Jag har kommit till Amsterdam idag!
Jag vill bara berätta för alla som ev kan tänkas vara intresserade att jag har kommit fram till Amsterdam idag. Jag gick sträckan Malmö - Amsterdam 750 km på 62 dagar.

Med detta i ryggraden kanske man kan ta hela Pilgrimsleden i Spanien på en gång???  Är det någon som läser detta som har gått Pilgrimsleden,hela eller delar av denna. Lämna gärna en hälsning via en kommentar. Jag är väldigt intresserad av att få veta mer om denna vandring.

 
Enligt programmet i Tappa.se så har jag inte gått färdigt utan fortsätter nu min vandring. Till att börja med skall jag börja gå mot Rotterdam ( dit det är 885 km från Malmö).


Modern korvgrillningHallå där alla gamla scouter och annat friluftsfolk. Vad säger Ni om dagens händelse utanför Nyköping då HV71:s hejarklack och supporters gästade för en paus med  grillat under lördagen på väg upp till Hovet där de sedan fick se sitt lag vinna över Djurgården. Elva bussar med 500 supportrar från HV 71 Jönköping stannade till vid Nyköpingsbro på lördagen för att grilla korv.
Powerplay mästarnas vapen

Utvisningarna kostade för mycket.

Svenska mästarna HV71 var för effektiva för Djurgården.

Därför vann gästerna med 5-3Grattis Team Hanna!!
Grattis säger vi till Hanna Hedlund som vann körslaget ikväll. Jättekul och vilken duktig kör! Förresten båda körerna var duktiga. Jättebra ändamål också för de båda körledarnas prispengar. Hanna tänker satsa pengarna på Gumpels fritidsgård i Bollnäs. Erik hade tänkt sig Saronhuset i Uddevalla. Hoppas nu pengarna räcker en bra bit på vägen.

Vi som har suttit framför TV:n får känna oss glada att vi har varit med om proffsig underhållning och härlig körsång varje lördagskväll i flera veckor.Schlagerinstruktören, Thatsiki, och en massa papper.
Det är lördag igen vilket menas gymet direkt på morgonen. idag är det spinning och styrketräning på programmet. Schlagerinstruktören kör passet just nu på lördagar. Det är en glad tjej som gillar schlager...har hon sagt i flera år känns det som. Hon börjar passet med att berätta att idag blir det ingen schlager ( ingen har frågat efter detta) men nästa vecka, då är det dags för " då börjar det igen". Vet någon vad som börjar nästa vecka? Jag som inte är så väldans
schlagergalen mer än när jag gympar , kör bil eller dammsuger hänger inte riktigt med.


passet är helt ok. Vi fortsätter med egen styrketräning och sen ut på stan en vända och lite fix här och var. Förmiddagsfikat blir efter förhandling lunch, dvs jag får dricka annat kaffe. Vi traskar tillbaka till Öster och Restaurang Thatsiki.Som vanligt, när vi äter på denna restaurang blir det Lammfilé på spett + ett grönsaksspett med ris.
Resterande del av dagen går i de vita papperens tecken.

Lunchrundan


Nu skall det ut och gås på lunchen. Var ensam på jobbet hela fm och ensam på lunchen. det blev snabbt uppäten matlåda och sen gick jag ut på en powerwalk. 40 minuter i snabb takt. Därefter tillbaka till jobbet och en kopp kaffe innan eftermiddagspasset börjar. Måste försöka ta ut min lunch som jag i alla fall har räknat in, inte bara jobba på resterande  2/3 av lunchen hela tiden. Här skall ut och gås.Fast jag går inte direkt här...

Några komptimmarIdag har jag verkligen satsat på tappa.se. Jag har parkerat bilen långt borta från de saker jag skulle till och jag har gått. Snabbt gick det och många steg fick jag. Sen ett par timmar på gymet så dagens stegmängd kanske räcker...Väl hemma när maskinerna är körda och matlådan fixad fastnar jag i ett Tv program, den arga snickaren . I januari kommer Anders Öfvergård att styra upp havererade byggprojekt och misströstande hemmafixare i en ny serie i Kanal 5.

Sverige är fullt av självutnämnda hemmafixare. De där personerna som kan bäst själv och misstror hantverkare. När det går månader och inget blir klart kommer den tuffa verkligheten ikapp.


 Vi kollar på "alla bygg och inredningsprogram" just nu. Detta var lite annorlunda men ganska kul. Jag funderar förståss på hur det kan ha blivit som det har blivit i den familj som programmet handlar om. Kanske har det bara blivit förmycket en liten bit i taget jättelänge tills dess det liksom inte är någon idé att ta tag i det hela.
Hoppas nu att kvällens familj orkade fortsätta när de fick hjälp att starta igång med sitt hem.

 


Vatten + gympa = santIdag har jag varit på datautbildning hela dagen. Huvudet är fullt av allt möjligt inom det aktuella programmets värld.
Mellanlandade hemma och sedan iväg till en simhall ( dock ej den på bilden). Har simmat, plaskat, vattengympat lite spontant och ägnat mig åt lite bollsporter i vattnet. Jättekul. Känner mig lagom bombad och nu är det soffan som gäller en stund.

Gamla Värsan brinner igen!
Ungdomarna säger BMB.
Blue moon bar heter visst stället och idag eller i morse eller i natt har någon tänt på.  Varför frågar man sig mitt i stan med boende i samma fastighet? Vad är det för orsaker som får en människa att begå sådana ildåd? Hur är man funtad? Hur har livet sett ut och hur har det blivit så?

Det står i lokaltidningen att det tar minst ett halvår att iordningställa lokalerna igen. Ungdomarna är ledsna. Eller kanske arga tror jag. De gillar stället och gillar den musik och de artister som gästat vår stad den senaste tiden.
Många trappsteg blir det ibland. Jobbade igår och idag hade jag tänkte ta lite komp...kanske hinna gå till gymet men det får bli en annan dag. Får satsa på motionscykeln som alternativ till soffan ikväll.Visst tror Ni väl mej allihopa att jag sätter mig här nu??????

Ps En rolig sak. jag har vunnit en auktion på Tradera och väntar nu på Aprilväder.Verkligen inget speciellt

Tilde har haft sitt morgonprogram. Dagens Nyheter är färdigläst. Nu är det skidor på Tv. Det är trist väder ute, småregn. Endast hundägare inkl hundar är ute och går. Skall iväg till jobbet efter lunch och slappar lite hemma. Aha en människa passerar utan hund...hon hade regnkläder på sig. Nej nu kommer det sju personer till varav två utan med stavar. Det verkar vara en hel kunskap för att kunna gå med stavar rätt. Stavakademin har skrivit om detta på sin hemsida.  Kollar lite ibland inrikes vardagslivsnyheter, pulkaVM kan man tydligen anmäla sig till.  Expressen skriver om intrigerna i kungahusen.  Tänk vad mycket man får lära sig om manläser Expressen av sådant man inte har en aning om. Katarina Janoouch passar på att berätta allt vi behöver veta inför skidresan. Och sist så funderar Anna Book på att skaffa fler barn .Först tänkte de på hundvalp istället men har nu ändrat sig.

Tänk vad mycket viktigt som händer och som vi får läsa om!

Carola 25 år
Alla minns vi väl när Carola som 16-åring slog igenom som artist. Jag tror att jag har lyssnat på henne sedan dess. Inte på alla skivor. Poplåtarna hoppade jag delvis över...men mycket av det andra. Folk tycker så mycket olika saker om henne, retar upp sig på allt möjligt. Hon är en utåt sett tuff lite kaxig tjej som går sina egna vägar. Som ibland säger och gör saker som retar upp och som skiljer sig från mängden. Jag tycker detta är bra.
Vi har fötts till original, vi behöver inte bli kopior.
Jag gillar Carolas sång. Jag kommer att fortsätta att lyssna på henne.
TV:programmet ikväll var intressant och med mycket olika innehåll från de 25 åren.

Trendigt i träHärliga sjuttital! Nu är det tydligen dags igen.I dagens aftonblad kan vi läsa att det är trendigt med trä igen. med trä menas i detta sammanhang furu. Jag citerar Aftonbladet " " Nu är de utskällda trä-panelerna tillbaka.

Och de ska absolut inte målas vita.

- Furu är jättevackert och trendigt, säger Marie Wärme, inredare på Sköna Hem. ""
"" - Ren furu har varit inaktuell under en period men nu ser vi ett större intresse igen, säger Ikeas presschef Ylva Magnusson. ""

Furu och fjällstugestil tog över de nordiska hemmen på sjuttiotalet. Då skulle det vara tunga möbler och inte ovanligt med trä på väggar, tak och golv.

Den nya furustilen ser inte riktigt ut så. Nu ska det vara mer avskalat, renare och lite enklare snitt på möblerna. Furu på väggarna ska gärna vara kvistig.


Jag gillar fortfarande furu även om vårt hem inte innehåller detta något speciellt. Kanske lite hyllor i källaren och så förståss mormors köksmöbler som vi har kvar i gillestugan. I stugan däremot så har vi furun kvar på väggarna....vi hade tänkt ta bort furun även stora rummet och köket nu i sommar...innebär detta genombrott att vi inte skall göra detta? Vi har ju en långtidsplan och vi hinner tydligen inte genomföra denna innan den blir inaktuell.

 Aha nu läser jag vidare i artikeln....jag citerar en gång till
" - Det ska inte vara fjällstuga där lampskärmar, soffor och allt är furu. I kombination med fräscht vitt och svart är furu fantastiskt snyggt, säger Marie Wärme. ""

Men bra då vet jag. Vi har för mycket furu....väggar och tak och lite överallt...vi kanske kan byta ut det litegrann i alla fall. Det skall tydligen inte vara fjällstugekänsla.


Doris Lessing - Rufus

Har Ni läst boken om Rufus - en okuvlig katt. Jag fick tag i denna CD bok och jag rekommenderar den gärna. Den finns också i bokform, en underbar historia på 60 sidor.

Den berömda författarinnan berättar här om en röd hemlös katt som hon tar hand om. Hon har redan två bortskämda katter men kan inte stå emot den röda kattens envisa och tysta vädjan. Steg för steg nästlar han sig in i hennes hjärta och hennes hem.

Människorna har svikit honom, men så småningom får han mer förtroende för sin nya matte. Men aldrig tillräckligt med förtroende för att ge henne det drillande kurr som katter reserverar för de människor och katter de älskar.

Alla som har eller har haft katter kommer att känna igen sig. Själv får jag en obehaglig känsla när jag hör denna historia om den tappre Rufus. Hur kan människor ta hand om och skämma bort katter (och andra djur) och sedan överge dem?
Gymet,familjelunch, shopping och the Queen.

Äntligen lördag. Som vanligt morgonpass på gymet och idag pratar vi spinning. Dagens instruktör, som vanligtvis kör lördagar är en av mina spinningfavoriter bl a för att hon har bra låtar och gillar schlagers. Jag märker att jag rycks med och kommer in i en annan värld. Jag tänker, går igenom veckan på jobbet, fundrar på nästa veckas arbete, fundrar på annat som är aktuellt just nu osv. Vi fortsätter med styrketräning och rejäl stretch. Därefter familjelunch på stan på Paus deli. Vi är på stan och somliga jobbar och tar lunch och vi ses. Jag vill rekommendera detta ställe, speciellt när innehavaren jobbar själv. Här har vi ätit en god kycklingsallad och gott kaffe därefter.Det är halva halvapriset på stan på många ställen. Detta föranledde lite shopping. Vi hittade några brallor och jag en snygg kavaj för nästan inga pengar alls om man pratar klädkostnader.Därefter hämtade vi våra tapetrullar. Nu skall det tapetseras här. Men först skall planering ske dvs allt skall plockas ner, vi skall planera för att leva under tiden...sedan sätter vi igång. Jag hoppas att vi är klara till påsk. Det är inte målet, det är vägen...här hemma hos oss.

Det är så dassigt väder idag. Regn och snörusk och mörkt och eländigt. Vad kan då liva upp till eftermiddagsfikat om inte en film. Tillsammans med en semestertidning i juletid fick jag DVD:s The Queen. ( Skribentens kommentar: När jag har semester/är ledig köper jag mej ofta en sk. veckotidning med blandat innehåll...dock ej kändisbilder. Dessa magasin läses bara hos frissan)Här får vi följa en dramatiserad skildring av några månadeer i Englands historia. Filmen börjar med att Tony Blair tillträder som premiärminister 1997, prinsessan Dianas död och kungafamiljens hanterande av situationen. Filmen är förståss en dramatiserad historia.Vi följer ett par månader det året.Här har jag suttit och sett på "mammafilm" och gråtit i eftermiddag. Mammafilm är ett begrepp här hemma. Ordet beskriver film ofta drama och ibland komedi och inte sällan båda samtidigt. Sorgliga stunder kan gärna innfattas om dessa inte berör hela filmen hela tiden. Människors elände, ungar som far illa eller djur som dör mm hör inte till en sk mammafilm. Filmen skall för att kunna stämma in i denna kategori ge men som mamma en total avkoppling långt från vardagens verkligheter. Den skall inte vara av thriller/skräckkaraktär så att jag måste sitta och jaga upp mig.

Nu infaller snart helgen på riktigt.I morgon är en ny dag.


Fortfarande bra!Visst är det häftigt att Abba håller än. Minns mitt 70-tal. Hur vi lyssnade. Min brorsa var galen i Abba. Pappa blev trött...Ring ring bara Du slog en signal...Här tar Agneta och Frida emot Rockbjörnens pris.

Vilken dag!

Helt intensivt. Började dagen med att handla till jobbet. Befann mej på Coop Extra strax efter 07.00 på morgonen så jag säkert skulle hinna vara på jobbet till kl 08.00. Vilken trevlig affär! Allt jag skulle ha fanns och det gick snabbt. Här finns också praktiskt lunchmat om man inte hunnit fixa detta hemma...läs haft lust.
Därefter en hel arbetsdag med en massa innehåll och en massa jobb. Mycket men kul. Nu är det kvällsthe´t som gäller och slappande framför TV:n.

Imorgon är det fredag. Skall jobba i helgen så jag kan nog sluta hyffsat vid tretiden på fredag. Jag sticker till gymet direkt.Har det hänt något i idag förresten?

Fläskfilé, klyftpotatis och bernaisesås
Idag har vi ätit fläskfilé och lkyftpotatis.

Jättegott!

    


Vågar vi hoppas?
idag har Mr president svurit presidenteden. Jag lyssnade på talet. Här finns en svensk översättningav Obamas tal. Jag tycker det var bra, kanske lite allmänt men ett sådant tal kanske skall vara allmänt hållet.
Jag hoppas och vill tro att obama kommer att försöka föra in Amerika på nya vägar. Min fråga och fundering är dock : är amerikanerna redo för detta? Jag hoppas det.

Svenska folkets pris...för lång och trogen tjänst?Satt och tittade på idrottsgalan och väntade på Jerringpriset....från början ett pris för trägen kamp, för lång och trogen tjänst och ett erkännande utifrån detta. Min uppfattning är att vad kan vara större än ett världsrekord i friidrott ( 7.68). Vilken glädje denna tjej gett oss under flera år. Hon har gått till historien för kampvilja, att aldrig ge upp och att trägen vinner.
Inte vet vi om hon fortsätter efter de skador som kommit det senaste åren. Hon borde ha fått priset som ett Tack för allt det roliga vi fått vara med om.

Världens starkaste mormor


55 armhävningar klarar hon på raken, 72-åriga Wanja Sjödin från Gävle som tränar för att det är kul. Denna kvinna började att träna vid 46 års ålder. Det finns alltså fortfarande hopp.

Mobilstölder i stan igen...Känner mig ilsken. Sonen var ute på en av stadens nöjesetablissemang i fredags kväll och någon stal hans mobil. Med alla nummer i kopplat till jobb och annat. Kompisen ser vad som händer och återbördar mobilen, snabbt och effektivt, killen blir paff när mobilen tas tillbaka men gör ingen ansats till att tjafsa. Förmodligen hade han lite ärlighet kvar och insåg att mobilen inte var hans.

Aftonbladet skriver om mobilstölder. jag citerar Peter Nord från Norrmalmspolisen som säger "Det är vana, snabba ungdomsgäng som rånar andra unga killar.
   - Det är en orolig utveckling. Folk blir hotade om att bli ihjälslagna för en mobiltelefon, så hett är det med mobiltelefoner. Stölderna sker i miljöer där det är stökigt och mycket folk. De som rånar är unga killar som märker hur lätt de är att stjäla." Googlar vidare lide på detta och det kommer upp hur många söksvar som hellst.

Jag har en massa tankar just nu om detta men jag har ingen lust att vidareutveckla dem. Jag är bara ilsken. Vad behöver de här killarna som skulle ändra deras livssätt eller vad behöver deras föräldrar kanske man skall fråga sig.

Twelfth of neverAnne
 påminde mej i sin kommentar här på bloggen om ytterligare en av mina gamal idoler från 70-talet, kanske en av dem jag lyssnade på mest, Donny Osmond. Låten the twelfth of never, vad kan säga det bättre?  Tack Anne för att Du påminner mej. Kan berätta att jag vid ett tillfälle fann min mamma fördjupad i en artikel i DN där någon skrivit en lite fördjupad artikel om varför bröderna Osmond fängslade så många unga flickor. Jag tillhörde också dem som hade affischer på väggarna och lyssnade när han sjöng om olycklig kärlek.  Låten Puppy love minns vi väl också. 

Du börjar bli lite medelålders...Ikväll har jag sett på Stjärnorna på slottet. Tidigare har vi tittat på körslaget men TV:n stod på, mannen satt och jobbade och jag slöade i soffan och programmet började... Vilket program! Vilka människor! Vilka samtal! Först tänkte jag, hur kan man föra ihop dessa människor, hur blir det...och med Loffe Carlsson dessutom(!). Kom Ni ihåg sången förresten? Loffe hade ett program vad det nu hette? Människor tävlade mot varandra och de som vann fick priser, typ sladdriga fiskar, ananasfrukter och annat galet. Jag tittade alltid och tyckte det var jättekul, mest för de tokiga priserna tror jag.

Är man glad skall man sjunga,
när man sjunger ska man ge hals,
det är inte lätt att fatta när man hör att någon skrattar,
att det är nå´t skoj på gång.

Denna text var en av sångtexterna i en för övrigt mycket blandad repertoar när jag gifte mej en gång tidigt 80-tal. Vi var lite galna, min f.ö sång och musikkunniga släkt kunde inte den sången så det då aktuella brudparet fick sjunga själva. Det gjorde vi så gärna.

Klicka på länken och klicka längst ner i listan så kan Du lyssna på musiken till texten och se om Du mins.Jonas Gardell är en man som har många strängar på sin lyra. Han är otroligt kunnig och en Herrens tjänare på sitt sätt och där han får chansen. Staffan Scheja är en duktig pianist. Kerstin Dellert känner vi som en duktig operasångerska. Hon har alltid som jag minns varit så primadonnig. MIn kompis och jag skojade om henne och försökte härma henne när vi var i 11-12 årsåldern minns jag. Jag minns också hur tidningarna skrev ( vilket jag inte tänkt på sedan dess) när hon träffade en så många år yngre man. Det var lite speciellt på den tiden. Låter som jag är helt borta och stenålders.
Och sen Christina Schollin som är en kunnig duktig skådespelerska och också verkar ha varit en seriös person.

Denna blandning människor var jättespännande att lyssna på. Var helt lyrisk när mannen kom ner och vi skulle dricka kvällsthé och jag berättar om programmet. Mannen konstaterar:
-Det är som jag har sagt, Du börjar bli lite medelålders eftersom Du väljer detta program framför Körslaget.

Vi kopplade om när programmet var slut och kollade på omröstningen av Körslaget. Måste säga,det lilla jag hörde men Hanna Hedlunds kör lät bra ikväll också. Jag hoppas på henne i fortsättningen också.


PaltkomaInga Magnusson
 bloggar idag kort över ordet Paltkoma. Ordet har också börjat användas lite mer även här hos oss sörlänningar.
i Wikipedia har man beskrivit ordet paltkoma på följande sätt:
Paltkoma
är ett norrländskt dialektalt uttryck som blev riksbekant genom tv-programmet Värsta språket. Ordet beskriver den dåsighet som drabbar den proppmätte efter en stadig måltid, eller som Norrländsk uppslagsbok definierar det: "det fullständigt utslocknade tillstånd av total kroppslig utmattning som inträder kort efter inmundigandet av ett stort antal (pite)paltar" [1]. Dåsigheten kommer av kroppen efter intagande av föda uppreglerar det parasympatiska nervsystemet för att fokusera på matsmältningen. Andra dialektala ord för paltkoma är paltschwimen och grötsvimmen. Fenomenet är på engelska känt som post-lunch-dip.

( Norrländsk uppslagsbok: ett uppslagsverk på vetenskaplig grund om den norrländska regionen. bnd 3, [Lapp-Reens]. Umeå 1995.)

Utifrån min horisont kan det drabba tex om man är på kurs eller liknande och maten är lite förmycket i kombinationen med att föreläsaren inte kan sin sak just i passet efter lunch. Det är inte alla föreläsare som kan hålla oss uppmärksamma under denna timmen.

Klicka på bilden så kommer Du till en hemsida där Du kan beställa palt. Jag äter inte denna rätt så ofta. Farmor brukade göra detta tidigare. Bilden är lånad från denna hemsida.Sol vind och vatten.

Ted Gärdestads musik lyssnade jag på under en stor del av min uppväxt. Jag återkommer även nu lite då och då till hans skivor som jag självklart har på CD.


Luffarens vaggsång

Lite evangeliumtankar... Mera Ingemar Ohlsson och sång.

Sköna människor

Här kommer ännu mera 70-tal. Ingemar Ohlsson och Christina Gunnardo sjunger tillsammans...med en massa andra människor. Filmen känns lite gammal men för oss som lyssnat live på dem båda är detta alltid kul.

Lite 70-tal ...

Lite 70-tal kanske.  Sitter och surfar på you tube och letar gammal musik som håller än...

Hon var min idol förr i tiden.
Hon var min idol en gång i tiden. Jag har alltid inponerats av starka tjejer med vinnarskallementalitet. Du kan gå hur långt som hellst sa min pappa en gång. Självklart hittade jag min ungdoms idoler och förebilder bland tjejer med de egenskaperna.

Känns trist ikväll. Jag hade velat se Linda Haglund några veckor till.Let´s dance

Fredag igen efter en intensiv arbetsvecka. Sitter och kollar på let´s dance. Retar upp mig på att folk inte kan föra sig. I och för sig får man vara som man vill men kan inte folk skärpa till sig lite. Flertalet är ju nya och behöver ta in råd mm från juryn som faktiskt är de som kan de olika danserna bäst, i programmet. Att då hela tiden avbryta och bete sig så barnsligt är bara pinsamt så man sitter och skriker SLUTA när man sitter och kollar på programmet.Hoppas nu på mera försök till klass och stil av deltagarna!

Katarina Janouch

Idag har jag fått mina pocketböcker dvs mitt senaste köp på Tradera. Jag har fått tag i Katarina Janouch båda böcker Dotter önskas samt Våta spår. Detta till en kostnad av 18:-

      

Blockar Du?Läser i Aftonbladet ikväll, en artikel om en familj som blockar.
 De har nyligen flyttat från en 20-talslägenhet och sålt det mesta av inventarierna därifrån på blocket.  Efter flytten till den nuvarande lägenheten som är 60-tal har de även till denna shoppat loss på begagnatprylar främmst via blocket.

Har Du köpt något begagnat någongång?

Jag har köpt tex:
*   böcker...hur mycket som hellst,
*  kaffemaskin som endast bryggt 79 koppar från en familj från Dalarna som gjort ett felköp,...kom med bussgods,
*  fyrarmad ljusstake från designtorget för 20 spänn,
*  gamla Finansspelet,
 * begagnad Huskvarna symaskin för 700, i nyskick...kom med bussgods.
*  jeans,
*  filippa k byxor,
*  träningskläder i gott skick
*  Rosamundaporslin från Rörstrand...letar fortfarande mer delar.( 50-tal med mörkrosa rosor tror jag) Detta fanns i  mitt barndomshem,
*  palett porslin från Rörstrand för att det är 70-tal och coolt,
 * lite olika gamla fina uppläggsfat i porslin mest Rörstrand,
 * bricka i teak
och kanske lite annat jag inte kommer på just nu...

Mitt senaste köp är två böcker av Katarina Janouch. Skall hämta dem i stan imorgon. Pris 18:- tillsammans inkl allt.

Men kom igen nu och berätta Din historia? Vad har Du köpt begagnat? Berätta gärna lite kring köpet också.


Hallå! Hur vill hundar ha det?Jag är ingen kännare av hundar. Jag börjar med att säga det. En sak har jag dock funderat över och vi har också pratat om det nu i eftermiddag. Hur vill hundar ha det när de är ute på promenad?

Bakgrunden till min fråga är att vi bor på ett ställe där vi ser många människor som passerar och även många hundar med sin ägare som är ute och promenerar. 

1.  En del hundar går fort, först av alla i sitt sällskap. Husse och/eler matte skyndar strax efter.
 2. Sen har vi dem där husse eller matte går först, hunden skyndar på så gott det går. Idag tex var det en liten hund som knappt hann med.
 3. Sen har vi dem som kommer gående. Helt plötsligt stannar hunden och vill kolla in/nosa på något och matte/husse stannar upp ett slag. Man är lyhörd för hundens behov?
 4. Sen finns de dem där det inte är ok för hunden att stanna upp och titta en stund. Här skall det promeneras vidare och det där träden eller den stenen är inte intressant utan nu går vi snabbt vidare. 

Nyligen passerade en brun strävhårig tax med sin husse eller förresten de var ett helt sällskap med barnvagnar mm. Husse och hunden gick sist, hunden stannade och kollade på några grässtrån eller vad det var och när han var klar sprang man efter de andra. Det såg ut som om både husse och hund verkade tycka det var kul. Ibland kan man också se några äldre damer som promenerar förbi. De verkar också lyssna på hundens signaler och kanske passar de på att stanna upp själva en stund.

Hur skall det vara? Vad är bäst för hunden? Bestämmer husse om det är ok att stanna eller inte?

Pga alla olika varianter som går förbi så har jag funderat mycket. Nu vill jag höra vad Ni tycker.

Salladslunch med kalkon och grönt
Har idag handlat följande produkter:
 Rökt kalkonfilé
Kalvlever i bit
strimlad fläskfilé
soltorkade tomater
cashewnötter
lätt creme fresch
kantarellsoppa
purjolök
sockerärtor
champinjoner
avocado stor 2 st
salladsost
 rödkål
clementiner

Detta kan kanske vara ett trevligt komplement till vad jag redan har hemma. Tänker tillreda en härlig salladslunch bestående av kalkonfilé, strimlad rödkål, färska champinjoner, salladsost, oliver, avocado, creme fresch och gul paprikalSen skall vi ut och gå och senare i eftermiddag skall julen ut!

Nanne ut ur körslaget...Va trist! nanne åkte ut ur körslaget ikväll
.


Då får jag hålla på Hanna Hedlund som jag tyckte hade den bästa låten ikväll. Jag är lite trist, lyssnar mest på texten och jag vet att det handlar om framträdande mm...ja jag vet men jag vill inte fatta.

Wourld Trade center Sitter och kollar på Tv och slappar , lördagskväll som det är. Filmen Wourld Trade center visas ikväll. Vet inte om jag vill se hela filmen. Jag minns så tydligt den 11 september då det hände. Jag minns vad jag gjorde på jobbet den dagen. MInns att jag hörde på nyheterna och sen satte jag på TV:n. Det hela var helt ofattbart.

Vet inte om jag vill se filmen ikväll. Springer nog lite fram och tillbaka.

Cykel och core
Lördag morgon betyder att vi drar till gymet. Cykel och Core, lite styrketräning och sen ut på stan. Idag blev det Paus som fick besök. Vi åt en god kycklingsallad med pasta, grönsallad, solmmogna tomater, oliver, fetaost, paprika, groddar och kaffe¨på det. Jättegott och det är trevligt på Paus.(Bilden är lånad från Nyköpings kommuns hemsida.)


Bella Donna


En sak vet jag och det är att Bella Donna i Stenkulla är stans bästa pizzeria!Vilka favoritpizzerior har Ni andra?

Par i perfekt formLäser Expressen på nätet idag och en artikel om Paulo Roberto och hans tankar som bok "Träna en kvart om dagen med Paolo Roberto. Paolo Roberto visar att en kvart om dagen är allt du behöver för att komma i toppform. Han presenterar i boken mer än 50 effektiva övningar där du använder den egna kroppen som motstånd. Du kan därmed utföra dem var och när som helst. Här finns åtta kompletta "kvartar" för alla nivåer så att du kan utmana dig själv och ständigt utvecklas oavsett hur tränad du är i dag.

Här får vi enligt artikeln tips om hur vi, när vi inte hinner till hymet osv, kan träna upp oss hemma och också tillsammans med en annan person, gärna hemma med den vi lever i hop med. Jag citerar Paulo som säger i Expressens artikel idag.
""- Så jag lade kvartarna åt sidan och plockade fram parövningarna jag kört hela livet inom kampsporten och utvecklade nya varianter som jag och frugan kör i vardagsrummet när vi lagt barnen. Det bästa är att vi vinner tid, att åka iväg till gymmet flera kvällar i veckan är liksom inte möjligt. Parträning är också det perfekta sättet att bygga en sund livsstil tillsammans. Träning är bästa sättet att må bra både fysiskt och psykiskt. Och mår båda två bra mår också relationen bra.

Tre 30-minuterspass i veckan räcker för att ge dig en form som "gör de allra flesta avundsjuka" säger Paolo Roberto. ""


Här kommer Paulo Robertos bildexempel på parträningen och hur vi kan lägga upp träningspassen.

Här finns tydligen alla möjligheter att komma vidare.
Vet inte riktigt. Jag vet i varje fall att det blir gymet imorgon bitti...som vanligt.


Man hängandes naken upp och ner i skidlift?

Tänk vad som kan hända om man gillar att åka utför. Denne man skulle åka skidlift upp i backen  men något gick lite tokigt. Han gled av någon anledning som ingen förstår,  men som tydligen kan hända,  ner genom liften och blev hängande upp och ner. På något sätt som vi inte heller förstår lyckades mannens kläder glida av honom varför han när han hängde där upp och ner förmodligen blev lite kall. 15 minuter varade hängningen.

Familjedrama utanför Varberg.

Utanför Varberg, vid sjön Lilla Värsjön har det utspelats ett familjedrama idag. Älgkalven Bambi hamnade på hal is. Bambis ben for åt alla håll och kalven kunde inte klara sig själv. Vid strandkanten stod mamma och väntade. En isfiskare larmade med sin mobil och hjälp kunde komma fram till olycksplatsen. Räddningsmanskapet lyckades med hjälp av brandslangar att dra in kalven till land. Se bildserie.

Rabalder i Ramlösa

En tradition består tydligen, nämligen folklustspel från Fredriksdalsteatern i Helsingborg.. Rabalder i Ramlösa är årets titel. Att Eva Rydberg aldrig ger upp utan hela tiden ger och ger tokroliga saker att skratta åt.


Sing a long
Ät det fler än vi som sitter hemma i soffan med en kopp kaffe och sjunger för full hals?

Irish cream med smak av Baileys sa säljaren på Hellmans.Kaffebönorna hade tagit slut.Vi försöker att ständigt prova nya smaker för att hitta det ultimata kaffet till vår Saeco. Fick lust att uppsöka Hellmans och se om de hade lite Hellmans blandning. Tyvärr hade stadens invånare valt just denna smak. Försäljaren rekommenderade istället Irish cream...kaffe litet sötat men inte sockersött, med lite Baileyssmak. Ok jag köpte en liten påse. Var inne på ICA en sväng också och köpte även en påse av deras ekologiska kaffe. Nu skulle vi väl klara Trettonhelgen tänkte jag.

Vi konstaterar dock efter denna dag att vi inte vill dricka kaffe med Baileyssmak så här kopp efter kopp. I morgon blir det ICAs ekologiska igen.

TrettondagenSå är det dags för den sista helgdagen denna julhelg. Trettonhelgen ställer för oss nutidsmänniskor inga krav. Som barn minns jag helgen som en helg då olika julkalas kunde dyka upp. Idag är det en helt kravfri helg men ändå en julhelg. Jag hittade denna beskrivning av Mattias Axelsson, religionslärare om Trettondag jul och varför man firade denna. Lite nytt var det för mej i den kunskap han förmedlade. Bla skriver han att de tre vise männen som såg stjärnan över Österns land  "var de första icke-judar som tillbad Jesus så har man länge tänkt på trettondagen som dagen då Jesus börjar bli känd utanför det judiska folket. "  I vissa kyrkor har man också trettonhelgen som den dag man tänker på och samlar in pengar till mission i andra länder.
Våra barn och ungdomar behöver dagstidningar!Kan irritera mej på att i internets kölvatten läser vi mindre och mindre papperstidningar dvs dagliga sådana. Jag minns min barndoms tidnningar. Under olika perioder så läste jag olika saker i tidningen, olika sidor och intressen. Vi hade två tidningar, dels lokaltidningen och så en sk Stockholmstidning. Oftast var det Dagens Nyheter men jag minns att vi även provade Svenska Dagbladet. Jag minns att vi pratade om skillnaden och vad vi skulle välja sedan när provperioden var slut.
Jag lyssnade på P1 igår. Jag kom in mitt i ett program som handlade om dagstidningarnas minskade resurser och möjligheter. Vi prenumererar mindre idag. Vi läser tidningarna på internet istället. I programmet informerades om att på flera orter i landet går man ihop lokalt så att det skall finnas en lokaltidning kvar. Man gav några tidningar i Skåne som exempel. Men vad händer då med den fria pressen och de olika lokala discuserna och den oberoende presssen? Vem bestämmer vad ledaren skall skriva om.?

Härhemma har vi haft en lokaltidning och sen Dagens Nyheter på söndagarna. DN innehåller mycket och kostar dessutom mycket varför söndag räcker för oss. Det är verkligen avkoppling att läsa DN SÖndag ofta med någon intressant djupintervju.

Att vara tidningsbud kanske är dåligt betalt och det innehar krav på morgontidiga vanor. Lokaltidningen fungerar hyffsat, den kommer i tid på mornarna men DN varierar över tid och kopplat till respektive tidningsbud. En kille delade inte alltid ut tidnningen, ibland skrev han förlåtmedelanden på en lapp bredvid typ nästa gång osv. En tjej som skulle ta jobbet kom ofta mellan 11.00 --13.30 OCH DÅ HADE JAG GÅTT UPP OCH SATT IGÅNG OCH VILLE INTE LÄSA NÅGON MORGONTIDNING!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Förstår dagens unga människor det fina med att leva i ett land med en fri och oberoende press där det skrivna orden på detta sätt kan  komma alla till del, att läsas, diskuteras och reflekteras ikring och som kan leda oss vidare till nya möjligheter, ställningstaganden, debatt, möten mellan människor, kunskapsförmedling osv?Jag lever i en mindre stad i Sverige. Det är inte självklart idag att Söndagstidningen delas ut i hyffsad tid på morgonen.
När jag under ett antal år inte fått DN regelbundet eller i alla fall före 10.00 fö fm tröttnade jag. Otaliga gånger hade jag mailat samt pratat i telefon med DN:s prenumerationsavdelnning. Jag bestämde mig för att skriva ännu ett mail till Dagens Nyheter. Denna gång skrev jag ett långt brev. jag berättade om min uppväxt, om glädjen över en fri och oberoende press, om vilken glädje dagstidningar har haft i mitt liv och att jag vill föra denna glädje och detta behov vidare till kommande generation. Härhemma hade det mesta lästs av den kommande generationen, just då lästes ledarspalten.

 


Jag mailade mitt brev till förutom prenumerationsavdelningen ( som bara beklagade vad jag skrivit) även mitt brev till hela ledarredaktionen, chefredaktören samt div andra som jag tyckte på DN betydelsefulla personer. Ganska omgående blev jag uppringd av en person ur DN:s ledningsgrupp. Han beklagade att det inte fungerade men lovade mej att vi skall kunna läsa en rikstidning även utanför Stockholm medelst prenumeration. Därefter har det fungerat oftast varje söndag. Vi får tidningen i tid och vi får den nästan varje söndag.
 Idag när kommande generation har egen lägenhet har mamma mm prenumerarat med hjälp av olika gratisprenumerationer. Vi har provat lokalblaskan, DN och Svenskan. Tidningarna läses varje dag. Jag har också fått veta att med hjälp av Dagens Nyheter vaknar man lätt på morgonen tack vare den rejäla duns tidningen frambringar när det passerar brevinkasten och faller ned på golvet i hallen.

Skall vi ha en oberoende press som genom papperstidningar kan föra information och debatt vidare?
Klarar vi oss med att få våra nyheter på internet?Trackbacks och Pingback mm?

Nu behöver jag hjälp!!

Vad är trackbacks? Hur fungerar det? Hur använder jag det?

Vad är Pingback? Hur kan jag använda det? Vad innebär det att Pinga?


Tjuv fångad ute på Tjuvholmen!
Polisen i stan jobbar på. Staden har haft ovanligt många inbrott och otäcka rån osv under denna jul och nyårshelg. . I dag kan man läsa i lokalblaskan att polisen har hittat en ung man misstänkt för villainbrott på en gata i stan. Han hittades ute på Tjuvholmen(!)

Kuriosa: Tjuvholmen är vanligtvis ett område i utkanten av stan med mest kolonistugor men även viss bofast befolkning. Ypperligt promenadområde om man vill se havet, läs farleden in mot Nyköping vilken är lång, lite då och då. Här ligger tex  Frälsis sommarhem med gott kaffe, härlig utecafémiljö och möjlighet till bad om man vill.

Detta café kan verkligen rekommenderas till sommaren. Sommartid fungerar det även som musikcafé. Vi har tex lyssnat på Susanne Alvengren här en härlig sommarkväll.

Skall skolan vara sekulär?

Läste kyrksysters blogg alldeles nyss. Hon skriver om underbaraclara eller som hon heter Clara Lidström. Det är absurt att ateismen är normen i samhället och att naturvetenskapen anses vara det enda sanna . Expressen har idag en artikel om detta. Clara kommenterar artikeln i sin blogg och konstaterar att hon skulle ha sagt "Större religiös frihet behövs i skolan" och hon fått sätta orden själv. Expressen konstaterade i stället att Jesus behövs i skolan.
Jag tittade utifrån detta i hennes blogg och lite klok är hon allt. Jag skall läsa här en stund.
Jag vill nog inte ha helt sekulära skolor. Jag själv har inga problem med att kombinera ihop gudstro med vetenskap.

Blir livet rikare med barnbarn?


Jag gillar Tilde de Paulas morgonprogram. Hon lyckas att få människor att komma till sin rätt och berätta sin historia så att det blir intressant och ibland också spännande och värt att sitta och lyssna på en tidig söndagsmorgon.
I dagens Söndagsmorgon med TV 4 intervjuar hon fyra personer om att vara mor- resp farförälder samt även också en intervju med en kvinna som är mormor till en pojke vars mor- och farföräldrar bor långt bort i andra delar av landet.

En intressant intevju, dels då den handlar om att få leva nära barn och hur det påverkar oss, dels om att få träffa och leva nära barn som man inte själv är förälder till, om dubbel oro, om glädje osv. Hon intervjuar också om kvinnan som har anmält sig på en sajt för att bli mormor till en familj som inte har egen regelbunden kontakt med sina mor- och farföräldrar. Kvinnan hittade en sajt där man kunde annonsera dels efter mor- resp farföräldrar och dels erbjuda sig att bli detta. En bra och viktig intervju.

Härliga söndag!


           Vilken härlig dag idag. Kallt, 14 minus ute. Kolla in hundarna som är ute idag. De har kläder på sig båda två.Fasst visst är det lite kallt när man måste ha kläder på sig? ( som hund)
Lite bilder från hamnpromenaden vilken många valde att gå utmed idag.Mot BrandholmenOch PEAB husenÄnderna har flytt sitt tillhåll...till öppet vatten tror vi.
Vi såg många spår på isen.En person åkte långfärdsskridskor.

Isen gick ända in till brygorna.Smått och gottboden har alltid söndagsöppet...till vår och andras glädje.

Kaffe som vanligt.Undrar om dessa ljus är ifrån stadens ljusfabrik?

En härlig promenad en kall vinterdag, 14 minus när vi kom hem.Lets dance

Satt och lyssnade på Tilde de Paula lite  då och då under morgonen. Hon hade idag inbjudit flertalet av de personer som kommer att vara med på vårens säsong av TV4:as satsning av Let´s dance. För en gång skull har TV ¤ plockat ihop en samling, många var och en för sig intressanta människor. Detta skall bli kul.Förhoppningsvis lockar detta urval lite tittare. De har ju verkligen fått med bredden.


Vettiga saker att satsa pengar påBloggade igår lite kort om organisationer som vi kanske inte skall satsa våra pengar på. Därmed inte sagt att vi inte skall satsa pengar. Vi kan dock seriöst välja. För min del vet jag precis vad jag vill vara med om att stödja och det gör jag. Detta är dock något som jag håller för mej själv.

Frivilligorganisatinernas insamlingsråd anser

Inga Magnusson bloggar om en viktig sak idag. "Svenskan" har en artikel om vad 29 olika organisationer sysslar med. En viktig artikel och den ger oss ytterligare en tankeställning att vi skall välja rätt om vi vill bistå med pengar till något viktigt. Frivilligorganisationernas insamlingsråd, Fri, anser att just nu skall man inte ge några pengar till dessa organisationer, Dessa har inte något 90-konto och uppträder inte etiskt enligt vad som rekommenderas.

 
Foto: Daniel Holking, DHNM Bildbyrå Etik

FRII arbetar för att insamling hos allmänheten skall bedrivas på ett etiskt sätt. Tillsammans har vi tagit fram FRIIs kvalitetskod, godkända av årsmötet, som alla medlemmar skall följa. Nyckelord i etisk insamling är respekt, öppenhet, trovärdighet och kvalitet.


Lite blandat till dagens middag. Smakade jättebra som pyttipanna.
Har Ni slut på all julmaten förresten?

Ta det lugnt med halkan!

Jag älskar bokhyllor!Ordet älska är ett ord som används i tid och otid. Jag är väldigt sparsam med att använda det. Bara till mina allra närmaste och så om en sak till:

BOKHYLLOR

Jag älskar bokhyllor!
Det är så spännande att komma hem till människor och se vad de har i sin bokhylla. När jag flyttade hemifrån mera permanent en gång för länge sedan köpte jag mej en vägg med vita bokhyllor. Självklart Ikeas Billy. De var 90 cm breda på den tiden. De var relativt billliga och de fyllde sin funktion dvs att förvara böcker.
 
Jag vill inte ha en massa pottor och vaser i bokhyllan. Kanske någon om det finns plats över vilket det oftast inte finns.
 
Jag tillhör också den generation som äger Bra böckers lexikon i alla delar samt har haft alla våra vinylare i bokhyllorna. Vi har bytt plats i bokhyllan ibland för allt det tunga och sen när vi flyttade så slängde vi de av våra kära Billy som var i sämst skick och hittade nya på begagnatmarknaden - lite uppfräschning alltså.Här hemma har vi flertalet Billy i källaren, bara två stycken där vi mest är. Jag trivs inte med detta. Jag vill se mina böcker varje dag hela tiden. Nu har vi nått en ny milstolpe i vårt liv, vardagsrumemt skall tapetseras. Rummet har varit i gott skick sedan vi flyttade in och det är onödigt om det inte är slitigt tycker jag så vi har levt med förra ägarens tapeter i en färg jag aldrig har gillat men nu skall det till.

Håller på och ringer på Billy i björk å Blocket. Lyckades nästan få till det idag med två fräscha hyllor med någon annan hade ringt före mej.


Har under ett års tid försökt att internalisera "hemmet" om det trevliga med björk. Denna nordiska färg som släpper in ljuset i våra hem. Passar också till vitt som vi redan har mycket av.

Men först skall det tapetseras som sagt...och allt skall plockas ned någonstans(?)

Visst är det härligt  med bokhyllor!


Förena nytta med nöje...
Funderar lite kring det år som kommer och vad som kan få finnas med och liva upp vardagen och hälsan. Kanske en träningsresa:  Nånting skall man ju göra på semestern när den väl kommer framemot sommaren. Kanske vore nå´t med träningspass hela dagen.
I morgon bitti förresten skall jag vara på gymet och köra cykelpass.

              

Kvällskaffe

Ikväll kan vi välja på två program. Båda på Publik service. Dels Kanal 1 med Katarina Sandström där vi får följa kungafammiljen under 2008 och dels Kanal 2 Kobra i Bombay. Bombay är idag Indiens modernaste stad. Här finns den heta kulturen,vilken är på väg att spridas över världen.Kobra skall mingla på lyxiga modeshower och följer med på en Bollywood- inspelning med Indiens största filmstjärna. Jag har hört så mycket om Indien sedan barnsben så jag måste titta på detta. Intressant att se delar av hur det är på sina håll idag.
Kollar nog på ettan och spelar in tvåan.
Skall fika till, kaffe och peppisar med brieost ( i brist på grönmögel)Köpte dessa kaffekoppar på Sergelstorg i december. Två engelska gentlemen stod där och sålde Staffordshireporslin, andrasortering. Kunde inte låta bli. Tunna fina koppar som är goda att dricka ur.

Nyårsdagen fortsätter...Så här ser "Bakad potatis med skagen" ut på Caffé Latte i stan. Räkorna var jättefina och kan rekommenderas! Bilden togs för några dagar sedan.Ash, tomten kom åt fel håll. Hyacinten blommar först nu till nyår. Farmor kommer alltid med en julgrupp.Julgranen är fortfarande fin. Den har inte barrat någonting.Villken härlig dag idag. -6 grader ute och solen sken hela eftermiddagen. Perfekt promenadväder.Mera bilder från idag.Vi fick ett lite sent paket igår med julklappar från Norrland. Svägerskan hade vunnit denna på ett lotteri på Volvo och tyckte utifrån kunskap både hon och jag har om mej, att jag skulle ha denna. Jag kommer att använda denna. Jag har ju som sagt ett arbete där jag bedömer att det passar att jag ibland går i rött. Fundera på det Ni?  Grundar detta på vetenskaplig fakta som hållit i många år.
Paketet innehöll lite annat också från Norrland.

 

Var inne i stan och gick shoppingrundan med lite släkt då någon behövde reinvestera ett plagg. Hittade denna på Åhlens. Kanske ett bra nattlinne tänkte jag först för 70 spänn. Skön kvalite osv. Kom sen på med hjälp av en kompis som kom förbi av en happening att den funkar nog med något svart under och svarta brallor till...och det gjorde det. Nyårsoutfiten för soffan 2008/2009 klarades av snabbt.God fortsättning!Ett nytt spännande år börjar idag! Solen skiner! Mannen lagar lunch. Vi skall gå ut en långpromenad i solen, familjen träffas senare idag. Livet känns ganska kul.
Lite bilder från nyårsfyrverkeriet här i stan igår kväll. Jag länkar från SN på webben och fotograf K-G Z Fougstedts bilder.

RSS 2.0