Att vi hann till flyget!

Herta började dagen med en kort Morgonrunda. Mannen hade femtioelva saker att fixa och vi tog det lugnt. Flyget skulle gå först vid femtiden. När vi kom på att bilens tank var tom och fyllde den köpte vi också lunch, korv på statoil:) Ja Herta ville inte ha korv men tiden hade gått upp i rök. Därefter kommer en av oss plötsligt på efter kort info att incheckningen börjar snart. Alltså vi hann, ingen trask på tax free vilket blir ekonomiskt. Fast titta nångång kan vara kul. Ash vi hann. Damen bakom oss i incheckningen hade en gubbe som försökte få ett tillfälligt pass i sista stund. Själv hade hon glömt sin jacka i en hiss. Det händer saker i människors liv, hela tiden. Nu är vi i alla fall framme.


Herta har blivit road av cykeltävlingar.

 
Så spännande. Skall vi få se en svensk cykeltjej i toppen idag. Punktering!!! Herta står upp framför TV:n.
 
 

Är jag en tant?

 
Är jag en tant?
Jag har blivit osäker. Anledningen undrar ni? Jo jag tog med mej ett par papperskassar med pelargoner ner till stugan. Vi har så många blommor och grannen skulle vattna lite då och då. Dessa var ganska nya, började bli fina. När det är sommar och sol skall man ha pelargoner. Vi har några till, på ett annat ställe. När vi åker hem så följer de med hem igen. Vad säger ni? Har jag blivit tant?

Är jag en tant?

 
Är jag en tant?
Jag har blivit osäker. Anledningen undrar ni? Jo jag tog med mej ett par papperskassar med pelargoner ner till stugan. Vi har så många blommor och grannen skulle vattna lite då och då. Dessa var ganska nya, började bli fina. När det är sommar och sol skall man ha pelargoner. Vi har några till, på ett annat ställe. När vi åker hem så följer de med hem igen. Vad säger ni? Har jag blivit tant?

Kontemplation

Idag har varit en dag för återhämtning. Ok det var jättetrevligt med femfamiljen men lite trötta var vi nog. Sov länge idag. Gått och plockat, städat, torkat golv, tvättat, lagat lite enklare lunch och sedan middag. En runda nu med mannen ikväll. Nu får det räcka med aktiviteter för den här dan.

En sannolik historia

 
Åh vad jag tycker om böcker som beskriver människors vardagsliv, tankar, funderingar, samtal  med andra osv. Gärna med psykologisk laddning om relationer i alla dess former. Karin Alvtegen är en av dessa författare som är duktig på att beskriva sådana berättelser. Denna bok, En sannolik historia är en sådan bok, lämplig semesterlitteratus som kan fängsla eller i varje fall fängslade mej.

Gräsklippningen tar aldrig slut.

Nu är vi själva igen. Fempersonersfamiljen har åkt hem. Lugnet har intagit stugan och Herta är trött. Mannen är också trött men han försöker dölja detta genom att slöa framför televisionen. Herta tar tag i gräsklippningen, igen. Egentligen är jag så trött på dessa gräsmattor. Undrar hur många timmar som lagts på gräsmattor denna sommar.
Efter avslutat klippning passerar Herta duschen och sedan med mannen ner till hamnen. Vad vore en sommarkväll utan lite rökt fisk.

Första badet i sommar.

 
Äntligen har Herta badat. Första gången och vet ni, det var kallt.

29 grader idag!

Härliga sommarsverige. Idag har vi varit vid stranden dit vi kom cyklandes. 7 km till havet. Varma och dana var vi, inget kaffe hade de till försäljning då killen i kiosken hade en kollega som fyllde på kaffet på fel ställe och vi glömde kaffet hemma. 7 km hem därifrån.

Men nu är det underbart och vi kan överleva denna dagen. Denna dagen ett liv, 29 grader.

Tack för idag. Slut för idag.

Alla har åkt

I går var en dag med många besök. Fem personer har kommit, två stora och fem små.Vi har setts igår och idag. Idag har fem personer kommit upp, ätit frukost och sedan iväg till havet. Vi skall komma senare. Undrar om vi kommer att komma iväg, också. Herta hoppas. Här behövs motion. Solen skiner. Det kan bli delar av en dag på stranden.

Jag har en liten moster som heter Ingeborg...

Nu har jag ingen moster som heter Ingeborg men jag har en moster 92 kvar i livet och hon kom spontant förbi på ön dag. Hon kom resandes på en dagsutflykt tillsammans med sin syster 88, skjutsandes av sin son tillika min kusin. Jättekul var det. Herta plockade fram sitt gamla kaffeporslin eller rättare sagt thékopparna som rymmer lite mera kaffe. Jag har köpt ihop detta porslin på Traderian. Jag hade någon liten kaffekopp kvar och någon tallrik men idag har jag lite mer. Sorten heter Rosamunda och tillverkades av Rörstrand från slutet på 50-talet och 6 år framåt. Det visade sig att min morfar som köpt detta porslin som gåva till mina föräldrar också köpt detta till min moster som är gift med min morbror. Kusinen min kände igen porslinet från tidiga år. Kul tycker jag. Någon som stött på Rosamunda?

Ut på öns grusvägar.

 
Idag var det dags att ta med mannen eller om det var han som tog med Herta på en cykeltur. Ja tur och tur, närmare 2 mil var det som vi cyklade eller mer exakt 18 km. Först träffade vi dessa inklusive deras bruna familjemedlemmar.
 
 
Sen kom vi till havet. Herta och mannen tycker om att cykla utmed denna kustemsa. 
 
 
Idag var det många som var ute och åkte, joggare, cyklister, bilar,motorcyklar och husbilar, ja alla, även om denna bild lyckades bli utan annat folk.
 
 
Vyerna talar för sig själv.
 
 
Kan ni gissa vad detta är för någonting?
 
 
 
 
 
 

Äntligen morgonsol och värme på Ön.

 
Första morgonen med värme och morgonsol. Herta funderar först. Har hon lust. Hon vet inte, mannen ligger kvar i sängen.Klockan är 07.30. Måste jag tänker hon. Kroppen gör ont och inte lär det bli bättre av att inte ge sig iväg.  Hon blir 08.15 innan Herta ger sig iväg. Ur på grusvägarna. Hon möter två joggande tjejer varav den ena som för tillfället verkar att gå:) En dam som är ute på förmiddagsrunda med vovven. Hon är glad över att sommaren har kommit till Ön.  Herta går hem, tar sig igenom duschen och sen frukost och kaffe och Sankta Psyko. Det är semester!

Lie eller röjsåg?

 
 
Använder du lie eller väljer du hellre en röjsåg när du skall rta bort lite högre gräs?
Gräsklipparmannen har låtit lite högre gräs vara kvar mest för att det var fullt av vallmo. Vallmo är jättefint, i början när det blommar. Därefter ser det bara risigt ut. Nu skulle det bort. Hertamannen hade fullt ut med inomhuspyssel varför Herta gick in i boden och tog ut lien och gick till verket. Min far lärde mig en gång för länge sedan hur man gör. Faktum är att det var många år sedan jag slog med lie senast. Men det gick hyffsat bra, det höga gräset dvs fd Vallmo i flertal är borta, bortsläpat dit vi alla lägger trädgårdsavfall mm. Och vad hittade jag där om inte skogshallon. Tog med en mindre burk när jag gick sista vändan med skottkärran.

Johan Theorins nya

 
 
 
 
 
 
 
 
Idag när vi var in till staden på Ön så hoppade Herta in på ortens bokhandel. I fönstret annonserade man om  Johan Theorins nyaste bok " På stort alvar", en samling noveller av äldre och nyare slag. Samtidigt var hon tvungen att plocka på sig Sankta Psyko bara för att författaren var densamma. Herta frågade bokhandlaren om den fjärde boken i den samling med böcker som Theorin har utgivit. Han svarade att han pratat med Johan Theorin flera gånger om och när boken kommer men inte fått något ordentligt svar. Herta håller koll. Hon ämnar läsa den boken med, om den kommer... Förresten har du läst någon av böckerna ovan?
 

Åviken är bäst

 
 
Inte kan väl jag hjälpa att mannen har monterat ner hela köket. Nej nu överdriver jag lite men lite nedmonterat i alla fall. Fläkten är nedmonterad och utbytt och nu väntar vi på ett nytt kolfilter som skall tillföras den nya fläkten. Tyvärr fick vi fel kolfilter när vi köpte vårat. Situationen är något grinig. Mannen har dock fått mat och kaffe i sig ( plus ett glas vin) och har piggnat på sig något. 
Vad jag ville komma till var att när inte fläkten funkar, när spisen är urkopplad osv måste man ha mat i alla fall. Vad gör man då? Jo man plockar fram sin mors gamla Åviken våffeljärn. Funkar i alla lägen. Flottet rinner för vi hade ingen olja och inget margarin. Fick bli smör som fanns lite av. Gott blev det och ordentligt ätna blev vi också. Så då vet ni.

Sol på Ön

 
Äntligen lite sol. Idag skall vi klippa gräs...och jag skall gå till frissan. Lite läskigt till nån okänd sådär men jag måste våga prova. Vill inte se ut så här längre, så här mitt i högsommaren.
 
 
Skall bli spännande det här:)

Hertas man på bild.

Hur skall vi kunna ta oss in i skogen. Herta ville gå på en skogspromenad. Första momentet var att ta sig in via skogsvägen som fanns tidigare till skogen. men skogsvägen var igenvuxen med nässlor, ibland 2 meter höga och björnbärssnår bla . Hur gör man. Jo man tar en röjsåg eller en lie och tar bort ogräset. Eller man försöker få igång någon annan att göra jobbet. Herta gjorde det senare. Här är alltså mannen igång.

Lite längre tid med mannen

Vi har äntligen kommit iväg och hem. Dagens PW utspelade sig på en regnig Ö av en tvingande hustru som släpade ut sin man. Själva släpningen kan delvis ha berott på att hustrun ifråga somnade framför morgon Tv:n kollandes på söta katter och surströmmingsrecept. Allting har ibland sin förklaring.

Skulle ta mig en bloggkommenterarrunda men det går dåligt att kommentera. Jag tittar in, skriver kommentarer och sen så måste jag antingen logga någonstans och det inte fungerar eller så är det något annat mysko. Funkar bäst hos blogg.se, tyvärr alla bloggisar. Ge mig gärna tips och råd.

Surströmming och katter

Om surströmming och katter har morgon Tv handlat om idag. Inte bra då vi av någon anledning fastnat där.

Karhu-skor från mannen.

 
Mannen gillar inte att Herta med jämna mellanrum uppmärksammar på sina defekter. Mannen är mycket förstående men han är samtidigt rejält åtgärdsinriktad. Har man skor som gör ont eller inte passar skall man inte ha dem resonerar han. Herta däremot använder sina skor tills de är slut. Idag var Herta och mannen på stadsvandring i staden på Ön. I den lilla Reebook-butiken på ortens lilla huvudgata får man alltid bra hjälp. Här har vi köpt skor i många åt. Provade ett par dojor som var mera typ walking men de var alldeles för hårda för att vara i Hertas smak så här i sommartid. På Hertas fråga om det fanns något likvärdigt dvs som inte gjorde ont någonstans kom damen ifråga med dessa. Skorna sitter som gjutna runt foten, Klämmer ingenstans alls och är helt ljuvliga. Kombinerade till att kunna användas till lite alltmöjligt. Det enda som är tveksamt är färgen. Herta gillar färgen men de som vet i vad Herta har sin dagliga gärning tänker att dessa kanske inte passar sådär dagligdags på jobbet, Vi får se, nu är det semester.
 
 
Som sagt de kommer nog att bli kanon. Rapport kommer givetvis.

Handy man och trendiga räkmackor.

 
 
 
 
Mannen och jag var på en liten utflykt idag in till staden på ön. Mannen har ett intressant projekt på gång. Just nu är allt nedrivet och vi vet inte hur länge. Nya delar har införskaffats och idag kompletterades det med virke. Herta följer bara detta delvis med spänning. Hon läser samtidigt. Hon hejar inte på hela tiden, bara ibland när hon finner så lämpligt och behövligt. Mest försöker hon ha semester och läsa.
 
 
 
 
När nu Herta och mannen var till staden på Ön så kunde det smaka bra med ett par koppar kaffe. För visst fikar vi väl hellst där påtåren ingår liksom. Inte vill vi betala över disk för varje kopp. Sådant är storstadsfasoner tycker både Herta och mannen och nu är vi inte i storstan men väl i staden på Ön. Så här skall en sk trendig räkmacka tydligen se ut. Brödet var gottt men gick inte att skära sönder varför man får lyfta av salladsbladet inkl allt på och äta bredvid och sen mackan som ligger underst först eller sist hur man nu vill göra. Dock smakade denna gott och nu är kvällsätat klart.
 
 

Hinder på vägen

Sen förniddagspower med mannen. Trevligaste rundan, nära hem, är fyra km. Den gick vi. Idag skulle höet skäras av för att sedan bärgas. Ibland blir de stopp.

Undrar om vi kommer iväg nångång?

 
Solen skiner på morgonen och det är dags att ge sig ut. Mannen har lovat att följa med. Herta har just ätit frukost.
 
 

Morgonrunda kanske med förhinder.

Nu skall vi ut och gå Ja jag vet att det regnar,,,men varför har du tänt en brasa.
 

Sol i sommarsverige.

Nu har herrskapet, mannen och Herta åkt över bron till Ön. Solen sken och har gett oss kvällssol ikväll. Härligt. Gräset är klippt av de som varit här och sådant känns skönt vill jag lova, när i kommer. Inte lika mycket som måste göras på en gång i morgon då.

Mannen har f.ö köpt sig en liten sak som han skall pyssla med när vi är här...

Danutas på Öster.

 
Mannen har jag har semester. Vad kan man göra då om man inte vill laga mat själv jämt och ständigt? 
Man åker till Danutas på Öster och äter, i mitt fall grekiska biffar med bulgur oóch sallad.

Osmart person stjäl Kronans cyklar i Uppsala.

 
Alltså. Om Du kommer på Dig själv med att stjäla en Kronans cykel är Du ett rejält pucko, generellt sett. Vill bara säga det. Säkert är känslor inblandade i mitt uttalande. Det finns en massa olika cyklar av Kronans cyklar. Alla har sitt nummer därbak. Tydliga nummer som ingen kan ta miste på.
Ursäkta uttrycket men förmodligen var du inte så smart vid tillfället för brottet.. Då hade du tagit en annan cykel.

Dessa gräsmattor

Ja dessa gräsmattor. Nu har Herta klippt gräs igen. Först familjens egna gräsmatta och sedan grannens. Detta tar två timmar, en rejäl stund. Gräs skall klippas varje vecka, annars blir det inte kul vill jag säga. Herta klipper varje vecka men det gör inte alla. Sonen fixade lunchen så Herta fick sätta sig vid dukat bord.

Solen har skinit och kaffet och bullarna slank ned på ett enkelt sätt.

Sonen hyrde en film.

 
 
 
Sonen åkte och hyrde en film, Twilight 1. Vad är nu detta. Var det inte många som skrev en massa positivt om denna film. Vad är detta för något? Sitter just nu och inväntar slutet på denna. Gillar f.ö inte vampyrfilmer. Minns en gång för länge sedan när jag såg en annan film med en snarlik födsel. Absolut osmakligt och det värsta jag sett. Kan förstå att många gillar den här filmen, förstår det fina i den, spänningen, känslorna, en riktig Romeo och Julia. Jag kan inte se detta, Kvinnan, huvudrollsinnehavaren säger i telefonen till sin pappa när hon ringer hem och behöver prata. Hon skall föda en son, en blandning mellan en varulv och en människa som äter upp henne inifrån liksom. Hennes pappa vill komma men får inte. Hon säger till sin far för att han inte skall bli orolig: - Föreställ mig som att jag skall på ett Spa när hon skall på en specialklinik fast det skall hon nog inte. Vilka föräldrar som inte åker direkt? : Jag behöver nog verkligen min nyss påbörjade semester. Såna här filmer kan inte jag se. Det måste bli en avkopplande bok efter detta.
 

Semesterläsning

Sitter här i solskenet (!) menar förståss kvällssolen och funderar kring den kommande semestern. Viktiga frågor måste hanteras. En av dem är: Har jag tillräckligt lagom god litteratur med mej eller måste jag dessutom uppsöka stadens bibliotek.

Lunchen var nästan klar när jag kom hem.

 
Tog fram lunchen ur frysen. Torskrygg tänkte jag mig med färsk potatis. Det dök upp ett uppehåll och Herta slängde på joggingskorna och begav sig. Mannen ville inte vara med. Begav mig iväg de vanliga vägarna och sen en skogsrunda på slutet. 60 minuters promenad. Känner mig nöjd och bäst av allt.
 
 
 
Lunchen var nästan klar när jag kom hem.
 

Det är grönt ute och det regnar.

 
Vaknade 07.35 men vände på kudden och försvann bort igen, i drömmarnas värld. Klockan 09.oo väcker mannen mej och undrar samtidigt hur länge jag skall ligga och dra mig idag? Kan ju inte jag svara på i den situationen. Ute har det regnat. Sätter senare igång och drar ut taket på altanen och torkar av allting. Nu vill jag vara ute. Klär på mig en filt och går ut och äter frukost. Man skall äta frukost ute när jag har semester förklarar jag för min man som sitter inne framför Tv:n i sin gammla morgonrock med sin gröt.  Tog mej igenom frukosten i sommarklänning samt en stor fleecefilt. Allt går om om man bara vill. 
 
 
Tänkte gå ut efter frukosten. Hade förvarnat mannen om detta igår kväll. Sen kom regnet, igen. Detta är inte roligt. Men jag hade rullat ut altantaket!  Började gräva i frysen och tänka lunch istället. Får bli en firre. Sonen är hemma och då vill Herta vara mamma. Nu sitter jag här och kollar på fyran och får tips om hur man designar en jordgubbstårta...
 

Barndop i Matteus

 
Idag har Herta varit på barndop. Det var längesedan sist som jag fått vara med om detta men oj så fint det var. Läs dexten. Nog är det fint men också solklart att lita på. Inga tveksamheter där inte.

Barndop på gång

Fick möjlighet att beskåda staden by night. Sonen kom med bussen strax efter tolvsnåret mitt i natta. Idag är vi uppe och förbereder oss inför en släktsammankomst och ett barns medlemsintagning in i den kristna församlingen här på jorden. Sonen har kollat med Ribbing vad som kan vara lämpligt att ha på sig en dag som denna:) Nu åker vi.

Äntligen semester!

 
 
 
 
Ok nu är det äntligen semester. Jobbade länge, behövde bli klar och sen när jag hoppades att allt var klart...SEMESTER. 
Viss planering finns, i stora drag. Sen får vi se.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nya tangentbordet!

Här har ni mitt tangentbord som jag jobbar med och försöker att lära mig hantera.

Håller på med lappe ikvöll en stund.

Sitter här och försöker lära mig hur man hittar på denna datorn. Försöker lära mig hur man gör grupper och fundrar också om jag klarar mig utan word eller om jag kan fixa detta på nå´t sätt Har just kommit på hur man lägger ner sidor som man inte vill titta på just nu men ha framme. Sen fundrar jag på om man kan lägga in viktiga sidor så att jag bara klickar på dem dvs hittar dem snabbt. Mycket väsentligheter att grubbla på.

Kebabrulle

Måste få mat. Hann inte fixa något hemma. Sitter nu på ett kebabställe och väntar på en kebabrulle....med blandad sås. Hungrig och ja det är semester snart och innan dess kan dagen bli lång.


Kan inte förstå mig på dej lille lappe?

 
Det skulle bli en helt annan bild idag men jag kan inte ladda upp den. Måste ha hjälp!

Sommar och gräsmattor

 
Gårdagskvällen var den där nödvändiga ni vet. Gräset växer, regnet öser ner med jämna mellanrum och solen gassar på. Vad händer? Jo gräset växer. I går klippte jag ett par gräsmattor. Vår egen och en annan. Två timmar tog det och jag vart helt slut när jag var färdig eller mera dynsur. Det var varmt, närapå kvalmigt. Men nu är det snyggt.  Växer gräset mer nu än tidigare eller? Det känns så. Eller är det så att mitt liv är mera fulltecknat att jag inte tycker mig ha tid för gräset.

Rätt svar: Montenegro

 
Rätt svar på gissningstävlingen -Var skall Herta åka på semester är Montenegro. Skall bli riktigt spännande. Har hört mycket om detta land och nu skall vi dit. Hinner med en sväng in till Dubrovnik också...

27 grader varmt i Uppsala.

 
Vad gör man inte en varmt kvalmig dag i Uppsala. En dag då människor sitter på kafeer och annat, hänger vid stranden,  i skuggan med en bra bok eller bara försöker att orka vara.
Jo man  tar bilen. Åker de många milen. Möter upp sonen efter sommarjobbet och flyttar tillsammans bohag. (Klart man kollar lite på datorer också på sonens jobb. Smiter förbi honom som jobbar på telefonavdelningen och tittar lite runt på datorer...alla vet ju att Hertas dator inte håller varför hon bloggar på en annan mera fungerande, just nu men långtifrån alltid)
Nåväl, transporten gick från Rackarbergsgatan mitt emot Economicum till en gata några adresser därifrån. Det där med studentliv kan vara bla att byta upp sig allterftersom( Herta talar av egen erfarenhet
För den som inte redan visste kan jan berätta att dagen i sig innehöll en stor portion kvalmighet nära nog fruktansvärd utöver de 27 graderna. Sonen bodde  fram till igår tre trappor upp vilket är jättetrevligt för utsiktens skull. Han har haft en utsikt utöver observatorielunden osv och flyttar nu till ett annat studentrum på samma våningsplan. Alla förstår vad detta innebär i flytthänseende. 
 
 
Gamla utsikten. från tredje våningen ser man kyrktornen lite mer.
 
Utsikten from igår kväll. Lite nerköp kanske vad det gäller utsikten men fräschare, absolut och bättre boende. Hyffsat kök och toa vilket kan vara praktiskt. Det gäller att byta och självklart kommer lilla mamma med dragkroken. Två själar kom hem i natt till hemstaden, trötta men dan hade varit ganska kul i alla fall.
 
 

Flyttdags!

 
Idag skall det flyttas igen. Kanske hinner vi med något annat också i den fina staden. 

Flyttdags!

 
Idag skall det flyttas igen. Kanske hinner vi med något annat också i den fina staden. 

Resan bokad! Vet Du vart?

 
Till en plats vid detta vatten går resan nu i sommar. Ser verkligen fram emot detta. Har gjort det i flera år. Skall bli väldigt spännande. Någon som kan gissa vart färden begär sig?
 
 
 

Stenbro salonger

 
Stenbro salonger är en gammal prästgård som inte längre används till det den en gång skulle. Idag är den restaurang av den lite trevligare sorten. Idag får ni inga bilder på själva huset dvs fd prästgården men ni får lite bilder på...Läs mer om den fd Stenbrogården här:http://www.sabelskjold.se/artiklar/pdf/stenbrog%C3%A5rden.pdf
 
 
Deras trevliga utemiljö. Massa fina vita möbler. En trevlig grårandig kisse, som inte ville vara med på bild mötte oss när vi kom. Ett par speciella:) kaniner fanns också till tittning, i sina burar. En av dem höll på att spring/skutt träna, förmodligen till någon löpartävling senare i sommar.
 
 
 
Såna här skulle jag vilja ha hemma i trädgården.
 
 
Några av oss tog stekt strömming. Så gott!
 
 
En liten butik fanns det också i ett mindre hus i närheten. Kanske lite kostsamt kanske, om man säger så. Men det kostar ju inget att titta.
 
 

Sommarblomster och ledig helg???

 
Vet inte just idag vad dessa kallas men jag tycker väldans mycket om dem. Växer i midsommartid och fanns i massor i Jämtland. Någon som kan hjälpa Herta att minnas?

Bildgåta

 
Vad föreställer bilden?

RSS 2.0