Hela folkets Ikea

Nu missade jag Uppdrag Granskning igen, ikväll Det skulle fortsätta uppföljningen av Kamprads kanske undangömda pengar. Fredrik Virtanen skriver i Aftonbladet idag. Nu har han tydligen (Kamprad alltså) gömt undan pengar, stora pengar, många pengar. Men svenska folket står bakom, Ingvar Kamprad styr Ikea från en hemlig stiftelse i skatteparadiset Liechtenstein. Smålänningen från Pjätteryd och senare från Agunnaryd.
Men vad händer. Många människor har tydligen överseende med hans , om det nu är felaktiga handlande dvs att se till att klara sig undan skatten och föra ut pengar ur Sverige fast på "ett lagligt sätt".
Kamprad ville göra möbler till de många människorna som de många människorna skulle ha råd med. Är det just det som gör att vi inte blir så griniga på hans pengar när det nu äntligen kommit fram att han har dem. Hade någon verkligen trott något annat?
Denna annons fanns att finna  för ett antal år sedan:
"Att ge Dig ett bra, vackert och billigt hem.
Ett hem Du har råd med.
Ett hem Du kan skaffa Dig i denna världen. 
Som Du har råd med medan Du är ung.

Vi ger Dig våra låga priser
genom att vara annorlunda.
Sparsamma. Gnetiga. 
Och genom att låta Dig spara genom eget arbete: 
Bära, släpa, montera ...

Vi gör det genom att vara envisa och uthålliga. 
Genom att förneka det omöjliga.

Detta är IKEA. 
Den småländska stengärdsgården finns i våra hjärtan."

Lite bättre kanske jag tycker att denna TV-dokumentär måste bli för att jag skall tycka att den är bra. Eller?

Vilken härlig da 4, slutet.

Slutmålet eller kanske delmålet var alltså Cafékrogen. Ett mysigt ställe som det kanske stormat lite kring. Om vi enbart tänker på allt det goda man kan äta där och fika dvs miljön när vi går in genom dörrarna och tänker bort tidningsskriverier och annat...
Skall vi gå in....?
¨
Vi går alltså in. Det var ganska länge sen sist.
Lite mycket soppar sa mannen, innan vi kom in.
Herta gillar miljön.  Den finns bara här och inte på några andra ställen. Ja möjligtvis Hellmans då. Det stället har en annan nivå på alla nivåer och fronter och en annan stil men nu är vi här i hamnen...
Fint i fönstret
Men vad hänger det i taket - Har hon hängt upp besticken där ?
Kycklingfileér
och
Kaffe i kattmugg
Silon vi ser på bild skall ganska snart byggas om till bostäder. De Ni kanske kan bli något annorlunda, mittemot slottet i stan.
Nu går vi hem...och det sitter folk här och var och solar.

Vilken härlig da 3.

Nu har vi fortsatt promenaden. Detta skidspår är strax till vänster om gångvägen. Helt otroligt. Första året som jag reflekterat över att det har varit skidspår så nära.
De lediga borden var inte alltid lediga. Människor satt och fikade med medhavda fikakorgar, förlåt menade ryggsäckar med kaffe och bullar mm i.
Jag vet det för att jag såg det.
Ännu mera skidspår ute på isen. Vilken vinterdag!
Dykning förbjuden från piren.
Gamla hamnen. Minns när det var tullhus här och man fick hämta julpaketen från New Zealand och ibland från Indien också.
Titta på bilden. Vi är inne i hamnen och här finns det skidspår. Det är inte så jättemånga som åkt här men väl ett par stycken. Man blir salig. Skidspår inne i hamnen. Vilken vinter vi har fått ha i år.
Snart är vi framme vid målet.
Neej, vi tar målet dvs halvvägs i nästa inlägg.

Vilken härlig da 2

Änderna hade konvent i hamnen
Vattnet rinner ut i havet eller läs båthamnen.
Vi förstod inte vad dagens konvent handlade om.
Tydligen fanns det många intressanta ämnen att diskutera
De hade tagit temporär catering från förbipasserande vilket de verkade vara väldigt nöjda med.

Vilken härlig da 1.

Dagens aktivitet - Två timmars promenad inkluderat Hamnpromenaden, tillsammans med alla andra Nyköpingsbor som gått man ur huse.
Ser Ni skidspåren på hamninloppet. Härligt när det ligger is på som håller.
Nya radhusen utmed hamnpromenaden.
(Bilderna är så stora så det får inte plats med i detta inlägg. Hinner inte förminska dem=

Ut i solen

Idag finns det bara ett alternativ. Det finns inget annat.
Vi skall ut i solen och nu skall det ske.

Tidigare vår!

För kännedom vill jag bara kort meddela att nu vill jag åka iväg någonstans till sol och värme.
Jag vill ha:
  • Sol
  • Värme
  • God mat
  • Kafeér
  • Intressanta gamla hus och byggnader
  • Gamla kyrkor
  • Vita stränder ( om möjligt)
  • Vandringsleder ( kan även få finnas i stadsmiljö)
  • Gärna chans att träffa mer  lokalbefolkning än de som städar mitt rum och ser till att jag spenderar rejält med pengar på mat och shopping.`
  • Jag vill inte flyga jättelångt
Har Ni några ideér?

Knepigt

Vad är social kompetens för något nuförtiden?

En jättebra present!

Nu har vi kommit hem. Kalasandet långt ner i Östergötland har gått med rasande fart precis som det är när goda vänner sedan många år tillbaka träffas.
Boken som jag köpte var alldeles kanonbra och väckte en sådan succe. I denna fanns en hel mängd matnyttigt, kul och galet men mestadels klokt och väldigt genomtänkt, beskrivet i ord men mest i bild. Kul och smart idé!
Ja vi började förståss inte med fruktfatet men vi fick det i alla fall till maten.
I övrigt fick vi t ex detta:
Vet inte vem som la upp denna tallrik till mej. Bl a kan jag inte alls förstå hur det kan ligga så mycket Bearnaisesås på min tallrik???
Vilken underbar tårta det bjöds på.
Denna tårta var helt otroligt god.
Mjölkfritt
Och detta var något annan till någon som behövde något speciellt.
Frågor har inkommit vad 75-åringen fick. Han fick en fin tröja som han blev jätteglad för.
En jättetrevlig dag alltså.

Livsanvisningar

Livsanvisningar och boken Vet Du hur med 500 anvisningar på allt möjligt mer eller mindre användbart.
I morgon fyller sonens kusin år. Detta skall firas. Vad köper man till en ganska vuxen kille men ändå ung där vederbörande får pengar och mer kostsamma saker från annat håll. Där man är den där fastern som brukar tänka till lite granna när hon kommer med presenter och där man försöker bryta av mot det andra paketerandet.
Denna boken hittade jag på bokrean. Så här står det i beskrivningen från Bonniers förlag:
En utan tvekan och överdrift helt unik gör-det-själv-handbok för allt! Supertydliga steg-för-steg-illustrationer för 500 livsnödvändiga saker man bör kunna. Nu behöver du inte längre fundera över hur du ska göra när du ska skära upp ett granatäpple, eller göra en slangbella, eller hitta vatten i en öken, eller göra en skål av en vinylplatta, eller slå en mördande tennisserve, eller inrätta en ergonomisk korrekt arbetsplats, eller göra rädisrosor, eller stoppa näsblod, eller göra en perfekt Martini, eller göra en voodoo-docka, eller sitta upp på en elefant, eller göra ballongdjur och så vidare och så vidare.
Jag tror detta kan funka på denne kusin. Om inte annat så kan det bli en kul stund.
75-åringen då? Jodå där har Herta också hittat en present.

"Det finns inget annat fack som har så...

"Det finns inget annat fack som har så många välutbildade förhandlare bland sina medlemmar" sa vår ombudsman.  Detta kan kanske låta lite kaxigt. Dock sagt i ett sammanhang och med kunskap om vad vi medlemmar ofta ägnar våra arbetsveckor åt så är beskrivningen ganska förståelig.
Äntligen veckoslut. Intensiv fm på jobbet och fackligt möte på lunchen. Vår eminenta ombudsman från Stockholm gästade oss. Kul att gå på fackmöte och lyssna på henne när man inte längre själv är aktiv i facket. Äntligen kan man tala i egen sak. Som facklig förtroendeman kan man aldrig prata för sig själv och för sin lön och arbetssituation. Jag tycker inte heller att man skall det. Man skall föra medlemmarnas talan. Allt annat är oproffessionellt. Men nu kan man ställa frågor och ha synpunkter på konstigheter och annat fundersamt. Bra genomgång och god lunchbufffé med kyckling och potatisgratäng bl a.

Duktiga samhällsmedborgare!

Här är det en duktig vovve och samhällsarbetare som gjort viktiga insatser. Skönt och viktigt att sådana som han finns.
Heja Farkas! (Kortet tagit av Andreas Bardell åt Aftonbladet.) Läs hela artikeln i Aftonbladet här.

75 års present

Nu behöver Herta hjälp. Det anbelanger på henne att införskaffa en för ändamålet lämplig 75 årspresent till sonens farfar.

JAG BEHÖVER HJÄLP OCH UPPSLAG! Har fn ingen aning. Detta skall införskaffas imorgon efter jobbet. Jubilaren skall firas på lördag varför presenten skall överlämnas i helgen.

Jag vill ha förslag på detta?

Någon som vet.

Kunniga lärare och duktiga elever!eller säger man  kunniga elever och duktiga lärare? Eller nå´t annat? Eller vad säger man? Vad beror kunskapsinhämtning och kunskap på?Grattis Brandkärrsskolan som gått vidare i Vi i femman. En relativt liten skola med duktiga kompetenta pedagoger. Jättekul för alla elever. De är än så länge bäst!

Arbetsmöte på fika
Vi skulle planera ett möte. Vi hade avsatt ett par timmar till detta. Men såna var vi inte. Vi gjorde jobbet på en halvtimma, kanske lite längre. En av oss hade en bra och kul idé och sen körde vi på.

Inte gjorde det något i sammanhanget att dagens fisksoppa var så god. Ibland har man möjlighet att välja kreativa miljöer.Vi valde lunchmöte och det blev väldigt bra.

Dubbel frukost idag


Onsdagens frukost på gymet.

Ok ja jag säger väl som det är då. Ok idag har jag ätit frukost två gånger.
Först hemma, havregrynsgröt och sen på gymet efter passet( se bild)

Ajajaj

Ok då.

Arbetsdagen är slut och vi hoppar till nästa dag,eller?

Vilka fjäll är detta en del av?


Å vad jag gillar detta fjäll.

Snart så sker resan som sker varje år. Förra året kom min resa av sig men i år får inget hända, hoppas jag. Då skall vi iväg.Någon som kan gissa? Det kommer att bli så bra, så bra.

Den röda skinnsoffan

Den röda skinnsoffan är ett av mina bästa begagnatköp.


Soffan har ikväll kommit till användning. Kul att möblerna används. Vi ses en annan dag.


Funwalk, Core och Yoga ikväll.Söndagskväll på gymet. Funwalk here we come.


Så hade vi samlats här ikväll, halva Nyköping på gymet. Nästan alla var där- Instruktören A  som är en av gymets bästa), systerdottern med kamrat, tofsen, the mother, Anne, In another timeandthings, fotbollsmammorna, kollegan från jobbet och många fler. Och alla vi skulle vi köra Funwalk ikväll.

We should give it all!

And we did.

A är hemsk när hon arbetar som instruktör. Ja hon har en fördel.Hon talar om hur vi skall göra men också hur vi inte skall göra...så att vi inte skadar oss, och detta sistnämnda är bra. Det är väldigt bra. Sen har hon också saker för sig som inte är så kanon så där inledningsvis. I dag fick hon för sig att vi skulle stå på maskinerna bak och fram liksom, köra bak å fram och dessutom böja rejält på knäna. Ja hon håller på, människan.Största delen av sällskapet sprang upp i aerobicsalen eller vad den nu kallas. Den gamla biografen i staden är numera sedan många år gym, ja den var gym och lunchställe under ett antal år, serverade sallader som var jättegoda men nu är den gym. Vi la beslag på mattor till Corepasset och sen satte samma instruktör A igång. På något sätt fick hon mej att tycka att detta var kanonbra och kul.

30 minuter senare var det dags för ytterligare ett pass...Kvällens yogapass har inletts. Nu är vi igång redan innan och kör bara på fast här måste vi tänka liksom. Idag har Herta det lite lättare såtillvida att hon förstår inledningen. Hón förstår också hur man gör när man andas under passet, tror hon i alla fall.

Vad hon inte förstår är hur man gör när man står på alla fyra fast tvärtom liksom dvs på alla fyra fast med kroppen uppåt om man säger. Herta tycker inte att detta fungerar dvs hjullagren eller  vad de nu heter på människorkroppen överst ( skulle kunna jämföras med framhjulen) fungerar inte  friktionsfritt. Dvs de kan inte böja sig baåt och nedåt. Nu förstod NI väl?

Ps bilden ovan har inget med dagens yogapass att göra.Dags att fara hem.Imorgon blir en ny kväll på gymet!


Kvällens mat efter allt tränande. Helt ok.

Och sen skulle vi ha en lugn söndagskväll sa vår instruktör på passen ikväll. Vi skulle säga att doktorn har sagt att vi skulle ta det lugnt.  Nåväl vi hjälptes åt härhemma och så här blev det.

En riktigt bussig svärmor skall man ha, svärmor skall man ha.....-Vem sitter där med Din morsa när pratar om nån läkare? Hur många uskados kostar det?

Ur solsidan idag. I ett  samtal om hushållsnära tjänster.. Ja för min del var det då jag skaffade först förlängninssladd till telefonen och sen bärbar telefon. Det var tidigt 90-tal och det var många turer runt urinvägsinfektionena  som det behövdes prata om och någon som lyssnade på.

Men hon var bra min svärmor i alla fall, trota urinvägsinfektionerna. Hon var ju farmor också och det var hon också bra på.

70-tals-nostalgi, igen.


Det är lördagskväll och det är hemmakväll och vi var unga på 70-talet. Märks det?

Hej alla glada bloggläsare! Nu kommer vi med falukorven igen. Haha. Tro´t om Ni vill men ack så fel NI tror.

Kvällens middagsalternativ ( läs alternativ till middag):

Vitt fransbröd med strimlad kassler på tomatsåsbädd, ananasringar och över detta strimlad ost. Kryddat med örtkryddor förståss.


Varför i all sin dag äter Herta och mannen därhemma hos henne varma smörgåsar i tid och otid? Någon som förstår varför dvs någon som vet?


RÄTT SVAR

Anita har gissat rätt. GIvetvis för att det är snabbt och går fort. ...Och vi hade grejorna hemma och inte hade lust med mer också...

Potatisbollar


Mannen har foxat maten ikväll fast igår.

Fredagskväll efter kursen. Mannen har fungerat matmässigt efter hemkomsten. Han serverade
Hjortfilé och grönisar inkl potatisbollar fast det heter nå´t annat tjusigt på påsen. Härhemma äter vi i alla fall potatisbollar.

Vårfloden kommer!


Härlig dag för stavgång. Snö i massor men små bäckar börjar bli snöfria...

Herta och mannen var ute och gick idag, i en och en halv timma. En hyffsad runda med stavar ( för Hertas del).  Har Ni märkt, förresten att våren är på väg? Små bäcker börjar visa sig här och var under snön. Solen tränger undan snön och vattnet porlar så sakta framåt. Visst är det härligt!

Det är vår i luften! Jippiii! Har DU känt det idag?

Mosaikbord hemma hos mej?Tänk på denna butik som jag tror heter Spliti eller nåt, på Sveavägen mittemot ABF huset och bredvid Naturkompaniet fanns det många bord som jág skulle kunna tänka mej. Snygga mosaikbord som skulle passa ute på vpr altan alternativt ett mindre runt på framsidan....så kan man arrangera lite blandat ikring detta.I denna butik hittade jag en bordsskiva som skulle passa perfekt hemma hos oss som avlastningsbord på altanen ( finns ej på bild häri inlägget) .Pris...ja runt 5500:- ville butiken ha för bordet komplett med ben och allt.

NI KAN VARA LUGNA, JAG TÄNKER INTE LÄGGA 5500 FÖR ETT AVLASTNINGSBORD ATT HA UTE PÅ VÅR ALTAN. Men snyggt och praktiskt för väder och vind skulle det bli.


Dörrstopp
I en inredningsbutik hittade jag dessa dörrstop. Helt i gummi verkar det som. Butiken heter Stckhome och har en massa kul grejor. Ville inte bära igår när vi var uppe men om inte så hade kassen innehållit en hel del som jag DELVIS kan ha Herta delvis skulle kunna ha nytta och vara road av.  Resterande i min kasse skulle mannen vara road av, typ detta dörrstop.

Vi har ju svängdörrar här hemma...

Inga bambusar idag.Kan kort meddela att vill man ha några t-shirts, förlåt idag heter det visst toppar, i bambu så är det fel årstid. Det fanns inte några av sådan sort mitt i vintern. Men snälla det är ju på vintern som det är så skönt.

Någon som vet var man kan finna t-shirts ( förlåt att jag använder detta gamla ord) i bambu? På nätet eller i butik?


Morgonkaffe på Hurtigs konditori.Idag var det kursdag. Detta innebar att Herta skulle bege sig med Statens Järnvägar till stora staden norrut. För säkerhets skull valde Herta 06.45 tåget: Ja inte bara för säkerhets skull utan också för att hinna strosa omkring lite en timma innan.
Ett klokt val visade det sig. Herta gick först till Hurtigs konditori. Detta fik har vi många minnen av. Då det varit kurser och utbildningsdagar på Folkets hus i närheten och kaffekön varit lång och rasten inte lika lång har vi brukat snabbt hoppat över gatan och in på Hurtigs. Då var det ett gammalt fik. Idag har halva cafeét ändrat utseende. Man har införskaffat som jag tycker ganska tråkiga lite nyare bord, vita blanka med vassa hörn. Inte i min caféstil direkt.Lite gamla stolar mm.Typiskt att det skulle dyka in en person i bilden. Här ses lilte av den lite nyare inredningen som enligt den personal jag pratade med, har funnits ett par år. De säljer dock fortfarande både goda smörgåsar och bakverk samt även lättare lunch.Så här ser det ut utifrån så här i vinter utan snö i Stockholm-skrud ( hur skriver man ihop detta?).
Har DU varit på Hurtigs konditori på Drottninggatan 90 i Stockholm? Har Du vägarna förbi och är kaffesugen, titta in.


Skulle fixa en biljett till kursenImorgon skall jag till stora staden på kurs. Därför skulle en biljett tur och retur hämtas på en resebyrå i den lilla staden. Jag fick vad jag skuille och stoppade in kuvertet med biljetterna i väskan. NU ikväll har jag kollat på biljetterna. Anledningen var att jag  sa till Anne, när jag stötte på henne på stan på väg till gymet nu ikväll. Denna människa frågade mej om jag hade platsbiljetter vilket jag sa att jag inte hade. Nu ikväll har jag kollat. Nog har jag platsbiljett på biljetten. Det har vi aldrig fått tidigare utan får jaga plats bäst vi vill och kan. Jättekul tänkte jag. Anne varnade för tidiga tåget men nu ahr jag både biljett och sittplats på detta tåg.

Men däremot så fick jag med mej bara en biljett hem. Som jag ser det så finns det två alternativ.
Det ena är att jag bara fått en biljett. Det verkar konstigt.
Det andra är att returbiljetten finns någonstans? Jag vet dock inte var och jag har inte tid nu ikväll att åka till jobbet och kolla.

Ash jag åker imorgon i alla fall så får vi se. Jag ser fram emot kursinnehållet.

Lite kuriosainfo f.ö:

7.00 Vattengympa 45 min
Jobbet hela dagen
17.30 Core
18,oo Funwalk


Livspusslet går inte ihop!

Livspusslet går inte att trycka ihop.Det är bara för mycket.
I flera hår har det pratats om detta livspussel som människor skall få ihop. Jag har aldrig riktigt gillat denna liknelse fast jag har förstått innebörden. Någonting har gjort att ordet livspussel bara har blivit för mycket för mej. Jag har dock inte fattat varför. Förrän nu.
I söndagens DN var det en artikel. En person som arbetade som couch skulle bistå en alltför aktiv ung kvinna mitt i ett alltför innehållsrikt liv för att coucha henne att få till livet på ett bra sätt främst inriktat på matvanor och övrig hälsa.
Denna sk couch sa en sak som förklarade ordet livspussel för mej kopplat till hur jag ser på detta.
Livspusslet går inte att få ihop. Vi människor har sett till att ofta fylla livet med alltför många ting vilket omöjliggör ett pussel där vi har ett exakt antal bitar som passar samman. Det blir alltid bitar över. Hon sa mycket mer, den som vill läsa hela artikeln hittar den i DN söndag.
Vad har vi gjort med livet?
Det bidde ingen träning ikväll. Två dagars och två sena kvällars arbete efter varandra tar ut sin rätt. Dagen idag tilllät inte hemgång heller när jag planerat.
Det blir tidig sänggång ikväll.

Det blir tidig sänggång ikväll med en bok, en stund, om jag orkar.

Inget här idag inte.
Kan väl bara konstatera att efter att nyss hemkommit från dagen arbete så orkar jag inte mer.
Förmodligen inte i morgon heller. Men jag samlar ideér. Ideér till en kommande dag.
Söndagskväll med tryck


CMs Träning och hälsa i Nyköping

Dagens instruktör är en av de där lite tuffare sortens. Först Funwalk följt av Core och på det ett yoga pass. Sammanlagd träning 90 minuter. Herta hade lite träningsvärk sedan i går men tänkte att det går väl över...

Och det onda glömdes av för det kom förmodligen nytt. Ja inte idag men kanske i morgon.

Nu blir det slapp i soffan

Mycket folk på passen ( bilden är en gammal bild från jag minns inté när men det är tagen för kanske 2-3 år sedan). Förmodligen är det det nya året och alla löften som folk skall infria? Det är dock kul med mycket folk och rörelse.

Vi skall på´t!

Ps. Såg en annan bloggare på passet...

Granbarr i badvattnet och livet dagen efter.
Igår tömde vi julgranen på alla kulor, glitter, ljus och annat och plockade ner julsakerna... Idag när jag läste i en av de bloggar jag följer så läste jag om Anitas farmor och den bok där hon skrivit en massa bra saker. Bloggen heter "Det skall vara lätt att leva" . Anita skriver där om hur hennes farmor tipsar om hur man kan använda julgranen. Bl a kan man göra en "dekokt av barren som man kan ha i badvattnet som skall vara mjukgörande och upppiggande för huden". När Anita häller detta i badvattnet blir vattnet härligt blått... Läs mer i hennes blogg. En blogg väl värd att läsa om livet i den lilla by i Jämtlands inland där min far är barnfödd och där jag fortfarande har släkt och gästar regelbundet. F.ö gillar jag denna blogg. Om Östersundsposten hade personliga bloggar så tycker jag att de skulle plockat in henne som en av sina bloggare men de verkar inte ha det, Herta har kollat efter. Om ÖP hade detta hade Herta tipsat dem om denna blogg.


Apropå granbarr så kommer jag osökt att tänka på sonens farmor. I deras badrum stod alltid en flaska med en härlig duschcreme som skulle verka positvt på kroppen. Jag minns inte vad den hette. Den går att köpa i vissa livmedelsbutike fortfarande bl a? Ibland köper jag den.

Det största problemet är att Hertas gran barrar inte men Julen är nu väck.

Idag är lite dagen efter. Igår var en väldigt innehållsrik dag. Vi slappar. Här finns inte någon utan morgonrock som klädesplagg fn.

Det är plusgrader. Lite väl många för skidåkning idag och snöblandat som dyker upp då och då.
Planerar arbetsveckan. Finns det någon kul tid över denna vecka. Vid första anblicken Nej. Detta skall dock lösar och Herta försöker tänka till.

Dagens kommande agenda:

Slapp och slötid
Lunch
Slapp och slö och plocktid
Gymet :  Funwalk 30 min
              core 30 min

ev yoga 30 min...beror på om jag har annat att göra och/eller mannen står ut att vänta...

Söndagskväll


Detta var alltså min plan. Vi får nu se hur dagen utvecklar sig.


Från Döda havet
Herta skulle idag gå in på ett ( numera har vi många) av stadens apotek för att inhandla en kul och återfuktande creme. Anledningen är att Herta vill inte slita på sin specialcremis from the Dead Sea and the Holy land. Hon har idag förstått att hon skulle investera i ett antal burkar med smörjor. Herta är lite sparsam med denna burk med smörja då hon vill njuta länge av smörjan. Hon har kollat in att dessa burkar av olika sort kan inhandlas på lite olika håll i vårt land, ca 6-7 ställen men självklart då till ett helt annat pris.

Nåväl, därför gick Herta in på mitt gamla vanliga apotek och ställde en fråga till en sk säljare där.

- Har Ni några roliga hudcremer som återfuktar bra?
- Vilken sort är bäst?
- Jag rekommenderar den här ( Säljaren tar upp en flaska i vitt med blå text)
Herta tycker denna flaska ser jättetråkig ut. Hon vet att det är innehållet som är det som är viktigast men lite flärd kan hon väl få ha, tycker hon.
Mannen tillskyndar och säger( när sk säljare avvikit en stund) : Det är samma som den jag har fast min är bättre.
Herta konstaterar att hon vet det.

Herta lämnar apotetet då hon inte vill köpa tråksalvan utan en roligare variant.
Herta tillhör dem som varken lägger en stor eller en liten förmögenhet på smörjor men tråksalva idag - njet.

TräningslördagKlockan ringde idag på morgonen 06.30 (mannens väckarur)
Hustrun: Stäng av!
Mannen stänger tyst av.
07.00 ringer klockan igen.
Hustrun: Vems klocka är det.
Mannen: Din
Hustrun snozar två gånger men inser sedan att gympass är bokat senare på fm.

De två personerna, mannen och hustrun beger sig in till stadens citykärna medelst sk träningskläder.
Ett pass är bokat. Ett sk funktionell träning där kroppens alla muskler gås igenom. Jättejobbigt och krävande men ur hälsosynpunkt, tänj, balans mm säkert jättebra.

30 min funktionell träning
30 min blandat på gymet

Makarna promenerar en stund "på stan" ( läs runt i den lilla stadens citykärna). Efter en stund beger man sig till café Hellmans för att inta en lunch ( se bild ovan).

Väl hemkomna beger sig mannen hem till en god vän i egenskap av teknisk nördkompetens för att bistå vid en roter och ett bredband samt div lappisar som inte gillar varandra.

Herta beger sig ut med resterande person i det sammanlagda sällskapet avseende en stunds sk powerwalk. I rask takt blandat med något lugnare( beroende på var vi var) gick vi en timmas runda runt med bla som mål för att se om de boende i ett av stadens senare byggda lite mer flådiga villaområden för att se om människorna där tagit ner sina julsaker ännu?
De flesta har det.

Har Du tagit bort Dina julsaker ännu?

Herta har nyss blivit klar...med allt inkl juldukar som får ligga tills de nygamla är strukna och färdiga för att komma tillbaka till sina resp platser. Och gardinerna förståss. Herta har bestämt sig för en sak:

Röd är en färg. Det är en härlig långavinterngardinfärg.

Jag blir så illa berörd av allt detta.


Jag blir så berörd av denna artikel. Eller rättare sagt jag har blivit det sen före nyår då denna gräsliga historia med denna kvinna som förolyckats genom så tragiska omständigheter kom till allas kännedom. Jag har aldrig träffat henne eller hört talas om henne men jag har haft läst tidningarna och haft människor på min facebooklista från Örebro som nämnt situationen.
Sen gör det inte saken bättre av att det Universitet där hon arbetade var den plats där jag haft mina bästa ungdomsår, staden har format mig som människa till den jag är idag, sonen studerar där idag osv. Plus ett antal andra kopplingar.

Jag har tänkt så mycket på hennes söner nu den sista tiden. Jag vet inte vilka de är men det har mindre betydelse.

Det är bara så fruktansvärt alltihop.

Problem i sonens studiestadHerta läser ofta Nerikes Allehanda på nätet. Idag var det två artiklar som drog min uppmärksamhet till sig. Den första berör folkhälsan i denna stad i Närke som jag hade för mig var en gammaldags humanisk stad med sunda vanor osv.

Men skenet bedrar. Nerikes Allehanda har nu frågat runt på stadens alla konditorier och det har framkommit att staden har allvarliga problem framförallt när det gäller semlor. Människorna därborta i staden i Närke äter alldeles för mycket semlor. Ett konditori som exempel uppger att de säljer 20 000 semlor på Alla semlors dag den 8 mars. Sammanlagt aktuellt datum säljs betydligt mer av detta bakverk.

Undrar vad Leontina säger om denna artikel?

NA konstaterar fö också vidare att de har en fysisk aktivitet som de är valdigt speciellt roade av, Träningsformen Zumba. Ja det är väl frågan då, zumba eller semla? Av artikeln att döma har Örebroarna gått man ur huse till kondis och zumbagrupper.

Ja om man skall äta så måste man tydligen träna!

FredagsmiddagHertas fisksoppa

med dinkelknäcke med lingon.

Och sedan Kaffe och munk, till mannen.

Hertas bildgåta 100114
Herta skulle idag träffa en person på sitt favoritfikaställe. Hon kommer lite innan för att reka bra platser osv. Vem är det som redan har bänkat sig med ytterligare en person på denna plats?

Ledtråd: Känd från olika delar av Europa bl a för att jogga ensam på delvid okänd plats.
Maila Ditt svar så fort Du vet genom att skriva en kommentar här nedan.

Rätt svar belönas med "Jag är så otroligt nyfiken och samtidigt har jag koll på allt och alla" - pris.
Priset består i äran. Äran av att känna till och att ha koll.

Och vad är det den mystiske personen gör? Titta ordentligt.

Dessa uppläggsfat
Skulle kunna tänka mig ett sett med tallrikar som detta om jag skall göra något konstnärligt på tallriken nån gång.  Kanske beror detta inlägg på att jag sett detta mattävlingsprogram med tre kockar i juryn denna vecka.

Ash totalt onödigt är det...fast lite tjusigt är det väl i alla fall?IshalkaSå har vi klarat oss ännu en dag.

Ännu en dag har alltså gått till ända då vi försiktigt har gått gatan fram likt gamla tanter, sakta och stapplande för att inte sätta oss ned på gatan i någon konstig och annorlunda posé.


Norrlandspölsa
Letade efter en liten burk i den ekologiska ICA-butiken vi har inte så långt hemifrån.
Hittade dessa burkar och blev så vansinnigt sugen på Pölsa. Pölsa med rödbetor och stekt ägg.

Är det bara jag som blir sugen på detta. Tänkte först köpa en burk men ångrade mej sedan. Jag måste i så fall äta pölsan ensam alternativt göra i ordning ett antal matlådor och hur kul är det att ha Pölsa i matlådan?

Vad har DU för inställning till denna rätt?

Morgonpigg Herta?Klockan ringde kl. 05.00 i  morse. Av någon underlig anledning steg jag upp, åt frukost,klädde mig och for iväg.
En ny dag hade anlänt och Herta hängde på.

Dagen kom att bestå av följande:

07.00 Vattengympa 45 minuter.
0830 - 17.00 minus 30 min lunch ARBETE
17.30  Core på gymet, 30 minuter.
18.00 Funwalk på gymet, 30 minuter.

Nu skall det inte göras något mer seriöst för idag.
Soffan! Här kommer jag.

Sångstund utan gitarr


Nu har denna dag nästan gått till ända. Fick rycka in för andra i ett sammanhang. Det mesta går om man ser det hela ur ett positivt perspektiv.

Ställde in funwalken idag då jag behövde jobba sent och inte skulle hinna men drog till gymet och körde eget race  på löparbandet samt lite styrka i stället.

Dagens middag.
Rotfrukter snabbfrästa i pannan med skivad rostbiff.
Kaffe i fåtöljen

fortsatte med...


Två matprogram på televissan:
Halv åtta hos mej.
Sveriges mästerkock.

Nu måste badkläderna packas.


Funktionell träning och afrodans!
Första arbetsdagen är avklarad. Många roliga saker på gång och många även sådana som kan bli lite annorlunda och jag vet inte hur men det är så ett arbete kan se ut.

Rundade av jobbet med att dra vidare till stans bästa gym och körde två pass:

Funktionell träning
AftodansFunktionell träning lär bra när jag bokade detta. Tänkte inte så mycket på vad jag hade anmält mej till för pass. Kom skapligt i tid och strax började det att drösa in folk som skulle köra detta pass. Både damer och herrar i många flertal liksom. Vad är nu detta tänkte jag? Det visade sig vara just någon sorts funktionell träning som det låter, med lätta hantlar och olika rörelser med en hel del balansträning. Vad som var kul med denna halvtimma var att DET VAR SKITBRA MUSIK på passet! Ja jag vet man får inté säga skitbra då det är bristfällig svenska men...

 Nu skall jag slappa lite. Imorgon är en ny dag.

Förresten! Har inté Herta träningsvärk imorgon så vet inte jag...


Slut på ledigheten!Så äntligen är det dags att återgå i tjänst igen. Skämt åsido. det har varit jätteskönt och jag kunde gärna vara hemma ett tag till men...det finns saker som behöver göras.

Denna vecka startar ävenGymet. Nu kan inte Herta slappa längre. Det finns inga ursäkter om avslappning och avstressning mm kvar. Nu skall vi se om kroppen och hälsan håller. Vi börjar måndag kväll. Herta har bokat in två pass
Tisdag kväll kommer att bli en arbetskväll...Sent förståss men säkert spännande och lärorikt som alltid.Nu är det bara att ge sig hän, igen.


Att betala för att åka skidor?Idag var det dags igen. Ut i skidspåret. Denna gången hade jag mannen med mej. Skidspåren är lite isiga idag på sina ställen men annars fullt ok. Jag är så glad att vi har så fina spår här omkring och slipper ge oss iväg så långt hemifrån.  Iofs har vi skidspår bara en knapp km härifrån så man kan bära skidorna men de är privatspårade. Mycket enklare att åka till orienteringsklubbens stuga och få uppspårat.

Det har förts en debatt i vårt land denna vinter om skidåkning, allemansrätten och att på vissa platser måste man betala för att få åka i vissa skidspår. De som anser att vi skall få åka gratis hänvisar till allemansrätten. Så här ser jag på det hela, efter att ha funderat en tid.

När jag åker bort till Orienteringsklubbens stuga och åker i "deras spår" dvs de skidspår som de spårat med spårmaskin då tycker inte jag att det är självklart att jag skall få åka helt gratis där. Där funkar det så att det sitter inbetalningskort uppe på ett par ställen idärför avsedda plastfickor som man får ta. Man tar hem inbetalningskortet och betalar in en valfri avgift som man bestämmer själv.

Det finns de som hävdar att dessa spår är på kommunens mark och att alla borde få åka gratis här men de har nog inte tänkt till om vem som spårar och vad detta handlar om för kostnader?

Härhemma vid däremot finns det ett antal skidspår. Dessa är spårade av folk som bor runtikring. Där kostar det inget. De som spårar gör detta med egna skidor och människokraft och tar inte betalt utan gillar att ge sig ut och åka för egen del. Här skall vi självklart inte betala? Det är ju frivilligt att lägga upp ett spår med sina skidor?

Vad har Du för uppfattning om eventuella kostnader för att åka skidor?
Tycker Du att vi skall betala för att få åka skidor?
Hur tänker Du om detta? Berätta!

Skidsöndag???

Kommer det att bli en skidsöndag senare idag?
Jag vill åka skidor och mannen har lovat att han skall följa med. Jag vill och hoppas på att det inte blaskar och regnar alltför mycket. Jag vill ha en mysig söndag i skidspåret inför arbetsveckan som börjar imorgon efter all ledighet.Vad äter vi ikväll?
Idag har Herta och mannen  varit hos goda  vänner en stor del av dagen. Vi käkade lunch tillsammans ( hos dem) och pratade. Mannen var också ditkallad i form av någon form av konsult. Det som konsulterades var hur laptopen skulle hanteras via dras televissa. Det tog sin tid beroende på ett antal olika saker bl a deras gamla laptop. Intressant när två herrar arbetar med detta och samtidigt för trevliga samtal runt ikringliggande närbelägna ämnen.

Nu är vi hemma.

Det spöregnar ute.

Vi äter något enkelt ikväll. Vad kan det vara tror Ni? Vi orkar inget annat.

Vad föreställer bilden ovan i detta inlägg. Bilden föreställer fem varma mackor. fyra mackor är av samma sort men den femte skiljer sig från de övriga.

Vad innehåller de fyra likartade mackorna?

Vad innehåller den femte?

Lycka till!Bilden föreställer en tomat.

70-talets varma mackor...


Nu råder det olika meningar om Hertas varma mackor. Är det falukorv på dem eller är det inte det. Herta fattar inte varför i första vändan Anne och sedan pedagogen Inga fått för sig att Herta har falukorv på sina mackor när hon i stället har tomatskivor överskt? Trodde att dessa människor som jag ser som seriösa och förmodligen väldigt kompetenta personer kan se så fel alternativt fabulera ihop utifrån vad de tror sig se? Undrar vad det är hos dem som gör att deser falukorvar överallt? Här är ett annat tillfälle då vi ätit denna gamla delikatess från när det begav sig.

Hur minns Ni 70-talet? I mitt liv innefattade denna tidsepok många kvällar med varma mackor tillsammans med thé förståss. Mínns Hertas 18-års-dag med en massa kompisar hemma. Mamma hade gjort varma smörgåsar eller man sa väl inte smörgåsar, man sa varma mackor. I varje fall så hade vi lite olika sort av mackor. Sen åkte hon och pappa iväg någonstans.

Varma mackor med skinka.
Varma mackor med champinjoner.
Varma mackor med musslor.
Varma mackor med köttfärs.

Minns inget mer just nu.

Sen på med tomater, örtkryddor och ost och in i ugnen.

Kvällarna och nätterna var långa. Gitarren var framme, vi läste dikter och sjöng och diskuterade frampå småtimmarna.

Berätta gärna om Ditt 70-tal!


Någon sorts frid.
Siri och Aina är gamla kompisar från Psykologlinjen vid Universitetet. De har nu tillsammans med ytterligare en person startat en mottagning tillsammans. Initialt inleds boken med några samtal på mottagningen. Vi dras med i ett virrvarr av människor och sammanang innan det första mordet, en kvinna som gått som patient hos Siri hittas mördad utanför Siris stuga. En lite läskig bok, kanske inte av högsta klass men ändå så att jag inte förstått vem mördaren var. Den gav mej en dag där jag fick tänka bort och tänka in i en grupp människors liv, reaktioner och handlande.

Camilla Grebe och Åsa Träff är två syrror ( alltså inte sjukvårdspersonal) som började skriva en bok tillsammans. Det började som en kul grej "Vi borde skriva en bok tillsammans" som så småningom blev en bok som skrevs under lite opraktiska förhållanden.

Det är en skön känsla när man får ägna en dag, nästan åt en bok.


Hertas varma mackor utan falukorvDen inte helt obekanta bloggaren Anne funderar över falukorven...på Hertas varma mackor.
Av den anledningen behöver Herta nu berätta hur hon tilllagar mackor på 70 talsvis.


Så här gör hon.

Ta fram fyra brödskovor förslagsvis vitt formbröd ( inte så nyttigt men gott nån gång)
Bre på lite tomatpuré på mackorna ( mannen brer desförinnan på Bregott om han är med)
Lägg på sönderklippt skinka (rester som man kanske har hemma)
Skiva några tomater och lägg ovanpå skinkan.
Lägg ´några ostskivor ovanpå ( bättre med riven ost men det tar mera tid, vilket vi inte hade ikväll)
Krydda med det Du gillar. Här blev det balilika, oregano, timjan tror jag.
In i ugnen tills mackorna fått färg.

Ingen lunch
Telefonen ringde just. Det var mannen som ringde från jobbet, ett ganska stort företag i staden inkluderat också industridel och med personalmatsal.Vårt samtal blir ungefär så här  efter att jg redogjort för diverse:

- När jag skulle boka lunch idag såg jag att det inte är finns lunch idag. Vi är bara tre på avdelningen idag och fabriken är stängd.
- Jaha
- Tyst
- Och hur gör Du då? Äter Du ute på stan? ( Herta frågar vänligt med vet vad svaret kommer att bli)
- Neeeeeeeeeeej jag tänkte äta lunch med min hustru.
- Men så trevligt. Vet DU om hon har planerat något?  Hon skulle visst sätta sig mej en bok.
- Mjukt skratt...Jag kommer hem så hjälps vi åt. ( Detta kommer att innebära att hustrun kommer att förbereda maten.)Varför gör vi såhär? Eller gör vi inte? Om någon säger att vi hjälps år...sätter DU igång i alla fall då så att maten skall bli klar hyffsat i tid eller?

Sista semesterdagenJulledigheterna börjar gå mot sitt slut. Idag är det sista semesterdagen. Ja jag är ledig lördag och söndag förståss men då jobbar jag vanligtvis inte, inte på jobbet i alla fall.

Dagens förmiddagsfråga blir därför: Skall jag ge mig iväg med skidorna eller skall jag lägga mej i soffan alternativt sängen med en ny ( ja inte helt ny men oläst av mej) bok. Som kuriosa har jag åkt en hel del skidor i jul, skottade snö igår kväll och har gräsligt ont i nacken av allt skidande samt skottande och dessutom är det första dagen som jag är ensam hemma här.... sen ja gick på ledighet och jag inte måste göra något?

Det är dessutom plusgrader och snöar alltmer...

Göta kanal 3 - inget bra utan oss.

Trettondagsafton avslutades med filmen Göta kanal 3 eller Kanalkungens hemlighet. Kul med lite kändisar och en svensk film och miljö som vi alla känner men... tredje filmen var ingenting, ingenting alls utan oss.

Nej tacka vat jag andra filmen...


Trettondagen 2011
Trettondagsaftron 2011

Idag skulle vi dra till staden i Närke med sonen som studerar där. Lite sent efter en bilfärd utan dess like där vi körde i smala spår i snöovädret innan vi sent omsider kom fram.
I staden i Närke hann vi med:

Akutinköp av ny räknare på MediaMarket
Snabblunch på Max
Studenthandling med mammas bistånd på Willys
Fika i lgn inkluderat kaffe och munkar.
Kram och hej då
Viktig nödvändig shopping på Vingåkers Outlet
Snöskottning en timme per person när vi kommit hem

men sen....Och det blev Trettondag hos oss också sent på kvällen när Julen väl var slut.Den sjuarnade ljusstaken tänder vi alltid på Trettondagsafton inte för något speciellt utan mera för att alla andra ljusstakar är påbörjade eller uppbrunna då.

och sen som avslutning

Nu sitter vi här och ser på televissan.


Folklustspel på Trettondagsafton

 

Vad är det som gör att svenska folket roar sig med detta år efter år?'
Och vad är det som gör att Herta sitter och tittar på detta inklusive make år efter år?

Gröna hissen! Varför skrattar vi så åt detta i år? Alla förvecklingar och tokigheter och tokiga fyllegrejor...

Hahaha sitter vi i soffan!

För visst tycker vi det är kul?

Trettondagsafton
Så har denna dag snart gått till ända.  Vi har idag tagit avsked av en släkting till en av mina fd men ändå nuvarande familjer. En äldre man som över lång tid varit mycket med oss och som vi har många roliga minnen tillsammans med. Det var en fin begravning, tänkvärda ord av prällen och solosånger som passade in ..Jag har hört om en stad och Nocturne. Den sista har jag mest hört utan sång dvs bara musiken men idag när vi fick texten oss till till del också. Det blev så bra.

Hälsomässigt var detta ingen dag som förbereder för ett hälsosamt liv. Vi erbjöds smörgåstårta där det trugades på flera bitar och sen sedvanlig princesstårta där processen gick till på samma sätt.

Och givetvis gick vi på trugandet.

Men kaffet smakade bra. Och vi möts nog bäst i situationer som dagens med kaffe och tårtor av olika sort där vi får uppmuntra och stötta varandra att ta mer och mer och mer... ? Eller?

Har bergvärmen förstört kjolen?

Nu har det hänt igen. Vad skall vi göra. Fungerar inte bergvärmen?
Herta ropar på "mannen": - Du måste agera! Så här kan vi inte ha det.

Februari 2010. Hertas begravningskjol hade krympt i garderoben. Hon nödgades att inhandla en ny lite akut. Hon hittade inga begravningskjolar i svart just då men köpte en som satt lite trångt men som kunde fungera bättre än den hon hade som inte fungerade alls. Herta handlade givetvis på rea. Något ordinarie snyggt fanns inte och denna inhandlades inom 08-området.

6 januari 2011. Herta går sent omsider upp på övervåningen för att hämta den senast aktuella begravningskjolen. I morgon är det dags igen. En begravning. Vad har hänt? Vi har problem med temperaturen i garderopben igen. Den nya men något trånga men ändå fullt fungerande begravningskjolen fungerar inte pga denna bergvärme! Vad göra? Måste nytänka lite...

Ordlista
Begravningskjol = klassisk svart kjol i för Herta lagom längd.Ps.
Både mannen och sonen kan ha sina resp outfits?Örebro

 

Snart åker jag till Örebro igen. Ser i bloggen att jag varit här i skrift många gånger. Tänk vad ett jullov kan gå fort. Måste svänga iväg lite oftare till staden i Närke denna termin som kommer. Bl a så har jag ju en konsert innestående...


Funwalk och Sharonfrukter

Sharonfrukter skall man tydligen äta tillsammans med en bit Brieost...

Idag bidde det ingen skidåkning. Sonen skulle bistå vid en flytt och Herta såg det som en möjlighet att hinna med lite annat. Däremot bidde det gymet och ett funwalkpass i stället. Lagom och bra. Den mystiske frufrökenförkylning trycker på, igen...NEJ Herta vill inte mer nu. Herta åkte därför och storhandlade och kom hem med bl a Sharonfrukter. Jag åt dessa i Israel och fick lust med att äta dessa igen. Expediten eller säjer man säljaren på Coop Extrra rekommenderade Brie´ost till. Vi skall prova ikväll.


Fullkomligt meningslöst


Denna bild hör inte samman med inlägget vid detta bloggtillfälle.

Detta inlägg kommer att vara fullständigt meningslöst. Efter middagen har Herta och hennes man försökt ladda ner och börja använda sig av SportyPal eller nåt. Vi har plockat undan efter middagen därefter och mannen har fördjupat sig i dagens vasaloppsträning. Ja Herta skall inte köra Vasaloppet men många andra och några i vår familj & släkt skall....kanske. Nej vi skall förståss säga skall.


Mannen har berättat om några detaljer som hänt på jobbet idasg kopplat till historier på kafferasten.Eller egentligen kopplat till magsjuka i stan under julhelgen. Inte alls kopplat till jobb utan till kollegors fritid.

Mannen jobbar
Herta bloggar
Sonen pluggar och sammanställer någonting på Hertas dator då sonens Mac inte fungerar att skicka in denna skoluppgift på??? Hertas dator uppe i arbetsrummet är inte så kul vill jag säga men duger tydligen till detta.

Snart skall vi gå och lägga oss för att i sovande skick förbereda oss för en ny dag.

Tack och Hej - Leverpastej!

Eget ansvar för ohälsa?
Under dagens skidtur så har jag funderat på hur jag lever idag. Tänkte på hur jag skrev i mitt inlägg " Kan Du göra stek?" Hur jag levde då och hur jag lever idag. Kanske ska vi göra helt om. Va sjutton skall man ha grädde i såsen i varje fall grädde ovan 10 % ? Fullständigt onödigt? Eller inte? Klart man kan laga god mat när ungarna kommer hem. De som tränar flera gånger i veckan osv eller inte?

Idag blev älggrytan jättegod. I med älgen i grytan tillsammans med ett par dl vatten. En orange och en gul stor morot i skivat skick. Skivad purjolök.  På med kryddor, salt, peppar, persiliade, vitlök och nå´t jag köpte i Israel som jag glömt bort vad det hette. LIte matlagningsgrädde av sorten 4 % med lite idealmjöl till alltihopa. Klart man kan göra på bara buljong men familjen skall vänjas varsamt har jag tänkt. Man kan ju använda sig av grönsaker som legat ett tag i grytan och gottat till sig också. Hade inte denna tiden idag bara,

Men klart man kan. Men vill vi och hur motiverar vi oss till att inte?
SKUMTOMTARNA ÄR KVAR!

Hur mycket stoppar vi i oss av det vi inte behöver? Där är det lättare tycker jag. Här har funnits massor av mycket denna jul. En positiv sak är att vi har drygt halva burken med skumtomtar kvar. Jag får väl skicka de resterande med sonen när han åker?

Det fanns en tid då Herta:
Var alldeles lagom i landet lagom. Ja inte till åsikter, värderingar och till förändringsarbete men till hälsa.
Licensspelade fotboll
Sprang löpartävlingar och joggade flera gånger i veckan.
Jätteaktiv mamma under de åren man skulle vara det.
Levde exemplariskt uppvuxen i ett hem med en mamma som var intresserad av kost och hälsa i alla dess former.
Plus en massa annat sunt.

Vad var det som hände? Hur kunde det bli så här?
Åren går och vi hinner inte med oss själva. Vi slarvar och tar inte hand om oss och vi blir mer och mer känsliga för allt möjligt skit. Eller vi slarvar inte medvetet men vi orkar inte hinna med. Vi tar oss till jobbet. Vi ger järnet på jobbet och jobbar gärna över på jobbet eller tar med arbete hem. På kvällarna är vi ofta trötta. Efter middagen leder oss kaffekoppen till soffan men sen...?

Jag tror det handlar om stress och att ha alldeles för mycket om sig så att vi inte hinner måna om oss?
Vad tror Du?

Så här vill inte jag ha det längre. Vi bygger samhällen och vi bygger framtiden men stannar det där?
Jag inledde med "eget ansvar för ohälsa". Kanske menade jag inte det. Det kan finnas sammanhang och situationer inför vilka vi inte klarar av att råda som leder till ohälsa  t ex dålig ekonomi, allvarliga sjukdomstillstånd.  utanförskap av olika sort osv. Detta förstår jag men för oss som har möjlighet?

Nej nu är jag trött på allt detta. Jag vill forma en annan framtid.

Gurkan får ett nytt hemHunden Gurkan hittades skadad i en skog i Jacobsberg. Men nu snart kommer han att få ett nytt hem. Inte så konstigt att förstå så speciell som han ser ut.

Ps. Skulle länka till Södermanlands Nyheter idag men blogg.se verkar inte vilja det idag. Länken är i8 stället:

http://www.sn.se/nyheter/inrikes/1.913438

Januaridag vid NOK stugan.Så var det dags igen. Idag hade Herta och sonen en skidåkardag tillsamans vid orienteringsklubbens stuga. Solen sken. Det var mycket folk i skidspåren, unga och gamla av alla de sorter.Ja då är det väl bara att ge sig iväg då. Hertas mål för dagens tur är att försöka att hålla sig på benen... Sonens mål är ett annat...På vissa ställen lyste solen mer än på andra.Skapligt mycket folk i skidspåren. Bra om man kör vilse vilket Herta inte gjorde idag. På ett ställe fanns en liten backe. Där var det kö av några äldre damer som ville leva i vetskapen att ingen kom snabbt bakom när de skulle fara nedåt. Herta vill också ha det så fast hon inte känner sig som direkt äldre?  Sonen åkte inte tillsammans med sin mor. Vad detta beror på kan Ni ju fundera vidare på?Åker man utmed " Ängen" som det orange spåret kallas så råkar man inte ut för några backar heller. Så praktiskt!Jaha då var vi framme och tillbaka vid bilparkeringen idag också.  En härlig tur idag med alltså.Praktiskt med träningsdata i telefonen


Har hittat en ny funktion i mobilen. Har laddat ner en funktion till min mobil som innebär att jag har både stegräknare som håller koll på tiden jag går, hur lång tid det tar, eventuella kalorier som försvinner mm. Dessutom kan jag i efterhand se via gps funktion hur jag har gått dvs hur sträckningen sett ut. Vilken inspiration om jag nu kommer ihåg detta dvs att starta upp denna när jag sätter igång. Skulle förståss haft detta på när jag skidade iväg nånstans jag vet inte vart häromdagen.


Semester sista Julveckan.Én hel vecka är kvar till Herta skall vara tillbaka på jobbet. Jippi! Jätteskönt att ha flera dagar kvar på min ledighet. Fast det klart jag jobbade ju lite mellan jul och nyår. Men nu kommer min ledighet igen. Jag gillar Trettonhelgen för att det är den av våra Julhelger som är så kravlös. Inget inplanerat nu för tiden. Annat var det förr med mindre eller säger man yngre barn då Trettonhelgen ofta innebar något kalas för ungar kopplat till Julen. Det var kul då och gjorde säkert att helgerna blev bättre. Trettonhelgen har ju för många också varit den stora släktkalashelgen framför andra. Minns hur mamma berättade att det alltid var kalas hos en morbror till henne som hade lantbruk och vi pratar Småland. Barnen fick äta lite innan de for så att de inte skulle ta så mycket på kalaset...ja det var en annan tid. Vi pratar nog nu om 20-30-tal tror jag.

I år finns det saker inplanerat. Men därutöver så är helgen till förfogande och möjligheter vilket är skönt.

Hur många vet förresten varför vi firar Trettonhelgen?

Kan Du tillaga stek?Jag förundras över att det är många som inte kan tilllaga sån där enkel mat som bara är in i ugnen med termometern och sen ha koll på temperaturen och sen är det klart. Alternativt att sätta in steken på en viss tid och sen är det klart.

Jag vet inte exakt hur man gör en stek. Jag gör den på en höft och det blir olika bra olika gånger. Oftast blir det helt ok och väldigt gott.  Däremot hör jag ibland ganska unga tjejer i åldern kanske 25 och uppåt som inte vet hur man gör, som skulle vilja lära sig och som bestämt med t ex sin mormor att hon skall läsa dem göra stek. För att deras egna föräldrar nästan aldrig har gjort  det! Varför då´tänker jag? Tycker man inte om denna rätt? Tycker man bättre om snabbmat osv eller vad beror det på?

Jag hade väl kokboken med i början de första gångerna, kanske men jag har nog sett lite då och då hur min egen mamma gjorde. Hon som var yrkesarbetande, feminist och aktiv i allt möjligt. Hon gillade stekarna för att "det skötte sig själv i ugnen". Tänk vad bra med mat som sköter sig själv i ugnen.

Idag tilllagade vi en stek av en bit älg vi hittade i frysen. Älgen kom från de Jämtländska skogarna. Jag är så glad för älgköttet som vi får möjlighet att tilllaga ibland.

När vi satt och åt så frågade jag min son om han kan tilllaga älgkött. Sonen är van från ungefär slutet på mellanstadiet att förbereda delar av maten när han kom hem ifrån skolan så att det skulle gå lättare när vi alla skulle äta. Typ ta fram ur frysen, börja skala potatis osv. Jag levde ensam med honom de åren och det var nödvändigt att vi hjälptes åt om vi skulle vidare på träning, matcher osv.


Tillbaka till min fråga till sonen. Han svarade:
- Jag har aldrig tilllagat älgsgtek eller någon annan stek men det kan väl inte vara något som det krävs att man är rymdraketkonstruktör för att klara av att fixa till en stek. Det skall jag nog klara.

Så här skall det vara tycker jag. Har man sett sina föräldrar laga mat i tid och otid så kan man nästan säga att man kan. Man har sett när det har blivit bra och man har sett när det inte blivit bra och man har lärt sig både hur man skall göra och också hur man inte skall göra.

Så här tilllagade jag dagens älgstek...på ett ungefär:


1. 5 kg älgstek, benfri
3 matskedar olivolja
1 dl kantareller
2 dl viltbuljong
1.5 dl  grädde
salt, peppar, vitlök, rosmarin, enbär ( brukar ta de örtkryddor jag har hemma och variera lite)

Pensla steken med olja. Lägg den i en ugnsfast form. Krydda rejält med lite av allt. Lägg i 6-7 enbär i formen. Häll på 0.5 dl av grädden (valfritt).
Sätt i ugnstemometern. Täck över med alluminiumfolie. Sätt in steken i ugnen. Termometern skall visa 72 grader när steken är färdig att ta ut ur ugnen. Vill man ha rödare så ta ut den när termometern är några grader lägre.  Låt steken stå ett tag, 15 min innan Du skär upp den i så tunna skivor Du tycker blir bäst. Jag försöker med ganska tunna. Idag blev de tjockare. Lägg tillbaka skivorna i formen och släng på kantarellerna som Du brynt lite snabbt i stekpannan.

Ta hand om skyn i formen. Red en sås av denna och använd grädden till detta. Man behöver inte ha grädde men en av de få gånger jag har rejält med grädde i matlagningen är när jag tilllagar älgstek och dessutom gör en massa sås som man kan frysa in och använda senare om det blir över. man kan använda enbart den sky som bildas tillsammans med buljongen också.

Serveras med potatis, sås, gelé och grönsaker. Finns säkert andra alternativ men så här blir det hos oss. Det blr alltid över...då blir det matlådor som vanligt.

Tilllägg efter att jag fått kommentarer nedan: Visst är det bra att först bryna steken i stekpannan först och sen kanske ner i en gryta i stället för att ugnssteka. Skillnaden för mej med hur jag gjorde idag är att man behöver inte passa på samma sätt, tycker jag . som om man har en platta på. Jag lämnar aldrig några plattor på för att tillexempel gå på en promenad vilket vi gjorde idag. Idag hann vi inte bryna något, vi behövde iväg för att få ihop en massa tider. Som uppvuxen i ett diabeteshem vi pratar typ 1, där det aldrig skulle förekomma grädde i matlagning. Aldrig smör och väldigt lite margarin så är ugnens förträfflighet att föredra lärde mig min mamma. Man kunde då bara använda sig av buljong och inget annat. Tyvärr har jag inte helt fölljt denna tanke idag men det är en annan historia...
Glömde också skriva att jag alltid täcker med folie men har lagt till det ovan.

Vi äter stek i perioder, ganska ofta. 1-2 gånger i månaden tror jag.

Hur blir det hemma hos Dej?

Om Du tillagar stek, hur gör Du då?
Ny agenda

Dagens status

Sonen fortfarande i tillståndet host & krax. Skidturen inställd.
Vännernas vuxna hemmatillkomna över Julhelgen ungdomar sjuka - lunchen inställd.
(bild lånad från recept.nu)


Ny plan:
Tilllaga älgstek hemm
Powervalk med mannen.


Vi får se vad som händer.

Söndagsagenda 2 januari 2011.

OK

Ta mej till NOK stugan för mera skidåkning. Här har jag varit tidigare om Du följt bloggen längre tillbaka.
Lunch hos goda vänner ( detta innebär att skidåkningen måste ske innan?)MedåkareDet är kul att träffa människor i skidspåret. Idag när Herta kom till orienteringsklubbens stuga så var hon lite osäker på åt vilket håll som man skulle skida iväg så att Herta inte retar upp de skidåkare som vet hur man kör dvs som kör åt rätt spårhåll. Hon dök då på en tjej i snarlik ålder som såg ofarlig ut och ställde denna frågan:

- Åt vilket håll skall jag köra. Förra gången jag var här så åkte jag åt fel håll. Jag fick tre tillsägelser då vilket inte var så kul.
- Du kör åt det hållet. Orange spår 5 km går på gärdena och gult spår samma sträcka innebär att Du får åka en hel del i skogen.
- FInns det bara dessa spårlängder?
-Ja det finns bara 5 km ( Herta såg sedan att det fanns andra sträckor också).
- Tack då vet jag. Det verkar inte vara så bra att köra åt fel håll här.
- Neej det tycker de nog inte är så kul att man gör.

Hon önskade mej lycka till och drog iväg. En trevlig hjälpsam person alltså.

Herta körde iväg. När hon kört ett par kilometer möter hon en kvinna som kommer i motsatt spår ( som Herta fått tillsägelse att inte göra) Herta säger inget. Kvinnan har nyss ramlat och borstar av sig. Hon undrar hur det går för mej. Jag säger att mitt mål för dagen är att stå på benen. Vi kommer att tala om skidornas beskaffenhet och kommer överens om att det är svårt att åka på de allra smalaste skidorna dvs de som Herta har med sig och åker på idag. Kvinnan har också smala skidor. Hon har däremot problem med att snön fastnar under skidorna idag ( Hertas reklektion: Har hon inte vallat rätt).

Vi säger hej och Herta fortsätter. Så möter hon kvinnan som hjälpte henne initialt idag. Hon hojtar på mej och undrar hur det går. För henne är det väldigt bakhalt idag.

Men vad konstigt. Det har inte varit bakhalt för mej idag? För Herta har det gått väldans bra. Ja inget jätteglid men det vill jag inte ha idag heller. Jag ville stå på benen och det lyckades Herta med.

Dagens valla: plus minus 0 grader.
Skidvalla och smala skidor som hittar rätt.

Idag skulle det ske. Herta hade planerat att idag på Nyårsdagen skulle vi vara färdigförkylda. Så var nu inte fallet. Hälsa kan man som sagt inte planera. Herta dock för egen del hade hostat och kraxat färdigt och nu skulle hon ut i spåret. Hon hade kollat in utrustningen igår kväll. Utan just vallan då. Tidigt i morse begav hon sig ut i garaget för att finna vallan i en kartong. Det gjorde hon dock inte. Hon gjorde ytterligare ett försök efter frukost med samma resultat. Herta tänker inte ta kort på garaget och det förvaringssystem som råder där. Hon väljer i stället att skícka dit mannen som efter en ganska kort stund återkommer med kartongen med våra vallor. Som sagt vi hade ett par stycken. Herta plockade ut plus minus noll-vallan och gav sig iväg.

Det blir inga kort från skidspåret idag. Snöflickorna föll och ven och Herta tappade fotolusten utan fokuserade på att hitta i skidspåret. Detta var inte helt enkelt. Herta hade planerat 5 km spåret idag, som start liksom. Herta kämpade på och hade som enda mål för dagen:

Att ta mig runt
Att stå på benen dvs inte ramla omkull pga för smala skidor.

Herta lyckades med sin plan. En intressant händelse dök dock upp under skidturen. Vid 3.5  kände sig Herta glad och ringde mannen och berättade att nu var hon snart hemma. De kom överens om att nu sätter han på potatisen. Herta kämpade vidare, snän föll alltmer och det blåste mer och mer. Efter en ganska lång stund så kommer Herta fram till en orange skylt på vilken det står 3.5 km. Detta var vid den situationen Herta övermäktigt. Nu ville hon hem och nu ville hon att det skulle vara färdigåkt för den här dagen. Inte hade Herta en aning heller hur långt hon åkt en extra gång liksom?

Herta snurrar runt ett tag och testar sedan en av alla spår. Fel förståss.  Hon bestämmer sig för ett annat spår och eftger en studn står där en skylt, 4.0 km. Äntligen tänter Herta och ganska snart har hon åkt färdigt. Ja inte 5.0 utan något annat, något mer men det kanske bara äv bra såhår efteråt! Nu tror hon sig veta hur hon inte skall köra på första varvet när hon åker nästa gång.


Att äta tillsammans trots 60 mil emellan oss.Som sagt, vi skulle ta det lugnt detta nyår. Lite mat med mannen. Toast med gravad lax mm, Kalkonbröstfile, kantareller och rotfruktsgratäng och slutligen dajmtårta, röda vinbär och lite glass ( läs frysrensning...nej så får man inte säga om en nyårsmåltid) och TV-soffan, tfn samtal med några av släkten i Jämtland, nästan en timme med högtalartelefon blev riktigt trevligt...
 Vi borde förståss ha skypat och placerat oss framför datorerna men högtalartelefonerna fungerade bra också.  Vi konstaterade att vi skulle ju kunna äta tillsammans på detta sätt trots att 60 mil skiljer oss åt. Vi skulle kunna äta eller ta en fika ganska ofta tillsammans. Denna situation kändes ganska trevlig att tänka på.Mitt i vår nyårskväll så hör vi på nyheterna att en av vårt lands kära skådespelare Per Oscarsson förmodligen tillsammans med sin hustru förolyckats i en brand i deras hem. Jag blir då sittandes en stund funderandes på de filmer och sammanhang som han har varit med i. Kommer osökt in på ett av Hylands hörnor nån gång...var det sent 60-tal eller tidigt 70-tal, minns inte. Varje år ser vi också "Kan Du vissla Johanna" på Julafton om pojken som skaffar sig en egen farfar.

Sorgesamt i alla fall.

RSS 2.0