ordet för att berätta om sin tro kom att byta betydelse till att dö för sin tro.

Annandag jul kommer som en märklig motvikt mot det romantiska draget i julen. Här får vi se vilka konsekvenser den kristna livshållningen fick för många redan i kyrkans första tid, och vi anar kanske att det finns sidor av julen som inte är så idylliska.

Stefanos var en man fylld av kraft som gjorde underverk och berättade om Jesus. Därför ställdes han inför Rådet, en sorts domstol, där han höll ett brinnande tal om sin tro och sitt liv.


När de hörde detta blev de så ursinniga på Stefanos att de skar tänder. Men fylld av helig ande riktade han blicken mot himlen och såg Guds härlighet och Jesus som stod på Guds högra sidan, och han sade: "Jag ser himlen öppen och Människosonen stå på Guds högra sida." Då ropade de högt och höll för öronen, och alla störtade sig över honom på en gång och släpade ut honom ur staden för att stena honom. Vittnena lade sina mantlar framför fötterna på en ung man som hette Saul. Så stenade de Stefanos, som åkallade Herren och sade: "Herre Jesus, ta emot min ande." Han föll på knä och ropade högt: "Herre, ställ dem inte till svars för denna synd." Med de orden dog han.

APOSTLAGÄRNINGARNA 7:54-60

Jesus, i dina spår vill vi gå med bröd
till dem som saknar hopp i sin kamp och nöd.
Hjälp oss att följa dig vart du än går.
I tjänarskapet syns ännu dina spår.Jag har lite svårt för att julrean börjar ibland på juldagen och ibland på annandagen. Jag  tycker att vi har väl shoppat tillräckligt till jul? Och alla affärsanställda, skall de aldrig få vara lediga och fira jul och också vila upp sig. De har pressat hela december och skall sedan fortsätta tom 10 januari. Varför måste de börja så tidigt? I år har många butiker också reat före jul. Jättebra om nu det skall reas villket är positivt då vi får handla billigare och butikspersonalern ändå är i gång och jobbar och sliter.

Som en gammal firare av annandagen tittar jag på Diakonias hemsida Jag känner mig så kluven till detta jättehandlande. Är det bara jag som känner så?  

         
Vi minns också det ofattbara som vi inte trodde kunde hända. Jag tänker på flodvågskatastrofen i Tailand. Idag är det fyra år sedan. De flesta av oss vet någon eller några som inte finns ibland oss längre.
 


Imorgon är det lördag igen. Vi måste ta tag i hälsan och fysträning mm igen. Ok Cms, vi kommer imorgon och kör slut på oss. Nu har vi bokat upp oss på ett par pass.
 Från det ena till det andra så fick vi fick julhälsningar från vår instruktör mm från vår cykelresa i somras och det gäller att vara i form till nästa sommar. Skall vi våga boka upp oss på ytterligare en spännande resa?

Visst blir man sugen på cykelsemester igen?

Nu har jag suttit här en stund. Public Service, min favoritkanal med kanat 4 som god tvåa, visar i kväll del 1 i dramaserien Selma. Skall hänge mig åt denna dramatisering i kväll.

Ps, en kanske oviktig händelse i det stora hela men signaturen Blondinbella har på sin blogg kommenterat ytterligare en av Public Services jultraditioner nämligen Karl-Bertil Jonssons jul. Hon har titulerat detta "kommunistskit" Jag kan bara konstatera att ungdom går över. 446 personer hade reagerat i bloggen när jag läste kommentarerna.

God fortsättning på julen önskar jag Er alla!
 


Lukas 2 ,1-20Vid den tiden utfärdade kejsar Augustus en förordning om att hela världen skulle skattskrivas. Det var den första skattskrivningen, och den hölls när Quirinius var ståthållare i Syrien. Alla gick då för att skattskriva sig, var och en till sin stad. Och Josef, som genom sin härkomst hörde till Davids hus, begav sig från Nasaret i Galileen upp till Judeen, till Davids stad Betlehem, för att skattskriva sig tillsammans med Maria, sin trolovade, som väntade sitt barn.

Medan de befann sig där var tiden inne för henne att föda, och hon födde sin son, den förstfödde. Hon lindade honom och lade honom i en krubba, eftersom det inte fanns plats för dem inne i härbärget.

I samma trakt låg några herdar ute och vaktade sin hjord om natten. Då stod Herrens ängel framför dem och Herrens härlighet lyste omkring dem, och de greps av stor förfäran. Men ängeln sade till dem: "Var inte rädda. Jag bär bud till er om en stor glädje, en glädje för hela folket. I dag har en frälsare fötts åt er i Davids stad, han är Messias, Herren. Och detta är tecknet för er: ni skall finna ett nyfött barn som är lindat och ligger i en krubba." Och plötsligt var där tillsammans med ängeln en stor himmelsk här som prisade Gud:

"Ära i höjden åt Gud
och på jorden fred åt dem han har utvalt."När änglarna hade farit ifrån dem upp till himlen sade herdarna till varandra: "Låt oss gå in till Betlehem och se det som har hänt och som Herren har låtit oss veta." De skyndade i väg och fann Maria och Josef och det nyfödda barnet som låg i krubban. När de hade sett det berättade de vad som hade sagts till dem om detta barn. Alla som hörde det häpnade över vad herdarna sade. Maria tog allt detta till sitt hjärta och begrundade det. Och herdarna vände tillbaka och prisade och lovade Gud för vad de hade fått höra och se: allt var så som det hade sagts dem.

Lukas 2:1-20 

Jag vill önska Dej en riktigt God Jul! Var rädda om varandra, kanske också om andra. 


Grötrim till julgröten- självklart!

Visst rimmar Ni väl till Julgröten?

Min mamma läste alltid följande rim.

Denna gröten den är fin,
    smör och mandel är därin,
        mandel för att man skall veta,
         vem som först skall fru få heta
.

Mormor och morfar bodde i ett litet samhälle utanför Alvesta i Småland. Min mormor kom från Lund i Skåne och mamma sa att versen förmodligen kom därifrån. Min mamma mindes att min mormor alltid läste den när det var dags för julgröt.
Förmodliggen kommer jag att fortsätta likadant...
Julledigt! Idag har vi ätit ytterligare julmat på jobbet. Det sista. Nu har jag äntligen julledigt och tänker stänga av min jobbarmobil!Nu skall jag koppla ner och av.


Malmö rämnar" Ett mångkulturellt samhäle kräver nya lösningar. Upplppen i Rosengård visar att Sverige misslyckats med integrationen. Kravallerna har sin bakgrund i avhysningen av Islamiska kulturföreningen från sina lokaler i stadsdelen Rosengård. Men att hundratals ungdomar samfällt attackerar polis, räddningstjänst och ambulans har naturligtvis mer komplexa förklaringar än att ett hyreskontrakt sagts upp. 
 
Brinnande bilar, vägspärrar, ungdomar som kastar sten och hemmagjorda bomber mot polisen. Bilderna från Aten nyligen har plötsligt blivit svensk verklighet."

Jag tror det handlar om frustration mellan invandrarungdomar som har hamnat i kläm.  De har hamnat emellan det svenska, ofta slutna samhället och en föräldrageneration som förlorar sin auktoritet här i Sverige dvs för dem i en ny och främmande miljö.
Trots förklaringar så måste vi ta tag med krafttag mot våldet. Samhället måste kraftfullt stå upp för lag och ordning.Vi måste också värna den del av Rosengård och de människor som bor där och som drabbas av skadegörelse och oordning.
  Att de senaste upploppen fått en så våldsam karaktär beror delvis på att professionella bråkmakare - fotbollshuliganer och så kallade autonoma vänstergrupper - anslutit sig till bråken.

Hur skall denna situation kunna vändas? Om inte kommer främlingsfientlighet och skadegörelse, om vartannat att öka lavinartat.
""Integrationsminister Nyamko Sabuni har - liksom den omtalade fritidsledaren "Dallas" i Rosengård - betonat föräldraansvaret. Det är en viktig pusselbit - inte minst i en stadsdel där nära hälften av invånarna är mellan 7 och 15 år. "
Jag fortsätter att citera dagens DN "Men många invandrade föräldrar befinner sig i en svår situation. Invanda könsroller och hierarkier från hemlandet faller samman i den svenska exilen. Barnen blir ofta bättre på svenska än sina föräldrar som inte kan ge någon ordentlig vägledning i det nya samhället. Arbetslösheten och mötet med svenska liberala jämlikhetsnormer får inte minst fäderna att tappa sin naturliga roll i familjen.

I synnerhet sönerna blir därmed lämnade åt sig själva. De kan ofta varken identifiera sig med det svenska samhället eller familjens gamla hemland. När det saknas goda förebilder och auktoriteter återstår i sämsta fall endast gängen och olika extremistgrupper"


DN skriver så bra så jag fortsätter att citera ledarsidan " Något måste alltså göras. Integrationens fulla problematik har nog ännu inte riktigt gått upp för de flesta svenskar. På relativt kort tid har landet gått från att vara ett av världens mest etniskt homogena länder till att bli ett av Europas främsta invandrarländer. Den svenska samhällsmodellen har inte följt med förändringen. Den bygger fortfarande på outtalade premisser om medborgarnas kulturella likhet. Svenskarna tar sina kulturella normer för givna till den grad att de inte tror att kultur har någon betydelse. De höga trösklarna på svensk arbetsmarknad avspeglar detta homogenitetstänkande. I ett sådant land är det mycket svårt att bli integrerad.

Invandrare måste tillåtas att - inom vissa ramar - bevara en egen kultur som kan skapa självrespekt i stället för kravaller. Arbetsmarknaden måste anpassas så att även den med små kunskaper om Sverige kan klara sig själv. Omställningen kommer inte att bli smärtfri - men alternativet är mycket värre. "

Jag tror inte att Malmö kommun kommer att lycka när man med polismakt försöker sätta att en grupp människor på plats. Varför har man inte från början i samtal med den muslimska gruppen som var aktiv i den aktuella lokalen samtalat för att finna en lösning. Föreningen har varit där i 16 år. Givetvis måste man samtala med dem och de måstte vara delaktiga. Annars har vi samma gamla storebrorssamhälle där några bestämmer och andra får finna sig i besluten.  Som jag förstår har samtal NU påbörjats med den aktuella muslimska förening som fanns i lokalerna, de har börjat vara ute och vandra på kvällarna.
Varför börjar man ofta från fel håll.

I hela Rosengård har 86 procent utländsk bakgrund, i Herrgården 96 procent. I hela Rosengård har 38 procent arbete, i Herrgården 15 procent.

Området Herrgården i Rosengård byggdes för 3.000 människor, nu är 5.000 skrivna här. Men polisen uppskattar att det verkliga antalet är ca 8.000. Orsaken till trångboddheten är Ebo, eget boende, vilket innebär att asylsökande själva får välja var de vill bo. Det finns inga lediga lägenheter så det egna boendet innebär att man flyttar in hos anhöriga som också de redan är trångbodda. När den asylsökande sedan får uppehållstillstånd kommer hans familj efter. Då blir det jättetrångt.

En jul utan alkoholDetta ämne har jag bloggat om tidigare. Då var det Dagens nyheter som skrev en viktig artikel i ämnet. Idag hade Tilde de Paula ett inslag i Söndagsmorgon med TV 4. Dessutom har Aftonbladet en artikel om alkohol och jul och ämnet är "fira jul utan fylla  Många barn i Sverige idag vill ha en jul utan alkohol. Många barn är rädda, de vet inte vad som skall hända, om någon man älskar och bryr sig om blir full, vad händer då, hur blir julen osv. Julen är den helg som har mest förväntningar hos barnenj.
skål - men inget skrål Antonia Stackelberg och Camilla von Otter har skrivit boken "Festetikettboken - konsten att lyckas med en rolig middag". De menar att med psykologi och strategi kan man undvika julfylla i onödan.

Jag vill inte vara Sörlänning till Jul!


      

Jaha så har det hänt igen. Två tredjedelar av vår befolkning kommer att få en vit jul. Men jag bor i Sörlandet. Så mej drabbar det inte.

Idol i stan

Jaha så har Idoldeltagarna eller i varje fall de som kom bäst plus stadens egen Anna (4:an slapp vi ) De kom till Västerport. Neej jag var inte där. Jag var på Nyckeln en sväng. La Familia kommer först. Därefter hem igen.  Vi käkade lite middag med en gäst. Slog in paket.

Kollade på en film , Nära &kära.
" Rafi, 37, ambitiös yrkeskvinna från Upper East Side i New York, och David 23, ung man med konstnärsdrömmar förälskar sig i varandra. När Rafi berättar för sin terapeut om sin nya kärlek, blir hon först uppmuntrad att gå vidare och bejaka detta, och under sessionerna får hon ge detaljerade beskrivningar av deras samliv. Men sedan upptäcker terapeuten att det är hennes egen son det handlar om. "

Som jag nog beskrivit tidigare kopplar jag gärna av med  filmer långt från den verklighet jag vanligtvis möter i min vardag. Filmen var dock lite seg kan jag tycka även om den hade sina små poänger ibland.


En nära anhörig gillar Werters original.

 
Plankan

                                     
  

Avslutningskväll med en samling människor. En jättetrevlig kväll. I kväll provade vi plankan på ett annat ställe...med efterföljande efterrätt.  Kanske återvänder vi till vårt gamla ställe nästa år. 

   En arbetsdag kvarEn arbetsdag samt kväll kvar... Sen är jag ledig. Det är så skönt!

Nyktra studenter går före i bostadskön

I dagens Aftonbladet kan man läsa en intressant artikel från hur det fungerar om man vill ha studentbostad i Lund.


Ett medlemsskap i en nykterhetsförening kan ge studenter i Lund en bostad.

Lovar man att leva utan alkohol och droger kan man få ett rum i en nyrenoverad korridor.

Följs inte reglerna blir man vräkt enligt villkoren i kontraktet.

Vad tycker Ni ? Skall man få företräde i kön om man lever nyktert? Det är ont om bostäder för Lundastudenterna. Iden är kanske inte så dum?


Award

Jag har fått en ny, fin utmärkelse av min bloggvän Annne  
 Motiveringen är:

Denna bloggen byggs och fylls av NÄRHET - närhet i rum, tid och förhållande! Dessa bloggar är osedvanligt charmerande och söta, och syftet är att finna och att vara vänner. De är inte upptagna av utmärkelser och själviskhet. Vårt hopp är att när banden på dessa utmärkelser är gjorda, vill ännu flera vänner fortplantat sig. Var snäll och ge lite extra uppmärksamhet till dessa!! Ge denna utmärkelsen till åtta bloggare, som i sin tur väljer ut åtta bloggare. Kopiera in texten och bilden på deras utmärkelse.

Jag nominerar vidare denna utmärkelse till följande bloggar:
Jag orkar inte tänka på detta just nu men jag skall försöka att återkomma. Måste tänka litet först.

Onsdagskväll och tre arbetsdagar kvar.Kom hem sent ikväll också, den tredje sena kvällen denna veckan. Det börjar kännas och om det inte varit akut så skulle jag vara hemma och baka ikväll vilket jag först planerat. Skulle köpa saffran idag...och baka ikväll. Springer in på Hemköp på lunchen. Plockar på mej bakmargarin, två paket jäst, kesella och sen springer jag till kassan - där finns saffran. Träffar en kollega och vi konstaterar att det snart är jul. Väl färdigbetald så hade jag glömt saffran, typiskt. Hann inte vänta på att kassörskan skulle expediera färdigt.  Kollegan frågar mig om jag skall vara ledig något i jul(!) 
 Det blev därför inget bak ikväll heller. Några arbetskvällar till men på lördag eller söndag då kanske....?

Aprilväder

Varför kan inte denna bok dyka upp på Tradera? Jag vill veta hur det går för Clinton? Jag vill veta om han följer med in till stan. Jag blev så bekymrad över slutet på den förra boken ( vars titel jag just nu har glömt)  Jag tillskrev Viveca Lärn i ärendet men hon visste inte om Clinton följde med ( svarade hon i ett mail till mej)  Men hon trodde det. Nu vill jag läsa fortsättningen...dyker den inte upp snart tar jag mitt presentkort som jag har haft ligande härhemma länge nog och använder det till denna bok.

JulbordNu har jag ätit ännu mera! Idag bjöd arbetsgivaren in till julbord på ett trevligt ställe på Öster i stan.  Jag fotograferade ingenting för ovanlighetens skull. Vad orkar man efter denna kväll med jättemycket kalla rätter, varmrätter, risalamalta,  ostkaka, kaffe mm.

SuchiFortsätter med mitt mattema.
Nu har jag rast, nästan två timmar innan jag skall ha ett nytt pass ikväll.  Har handlat till kvällen och handlat och ätit suchi vilket fanns färdigt och konkurrerade ut den färdiga soppan som låg bredvid i stora affären i stan.( Bilden är dock inte min mat) Sätter mig nog och läser något klokt en stund.

Fönsterputs, Jansson och köttbullar
På Annnes
fråga vill jag nu berätta att jodå jag har tagit tag i aktiviteterna idag. Köttbullarna och Jansson är färdiga och några fönster är putsade och julgardinerna uppe. Har dessutom lagat ett gäng pannbiffar och har en stek i ugnen som jag inte hunnit ta tag i ännu. Känner mig som värsta matmorsan idag. Dessutom diverse annat blandat som jag hunnit med.

Libanesiskt julbord

Restaurang Bella Donna serverade Libanesiskt Julbord och vi var där. Här kommer lite bilder. Först kom de kalla rätterna...Det fanns mycket att välja på.Dolmar med vinbärsblad är en av mina favoriter.Riven fetaost, gott och lite annorlunda,Denna tallrik plockade jag på mej.Sedan kom varmrätterna in.Alla goda röror som fanns med till både kallt och varmt.Lite hopplockat av allt det goda.Sedan kom kaffe och efterrätt dvs olika sötsaker.Jag åt inte upp allt detta.


Luciadagen

In till stan via promenad inebär ca 5500 steg. Tidsåtgång 40 minuter.
Spontan lunch på Oliver Twist tillsammans med svärfar.
Hela Nyköping vet väl att OT har de bästa plankorna i stan.Vacker luciasång inne på Nyckeln.


Katrin Zytomierskas syn på ungdomar och alkohol - Skrämmande och omoget!

Katrin Zytomierskas förhållningssätt till ungdomar och alkohol kan göra mig mörkrädd. En vuxen kvinna som pratar om att trycka ner alkohol i unga människros vattenglas är helt omoget och hör inte hemma i en vuxenvärld mogen sin ålder där alkoholen  är något som just är förbehållet vuxenvärlden och där vi visar våra ungdomar att den hör inte hemma hur tidigt som hellst.
Vad tycker Ni?

Girlpower?Skulle fixa Jansson & köttbullar ikväll men fastnade framför TV:n och Idolfinalen.
Ash,det kommer en dag imorgon också. Kanske blir jag som jag blir till jul och sätter igång efter att programmet är slut.

De är jättebra båda två men tanken finns dock hos mej...visst vore det kul om Alice vann ikväll trots att det säkert kommer att bli många tjejröster på Kevin.

Först katten, sedan gubben.

Har Ni läst om historien om mannen som skulle rädda sin katt som satt uppe i ett träd...

TV kvällKan det vara så att det är fler än jag som bara slappar denna kväll och sitter i soffan inlindad i en filt och kollar på Nobelfesten? Samtidigt som det snart är jul....?

Tomtenatta

Så har vi köpmännens kväll i stan igen. Ok då lite trevligt är det, det finns lite annat att göra än att handla.


  


På torget träffar jag en arbetskollega och vi pratar kring ett viktigt aktuellet ämne. . En kollega hoppar fram och säger att nu skall vi sjunga ! Men vilka är nu dessa personer. Den person jag pratade med hade en teori. Jag ställer därför frågan till närboende i området som läser bloggen. Vilken kör är detta?Kommer Ni på det så lämna lösningen i kommentarerna.

Ps. Vet Ni om att om man tar svängen förbi gymet och cyklar i en timma så är det 12000 steg.

Gate opp å gate ner å gå å glane i skyltfönstrena

Så var det dags för en tur till Linköping och hälsa på. Började förmiddagen med att strosa runt på kända platser... 

                                   


 
Här låg tidigare ett mysigt kafé

          


          

Och här handlade vi alltid fikabröd då för längesedan...

       

Lite blandade bilder alltså innan vi åkte och umgicks.

Och varför inte laga nåt gott till kvällen.

   
( Kött, kyckling, grönsaksblandning, oliver på burk, valnötter och ris och sen tzatsikisås till. Vad annat kan man äta en vanlig måndagskväll...)

Jag har blivit utmanad av Vivi-Anne!

Så har jag blivit utmanad av Vivi-Anne!

Tycker själv det är kul att läsa lite mer om personerna bakom bloggarna så den här utmaningen antar jag! Annars kan jag ju inte utmana några själv;)

Regler:
1. Publicera reglerna på din blogg.
2. Svara på de sex 8-sakerna
3. Meddela de utmanade på deras bloggar

8 bästa TV-program
1.  TV-4 Nyheterna
2.  Nyheterna på Public Service
3.  Söndagsmorgon med Tilde de Paula
4.  Intervjuer med Stina Dabrovski
5.  Simon & Tomas inredningsprogram  
6.  Landet runt ( ett blandat program om inget specielt när man är trött och inte orkar engagera sig)
7. Sing along och Dobi do...vi sjunger till kvällskaffet på fredagskvällarna.
8.  Kalla fakta, dokument inifrån och annat matnyttigt

8 tidningar jag läser
1. Dagens Nyheter
2. Södermanlands Nyheter
3. Aftonbladet & Expressen på nätet och söndagsbilagan om den har något kul
4.  Ölandsbladet under säsong
5. Barn - Rädda barnens tidning
6. Akademikern plus en till från samma ställe
7. FUB-kontakt & Kontakt
8.  Vi i villa
9. Tara om jag kan "skylla på att jag har semester".

8 saker som jag gjorde igår. 
1.  Kyrkobesök
2  .Promenad
3.  Pratade med "farfar" i telefon.
4.  Fikade i hamnen på Cafékrogen...dit måste Ni gå.
5.  Läste länge i boken just nu
6.  Tvättstugan 
7.  Letade fram farmors paket på vinden
8.  Slog in en 50-års-present

8 saker som jag ser fram emot.

1.  Att jag snart får vara julledig.
2.  Att få mera tid under jul med familjen.
3.  MIdnattsmässan i Alla Helgona kyrka.
4.  Att få läsa romaner flera dagar i rad och riktigt läsa färdigt när jag håller på.
5.  Sommarsemestern
6.  Träffa släkten
7.  Färdigstädat hemma
8.  Tysta mobiltelefoner en hel dag när alla är hemma

8 favoritrestauranger
1.   Rökeriet i Hamnen
2.   Indiska på Östra Storgatan
3.  Tzatsiki på Östra Storgatan
4.  Resstaurang London( snabbt, enkelt , billigt och gott) i Stockholm
5.  Restaurang Learys på Östra Storgatan...igen för deras salladsbord.
6.  Restaurangskolan för att det smakar gott och eleverna är på väg...
7.  Restaurang Bella Donna i Stenkulla för att de har stans godaste pizza...och LIbanesiska julbord i adventstid.
8.  Restaurang Lotsen i hamnen för att det är gott, rejält och man är mätt när man går därifrån.
( Detta var väldigt fokuserat kring hemstaden, ett ställe var utsocknes)


8 saker på min önskelista
1.   Att de människor som står mig nära får vara friska
2.  Att vi människor vågar mötas mer trots våra olikheter.
3.  Att jag skall bli bättre på att sopsortera
4.  Att jag skall ställa bilen hemma mer och cykla till jobbet.
5.  Att stressen inte skall ta över.
6.  Att vara pigg och rask jämt och ständigt.
7.  Att få åka utför i vinter.
8.  Att få resa till Israel inom några år.


Nu skall jag utmana nya personer, vet inte vilka som haft denna utmaning, men det vet Ni ju själva och Ni gör den ju givetvis bara om Ni känner att tid och lust finns!  Förstår om Ni inte orkar sä här i adventstid men jag testar i alla fall eftersom jag blev testad. Jag la till ämnet tidningar för det tycker jag är intressant.

1.  IngaM
2. Annebelle
3. Pyrobritt
4. Lena H
5. Kyrksyster
6. Anne
7. Någon annan som känner sig manad.
8. Ytterligare någon manad person som har tid i advent.

Glad Eid!
Idag den 8 december önskar vi våra muslimska vänner en Glad Eid!Jack RusselJag fick alldeles nyss en kommentar i bloggen från Anne som funderar kring Simon & Tomas hundar och vilken ras. Jag vill därför kopiera in det brevsvar som jag fick från Tomas då jag skrev till TV3 och fick svar. Min fundering gällde då Albert. Vi saknade honom i rutan och fick istället se de nya små hundarna.

Jag fick detta brevsvar:

" Hej och tack för ditt mail. Dessvärre så dog Albert för ett tag sedan, hjärtat och de nya hundarna är av samma ras, Jack Russel och är 8 månader gamla och bröder. Ena heter Percy och andre Pooter (som betyder att man typ, rotar och påtar runt mycket) Det kommer en presentation av dom snart i programmet och de kommer att ha lite hyss för sig redan nästa vecka...


Mvh Tomas "


Sprays webradioSurfade runt och hittade denna länk. har kan Du lyssna på Sprays julradio dvs julmusik hela tiden. Man kan också önska musik till  någon. Man kan dock inte välja vilket klockslag detta skall spelas.

Simon & Tomas och julgranar.Nu skall vi ha lite extra fejkade julgranar, allt om vi får tro en artikel i Aftonbladet . Simon & Tomas har blivit tillfrågade och de rekommenderar. Det här är för dem som inte tar julen på så stort allvar, säger Simon Davies i artikeln. Turkos, silverfärgad eller varför inte en babyrosa gran av fjädrar? Nu kan icke-traditionalisten ta ut svängarna rejält i julpyntningen. Aldrig har det funnits så många färgglada plastgranar i butikerna.

Gillar Simon&Tomas. Kollar alltid deras program som är min favorit bland underhållningsprogrammen. Men färgglada julgranar det vill jag inte ha. Jag vill ha en grön julgran med röda kulor, änglar, glitter och svenska flaggor i flaggspel och en stjärna i toppen och så förståss elljus.

Konstigt blogg.se

Inte vet jag hur inlägget " Ett nåden år" som jag skrev för en dryg vecka sedan dyker upp här nu. Kan inte ta bort inlägget för "det finns inte" på listan därman kan ta bort inlägg men det lägger sig som senaste inlägg på webben( nu komer detta före)

Ett nådens år


Ett nådens år från Herren

Så kom han till Nasaret, där han hade vuxit upp. På sabbaten gick han till synagogan som han brukade. Han reste sig för att läsa ur Skriften, och man räckte honom profeten Jesajas bokrulle. När han öppnade den, fann han det ställe där det står skrivet: "Herrens Ande är över mig, ty han har smort mig till att predika glädjens budskap för de fattiga. Han har sänt mig för att ropa ut frihet för de fångna och syn för de blinda, för att ge de betryckta frihet och predika ett nådens år från Herren." Sedan rullade han ihop bokrullen, räckte den till tjänaren och satte sig. Alla i synagogan hade sina ögon fästa på honom. Då började han tala till dem: "I dag har detta skriftställe gått i uppfyllelse inför er som lyssnar." Luk. 4:16-21, (Jes. 61:1-2)

Mona Sahlin tar nya tag
Jaha. Nu kan vi konstatera att Socialdemokraterna för första gången vill bilda regering tillsammans med Vänstern...Miljöpartiet skall också vara med. 2010 skall de presentera sitt förslag.

Skön promenad på andra advent.Finns det något mysigare en söndag em än en promenad på ett par timmar. Vi har också valt en sträcka som passerar ett mysigt café , "cafékrogen" som ligger i hamnen i vår stad. Här har man öppet på helgerna fn mellan 12-18 och här finns allt från vanligt kaffe med smörgås eller traditionellt fikabröd på café till pajer och jultallrik(!) och  glögg. Mysig stämning och trevligt har de fått till det. Jag kan rekommendera detta ställe. Ett perfekt avbrott om man går stora rundan och passerar hamnen.

Vilka underbara kaffekoppar de har investerat i ...konstaterar en innerlig kattvän.
För de läsare av denna blogg som följt oss en tid vet att en god promenad och fika på kafé i detta sammanhang kräver en räkmacka. Här kunde vi dela på räkmackan så det blev varsin räkmacka av mera normal storlek.Efter denna eminenta fikastund gick vi över gatan och till den utställning och försäljning som hantverksgruppen eller vad de kallas har i huset bredvid Rökeriet. Vi gick in och tittade runt en stund och fortsatte sedan förbi ljusförsäljningen i huset bredvid. Skall titta in där vid tillfälle och handla lite. det är viktigt att handla lokalt och gynna lokala företagare om man kan.

Vi fortsätter hemåt och passerar Alla Helgona kyrka. Många ljus är tända på kyrkogården och inne i kyrkan pågår en luciahögtid...som vi just missat. Många marschaller är tända utanför kyrkan och det är väldigt fint.

Se julen som ett stort barnkalas!


Idag är det söndag. Söndag är lika med Dagens Nyheter och jag får läsa denna en lång stund på morgonen. Vad vore en söndagsmorgon utan DN i mitt liv. Ingenting.
Slänger mej över Dn söndag (del ett är upptagen) Många intressanta artiklar idag. reportage om idol-Kevins väg från Malta till Sverige. verkar vara en rar kille. Läser om Birgitta Ohlsson och en dag med henne. Jag gillar de här "dag"reportagen. Birgitta Ohlsson är en intressant person och denna artikel var intressant skriven. Fortsätter sedan med en ganska lång artikel om stickkafeér, denna trend som kommit  och jag hoppas för att stanna ett tag. Jag stickar inte själv idag ( gjorde tidigare innan barn fanns och med små barn) men alla möten mellan männniskor är viktiga. Läser också en roman just nu om en kvinna som har en garnbutik och som öppnar denna för ett grupp männniskor på fredagskvällarna där man stickar och fikar tillsammans. Skall nog berätta om boken senare när jag läst den färdigt.
Sen kom jag in i en artikel med ett annat värde.Håll ordning på julsnapsen! Hittade inte artikeln på DN: web så jag kunde inte länka. För många människor är julen inte bara glädje utan också ångest. Hur skall det bli med julfirandet och spriten i år? Kommer de vuxna att hålla sig i schack eller?Julen ställer många krav på oss. Ibland tvingas vi umgås med människor vi intevanligtvis umgås med eller gillar. Nya familjekonstellationer, bonusbarn, partners, släktingar osv ställer krav på oss och alla skall komma överens.
Dessutom kan julbordet bli en riktig fyllefälla. Antonia Axeberg, etikettsexpert i artikeln uttalar sig och tipsar: Ta kommandot, styr upp kalasen reddan från början.Se julen som ett stort barnkalas och när dricker man alkohol på ett sådant. Det passar inte ihop med barn.DN tipsar också och lämnar följande tips om en "vitare" jul:
Våga bestämma ochplanera.
Köp alkoholfritt till sillen.
Servera det vin och denn sprit som du tycker är lagom till maten och ta sedan bort flaskorna.
Blanda den traditionella julmaten med lättare rätter som inte kräver alkohol på samma vis.
Se till att det finns gott om alkoholfria drycker.
Hitta på en aktiviteet- en lek eller ett spel - som alla kan samlas kring.
Se till att göra en utomhusaktivitet på julafton.
Undvik knytkalas. Då har Du ingen koll på vad folk tar med sig.Får lite personliga reflektioner. Är uppväxt i ett alkoholfritt hem så "jag kansker inte vet hur det kan vara", Har dock trots detta sett alkoholen och hur det kan bli på ganska nära håll.  Har idag en ganska restrektiv inställning till alkohol. Tycker att det verkar besvärligt med alkohol under julhelgen. Man kan inte ta sig hit och dit. Man kan inte hämta och skjutsa hem gamla släktingar, man kan inte ta sig till midnattmässan och jag vill åka dit. Detta är mina reflektioner som en vuxen person.


Barn har också rätt till de vuxna som de känner till och litar på och barn litar inte på samma sätt på vuxna som inte är som vanligt.Visst är väl Julen barnens högtid?

Vad tycker vi och hur agerar vi?

Det vill vi göra med grannen!I dagens Expressen kan vi läsa en artikel handlandes om vad vi vill göra tillsammans med våra grannar..
Tidningen Vi i Villa har gjort en enkät bland 3000 villaägare. Av denna kan vi läsa att di kan sträcka oss till att ta hand om grannens katt vid semestern eller låna en spade men vi vill inte umgås eller semestra ihop. Nehej konstaterar jag. Jag konstaterar vidare att jag inte är som andra då jag både umgåtts med grannar,fikat och ätit, lånat stege och lånat ut det ena och det andra tex ägg. Vi har semestrat ihop och hjälpts åt med barnen, hjälpts åt med livet också.

Jag bodde i denna länga av hus i många år och jag saknar detta att ha nära till grannarna. Det fanns respekt. Vi störde inte varandra jämt och inte hur som hellst. Jag tror det var tryggt för barnen att det fanns många vunxa man kunde gå till, fråga och få hjälp av.
Nu bor jag i ett på ett sätt eget hus och jag känner knappt mina grannar. jag har inte hälsat på alla på samma gata. Jag känner inte igen vilka som bor på vår gata och det är en klar brist. Nåväl jag har ett eget liv men det är roligt att veta vilka ens närmaste i husen bredvid är.

Hur har DU det med grannarna?
Umgås Du med dem?
Lånar Du saker?
Hjälps Ni åt?
Delar Ni livet?

Stockholm i december

Så var det dags att åka till huvudstaden igen.Kom tidigt till centralstationen för att ta tåget.  Vi kom tidigt till Stockholms central och skådade alla julgranar som finns där.   
Först var det utbildningsdags. Här en bild från förmiddagsfikat och utsikten från platsen för kaffet.
    

Föreläsningsdags    och sen skulle vi ´äta. Vi valde Hötorgshallen av en händelse, satsade på snabb och billig mat så det fick bli en turkisk rätt,helt ok.    Det finns mycket man kan handla om man vill...

           Vi styrde stegen vidare mot Indiska, ett måste om vi åker till Stockholm      På Hötorget kan man handla julgran.  
          

Runt Sergels torg händer det också saker. Här kunde man idag titta på och också köpa otroligt läckert engelskt porslin. Se bilderna nedan. Vi pratar Staffordshires Potters. Här kommer ganska många bilder på detta porslin, jag kunde inte låta bli, motiven är ju så läckra tycker jag.

                               

Det funkar inte hur länge som helst. Man måste ha kaffe!

   

Därefter är det på`t igen. Vi måste hinna med Gamla stan också. Men vad är det som har hänt med Gamla stan. Många småbutiker har slagit igen och istället har det kommit en massa butiker med "krimskrams", sverigetröjor, älgar, billiga plastsaker osv.

               

Stortorget hade traditionsenlig julmarknad. Traditionsenligt är också att ta en sväng in på Stadsmissionen. Ibland hittar man något, inte idag.
Ner mot affärerna igen. Vill mannen ha kläder till jul? Köpte inget.
Designtorget fick också ett besök. Här finns kreativa roliga grejor, många vettiga prylar. Här tittar jag gärna.


            

Och sen som avslutning innan vi tog tåget hem kollade vi in julskyltning samt årets gran på NK. I

 

Krama någon!

Och sen kan Du skicka en kram till någon. Klicka på länken.

För stor byst - förlorar livräntan?


Tog det lite lugnt idag på morgonen då det blev sent på jobbet igår kväll. Läser tidningarna på nätet och hittar denna artikel:
För stor byst, förlorar livräntan. En kvinna erhåller livränta från Försäkringskassan pga en wiplashskada för sex år sedan. Nu har dock försäkringskassan bedömt att hennes byststorlek kan vara orsaken till hennes smärtor. Kvinnan hävdar att hon alltid haft stor byst men att smärtorna kom efter wiplashskadan!!!

Det är mycket vi som människor måste anpassa oss till och vi får inte heller vara som vi är blir mitt konstaterande. Kanske kan vi få information någonstans om hur vi får och kan vara?

Vi tappar lite allt möjligt...Så är vi inne på dag två i vår stegräknartävling på jobbet. Varför skall man jobba så mycket, hela dagen och alla kvällar...när skall man hinna gå?
Vi skulle kanske ha en tävling i att jobba mest? Nej skojar bara, det skall vi absolut inte ha.

Det är inte kul här runtomkring idag. Företag varslar personal lite här och där. Nu har vi hört om flera industrier här i stan och varslen ligger nära. Av någon konstig anledning kommer varsel ofta lagom till jul och till sommarsemestern. Wedholms AB, Näfveqvarns bruk, Swenox, Saab Nyge Aero,  Abece...vad kommer härnäst för det tror jag att vi kan vara säkra på att det kommer.Nu går jag inte mer för idag....

Blogg.se...dags att fixa länkarna...

Jag vill länka och lägga in några länkar bl a till You tube men det går inte idag heller...
Idag var det lite dagen efter allting. Dagen efter första adventhelgen och arbetsdagen efter förra veckan då så mycket hände. Har jobbat vanligt idag.

Min arbetsgivare har anslutit sig till http://www.tappa.se/    ( nu kunde jag länka helt plötsligt????) Detta innebär att vi alla skall gå med en stegräknare hela dagarna och tävla i steg. Vi kan också omvandla alla våra aktiviteter under dagen till steg tec ut och cykla, gymet mm. Vi får hålla ordning på våra steg och lägga in dem själva. En intressant reflektion som en person gjort på det forum som tillhör sidan är hur någon ( vi startade idag) kunde lägga in att vederbörande hade gått 10900 steg kl. 00.17. Tävlingen började kl 00.00 natten till idag.
Vem bryr sig tänker jag. Jag har fullt upp med att fixa mina steg dvs att ut och röra på mig för skall man vara med så måste man satsa tycker jag.Kanske får man gilla läget och konstatera att de som jobbar inom räddningstjänsten och arbetar och tränar hela dagen eller kanske inom vården där man går många steg kommer att vinna detta. Men jag skall traska på i alla fall!

Kanske en promenadbild...Snön har visst smällt bort...

RSS 2.0