Det är advent!


Adventsgudstjänst i kyrkan.

Tycker speciellt om sången Jerusalem. Finns på You tube via länken nedan. Blogg. se vill inte lägga in länkar just nu?

http://www.youtube.com/watch?v=BcmQ-zyZ_ac


Därefter som alltid på 1:a advent.Nere på stan var julskyltningen i fyll gång eller var det julkommersen kanske. Den som ville kunde köpa ulltofflor. Så sköna kändes de.Vid torghandeln på torgeet kunde man köpa växter men också denna figur.  Någon som vet vad det är?Och blommor till jul...Eller kanske ett par julgrissar?och stora torget var en samlingsplats för lite alltmöjligt.Vi köpte ett par herrhandskar i skinn från Tranåsoch en plånbok så passligt då den andra är totalkvaddad och håller inte alls ihop.Inne på Nyckeln arbetar man för högtryck...och handlar också verkar det som.Stora Torget

Storgatan ner mot väster.Nicolai församling har tagit fram sin traditionella julkrubba igen. Det känns tryggt när kyrkan finns mitt i allting annat.
Adventsljusstakens historiaLäste Magnus blogg ikväll. Han skriver om etikettsregler när det gäller att tända adventssljustakarna som vi har hemma.
Han berättar om adventssljusstakens grundare Oscar Andersson. Han var verksam hos Philips i Göteborg. Philips var det företag som 1929-30 lanserade den första adventssljusstaken. En intressant historia tycker jag . Klicka på länken och läs.

Magnus bloggar också om etikettsreglerna när man tänder ljusstaken. Jag håller med honom om att för tidigt skall man inte tända ljusstaken. Fast jag väntar inte till söndag, jag tänder ljusstaken på lördag kväll innan vi går och lägger oss. Vi börjar fundera på 1:a advent då.

Jag har en tradition och tanke om julstjärnan på julnatten också men den återkommer jag till...

OJ:s rör
Så har en epok gått i graven. OJ:s rör på Öster skall stänga och säljer ut sitt lager. Jag minns förståss mitt 60-tal uppvuxen som jag är i samma kvarter på Öster. På OJ:s gård bodde en tant tror jag vars katt ofta fick ungar. Här fanns söta kattungar, kattgalen som jag var och är. Som barn så hade vi koll på närmaste kvarterat ochjag kunde se långt från vår balkong som var högst upp in mot gården i samma kvarter som rörfirman. Jag har gått in på "våran gård" ibland. Den var så stor då. Vi lekte en massa saker, ordnade skidtävlingar på gården då vi åkte runt runt samtidigt som bilarna körde ner på gården och in i garagen och några bilar fick också plats på gården(?) Pappa hade vår bil i garaget näst längst in tror jag om jag minns rätt. Jag har tittat in i husets källare ibland, ville se var vi lekte kurragömma osv. Det verkar trångt.  En spegel finns i nedfartan till gården fortfarande så att man kan se om någon kommer från det andra hållet.

Vi köpte i varje fall två lampor som skall in i badrummet, lite uppgradering alltså.
Mobilen ringde...skall Ni med och fika? Vi styrde stegen mot Mokka konditori. Här får man ta kaffe och påtår själv och här serveras inte en massa specialkaffe. En räkmacka blev det istället. (

Bilden nedan är tagen vid annat tillfälle.)Nu skall här plockas och städas och fixas inför 1.a advent.
Snittar, kaffe, tårta, människor och mingel.Så var dagen kommen. Vi blev många människor som möttes och det var både trevligt och kul!
Sen kom fredagskvällen...så här såg det ut vid torget. Julgranen har kommit upp.Västra storgatanOch lite nödvändigt måste i varje välsorterat hem (!)Eller...Det satt människor och fikade på Hellmans café.Imorgon är det lördag...dags att förbereda då inför 1:a advent.


Det närmar sig...Idag har vi hållit på hela em och förberett oss inför imorgon. Allt är fixat, det är iordninggjort inför första advent och ljusstakarna i fönstret blev jättebra. Tilltugg och det som skall bjudas på är klart och ballongerna uppblåsta.
Slappar nog i soffan i kväll och laddar batterierna, både mina och kamerans.

            


och sen lite tårta på det
...

Och sen är det helg och fredagskväll igen...


Det susar genom livets strid,en fläkt av himmelrikets  frid, en klang av  harpotoner. En aning fyller varje bröst, och stilla ljuder andens röst i jordens alla zoner: O mänsklighet, ställ dörrn' på glänt----det är Advent-det är Advent.

Han kommer hit ,en mänskoson,ur Faderns rike fjärranfrån      och gästa vill vår boning. Han kommer ned till jordens grus       med himlens kärlek hopp och ljus och bjuder oss försoning.     Ett sken är nu i öster tänt--det är advent det är advent.

Han kommer med ett sällsamt bud,från kärlekens o nådens GUD att bringa till de sina.Så öppna hjärtats tempelhus, och låt Hans  rika fulla ljus därinne klart få skina.Då blir Guds under sett och känt-  det är advent ,det är advent!  

                                              Sv. psalmen 109./C. Boberg¨

Snart är det första advent.


Lite tidigt kanske men snart är det söndag.
Ett nådens år från Herren

Så kom han till Nasaret, där han hade vuxit upp. På sabbaten gick han till synagogan som han brukade. Han reste sig för att läsa ur Skriften, och man räckte honom profeten Jesajas bokrulle. När han öppnade den, fann han det ställe där det står skrivet: "Herrens Ande är över mig, ty han har smort mig till att predika glädjens budskap för de fattiga. Han har sänt mig för att ropa ut frihet för de fångna och syn för de blinda, för att ge de betryckta frihet och predika ett nådens år från Herren." Sedan rullade han ihop bokrullen, räckte den till tjänaren och satte sig. Alla i synagogan hade sina ögon fästa på honom. Då började han tala till dem: "I dag har detta skriftställe gått i uppfyllelse inför er som lyssnar." Luk. 4:16-21, (Jes. 61:1-2)


Jättegott!

Minusgrader. Jobbar från tidigt till sent.  Uträttar ett par ärenden kring lunchtid kopplat till jobbet och träffar en gammal kollega. Tänk vad kul det är att möta gamla vänner som man har fått en vänskapsrelation till och även om vi inte ses så ofta så finns samtalet där.

Från det ena till det andra, är Ni bra på att berätta historier. Jag kom på mej själv med att jag inte alls kan många historier. Kan Ni några? Dela gärna med Er i så fall.

Vi ser det snöar.
Åkte in till stan på morgonen i ett ärende...snön faller ner.Här kommer det en någon gående.
Så konstigt det blir på bilderna när snön faller.

Det fryser


 

Istapparna är fortfarande ganska små men tillräckligt roliga för att barnen skulle kunna bryta av dem.


Årets julklapp!
Så har pressen bestämt sig för vad som kommer att bli årets julklapp 2008. En minidator skriver man i de flesta tidningar.

Så bra, det kommersiella samhället har sagt sitt. Vad tycker vi?

Vilka är Lisa & Charles?Måste ha varit hos frissan alldeles för sällan och läst tidningarna för dåligt när jag varit där. Är det några som tidigare har hört talas om Charles Simonyi och hans hustru Lisa Persdotter från Göteborg. Men vilka är nu dessa människor? Är det någrs som vi skall känna till? Har aldrig hört talas om dem? De verkar vara väldigt välbekanta för många då de är förstasidesstoff och finns med på löpet hos båda kvällstidningarna.

Liten och stor

Ingemar Ohlsson sjunger Liten och stor.


Härligt, äntligen lite minusgrader!


 

Idag har jag kört på lite vinterväg för första gången i år.Orten heter Tystberga och på mindre vägen dit jag skulle var det snötäckt. Förresten hade orten totalt sett mindre snö än hemma. Mysigt. Har bra dubbar på bilen så det känns kul.

Väl hemma igen läser vi expressen och deras bilaga bygga & bo. Stort glöggtest. Blossas traditionella glöggar håller än förstår jag av testet. Vi som gick på den kommersiella tanken med reklam och har köpt Blossa 2008 i blå flaska...fast jag gillar den blå färgen...  Glöggen skulle smaka blåbär men det har vi inte kunnat förstå.  Lite tunn var den nog tycker vi.
I glöggmuggar från Indiska...för ett par år sedan...provade vi. Men Nej, inte mer Blossa 2008 för oss. Vi dricker så sällan och så lite så det skall vara något speciellt tycker jag nog.


Förresten mina senaste bokpaket har kommit denna vecka.Någon som läst dessa...hittade dem på Tradera där jag ofta hittar begagnade böcker billigt. Åsa Larssons böcker tycker jag om. Renzo Aneröds bok har jag blivit rekommenderad och den tredje boken köpte jag på kul. Jag måste ha en liten hög liggande på sängobordet...utifall att ...


Kan berätta att jag har varit på vårt nya  köpcentra, Pål Jungs Hage idag. Där finns en trevlig inredningsbutik. Maria som förestår butiken är en trevlig tjej, kunnig fd lärare och pedagog som efter många år sadlat om och satsat på detta. Jag kan rekommendera denna butik. Åk dit och kolla om Du passerar köpcentrat. Här finns mycket kul om Du tex gillar kandelabrar och ljuslyktor mm.


Julbord


Så börjar det annonseras om julbord igen. Nu skall vi mötas i olika sammanhang och äta tillsammans. Trevligt tycker jag. Fundrar på om jag skall ta med lilla familjen på ett julbord. När jag gick in på kommunens hemsida kunde man välja på följande julbord mm  Jag är lite sugen på att prova det libanesiska julbordet. Är det någon som har provat detta?
Restaurang Bella Donna kör detta koncept. Verkar spännande!

Traditionella julbord har vi ätit i Nyköping. Några speciellt fina kommer här:Hotell Blommenhof som huserat många olika verksamheter genom åren är nu en förträfflig hotellanläggning med restaurang med klass.

eller varför inteStjärnholms stiftsgård, vackert belägen strax utanför Nyköping. I denna miljö smakar maten också väldigt gott. Hela miljön som helhet gör att det känns extra speciellt att äta här.


Det är helt otroligt!

Jag finner inga ord. Att Anna åker ut efter detta framträdande ikväll. Det är helt otroligt. Hur röstar folk egentligen. Kanonsång eller söta killar verkar det som ?

Måste man ha högklackat?
Sitter och kollar på Idol och hejar förståss på Anna när jag lyssnar på en intervju med Alice efter hennes låt. Hon sägar att det inte känns så bra ikväll och att det inte är så enkelt att gå runt och sjunga med klackar.

MED VAD ÄR DETTA FÖR NÅGOT? MÅSTE MAN HA HÖGKLACKAT NÄR MAN SJUNGER?
Vad vill man säga med det? Vad är detta för kvinnoideal vi lurar in unga tjejer i?


En vecka kvar

... till första advent. Idag föll det på min lott att förnya våra adventsljusstakar och stjärnor. Efter överläggning vid lunchen idag kom vi överens om vilka vi skulle ha...


Adventsljusstake Leksand. Blir nog bra med tre i rad...mittenförnstret är mitt.

Adventsstjärna Trantorp, stora modellen blir nog fint.

Och sen skulle vi ha en stjärna på pinne men de var slut och kommer inte mer igen sa killen på Claes Ohlsson.Jag hänger på och följer många andra bloggar ikväll och utmanar alla 40+ att lägga ut kvällens outfit! Även 40- kan hänga på, men de brukar ju lägga ut outfit lite då och då...


Nyss hemkommen från jobbet. Denna dag har sett ut så här.

Vinröd-ljungrandig tshirt inköpt på MQ.
Limegrön fleecejacka från Peak performance inköpt på Tradera.
Blå stuprörsjeans inköpta på Kapp Ahl.
Kläderna under inköpta till stöd för Hargarnas flickor samt i lilla butiken på Öster...som inte finns kvar.
Guldkors
Glasögon inköpta hos en av stadens optiker
Skor, sköna och sportvarianten inköpta hos Hälsokosten...de som har mest skor av kostarna i stan.
Armbandsur i borstad stål som jag trivs med och som är  inköpt i lilla urbutiken på Öster.

Första snön kom idag.


Äntligen har första snön kommit. Dagarna blir lite längre eller kanske känns lite ljusare. Var ute en sväng på lunchen och tog några bilder idag.
För en liten trevlig summa pengar kan man köpa sig trevliga formar på lilla butiken i vitt på öster. Minst 400:- får man lägga upp. Kanske som en gåva i adventstid.
Där fanns även andra saker t ex en ljuslykta att kanske ha utomhus eller kanske inne? För denna present får man läggalite drygt 400:-.
Eller varför inte något av detta?
Är lite sugen på att ge mannen en rund ryamatta i denna häftiga gröna färg. I verkligheten är färgen farligt nära lime eller nåt. Ingen har önskat sig denna runda i grönt och kanske just därför. Eller skall jag ge den till mig själv...verkar misstänkt.

SMHI varnar för vägarna igen...Nu varnar SMHI för rejäl ishalka igen. Jag tycker att man varnar mer nu än för ett antal år sedan. Vi varnas att vi skall hålla oss inne och inte gå ut. På nåt sätt så borde vi veta att vi skall vara försiktiga vid vinterväglag...men måste man tjata om det hela tiden. Det blir ju bara jobbigt, eller?

Pilates igen

Precis hemkommen från ett Pilates-pass och jag kan rekommendera det. Här är det tänj och sträck och böj lagom försiktigt men kanon. Detta gör vi till lugn musik i halvmörker tillsammans med en duktig instruktör. (Obs bilderna kunde laddas hem med övningar från en sajt på nätet och har inget samband med mitt gym)

MItt favoritprogram på TV igen      

Ikväll gjorde de om ett sovrum och en bit hall tror jag. Gillar deras diskuterande hit och dit. Och sen de söta småhundarna...

Och Zlatan får Guldbollen för tredje gången. Han är en stor fotbollsspelare nu.

Och Aftonbladet har öppnat sin julsajt  för oss läsare.

Det verkar inte vara något mer jag behöver veta ikväll. ..


Jag är fredligt sinnad.
Margareta Ribbing, kvinnan som "vet" hur vi skall föra oss har talat. Klicka på länken till Dagens Nyheter

Rör inte min sup!

                                                          

Satt i soffan och slötittade på TV och programmet Dokument inifrån började. Dagens avsnitt hette "Rör inte min sup" där man utgick ifrån barns syn på alkoholen . Man hade valt att intervjua ett större  antal 7 åringar varav vi fick se kanske 8 barn i programmet i 7-årsåldern som svarade på olika frågor om alkohol, inte utifrån deras föräldrar utan mera allmänt om alkohol och hur de ser på det, varför man dricker, hur mycket, hur många glas vin vuxna dricker innan de blir berusade, att vuxna dricker mycket sprit och att de hellst vill att vuxna inte dricker då vuxna inte är sig själva med alkohol i kroppen.
Dessutom intervjuades en kvinnlig S- politiker från Oskarshamn samt Gabriel Romanus fd socialmminister om sin syn på att dricka. Den kvinnliga politikern ( vars namn jag tyvärr glömt) berättade om egna minnen kopplat till sitt föräldrahem och till alkohol vilket lett till att hon hoppat över denna dryck. Gabriel Romanus berättade att han "trappat ner" när barnen var mindre och om hur omgivningen reagerade på detta. Programmet konstaterar att man måste vara antingen nykterist eller tänker köra bil hem från festen om man skall kunna tacka nej

Vi fick också följa en vecka i Båstad och ett par ungdomars syn på alkoholen och på hur vuxenlivet skall se ut och att de ville ha tillträde till detta 15-16 års-åldern. Dessutom intervjuer med ganska många ungdomar som sk festade på stranden och runt  om i Båstad samtidigt som föräldrarna sk festade en bit därifrån under samma vecka.

Vad är det för samhälle vi har?
Varför måste alkoholen finnas med jämt och ständigt?
Varför kan vi inte undvara den i sammanhang där vi har fest tillsammans med våra barn och ungdomar?
Kan man ha en kul fest utan alkohol? Hur gör man då?
Kan man dricka litegrann?
Hur ser våra barn och ungdomar på detta?
Vi kanske skall prata med dem om detta? Vågar vi det?

Jag har tidigare under många år levt som helnykterist även om jag ibland dricker vin idag. Jag har idag vuxna barn som inte bor hemma. Jag vill inte dra igång en fördömardiskussion utan mera utifrån TVprogrammet ge möjlighet till att reflektera. Jag vet all alkoholen finns med alltmer i alla möjliga sammanhang men hur skall vi hantera den så att ungarna tycker det är kul?

Under avslutningen på programmet dök en son upp härhemma och vi började prata om hur han tänkte om detta dels utifrån sin egen uppväxt men även hur man skall vara som förälder rent allmänt. Jag blev glad efter vårt samtal.

(Ps. Bilderna är plockade från en royalityfri sida där man får hämta bilder på nätet.)


När mörkret faller.Här kommer ett filmtips. Detta är en oerhört bra och ruggig men också viktig film.

Två unga systrar hamnar i en mardrömslik och livsfarlig återvändsgränd när de går emot sin familjs vilja. Några dörrvakter attackeras av ett gäng kriminella och rena kriget utbryter. En framgångsrik kvinna, vinnare av Stora Journalistpriset, polisanmäler sin man som misshandlar henne och chockas när hon inser att hon därmed får en ny fiende i deras gemensamma journalistkollegor. Men vad ingen av förövarna har förutsett är den enorma kampvilja som nu väcks hos de som hotats en gång för mycket. Och en strid på liv och död kan börja... När mörkret faller är historien om tre människoöden som kretsar kring respekt, lojalitet och hemligheter till varje pris - och om modet att ta strid för det man tror på.

God mat, sibiriska katter och en söndagspromenad.

Så är det snart söndagskväll igen. Det är kolmörkt ute. en långpromenad skulle det bli idag...då kom regnet men vi gick ut i alla fall.


 
 Här kommer en film från You Tube med en gullig sibirisk kisse. Kissen är okänd för mej. Anlednningen är att vi under gårdagskvällen tillbringade kvällen hos goda vänner vars söner var kattallergiker. 

Kissen var helt underbar, en klle på ett år. Man blir ganska sugen, kattmänniska som ajg alltid har varit men fått välja bort detta. Det finns tydligen sk testhem på olika håll i landet bl a i Oxelösund där man kan prova om man tål en sibirisk kisse.
Nu blir allt sådär konstigt understruket igen...fast jag klickar bort länken....????????vad gör Ni på blogg.se????
Ock sen för Er som inte vet så har jag "hittat" Palett från rörstrand och brukar ropa in lite olika saker från denna servis när jag ser något på Tradera eller loppis. Några tallrikar blir mina snart.

....och fortfarande envisas blogg.se med länken understruken fast jag inte vill.


Så är det lördag igen...Så är det lördag igen. Mot gymet och köra cykel och core. Därefter begav vi oss ut på stan. Tänkte fika men träffade en bekant varför klockan drog iväg vilket löste sig med lunch.  La Cuccina erbjöd en trevlig lördagsmeny.

Lite råkallt men ljusen var tända inne på restaurangen.Sen blev det "jobbar-jacka"-letning. Vill inte bara slavsa runt samtidigt som det skall vara slit & slängstuket och lätt att bära. Hittade denna på MQ och blev nöjd. Funkar nog med en slapp varm schal till.


Till dess din vrede upphörNu har jag köpt en ny bok på Tradera.  Har precis betalt den. Jag gillar Åsa Larssons böcker. Ser nu fram emot ett bokpaket i brevlådan.

Välja mattor
Så måste vi ta tag i mattan. Vi åker och kollar och börjar på öster.. Vi är överens om att mattan borde vara grön...det finns flera att välja på.


Imorgon är alla på g igen s¨å då vår vi kolla tillsammans.

Snart så skall det vara klart.

I harmoni eller kanske gå på harmoni.

Det har regnat idag, spöregnat, så några foton till fototriss har jag tyvärr inte lyckats att få till idag heller. Regnet har öst ner hela dagen. Hade ett ärende mera centralt i slutet av arbetsdagen så jag kombinerade detta med ett pass på gymet därefter innan jag skulle åter till arbetets kvällspass.
Harmoni har de något som heter på mitt gym. Mycket balansträning var det och balans är liksom inte min grej visade det sig ( det visste jag innan). Skall satsa på Pilates istället tror jag om jag skall tänja åt olika håll.
Från det ena till det andra. Nu blir 89-åriga Beatrice Muller, hemlös. Hon har i åtta år bott på en lyxkryssare alltsedan hennes man dog på denna båt. fartyget skall nu läggas för ankar i Dubai och övergå till att fungera som lyxhotell.  Beatrice Muller är nu bekymrad. Hon har betalat 45 000:- varje månad för detta boende vilket hon tycker har fungerat mycket bra, betydligt bättre än ett traditionellt ålderdomshem.

Vi ha ralla olika bekymmer. Härhemma kommer varslen efter varandra. Ikväll var det 900 på Volvo...tror jag. Privatekonomerna pratar om hur vi skall göra så att vi kan hantera att det inte blir så mycket pengar kvar i slutet av lönen...dvs förändra privatekonomin.

Att göra val.
Ibland måste man göra valHerre, gör mig till ett redskap för din frid......

Låt mig bringa kärlek där hat råder

Låt mig bringa förlåtelse där brott begåtts

Låt mig skapa endräkt där tvedräkt råder

Låt mig bringa ro, där tvivel råder

Låt mig bringa sanning där villfarelse råder

Låt mig bringa hopp där misströstan råder

Låt mig bringa ljus där mörker råder
Låt mig bringa glädje där sorg
och bedrövelse härskar
 

O, Mästare !
Låt mig inte så mycket söka att bli tröstad

som att trösta

icke så mycket att bli förstådd

som att förstå

icke som mycket att bli älskad

som att älska

ty det är genom att ge

som man får

det är genom att glömma sig själv

som man finner sig själv

det är genom att man förlåter

som man blir förlåten

det är genom att dö

som man uppstår i det eviga livet


Francicus av Assisi


Kalmar vann äntligen SM guld och BMM-syrrorna säger nolltolerans!
Efter 98 år eller var det 99 år så har ett av våra smålandslag vunnit allsvenskan! Grattis! Äntligen börjar det bli lite intressant att se på allsvenska fotbollsmatcher igen. Jag är trött på AIK, Djurgården och Hammarby. Trött påsnack om dyra spelarköp osv.
Med ett SM-guld runt halsen kan Kalmar FF nu skratta hela vägen till banken åt andra allsvenska klubbar som fått hundratals miljoner i riskkapital. Ett långsiktigt ledarskap och en tro på fotbollsledare istället för näringslivshöjdare har gjort att den fattiga kusinen från landet lyckades med det omöjliga. Visst är det spännande och intressant.
I storstadsklubbarna fattas viktiga beslut av näringslivets höjdare som ibland är mindre kunniga i fotboll. Man glömmer vikten av långsiktighet i spelarfilosofi och ledarskap I Kalmar FF har fotbollskompetens och långsiktighet i ledarskapet styrt besluten. Samme tränare har varit ansvarig i 7 år. Där pratar vi om kontinuitet i ledarskapet.Kalmarborna ute på torget för att möta killarna när de kom hem ifrån matchen i Halmstad.


och sen från det ena till det andra......

Barnmorskor talar om nolltolerans


""De flesta nyblivna mammor får fortfarande rådet från barnmorskorna att helt avstå från alkohol under amningsperioden trots Livsmedelsverkets råd om att alkohol i måttliga mängder inte skadar barnet.

Sveriges Radio har frågat barnmorskor och distriktssjuksköterskor i åtta län.

Av de 500 som svarat på enkäten säger åtta av tio att de fortsätter att rekommendera nolltolerans mot alkohol vid amning. ""
Det känns bra tycker jag att våra BMM-syrror talar utifrån mångårig kompetens och inte följer vindar som viner. Det blåser ganska ofta nu för tiden.

Söndag kväll, fläskstek, princesstårta och sen lite halal-funderingar!

Lite mat och prinsesstårta från Coop Forums frysdisk...

Det har regnat hela dagen idag...vi måste tända ljus både inne och ute.Sitter och läser dagens tidningar och fastnar i Expressens artikel "Halal-TV är en skymf".
Halal som är arabiska och betyder "det rätta, det tillåtna" är halva namnet i ett tv program där tre unga tjejer. Motsatsen till Halal är Haram som betyder det förbjudna. Läs dagens artikel i Expressen.

I artikeln säger skribenterna att ""med Halal-TV tar SVT ställning för utpräglade religiösa värderingar. Många har kommit till Sverige på flykt undan islamistiska förtryckarregimer. Andra är progressiva ateister eller passiva muslimer.

Dessa blir nu representerade av unga kvinnor som döljer sitt hår under slöjan och vägrar ta män i hand.


Opartiskhet är en
av de grundläggande reglerna för svensk public service. Med tv-programmet Halal-TV har Sveriges Television medvetet frångått denna princip. Tre kvinnor i huvudduk och i övrigt klädda enligt islamisk sed blir huvudrollsinnehavare i Halal-TV. Dessa tre unga kvinnor - låt vara att deras klädnader går i pasteller - representerar uråldriga religiösa påbud som står i strid mot grundläggande mänskliga fri- och rättigheter och värderingar. En av de tre har tidigare klart uttalat sitt stöd för sharialagar som till exempel stening till döds vid otrohet. ""


 De fortsätter ""Slöjan är ingen klädsel. Den är ett religiöst påbud med tydliga patriarkala värderingar om könsroller, kvinnans underordning och hennes sexualitet som måste döljas för alla utom den äkta maken. Den ser kvinnan och hennes sexualitet som samhällets fördärv. Därmed är slöjan en skymf mot männen som inte anses kunna behärska sin sexualitet vid åsynen av en kvinna utan huvudbonad. Slöjan är således en symbol för förtryck av båda könen. ""

Det här är svårt. Vi som har vår historia i Sverige sedan urminnes tider minns en tid då Sverige var ett  sk "kristet land". Vi har hört berättas om morgonbön i skolan, om synen på ensamstående mödrar, om synen på dem som levde tillsammans utanför äktenskapet sk Stockholmsäktenskap, om den som är annorlunda och inte följer normen, om små samhällen i vårt land där det var svårt att inte följa de normer och mönster som var rådande, om synen på homusexualitet osv. Vi har haft en kulturell syn på detta och många av oss har hört om kopplingen till kristendomen som haft den allenarådande grunduppfattningen i och för vårt land. Sen kokm sekulariseringen.
Vi har gått i skola och utbildning och fick med oss att prata och visa inte religion, tjata inte på folk om Din tro. Däremot lev religion, glöm aldrig Jesu ord om "dessa mina minsta". Svensk socialdemokrati vilka regerade i Sverige i många år tog bort kristendomsundervisningen och vi fick religionskunskap. Vi skulle få allmän info om alla religioner ur ett objektivt perspektiv.

Men är vi objektiva? Jag tror blod är tjockare än vatten. Jag tror att religion för många av oss också är kultur. Jag tror att många har en gudstro som är personlig och som man kanske inte pratar om.
 Jag tror också att vi som lärt oss att leva i ett sekulärt samhälle ( funderar också kring...vad är egentligen sekulärt?) blir rädda när vi möter ett trosvisst folk där vi ser unga tjejer trosvisst ta på sig slöjan för att de upplever att de känner sig fria när de bär slöjan.
Artikeln är undertecknad av följande personer:

Soleyman Ghasemiani, Barnen Först

Sara Mohammad, Riksföreningen Glöm aldrig Pela och Fadime

Inger Stark och Maria Hagberg, Nätverket mot hedersrelaterat våld

Layla Qaraee, Kvinnors nätverk

Mostafa Rashidi, Iranska Flyktingars Riksorganisation

Tara Twana, Women Aid

Aram Ali, Hawpshti Kurdisk närradio

Sherzad Fatih, Centret för försvar av barns rättigheter i Irak-Sverige

Rega Svensson Raoof, Organisation of Women´s Freedom in Iraq-Sweden

Maria Rashidi, Kvinnors rätt

En sak som glömdes bort när vi diskuterar kring programmet  var också vad det egentligen handlade om.
Jag surfade runt och hittade några tjejer som har kommenterat detta program och Hamiltons agerande i sina bloggar.
 Nabila Abdul fattah bloggar om Halal-Tv.

Den gamla textilstaden.Vi har som sagt varit i Norrköping på kusinkalas idag.

Det är alltid roligt att ses trots att våra ungdomar är vuxna idag. Födelsedagar kan man dock använda för att träffas. Vi fick idag god lunch.


Rostbill, kalkon, grönt samt Hackebackepotatis..och sedan tårta.Dessa fyra skorstenar är världens största adventsljusstake, ett ljus i varje skorsten vilka tänds varje söndag fram till jul.

JeansutställningCampus, ett av alla platser för studenter i denna stad.

? Funderar kring relationer. Hur fungerar de externa ?Vi kollade på en labbsal.Vi fick kolla på lite kul exempel som man sitter och arbetar med här.


Mitt ibland datorerna stod två ikeasoffor med ett bord mellan sig. Där fanns ett fruktfat...undrar vilka somäter och vem som fyller på?

Nåden räcker
Så är en arbetsvecka till ända. Mobiliserade mej till att traska iväg på kvällen och lyssna på Carl-Olov Hultby som talade. Trösten möter källan var huvudämnet. Hörde honom många gånger "förr i tiden" när han var här i stan och ville utifrån detta lyssna igen. Märker dock att fredagskvällar är ingen bra kväll för mej för sådant. Dett var roligt att lyssna på honom trots att det var fredag. Skall försöka parera in söndag fm också.


Idag är det kusinkalas. Ungdomarna börjar bli lite äldre nu men det är alltid roligt att ses och prata och höra om hur livet är "just nu". Måste arrangera en kul present inlindad i cellofan innan jag åker....

Yes we can

Sent hemkommer från jobbet började jag kolla på SN på nätet.  Ett gäng, 22 av tjejerna på gymet, mest lite yngre tjejer verkar det som, gick på en sångkväll på stadens bio där man sjöng Mamma MIa låtar till filmen.
Hittade detta bidrag: 

Vågar vi hoppas på ett annat Amerika?


USA har fått en ny president. Amerika har börjat hoppast? Detta vill Obama genomföra enligt Aftonbladet idag   ( i en artikel av Maud Cordenius.
Vi måste hoppas på något bättre!  ( och det skall inte vara understruket här hela långa meningen men blogg.se har hoppat ur led!)


Pilates
Ikväll har jag varit på mitt livs första Pilatespass i 45 minuter. Faktiskt en väldigt positiv upplevelse.  På cMsTräning och hälsa här i stan kan man träna Pilates vilket jag nu provade på. Väldigt skönt med bra tänjövningar under proffessionell ledning av en väldigt duktig ledare som nogsamt redogör för alla rörelser i detalj. Kan verkligen rekommendera detta.

Nu skall jag jobba lite...

Hanna Ljungberg slutar i landslaget mm.Efter 12 år slutar Hanna Ljungberg i landslaget. TV4 Söndagsmorgon visar en lång inspelad intervju med henne där hon berättar om sitt beslut. Hon skall satsa på utbildning, på hemmalaget i Umeå samt på att leva och kanske få 3-4 lediga helger på ett år. Hanna berättar att hon fått stor erfarenhet av "rehabiliteering" och vill dra nytta av detta. Hon tänker läsa till sjukgymnast.
Vi får tacka Hanna för all glädjefull fotboll vi har fått vara med om. Det är roligt med tjejer som är sådana förebilder! Ni är jätteviktiga!Solen har verkligen delat med sin idag. Här en bild tagen en bit ifrån Rosvalla.Bilden tagen utmed hamnpromenaden.Här bor också ett gäng änder. 
- Har Ni någon mat med till oss, tycks de undra.Trevliga bänkar finns och här var det många som satt och solade och pratade.Om man promenerar ut med hamnpromenaden och sen vidare in mot stan och även inne i stan vid bl a Nicolaiskolan finns det fina blå bänkar med tänkvärda ord.
Lotsen har stängt för säsongen. Vilka rejäla portioner med mat man får här.Ms Linne ligger inne.Aktersnurran har plockat in stolar och bord och stängt sin servering.
Nyköpings senaste hotel.

Utmed promenaden från hamnen in mot stan.

NK villan. Här har mången verksamhet huserat alltsedan Nordiska Kompaniets dagar.

Jag vill inte vara med på bild tycks kissen tänka. Jag har sett kissen många gånger. Jag tror att den bor i närheten och har vett att vara försiktig inför obekanta.En god lunch på Birgers. Fläskytterfilé med potatisgratäng och lite grönsaker tillsammans med ett glas lättöl. Smakade jättebra innan vi fortsatte promenaden hemåt i solskenet.

Vi måste våga säga Nej!Vad är det som gör att Cypern lockar så väldans? Läser idag i Expressen om Sonny knappt 16 som fick åka med en 25-årig kamrat och bekant till familjen till Cypern. Väl där blev det festande av och man kom i polemik med några andra ungdomar vilket resulterade i att Sonny och hans kamrat häktades och nu väntar på dom vilket kan resultera i 2 års fängelse.

Läs artikeln i Expressen.

Skall minderåriga få åka iväg till vissa turistorter. Uppenbarligen klarade inte den 25:årige kamraten av att ta ansvar och hantera de möjligheter som alkohol och partylivet erböd killarna.

Kan tänka  mig att pojkens mamma nu förbannar sig själv för detta. Vi minne ju också Calle som åkte till Kos och där han var på fel plats vid fel tidpunkt. Denna händelse är väl inte helt utagerad ännu. Calle var i alla fall myndig.

Släpp inte iväg underåriga ungdomar hur som hellst. Googla gärna på Fritidsresor och Ayia Napa på Cypern. Fritidsresor har sagt upp avtalet med hotellet då hotellägaren inte klarade av att hålla vakt ordentligt vid poolen samt hade poolen öppenhela nätterna. Nu samarbetar han med ett norskt bolag tror jag. På reseforum nät nätet diskuterar ungdomar mycket vart man kan åka om man skall till Cypern och hur man tar sig till just Kalypso.

Några ungdomar som uppnått vuxen ålder och mognad som varit där i sommar beskrev hotellet som jättesunkigt och äckligt med dålig service.

Läs gärna vad Lottie Knutsson på Fritidresor säger:

Jag blir bara förbannad på vad ett kommersiellt samhälle erbjuder för egen vinnings skull!

Tiger har kommit hem igen.

Katten Tiger, hemmahörande i Karlstad har kommit hem  igen. Hans husfolk hade flyttat inom hans hemstad och han traskade iväg och kom inte tillrätta igen förrän efter ett långt år. Nu är han hemma igen och utelivet är slut.
Läs artikeln i Expressen skrivet av Rebecka Martikainen

Alla helgons dagDet finns djup i Herrens godhet, och dess gränser ingen ser.
Det finns värme i hans domslut, mer än någon frihet ger.
Det finns underbar förlossning i det blod som göts en gång.
Det finns glädje bortom graven och en framtid full av sång.

Det finns nåd för nya världar, mycket större än den här,
nya skapelser och tider, nåd för allt som blir och är.
Det finns underbar förlossning...


Gud, för uppbrott och förvandling lär oss glömma bort vårt jag.
Driv oss ut att bygga broar till en okänd morgondag.
Det finns underbar förlossning...


Text: B G Hallqvist 1970 efter F W Faber (1814-1863)
Musik: Tysk?/Paderborn 1765

Du kan lyssna på psalmen genom att klicka här.

Det är lördagsmorgon igen. Som oftast bär det av till gymet .Stora torget i morgonsol. Det är helgdag och inte så mycket folk i farten. Om några timmar skrammlas det med nycklarna här.

Idag provade vi Birgers konditori inne på Västerport. Det var jättegott kaffe och påtår ingår. Hit kommer vi att gå fler gånger.
Kaféet har ändrat sig sen Birgers tog över, Mera klass.Tog denna bild upp i taket.Blev sugen på ägg och ansjovis.Ägaren till stadens lampaffär berättade för oss att i år är det adventsstjärnor som gäller. ( man kan dock inte förstå det av bilden att döma)
På väg från en av de kyrkkogårdar vi besökt, den som ligger mera avsides i stan) passerade vi Karlssons. Hoppade in lite kort för att kolla vad det var för någor. Vi blev rejält besvikna. en diversehandel med lite alltmöjligt.


Vi hoppade in på Humlans livs. Där hittar vi alltid det som tillhör livets nödtorft.

Sen lite som kanske är ovillkommande och förgängligt.....

Läser Aftonbladet på nätet och fastnar för mina favoritdesigners ( härhemma har vi det som vi haft det länge men jag gillar att koppla av och inte göra någonting och kolla på Simon & Tomas.)  Du som följt min blogg vet också att jag skrev till redaktionen då jag saknade Albert ( vi saknade när vi slappade framför programmen) . Du läste säkert också mitt svar från Tomas. Jag tycker de är kul, varienrande diskussioner kring hur och varför.
Läs i Aftonbladet om dem .  
RSS 2.0