Måste komma ihåg de 5 håvarna i morgon.

img_2999 (MMS)

Måste komma ihåg de 5 håvarna i morgon.


Bussen redo för morgondagen.

img_0332 (MMS)

Bussen är nu redo för morgondagen. Nu har bussen kommit och är redo för morgondagen med de begivenheter som denna dag innefattar. Ibland har man ett riktigt riktigt roligt jobb.


Middagsdags. Var är alla människor?

img_5560 (MMS)

Middagsdags. Var är alla människor?


En kort sträcka att klippa gräs!

Vad konstigt. Nu har jag klippt gräset i 48 minuter men bara gått en sträcka av 0.83 km. Är det inte längre?

Bollywood

Hej Anne!
Tack för Din fråga. Du får gärna fråga fler frågor. Här kommer mitt svar:
Jovisst har jag anmält mej till Bollywood nu på söndag.
Vi ses då.
Soliga hälsnngar
Herta
Ps. Jag har också bokat funwalk kl 17.oo.

Hur har idegivaren av denna glass tänkt?

img_5659 (MMS)

Hur har idegivaren av denna glass tänkt?


Bakad Skagen

img_1646 (MMS)

Dagens lunch blev bakad skagen. Intressant upplägg där allt ligger var för sig dvs potatisen för sig och skagen i en ovanligt stor hög i ena hörnet på tallriken.


Rutschbaneskoj

img_7603 (MMS)

Än hänger Herta med. Här skall hon upp i topp för att sedan åka ned igen.


Fm kaffe

img_7667 (MMS)

Ovanligt med utekaffe en vanlig vardag. Varför då bara ta en slät kopp kaffe?


Cykeltur till jobbet.

Bara för kännedom vill jag kort meddela att jag har cyklat mellan bostaden och arbetet tur och retur idag, ca 14 km...men i alla fall. Och självklart försöker jag lära  mig Runkeeper också. Trist bara att en km är så långt i detta sammanhang. Intressant också med dessa regelbundna kommentarer man får, på engelska medan man powervalkar alt cyklar.

Finns det hjärterum finns det...

Bilen från solen och vindarnas ö kom just hem. Det är kul att veta att stugan rymmer närmare 20 personer. Det hade vi ingen aning om.

Runkeeper


Har installerat Runkeeper på mobilen. På fm idag gick vi 6.15 km och nu ikväll 5.57 km. Morgongonpromenaden tillbringades med mannen och prommisen nu ikväll med en tjejkompis inkl stavar. Jag har nu fördjupat mig i sk kaloriförbrukning och annat kul. Funderat på om jag skall skicka upp mina resultat någonstans? Någon som vet?
Hur gör NI andra?

Morgonprommis med mannen...

Idag blev det äntligen en efterlängtad prommis men mannen en dryg timma. Ser Ni vad detta är som syns på denna bild förresten?
Nej nu kom visst regnet.
Precis lagom som vi passerade här så kom regnet...en jätteskur. Turligt nog hittade vi ett ställe där vi kunde ta skydd för regnet.
Hej vad mörkret kommer snabbt tillsammans med regnet.

Väntans tider.

Nu väntar vi på solrosor!
Nu väntar vi på dessa härliga blommor.

Mannen vid grillen

img_2066 (MMS)

Nu står mannen vid grillen. Ikväll skall serveras fiskspett och grönsaksspett.


Alla de varelser i vår Herres hage...

Nu undrar jag vem detta är? Är det en skogssnigel eller är det en mördarsnigel. Eller är det kanske en skogssnigel som har dejtat, lite ....en mördarsnigel?  I varje fall har vi inte denna sort uppe hos oss men nere på slätten finns de.
Där fann jag också denna snigel. Helt ofarlig arbetare som bär sitt hus på ryggen. Av dem har vi många uppe hos oss.

Enkelhet

Nu har jag gjort slag i saken och hanterat situationen. Det kommer att bli bättre. Allt kommer att fungera bättre och jag tycker att just detta är jättekul.
Den tidigare situationen har nu hanterats. Mannen ler roat och sonen tycker  att " det är coolt", speciellt färgen

Gräslöken var uppäten...

Närt nu Annne visade så kan väl jag.
Neej det ser inte så läckert ut, precis som Anne skriver. I vårt fall kunde det vara mer läckert om nu inte gräslöken var uppäten i vår butik. Hann inte handla som planerat dagen innan pga div transporter hit och dit. Vi skulle haft tomater också men väl ute på altanen sittandes så...
Vad kräs för en god portion matjessill?

Jag vet inte alls hur detta gick till.

img_0998 (MMS)

Jag vet inte alls hur detta gick till.


Varmrätt

img_3913 (MMS)

Varmrätt


Förrätt

img_9550 (MMS)

Förrätt


Kaffe & glass..och jordgubbar

img_1248 (MMS)

Kaffe & glass..och jordgubbar


Sista fixet.

img_7055 (MMS)

Sista fixet.


Imorgon är det Midsommarafton.

img_8899 (MMS)

Imorgon är det Midsommarafton. Ser fram emot en ganska lugn dag med god mat, strålande sol och sommarvarmt väder. Jag har dansat kring midsommarstången i tjänsten så detta kommer inte att hända imorgon. Funderar på att ge mig ut och plocka en bukett ängsblommor innan frukost. Sen får vi se. Viss planering finns.


Att avsluta en relation?

Under ett år drygt har vi känt varandra. Vi har funnits i varandras närhet hela tiden. Alltid till hands i livets alla stunder. Kanske ibland lite ensidigt. Ibland har jag känt mig trött. Ibland har jag känt att detta fungerar inte. Detta är inte vad ömsesidighet handlar om.Inte var säkerhet handlar om. Ibland tycker Du att jag ställer ouppnåeliga krav ifrån min sida. Ouppnåeliga krav för att jag skall kunna vara med. Många gånger när jag försöker att prata med Dej, försöker få Dej att vara med så har Du ingen lust. Detta oberoende av var vi befinner oss. Mest strul har det varit hemma, allra mest i sovrummet när jag ligger ner och kollar läget. Sitter jag upp går det genast bättre. Fast så vill jag inte ha det. Jag har gått och funderat på andra alternativ. Jag har pratat med sonen och han har rekommenderat mig att gå vidare i livet,att gå vidare i sammanhang som jag trivs med och som känns bra. Enklare sammanhang. Känns svårt speciellt med mina traditioner och bakgrund. Sonen har också stått vid min sida nu när jag verkligen försökt att ta tag i detta.
Vi får nu se hur framtiden kommer att gestalta sig?

Getingbo från Rusta

I stugan, på vinden, har vi ett getingbo från Rusta. Alltså ett utan getingar. Mannen köpte detta på Rusta för flera år sedan för cirkus 40 kronor. Han hängde upp det på vinden i stugan där vi alltid i många år haft flera getingbon. Därefter har vi inte haft några getingar på vinden.

Sitter man och äter och vill vara fredad så läste jag om en kvinna som konstaterade att "man tar helt enkelt en brun papperspåse, blåser upp den och hänger den i ett snöre över den plats där man ska äta eller dricka eller vad man nu vill göra.".
Ps. Jag har ingen bild på detta getingbo som är i plast och blåses upp som en badboll i mörkgrönt. Jag vill inte sätta in bilder på vanliga getingbon på bloggen, jag gillar inte dem så jag satte in en bild på andra svenska getingar. ettriga typer.

Trött

Livet är omvälvande. Känner mig så trött och längtar efter semester. Har egentligen gått på midsommarledigt vilket innebär kompledigt from imorgon, är dock inbjuden att vara med när en samarbetspartner  avslutar sin tjänst imorgon och har inbjudits till en innehållsrik dag m.a.a detta. Sammanhanget känns kul även om jag sitter här som en trasa. Skall man ha med sig något. Nja kanske? Kanske inte? Vad tycker Ni? Kanske tar jag med mej något t ex en bra pocketbok. Till denna person skulle jag kunna tänka mej att ta med en bok som jag har läst själv...som är bra...fast kanske hinner hon inte läsa. Tänkte på att jag kunde hoppa in på en mack och skaffa något sommarspel typ krocket a´99:-. Såg att denna summa var den aktuella någonstans där jag passerat tidigare i veckan.

Midsommarfirande


Dagens majstång ser ut så här.
Jordgubbstårta. Sjlvklart ett tillfälle som dettta.
En väldans trevlig människa tyckte att en tårtbit ser ut såhär varför vi fick utportionerat dessa bitar. Rejält stora bitar alltså, ca 10 x 10 cm. Anser Ni att detta är en lagom bit till en kopp kaffe eller ett glas saft?

Har det hänt nå´t?

Denna händelse utspelade sig tidigare idag. Herta hade nyss kommit hem från sin arbetsdag. Ja arbetsdag och arbetsdag. Det hade hänt lite emellan...gympass...prat på Västra Storgatan med en kollega på en annan avdelning och in en stund i en butik med många före mej i kön. Skippade detta till en annan gång och kanske på ett annat ställe...
Med denna resa bakom mej kom jag alltså hem. Telefonen ringer.
Mannen säger. Är det någon telefonförsäljare så är jag inte hemma.
Herta: Ok
Rrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
Herta: Herta ( fast något annat)
Okänd kvinna: Är det Herta Efternamn?
Herta: Nej inte direkt.
Okänd kvinna: Är det inte Herta Efternamn?
Herta: Jaa med lite annat också. ( Herta hör nu att den okända kvinnan låter lite smått road av vårt samtal...Herta tänker att hon inte titulerat henne med rätt namn när hon säger som hon gör)
Herta: Har det hänt nå´t?
Okänd kvinna: Nej jag ringer från tidningen Tara. Du har ju prenumererat på vår tidning tidigare...
Herta: Ja det har jag gjort och jag orkar inte ta ställning till en ny prenumeration just nu. Tack för att Du ringde. Hej då....Herta börjar att lägga på luren...
Telefonförsäljaren: Bla bla bla.......
Samtalet avslutades från båda parter.

Helt slut i värmen.

mms_img67970 (MMS)

Helt slut i värmen. Vilken dag. efter en hel arbetsdag har jag nu begett mig till gymet, idag igen. Nu måste Herta ta tag i sitt liv igen. Ni vet det där hälsosamma. Det var instruktören J som körde. Något har hänt med henne. Hon var inte lika galen idag som hon vanligtvis är. Eller så har jag inte full kull. Har kanske fullt upp med mej själv.


Bibliotekskatten Dewey med flera sommarböcker.


Som sagt i kväll har vi varit på gymet. Lite oväntat kanske men nu eller aldrig. Herta och mannen måste in på banan igen. Vi måste åter in i vårt gamla vanliga tränande och hälsomående. Så här kan det inte fortsätta. Vi kan inte skylla på två månaders host & krax längre. Det var ju flera veckor sedan nu. Vad vi gjrode på gymet. Vi körde Funwalk och styrketräning. Nu vet Ni det!
Vi hoppade in på vår egen mataffär på vägen hem och detta resulterade i att jag var tvungen att shoppa loss mig på dessa två, förhoppningsvis lättlästa böcker. Bra att lägga på sig en kul hög till sommarledigheten som inträffar om en massa veckor. Marie Jungstedt och Anna Jansson. Det är ungefär vad jag orkar med i början på min ledighet eller när jag jobbar. Doris Lessing får vänta.
Just nu läser jag Bibliotekskatten Dewey av Vicki Myron. En liten kisse dimper ned i ett bokinkast för lästa böcker som skall återlämnas...

Nu är jag här igen!

mms_img17678 (MMS)

Nu är jag här igen!


Baklava

Inget hade vi till kaffet idag. Regnet öser ned och ingen vill ta bilen( ja Du läste rätt, vi vill inte cykla någonstans idag). Rotar genom skåp och lådor och hittar denna ask i frysen. Baklava. En gåva av en god vän som jag fått för en tid sedan. När jag fick baklavan hade jag så mycket annat ätbart att ta till att jag la asken i frysen...och IDAG behövde jag /vi detta.
Det är så gott. Tur att vi bokat pass på gymet i kväll.

Att laga mat på en höft?

Alaska pollock är väldigt torsliknande fisk som har rödbruna fenor och stora ögon. Dessa fiskar brukar bli cirka 90 cm långa och väga upp emot 1,5 kg. Det fångas upp emot tre miljoner ton av denna fisk varje år.
Orkar inte laga mat hela helgerna, också men vi måste....
Hittar en kartong med Alaskapollack i frysen och tar up tre bitar och lägger i blöt/på tining.
Letar på Tasteline men hittar inget som passar denna fisk, kanske för elementär för dem. Googlar hej vilt och hittar ett recept på äggsås enligt nedan:
Sås:
1 ägg
1 1/2 msk vetemjöl
3 dl Arla Ko® mjölk
2 krm salt
1/2 krm vitpeppar
2 msk hackad persilja


Bestämmer mig för att koka fisken ungefär enligt receptet så får vi se. Herta lagar ofta mat på "en höft". Gogglar lite på detta begrepp och hittar denna beskrivningEn inställning till kokkonsten som bygger på receptskepticism och tilltro till en kombination av intuition och den egna smaken. Uppkommen ur den så kallad "vad har jag i kylskåpet"-middagen. Jag läser också AnnaMarias blogg där hon beskriver sina tankar kring begreppet så här: Laga mat på en höft, det är många livrädda för. Jag är livrädd för recept, ja undrar ni varför skriver hon då en herrans massa recept?? Det handlar om att inspirera. Följ inte mina recept slaviskt - jo om du är riktigt skraj. Ta väl valda delar och gör sen efter ditt eget huvud. Vad du tycker om.

Hur ser Du på detta begrepp, " att laga mat på en höft"? Själv gör jag oftast så om det inte är alldeles jätteviktigt att man slaviskt måste följa ett recept. Min mor gjorde också så. Hon hade iofs som många andra flickor från den Småländska landsbygden, gått på hushållsskola, för att kunna sköta ett hem och för att ha lite kul( tror jag hon själv tyckte att det var) innan universitetsstudierna skulle påbörjas. Detta ingick som jag förstod vid den tiden i alla fall i de sammanhang som min mor växte upp, i en ung flickas skolning.
Nu skall jag sätta igång...

Kotte igelkott tittar fram.

Vem är det som kommer här?
Vem är det som kommer här?
Lite rädd är jag allt.
Kotte igelkott tittar fram.

Picknick i Stendörren

Stendörrens naturreservat, Sörmlands vackraste kust.
Inget kvar i bilen!
Vi går väl till Krokholmen idag...
Sjögräs under träbron.
Första träbron
Del av en av hängbroarna.
Här får man endast gå två personer och sammanlagt högst väga 300kg(?).
Genom ljus björkskog...
Vi kom fram till en vik varifrån man kan se tvärs över till Naturum.
Vi har kommit fram till den vik där vi tänker sätta oss. Ett stort följe dyker upp på andra sidan och börjar att sjunga. Undrar vilka de är?
Tjena! Har Ni någonting åt mej?
Fina segelbåtar glider fram.
Och detta är sådana där som tar sig in med sina båtar dit landkrabborna kan ta sig...
Hittade denna fjäril.
Nu är det dags att äta vår picknick.

Har jag missat något i menyn?

Måste hitta på nå´t. Föreslog därför några kompisar en utflykt till havet och Herta fixar. Här har fixats små kycklingklubbor. Tänker komplettera med:
 • salami
 • fetaost
 • svarta oliver
 • gröna oliver
 • tomater
 • annat grönt som finns just då
 • pastramiskinka
 • tunnbröd
 • god ost på tub
 • melonskivor av olika sort
Nu hoppas vi förståss på solsken och kanske bad i morgon. Förresten har jag missat något i menyn?
Bilden ovan föreställer en av våra tidigare utflykter. Mannen kom inte med på bild, tyvärr.

Var är det bäst att blogga?

Var är det bäst att blogga? Jag tror jag har frågat för några år sedan men nu måste en förändring ske. Wordpress verkar så krånglig och lite för seriös för mig, kanske? I så fall måste jag ha hjälp.  Min blogg är mina tankar i roliga stunder men också i seriösa stunder. Och så förståss bilder av olika upplevelser. Men först för de roliga stunderna, tror jag.
Berätta var Du bloggar och varför Du har gjort det valet? Jag vill förståss kunna flytta med mej hela bloggen. Sen vill jag inte blogga på blogg som har en förstasida som mest är inriktad på tonårsmodé men allt vad därtill hör. En och annan intressant blogg kan visas på förstasidan men men...

Fredagsshopping

Som sagt, Herta shoppade loss lite efter jobbet idag. Avslutade dagen med ett viktigt möte i stan idag och torget låg nära...och sen några butiker till vilka endast gav ett positivt resultat. För att få till ytterligare en kasse stannade Herta på mataffären på vägen hem. Fast det kanske inte räknas som shopping?

Inga ord behövs...

mms_img25560 (MMS)

Inga ord behövs...


Sommarkväll vid vattnet

Igår ringde kompisen M mitt i maten och ville ha mej med på en PW. Passade inte alls men ikväll tog Herta igen det och ringde och sa att Nu har jag tid & lust. En bit hemifrån finns detta härliga ställe. Ett fik som drivs av frälsis i stan finns om man tittar åt andra hållet än vad bilden visar. Skall ta fler bilder på detta en annan gång. Nu får Ni titta rakt ut i farleden ut ur Nyköping eller i varje fall i en liten del av detta.

Efterrätt. ...

mms_img34514 (MMS)

Efterrätt. På allmän förfrågan vill jag berätta om dagens efterrätt, melonklyftor med keso. Keson syns dock inte på bild.


Middagsdags! ...

mms_img26029 (MMS)

Middagsdags! Solen skiner. Det är härligt varmt ute ikväll. Visserligen tog Herta sig till dagens jobb som innebar heldagskurs, med cykel men snart skall jag ut och powerwalka. Men först lite att äta, innan efterrätten.


Arbetslunch

mms_img45812 (MMS)

Arbetslunch


Att vara saknad men inte hittad...

I går skedde det ett drunkningstillbud här i stan, i ån, nära slottet. I den mindre staden sätter detta igång tankar och funderingar då många av oss vet vilka många av oss är. Vem var det? Hade han familj? Hur har familjen det? Att leva i ovisshet till dess att någon blir hittat.
Ruggigt är vad det är.

Hur gjuter man i betong?

Nu har Herta fått en idé. Hon behöver någonting rejält att engagera sig i. Herta funderar på om hon skall fabricera någonting i betong. Kanske en trädgårdsbänk? Har DU gjort någon sådan eller funderar kring detta?
Eller kanske ett fågelbad? Erfarenhet av detta? Skulle vara kul om jag fick till detta. Måste google lite på hur man gör.
I avvaktan på detta köper jag några perenner.
I avvaktan på detta köper jag några perenner.

Slut med facebook

Sex miljoner människor har lämnat Facebook i USA

Läser i Expressen idag att nu är det över. Nu har vi fått nog av facebook. Sex miljoner människor har redan lämnat detta sociala media i USA enligt artikeln, vilket enligt densamma kan vara riktvisande... En viss grupp har lämnat. Vilken denna är dvs vilken typ av människor som lämnat och varför framgår inte av artikeln.  Tydligen är vi några som förmodas göra likadant som storebror i väst. I Sverige är vi 45 % av vår befolkning som är med på fejjan. Tillhör Du dem?

Ogräs växer snabbt.

Ikväll, 23 grader varmt och Herta har rensat ogräs i trädgården. De Ni! Det trodde Ni inte. Det tog en stund. Funderade också kring ämnet solrosor. Herta hade som sagt planterat hur mycket som hellst medelst överblivna fågelfröer. För ovanlighetens skull var övriga familjemedlemmar inkl svärfar extremt noggranna och grävde upp runt alla träd samt övrig planteringsplats denna vår så merparten av de solrosor som ev kommit upp är nu uppgrävda ( läs utrensade). Allt detta totalt ovetande om Hertas planering inför den sommar som skulle komma,  dvs hur mycket solrosor som hellst. Skall jag nu snabbodla med start vilken dag som hellst eller skall jag investera i färdiga solrosor med jord i kruka och planera ut dessa och hoppas att de äxer vidare??? Vad tycker Ni kära bloggläsare?

Minskad kilometermängd

På något sätt så har det skett ett fatalt missförstånd. Osäkert råder vad detta beror på. Kanske genom att jag genar genom skogen eller nåt.
Det viktiga är att jag inte längre har  8 km till jobbet utan endast 6.4 km. Sträckan är densamma idag som i många år. Detta känns mycket kortare, man skulle till och med kunna gå denna sträcka. Fast jag vet inte. Går jag halvvägs tar detta alldeles för lång tid för att sträckan skall vara 3 km. Kan det vara så att min mobils gps mäter fel på något sätt?

Från trakten där min far var barnfödd.

Detta är Håsjö gamla kyrka i min fars barndomsby. En liten by i Jämtlands inland.  Här ligger mina släktingar på min fars sida begravda. Bilden är lånad från Jamtlis hemsida. Skulle jag plocka fram en bild skulle det bli så här:
Här har jag varit många gånger. Kyrkan ligger så fint ovanför sjön. Kopian av klockstapeln t ex finns på Skansen i Stockholm. Stockholmfolket ville ha originalet i stället. Vilken dum fråga. Trodde de att folket i byn skulle gå med på nåt sådant.
Det hade varit kul att ha varit där.
På Jamtlis hemsida kan vi läsa följande: "Nu är ett av Jamtlis stora kulturarvspedagogiska projekt i full gång. På friluftsmuseet kommer en kyrka att byggas under de närmaste åren. Håsjö gamla kyrka i östra Jämtland är förebild för rekonstruktionen.". Bilden ovan är lånad från samma hemsida. Planerar att åka upp till Jämtland i sommar och då vill  jag hit och se hur det blev.

Pizza med olika smak

Som sagt, om inte alla gillar kantareller så kan man dela upp det hela. Kantareller för den som vill och skinka för de med annan smak.

Tomat och mozarellasallad

Denna delikatess måste Ni prova. En enkel sallad att göra men så kanongod. Hittade receptetpå en blogg kallad Drivkraften.
 • Skär fem kvisttomarer och två mozarellaostar i skivor.
 • Garnera med färska basilikablad.
 • Häll över olja, vinäger, flingsalt och peppar.
Idag ville inte jag ha peppar i så det tog jag barajättelite av och vinäger hade vi inga hemma just nu, detta skippades därför.
Vad vi åt till denna pingstdag. Jo Rödspätta, potatis. Givetvis utgår jag ifrån att det finns läsare till denna blogg som tycker att det där det förslår väl inget. Åt människan ingen efterrätt. Och jo det gjorde hon, övriga familjen också.
Det är sommar. Det är pingstdagen och nu hänrycker vi oss.

Barnfattigdom eller fattiga föräldrar kanske?

"Tidningarnas eländesskildnringar om barnfattigdom provocerar mig"

skriver Anna Ekelund på nyhetssidan Newsmil ( tror jag det är). Bloggvännen Inga rekommenderade sidan och här finns mycket intressant. Känslan av att inte kunna försörja sitt barn är en stress som nog är en av de större för en barnfamilj. Vi har nyss haft skolavslutning med kostnader, kläder, frökenpresenter, avslutningsfester av alla de slag, skolresor och annat kul. Listan kan göras så lång. Sen kommer sommaren med allt kul ett barn vill vara med om. Som vuxen kommer pressen.
I en välfärdsstat kan man fundera över:
 • Var går gränsen för hur ungar skall ha det?
 • Skall barns välfärd vara beroende av föräldrars möjligheter?
Personligen roades jag av tanken att i grundskolan lära ut "tidigt ämnet ekonomi på skolschemat och höj medvetenheten om hur debet och kredit fungerar. Låt även eleverna studera filosofi och copingteorier redan från lågstadiet och upptäcka att det finns olika sätt att angripa existensiella problem - inte bara genom att försöka konsumera sig ur dem via ett par sprillans nya märkesjeans." Eller är det dumt att oroa små barn kan man kanske fundera? Skall små barn behöva bekymra sig om hur ekonomi fungerar osv? Så sa man i alla fall tidigare? Hur tänker vi idag?
Anna Ekelund pratar vidare om våra inköp av kläder och märkesvaror. Hon skriver" Sluta dölja för barnen hur det är fatt. Förklara att begagnat är bättre än nytt, att nya kläder är gjorda av extremt fattiga människor på andra sidan jorden till undermåliga löner, att textilindustrin är en av världens giftigaste och att kemikalierna även gör oss sjuka och sterila. Begagnat är ekonomiskt och miljövänligt. Genom sitt second hand-köp stödjer man dessutom ofta dem som har det ännu sämre. Visst, det skiter väl en unge i. Men föräldraansvar är att få barnen att inte skita i det, att bry sig och finna trygghet i annat än coola prylar."

Avslutningsvis så tycker jag inte att vi skall prata om barnfattigdom utan om fattiga föräldrar. Det är det det hela handlar om.


Vi måste börja prata om detta. Vi måste börja agera. Sommarlovet har nu börjat och det finns många ungar runt i kring oss som kommer att komma tillbaka till skolan i höst utan att ha varit hemifrån, utan att ha hälsat på släkten i söder eller norr för att SJ biljetten kostar för mycket . Att åka på semester har varit totalt otänkbart. Mamma kanske måste jobba hela sommaren varför barnen får vara hemma själv eller på fritids utan att vara lediga. Hur kul är det? Vad kan man som barn säga då när klasskompisarna kommit hem från Rom eller Barcelona eller något annat häftigt?

Det är också så att man i vissa familjer kan leva fattigt under en övergångsperiod. Man vet att det kommer att trilla in pengar om några år kanske. Den ena av föräldrarna kanske har valt att vara hemma en period, man har valt en enklare rent av snål standard för att det skall gå ihop. Det är inte dessa situationer jag pratat om utan där man inte ser någon möjlighet till ekonomisk förbättring inom överskådlig framtid. Jag pratar om de familjer där man inte kan påverka sitt liv och sin ekonimiska situation.


Fattar nada?

Undrar var detta är någonstans. Vi har inte så mycket skor.
Skulle hämta DN idag, i brevlådan och passerade detta. Inte kan det vara hemma hos oss som allt detta finns. Vi är ju inte så många. Gick jag fel kanske? I varje fall så fanns det ingen tidning. Det är ju pingstdagen vilket jag iofs visste. I morgon är det Annandag Pingst. Då är vi också lediga?

Pingstafton i hänryckningens tid.

Ja ok, jag tog lite för mycket smarr längst ned i bild till vänster.
Pingstafton är en viktig dag för vår familj så här i hänryckningens tid. För många år sedan fanns en intressant händelse noterad, i hänryckningens tid och lite till i lokala nyhetsblaskan och på deras sk familjesida. Samma dag pågick ifrån arla morgonstund i varm och solig hetta, ett viktigt lokalderby i fotboll. Det var pojklagscup och många lag var med. När det var dags för final så var det två lag som skulle spela. Två lokala lag, det ena välkänt här i bygden. Det blev oavgjort och straffläggning.
När båda lagen hade skjutit fyra straffar var så stod det fyra lika. Motståndarlaget sköt sin femte straff... och missade. Sonen härhemma fick lägga sitt lags femte och sista straff????? Han satte den. Självklart. Hårt och snyggt. Modern stod vid fotbollsplanen och sköt med med benet(?), tårarna började rinna. Grabbarnas tränare som stod bredvid mej log och småskrattade och undrade varför jag grät. Villken fråga! Varför jag grät? När min son la sista och avgörande straffen och vårt lag vann Cupen, denna dag som samtidigt tidigare denna dag hade blivit en av vår familjs högtidsdagar.

Vaknade just.

mms_img57437 (MMS)

Vaknade just.


Studentfest

Ikväll har vi varit och firat en student. Så trevligt och så gott alltihop. Bara så att Ni vet att Herta har ätit ordentligt.

Cykelliv

Igår blev det ett fasligt cyklade fram och tillbaka. Först till jobbet 8 km. Jobba fm. Cykla iväg och äta med en kollega( den turen tar dryga 10 minuter). Cykla tillbaka till min arbetsplats och jobba vidare och sen framemot kvällen cykla hem igen. Dagen innan likadant men lunchlåda på jobbet. Idag vet jag inte varför men jag tog bilen.

Härliga sommarlov!

Äntligen är sommarlovet här för alla barn. I Nyköping firas sommarlovet in traditionsenligt på Vallarna dvs vid Nyköpingshus. Tryck på länken och lyssna på sången.

Snart kommer de, till Torget.

mms_img23527 (MMS)

Snart kommer de, till Torget.


Falafel på kvarterskrogen. ...

mms_img65059 (MMS)

Falafel på kvarterskrogen. Nu har vi fått möjlighet att shoppa upp oss på denna delikates. Få se nu hur den kommer att smaka.


Så sugen idag. ...

mms_img20277 (MMS)

Så sugen idag. Så sugen idag på denna kaka. Men inte skall jag väl vräka i mig hela den. Var den kommer ifrån, undrar Ni? Från ett sammanhang där det mofsades ett antal kakor och den blev över. Hur tror Ni att jag gjorde. Någon har lagt in kakan på mitt skrivbord.


Dagens lunch! ...

mms_img27321 (MMS)

Dagens lunch! Äter idag med kollegan på nya salladsstället på Väster. Jättegott och väldans mycket. Kan rekommenderas å det varmaste.


Gamla inlägg trillar in....

Nu trillar de gamla inläggen som jag skickt in som MMS in...på min blogg.

Tänk vilka härliga varma kvällar...

mms_img31988 (MMS)

Tänk vilka härliga varma kvällar med trevligheter att cykla iväg till. Som kuriosa kan nämnas att bilden har inget samband med inlägget i övrigt.


Blogg.se svarar snabbt idag.On 2011-06-08 17:15
HEj!
 Jag har problem med att mobilblogga. Hur skall jag göra för att det skall fungera?
 Hälsningar
 Herta....fast egentligen något annat in real life vilket det var när jag tillskrev blogg.se.

lite senare samma kväll...
Hej.

Vi hade lite problem med det men nu är allting som det ska vara och 
MMS/SMS-tjänsten fungerar igen.

Mvh Nina, blogg.se
Kul då kan det bli lite lätt när som andan faller på.


Skolavslutningsväder!

Så här blir det!

Skeppsbron 11

Ikväll har vi kollegialt firat in att terminen snart är slut och att sommarsemestern börjar närma sig, åtminstone för några av oss... Maten förresten smakade perfekt.
Bara så att Ni vet.

Mat på lokal!

Ikväll skall det ätas middag på lokal.

Det går inte.

Jag har kunnat blogga tidigare både från datorn hemmavid, vilken jag fortfarande kan om jag bara befinner mig där det råder mobiltäckning...och också från min mobil. Nu i helgen då det strulade med blogg.se slutade jag att kunna mobilblogga- Någonting är det som inte fungerar längre men jag fattar inte vad. Någon som vet vad jag gör för fel.
Så här gör jag:
Jag skriver ett mess, klickar upp en bild som jag har i kamerans fotoalbum, klickar mig till mina kontakter, väljer ut Bloggen dvs det tfn nummer jag lagt in för länge sedan och som fungerat länge nu fram till i helgen. Sen klickar jag iväg messet MEN DET KOMMER INTE DIT DET SKALL DVS JAG KAN INTE SKICKA UPP MINA MEDDELANDEN FRÅN BLOGG.SE LÄNGRE. Vad gör jag för fel. Jag är i akut behov av hjälp för såhär varken kan eller vill jag ha det.
Tacksam för svar ( är det inte så man skrev en gång).

Flyttlassen går hit och dit...

mms_img63011 (MMS)

Flyttlassen går hit och dit...


Nu lämnar vi Öland. ...

mms_img17197 (MMS)

Nu lämnar vi Öland. Nu lämnar vi ön och beger oss norrut. Imorgon har vi ett nytt spännande projekt.


Spännande nätter eller ...inte?

Nu står det helt klart för mej. Jag har alltså inte förstått vad det är jag har saknat i alla år.
Jag har alltså saknat denna möbel att ha utomhus. Vad är det för någonting kan man ju fråga sig?
Jo det är en Lyx Poly Rotting Lounge Säng i brunt 2 personer. Ser Ni inte det? Här kommer den som svaret på våra önskningar. På den eller om det nu är i den kan vi ha det riktigt skönt eller vad nu säljaren tycker. Å jag som har det så bra i min gamla vanliga säng. Att jag inte förstått vad jag saknat.
Härliga sommardagar skall vi ligga här och koppla av. Eller kanske härliga sommarnätter. Det kommer att bli nätter tillsammans med mygg och knott, flugor och annat olidligt. Mannen kommer att gå in efter en kort stund och jag får ligga där och försöka sova själv? Hur kul är det om man nu slipper?
Setet består av en lounge säng för 2 personer med kuddar. Kuddar ingår alltså. Det var ju praktiskt. Hoppas det är en kudde modell one size fits all. Dylika säng är vattentät men skall dock besprutas en gång per år. Men så praktiskt då med lite besprutning.
Tänk vilken säng för långa varma sommarnätter? Skitprat! 2500 spänn får man börja buda på, på Traderian för denna. Bjuder folk på sådant här? Tur att den går att fälla ihop enligt bild ovan och slänga in i garagjuder follk et om man nu tröttnar, blir mygg & knottbiten eller nåt annat obehagligt. Möjligtvis lämplig för områdets katter som inte har något hem att komma hem till, under förutsättning att den är rejält utrustad även nattetid med sköna kuddar och täcken till katterna.
Vilka tror Ni sover utomhus på detta sätt? Att tälta kan kanske vara ett alternativ. Då kan man slippa ha huvudet ovanför täcket, förlåt jag menar sovsäcken för man kanske kan slippa åtminstone alla mygg & knott.
Tjolahejsan!

Drömväder! Vilke...

mms_img38921 (MMS)

Drömväder! Vilket drömväder vi har här. Hur har Du det hos Dej?


Smålands landskapsinsekt.

Som sagt, Herta befinner sig i Småland, i en härlig del av detta landskap. Här finns sol och sommar, avkoppling och även mycket praktiskt arbete. Här finns ett speciellt växtliv som jag inte har berört specielt mycket. Här finns också¨en arbetare som rensar upp och gör sin del av arbetet.
Bålgetingen (Vespa crabro) är den största samhällsbyggande getingen i Sverige. Bålgetingen är landskapsinsekt för Småland. Drottningen kan bli uppåt 3,5 centimeter lång, men övriga bålgetingar är något mindre. Mellankroppen är brunröd och bakkroppen har brunröd teckning på gul botten. Huvudet är brunrött med gul teckning.
Denna kraftiga geting har nästan alltid funnits vid stugan så länge jag kunnat minnas. I sommar arbetar den speciellt vid den lilla runda fd(?) rabatt som finns ett par meter från dörren till stugan.
Här gömmer hon sig, årets drottning. I denna växtlighet som på bilden bara föreställer en del av skall det växa lavendel plus lite annat som växer sedan många år och inte går att utrota bort eller som vi har valt tt inte utrota bort. För några år sedan var bålgetingen fridlyst men jag tror inte att den är det nu för tiden.
Men som sagt, den lever och verkar hos oss.

Ekars djupa grönska! ...

mms_img29720 (MMS)

Ekars djupa grönska! Nu skall skuggan bort. Snart Nu skall vi ha sol på tomten.


2 mil på cykeln på öländska vägar.

Igår skulle detta inlägg in men men men...
Som sagt vi begav oss ut på "rundan" igår. Ett litet tillägg bara, vi tog en extra sväng och handlade bullar till det medhavda kaffet.
Långa vgar utmed havet.
Underbart vatten hela tiden med möjlighet att bada.
Underbart vatten hela tiden om Du vill bada.
Knisa mosse. Speciell natur.
Olika vyer
Här nedanför, vid vattnet satt vi och fikade, medhavd kaffekorg med hemmabryggt kaffe och bullar från Södviks bageri.

Morgonprommis...

här
Nehej idag måste jag ut på mina öländska promenadvägar...
Passerar förbi den gamla bonnsyrenen.
Kossorna undrade nog vem jag var? Passerade detta sällskap.
På öländska vägar.
På öländska grusvägar.
Förbi bonngården.
Funderar varför jag tog denna bild?
Härligs grusvägar.
Varför bygger man en ny väg här?
En bild på Herta. Så fetlagd jag ser ut.
Här postar vi våra brev.
Och nu frukost.
Ok då.

Morgonprommis

mms_img72215 (MMS)

Morgonprommis


Kanonväder!

mms_img22135 (MMS)

Kanonväder!


En trög gräsklippare vill vi inte ha.

Idag har vi klippt gräs. Massor av gräs. 3 timmar tar det när gräset är högt( detta har jag kanske tjatat om, om mitt bloggande från mobilen dyker upp men det verkar vara borta, helt borta.  Men Hertas gräsklippare är lättstartat vilket hon gläds väldigt åt. En trög klippare har jag haft nog av tidigare.
Gräset var ovan ovanligt högt denna gången.
Och som avslutning en bild av alla hundkex som finns vid tomtgränsen och tidigare idag på tomten.

Kristi himmelsfärd, Lindbacke och härligt väder.


Kristi himmelsfärds dag
är inom kristendomen den dag då Jesus efter återuppståndelsen enligt Nya Testamentet lämnade jorden och fördes upp till himlen inför elva av apostlarna. Dagen infaller 39 dagar (den 40:e dagen) efter påskdagen. Den liturgiska färgen är vit på den här dagen.
’Jag skall sända er vad min fader har lovat. Men ni skall stanna här i staden tills ni har blivit rustade med kraft från höjden.’ Han tog dem med sig ut ur staden bort mot Betania, och han lyfte sina händer och välsignade dem. Medan han välsignade dem lämnade han dem och fördes upp till himlen. De föll ner och hyllade honom och återvände sedan till Jerusalem under stor glädje. Och de var ständigt i templet och prisade Gud


När jag var ung så skulle vi alltid börja Kristi Himmelsfärd med att ge oss ut på gökotta och då pratar vi verkligen OTTA. Senast 05.00 begav vi oss på cykel och cyklade en rejäl bit. Väl framme dukade vi upp vår medhavda matsäck dvs rejäl frukost.


Vi var ett gäng med killar och tjejer som alltid cyklade iväg på detta. Fikakorgen med frukost var rejält packat och filtar och liggunderlag släpades också med på cyklarna. Vi åkte alltid till Lindbacke utanför Nyköping.


Jag måste väl också som avslutning återkomma till Hertas historia direkt tagen ifrån boken Humor i helgade hyddor som kom någongång på 70-80-talet. 

Idag var det länge sedan Herta gick upp i ottan denna dag men härligt att vakna och ge sig ut i morgon solen är det alltid.


Gräsklippning

Vaknar till en underbar morgon. Ser hur gräset vuxit. Dagens första övning blir gräsklippning inkluderat arbete med lié. Det kommer att bli en fin dag.

Äntligen!

mms_img57451 (MMS)

Äntligen!


Sommar i Sverige!

mms_img47867 (MMS)

Sommar i Sverige! Det är äntligen sommar. Sitter nu med en kaffekopp invid en sjö, någonstans och har det väldigt bra.


Testar detta ställe idag.

Testar detta ställe idag. Inte som de wokade grönsakerna på vanliga stället men fullt ok.


Thailunch

mms_img31737 (MMS)

Thailunch


RSS 2.0