Ett Gott Nytt År i alla land...


Det är nyårsafton och vi står inför ett nytt årsskifte. Ett nytt år med nya möjligheter. Kanske vill vi ta tag i vissa saker och förändra, förbättra och göra annorlunda. Vissa saker kan vi inte förändra utan måste lära oss att leva med och att acceptera.

Lite bilder kanske från det år som har gått:Bilderna ovan är lite blandat från det år som gått. Bilder ur vardagslivet som var och en beskriver viktiga sammanhang som jag har fått vara med i. Det finns säkert det som jag har missat. I alla sammanhang har inte kameran varit med och vissa sammanhang, även om de har varit viktiga, vill jag inte dokumentera och ha på internet.

För mej privat under det år som kommer så har jag tänkt en hel det. Jag vill hinna med sånt som är viktigt, viktiga möten med människor. Jag vill få tid för möten utan stress. Detta känns som allra viktigast. Jag vill få tid att läsa. Förra året drömde jag om att starta en bokklubb dvs en grupp som läser en bok i taget och tillsammans träffas för samtal kring detta, men fick inte riktigt till det. Tänk om den drömmen skulle kunna gå att förverkliga under det kommande året.

Mest av allt önskar jag dock att de människor som jag älskar får må bra och vara glada för det liv som vi faktiskt har. Jag vill att vi skall få vara friska, hälsan är det absolut viktigaste. Har vi inte den så kan allt det andra kvitta.

Med detta vill jag önska Dej ett Gott Nytt ÅR, 2010!

Herta


Någon lusläser min blogg...


...för att komma på vem jag är. Någon tror också förmodligen att jag är en helt annan person än den jag verkligen är. Det tycker jag är lite kul. Jag har kommenterat en annan blogg av en annan person kommen från samma småstad någonstans i Sverige.I denna kommenterar gladeligen ytterligare en person vad denna blogginnehavare skriver, Jag har misstänkt länge vem vederbörandes alias är och ikväll har jag fått saken bekräftad.

Blogginnehavaren vet inte heller vem jag är men snart tror jag att hon vet. Jag har liksom avslöjat mej på ett annat sätt till ytterligare en annan person. Hon kommer säkert också att bli förvånad. Jag surfade in första gången på hennes blogg av en ren tillfällighet.

Hur är det egentligen med oss människor. Vi är på ett sätt i ett sammanhang med vissa människor och så blir det den bilden vi får om oss. Men är vi verkligen den människan? Hur väl känner vi varandra? Vad tror vi om varandra? I detta fallet har det inte funnits någon anledning till ytterligare bekantskap och vi träffas i ett sammanhang gällande en väldigt speciell situation men tanken flödar vad det gäller andra kontakter som vi har? Lundastudenten hälsar på.Halvt ihjälfrusen kom jag ut från Hellmans och promenerade i rask takt mot bilen. Hua va kallt när man suttit inne i värmen och fikat hela eftermiddagen. Jag kollade mailen. Det hade kommit följande SMS:

- Carbonara eller Tacos?

Jag kontaktade avsändaren och förstod att jag skulle handla in till detta. Väl hemkommen visade det sig att vi hade kamrat Lundastudent hemma hos oss som stannade på middag. Vad kul det är att höra om student- och kårliv, studieliv och allt som hör till detta. Jag minns min egen studietid i en helt annan stad i Sverige...
Studentkåren där mycket begav sig på den tiden...
Mot Hellmans café


 

Som sagt, jag var sen till vårt möte. S hade kört Volvon till och från stora staden och jag ville ju gärna ta den bilen in till stan. Han kom hem och vi snabbkäkade upp sista prinskorvarna, de med älgsmak innan jag stack iväg. Den första bilden föreställer vårt gamla Rådhus och den andra den torgförsäljning som orkade med kylan idag, blommorna och fiskbilen. Jag sprang fram och försäkrade mej om att det skulle finnas Skagenröra senare i em...innan jag sprang vidare. 

 

Nu tar jag för givet att de som följer några bloggar med koppling till den lilla staden med stora anor har helt och fullt klart för sig att dessa bilder föreställer delar av exteriören till Hellmans café. Det var där vi skulle ses idag, Anne, hennes dotter och jag. Hellmans café kan nog beskrivas som Nyköpings bästa café med gott kaffe och traditionellt kaffebröd med ny touch. Plus förståss övriga rätter av mer lunchkaraktär. Just nu en tid har detta varit mitt fikaställe nummer ett.

 

Så satt vi då där. Som några läsare känner till så träffades vi spontant på KappAhl spontant och oväntat häromdagen varför vi i alla falll kände igen varandra.

Det var en rolig eftermiddag. Anne är en härlig person med en härlig humor som jag gärna delar ett fikabord med flera gånger. Vi hade ett samtal om alltmöjligt, trådar som drar iväg åt olika håll men så skall väl ett samtal vara.

Och sen hennes dotter Katrin som har hjälpt mej nu i em med denna bloggen så att den har blivit lite annorlunda. Jag är glad för detta också. Känns lite fräscht nu till våren(!)

Nu har jag suttit i ett långt samtal med min moster som också gjort mejj jätteglad. Frågan är skall jag nu börja städa inför nyår eller skita i det idag och lägga mej i soffan istället?


Fikatajm


Idag skall vi ses och fika. Skall bli intressant. Kan väl nämna att hennes dottern skall vara behjälplig med att få till lite bilder till bloggen också. Jag får inte till detta själv och ser givetvis fram emot detta också.Men mycket skall hända innan dess...


Kalla bilar
Idag var det kallt.Först skall motorvärmaren kopplas in. Det viktiga med detta arrangemang är inte kupe´ärmaren utan själva motorvärmaren så att motorn blir varm. Sen skulle bilen tankas. Locket gick inte att öppna varför en kasse varmt vatten fick hållas utanför tanklocket. Sen har vi dörren, förardörren som inte gick att stänga. Nu får vi se hur det går.  Hoppas på inga rapporter utan att allt går bra.

Nej idag får vi klä på oss, allt vi har. Vi skall ju ut i kylan och gå på café, Annes stamhak. Men först mera kaffe.
Gäst hos Svante.

Ikväll har vi varit och hälsat på Svante. Svante är en tvåårig Sibirierkisse som bor med sitt husfolk vilka är kompisar till oss. De sibiriska katterna är kända för att funka bättre för personer med kattallergi varför vi ville åka och testa detta.

Är det någon som läser detta som har erfarenhet av kattallergi och att ha en sibirisk katt där det fungerar?


På internet kan man läsa följande om den sibiriska katten och pälsdjursallergi:

""Den sibiriska katten framställs i många sammanhang som en hypoallergenisk ras, som saknar proteinet FeLD 1 i sin hud. Det här proteinet anses vara just det som orsakar de allergiska reaktionerna hos de flesta människorna. Detta har dock inte vetenskapligt bevisats och även de erfarenheter som allergikerna har talar både för och emot. 
Det är mycket individuellt hur man reagerar på allergier och de faktorer som utlöser symptomen kan variera rätt mycket. Längden på djurets päls har dock ingen betydelse eftersom allergin är kroppens motreaktion mot de främmande proteinpartiklarna.""Inför Nyår!
Denna episod utspelar sig mellan mannen och hustrun där man just bjudit hem några goda vänner över nyår. hustrun börjar att fundera på mat och dryck till sammanhanget i fråga.

Hustrun till mannen: har vi nå´t sparklande ( läs bubbel) hemma?
Mannen till hustrun: Jag vet inte, vi skulle behöva testa...


Jaha nu skall vi testa bubbelvinet också.

60 besökareIgår hade jag 60 besökare. Det har jag väldigt sällan. Kul! Som Ni förstår har jag inget att skriva om just nu varför jag nämner det.

Nödvändig shopping


Dagens shoppingresa in till stadens centrum gav initialt föga resultat. I stället träffade jag Anne som jag skrev om i mitt förra inlägg.  
 
Efter lunch tog vi nya tag och kastade oss in på Cubus där jag shoppade upp mej på ett par tröjor.Bra att ha på jobbet tröjor.Denna kommer också att funka på jobbet.

Efter dagens shoppingrunda har jag en fundering som jag tänker lite på. Jag undrar om det finns någon som har gjort lite statistik på hur många provrum och plagg man orkar kränga på och av sig och på med alla kläder på det och in på nästa ställe?Bilden föreställer en trött person.Konstiga blixtar blev det också.

Efter att först ha köat till provhytten på Cubus, provat fem plagg och köat för att betala tre av dem var jag helt slut. Passerade MQ därefter och var bara tvungen att gå in och titta. Hittade denna tröja:Här blev färgen fel på bilden. Rätt färg skall vara mörkt lila. Måste väl säga att tröjan var hur skön som hellst. Följande samtal utspelade sig mellan mej och expediten:

jag: Är detta dam eller herr?
expedit: Det är dam.
jag: Å va bra. Jag tar den här.
expedit: Det är tre dagars öppet köp.
jag: Så praktiskt. Jag har tagit mej igenom ett antal provningar nu. Jag orkar inte prova ett plagg till.
expedit: Nej jag såg det på Dej.

Många som jobbar i serviceyrken är riktiga människokännare. De ser en massa saker på oss som vi andra inte ser eller kanske tänker på just då.Småstadens ljusning
Småstaden har många ljusningar. En av dem är att centrum är relativt litet och det finns stor chans att träffa vänner och bekanta som också är på stan.

Målet med turen ner till City var att riva av alla butiker och se om det fanns något som jag inte kommer att klara mig utan. Vi började med Nyckeln, en av galleriorna och in bland kläderna. Mannen var med. helt plötsligt ser jag  Anne, en person jag känner igen...från bilder på internet och på hennes blogg. Hon fördjupar sig just i lite olika plagg och går runt runt några klädställningar eller vad det kallas. Jag skickar in mannen på herravdelningen ( ganska snart lämnade han denna till förmån för Claes Ohlssons) och traskade fram till Anne och frågade om vi känner varandra?.

Nyköping är en ganska liten småstad i Sverige. Här kan man alltså träffa på bloggare om man åker ner på en shoppingtur. Kanske skall vi kontakta marknadsavdelningen i vår kommun angående detta. Möt nya vänner in real life i Nyköping.

Va kul att jag kände igen Anne där bland trasorna på Kapp Ahl! Nu skall vi ses på ett av stadens mera mysiga fikaställen. Det skall bli kul.

Å Ni alla, tänk vad mycket möten man kan göra i den lilla staden. Kanske skall vi ha ett irl här hos oss...längre fram i får kanske? nää kanske lite väl överdrivet så här när man är lagom utvilad.

Men först skall vi träffa Anne. Förmodligen kommer vi båda att rapportera efter detta möte.


Nya la Cucina
Så åkte vi ner till stan. Lite sent blev det innan vi kom iväg. Telefonsamtal som skulle ringas och annat viktigt innan vi kom iväg.

Vi skulle som sagt käka på Hellmans. Hann konstatera att dagens lunch innebar linssoppa med rotgrönsaker....behöver ingen närmare beskrivning men jag har provat det och det smakar jättebra. Vad händer då vi kommer in på Hellmans café. Inte en sittplats går att uppbringa och en jättekö med människor som vi förmodade var där i ett snarlikt ärende. Bara traska vidare.

Mannen försökte "mat" dvs inte cafe och han lyckades. Vi kom in på La Cucina i hörnet på väster. Vi vet att restaurangen varit till salu men vi hade inte uppmärksammat att affären nu förmodligen var klar. Denna lunch blev ett nerköp. Det enda positiva var att man kunde få mera innehåll i sin sallad som numera även består av tomat och majs(!)

Vi käkade grekiska fetaostfyllda biffar med potatis enligt bilden ovan. Jag är inte på gnällhumör idag, dagen har varit bra men lång väntan, inte genomkokt potatis....jag vet inte.


Svårfattligt blogg.se
Hur gör man om man vill lägga in bilder överst i bloggen. Jag vill göra detta. Jag har nu sett flera bloggar med detta där det blir så bra. Jag har varit och försökt både i kodmallar och stilmallar och allt vad det heter men jag får inte till det. Det fanns en tid då jag knackade html men jag minns inte hur man gör sådär i detalj och nästan inte i stort heller.

Kan någon ge mig en enkel förklaring till följande frågeställningar:

Var går jag in för att ändra inställningarna? Exakt var skriver jag in den nya text som behövs? Hur hittar jag dit?
Hur laddar jag upp foton?


Söndagskväll på Cms
Nu har det äntligen blivit av. Vi kom iväg till gymet och körde ett gångpass samt styrketräning på det. Jätteskönt. Sen hem förståss till mera julbordsrester eller vad kallar man nu detta för, rester? Vi har ätit gravad lax. kalvsylta, skinka, prinskorv, köttbullar mm. Och sen efterrätt förståss. I vanlig ordning så här i juletid så pratar vi Ris a la Malta.

Nu sitter vi här med kaffet och orkar inte mer.

Ris a´la Malta
Annandag jul. Idag har vi ätit kalvtunga, potatismos och förståss all övrig julmat framplockat från kylskåpet. I min ursprungsfamilj äter vi kalvtunga på julbordet Det är mager mat, funkar bra till allt det andra.

Till kaffet åt vi Ris á la Malta i massor med god hallonsylt. Jag  formligen älskar denna efterrätt.
Restaurang av klass


Det har varit många minusgrader nu i vinter och våra vänner småfåglarna ser ut som om de fryser och lider brist på vettiga och goda resturanger med gott rykte. Hemma hos oss har restaurangen också slagit igen sedan ett par år och det bör vara dags för nyöppning av densamma eller egentligen av en annan och ny.

Vi for således in till stan. Kollade först på Hellmans Duka men de saknade vad vi vile ha. Vi åkte vidare itll Coop Forum där utbudet var enormt.Visst skulle det vara roligt att ha ett designat fågelbord, detta ex kanske var lite dammigt men tänk bort det. Tänk vilka härliga släktfester alternativt konvent pippifåglarna kan ha här.
Nackdel enligt mannen: Stor risk för pandemi och smitta om de sitter på rad tillsammans. Ja jag vet inte men huset kanske ändå är lite väl designat för att passa in i vår utemiljö.Eller varför inte denna modell? Känslan av att alla fåglaer lever samman på en och samma glob kanske kommer över oss... Modellen finns också i en storlek större.

Inte heller denna modell passar in i vår utemiljö.

 

Lite andra modeller som vi också såg. De två längst ner till höger skulle kanske funka hemma hos oss men vi vet inte. Blir det alltför snöigt finns det inget som skyddar fågelfröerna och det är itne bra för kvalite`n på restaurangen. Vi la desigt och yttre åt sidan och valde fågelbordet längst
 upp till vänster i svart. Mannen villa ha modell större så det fick det bli.  Fågelborden å bilderna är bara ett axblock av allt vi kunde välja på. Behöver vi alla dessa val av fågelbord men det är ju en annan discus?
Morotslåda julens nying


 

Egentligen är jag inte så jätteroad av all julmat, Jag saknar grönsaker. Kollegor med rötter i den finska matkonstten har berättat om morots- och kålrotslådor mm. I år när vi var på Coop och julhandlade så ryckte jag åt mig en "Traditionell finsk morotslåda". Vi sa, vi testar hur det är. Och för mej har det blivit det godaste på julbordet eller i varje fall det som jag vill ha mera av. Jag tänker återvända till Coop och prova kålrotslådan också. Orkar eller vill inte laga en massa mer mat nu så jag provar med att köpa färdigt.

Denna rätt återkommer med all säkerhet till vårt julbord även nästa år. (Bilden är lånad från tasteline.)


Snubblade nästan i nattvardsgången...
Som vanlig avslutar vi julafton och går in i julnatten i och med midnattsmässan i Alla Helgona kyrka. För mej är det en fin avslutning på denna dag då vi kommer tillbaka till vad allt egentligen handlar om. Ikväll var vi så trötta och jag funderade på om vi skulle välja Tv-soffan i stället. Vi åkte i alla fall iväg. Det var härligt att komma in i kyrkan som var full med folk. Vi lyckades få en plats delvis bakom en stolpe men det funkade så vi såg lite.

Mässan avslutades som alltid med nattvardsgång. Jag höll på att snubbla i nattvardsgången...kanske lite väl trött. Lite pinsamt om nu någon uppmärksammade mina felsteg ett par gånger.....jag som firar en vit jul och för att i dessa miljöanpassade snöoväders tidevarv bli mera tydlig i mina beskrivningar menar jag en helnykter jul.
Klicka gärna på bilden.


Jag kanske skall nämna att när vi kom ut ifrån midnattsmässan och mötte snön...i och för sig plúsgrader på gång men i alla fall, det var en härlig natt och jag kände mig pigg och glad varför vi fortsatte hem, satte på en kanna thé och ja nu är det jul...Härligt väder

Förmiddagen inleddes med en prommis i närområdet. Kallt väder, 6-7 minusgrader och strålande sol.
Promenader är alltid bra för samtal som blir nästan bäst då.

Vi sitter nu och slappar framför TV:n och väntar på midnattsmässan till vilken vi inte tänker promenera. Bilen väntar uppvärmd.
Jag vill när vi nu snart går in i julnatten önska Dej en God Jul.


Vinterns riddare i stan


Gatans riddare som räddar oss från istappar.

Man har sett dem ett par dagar nu. Dessa gatornas och husens riddare som är uppe och klättrar på tak för att skotta ner snö och som plockar ner istappar. Ibland är säkert jobbet ltie halvfarligt te x när snö skall ner från tak men de gör det och vi slipper istappar i huvudet. Här en bild från Östra Storgatan där det hängde några rejäla istappar.


Måste ha kaffe.
Tänk nu är jag ute på stan med med själv och det är lunchtid. Sonen skulle äta med en kompis. Visst är det Hellmanstid för mej då?Jag går in och sitter inne idag.Skagenmacka, vatten och kaffe.


Coming home for Christmas.


 

Det är dan före dan före dopparedan och tåget har kommit till centralen, granen är köpt, kalvtungan är på spisen, degen med finska pinnar ligger i kylen, sonen gick en sväng till bästa kompisen som trots den egna lägenheten nu "flyttat hem till sina föräldrar" över Julen vilka bor ett par kvarter härifrån. Vi slår in paket. Jag har gjort en lista på vad som skall göras i morgon för att inte glömma, för att inte stressa. Imorgon blir det skinkan, det blir lite mera bak, det blir finlir hemma, sonen och jag åker till stan en sväng och vi har uppesittarkväll tillsammans.

 

Det känns ganska bra.

 

 


Jag behöver gå ut och gå 1 ½ timma idag, minst.


Klockan är nu redan em och jag har nyss ätit en sen lunch. Brukar aldrig bli så sent. Frissan i morse vid 10 snåret hade mycket att prata om - jag kom därifrån 12.30. Vidare in tlll stan, posta vykorten, handla lite och sen köpa prinskorv till mannen på Magnus Kött & Vilt.

Sen förståss handla kalvtunga till den av oss som äter detta på Humlans livs. Denna butik månar om sina kunder och de har koll på vilka som köper denna produkt. Jag tillhör denna skara alltsedan julen 1988 då vi flyttade till detta område.

Sitter nu med en kopp kaffe och slöar sen stund. Läser en i dessa tider berikande artikel i Aftonbladet. En halv damsugare motsvarar en halv timmes promenad. Nu gillar jag inte damsugare annat än vid städning men samma sak gäller också 7 st gelehallon. 7 gelehallon, det är väl ingenting och för detta får man promenera 30 minuter. ÄR DET VÄRT 30 MINUTERS PROMENAD BARA FÖR ATT ÄTA 7 STYCKEN GELEHALLON?

Vad anser Ni i denna viktiga fråga?

Hej tomtegubbar...
Med dessa tomtar vill jag att NI skall komma i stämning så här inför den helg som stundnar. Vad tänker Du på när Du ser denna bild.

Man kan också lägga dem i en större korg.
Alternativ snösvängIdag har det handlat mycket om snö. Bloggkamraten Annne berättar i sin blogg om ett alternativt sätt att hantera vinterproblematiken när det gäller snöskottning. Här hemma har vi idag lite blandad ohälsa till trots bestämt oss för att skotta bort så mycket snö som möjligt. Vi pratar trottoarer i långa rader i varje fall ett par stycken. Först var det i morse och sen mitt på dan. Ikväll har vi hoppat det till förmån för att städa kylskåpet inför julens alla glada inköp.

Men vad gör då Annne och hennes familj. Jo hon tar fram bilen och låter mannen hennes rejsa runt med bilen för att skapa gångvägar på tomten. Låter som ett realistiskt alternativ under förutsättning att man inte bor vid värsta promenadstråket och inte vill sitta fast på trottoaren.

Tänk så många tacknämeliga idee´r vi får oss till del så här på bloggarna. Tur att Annne och hennes snörejsare finns och jobbar extra i snösvängen.

Vi andra skottar för så sakteliga vidare....


Peter Englund till Jämtland

 

 

Idag mitt på dan gick jag en runda för att posta boken till Jämtland. I år har jag köpt 

Stridens skönhet och sorg : första världskriget , 212 korta kapitel av Peter Englund.Skottning, köttbullsrullande och svärfar på lunch.

Äntligen söndag. Sköt upp kötbullsrullandet från igår så idag skall det ske. Hade samtidigt bjudit svärfar på lunch innan han åker till Jämtland för julfirande. Och sen tillråga på allt så har det snöat i natt. Vi for upp i arla morgonstund och har nu skottat och skottat. Trottoarerna är långa utmed olika gator och det finns en hel del snö speciellt efter att snösvängen så helhjärtat kört förbi här. Det är vackert idag, kanske inte så mycket sol men det är härligt med snön i alla fall, trots att vi måste skotta flera gånger dagligen just nu.

Köttbullarna är ihopblandade, jag har koll på tiden och slappar en stund med förmiddagskaffet.


Äntligen snö


Nicolai kyrka ochh länsstyrelsen

 

Julkrubban utanför Nicolai kyrka.Krubban blir komplett under julen.

 

Storgatan mellan Nicolaiskolan och Nicolaikyrkan.

 

Nicolaisskolan i snömassor

 

Snön hemmavid


Saab, innovatörernas bil.
En epok går i graven. Saab, den lite extra svenska bilen skapad av duktiga och kunniga innovatörer skall nu inte längre finnas till. Saab startade att tillverka bilar 1947. Under hela min uppväxt har mina föräldrar kört Saab. Man kör alltså Saab...och man åker Volvo. Jag minns bilarna med handväxel, vi hade både V4:an den lilla vanliga och "herrgårdsvagnen". I nämnda herrgårdsvagn som jag på filt längst bak när vi åkte på campingsemestrar. Jag minns att mamma sa att det var drag i Saaben och att den var kul att köra. Sen blev det 99:an och en annan sorts bil. Här i Nyköping har många kört Saab. Här har vi sålt bilarna, här har vi reservdelslagret där idag 300 personer har sitt arbete och sin försörjning. Många lever tillsammans med någon som också arbetar där. Det är inte så svårt att också tänka på hur invånarna i Trollhättan har det just nu. Företag skall gå med vinst, de måste det. Dock är det trist, jättetrist.


Var kommer Du ifrån?
Helt plötsligt hade denna and slagit sig ner utanför mitt jobb. Han hade burrat ner sig i en snögrop. Kanske ville han lapa sol som vi andra gör när det är vinter, kallt och sol.

 

 

Vi förstår inte var han kommer ifrån. Vid lunchtid var han borta.


Oliver Twist en fredag i december

Så är det dags för dessa olika avslutningar mm som vi möts till i decembertid. Denna gång och denna kväll en organisation som nu skulle träffas och äta en bit mat. Här lite bilder från vad delar av oss bl a åt.

Lite olika förrätter

Toast

 

 

 

 

Några varmrätter

 

 

 

Några efterrätter

 

 

 

 

 


Första julbordet


 

Julbord med jobbet, intaget i en högstadieskolas matsal beställt från Restaurang Forsen. Helt ok om inte alla hade ätit så väldans mycket Ris a´la Malta.

 

Hemma väntade snöskottning, bara att ta en skovel och hjälpa till. Vi har ju liksom en hel del som skall bort.

 

 


Glada granar


04.45 gick jag upp idag, enbart för att hinna med 06.45 tåget till Stockholm för att delta i ett sammanhang under dagen. Slöade lite på tåget men möttes av denna gran när jag kom in på Centralstationen.

Jag tänkte mig en rask promenad från stationen via Gamla stan och upp på Söders höjder där vi skulle träffas. Rask och rask, det blev en extrasväng menjag kom fram i tid i alla fall...och jag fick en rejäl prommis. Här en bidl från Sofia kyrka och Vitabergsparken i vintersnö. Vitabergsparken syns kanske inte direkt på denna bild.

Framemot sen em när vi var klara gick vi med raska steg tillbaka igen...via lite julklappsshopping.
Granen på Centralen hade bytt färg.


Almondy
När vi nu är inne på viktiga frågor kan vi väl konstatera att denna choklartårta funkar helt ok. Någon som har smakat denna tårta?


Trillingnöten klarade sig.Skönt! Trillingnöten klarade sig.

Behövs något mer?Måste jag kanske kolla litet i storstan när jag ändå är där? Behöver jag shoppa loss på något mer...nu när jag har städat? Skall jag passa på att fixa ett par saker till avseende julklapparna kanske.

Vi får se...

Sj, sj gamla vän...Sj, sj gamle vän...

 

Sitter och funderar på om jag skall åka 06.45 eller 07.24 imorgon bitti. Det ena låter väldigt tidigt men det skiljer bara 40 min.  Jag vill gärna gå dit jag skall, en adress på Söder och har kollat lite hur långt det kan ta. Sträckan är väl 4 km kanske. För inte kan jag väl behöva åka tunnelbana och buss?


Att göra skillnad.


Sitter och tittar på Tv programmet Svenska hjältar. Här får vi möta ett antal svenskar som gjort en insats utöver det vanliga, viktiga vardagshändelser som har gjort skillnad. Jag blir helt gråtfärdig då jag hör om Madelene Sundström som ser en man och en kvinna som inte verkar bekanta hoppa av en buss. Mannen följer efter kvinnan efter att först ha antastat henne på bussen. Hon ser till att komma av bussen och jaga ifatt dem och skrämma iväg mannen som just överfallit kvinnan. Hennes ilska och snabba reaktion gjorde skillnad och en jämnårig kvinna klarade sig från att råka kanske väldigt illa ut.


Nordic light

 Denna ljusstake köpte jag på loppis för en tid sedan. Jag gillar den skarpt. Jag skall väl säga att jag knappt vågar tända den i stressig adventstid, träljusstake som det är. Jag har dock haft ljusen tända tidigare i höst men bara när man sitter med vid bordet.


LuciamorgonDet blev sent igår. Vid 23.00-tiden började en film, Vid Din sida som jag började titta på. Amerikanskt drama från 1998. Den före detta förlagsredaktören Jackie valde bort karriären för att på heltid ägna sig åt sina två barn, Anna och Ben. Men sedan hon och barnens far, Luke, separerat har de delad vårdnad av barnen. Jackie har synpunkter på hur Lukes nya flickvän, Isabel, hanterar sin roll som styvmamma och tycker inte att hon ger barnen den ömhet de behöver. Men när livet tar en oväntad vändning för Jackie tvingas hon omvärdera. I rollerna: Julia Roberts, Susan Sarandon, Ed Harris, Jena Malone, Liam Aiken.

Jag har sett denna filmen tidigare flera gånger. Jag tycker att det är så bra. Den är sorglig och man gråter mycket. Jag tycker att filmen handlar om när livet inte har några val utan man måste hantera de val man har för andra männisskors skull.. Filmen är väldigt sevärd.

 

Men det var idag  jag skulle berätta om. TV:n i sovrummet var programmerad att starta 07.00 för att se Luciamorgon från Växjö. Jag var jättetrött och hade svårt att hålla mig vaken. Efter att mannen försökt väcka mej men lyckats dåligt kom han in med luciafika på sängen iklädd en kolsvart kreation som liknade hans morgonrock. Många ljus var tända ochjag lyckades få upp mej.

Här sitter jag nu och lyssnar på Adolf Fredriks ungdomskör, hemmet är städat på denna våning och det känns ganska bra. Det har snöat lite i natt, vi har lite ljusare ute...lite puder på marken. Hoppas det kommer mer!


Rena köksbänkar


Städad köksbänk

 

Som sagt, köksbänken är nu rensad från alla papper och bråte, sån´t där viktigt som finns i varje välsorterat hem. Det råder lugn och ro och välbefinnande hos en stressad människa som jobbar alldeles för mycket. Så härligt och så bra det känns.


Lördagskväll med goda vänner


 

Så var kvällen här. Lite smått och gott fanns på bordet, ostbricka och kex, lite korvar och sen en liten räkbakelse som inledning.

Det blev en kvälll med blandade samtal, lite uppdatering och information om intressanta spörsmål och lite annat.

tt

Bakad potatis med Skagen


 

Vi behövde in tills tan...eftter att golven var städade och torkade och det mesta förberett,mitt i lunchen nästan för att hämta lite mat till ikväll, lite rött och lite annat fix. Paus är ett bra ställe där man kan äta ltie enkelt men gott och snabbt.

 

 


Lucia i morgon


 

Snart är det Luciamorgon igen. Underbara adventstid. Aldrig mår jag så bra som då.


Flickan som lekte med elden.


Äntligen försöker vi hinna ifatt med att se filmerna i Milleniumtrilogin.


Äntligen!
 • Aktiviteter som behöver genomföras under kommande fredagseftermiddag och kväll när jag slutat jobba.
 • Åerigen försöka röja köksbänken
 • Vända skinkorna i respektive hink.
 • Handla inför helgen ganska mycket.
 • Skicka iväg en massa kläder till Hållets dagcenter
 • Äta middag med mannen
 • Dammsuga
 • Torka golv
 • Vara trevlig och se den nyinköpta dvd:n Flickan som lekte med elden
 • Städa toaletteer
 • Städa tvättstugan
 • Stryka några dukar och lägga på
 • Laga middag ...nej jag åker till taien utanför Willys och fixar hämtmat.

Umgänge skyndar på julstädningen.Nu är det dags att julstäda!

 
Nu är det dags att julstäda lite mer. För att det skall bli av har jag bjudit hem några kompisar på lördag kväll. Alltid stressar det mej litegrann så jag kommer vidare med köksbänken som måste rensas, lite cleaning av våra våtutrymmen och en allmän uppfräschning, kanske ett par julpaneler om jag hinner.

Det är bra att bjuda hem folk.


Halva grisen


 

Idag har jag varit på Stigtomta slakteri utanför stan och köpt en halv gris. En glad ekologisk gris som nu ligger stuckad och fin i bra bitar i vår frys. Det känns väldigt bra.

 


Skinkan skall rimmas härhemma i år. Det var länge sedan sist men nu är jag klar med steg 1. Om 14 dagar är det klart. Samtidigt har vi också kokat buljong på alla benbitar som blev över.

Känns ganska ok ikväll.


Gammaldags Julmarknad

 

 

Interiör Alla Helgona kyrka Nyköping

Interiör Alla Helgona kyrka i Nyköping
Gammaldags Julmarknad i Prosten Pihls gård.


Vi köpte korvar
och vi köpte ostar.En tomte stod utanför en av dörrarna.

Sen gick vi in och drack kaffe.


Afterwork blev en brunch
För länge sedan vann vi två after-work-biljetter på vårt eminenta gym i stadens centrum. Biljetterna kunde lösas in på en av stadens hotellrestauranger i centrum. De gällde fredagskvällar. På fredagskvällar är vinnarna trötta och vill äta middag hemma tätt följt av att sova i soffan.

Dock tänkte jag nu att biljetterna måste lösas in innan december månadsutgång varför jag den 2 december ringer för att boka in oss på en sån där trött fredagsafterwork.

Jag informerades då att man inte serverar detta mer i år utan at man nu gått över till julbord. Varken mannen eller jag vill äta en massa julbord( vi skulle då få lägga till ett antal hundralappar) utan vi väljer att utnyttja biljetterna till sk brunch. Vilken intressant företeelse. Många människor verkade att äta detta. De damp in framemot 12-snåret och de verkade inte bo på aktuellt hotell.  Ett par te x kom in, han i vida mera följsamma mysbyxor och t shirt av mera lös modell och hon i aftonklädsel, kulör svart. Hon verkade frysa och fick låna en vit filt över axlarna. Andra par var mera klädda för sammanhanget.

Vilken intressant företeelse förresten. Att betala 175:- per person för att äta förstärkt frukost ute? Är detta en åldersföreteelse. Flertalet, i varje fall av damerna verkade vara under 35 år. nÅgra var dock mer till åren komna. Ett äldre par som kom "utifrån" dvs som inte verkade bo på hotellet kunde npg beskrivas som ett något äldre par i 60-års-åldern. 

Intressant att titta på folk. Vi åt sallad och grönt, ostar, sill, varmt och efterrätt mest jag med inriktning på hallon & björnbär samt kaffe. Vi är mycket nöjda.


Mannens spett


 

Bussen kom tillbaka till vår stad på kvällen. Mannen hade fixat grillspett med lite till. Det var så gott och sen hittade jag till soffan.


Det viktiga eftermiddagskaffet
Vårt vanliga fika vid Ferlinstatyn mittemot Åhlens.


NK:s julskyltning
Många främst barnfamiljer trängdes framför skyltfönstren. 
Vi får veta hur mössen har det.
Vi tittade på granen.


En kille jonglerade och trixade med en fotboll. Som den fotbollsmorsa jag varit plus gammal fotbollsspelare själv blir jag så glad när jag ser detta.


Lämplig present till mej kan varaMössa eller vantar med stora prickar på


eller varför inte
Denna tröja gillar jag. Ser mannen det så är adressen Västerlånggatan 33, kollegan hittar dit och skall till Stockholm några gånger innan jul.Här är det.


Hur mycket som hellstDet är inte klokt men det fanns hur mycket julsaker som hellst.


Väska med katt


Om någon ser detta så vet Ni att jag gillar dessa väskor.


Utanför riksdagshuset ungefär

Europeisk marknad vid Sergels torg

Nu har den här marknaden kommit till stan igen.Vad jag gillar dessa koppar av alla de sorter. Jättegoda att dricka ur.Skulle vilja ha några av dessa uppläggsfat men storlekarna passade inte mej idag.Massor av katter

''
Bondens liv, villket fint porslin.


Räkis på kafferepet

Idag var det dagen D. Alla bussarna gick från vår stad till den stora huvudstaden för shopping inför den helg som stundar. När vi väl åkt färdigt med bussen måste vi ha kaffe. Kafferepet ligger nära och snart så självklart äter vi räkmacka där.Har Du varit här?


Nya tider kommer
Efter att ha varit med alltsedan 2002 lämnar jag. Kunde inte vara med igår pga jobb men idag fick jag hämta mina blommor. Jättefina.Frågan var om jag skulle vänta med att öppna paketet. Paketet hade en tanke sas det mej.

Neej jag kan inte. Jag behöver inte en massa paket under granen, jag öppnar nu.
Fläskfilé, kantarellsås och stekt potatis.

Denna rätt har jag sett fram emot hela veckan. Det skulle serveras fläskfilé, kantarellsås och stekt potatis på den lokala pizzerian inklusive lite grönsaker som visade sig vara lite grönt som gömmer sig under morötterna som jag plockade till mej extra på bordet med bl a pizzasallad.

Tyvärr blandade kocken, den äldre mannen, ner den stekta potatisen med såsen så jag fick inte välja om jag vill ha stekt potatis blandad med sås. Jag som ville ha såsen till köttet och inte till potatisen. Jag vill ju inte ha så mycket potatis.

Det blev helt fel. Detta resulterade i att jag var tvungen att ta en chokladboll till kaffet på maten. Detta blev ju inte bra. Jag hade inte tänkt mej att äta en chokladboll till kaffet.

Ush!När jag kom hem berättade jag för mannen om dagens eskapader. Han berättade då att Birgers konditori i staden numer har försäljning av bredda smörgåsar på ett industrihotell i samma område som jag arbetar. Vill i och för sig inte ha bredda mackor till lunch men kanske till fm kaffet om vi får besök nån gång....

En annan idé som jag hört om

En kvinna här i stan försöker tydligen starta upp med försäljning av kinesiska rätter under veckorna också någonstans i industriområdet nära det bostadsområde där jag arbetar. Jag vet att hon skall vara väldigt duktig, har jobbat med catering i olika former bla . Varit med i frotté. Arbetade som gymnasielärare tror jag i Kina. En väldigt på många sätt engagerad person som nu försöker testa detta. Vi kom idag överens om att vi måste försöka kolla om detta kan vara något som alternativ till lokala pizzerian. Jag blev så besviken idag.


Vilka peppisar skall man välja?
Vid dagens veckohandling ställdes jag inför en av de frågor som ständigt återkommer eller kanske kan återkomma om vi inte har en tydlig linje. Vilken pepparpakssort skall vi köpa denna gången.
Här ovan Gilles pepparkakor.

Kanske Broby pepparkakor?Min favorit, tror jag, Nyåkers pepparkakor. Denna gången inte helt perfekt då de bara hade runda peppisar och inte stora hjärtan som jag föredrar.
Och sen avslutniingsvis Göteborgs pepparkakshjärtan, bakade med smör.
Dessa avstår jag gärna, jag verkar inte gilla smörbakade peppisar.

Vilka köper Du?


Områdets pizzeria


Nu kommer den där tiden då jag inte hinner fixa matlåda. Idag blev det bostadsområdets Pizzeria med specialitet traditionell husmanskost. När man bytte ägare för några år sedan tog man också över kocken, en äldre man 60 + minst som använt sig av samma matsedel i många år. Jag vill inte äta här men tid och kraft gör att jag ofta blir tvungen.
Idag var det någorlunda ok bortsett från att maten är fettmässigt väldigt innehålsrik.


Hur gick utkörningen?Sonen skulle infinna sig hemma kl 18.00, varför fick han inte veta. Jag hade beställt och betalt maten via nätet från denna restaurang. Klockan 18.25 ringer sonen. Vad var det som skulle hända. Det har inte hänt något. Ok jag kollar sa jag och vi la på. Jag ringer upp Gröna Grodan Coffee House i Örebro och får veta att killarna från netrestaurang i Örebro just hämtat maten. Klockan 18.40 kommer maten till sonen. Han ringer upp mej och säger att vad är detta, killen vill ha betalt. jag ber om att få telefonen och pratar med honom, rättare sagt jag bestämmer över honom, säger att jag har betalt och att jag har kvitton på detta. han säger ok. Inte vet jag om han fattade nada eller han ville dra en rövare. Jag ringde till Gröna Grodan och skällde lite. De var lite sura på killen redan då han kom sent. Jag skall skriva till netrestaurang.se. Maten då, jo den var bra. Så även äppelpajen till efterrätt. Får man bara styra upp detta lite så funkade det tydligen.


Som sagt mera kunskap behövs hos företagets anställda om vilka som skall betala, när och var och till vem.

Skicka en bit mat.


Tänk att Du numer kan beställa lite mat online till någon Du känner. Har passat på idag då vi har en namnsdag i familjen. Jag valde en rätt, en liten efterrätt och dricka. Jag har också valt utkörning. Är nu mycket nyfiken på om detta kommer att fungera dvs om någon ringer i detta ärende.


RSS 2.0