Gott Nytt År!Så är det Nyårsafton. Ett år har gått till ända. Ett år som inte har gått den raka vägen utan varit fyllt av alltmöjligt sådant som ínte varit så enkelt. Inte den bästa hälsan varken hos oss eller hos andra, anhöriga vi älskat och stått nära har lämnat oss för en annan verklighet.

Lite kul har vi dock haft. Lite kalasande förståss. En jämn födelsedag som inte gick obemärkt förbi. Kalasande som var riktigt kul och delvis överraskande. Jag skrev inte så mycket, vill som vanligt inte göra det på bloggen men lite finns på länken här ovan.Sen har vi gjort resan framför andra. Resan som jag drömt om i tio års tid och bestämt att detta år skall det ske. Resan blev av och den blev inte bara så bra som jag hoppades på utan den blev mycket bättre. Visst vill jag åka tillbaka till trakterna där allt enligt i varje fall mitt sätt att se har sitt ursprung. Det kommer att bli mer resor dit. Det är jag säker på.Så kom det en sommar och det har varit en höst. Dessa har innehållit mycket arbete inkluderat lite vettiga kurser och studiedagar och det har också funnits tid för sommarsemester, kalasande och en hel del tid för de stora spännande resonemangen om livsuppgifterna och vägvalen då en i familjen efter flera års nyttig yrkeslivserfarenhet numera studerar på annan ort. Herta får numera lyssna på dagens frågor och frågeställningar, studentliv och roligheter och annat som ger ungdomsåren innehåll.Om 2011 vet vi ingenting. Vi kan bara hoppas det  blir ännu ett år då vi får ha varandra, får vara friska, får vara med om roliga spännande men också meningsfulla saker och att det blir ett år som kommer att kännas ganska bra.

Allt gott till Er alla och en önskan om Ett Gott Nytt År!


No internet here. Ingen lösning ock vi dvs...

mms_img28369 (MMS)

No internet here. Ingen lösning ock vi dvs mannen funderar...ock funderer. Sonen har att hantera en viktig inlämningsuppgift varför han får ha , det mobila. Detta är hans mors prioritering. Skolan kommer före förnöjsamhet. FörhoppnIngsvis tar inte detta alltför lång tid?


40 år med ny njure!Idag, den 29 december är det exakt 40 år sedan som Bertil Pettersson njurtransplanterades och fick en ny njure. Helt otroligt och en stor händelse tycker Herta som sett problematiken med njurtrassel och dialys på nära håll.

l

Denna bilden föreställer den dr till vänster som ansvarade för transplantationen för fyrtio år sedan till vänster, Bertil Pettersson i mitten sat ytterligare en dr som arbetar med frågorna idag. När jag ser detta blir jag väldigt glad. 40 år, det är kanske ett halvt människoliv om vi får leva och ha någorlunda hälsa. Mannen är dryga 70 år idag och har klarat sig dvs njuren har fungerat i alla dessa år. Tänk vad detta kan inge hopp hos människor. Hopp till den som är transplanterad men också till den som går på dialys där livet inte är så enkelt.

En helt underbar nyhet idag tycker Herta. Se länken på Svtplay här.

Kvällspasset rakt igenom...Kvällspasset rakt igenom blev ett försök till gamla sunda vanor. Grönsakröra i pannan utan speciall röra till, kvarvarande morotskakan och ett par prinskorvar, närmare bestämt två grundade inför kvällens Funwalkpass. Lite styrka innan fick räcka för mej denna kväll.

Lundastudenten var åter i stan och är så tydligen ett par dagar till. Tror jag har bokat ett pass till med henne om nu inte sonen piggnar på sig så det blir skidspåret istället. Den som lever får se.  Passet idag var fullt vilket säket beror delvis på instruktören som är välkänd och omtyckt på gymet. Inte så många kändisar var där, kände igen tofsen och lönemannen från förr.


Att göra ingenting...Att göra ingenting är en konst för dem som vanligtvis gör mycket. Missförstå inte ordet mycket nu men för den som har att hålla i många bollar i luften samtidigt så är det ganska skönt när kraven blir ringa och tillfälle ges till komplentation samt till att även göra ingenting, Herta har denna Julledighet kunnat ägna sig åt detta mycket pga "host och krax" och att hemmet varit i karantän. Denna karantän har inte bara varit av ondo och trist & tråkig utan har inneburit ganska kravlös samvaro, inte så mycket paket då förkylningseländet förtog lusten att ut och handla osv samt just detta att inte tvingas till att göra något. I o f s har vi gjort ganska mycket, julmat och fix och en hel del bak men inget som kräver en massa nytt.

Då när man "inte gör något" kan det dimpa ner något med posten som vanligtvis går direkt till pappersinsamlingen. Denna gången kom nya Jotexkatalogen. Herta har tagit bort plasten runtom och fördjupat mej i hissgardiner. Det verkar vara något man skall ha i vår. Herta har tyg liggande sedan 4-5 år tillbaka för att fixa till just till detta ändåmål som fortfarande blivit liggande...

Kánske man skulle...?

Lundastudenten kör ikväll

Som sagt det är ett pass med Lundastudenten ikväll och det är nog dags att Herta provar igen... Passar mej perfekt fast det var längesedan nu. I varje fall så är det bokat och klart.


Hörnen försvinnerNu behöver vi inte titta jätteförsiktigt längre. Nu kan vi se åt båda hållen. Herta tog detta fotot under en liten promenad tidigare idag.

"Du måste lyssna på Din man!"Herta hostar och kraxar fortfarande och med förmiddagskaffet i högra handen och med fjärrkontrollen i den vänstra sitter hon nu framför TV:n och kollar in Malou von Sifers förträffliga förmiddagsprogram En av dagens gäster är Maria Montazami, denna sk Holywoodfru som många i vårt svenska folk har lärt sig att älska.

Vi får följa med Malou in i hennes hem och se de inrednigstips hon ger. Bla blir det tydligt för mej att jag inte har fattat det här med tofsar...Här visar Maria upp en tofs, faktiskt den dyraste hon köpt.Kostnad 180 dollar.
Maria tipsar oss också om att man kan hänga en tofs på en fin flaska som hon gjort med denna och att det blir en fin dekoration i hemmet. Nu har tydligen svenska folket uppmärksammats på hennes stora tofsintresse. Hon får många fina tofsar per post i gåvor från Sverige. Kul för henne då hon har lite att växla om med(!).

Maria Montazani pratar också om vikten av att vi kvinnor lyssnar på våra män. " Har Du köpt något och han säger att Du skall lämna tillbaka detta så skall Du göra det" säger hon. Man skall göra som sin man säger. Fast det gör hon inte informerar Malou von Sivers oss också om. Hon har sätt hon hanterar sin man på enligt Sivers så att hon får som hon vill. Man vet inte varför Sivers ser så glad ut och skrattar när man lyssnar på Maria Montazani.

Denna kvinna får många inlägg på sin blogg från svenska tjejer och kvinnor framförallt från tjejer som vill vara hemma och som vill vara mer med sina barn.

Vad är det som gör att dessa tjejer blir så intresserade av denna Hollywoodfru och hennes liv och leverne att man tillskriver henne så mycket med kommentarer i hennes blogg, med brev osv? Vad är det som vi inte tillåter hos oss.? Finns det saker som inte är ok att prata om men som Maria Montazani "lever ut" och som helt plötsligt blir ok?

Herta som är uppväxt med en mamma präglad av det gamla samhällets regler och konventioner men som valde att ta avstånd ifrån detta, som lämnade den lilla byns livssätt för storstadens studieliv och familjeliv, som yrkesarbetade och pratade om kvinnans frigörelse osv har kanske lite svårt att tänka sig ett liv som hemarbetande. Eller det har hon. Men samtidigt förstår jag unga tjejer idag hårt präglade av tanken att de skall hinna med allt. Både vara mamma, göra karriär, vara snygg hustru, träna, ha tjejkompisar, ett trevligt hem och en massa andra saker. Allt detta går inte alltid ihop! Det gör inte det, åtminstone inte utan att betala ett pris och ofta är det kvinnorna som får betala priset. Ja ibland också förståss barnen men främst kvinnorna.

Hur vill vi ha det?
Hur mår vi bra av att ha det?

Konditionera imorgon kanske?
Nu har Herta varit förkyld inkl annat hela december igenom. Hon börjar snart känna sig genom gången och fit for fight igen. Skulle blivit vattengympav tidigare ikväll men blev pannkakor istället. Familjen lockade och hostan skrällde. The familly ville ha pannkakor.

Jag vill vara på banan igen. Kondisen känns ok men jag vill. Vill ut i skidspåret snart. Skidorna står och väntar, vill, vill, vill.


Middagsmatsinlägg ( alldeles för sent???)Är inte detta en Quatro Stagioni?Detta verkar vara en Calzone. Typiska pizzor båda två¨från kanonstället Bella Donna i Nyköping.

Herta fattar dock inte hur det kommer sig att dessa har avbildats på denna bloggen. Herta känner ju igen duken? NÅgon?
TILLÄGG: Herta fattar ingenting. Detta inlägg är flera dagar gammalt och har inget samband med den dag som vi just nu har idag.

Lönnsirap eller inte?En gång för länge sedan, fick jag en present eller om det nu var sonen som fick den, nämligen lönnsirap av en bekant. Saken förklarades med att alla amerikanska barn åt lönnsirap till pannkakorna.Vederbörande själv hade provat men visste inte (?) om vederbörande gillade detta?  Nåväl vi brassade pannkakor så det stod härliga till.

Resultatet: Ingen av oss gillade lönnsirapen speciellt. Vad berodde detta på att vi inte uppskattade detta? Ingen aning. Gjorde vi fel pannkakor. Vi gjorde tunna nordiska och inga american pancakes? Var detta svaret på vår undran eller var det så enkelt att vi inte förstod oss på den sk lönnsirapen? Förresten varför säger man lönn? Är den falsk eller húr ligger detta till? Vet någon och kan vara mej behjälpelig efter alla år?
Nåväl idag, i ett annat sammanhang skall vi äta pannkakor. Vad vi har till?

Hallonsylt
Jordgubbssylt
Hjortronsylt

Varierat för att passa oss alla.

Helikopterpilot räddar julefriden

En liten kalv halkade omkring på isen. Sen kom helikoptern och hade sin kanske lite udda metod för att få in kalvstackarn till stranden...

Håll hårt i slungan!Herta brukar sno åt sig en Metro där de ligger i sina luntor i därför speciella förvaringsboxar vilka Du bara öppnar och gratis tar Ditt ex.
I dagens Metro kan vi på sidan 11 läsa om en av de nya stöldbegärliga atrialjerna i vinter, snöslungorna. Speciellt i trakterna kring Göteborg skall man vara vaksam. Metro rekommenderar följande för att inte få sin slunga stulen:
Skylta inte med att Du har en snöslunga.
Ställ in Din snöslunga över natten.

Herta fundrar lite kring första rekommendationen. Hur gör an när man är ute och tar väck snö för samtidigt som man inte skyltar med sin snöslunga?


Tisdagen den 28 december ?


Idag är det en annan dag, en arbetsdag. Och de skall bli kul så här mitt i mellandagarna. Vad gör Du denna tisdag, den 28 decemberi?

Karantänen upphört?Nu borde det vara dags, imorgon alltså. Herta funderar och funderar. Skall det bli av? Det måste bli av. Herta får inte vara fortfarande förkylningssjuk längre. Hon måste vara på banan igen.


Lugnt i Hertas sinneStockholmsfararen har kommit hem igen. Nu kan Herta ta det lungt. Undrar vad hon ämnar hitta på nu?

Under solenSkulle precis sätta mig framför soffan med fikat tillsammans med mannen. Just då börjar en svensk långfilm på ettan. Rolf Lassgård är en av huvudrollsinnehavarna. Jag fastnar i filmen. Nu har jag tittat färdigt. Precis vad jag behövde en dag som denna. En enkel stillsam handling men även beskrivande som alltid när Colin Nutley gör filmer.  Kollar filmen nu efteråt. Från slutet på 90-talet. En avkopplande film. Det enda man retar sig på är en ung skrank som retar upp mej i filmen. En rollgestalt som man blir galen på. Men det kanske är det som är meningen.
Slutet gott. Något annat vill jag inte vara med om när jag har semester...

I snösvängens tidevarv.Snöröjarna har inte hunnit med verkar det som. Dessutom så har någon glömt sin cykel.

Ensam kundvagn sökerEnsam kundvagn söker? Ja vad söker en ensam kundvagn efter? Vad gör han eller hon eller kanske den här, mitt inne i stan. Verkar komma från ICA av färgerna att döma. En bra bit till Ica härifrån. Verkar jobbigt att handla med kundvagn idag i all snön så vi förstår att kundvagnen inte orkade längre.

Tycker lite synd om kundvagnen.

Ingen rea inte.Nu hade Herta tänkt och göra en reinvestering gällande morgonrockar och hade efter något års längtan hittat denna kanske lite väl långa men med en underbar kvalité på halvlilla butiken här i stan. Herta skyndade in på Mellandagsrean(?) för att kolla om denna var nedsatt.

Herta kan berätta att det var den inte. Tyvärr!!!

ShoppingdagsNu tänker Herta åka in till stan en sväng för att kolla läget. Kanske ett cafébesök kunde vara trevlig för mej också en dag som denna.


Nya vännerLäser Aftonbladet i går. Där kan vi läsa om hur facebook hjälpt till att knyta kontakter, hålla kontakter lättare vid liv och kanske ( min reflektion) hitta gamla vänner som vi inte haft kontakt med på länge.
Hur är detta för Dej?
Har facebook varit hjälpsamt med detta?
Använder Du facebook?
Är Du inte med, av någon anledning osv?
Hur tänker Du om fejjan?


ÄnglagårdIkväll har det hänt. Sonen och jag har varit och sett den senaste Änglagårdsfilmen. Vi får följa när Fanny kommer tillbaka till byn där gården Änglagård låg. Vi får möta de olika karaktärerna igen som vi lärt oss att älska. För en stressad nutidssjäl är de långsamma kamerasvepen längst med den västgötska myllan, så att vi alla hinner med och hinner att tänka och reflektera under tiden, helt otroliga. För alla oss som har rötter i den svenska myllan och i det gamla bondesamhället blir det också extra tydligt att det som filmen benämner och får oss att tänka till om, människors inskränkthet, ryktesspridningen som för så mycket ont med sig, ounsamheten osv faktiskt finns kvar hos oss och människor vi kanske känner även om många av oss i tanken har lämnat. Vi tror i alla fall det. Den påtalar också vikten av att vi alla har rätt till och skall försöka ta tillvara förändring och försöka möjliggöra detta där så är nödvändigt, för vår egen skull.

Det blir så tydligt att Colin Nutley har kärlek till människor och i sin beskrivning av dessa. Tack för att Du kan beskriva oss för oss på ett så omsorgsfullt sätt.


Vardagslivets trivialiteter eller inteHerta åkte som sagt in för att hämta biljetterna. Öster är just nu hopplöst med snövallar men hon trängde in sig bakom halvägs i en snöhög. Väl ute och i bilen för att köra i väg så kom ett par gående( syns inte på bild)
Det var man och kvinna, båda runt 30 kanske eller möjligtvis lite drygt. De ser glada ut, skrattar och språkar med varandra medan de tittar på varandra. Hon bär en papperspåse från en av stadens butiker längre ner på väster. Hon har påsen i ena handen och i den andra handen, där har hon en liten kartong.Paret som kommer promenerandes bär alltså på en kartong med bakelser, en liten kartong. Eller kanske något annat som ryms i "den lilla tårtkartongen". Undrar vilken sort de köpt? De ser glada ut och de ler mot varandra. Är det inte det som kallas vardagslivets trivialiteter. Att göra inget speciellt. I och för sig de har shoppat och köpt bakelser men i alla fall. Att göra något, umgås litegrann och ha det ganska bra tillsammans med någon?

BiljetternaNej nu åker jag och hämtar biljetterna!

Snöskottning pågårHerta har just inkommit från dagens (förhoppningsvis enda) snöskottning) . Det gäller att skotta rätt. Efter en stund dök sonen upp medelst snösläden. Jag gillar inte snösläden! Med nysnö går det an men annars...Herta föredrar en vanlig snöskovel.


Ibland, om kroppen håller är det roligt med snöskottning. Däremot om formen inte är 100% och om snön vräker ner och vår trottoar inte hinns med, då är det inte kul Uppfarten är en sak. Den berär bara oss men resten.
Det skulle vara kul i dessa lägen med denna produkt.Mitt i vintern vill vi ofta ha en sån. Men dom kostar! I alla fall så är de slut mitt i vintern utom de som är mindre bra...och billigast förståss. Vi brukar konstatera att det snart kommer en vår med snösmältning och kaffe på altanen osv...


Vad betyder snöskottning för Dej?

Höga läsarsifforI går hade jag ovanligt många läsare. Ja egentligen har jag aldrig haft så många. Undrar om många bloggare/surfare "vilade" framför datorn då.

Bio ikvällNu har jag bokat bio ikväll för sonen och mej. Ser fram emot detta. Kul!

Korvkrubba i juletid


Har nyligen tittat in hos Inga och sett hennes skrivning om en lite speciell julkrubba? Titta in till henne och kolla själva. Kanske är jag lite för konventionell?


Julklappsbyte?Annandag jul brukar för många vara den stora julklappsbytardagen. Hur tänker Du göra senare idag? Tänker Du byta några julklappar? Hemma
Hos oss byter vi väldigt sällan paket? Om någon storlek på något klädesplagg är fel eller så möjligtvis. Kanske tillhör jag dem som tycker att man skall försöka använda det man får.
Hur gör NI andra?

För en sörlänning?När det är så mycket snö blir jag så sugen! Ja faktiskt. Jag skulle vilja ha en egen spark och köra omkring med. Fast det kanske är väldans onödigt? Eller? Jag vet hur man kör och åker. Tycker att våra vintrar även här nera är så snörika och så snubbelrika.

Sitter här och tänker på roliga saker...

Varma mackor på 70-talsvis.Det är inte fel, inte alls fel, med varma skinkmackor på 70-talsvis. För skinka det har vi massor av fortfarande.
Har Du några förslag på vad vi kan hitta på mer, av julskinkan menar jag?

Prins Daniel har talat.Prins Daniel har talat. Detta på en kvällskonsert i Ockelbo kyrka dit han gick med några kompisar samt Säpokillar. Han höll ett sjuminuter långt tal med huvudinriktning kärleken till hembygden samt tack till samma bygd. Och tänk inga journalister var där. (Bilden är vänligt lånad från Expressen idag)

Juldag - vilodag!Juldagslunch
Slappande på em
Em kaffe
Lite bloggande
Samtal med sonen som pluggar.
Mannen samtalade med mej som bloggade.
Sonen som telefonerade - hemvändarkväll ikväll för stadens ungdomar.
Funderar på om jag skall fortsätta med senaste boken eller ikväll?
Mannen kommer ner för att brygga Thé


Skidande barnmorska räddade förlossningVissa delar häruppe i Nord är fortfarande insnöade. På Bornholm väntades en kvinna föda och den barnmorska som skulle hjälpa kvinnan fastnade i snövädret. Försvarets bandvagnar skulle hjälpa henne men fastnade också. Vad hände då? Jo en annan barnmorska tog fram skidorna och skidade till kvinnans hjälp. Hoppas hon får någon form av hälsotillägg för denna utryckning.


Vovven räddade husse i arla morgonstund.Idag var det en man som skulle rasta sin hund vid 07.oo tiden i centrala Nyköping. En gosse i rånarluva försökte överfalla mannen och ta hans plånbok. Ett antal människor debatterar nu denna händelse friskt på SN.se Hunden passade då på att bita rånargossen i armen, vilken flydde fältet när han fick ett bett i armen. Klockan sju på morgonen?

Eftersläntrande jultomte.Helt plötsligt dök han upp. Jultomten. Kanske en dag försent, kanske inte.Han verkade att vara vid god vigör. Herta hann knappt ta en bild eller två trots att hon hade kameran startklar i närheten.

Juldagens damlunch?Hemma hos oss har vi alltid haft en hälsosam tradition. Traditionen är bördig från Hertas föräldrahem. Den består av följande:

Lutfisk ( I forna dagar, som nygift lutade Herta själv av Långan)
Kokt potatis
Pepparrotssås
Gröna ärtorSom sagt, en portion lutfisk, kokt potatis, gröna ärtor och pepparrotssås. Till detta serveras svagdricka elelr julmust.Och sen efterrätternas efterrätt, Ris a la Malta. Hos Herta serveras denna alltid med hallonsylt.

Kan kort nämna att mannen idag benämnde denna rätt, väldigt kärleksfullt måste jag nog nämna som Juldagens Damlunch?

Julmat hit och dit.Julmat hemma hos Herta.
Stenslungad brysselkål. NYTT för i år.Årets julskinka.
Sill och gravat

Sylta, kalv och kalkon

Kalvsylta och presssylta av kalkon. NYTT för i år från Rinkeby slakteri.


MInifrestelser, frestande goda!

MinifrestelserMorotskaka ( NYTT förra året)

Inte blir det någon riktig julmåltid utan svagdricka och julmust.


Lutfisken i ugnen

Lutfisken i ugnen

God Fortsättning på Er allihopa!
Dags för Juldagens lunch vilken kommer att bestå av lutfisk, potatis och ärtor. Till detta serveras i Hertas hem pepparrotssås. Herta vet att i vissa hem väljer man i stället vanlig vit sås eller senapssås. Dock intge hemma hos mej.

Givetvis kommer det att bjudas efterrätt också. Här tar vi tillvara gårdagskvällens risgrynsgröt och serverar därför Ris a la Malta.

I bokhandeln på hörnet...I bokhandeln på hörnet köpte sonen sin mammas julklapp, en CD med en gospelgrupp jag alltid gillat. Under studietiden för länge sedan lyssnade jag på dem lite då och då. Hade klasskamrater som var med i gruppen osv.
Roligt var det att få den senaste CD:n. Skulle vilja höra dem idag live och höra hur det låter nu. Är det konsert i Örebro så meddela mej...

Ingen midnattsmässa i år.Det är Julnatt. Härhemma har vi varit dunderförkylda så den traditionella midnattsmässasn blev inte  av i år. Trist. Just midnattsmässan vill jag inte vara utan. Istället firar vi här hemma och tar det lugnt. Vi måste ju ut i skidspåret snart. Förkylningen får inte vara länge


|

O Helga Natt
O helga natt, o helga stund för världen,
då gudamänskan till jorden steg ned!
För att försona världens brott och synder,
för oss han dödens smärta led.
Och hoppets stråle går igenom världen,
och ljuset skimrar över land och hav.

Folk, fall nu neder, och hälsa glatt din frihet.
|: O helga natt, du frälsning åt oss gav. :|

Ty frälsar'n krossat våra tunga bojor
Vår jord är fri, himlen öppen nu är
Uti din slav du ser en älskad broder,
och se, din ovän blir dig kär
Från himlen bragte frälsaren oss friden,
för oss han nedsteg i sin stilla grav.

Folk, fall nu neder, och hälsa glatt din frihet.
|: O helga natt, du frälsning åt oss gav. :|
En riktigt God JulEn riktigt God Jul önskar jag er alla!


Minifrestelser och griljeringen klar.

Minifrestelser för första gången hemma hos oss.

Nu är det kväller och dagens uppgifter börjar bli klara.

Minifrestelserna är klara.
Julskinkan griljerad
Granen inburen, avsågad och klädd.
Mat tilllagad två gånger fast den ena av sonen ( tack!)
Damsugaren jobbat tillsammans med sonen.
Torkat golv
Strykt juldukar (lite kvar)
Diskat, diskat och diskat.
Sista matinköpen klara


Kvar till i morgon:
Slå in paket.08:or och vanligt folks filmtittande.Även denna jul är det premiär på nya filmer. Medan Herta fixade i köket nu på fm lyssnade hon på ett program)( egentligen på flera stycken) på P1 där man hade reccenserat ett antal filmer bl a Änglagård och Narnia. Änglagård hade man inte mycket till övers för. Man sa att det var en beskrivning av ett trångsynt Sverige som inte längre existerar. Folk hade koll på varandra, pratar om varandra och ligger med varandra? Herta har inte sett filmen ännu. Det är premiär i morgon.  Sverige är inte så som filmen beskriver sa man i Kulturprogrammet. Skitsnack! Tror jag visst att det är. Vi har ett svenskt hedersbegrepp hur vi skall vara, bara det att vi inte använder de termerna av heder. Vi använder andra ord. Vi skall se filmen, förmodligen på Annandag Jul.

Man pratade om Narnia också. Herta har läst böckerna, ja det mesta som C.S Lewis har skrivit. Hon gillade hans böcker en gång. Man beskrev Narniafilmerna som ett sagoland. De två första filmerna var bra sa man  nu så har de tappat stinget. Nu handlar det mest om godheten och det onda har försvunnit( ungefär citat) Sen konstaterade man att författare Lewis var kristen vilket förklarat hans syn och även varör denna senaste film är som den är. Det är för mycket godhet i filmen avslutade man Narniareccentionen med?

Dyngförkylning och stendöd bil
Mannen har varit dyngförkyld ett par dagar. Egentligen var det hustrun som inte hade vett att vara hemma från jobbet i förra veckan. Hon vet att hon skall gå hem innan hon börjar hosta. Då går förkylningen över ganska snabbt. Nu skulle en kollega bli ensam. Det går ju inte. Det  är bara att gå till jobbet med följd att kraxandet å det hemskaste ökade lavinartat. Hustrun har nu blivit jätteförkyld men är på benen. Hon har smittat mannen. Han är inte på benen. Han går hör och hostar iklädd sin gamla morgonrock. Han är bekymrad av två skäl. Han skulle vara ledig idag för fixning samt julklappsinköp. Varför fixar karlar sina paket sista dagarna? Verkar både stressigt och dumt.Hustrun försöker med:
- Jag tycker inte att Du och jag behöver ha några julklappar. Vi skippar dem.
- grymt grymt, svarar mannen. Det går inte.

Därefter följer han efter sonen när denne går in i badrummet.
De stänger dörren efter sig. Sonen åkte senare in till stan enligt sin planering sedan tidigare.

Hustrun gick senare in i badrummet i ett annat ärende och upptäcker att hennes Armani Diamondsflaska som är nästan slut står på bänken. Förmodligen har jag blivit förvirrad och lyft ner denna fast jag mej veterligen inte använt den på flera dagar och jag tror inte den stod där i morse heller. Förmodligen är detta det som vanligtvis kallas hjärnsläpp?

Två trista saker i dag alltså:
1.Gyngförkyld man
2.Stendöd diesel


Skickliga yrkesmän - i samhällets tjänst.Det finns några yrken jag beundrar mer än andra. Jag är glad att vi har några som vill och som törs. Jag pratar alltså om alla de som vågar sig upp på våra tak te x nu i vinter när det skall skottas, kapas istappar mm. Så här såg det ut på Östra Storgatan när jag passerade med bil tidigare idag.


Tävling

Tittartävling

Så här dan före dan före dopparedan behöver NI något att göra.
Frågan är enkel och är till för att lösas.

Vad ser man på bilden?

Hos Herta tävlar man för äran. Kom igen och gissa och lycka till!

Förberedda kassar stressar inte.

Idag var jag inne på en livsmedelsbutik belägen inte så långt ifrån mitt jobb, Anledningen till mitt besök där är att här kan man finna en av de godaste apelsinjuicesorter som jag känner till I en glasflaska (tillåtervinningen förståss) säljer man en jättegod juice med fruktkött för ca en tia.. Ja jag vet man skall inte köpa i glasflaka men vi köper väldigt sällan juice, har inga minderåriga barn hemma som formligen häller i´sig och kan därför unna oss detta. Den 'är bara sp god.

När jag betalt mina varor i kassan så ser jag en dam dryga 75 år som just packat ner i sin shoppingvagn och förbereder sig på att ge sig ut i alla minusgraderna. Damen ifråga kommenterar när jag passerar henne att jag har lärt mig planera som alternativ till stress?
- Gör jag. sa jag?
-Jodå, jag ser sån´t , säger damen. Hon berättar att hon stått en stund och tittat på folk. Bl a så förbereder jag i kundvagnen med tomma påsar och plockar metodiskt ner i kassarna allterter som säljaren slår in varorna i kassan...?
Vi står och pratar om julstress. Damen ifråga skulle fira ett barnbarn senare idag.  Hon hade i arla morgonstund förberett paketinslagning och vad hon skulle ha med sig.

Så bra då!

Vill Du ha en prinskorv?Idag har Herta handlat ytterligare julmat. Turen stod till prinskorven och denna inköps oftast på Magnus Kött & Vilt i Nyköping.
Egenhändigt tillverkar korv. Smakar gott och känns bra att handla på detta ställe.
Ungefär samtidigt med Herta kom en liten gosse, ca 5-6 år och hans far in i butiken. Sonen gick fram till disken och verkade vilja sondera terängen. Magnus på butiken hällde ner en rejäl säck med prinskorv och den lille gossen fick stora ögon.
-Pappa, pappa kom och titta.
Prinskorvsäljaren: Vill Du ha en prinskorv?
Den lille gossen skiner upp ytterligare.
-Ja tack.
Under mitt besök och väntan därframme fick den unge gossen fyra förfågningar om korv. Pappan konstaterade att det var väldigt bra service på detta företag.

Undertecknad var där för att införskaffa familjen dels prinskorv och dels revbensspjäll, det sistnämnda främst till mannen.
Frågan var nu hur mycket korv som skulle inköpag. Herta passade då på att informera säljaren att förra året fick jag åka och köpa mer då den korv jag först hade köpt hade ganska hastigt försvunnit i kylskåpet. Säljaren tycktge detta var ett intressant fenomen. Hon hade dock en lösning på problemet. 

- Du skall ha dels den ´prinskorv Du skall börja servera till jul och dessutom en gnagpåse med sådant man får äta innan. Vilken bra idé. Jag fick nu två påser med särskilt tillsägelse att gömma undan den stora påsen.

Detta ställe, Magnus Kött & Vilt i Nyköping kan jag varmt rekommednera!

Ambrosias julbord ikväll

Idag har vi ätit julbord, igen. Denna gång på Ambrosia eller som alla vi gamla Nyköpigsbor sa förr i tiden, Domusrestaurangen.
Herta har idag riktat in mig på den gravade laxen och sillen samt diverse ägghalvor med gott ovanpå.
Bara så att NI vet.

SJ sj gamle vän


Nu har sonen stått och väntat på Södertälje syd, denna metropol närmast norrut. Ett ställe utan några speciella faciliteter kvällstid. Strax innan 22.14 tåget kom så meddelades det att en taxi skulle komma till de väntande. 22.14 tåget kom och de klev därför inte på. Nu väntar de på taxin...

Sonen har meddelat att han är så hungrig.

Han mor sitter och väntar och hade önskat att han klivit på tåget som de alla väntat på.

Härliga vinter!
Vilken kväll! Det har snöat hela dagen. Nu har vi 8 minusgrader. Lagom kallt. Ok bilarna får inte fäste och det är halt. Men för oss som inte är ute och kör. Snöskottning har stått på kvällens program. Ja jag vet jag har varit hemma idag, kompledig, inte sjukskriven. Jag har inte skottat mer än på trappen lite. Mannen har skottat allt annat och då menar jag verkligen allt annat. Vi har massor, två trottoarer där den ena är lång. Och sen uppfarten och från denna gången in till huset.
Förresten säger ni "trappen" eller "bron"?Grannen är också ute och skottar. Han har sin grabbi 7 årsåldern ungefär med sig som benäget bistånd med egen skyffel. Inte så många andra är ute nu på kvällen. När jag ser grabben hans så tänker jag på hur det var för dryga tjugo år sedan. Vi bodde i radhuslängan. Den där vi alla hade "gata" och inte trottoar vilket innebar att snössvängen tog gatan men vi hade vår lilla uppfart att skotta och tomten var ganska liten så snön fick inte alltid plats utan man fick släpa bort snön med snösläden. Alla var ute, gammal som ung och det var lite mörkt men gatbelysningen lyste mot snön. Jag minns detta som fina minnen från en härlig tid.

Är snöoväder värre idag än förr?Varje dag jag öppnar Aftonblaskan på nätet, nu under den senaste tiden så varnas det för SNÖOVÄDER OCH ISKYLA. Mín fundering är, är det kallare i dag än för 30 år sedan och är det svårare och mer farligt att ge sig ut på vägarna idag än tidigare. Jag tycker, som tyvärr följer olycksstatistiken, att det är mer dödsolyckor och allvarliga olyckor idag inkl avåkningar eller?

Tidigare i livet, på 1980- och 1990 talet åkte jag mycket bil. Jag pendlade med en gammal bil i flera år, mellan 4-8 mil åt ena hållet, och sen hem igen,varje dag.
Vi var uppe i Jämtland varje vinter. Jag minns en gång när det var ca jättekallt härhemma när vi åkte. Kanske 25-30 grader men vi åkte. Det gick bra. Jag eller någon mig närstående har aldrig kört av vägen. Jag tokkör inte.Men jag blir jättestressad av dessa nyhetsrapporteringar där de uppmanar folk att stanna hemma. Speciellt i 08 distriktets tidningar. Jag försöker intala mej att det är journalister som inte varit utanför tullarna och vet så mycket. Kanske med sommardäck. SKulle min teori vara sann så är det fullständigt livsfarligt att köra bil, kanske inte bara pga min körning utan pga oerfaret folk som blåser på, kör och har sig.

I perioder så bojkottar jag Kvällstidningarna på nätet dvs Aftonblaskan i första hand. Expressen har jag slutat läsa. Där skvallras det bara, tyvärr.

Vi har några resor att göra denna jul och nyårshelg. Inte kul!

Host & kraxIdag borde jag ha gjort viktiga saker på jobbet. Jag borde ha storhandlat inför julen i kväll och jag borde ha fixat hemma medelst städning och annat därefter. Uppfarten skall skottas.

Men det blir inget av med detta inte. Herta är förkyld och det bara fortsätter och hostar på.

Så här sitter jag och slumrar. Tur att Malou von Sivers finns när man är sjuk och hemma på förmiddagarna.

Shopping bränner kalorier
Vi skall inte vara oroliga för att  vi inte hinner träna och förbränna kalorier före jul och under helgerna. Enligt  denna artikel i aftonblaskan att döma så förbränner vi t ex 500 kalorier på att springa ut och leta julklappar samt annat vi behöver inför helgen, bland alla andra människor.

Nu vet vi det!


SkinkvalNu kommer vi till den för den stundande helgen viktiga frågan´. Vilken skinka skall jag köpa? Förra¨året hade jag en idé om närproducerat helt igenom. Jag köpte en skinka på ett slakteri i närheten. Skinkan såldes i färskt skick dvs jag fick göra hela jobbet själv.

I år har jag ingen lust till detta...fast jag borde väl.

Vad köper Ni för skinka? Har någon kollat testerna? Vilken är bäst?

Bullar, bullar, stora bullarHemma hos oss då är det inte vilka bullar som hellst som gäller utan vi pratar stora bullar. Bara så Ni vet.

Släkten följa släktens gång...
Igår skulle bli en dag då vi skulle göra ungefär följande:

Damsuga
Bona golven
Handla lite
Ev kvarvarande julklappar
Juldukarna
Baka något
Ta det lite lugnt då vi alla härhemma är dunderförkylda framförallt HertaTelefonen ringer tidigt. ´Nu har en gammal fd ingift släkting somnat in på morgonen. Eller kanske säger man inte fd men i alla fall. Då de anhöriga finns på annan ort blir Herta naturligtvis delaktig i detta. SJälvklart javisst och dagen får ett annat utvecklande...


Vart har alla juldukar tagit vägen?Har just kommit ned ifrån vinden. Det finns en viktig frågeställning just nu:
Vart har alla juldukar tagit vägen?

1.8 mille när jag dör.

Idag ringde telefonen mitt under eftermiddagskaffet. Herta hade satt sig i lugn och ro i fåtöljen tittandes på nån skitfilm på Tv tillsammans med kaffet. En dam presenterade sig som repr för ett försäkringsbolag som fanns i 27 länder som hade som sin specialité att försäkra människor för olycksfall som resulterar i död. Under förutsättning att jag låter försäkra mig till en kostad av 60 .- per månad erhåller jag ett större belopp vid plötslig oförutsägbar död. Inte heller krävdes någon hälsodeklaration eftersom deras försäkring inte hade med hälsa att göra utan mer plötsligt dödsfall.

Om mannen och Herta tog en försäkring var för sig á 120:- per månad erhålls 1.8 mille om vi dör samtidigt i nån tragisk händelse.

Kanske något att grunna på så här mitt i allt annat innan jul...Varför åkte mannen så tidigt till jobbet?"Jag hörde att klockan ringde. Det var tomt bredvid mej i sängen, alltså hade mannen redan stigit upp. Hans morgonrock låg slängd över sängen.  Klockan stod på 05.05. Vad tidig han var tänkte jag. Kände mej konstig yrvaken. Jag gick upp. Ropade på mannen utan att få svar. Det var tänt i hela huset. TV:n var på. Jag ropade en gång till. Inget svar. Jag blev lätt orolig. Vad konbstigt. Hade mannnen åkt till jobbet så tidigt utan att väcka mej? Hade det hänt någonting? Jag gick halvt sovande ner i källaren. Ingen man. Ut  i garaget via källaren, Ingen där heller. Jag gick upp igen och tittade en gång till innan jag fortsatte en trappa upp. Kanske en tidig dataidé tänkte jag och hoppades ha hono sittande i arbetsrummet. Ingen där heller. Kanske han gått ut och hämtat tidningen. Ytterdörren var låst. Konstigt! Nu blev jag ordentligt orolig. Var var mannen någonstans?  Hade någonting hänt någonting...tänkte jag...vi som är i hjärtinfarktåldern mm. Men han fanns ju ingenstans. Hjärtat började slå allt fortare. Jag kände mig konstigt npg inte helt vaken heller. Skall jag gå ut och titta ordentligt tänker jag och går mot ytterdörren. Precis när jag skall ta tag i handtaget till ytterdörren så öppnar sig dörren samtidigt som någon låser upp dörren. Mannen kommer in genom dörren tillsammans med sin arbetsportfölj.
- Var har DU varit säger jag.
Han tittar förvånat på mig.
- På jobbet säger han.
Då börjar jag att förstå. Jag gick hem från jobbet idag ( egentligen igår men då fungerade inte blogg.se för uppladdning´mm) vid lunchdags för att jag var genomförkyld och behövde vila. Var tvungen att vara på jobbet nästa dag dvs idag. Därför gick jag hem och somnade och sov rejält rejält må jag säga.
Mannen fortsätter:
- Jag har ringt. Du har inte svarat i telefon."
Tfn ringde alltså senast 17.05. Jag hade i´min yrvakenhet trott att klockan bara var 05.05.

LunchhandlingÄr hemma och kurerar mej ett par timmar på em idag via komp. Åkte hem via den livsmedelsaffär som fanns närmast där jag befann mig på fm idag. Min matlåda fanns på jobbet och ´den får bli min mat imorgon. Eftgersom detta otroliga intresse numer verkar finnas för föremålen på bilden ovan så tog jag en bild. Kan berätta att en burk inköptes till jul, nyår och trettonhelgens begivenheter. Men inte äta innan jul. Nej det skall vi inte.Innehållet sett uppifrån som ett förtydligande.

Mandelskorpsdags.Ikväll är det dags för mandelskorpor
.


Torken i ugnen.Nu skall det kvällsfikas. Knäckemacka och till dagens ära på denna gravad lax mm. Bara så Ni vet.
Leilas Rocky Road
Det går en löpeld genom Sveriges folk. Frågan är, är vi för eller emot? Kommer vi att fixa till Leilas Rocky Road till denna julen. Jag tycker detta vägval är svårt. Jag hade absolut inte tänkt mej detta. Tänk så mycket sött och fett den innehåller. Så mycket onyttigt och ohälsosamt. Inte vill vi ha detta när vi kan baka skorpor att intas med en kopp thé och kanske en god ost...marmelad...nej inte marmelad.

Hur kommer Ni att göra så här i den sista delen av adventstidens alltmer bråda dagar? Kommer Du att ge Dej hän? Är DU för eller emot Rocky Road?

Ps Bilden är lånad från TV 4:as hemsida.

Jultema på Kompaniet.

Närmaste arbetsgruppen träffas på Hotell Kompaniet ikväll.
'
Första tallriken
Janssons frestelse...
Jansson
Fråga: Vem skulle ha dessa tre skumtomtar?
Ostkaka
Herta har efter denna kvällens utgång ännu inte ätit några skumtomtar i år. Det tycker jag kräver en prestation.

Favvomust till bunkring

Nu har min favoritjulmust kommit. Här skall bunkras.

Legkrav på ettåring!

Legkrav på ettåring för att hämta presentpaket på posten.
Idag är Herta kompledig på fm pga lite privata angelägenheter. Hon passar på att läsa lokalblaskan extra nogrant innan hon beger sig iväg på sina förehavanden. På familjesidan fanns denna lilla artikel. Samma ämne belystes i en kvällsblaska för några dagar sedan.
Är det inte klokt vilka regler det finns? Vi har väl i alla tider skickat kort och paket till små barn. Det är roligt att få något och barn behöver inte bli så stora innan de fattar att de får post och paket, hur detta funkar när postbilen kommer och att mormor har skickat något roligt. Nu behöver vi alltså leg till våra små späda barn för att de skall kunna lösa ut paketen.
Pinsamt posten.

Saffransbiscotti

Idag är Herta i baktagen en stund av kvällen. Dagens tema är Saffransbiscotti, ett recept hittat hos Tasteline.
Herta torkar nu skorporna i ugnen. Hon är mycket nöjd.
I morgon hinner inte Herta med något julbak. Då skall hon ut på trevligheter...

Söndagskväll innan natten tar vid...

Idag har vi haft en undebart solig vinterdag. 10 minusgrader som vanligast. En dag som lockat till lite av varje.
 • Baka lussekatter
 • Putsa fönster (insidan)
 • Hänga upp julgardiner
 • Bjuda svärfar på eftermiddagskaffe med färska lussebullar
 • Flytta över bilder mellan datorer
 • Fixa i tvättstugan
 • Städa
 • Stryka röda dukar och annat kul
 • Slappa
En sväng till affären när vi ändå var ute i solen. Hade mannen med och han bar kassen enligt Hertas plan.
Bilden föreställer en matkasse och del av min man.

Presentförslag någon????

På fredag i nästa vecka skall jag på en höstavslutning i ett sammanhang. Min uppgift är att hitta en lämplig present till en man runt 40 som skall avtackas för allt han har gjort i många olika sammanhang. Och det är verkligen allt. Presenten skall hålla normala regler för gåvor alltså 300:- tror jag. Jag behöver alla förslag som jag kan få. Jag har lagt ut detta på fejjan och fått några förslag men jag behöver fler.
Så snälla hjälp!

Så gammal blir Du?

Här kan Du göra Expressens test, Så gammal blir Du. Själv skulle jag bli 82.9 år. Hyffsat ok. Hade kalkylserat med 76.

Misslyckande på Tradera!!!

En ointresserad person har bjudit på mina obetydligt oanvända Eccoskor i herrmodell. Han ringde för en ett par veckor sedan och vill ha ett annat kontonummer för han kunde inte betala in via personkonto. Inga pengar kom. Jag skickade påminnelsemail. Inga pengar kom. Idag ringde Herta till honom. Han hade först som ursäkt att han inte kom ihåg exakt när han betalade in pengarna. Sedan när jag ville att han skulle kolla detta kröp det fram att han inte hade betalat. Han hade köpt ett par andra skor på Tradera men dessa passade inte så bra.....han ville nu betala in pengarna till mej istället om det  var så att han skickar tillbaka de andra skorna. Men se nu har Herta  tröttnat. Här kommer inget paket att skickas inte. Antingen lägger jag ut annonsen igen eller så lämnar jag  in skorna på Frälsis eller nå´t.
Slöfocken från 026 området skall inte få dem. Ibland kan Herta få nog. Jag önskade honom vänligt en skön adventstid och en God Jul i alla fall. Men inga skor.

Kusiner är man rädd om.

Idag tänker jag  på min  barndom , när jag för första gången hörde talas om Islam, jag tror det var på tidigt 70-tal. Min morbror som arbetade med biståndsarbete berättade om människor som hade en muslimsk tro. Jag hörde honom också säga att vi är kusinfolk, vi har samma Gud. Det finns bara en. Kusiner är släktingar som man är rädd om. Man lever sida vid sida tillsammans oavsett vilken gren av Guds folk vi tillhör.
Det är djupt tragiskt, det som hände i Stockholm igår. Visst funderar vi självklart varför?

Kameradamen har sett Ulla Skoog.

Så var det då dags.Två timmar höll de på. Ulla Skoog är bara kanon! Vi fick som sagt plats med vårt sällskap( svägerskan som fyllt jämt och hennes man vilken idag två timmar före utsatt tid byttes ut mot deras dotter som var hemma med familjen i stan...maken hade åkt på någon defekt och kunde inte närvara)
På första raden satt vi. Herta tänkte; detta är en present, en gåva och en gåva måste vara minnesvärd och måste bara vara bäst. Givetvis började hon föreställningen med att desinficera händerna och hälsa på oss fyra som var de enda som av någon anledning satt på första raden. Vi fick presentera oss. Ulla fortsatte sedan att fråga oss och ytterligare ett antal personer om var vi kom ifrån. Fanns det några från Norrland och mannen med syster fick berätta om sitt ursprung.  Svägerskan fick ta en ton och tog ett par stycken vilket var fel sa Ulla.l En person längre bak i salongen tog en massa bilder. Ulla reagerade på detta på samma sätt som allt annat hon konfronterade oss med. Jag tänkte en halvtimma senare att nu tar jag upp kameran men det gick inte...hon tog hand om den för hon ville inte komma på bild i en hemsk vinkel. Hon sa det glatt och trevligt men man vet ju inte...Hon kallade mej sedan för "kameradamen".
En man i publiken på andra raden fick sjunga en sång med mikrofon.
Extranumret är från förra showen, föredraget inför jordens undergång av Medborgarskolans Irma Geddon med hoppfull allsång var galet kul trots sammanhanget. Viktiga sånger fick vi också höra och pianisten var kanon.
Efter två timmar var föreställningen slut och som vi skrattat.
Efter detta vårt skrattande gick vi till fika och käkade. Nytt för mig en helgkväll på Fika men så trevligt det var. Lagom långt mellan borden vilket innebar att vi inte hörde vad man pratade om vid andra bord, däremot vid vårt som hade turen att bli ett fönsterbord hörde vi allt vad alla sa.  Fika är ett jätteysigt ställe - gå dit!

Hoppas det funkar!

Herta och mannen har varit in till stan. Vi började leta kjol men engagerade oss ganska snart i jeans till mannen glatt påhejadet av positiv säljare vilket ledde till gott resultat. Mitt i provningen såg Herta Anne som verkade vara fri från skumtomtar just nu. Däremot hade hon en annan mera fredlig tomte med sig? Hoppas hon kommer att klara detta.
Nåväl vidare på jakten så gav jakten resultat. Den resulterade också i paket till sonen på samma affär som där mannen hittade jeansen och där paketet kommer att hitta sonen.
Det kommer att fungera ikväll.

Idag

Nu måste jag sätta igång.

Försmak på lucia...
Nu är det snart lucia. Vi började lite på detta tema idag. 1. Varför äter Du lussebullar?
 2. Hur länge tycker DU om dem under julhelgerna?
 3. Äter Du upp alla bullarna eller blir några påsar kvar i frysen?
 4. Hur mycket saffran tar Du till en halv liter vätska?
 5. Några specialrecept hemma hos Dej?

Ulla Skoog och Trond Lindheim

Svägerskan fyllde så passligt jämt i somras och skulle då erhålla lämplig present.Efter idog fejjankorrespondens med hennes dotter fick jag veta att förslag ovan skulle troligtvis vara kul. Ulla och Trond passerar så lämpligt vår stad denna helg. Jag ser fram emot detta alldeles väldigt mycket. Hur de andra ser fram emot detta vet jag inte. Jag vet
t ex inte hur min man ser fram emot detta? Eller hur svägerskans make ser fram emot detta? Jag har också tillsett att vi kommer att få en intressant plats i lokalen...

Bekymrade bloggvänner

Bloggvännerna Anne, Selma, Carina och Mia har alla olika synpunkter på Hertas ev upphandling av en kjol inför morgondagens begivenheter. Nu var det så här det gick till.
Herta tog sig först in på Wedins sko för att kolla på eventuella läderstövlar om det nu heter så idag. Det heter säkert något annat piffigt. I stövelväg äger Herta nämligen bara sina kära älskade näbbisar. Äsh det fanns inget snyggt under 900:- så jag gick vidare.
For in på Kapp Ahl och in i provhytten. Ut igen då kjolen satt bra men hade som ända skillnad från Hertas andra kjolar att den inte hade begravningslängd. For vidare in genom några dambutiker utan resultat och kom till Åhlens där jag provade en svart i plysch vilket kunde vara en medelväg, tänkte Herta. Den ena storleken satt som ett ålskinn och nästa storlek krävde mera mat i magen först någon vecka innan...
Hoppade in på Sundbergs en sk damklädesbutik med kvalité. Några kjolar hade lite annat utseende dvs inte som vanliga svarta dylika utan med lite dragkedjor och fickor samt sömmar med kul placering. Tyvärr lite för stor och storleken under fanns inte. Säljaren ( namnet på fd expedit hämtade storleken under men av annan kvalité, skönare och dyrare.) Denna kjol satt som gjuten på Herta.Men den var dyr...varför jag inte köpte den så där utan vidare och förmodligen inte sedan heller...men det hade varit så snyggt.
Hoppade in på MQ och rekade. Kan finnas något där men orkar inte prova mer idag.
Bara  så att NI vet.
Ps.Herta och Selma tycker att jag skall satsa, Carina och jag skall titta in på Axelssons och MIa konstaterar att jeans är mest bekvämt.

Peppis med grönmögel

Pepparkokor och grönmögelost til kaffet efter fredagsmiddagen.
Fredagskväll innebar ikväll hälsosam middag med torsk ( ja jag vet men idag får man faktiskt äta torsk) och kokt potatis med sallad med huvudinriktning tomater. Efter detta krävdes det något mer i de hälsosammas sammanhang. Vad vore då sämre en några peppisar med grönmögelost.

Kjolarna

Äntligen fredag. Pga alla arbetskvällar denna vecka slutade jag  en timma efter lunch. Härligt!
Av en icke helt onödig orsak behöver jag en kjol. Gärna svart. Men detta är inte det lättaste att hitta skall jag säga. Idag har jag tagit mej igenom ett antal provhytter och provat sammanlagt 9 kjolar. Hur känner Ni Er efter att ha provat nio kjolar? Förmodligen inte jätteallerta och redo att ta tag i all världens utmaningar, julbak och annat.
Inget som jag riktigt föll för. Jo en men där är det verkligen en prisfråga. Den satt skitsnyggt ( hoppas inga minderåriga läser detta för man får verkligen inte säga skitsnyggt).  Jag varken hinner eller har lust att åka till en större stad med mer möjligheter och val. Det finns två butiker kvar, kanske jag fixar det imorgon, kanske. Annars blir det gamla vanliga jeansen.
Ps. Kjolbilden övest har inget samband med texten strax under bildern. Däremot föreställer bilden en sk kjol.

Thé och köttbulle.

Idag har Herta köpt köttfärs. Väl ´hemma efter intagen middag, adventskalender och halv åtta hos mej satte hon igång.
Varför köpte jag så mycket köttfärs?
Jaha det var det. Som vanligt har vi inte tid och lust att fixa till runda köttisar men de brukar smaka hyffsat. Dags för nästa projekt.
Men först skall vi smaka.Lyssna på detta: Thé och köttbulle.

Utschasad!

Nu har jag jobbat tre kvällar i rad ( jag jobbar på dagarna också). Vettiga arbetsuppgifter som jag har haft lust med men i alla fall. Är helt slut. Jag vill för kännedom meddela att i morgon torsdag kväll tänker jag inte jobba.
Jag har ingen aning om vad jag tänker då men jag tänker vara hemma.
Jo tänk om man skulle rulla köttbullar....

Dataförbud med sladd på stamhaket.

En av mina mera flyktiga bloggbekanta skriver i dag i sin blogg om stamhaket Mekka på Östra Storgatan ( dit även Herta går lite då och då) i Nyköping. Jenny som hon heter skulle gå och fika och gör sin beställning varav följande episod börjar att utspela sig:
""  - Är det okej att jag använder uttaget till datorsladden?
- Ja. Men det kostar 20 kronor i så fall."
Fortsättning kan läsas genom att klicka på länken ovan. Jenny fick inte låna uttaget i väggen om hon inte betalade 20 kronor:- Detta var chefens uttryckliga önskan. Konstigt svar tycker jag. Eller vill chefen stanna kvar i det samhälle där vi inte hade våra sociala medier. Ville inte chefen att caféet skulle vara ett levande rum med rörelse och livsenergi. Uppenbarligen inte.

Seriöst med avslutningsinslag

Ibland kan det vara riktigt roligt att arbeta kvällar. När människor möts, när tankar delas, när ideér kläcks och när vi kommer vidare. Då är livet riktigt kul och det är en glädje att få vara med.
Ja ja ja. Nu låter jag så där igen.

Strutskorv till middag?

Kan man göra en middag av strutskorv och ägg ( läs omelett) + grönsaker? Herta är tidigt hemma idag( slutade 16.00) Hon skall tillbaka i tjänst snart.
Ps. Korven kommer från Stigtomta strutsfarm
Pps. Bilden är gammal så Ni vet ifall Ni tittat på datumstämpeln. Denna korv skall inte ätas idag alltså!

Vilken sorts glögg skall jag välja.

Skall bort i ett sammanhang snart. Jag förväntas ta med mej en flaska glögg. Vilken sort skall jag välja av allt som finns?

Jobbarkväll nr 1

i
Nu är första arbetskvällen denna vecka avklarad!
Ser just nu på adventskalendern, lite sent. Måste detta program fokusera på en Capricciosa. Jag blir alldeles vansinnigt sugen på detta. Jag vill ha en sådan nu!

Ljusslingornas tidevarv

Mannen och jag har gjort vissa lysinvesteringar idag. Det är alltid spännande att följa med på dessa planeringsinköp. Här skall det kopplas. Herta sa lite försynt att det skulle vara roligt  med en ljusslinga på baksidan, vi bor mot en gata liksom. Hon sa att det skulle vara trevligt med belysning där. Hon sa också att " jag behöver och vill inte alls ha en åtgärd" kring detta. Hon sa bara att hon tyckte att det skulle vara snyggt. Detta har dock föranlett att efter julmarknaden mm har vi farit vidare för planering och inköp av detta.
Det finns en del att välja på.
Hur mycket som hellst att välja på. Varför sa jag nu detta.

Mamma önskar sig en sån här

Käre son. Här kommer Din mors önskan till jul. Ett stativ till kameran. Ja förresten till olika kameror. Jag kan ha den i väskan och den tar lite plats. Jag vill ha den röda färgen, inte gärna blått eller gult. En lite lagom grej om man skall ta gruppfoton och annat och inte vill hålla i kameran eller vill ha hjälp  att hålla i densamma. Jag behöver ingen märkesgrej. Den här kommer att funka perfekt för mig.
Här syns de bättre. Det som är ovanför är kamerafodral och hör inte hit.
Och Du. I år önskar jag mig inte någon CD av Anna-Lotta Larsson ( det gjorde jag faktiskt inte förra året heller även om Du pluggar i en stad med en bok- och musikaffär värt namnet för sådant).
Var de finns: På Claes Ohlsson så klart.

Julefröjd


Idag begav vi oss till Prosten Pihls gård.
Körsång
Traditionellt stickat
Tomteslädar
Hårt och mjukt tunnbröd mm.
Innegården
Bönan i hörnan sålde sina godsaker. Vi köpte en liten förpackning.
Kan berätta att vi köpte denna förpackning. Den är plomberad och skall sparas till Jul. Chokladdoppat tunnbröd med apelsinsmak.
Mintkrisp fanns också.
Korngryn med fläsk
Inlagd sill i olika modechanger
Hemstöpta ljus
Alla Helgona kyrka
Istappar utanförProsten Pihls gård eller rättare sagt hängande på.

One Piece

Tittar på Söndagsmorgon idag och ser när Tilde de Paula tillsammans med "modemänniskan" tittar på vinterns mode. Mest handlar det om varma kläder. Först, innan kläderna plockar de dock fram den nya mysdressen " One Piece". Kanske det vore något för mannen till Jul? Vad tror Ni? Undertecknad har ju haft en studietid  för länge sedan då våra manliga studiekamrater inte så sällan gick klädda i vinröda och bruna mysdressar i plysch. Vill mannen gå klädd så? Han har aldrig gjort det och knappast sett en mysoverall på en karl, tror jag...

Prosten Pihls gård

Nu skall jag strax åka iväg på lite Julefröjd.

Min mammas gamla fårskinnspäls...

eller fårpäls som hon sa.
Min mor hade en gammal fårpäls eller fårskinnspäls som det kanske egentligen heter. Den inköptes på tidigt 70-tal, väldigt tidigt. Jag kom ihåg att den lämnades in till en pälsaffär, Atelje päls nånting på Öster i vår stad, varje vår för sommarförvaring. Pälsen har sedan många år funnits i min ägo. Den är varm och skön men den har ett problem som jag inte förstår hör ihop med pälsen i övrigt. Den är nästan för liten för mej fast storleken är min.
Jag funderar på om man kan bredda pälsen så att den får plats omfångsmässigt utan problem. MIn mor var tydligen något smalare än vad jag är själv.
Jag måste ta tag i detta projekt, kanske kolla med någon skräddare som kan hjälpa mej. Det skulle kännas skönt och jag vill gärna bära pälsen.

Shoppingresan

Som sagt. Idag skulle det ske. En massa damer i varierande ålder och några män befattade sig idag med en resa till Huvudstaden för en liten utflykt, läs shopping eller annat inklusive mat & fika.
Vi började förståss traditionsenligt med förmiddagskaffe på Kaffepetter ungefär mittemot Åhlens ( bredvid Teknikmagasinet eller nåt liknande).
Känner NI igen statyn?
Nu är vi på g....
Nu bär det av med rulltrappans hjälp ner i Hötorgshallen.
Här köpte Herta koffeinfria kaffebönor. För första gången så skall vi prova hur detta kaffe smakar när vi använder hela kaffebönor. Detta koffeinfria kaffe har genomgått den så kallade "våta processen" – denna process används för handplockade och jämnmogna bär. Kaffebäret rensas bort från bönan i en maskin i ett vattenrör, mikroorganismer tillsätts i vattnet som skapar en jäsningsprocess. 

Efter jäsbadet tvättas bönan noggrannt. Kaffe som genomgår den våta processen kallas tvättat eller vått kaffe – det betingar ofta ett högre pris eftersom det är en kostsammare process men också på grund av att dessa kaffebönor håller en jämnare kvalitet.
Strax till höger nere i Hötorgshallen hittade vi detta kaffe, denna gången av märket Columbia.
Så gott. Och så kul att gå runt och kolla lite.
Här köpte jag dolmar. Jag älskar dolmar. Funderade på kronärtskocka också men det kom av sig.
Här fanns Tortellini av större sort. nej nu får vi inte gå här och sukta. Ut härifrån för vidare shopping...
Företagarna som säljer yllekläder stod ute på Hötorget. Kanske behöver någon nya mammelucker, i ylle?
Så dyker Indiska upp. Här måste vi in. Kanske skall vi shoppa upp oss på lite nytt julpynt?
Lite nya kulor i rött.
Silverpynt
Eller kanske i lila.
Kanske nya koppar till jul? Nej, inte alls. Inga mer koppar hit hem.
Årets thékanna på Indiska 2010. Herta har tekannor hemma så hon behöver inte bry sig.
Man kan inte gå runt och titta på Hötorgshallen utan att bli hungrig när man ser en massa delikatesser överallt. Nu måste vi ha mat. Räksalladen var perfekt med avokado, grönt och ägg. Så gott med mörkt gott bröd till.
Kanske en ny slips. Här köptes i varje en ny slips varje vinter tidigare när somliga rörde sig i sammanhang där det passade med fotbolls- och dataslipsar.
Så är det dags för kvalitativ shopping.
Ut på Sergels torg.
Nu har vi sprungit runt på en massa olika butiker som jag inte har räknat upp här. Vi är framme vid eftermiddagsfikat. Hertas the´kopp med kaspaderbröd närmast kameran. Observera chokladmousen längre bort i bild.
Vet någon vad detta är för något. Jag har köpt ett ex till mannen i julklapp. Han gillar som sagt teknisk design.
Kanske skall man ha många i ställe för en.
Designtorget
Upptäcker nu att bilden visar olika saker.
Nordiska kompaniet
Efter att ha som traditionen kräver, ha studerat granen på NK, ger vi oss iväg mot bussen för hemfärd.

Hem i tid

På väg mot tåget, vill inte åka ersättningsbuss. Då tar jag ett senare tåg och kollar runt på stan istället.
Sergels torg
Stockholms Central i kvällsbelysning.
Tåget går hem som det ska. Skönt.

Italienskt och ljuvlig choklad.

nDagens lunch intas här.
Lunchdags på en Italiensk restaurang i närheten av Stureplan.
Trevligt
Sallad som start
Fläskfilé och oxfilé
Vi måste ha en liten chokladbit till kaffet vid eftermiddagens fortsatta arbete. Mot chokladfabriken.
Det finns mycket att välja på.
Dessa är tydligen väldigt populära upplyste en styrelsekollega.
Här hade de sitt hämtlager.
Åter vid vår mötesplats. Nu skall vi ha kaffe. Först kaffe och sedan mjölk.
Men vänta var är nu den lilla den lilla chokladbiten som vi köpte fem exemplar av, en till oss var?
Här är den, underbart god. Jag kan f.ö berätta att nu var det flera veckor sedan Herta intog något dylikt. Idag intogs ett ex av denna skapelse,

På väg mot dagens styrelsemöte.

Med hjälp av en civil brevbärare hittar jag till dagens möte.

07.24 eller nå´t.

I morgon skall jag till Stockholm, igen. Skall bli spännande att se om tågen går när de skall. Herta planerar att ta ett tidigare tåg än vad jag behöver, för att hinna ifall det skulle uppstå någon form av strul.
Sån är Herta.

Köksprat

Undertecknad var som sagt i en annan stad i vårt län idag. Jag passade på att äta i den närbelägna Restaurangen. När maen var uppäten skulle jag bära bort min bricka och under tiden medan jag sorteran mitt porslin mm får jag möjlighet att lyssna på följande samtal som utspelar sig på andra sidan disken:
Dam nr 1 med vita kläder och mössa: - Har Du köpt färdigt Dina julklappar ännu?
Dam nummer 2 med liknande klädsel: - Ja, jag är färdig. Jag har handlat allting. Är inte Du klar?
Dam nr 1: Neej jag har lite kvar. Förresten skall vi sticka ner på stan nån lunch och handla det sista?
Dam nr 2: Ja det kan vi göra. Då kan jag köpa en sak åt xxxx samtidigt.
Tänk om man hade sina saker färdigköpta redan. Neej föresten. Det vill jag inte . Det är ju inget roligt alls.
Eller?
Ps. Bilden är inte ifrån Restaurangen.

Katrineholm

Det rätta svaret på bildgåtan var Katrineholm. Hann med en snabb vända på 20 minuter innan jag hade en tid att passa och strosade runt i city. Vet Ni om förresten att man parkerar med P-skiva i Katrineholm?
Hittade en P-plats mittemot Centrum.
Kyrkan mitt i stan.
Jag hade lite tid på mej och hoppade in på första shoppinggatan jag hittade. En snabb visit i en Team Sportia butik resulterade i paket nr 1 för i år.
Känner mig lite nöjd. Har alltså kommit igång även om det inte skall bli så mycket i år.

Bildgåta mitt i smällkalla vintern.

Vart skall jag åka idag?
Känner någon igen sig?
Stadens gamla kyrka är fin.
Här har jag jobbat för ungefär 25 år sedan.

Arbetetskväll

Nu är Herta hemma igen efter en helkväll på jobbet.
Helkväll = arbetskväll mellan 17.00 - 22.00.
Herta har kollat på Nyheterna och på Maria Wärn som hon antingen har kollat på tidigare eller läst en bok om en snarlik historia. Herta vet inte.
Nu snart måste mindre krafttag tag tas, det är snart Jul och här måste någonting hända. Frågan kvarstår: När skall jag rycka upp mej totalt och ta tag i allting? Med vuxna barn, inga barnbarn eller annat som pockar än så länge har vi dragit ner på julen, i varje fall materiellt sett. Känns ganska ok. Har en idé om lite annan mat i år, inte en massa julmat som åker ut och in.
Jag skulle vilja ha mer grönt och kanske någon eller några vegetariska rätter. Har ätit Libanesiskt julbord en gång. Där fanns mycket grönsaker. Kul men kanske inte riktigt min stil fullt ut alltigenom men lite mera grönt i alla fall vill jag ha.
Har Du något grönt på Ditt Julbord och i så fall vad?

RSS 2.0