Samhällsperspektiv
Imorgon skall jag hålla ett litet tal. Jag sitter nu och försöker få ihop några progressiva tankar om framtiden, försöker koppla det till historiska och politiska aspekter och också få in lite nutid i sammanhanget.

Som sagt jag sitter här på söndagskvällen och jag försöker få till det.
Inre säkerhet

Nu har jag läst färdigt boken "Inre säkerhet" av Christa Bertnuth.  På Bokus hemsida kan man läsa följande information om bokens innehåll:

Ett samhälle på väg mot upplösning.

Christa Bernuths fjärde bok på svenska är lika mycket en omskakande tidsbild från det forna DDR som en spännande thriller. Huvudkaraktären Martin Berg är sympatisk och psykologiskt trovärdig både som polis och privatperson.
Utanför DDR:s kust mot Östersjön ror en ung kvinna förtvivlat i den hårda sjön för att undkomma en man som förföljer henne i en motorbåt. Plötsligt avlossas ett skott och kvinnan faller i vattnet. I de höga vågorna försöker mannen förgäves bärga kroppen, som senare hittas på en strand i närheten. Det är den spännande inledningen till Christa Bernuths senaste bok. Här får Martin Berg, folkpolisen som tror på sitt lands ideologi, ta sig an Hanna Schöns dödsfall som nästan genast ger upphov till frågetecken. Var det ett flyktförsök? Och varför har hon skjutits med ammunition tillverkad i väst? Martin börjar gräva djupare i Hannas förflutna och konfronteras alltmer med de mörka sidorna hos den östtyska staten: reseförbudet, övervakningen, varubristen. Men framför allt åsiktsförföljelsen och den brutala behandlingen av oliktänkande. Martins möte med Nina, en av Hannas vänner från ett tidigare liv i en terrorgrupp i väst, blir avgörande för dem båda och får Martin att ifrågasätta sina livsval. Hans sökande efter sanningen innebär att han inte kan återvända till sin gamla tillvaro. För honom och Nina återstår bara den allra svåraste ¿utvägen - flykt...

Christa Bernuth, född 1961, är frilansjournalist och författare. Hon debuterade 1999. Tre av hennes böcker har översatts till svenska, Rösterna, som utkom 2004, Otro, 2005 och Då blev du tyst, 2006. De båda förstnämnda har filmats för tysk tv.
 

Tänk, det dröjde länge innan jag kom in i boken, nästan halva boken. Men sen när jag förstod sammanhangen så ville jag bara läsa klart och följa hur det skulle gå och om det skulle bli någon flykt och i så fall vart.

 


SommarmönsterDet är sommar i Sverige. Vilken härlig sommarkväll.Såg denna tallrik på indiska idag. Perfekt till en sommartårta eller nåt.

I hänryckningens tid.
I morgon blir det rabarberpaj härhemma.
Jag skulle vilja servera nässelsoppa innan. Tyvärr tror jag inte det blir så populärt. Det får bli en annna dag.Min syrenberså börjar att bli mera synlig för omgivningen. Där finns lila ädelsyren...

ochvita syrener.


Reservdelar
Eftersom Anne hänvisar till mina gräsklippsproblem vill jag berätta om aktuell status.

Cyklade ner till stan och mannen tog bilen under förevändning "flänga runt i ytterområdena till diverse reservdelsfirmor". Väl inne i stan stöter de på grannen som gladeligen lånar ut sin gräsklippare under vår pikära belägenhet. Med lyster i ögonen erbjuder han mannen att vara behjälplig också vid reparationen. För vissa människor inkluderat min man är det inte bara målet med en sak - det kan också vara vägen, att klura ut situationen.

Intog lunch på café Latté. Helt ok. efter diverse uträttningar började jag cykelfärden hemåt. Många människor på torget, stannade vid en partistuga och bytte några ord. Trollkarlen som alla barn ser på barnprogremmen men som jag inte minns namnet på höll en föreställning på torget, förmodligen sponsrad i valtider av sossarna. När jag fortsatte bortåt Östra Storgatan var det även mycket folk ute där. Många satt på Karma och Indiska restaurangen och åt lunch. Jättetrevligt med två uteserveringar precis vid vattnet.


Gräsmattan ledsen

Så går gräsklipparen sönder. Kan den inte välja tidpunkt!

Patrik 1.5
Ikväll har vi sett denna film. En varm härleksfull historia om när livet blir lite komplicerat. Filmen innehåller känslan av mycket värme hela filmen igenom. Lite överdriven i och för sig, här och var, livet är lite för enkelt för Patrik kanske. Men hör upp, vad gör väl det. Det är ju fredagkväll, thé och skorpor, ölkorv och chips ( inte vet jag varför mannen handlat de två sistnämnda produkterna men en sak vet jag, saker skall inte förgås i kylskåpet).


Snabbkurs - Varför firar vi pingst?
På förekommen anledning - Idag fick jag en fråga om jag visste varför vi firar pingst.

Den som inte är kristen förknippar vanligen pingsthelgen med bröllop, blommor, utflykter i den vackra naturen.

Vi kan i Apostlagärningarna läsa vad pingsten betyder för oss kristna.

Anledningen till att kristna firar pingst är att den helige Ande blev utgjuten över lärjungarna i Jerusalem så som Jesus hade lovat.

När Jesus hade uppstått ur sin grav visade han sig för många under fyrtio dagar innan han blev upptagen till himlen.
Han visade sig för lärjungarna flera gånger och talade med dem om Guds rike. Vid ett tillfälle när han åt tillsammans med dem befallde han dem att stanna kvar i Jerusalem och invänta dopet i helig Ande.

Tio dagar efter Jesu himmelsfärd blev den helige Ande utgjuten över lärjungarna. Löftet om dop i den helige Ande uppfylldes och har fortsatt att uppfyllas genom århundradena ända till denna dag. Ännu idag utgjuts den helige Ande över de troende.

Pingst kommer från grekiskans pentekoste som betyder den femtionde. I början var pingsten en gammal judisk skördehögtid som man firade femtio dagar efter påsk. Senare firade man det till minne av hur Gud gav sitt folk de tio buden på Sinai berg.
Pingsten var en av de stora helger då judar vallfärdade till Jerusalem.

När den helige Ande blev utgjuten i Jerusalem fanns det därför många judar i Jerusalem från olika länder som talade många olika språk. När lärjungarna på pingstdagen var församlade i bön hördes plötsligt från himlen ett dån som av en stormvind. Tungor som av eld visade sig på var och en av dem och de blev uppfyllda av helig Ande och började tala om Guds väldiga gärningar på språk som de i vanliga fall inte kunde, men som den helige Ande inspirerade dem till.

5Nu bodde i Jerusalem fromma judiska män från alla folk under himlen. 6Och när dånet hördes samlades folkskaran, och alla blev mycket uppskakade, eftersom var och en hörde sitt eget språk talas. 
7
Häpna och förundrade sade de: "Är de inte galiléer, alla dessa som talar? 8Hur kan då var och en av oss höra sitt eget modersmål? 9Vi som är parter, meder eller elamiter, vi som bor i Mesopotamien, Judéen eller Kappadocien, i Pontus eller Asien, 10i Frygien eller Pamfylien, i Egypten eller Libyen åt Cyrene till eller är inflyttade främlingar från Rom, 11vi som är judar eller proselyter, kretenser eller araber - vi hör dem tala på vårt eget språk om Guds väldiga gärningar." 
12
De var alla mycket häpna och förvirrade och frågade varandra: "Vad kan detta betyda?" 
13
Men andra sade hånfullt: "De har druckit sig fulla av sött vin."

Petrus pingstpredikan

14Då trädde Petrus fram tillsammans med de elva och tog till orda och talade till dem: "Ni judiska män och alla ni som bor i Jerusalem, detta bör ni veta, och lyssna nu på mina ord. 15Det är inte som ni tror att dessa är berusade. Det är ju bara tredje timmen på dagen. 16Nej, det är detta som är sagt genom profeten Joel:

17Och det skall ske i de sista dagarna, säger Gud: 
Jag skall utgjuta av min Ande över allt kött. Era söner och era döttrar skall profetera, era unga män skall se syner, och era gamla män skall ha drömmar. 
18
Ja, över mina tjänare och tjänarinnor skall jag i de dagarna utgjuta av min Ande, och de skall profetera. 19Jag skall låta under synas uppe på himlen och tecken nere på jorden, blod, eld och rök. 
20
Solen skall vändas i mörker och månen i blod, innan Herrens dag kommer, den stora och härliga. 21Och det skall ske att var och en som åkallar Herrens namn skall bli frälst.  Apostlagärningarna 2:14-21

Också idag döper Jesus i helig Ande och vi talar nya tungomål:

Jesus: 17Tecken skall följa dem som tror detta. I mitt namn skall de driva ut onda andar. De skall tala med nya tungor. 18De skall ta ormar i händerna, och om de dricker något dödligt gift skall det inte skada dem. De skall lägga händerna på sjuka, och de skall bli friska. 

Markus evangelium 16:17

Helig Ande förmedlas genom predikan och bön med handpåläggning:

6Och när Paulus lade händerna på dem, kom den helige Ande över dem, och de talade med tungor och profeterade. Apg 19:5

44Medan Petrus ännu talade föll den helige Ande över alla som hörde ordet. Apg 10:44


Test - Vad kan Du om pingsten?
Kolla Svenska Dagbladets test Pingstquiz

Recliner
I mina möbelfunderingar har jag snöat in mig på Reclinerfåtöljer just nu. Är det någon som har någon erfarenhet av detta? ( Kanske inte gräddvita eller liknande men...)

Vårkänslor!


Har Ni fått några vårkänslor ännu?
I så fall, hur yttrar sig dessa?
Kunde vara intressant att prata om,  nu när vi går in i pingsten och hänryckningens tid.
På bilden ser vi Eva & Ville i Polar world i Orsa. De har nyss funnit kärleken. (Klicka på bilden så får Du se filmen)


Njurtransplanterade har fått ett ansikte!

Nej så menade jag förståss inte men fick lust att skriva så överst i alla fall. När vi hörde nyheterna igår kväll så föll allt på plats. Mannen härhemma, som träffat många dialyspatienter genom åren, konstaterade redan för en tid sedan att han såg svullen ut i ansiktet...vid tidpunkten för alla förlovningsbilder. Nu förstår vi delvis varför.

Men vad roligt att pappan kunde donera så att transplantationen kunde planeras och att det än så länge har gått bra. Att donera en njure är en otrolig kärlekshandling och en otrolig hjälp vidare till ett annat någorlunda normalt fungerande liv.

Tänk att från att ha varit förmodligen väldigt trött tillsammans med regelbunden dialys fått livet tillbaka. Detta kan nog bara de som upplevt detta leva sig in i och förstå.Vi kan bara önska lycka till med framtiden! Det kan bara bli bättre.

I

Har cyklat hela dagen.Idag har jag cyklat hela dagen. Mannen ville absolut låna min röda racer idag för att åka en sväng till Huddinge varför jag tog cykeln. Nej inte skall väl jag...

Min röda racer gillade resan. Jag tror han fick en egen kebab från Magda´s också. Detta är tydligen en viktig tradition som även röda racern skulle få uppleva.För den som är intresserad kan jag meddela att det har blåst idag. Detta till trots så gick min sportracer så fint så fint. Det är bara att växla ner.

Det blir nu spännande om jag skall cykla i morgon också. I så fall skall jag först cykla till jobbet på ena sidan staden, sedan på möte på andra sidan stan, sedan ner i city på lunchen, vidare ut till mitt jobb och sedan hem på kvällen. Detta kommer säkert att bli hälsosamt.
Jag tror att vi skulle till gymet imorgon kväll också.

Det blir väldigt spännande att se vad som verkligen kommer att hända under morgondagen.
ShoppingLite shopping hann vi också med på lunchen.
Dessa ecco fast i rött hittade jag på en skoaffär....rejält nedsatt.En sväng in på Indiska innebar också ett köp.

Örebro

Efter ett par dagar på annan ort på kurs vill jag gärna delge lite bilder. Först den eminenta frukosten, förståss, som alltid vill jag dela med mej av en frukostbild. Jag hävdar bestämt att frukosten är det bästa när man är på kurs eller sover på hotel.Lite gatubilderUtsikten från vårt fönsterSt Nicolai kyrkaÄnnu en gatubild, Lindska bokhandeln i Örebro.Stora Hotellet i ÖrebroBilderna är mest från denna gata. Vi hade bara lunchen til att "springa på stan" Här fanns mycket butiker så det tog tid.

Örebro slott ..inte från dem bästa vinkeln för dit hann jag inte.Och det är Eu val i Örebro också.Många cyklar överallt. Man fick se upp. De kom överallt ifrån.
Folk cyklar överallt. Finns det någon Örebroare som läser detta som vet hur många procent av stadens befolkning som cyklar dagligen?

Ja, Ni får nöja Er med dessa bilder. Det fanns inte tid för en massa härliga vyer osv som mitt vanliga jag egentligen tycker är jättekul.Möbla till det

Olika alternativ finns:

I avvaktan på byte av fönster, allt annat är tapetserat och klart funderar vi i nya banor vad det gäller möblering ( läs jag funderar). Hur får man ihop både soffgrupp dvs 3:a + 2:a , Vägg-Tv, ett antal bokhyllor som jag skall reinvestera nu snart och som är min egen anledning till renovering av vardagsrummet? 

Slänga ut soffgruppen och skaffa en trea och en skön fåtölj?
(TV:n på väggen måste ovillkorligen sitta på en vägg dit det inte kommer direkt soljus vilket får till följd att situationen kan synes bli något svårmöblerad.)
Ställa en trea utmed en vägg och få sned hals när man tittar på TV:n? 1-2 fåtöljer mitt på golvet? bredvid soffan?
Soffa som rumsavdelare mitt i golvet i ett ganska ordinärt vardagsrum?
Investera i sköna fåtöljer i stället för soffor? Var skall man i så fall sova någonstans när man inte sover utan bara vilar?

När köper man fåtölj i stället för soffa? Är det när man uppnått viss ålder eller klokhet eller nåt? När var och en får välja sin egen fåtölj, inte utifrån att det passar ihop utan utifrån att det är skönt och passar just mej?

Fåtöljen skall vara lätt att komma ner i, lätt att komma upp ur, lätt att sitta bra i, lätt att somna i osv. Många kriterier måste uppfyllas.Weber en gång till...


Huset är plötsligt fullt med folk, hjälpande tapetserare och andra soldyrkare...Fick göra snabbutryckning till ICA.
Ingen har planerat något speciellt för lunchen....


Årets kurs


I morgon åker jag till Örebro på konferens. Jättekul och detta årliga ser jag verkligen fram emot. Hoppas på ny kunskap, bra föreläsningar och roligheter med arbetskamraterna.


Örebro, en idyll i Svea rike må ni tro...

Där finns inte bara kexfabrik och skor. Texten fortsatte om Power house och lite andra bekanta Örebroplatser. Så sjöng Tomas Hagerfors på 70-talet vill jag minnas.I Örebro har jag haft många fina upplevelser.Gamla kårhuset där det begav sig. På den tiden sköttes det av studenterna själva. En lite lagom studentkår. Hit kom många av de som betydde något och sjöng. På kårhuset kunde man också göra möten, en del av dem blev för framtiden.Marie BergmanLasse Tennander kom också...Till honom fick man inte dansa kom jag ihåg. Ganska ok egentligen för vi skulle väl lyssna på låtarna och texterna...tror jag att han ville.Björn AfzeliusStudentgatan

Kriss i Örebro...höll till i gamla Almby missionhus på den tiden om jag inte minns fel. Tyckte det var cykelaffär eller nåt där nu när jag åkte förbi. Kan någon Örebroare tala om för mig om jag såg rätt. Här gick jag förresten en grundkurs i kristendom och marxism. En bra bas på en som det var då, en röd skola.VasakyrkanJag minns en stad med hur mycket musik som hellst.Högskolan
Och varför berättar jag nu detta kan man undra...värsta nostalgtrippen.

Du måste rösta morsan! ( jag har väl aldrig låtit bli...)Följande samtal utspelades under em då vi fått solbesök.

-  Röstkorten ligger härhemma. Allas röstkort ligger här ( i en hög på köksbänken).
- Bra. Bra, jag tänker rösta på Moderaterna.
- Vad intressant. Själv tänker jag lägga min röst på vänstern.
- Va! Är DU inte klok? . Du är ju pinsam! Har Du mist allt förstånd?
- Jag förstår inte det konstiga i detta. Hur menar Du?
- Men Du kan ju inte. Det är pinsamt!
- Titta hit ( Jag har nu tagit på mej en knapp som jag tog på torget...som jag inte tänker bära men ville ha)
   Ingen reaktion från S.
- Men titta ordentligt.
- Jaja . Det är bra. ( Går glatt därifrån och ut på altanen för att lapa sol)

Husfriden har återgått till det vanliga tillståndet.Grillat


Vilken underbar lördagskväll. Färsk potatis (från Skåne), lammkotletter,champinjoner, sallad och ett glas rött.


En kärlekshandling

I dagens Södermanlands Nyheter kan vi läsa om en kvinna som fått en ny njure av en god vän. Hon blev sjuk 2003 och har gått på regelbunden dialys dvs uppehållande av de njurar hon har idag och rening av dem. Det finns idag en brist på organ att användas för transplantation.

Antalet donatorer i Sverige räcker inte för att fylla behovet av organ till alla de patienter som väntar på en transplantation. Genom transplantation kan sjuka organ och vävnader ersättas av friska från en annan människa. Numera går det att transplantera organ som njure, lever, hjärta, lunga och bukspottkörtel. Det går även att transplantera vävnader som hud, hornhinna, hjärtklaff och benvävnad.


Har Du tagit ställning för eller emot organdonation? Klicka på Donationsrådets hemsida och skaffa Dig mer information om hur Du kan göra för att ta ställning .
Kumlins vid torget eller kanske "kvalitetstid" med mannen.
Det kanske finns dem som tycker att jag springer på kafeér och matställen i tid och otid. Det gör jag inte men med vuxna barn kan man lägga upp livet på ett litet annorlunda sätt. Det är mysigt att gå och sätta sig, att bli serverad och att kunna dricka påtår på påtår med kaffe.

Vi ha också i nu ganska många år haft en tradition att efter gymmet på lördag fm blir det kaffe på stan...och eftersom det vid den tidpunkten snartär lunchdags så blir det lite "nästan-lunch"

Jag kan rekommendera en av vårens nyheter, Västkustpasta/lasagn. Det smakade jättebra och rejält mätta blev vi också. Kan rekommenderas!

OBS. Inte utan kaffe förståss.

Ps. Jag är lite osäker på om jag gillar begreppet "kvalitetstid". Vad tycker Ni andra? Är det nutidsmänniskans sätt att tydliggöra att nu lever vi i den aktuella situationen och gör något fint och vettigt av den. Hur tänker Ni ?

Hellmans nya butik


Idag på lördag fm efter gymmet gick jag in en sväng på Hellmans gårdsbutik. Gick lös på lite shopping, strutskorv, lammkorv och ett got bröd med en massa olika saker i. Kan passa kanske till lite grillat senare ikväll...


Som sagt tidigare, på övervåningen har de en mängd härliga tröjor. Har hittat några som inte skulle sitta fel.

Schlagerinstruktören

Idag , äntligen spinningpass efter mitt uppehåll. Nu måste jag igång igen. Idag var det schlagerinstruktören M som ledde passet. Hon är en av gymmets bättre instruktörer, delvis beroende på låtvalet. Här hänger man med och glömmer vad man gör dvs cyklar utan bara ger sig hän i takten till bra låtar. Schlagerinstruktören hade sitt esse förra veckan när det var Eurovisionsfestival. Hon berättade att hon har kört Malena Ehrnman i flera veckor och försökt att starta en suporterklubb för henne på lördagsmornarna. Idag hade hon lagt bort CD.n med låten så vi fick köra en annan låt istället.

Det är klokt med en ledare med bra låtar när man kör cykelpass en lördagsmorgon.

Heja slagerinstruktören!

Håll ut.

10 juni kommer Tomas Ledin ut med sin nya CD, "Håll ut".  Klicka på bilden ovan och hör låten. Problemet är hur jag skall få till det med konserten i sommar. Måste lösa detta på något sätt. Varför skall han inte till Jogersö?  Slottsruinen i Borgholm är ju häftig men två dagar innan fylls med släktmöte i Norrland och födelsedag i familjen härhemma????

Livsviktigt att lösa detta. Kräver djupa veck och seriösa funderingar.
Tomas Ledin skall vara med i Söndagsmorgon den 23/5.Måste kolla på detta.
Det blir sommar i Sverige när Ledin åker på turne!

Grattis Anne!

Grattis
Anne!

Bra kämpat. För Er som inte vet om vad kan jag berätta att Anne har knäckt en kod. Hon har kommit på var jag jobbar någonstans. Hon har lagt ned ett grannlaga detektivarbete för att finna en lösning. Ganska oviktigt kanske en del tycker men inte Anne. Hon har gett sig den på att hitta vem jag är och var mitt jobb befinner sig någonstans. Vem jag är har hon inte knäckt ännu och det tar vi inte här på bloggen heller.

 Ikväll har hon knäckt koden en bit i alla fall och det grattar vi henne för.Jag tänker dock inte tala om mera detaljer här på bloggen . Det hoppas och tror inte jag, att Anne gör heller.Och jag kom på för länge sedan vem Anne var "in real life"....
Sjuårskrisen
En varm, dråplig och underhållande roman om familjeliv, relationer och kärlek

Amy och Jack har levt tillsammans i sju år. Numera är de till och med gifta och har tvååriga sonen Ben ihop. Jack jobbar som trädgårdsmästare. Amy är hemma med Ben, och dagarna kretsar mest kring barnmat, blöjor och jobbiga väninnor. Ibland undrar hon hur hennes liv kunde ta en sådan vändning - nyss hade hon en spännande karriär i modebranschen ...

Vardagsbestyren sliter på relationen och både Amy och Jack längtar efter spänning och passion. När Amy ska hjälpa en väninna att hitta en dejt på nätet kan hon inte undgå att själv bli lite intresserad.

Och när Jack får jobb i trädgården till ett av Londons finaste hus, blir han indragen i ett äktenskapsgräl och får ta emot en smäll på käften - därefter står han öga mot öga med en rik och vacker kvinna i sexiga underkläder ...Detta ovan står att läsa om boken på förlagets hemsida. En helt ok pocket att koppla av med. lite humor, mycket värme, lite svårigheter i en blandad mix. Jag har inte orkat läsa så mycket tungt på ett tag varför denna bok var precis lagom.
Läs den gärna som avkoppling.

TräningenNu är det dags. Jag måste börja träna igen. Snart är jag på banan igen.

Mitt i tapetseringen

kommer vi på att vi nog måste byta fönster...Kanske altandörr också...Eller varför inte en dubbeldörr. Det vore väl tjusigt.Nja, det blir nog en enkeldörr. Men drömma kan man väl...

Villken förmiddag!

I arla morgonstund kom jag på, visst sjutton jag måste skicka iväg en sak från jobbet som låg färdigskriven i min dator. Denna tanke resulterar i att jag tar bilen och åker iväg till jobbet. Där möter jag två kollegor som är i tjänst trots ledig fredag. Tänk vad kommunanställda är ett plikttroget folk!

Med brevet i tryggt förvar i gula lådan åker jag vidare in till stan. Målet är Kapp Ahl. Tillsammans med
alla andra av stadens tjejer, damer, tanter skall jag nu äntra provrummet. Tyvärr är jag redanför varmt klädd..innan...

(reklambild)


Lyckats hitta ett par jeans som inte svänger utåt dvs boutcut eller vad det nu heter. När jag lyckats med sådant och dessutom i min storlek och med lite rabatt finns inte så mycket att fundera på.

Åtta personer är före mej in i en av de fem provhytter som finns att tillgå. På herrarnas har jag redan kollat av, där står 4 tjejer i kö. Framför mej i kön står två tjejer i 30-års-åldern idogt telefonerande till två ytterligare personer om att tillse att en person, förmodligen en liten tjej "inte lämnar gruppen" De diskuterar sinsemellan detta fenomen och att det är väldigt viktigt att hon inte lämnar gruppen.
Bakom mej står en "tant" i röd slängjacka som jag försöker resonera med,  med hänvisning till värmen. Tanten ifråga ser redan ut som hon drabbats av ett värmeslag och är inte kontaktbar.

En snabb sväng inne hos S i butiken. Många verkar intresserade av deras gebit idag. Kul!

Väl inne i provhyttern lyckas jag få av mig mina kläder, vad många lager som jag tagit på mej just idag när jag planerade ett provrumsbesök - mycket korkat! På med jeansen. Helt ok. Jag köper dem.  Därefter får jag en idé att tränga mej i ett par röda halvkort/långa/eller vad det nu är brallor i den röda färgen. Väl påklädd drabbas jag av, nej nu vill jag inte mer, jag orkar inte handla mer kläder idag.

Var är min man , vi skall äta lunch?
Jag letar restaurang och pga "inte klämdag" kan man inte äta dagens utan vi hoppar in på " Lamduan Thaifood" längst ner på Östra Storgatan( gamla Brionis)

Vår meny skulle innehålla:

Nr.16 Phad Med Mamuang Himmapan
Cashewnötter, broccoli, paprika ocj sockerärtor i ostronsås

Något stämde inte men vi sa inget men jag saknade cashewnötterna bl a..ingen paprika heller. Jag var lite osäker och kom inte riktigt ihåg vad vi beställt då vi sällan äter tai mer än köper vid lastbilen nere vid Willys.

Vi fick förmodligen fel meny. Tror inte jag får med mej mannen dit någon mer gång.

Efter detta tog jag mej en shoppingrunda på de östra stadsdelarna. I "flickorna på öster" huserar numera en tillfällig butik med rea (?) kläder, mestadels av tonårskaraktär. Där går jag snabbt in och ut.

Vidare till Possings möbler som har blandat upp sina fina Carl Malmsten stolar med lite eller egentligen ganska mycket linnekläder av dyrare sort. Här har jag spanat in en randig t-shirt i orange och svart a´ 450:- Lyckas ta mig ut ur butiken utan att shoppa upp mig på denna.
Hoppar in i inredningsbutiken tvärs över gatan...som tydligen har kursat. Provar en t-shirt i läckra färger men inget köp blir av där heller.
Inget blev köpt idag, ja förutom jeansen då. Nu åker vi hem.


Härliga ledighet

Så skönt att vara ledig i hela fyra dagar. I och för sig , jag var ledig i går också men det var inte självvalt och inte speciellt kul men nu, det är så härligt . Idag är gräset kllippt. Jag vet inte när jag gjorde det sist.Vad skalll hända i morgon?
Ingen aning.
Kanske ut och cykla en sväng.
Kanske en sväng till gymet.
Kanske shoppa loss mig och kolla om KappAhl har något kul!  Ni har väl också fått SMS därifrån idag. Tycker inte NI det känns fånigt när man sitter i möte elleri ett sammanhang och sen blippar det till i telefonen plus i alla andras telefoner också , samtidigt. Alla kollar och försöker se lite seriösa ut när de fått senaste rabatterbjudandet...


Källaren

Ush vad internet har strulat de sista dagarna. Just nu måste jag ha min laptop i källaren och det vill jag inte.

Pastor Petersson följer med i år.Annons


Kom ihåg Kristi Himmelsfärd.
Pastor Pettersson följer med i år.


( från boken "Humor i helgade hyddor")

Mera Kristi himmelsfärd....
Denna helg är ju den helg vi har kvar på våren då vi är lite mer lediga, hinner med lite mer, både vila och hinna med något.

Kristi himmelsfärds dag, Kristi himmel, är en kyrklig högtidsdag, och en helgdag i den svenska almanackan, som infaller 39 dagar (40:e dagen) efter påskdagen. Den firas som den dag då Jesus enligt Bibeln lämnade jorden och fördes upp till himlen. Den liturgiska färgen är vit.

Temat för dagens bibeltexter enligt evangelieboken är Herre över allting, och en välkänd text är slutet av Lukasevangeliet:

"Jag skall sända er vad min fader har lovat. Men ni skall stanna här i staden tills ni har blivit rustade med kraft från höjden." Han tog dem med sig ut ur staden bort mot Betania, och han lyfte sina händer och välsignade dem. Medan han välsignade dem lämnade han dem och fördes upp till himlen. De föll ner och hyllade honom och återvände sedan till Jerusalem under stor glädje. Och de var ständigt i templet och prisade Gud.


Kristi Himmelsfärdsdag - Gökotta?


Under 70-talet, åren då det mesta begav sig hade mitt kompisgäng en tradition att ge sig ut på Gökotta i arla morgonstund på Kristi Himmelfärdsdag. Det var en lämplig aktivitet för det hände ändå inget annat på fm den dagen...

Som sagt vi gav oss ut tidigt på morgonen....med cyklar och fikakorg. Vi möttes i stan och cyklade i samlad tropp till LIndbacke, ett naturreservat utanför Nyköping, vid Ryssbergen...mot Oxelösundshållet till. Jag tror att vi stack i väg runt 06.00 om jag inte minns fel.

Lite småtrötta var vi allihopa men pigga blev vi av cykelturen. Väl framme packade vi upp vår fikakorg och låg på filtar och slappade.

Vi lyssnade självklart till göken också.
          

Staden vid Mälaren...
Vet Ni om att det finns ett trevligt matställe, café Sylvia nästan intill "gamla trähusen i Eskilstuna"?  Vi hade idag en anledning att ta en tur till staden och fick även möjlighet att äta lunch samt hinna med en kort promenad.

Det ser kanske "lite enkelt" ut utifrån men god mat fick vi och trevligt bemötande. Kaffet på maten smakade jättegott. Efter maten tog vi en promenad över bron och sen en vända i den gamla trästaden igen.Villka underbara tulpaner.En man målade kyrktaket. Jag kollade in att han hade säkerhetslina.Vi promenerade utmed vattnet. Solen sken.Det fanns många gränder och gårdar.Lite småbutiker här och var.InnergårdarSmala gränderDet bor människor mitt ibland alla gamla hus.


Vi lämnade ett soligt Eskilstuna och åkte hem igen.

Det var länge sedan...

jag åt choklad...


Tänker inte hemfalla åt det idag. Middagen är avklarad. En slät kopp kaffe funkar jättebra. Nej tro inte att jag är sugen på choklad.För alla som undrar kan jag bara kort meddela att vi inte har någon choklad hemma.

Kom hit! Nu skall Du tvättas!


Nu har vi lösningen som vi alla har väntat på ( ja inte jag just nu men tidigare)
Här kommer tidernas första helautomatiska hundtvätt.

Stoppa in den skitiga hunden i tvättomaten.

Vänta en halvtimme.

Sedan är den både nyduschad och fönad.

Aparaten vi pratar om ser ut som en jättestor torktumlare.

Placera aktuellt husdjur i aparaten.

Stoppa i pengar och välj tvättprogram. Först vatten och lödder, sedan torkning.

Uppfinningen heter dog-o-matic och finns hittills bara i Frankrike. Priset varierar beroende på hundens storlek. En liten kostar 160 kronor och en stor 390 kronor.

Katter kan med fördel också slängas in i automaten - då för det billigare priset.
( Klicka på bilden om Du vill läsa hela artikeln i dagens Aftonbladet)


I solen

Härliga söndag! Äntligen! Vet inte varför men vi vaknade pigga strax före sju i morse. Försökte somna om men det vara bara att gilla läget och ta vara på dagen dvs upp ur sängen.

Solen sken tidigt. Pratade lite senare med S som planerade en em i trädgården, att läsa bok och sola. Jag har skrotat runt och fixat & trixat med lite av varje och sen la jag mej i en stol och läste.

För kännedom är nu solrosfröerna planterade.Skall jag satsa på blåklint också? Kan köpa en rugge på torget i stället. Då hinns det med till aktuellt datum.
17 majIdag är det 17 maj. Norges nationaldag. Jag minns en gång för många år sedan innan jag fick barn. Vi fick för oss att vi skulle åka till Oslo på en vecka och se hur den staden är. Vi tänkte inte speciellt på att det var 17 maj under vår vecka  (!)
Vi tog som sagt bilen till Oslo. En gul lite sportig Datsun...
Bilen stannade strax utanför Oslo och nånting pajade....jag har glömt bort vad men via assistanshjälp kom vi snabbt vidare.

Som sagt vi skulle kolla in Oslo. Så kom Nationaldagen. Inte visste vi men vi var tidigt uppe och kom till Karl Johan och statyn framför slottet.Där tänkte vi, där finns det plats, vi sätter oss där så ser vi bra. Sagt och gjort, vi placerade oss framför statyn. Sen började det komma folk. Det kom mer och mer människor. En norsk gentleman kom fram till mej och konstaterade att jag inte hade någon norsk flagga. Den måsta man ha på 17 maj sa han till mej och han gav mej en flagga att sätta på jackan.Sen kom paraden utmed hela Karl Johan.....
Det kom mer och mer folk och alla gick förbi vår staty framför slottet där Kungafamiljen stod ute på balkongen.Folkdanslag dansade utmed gatan...

Det norska kungaparet.
Många barn överallt i fina kläder. En dag för barn och ungdomar...
Denna parad, denna härliga parad, det var verkligen kul att vara med tog 5 timmar innan vi överhuvudtaget kunde lämna vår placering vid statyn där vi hade sett så bra...


Grattis NorgeGrattis Norge! Vilken skräll! Jag surfade in på Verdens gang för att läsa vad de skriver. Läs här:  På Wikipedia har de följande information om Alexander:


Alexander Rybak
, född 13 maj 1986 i Minsk i Vitryssland, är norsk musiker, kompositör och skådespelare. Han är sedan 4 års ålder bosatt i Norge.

Han vann Melodi Grand Prix 2009 och ska representera Norge i Eurovision Song Contest 2009 med låten Fairytale.

Klicka på bilden om Du vill höra vinnarlåten en gång till.


Mina favoriter ...

Mina favoriter ikväll var Island   
och England.   Nu väntar vi på slutresultatet. Jag brukar aldrig tycka som "folk gör mest" . Jag lyssnar och tittar alltid på andra saker. Sinnesstämmning, dagsform, mycket spelar in. Jag villockså ha en lugn scen, jag vill lyssna på texten. Det är jätteviktigt för mej. Det skall vara en bra melodi, en bra text och så skall framträdandet vara snyggt.


Men jag gillar Sveriges bidrag också....men av de andra var dessa mina favoriter.

Trädgården blommar


Lite bilder bara så här i mitten på maj...Plommonträdet blommar.Spirean likasåPäronträdet har börjat blomma.

Sväng på stan...

Hade egentligen inget ärende men svängde i alla fall in till stan under förevändning att jag skulle kolla lite växter på torget... Parkerade på Östra storgatan...ingen cykling just nu pga host & krax. Vad jag gillar att parkera på Öster och sen gå ner på Väster, jag gillar småstadens lunk, Östra storgatan med de små butikerna, inte alltid med livets nödtorft men i alla fall. Solen sken när jag gick över Stadsbron och jag tog denna bild. Indiska restaurangen har inte satt ut sina stolar ännu till vänster och förresten det har inte den andra krogen heller vad den nu heter just nu...

Hälsade som så ofta på hos S på Nyckeln.

Det var mycket som hände på stan. Pigga pensionärer hade ett rivigt gympapass på stadshustrappan.Ett rullstolsrally ägde rum i centrum. Jag missade både start och målgång.Det är dags att rösta snart ...det är EU-val. Som vanligt så får jag inga infoblad från något parti sådär direkt när jag passerar. Vi hejar glatt ibland istället. Däremot idag kom en trevlig ung man fram till mej och ville prata EU valet. Han undrade om jag ville ha lite material. Jag sa till honom , Du jag har mina vänner därborta och så pekade jag. Jaha sa han och såg trevlig ut.Jag tog en sväng ner till Hellmanska gården. Utanför butiken fanns det lite olika sorters grönt. Inom hus inne i butiken kunde man välja på närproducerat i dess olika former. På övre våningen fanns det ekologiska kläder och jag fastnade för några t-shirts, förlåt toppar a´ 349:- styck.

Det blev dock inget handlat idag.Jo, lite Gräddfil och gräslök på "Humlans livs" till lunchen.Hur förstå beslut?


I dagens Södermanlands Nyheter kan vi idag läsa om en familj i Nyköping där pappa mördade sin hustru för en tid sedan. Kvar finns 5 barn utan fungerande föräldrar, pappas sitter av förklarliga skäl häktad och kommer förmodligen att vara en frånvarande pappa i många år framåt.. I bostaden tillsammans med barnen finns enligt SN barnens morbror som nu vistats snart 5 år  i Sverige i väntan på uppehållstillstånd. Han bor nu hos barnen enligt överenskommelse med svenska myndigheter.

Men nu mitt i allt det svåra har Migrationsverket vaknat till liv igen. Nu har man fattat beslut, nu skall mannen utvisas. Det föreligger inte  tillräckliga skäl till att han skall få uppehållstillstånd. Föreligger inte tillräckliga skäl. Vad är det?  Jo i detta fall är de skäl som anförts inte tillräckligt starka dvs de räcker inte till. Läs dagens Södermanlands Nyheter där tidningen också har lagt ut en länk till Migrationsverkets beslut.

I dagens tidning finns också en länk till  en namninsamling som Marco Venegas har startat igår utifrån detta.

Jag är glad om Du sprider detta vidare.

Funkar...

Det är fredagskväll. Vi har ätit enkelt men gott. Mannen målar lister i vardagsrummet. Jag surfar lite, fundrar på om det är något på TV:n, har varit ute och vattna blommorna och mina fröer, måste så mina solrosfröer imorgon.

Hur ser Dina fredagskvällar ut?

Jag ser en förändring genom åren från 70 talets kamp då alkoholen var ett opium för folket.
Då vi skulle förändra så mycket som möjligt.
Jag minns de nattliga samtalen, thé och mackor sent, gitarrer och nya ackord. Låtar om ett annat samhället, där kärlek mellan människor skall råda, solidaritet, jämlighet, ansvar osv.

Jag minns 80-talet. Åren som småbarnsförälder och allt som hör till detta. Vi såg allt ur barnens persektiv och sjöng sånger om barn i andra länder.

Jag minns 90-talet. Det är dags att agera igen. Hur var det vi ville ha det, hur skall vi komma dit?  Fixar vi det?

Nu är det snart 2010. Vi jobbar jämt, hur mycket som hellst. är trötta när det är fredag. Jag tänker slappa i soffan i kväll. I morgon är det lördag. Då är jag igång igen om Du vill prata visioner.

Trevlig fredagskväll!

Ädelsyrener
När vi flyttade från vår förra bostad, det är nu snart sju år sedan hade vi många syrener. Dels syrenhäcken på baksidan som farfar hjälpte oss med, med rotskott från deras härliga syrenhäck och sen på framsidan den fina ädelsyrenbusken som jag inte ville skilja mej ifrån. Jag drog några skott och nu har busken blivit såhär stor, nästan två meter hög och i vår kommer den att blomma för första gången. efentligen skulle den inte stå på denna platsen så nära huset, åste kanske flytta om den...den skall få blomma först.

Familjebad
Hittade denna bild på nätet. En rejäl familjekisse tar sig ett avkopplande bad.

Kan då inte låta bli att tänka på vår käre Findus som gärna badade badkar. Alltid när någon tappade upp ett bad kom han springande upp för trappen eller klampande är kanske en bättre beskrivning. Snabbt ställde han sig mot badkarskanten,
Hej! Vad gör Ni! Skall Ni bada? Jag hänger på.

Han hoppade upp på badkarskanten och snabbt ner i badkaret. Han ställde sig med baktassarna i badkaret och ena framtassen på badkarskanten. Sedan började han sprätta vatten. Han sprätte och sprätte...och sprätte. Han kunde hålla på hur länge som helslt. Det verkade inte bekomma honom att vi fyllt på ungefär en decimeter högt med vatten. Han verkade att gilla att ta ett bad.

Findus liknar faktiskt kissen på bilden.

Var är Du Maggan?
 Vad är det med folk? Sitter och kollar på låtarna inför meloidifestivalen ikväll och har just sett några bidrag från några öststatsländer. Jag blir helt beklämd. Vad är det som gör att man måste härma det västerländska samhällets mest dåliga kreationer.  Var är Margareta Ribbing?  Är hon hemma och svarar på mail i  DN?  Hon behövs i Moskva för att lära ut hur man klär sig i olika sammanhang.Hur man klär sig som artist? Hur man för sig lite lagom på scen mm.

Kom igen Maggan, stick iväg till Moskva fort som sjutton!


PBS. Bilden är lånad. Det är inte min katt. Jag har aldrig klätt ut katter i kläder. Den förra bilden som jag nu bytt ut, lånades från en amerikans sida på nätet.

Sigrid försvann under parketten.

Ännu en solskenshistoria i kvällstidningen. Vi har några dagar fått följa katten SIgrid som försvann i onsdags i förra veckan. I det hem hon bodde lade man nytt golv. Sigrid saknades men hittades nästkommande dag under golvet, jamandes. En kofot fick användas och golvet fick brytas upp. Det fanns anledning till oro att kissen inte skulle få luft.

Men SIgrid kunde räddas och husfriden har åter infunnit sig. Klicka på bilden för att läsa hela historien.

Om "att hata fattiga människor".
I dagens Vendela kan vi läsa om en 20-årig tjej som levt ett ganska ekonomiskt vidlyftigt liv under sin barn och ungdomstid, föräldrarna hade det otroligt gott ställt och man var ekonomiskt oberoende. Sen förändrades allt, ekonomin förändrades, pengarnas värde försvann och hela livssättet måste förändras. Läs artikeln i dagens Vendela.

Hon har fått konstatera att pengar är inte allt och har börjat välja livet på ett annat sätt.

Taket

Kan berätta att somliga målar taket härhemma idag ( kankse någon mindes mina rader från mars/april då vi tömde vardagsrummet pga kommande tapetsering).

Detta innebär förplanering för en kommande tapetsering samt att jag måste ta ställning till vilken sorts Billy bokhylla med vitrindörrar vi skall jaga på Blocket. Skall vi välja Billy björk eller i vitt. Vi "samtalar" fn om saken hemma. ( bilden stämmer inte med verkligheten vad det gäller person och tak)Allt hänger på ett gammalt skåp...

54 år

Och sen så passade broderskapet så passligt på att fylla år idag. Detta innebar upp i arla morgonstund, ner till torget och shoppa upp mig på lite krukväxter och sen ut på landet för kalas.
Lite olika smörgåstårtor från fiket i Tystberga.  Jättetrevligt har vi haft det, ovanligt mycket prat och trevligheter. Efter denna, nån timma senare eller två kom jordgubbstårtan a´la Gun-Britt fram. Ni fattar hur vi har ätit idag?  Väl hemma infann sig känslan....INGEN MERA MAT IDAG men vi måste ju....


Lite snabbt en sallad med rostbiff och lite grönt till. Nu har vi i alla fall ätit något annaat än tårta idag.

Ett år sen sist...

Vi är ett gäng som har samlats på valborg, alltsedan 1992 tror jag det var. Vi träffades på den tiden tillsammans med ungarna, firade Valborg ihop. En blandning av att umgås och av att ha koll på ungarna. De första åren åt vi mat tillsammans, kollade på elden, gick hem och drack kaffe och sen ut en sväng till eller hur det nu var.

Sen kom tonårstiden. Upplägget ändrades lite, ungdomarna var med ett tag innan de drog vidare för att komma hem senare...
De sista åren har vi firat utan grabbarna. I år träffades vi en vecka efter valborg, bara vuxna. Riktigt trevligt. Detta är årets träff där samtalen kompletterar varandra, kunskap förmedlas kring vardagslivets trivialiteter, möten och människor.Klockan blev sen eller kanske tidig innan vi gick hem...Det hade regnat tidigare på natten, fågelsången hördes och det var helt underbart.

Sen var det bara att försöka sova lagom med att tidningen kom i lådan....


Trohet genom de många åren...Idag har vi varit på rehabilitering på Söderbergs bil. En rejäl genomgång av nusituationen, byte av någon fläkt och lite småpyssel. Tänk varje år gås Du igenom, blir ompysslad, ses över, får Dina behov tillfredställda och orkar ett år till.

Du kom till oss för tio år sedan och Din första uppgift var att vara transportmedel till 08:ornas land. Du skulle transportera till arbete och Du skulle transportera hem från detsamma.
Du har varit i Norra Sverige och i Södra, längst kusten och i inlandet, hos släkten och hos vänner. Du har transporterat unga fotbollskillar till spännande matcher i bygden, Du har varit sovplats flera gånger på Karlskrona torg. Du har upplevt tonårstidens trivialiteter och Du har återigen transporterat...hem. Du har blivit nedkladdad av mången sort, kaffe, godis, glass och annat. Du har blivit urstädad eller i varje fall försökt att göra detta.
På semestrarna har Du transporterat familj, ungar, mormor. En gång höll julet på att lossna men det upptäckte vi och fixade till Dej lite.
Idag sa delar av Ditt husfolk att det fanns en svart lite nyare, fräschare, modernare men i grunden likadan avant när Du skulle hämtas efter Din service.
Men inte skall vi skiljas åt nu inte. Trohet in i döden heter det ju.


Vill bli fröken inre moral.I dagens Vendela kan vi läsa om en skönhetstävling i Saudiarabien.


I denna tävling så vet ingen hur deltagarna ser ut.

I Saudiarabiens enda skönhetstävling är det inte den perfekta figuren och det bländande leendet som är det viktiga. När tävlingen startar på lördag är det början på en 10 veckor lång kamp om vem av kandidaterna som är bäst på att visa respekt för sina föräldrar.

Miss Beautiful Morals, som den heter, är en motreaktion mot det västerländska inflytandet i arabvärlden. I motsats till till exempel Libanon där den klassiska skönhetstävlingen med unga kvinnor i bikini och aftonklänning kablas ut över nationen, vill Saudiarabien hålla fast vid mer strikt muslimska värderingar. Och bland dem är respekten för föräldrarna central.

För att avgöra vilken av de 200 kandidaterna mellan 15 och 25 år som bäst lever upp till idealet, kommer de att under 10 veckor delta i seminarier om muslimska värderingar och frågas ut i ämnet. De kommer också att tillbringa en heldag i ett hus tillsammans med sina mammor, övervakade av kvinnliga domare som betygsätter döttrarnas sätt mot sina mödrar.

En annorlunda skönhetstävling. Hur vi är mot våra föräldrar. Behöver vi tävla i det? Är inte alla familjer över hela världen lite olika i detta ämne beroende på  hur vi har det med varandra i familjen? Om man inte har fått, kan man då visa upp?

Det är inte så viktigt att vinna denna tävling enligt expertis i ämnet. Det viktiga är att vörda sina föräldrar.

När jag ser sånt här så blir jag så fundersam. Försöker  inte vi alla göra så gott vi kan?  Skall man tävla i mänskligt beteende, i social kompetens?  Har man det inte så har man det inte. Man kan öva upp men inte med att få pris för detta.

Minns min mamma som sa, på tidigt 70-tal, riktiga pojkar som det är något med bryr sig inte om Ditt yttre i första hand,, de ser till Din inre människa. Så kan det väl vara och så skall det vara men nog tror jag de såg saker till det yttre också. Och det är väl inget fel. Det visste nog mamma också.

Nej vi skall inte tävla i beteende. Vi skall inte tävla i utseende heller. Gränsen går vid Lucia tycker jag.  Vi får ställa ut våra katter istället!
Vill Du läsa mer så klicka på bilden ovan (kvinnan i Burka).


Härliga SörmlandDenna underbara plats där jag varit lite då och då sedan tidigt 70-tal.  Stiftsgården har utvecklats till att idag vara en fullgod konferensanläggning i lite gammal stil i en underbar miljö med närheten för ögat till vatten. Klicka på bilden så kommer Du till hemsidan.

Vi har varit här några gånger på olika utbildningsdagar, så ock idag. Vi hade lite gruppdiskussioner kring några frågestälningar. Vår grupp hittade ett rum att sitta i, på andra våningen, där vi kanske hela tiden följs av Karl den XII: ögon. När jag var där i tonåren  minns jag att jag tyckte att hans ögon var lite läskiga och liksom följde mej. Idag kunde jag släppa denna tanke.

På lunchen tog vi en promenad i Skulpturparken. Denne man hade fått nya kläder idag.


Kurs

Och, tänk i morgon skall vi på kurs igen. Tror att det blir bra.

Bloglovin

Jag har nu blivit medlem på Bloglovin eller rättare sagt jag har varit det tidigare men inte tagit tag i det ordentligt, läs fattat hur man gör.
Nu har jag lagt upp lite olika prenumerationer på bloggar jag vill följa och. jag har också konstaterat att det är två (2) personer som prenumerar på min blogg. Det får man ju vara glad för.


90 besökare igår....

Min blogg är inte så välbesökt. Jag skriver lite när andan faller på, när jag reagerar på något, kommer på något eller bara får lust att skriva några rader.
Därför är det extra kul när jag igår hade 90 besökare. Det är jättemycket för att vara min blogg.

Tråkiga ytliga hem....Jag satt och surfade på hemnet en stund ikväll. Vad har hänt med våra hem? Har vi inget personligt längre. (Dessa bilder är inte från hemnet eller från privata hem men skulle kunna vara)Moderna kökSovrum med kuddar. Var sjutton skall man lägga kuddarna under natten så de inte ligger och samlar damm? Och hur många är det som arrangerar sina sovrumskuddar innan vi sticker till jobbet i arla morgonstund. Fixar och trixar vi inte bara om det kommer folk?Och sen då.Var lägger vi all kuriosa? Var lägger vi tidningarna vi håller på att läsa, var ställer vi kaffekoppen? Och när skall vi sitta på de höga stolarna invid väggen. Sitter vi bekvämt i dem? Vad får plats på lilla runda bordet emellan? En kopp kaffe, ett glas vin? Hur tänker man? Var lägger jag kuddarna när jag sitter i soffan. De får inte plats. Jag vet,  jag har köpt tre stora blaffor, jättesnygga, på Indiska men i alla fall, snyggast och bekvämast när vi inte sitter i soffan.

Var är mina bokhyllor? Var är den vettiga konsten på väggarna? Var är de gamla prylarna som följt mej genom åren, minnen från tidigare århundrade, från svunna tider?

Tefal Magica


Frågan är om jag skall köpa en ny tekokare till mannen nu när hen fyller år snart? Den andra har vi haft i snart 10 år. Kan det vara dags för reinvestering kanske? Den har ju sladd vilket är extra intressant.

Dyrt mobilt bredbandZahra från Huddinge har varit i Marocko på semester tillsammans med sonen. Med sig hade de sitt mobila bredband från Telenor. Väl hemma igen fick de en liten fin räkning på 147 500 kronor. Hon lede i tror att det trådlösa bredbandeet skulle kosta 199:- i månaden....I Sverige visade det sig. Nu har hon lyckats prata med Telenor och fått sin räkning sänkt till 32 000 :-. Mycket pengar det med för en veckas surfande lite då och då. Expressen skriver mer om ärendet.

Vad folk älgar på.


Vårt kök har ett av sina fönster utmed en väg där det finns gång och cykelbana. Idag har det varit en faslig trafik av människor av alla de slag.Det har varit några äldre damer glatt samspråkandes på promenad.
Tjejen som sprang upp och ner eller kanske fram och tillbaka ( lätt uppfarsbacke)Mera joggare
Joggare i samspråk
Joggare med hundVälklädda hundar
Stavgångsgänget
Tänk, vi är ett folk i rörelse!


Australia'


Vad kan vara lämpligt en dyngförkyld och kraxande dag. Jo en film som Australia. Den är så lång så det gör inget om man somnar bort en stund vilket f.ö. inte hände.


        

    Filmen är en lång film, ibland är den lite seg men den har underbara vyer och är lagom spännande för att jag skall sitta kvar i soffan. Händelserna är delvis förutsägbara fast det är ganska skönt ibland när vi lever i en verklighet som många gånger inte har något svar och där frågorna ofta blir väldigt komplexa och svåra. Här går det bra för dem som "vi håller på".

Drömmar

Visst skulle det vara härligt att ha två Amerikastolar- I vitt förståss. Kanske passar de i syrenbersån?

Nytt läge...i soffan.

Som den heltslutochrejälvförkyldapersonjagär sitter jag nu framför TV:N och orkar inte något mer än att glo på TV:n. Jag har jobbat idag, skulle varit hemma hela dagen och vilat istället. Måste till jobbet imorgon, på onsdag viktigt och på torsdag extra viktigt. Måste slappa när jag är hemma.

Men det är inget vettigt på TV ikväll. Fastnade i Färjan på TV5. Jag gillar inte TV5. Jag gillar inte Färjan. Är för förkyld för att orka fördjupa mig i familjen Bonnier på 4:an.
Nu hittar jag nytt läge på 3:an. Ett inredningsprogram, äntligen. Nu kan jag slappa framför TV:n.Dagens avsnitt:
Inredaren Tom Bertling ska hjälpa en trebarnsfamilj att inreda deras nya hus.

Klart för i år.
Skönt, nu är papperen inne i år med. För i tiden fanns det stora lådor utplacerade. Människor lämnade in sent sista dagen dvs imorgon. Numera är det bara krångligt att deklarera via manuell inlämning. E-legitimationen ville inte komma överens med datorns program och förresten, det är väl inte helt fel att åka ner och lägga på lådan direkt. En kvinna i samma ålder skulle lämna sitt kuvert och vi konstaterade att vi är nog snart kuriosa som lämnar in direkt.Denna utsikt har Skattekontoret hos oss.

EurovisionsslagerNu är det snart Eurovisionsslagerfestival i Moskva. I dagens Aftonbladet kan vi läsa om Malena Ernmans späckade program .Är det två veckor kvar nu....verkar det som? Någon som vet?

Black Decker

Idag har vi blivit med en ny familjemedlem. Black Decker slipmaskin har flyttat hem till oss vilket vi hoppas kommer att bli hjälpsamt. Hans äldre anförvant Black Decker d.ä. har lämnat oss och ville inte vara med längre trots alla försök till återupplivning och reparation av mannen, isärplockad blev den men lösningen kunde inte finnas.
Som några kanske minns planerar vi att tapetsera vårt vardagsrum, vi är fortfarande på slipa och spackla stadiet då det hela tiden dyker upp andra händelser och sammanhang vilka prioriterar sig själv.
Kan informera om att Bosch hade en snarlik modell vilken var betydligt tyngre att hålla i vilket fick valet att bli lätt.


Vägen
I rörelse

Den mätta dagen, den är aldrig störst. 
Den bästa dagen är en dag av törst.

Nog finns det mål och mening i vår färd
- men det är vägen, som är mödan värd.


Det bästa målet är en nattlång rast,
där elden tänds och brödet bryts i hast.

På ställen, där man sover blott en gång,
blir sömnen trygg och drömmen full av sång.

Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr.
Oändligt är vårt stora äventyr.

Växtshopping!

Vi åkte till blomsterlandet med uppdrag att köpa hem vanligga krukor, nya för året där jag skulle fröså lite persilja, gräslök, dill , koriander osv.
 


Väl framme började vi shoppa upp oss på pelargoner ( som jag i och för sig skulle handla senare i vår). Det blev fem plantor i lite olika kulör.
        


Därefter köpte vi fem påsar planteringsjord.Och sen fyra tomatplantor av lite oliksa sort.Ser fram emot att skörda tomater varje dag i sommar också.Ja ett par Margeritablommor också förståss.
Jo det blev ju krukor och fat också...

Tider för sådd-

Lördag igen. Det är nog dags att ta en tur till Blomsterlandet och shoppa upp mej på lite krukor mm. Vill ha grejorna hemma utifall andan faller på "vill plantera alla fröer nu".

Det skall sås persilja, båda sorterna, koriander, dill, gräslöd och solrosor.
Sen vet Ni att vi fått 4 potatisar. Snart köper jag några tomatplantor också. Jag frösår inte längre men köpa på torget det gör jag gärna.
Vissa år blir inte allting av, vi får se i år hur det blir dvs hur jag gör.

Klarar Du alla vägskyltar?
Klarar Du alla vägskyltar? Klicka på länken och gör Expressens test.


Jane Austen Book Club

Sex månader. Sex romaner. Sex medlemmar. Med en stjärnspäckad skådespelarensemble tar den romantiska och passionerade komedin The Jane Austen Book Club de klassiska romanerna till nya höjder. När fem kvinnor och en man samlas för att diskutera den engelska författarens älskade verk, inser de att Emmas, mr Darcys och systrarna Bennets kärlekskval har mycket gemensamt med deras egna. De finner trygghet, humor och visdom både i böckerna de läser och hos varandra och upptäcker att när det gäller kärlek behöver de bara ställa frågan: "Vad skulle Jane ha gjort?"

Jag läste denna bok för en tid sedan. En typiskt feel good bok. Och jag som skulle kunna tänka mej att ha ett gammalt antikvariat och köra bokcirkel där i några sköna fåtöljer nån gång i veckan. (Detta är bara en dröm, jag skall givetvis fortsätta med mitt jobb förhoppningsvis i många år till.) Men boken är en härlig skildring av vad som kan hända när människor möts. Bokcirkel funderar jag på att starta ändå utan ett gammalt antikvariat.

Klicka gärna på bilden och se trailern.

Detta är typisk "mammafilm", ett begrepp på en filmtyp som vi använder i vår famij på filmer som inte stressar upp, inte oroar, inte kräver djupa funderingar, inte fastnar i livets eländé, inte innehåller våldsinslag, inte fastnar i sociala problem, inte en film där barn och djur far illa utan en film som bara får oss att må bra och låter oss koppla av från vardagslivets innehåll en stund.

Kuriosa: Mannen somnade inte.

1 maj 
Jag måste komma ihåg att sätta på TV 4 kl. 18.15 ikväll. Lunds studentsångare 

hälsar traditionsenligt våren från Universitetshusets trappa.

Klicka på bilden och lyssna på sången!


I går kväll

En bild från valborgsmässofirandet vid Ängstugan dit vi cyklade ( himla tur då det var fullt med bilar hur långt innan som hellst) efter middagen. Det blev ett race ner och några hann inte med.

Efter kaffet dök den gemensamma arbetsuppgiften upp.Det delades ut sättpotatisar till kaffet. 4 var fick vi. Dessa skulle nu förgro och sedan planteras och rapport och resultat skall uppvisas till midsommar. En utmaning för mej som inte odlat potatis nu på många år.! Det gäller alltså att lägga upp en plan och en strategi för detta.

Vi fick följande potatissorter att att plantera:

Juliette (Sommarpotatis, gul och fast, delikatesspotatis)
Marine ( Tidig, frosttålig, mycket god)
Amandine ( Tidig, frosttålig, stjärnpotatis)
Cherie ( Sommarpotatis, kärlekens potatis, salladspotatis)


RSS 2.0