Shoppingtur med blocket
Det var idag det skulle ske. Vi skulle göra vår shoppingraid. Vi skulle äntligen in real life möta de möbler som vi (läs jag) hittat på blocket. Mycket korrespondens via mail har det blivit. Gps:en var med, vi hade dragit ut kartor från eniro och vägbeskrivning från de presumtiva säljarna. Vad kunde gå fel.

Vi började färden via Max Gumsbacken för effektiv middag innan start. Höll på att köra in i drive true svängen...jag som kört husvagn som ensam vuxen i många år och backat, trixat och haft mej. Ash det redde ut sig.

Första anhalten var Trångsund, ett ställe jag inte visste fanns. Hade kanske hört namnet nångång. Från att ha varit nästan i city åkte vi genom moderna flerfamiljshus ut i en villastad för att sedan passera ut till en riktig sommarkväll. Plötsligt såg vi många solklädda människor runt 20.00 på kvällen, ett fasligt promenerande ner mot sjön, ungdomar hade varit vid badet, ungdomar lattjade med en fotboll vid en fotbollsplan vid vattnet och där låg huset som var vår slutdestination enligt Gps:n. Härlgit ställe att bo. Jättetrevlig familj, de med soffan. Mamma, pappa, två artiga grabbar som kom fram och hälsade. Familjen innefattade också två katter varav en jättestor svartvit som skulle vara sur. Han tittade lite på oss och hälsade motvilligt. Dessutom en blandning av norsk skogskatt och vanlig bondkatt. Han var jättemysig. Familjen innehöll också två kaniner varav den ena ville hälsa.

Anledningen till försäljningen av soffan vara även i denna familj omtapetsering. Mannen ville inte skiljas från soffan men verkade förstå nödvändigheten av detta. Han bar snällt ut soffan vid försäljningen och verkade att ha accepterat beslutet.Vi lämnade ett fortsatt soligt Trångsund och fortsatte mot Vidja ett litet fritidshusområde 15 minuters bilväg därifrån. Vi passerade en golfbana där fasligt mycket golfare befann sig. Vi passerade ett utomhusbad där folk badade framemot 21.00 på kvällen. Villken sommarkväll!

Väl framme vid Vidjaområdet smalnade vägen av.Det bar uppår kan jag säga. Uppåt och uppåt och smalare blev det. Vägen gick i krokar uppåt och vi fick möte....som fick backa. Vi kunde inte backa med släp.Eller kunde och kunde, vi  slapp.
Vi fick sedemera höra att den som kommer med släp har förkörsfätt.
Väl uppe på höjden får vi se en härlig utsikt över sjön och över skogen. Här bodde det två medelålders människor inklusive hund med långa öron. En liten stuga högt uppe på rum. Här fick inte  den aktuella fåtöljen plats förstod vi. Kvinnan hade bot här länge och när de träffats kunde inte fåtöljen få följa med. Här var det trångt och gemytligt verkade det också som. Paret höll på och vattnade när vi kom och vi fick en trevlig pratstund om livet däruppe på höjden i Vidja. Kvinnan hade 11 minuter med bil in till Farsta där hon tog tunnelbanan in till gamla stan där hon jobbade. Hon var glad att bo som hon gjorde med närheten till city fast hon bodde utanför stan. Vi hann med att avhandla lite av varje däruppe.Detta skall bli min läsfåtölj. Vad tycks? Här får både jag och nästan mannen plats. I varje fall jag och några katter om jag hade några.

Jag vet inte varför det blev undersktruket tidigare i texten. Jag skall försöka få bort det senare.

Vad jag kan rekommendera är i alla fall blocket. Vilken rolig kväll vi har haft.Vi har fått se delar av Stockholm vi inte visste fanns och vi har träffat trevlgia människor och pratat bort en stund och delat vardagslivets trivialiteter. Detta kan rekommenderas!

Rapport kommer imorgon...
Rapport kommer om kvällens övningar. Anne kan vara lugn. Jag har varit med om en intressant kväll. 

Huddinge Huddinge
Man kan ju aldrig veta hur morgondagen utvecklar sig.

Trassel

Som jag sa i förra inlägget så händer det en hel del där jag bor... Denne för mej helt obekante medmänniska fick stopp på bilen. Jaha hann jag tänka, här får vi göra en insats. Bilinnehavaren var dock bekant med vad som fanns udner motorhuven och han var snart på gång igen. Jag hann inte ens ropa ner artelleriet från övervåningen.När jag skriver detta är det 20 grader ute. Klockan är 22.15.

Skall vi campa hos Dej inatt?
Sitter här vid fönstret mot vägen. Här händer massor. Tre grabbar i mellanstadieåldern kommer cyklande. Deras cyklar är fulllastade med nödvändiga saker, täcken eller om det är sovsäckar, kudde och sen den viktiga ryggsäcken på ryggen. Nu är det sommar härhemma, 25 grader kl 21.00 på kvällen. Vilken sommarkväll det är!Kotlett på grönsaksbäddKvällens middag. Mannens kotletter på grönsaksbädd.

Klä på Dig i sommarvärmen!


Läste i Expressen om klädkoderna på jobbet när det är varmt. 

"Svettigt på jobbet?

Frestas inte att ta på shortsen, såvida du inte jobbar på safari eller som matros på en båt.

- Kortbyxor på jobbet är absolut förbjudet, menar Camilla Thulin, modeskapare och stilexpert."

I Expressens artikel framgår det vad den nämnda stilexperten tycker att man kan ha på sig eller inte.

Personligen skulle jag aldrig ha shorts på mig på jobbet. Möjligtvis om vi åker på en utflykt med både barn och vuxna i något sammanhang en jättevarm dag...nej förresten det har aldrig hänt att jag haft på mig det. Jag hade det dock när jag dök upp i ett sammanhang när jag egentligen hade semester men behövde vara med. Jag kände mej inte riktigt klädd den gången. Ett liknande tillfälle kan bli aktuellt i sommar...om värmen hänger på. Shorts kommer inte att vara aktuellt då, det vet jag redan nu.

Jag väljer varma dagar att antingen ha kjol,alternativt om jag har någon klänning som jag känner mig klädd i dvs som går i ok knähöjd och som inte är för urringad. Byxor funkar nog bäst. Strax nedanför knäna kan vara skönt. I morgon blir det jeans i denna modell.

Det finns vissa saker som inte är ok. Trasiga jeans( jag pratar nu om dyra märkesbyxor som inköpts för dyra pengar som specialtvättats för att se slitna ut, ibland med hål på knät) är absolut inte ok. Alltför urringat är inte så bra heller.

Jag är också beredd på att jag kan behöva vara långärmad. Pg a detta har jag alltid en kavaj, långärmad utanpåskjorta alternativt tröja på jobbet som jag kan ta till. Det gäller att klä sig så att det passar och med respekt för de människor vi möter.

I statstjänstemännens tidning kan man också läsa om klädkoder.
Här hittade jag ytterligare en artikel om hur man klär sig på jobbet. Denna gången har artikeln mest inriktning mot dem som arbetar i offentlig tjänst. 

Billy hemma hos mej.


Om Ni undrar vad jag gör delar av idag...Alla kassar med böcker står på övervåningen och skall släpas ner. Men jättkul är det!

Göta kanal eller vem drog ur proppen?
Ikväll har de visat kultfilmen ifrån 1981. Kända skådespelare och roligheter nästan hela tiden. Östgötskan, som fanns på nära håll då när filmen var populär...vad jag skrattat.

Vet Ni förresten att vi varit statister i uppföljaren, Göra kanal 2?


Lastudden

Visst lockas man till bad av denna bild?


Lördagskväll och sommarkväll...

Chili Nam Nam
Kan bara kort berätta att detta är dagens tips på Västra Kvarngatan. Stället heter Chili Nam Nam. Helt ok en stressig dag.
Det går även att beställa take away härifrån. Det finns en massa rätter att välja på och man får rejäla portioner och man beställer hem. Nu åt vi idag på restaurangen.DrömmarLeker med tanken. Hur skulle det vara med en röd skinnsoffa.?

Funderar

Dags för fm kaffe

'

För ett par dagar sedan skulle jag just stänga av datorn. Jag kollar först blocket. Har de fått in några trädgårdsmöbler. Oj det har kommit in ett set, vita bord, fåtöljer, soffa och bänk....1500.-. Klockan är 22.27 varför jag inte vågar ringa och störa. Allt ser jättefint ut. Jag messar. Du jag har sett Dina trädgårdsmöbler och är jätteintresserad. Jag vill inte ringa så sent. 06.27 messar ägaren tillbaka...möblerna finns kvar. Ok bra tänker jag, jag ringer om en stund. ringde 08.30 men tyvärr då var de sålda.
Typiskt, i närheten av jobbet, jag kunde kolla på vägen hem och hämta sen. Irriterande var det i varje fall lite. Det blev inte möbler till bersån den gången heller.

Däremot idag när jag passerade Mio på väg hem från jobbet såg jag med stora bokstäver, REA. Ok tänkte jag, jag kollar in den soffa som jag kollat på på blocket. Hittade inte den men letade lite annat. Hittade trädgårdsmöbler, två stolar och ett bord, sista exet.
Passar som fm kaffebord i stugan.  I väntan på tillfälle att åka dit passar de bra hemma.

cykelväder


Idag har det varit cykelväder, 25+.

Billy med vitrin
Ikväll monterar vi hyllor.

Fel plats!


 Men vad gör vi här hemma i stan. Vi borde vara i Stockholm ikväll.Det är ju premiär för allsång på Skansen kväll.

ochTomas Ledin är där.

Dålig planering från mej alltså.

Bildgåta


Vad föreställer motivet? Jag börjar lite enkelt. Jag har lite annat på gång framledes avs bildgåtor?


Vilken dag!

En dag kan innehålla så mycket. Så många nya utmaningar och spännande möjligheter.


gamla stolsdrömmar

Det finns så många begagnade möbelgrupper som man kan hitta på nätet. Alla vill köpa idag.Runt ett par tusen verkar man få lägga upp. 1500:- för en begagnad Grythyttan-stol. Här får man vara med och bjuda om man skall ha något gammalt och fint.

Utifall någon funderar blir mitt svar: Jag planerar lite av varje just nu.


KyrkbänkI sommar är det tydligen väldigt populärt med att ha gamla kyrkbänkar på tomten. Det kallas Shabby shic.Någon som har en dylik bänk därhemmavid. För mej påminns jag om barn och ungdomsår och ibland besök i gamla missinshus och baptiskapel. Glada positiva minnen av en positiv gudstro som förmedlades. Vad vi har skrattat åt träsmak i baken på ställen vi gästat...Gogglade på missionhus och bild och fick fram följande bilder.

                   
           Att bedja är ej endast att begära,

att själviskt ropa: Giv mig, Herre, giv!

Att bedja är att komma Gud så nära

att han blir livet i mitt eget liv.


Att bedja är att helt sig själv förglömma

i bönen: "Ske din vilja, icke min",

att låta nådens rika källsprång strömma

i egen tomhet, eget armod in.


Att bedja, det är kraften att försaka,

att mitt i stormen vara trygg och still

och visa alla v a r f ö r fast tillbaka,

i lugn förtröstan på att G u d så vill.


Gud redo är att nådens port upplåta

för varje redlig själ som klappar på,

i ödmjuk bön att livets dunkla gåta

i evighetens ljus förklarad få.

                                                                                                                       Ps o S  213


Bakis - så orkar Du???????Idag har tidningen Expressen smarta tips från en för mej så gott som okänd samhällsmedborgare , den sk Färjan-Håkan. Ämnet är "Bakis - så orkar Du". Denne Håkan rekommenderar ett par starköl dagen efter tillsammans med en rejäl hamburgertallrik med rikligt med majonäs och coleslaw, en rask promenad och mycket godis. Tidningen berättar dock kortfattat att en näringsexpert som inte namnges bestämt avråder från denna metod. Samma näringsexpert som Expressen talat med avråder dock från Förjan-Håkans metod när han dricker lite väl mycket och beskriver sig själv som sk bakfull.

Jag blir förbaskad när jag läser dylika reportage. Midsommar är en helg som vi ofta firar med familj, egna och andras ungar, släkt osv. Skall vuxna karlar och säkert kvinnor också supa sig fulla, så pass att tidningen rekommenderar eller i varje fall intervjuar personer som rekommenderar sk återställare dagen därpå? Vad är det för samhälle vi har. Iställer borde vi prata om Hur gör vi en midsommarhelg till en minnesvärd helg då vi har kul tillsammans, då vi får må bra och då vi får umgås och dela livet och glädje och ibland lite mer tråkiga saker med varandra i en tid då sommaren är som finast, nätterna som ljusast och vi har en lång härlig sommar framför oss?

Barn märker alltid att föräldrar inte är nyktra och är som de vanligtvis brukar vara. Det är bullshit att påstå att barn inte tycker att det gör något när vuxna dricker och framförallt dricker sig berusade. Barn tycker inte om detta.

Apropå midsommar så blir jag också beklämd när jag tänker på vad som hänt i Köpingsvik på Öland igår. En kille, 21 år gammal med livet framför sig blir knivskuren till döds. Jag tänker på hans familj. Han har funnits med i ett sammanhang och han kom ner till Öland för att ha roligt och umgås med kompisar.

Istället blev det en tragedi, pga alkoholen, igen.

Midsommardagen

Frukost i vandrarhemmets frukostmatsal

Idag skulle vi promenera ut på Djurgården för att se utställningen  Ikea på Liljevalchs. Vi hade kollat med deras tfn svarare. Det skulle vara öppet, midsommardagen till trots. Det visade sig dock att museet var stängt! Trist när vi var laddade för lite design genom tiderna. Jag har dock full förståelse för att personalen vill vara ledig under midsommarhelgen.Vi börjar gå i strålande solsken,kanonväder alltstå.
Utmed Strandvägen finns det många gamla fiskebåtar i trä som numera är bostäder. På andra sidan utmed Strandvägen ligger de "fina husen"  Vi satt på en bänk en lång stund men såg inga människor i fönstren. Efter ett tag kunde vi se en kvinna i rosa som dammsög. Vad gör alla människor? Var är de? Hoppas de är ute en solig dag som denna.Vilket härligt café och matställe som ligger utmed Strandvägen precis innan Djurgårdsbron. Så fräscht! Här tog vi oss en välbehövlig fika med delad räkmacka.Många gamla stora fina hus på Djurgården.Liten kåk med tillhörande flygelpartier.Konstmuseét var stängt. Det gjorde inte något. Vi promenerade runt Waldemarsudde och satt och funderade på, om man nu skulle bo i Stockholm, mot förmodan liksom, var skulle man då bo.
Jag hävdade bestämt att då vill jag bo på söder.

Denna läckra soffa fann vi ute på Waldemarsudde. Riktigt skön att sitta i var den också.

Nej Nu måste vi ha mat. Vi drar oss in mot Gamla stan igen.Här är min  mat, ställets vegetariska special. Jättegott!På Gåsgränd kan Du finna detta mysiga ställe med uteservering om man vill.( mennen på bilden vet jag en vem det är, han köade för mat)
Midsommaraftons kväll, middag!


Äta skulle vi, utomhus. Det hade ju kommit sommar till Sverige. Ingen uteservering i närheten hade lediga bord så vi hoppade in på en liten kvarterskrog som visade sig vara jättetrevlig med god service och god mat. Perfekt.

Lite bilderOch sen lite desserter. Observera att jag inte åt av alla sorterna.


Franska osta, kex och rödbetor(!):


Perfekt att vi fick sitta inne. Senare kom regnet som lyst med sin frånvaro hela dagen.


Mormorsmöbler eller nåt
Vet någon hur jag skall få tag i en liknande sittgrupp? Denna hittade jag på Skansen.

Lunch och ocean raceVolvo ocean race befann sig i stan alldeles intill vår vandrarhemsbåt. Första parkett alltså.

Ericssonbåten
Härliga soliga dagar!
I år har vi firat en annorlunda midsommar. Jag är den person som alltid vill ut till lugnet och stillheten när det är midsommar. Färden har tagit vägen allt från upp till Norra Sverige med enkelt campingliv till Öland, solen och vindarnas Ö.

I åkte vi åt ett helt annat håll..hastigt planerat samma vecka.Vi hade bokat rum på Hotell & Vandrarhem Gustaf av Klint.

Mitt i Stockholm vid Slussen, med utsikt över Strömmen ligger före detta sjömätningsfartyget Gustaf af Klint. Fartyget är numera ombyggt till hotell och vandrarhem och har även en restaurang som har öppet året runt med servering ute på däck hela sommaren.Hytt nr 27.I år testade vi att besöka Skansen på Midsommarafton.Utsikt

Denna klockastapel som finns på skansen, till vänster när Du åker upp med Bergbanan är en kopia av den klockstapel som finns i min pappas barndomsby i östra Jämtland. Skansen ville och trodde att de skulle få originalet men självklart sa Håsjöborna nej. Originalet finns kvar vid gamla kyrkan i Håsjö.

Tre björnungar fanns det.Finlandsbåtarna syns långt därborta


Vi hade hela eftermiddagen på oss men det böev lite stressigt på slutet i alla fall. En av oss ville besöka både glashytta och krukmakeri.

En fin gudstjänst i Seglora kyrka hann vi också med, vi kom precis när de skulle börja och fick vara med.
Medverkande var Folksånggruppen Kongero, Nanna Palmell, diktläsning samt Karin Strid, orgel.En dam i bänkraden snett bakom, förmodligen med god sångröst i sina tidigare dar sjöng av hjärtats lust i sångerna Den blomstertid nu kommer, I denna ljuva sommartid och förståss En vänlig grönskas djupa dräkt.. Några av oss försökte att överrösta henne vilket visade sig att vara omöjligt.Fina saker i glas fanns det i glashyttan. Två tjejer visade tillverkningen.Glaskonst  i midsommartid. Skulle kunna tänka mej en lite annorlunda midsommarstång om det inte vore för priset, strax under 1000:-.Blågula älgar, ett nödvändigt måste i varje välsorterat hemVi fortsätter på det blågula temat, här med värmeljus.Idag unnade vi oss Djurgårdsfärjan över.


Dags att ta det lugnt ett tag.
Midsommar
Imorgon skall vi på picknick på em. Då kommer solen att skina och vi sitter där på filten och har det mysigt.

Glad Midsommar!

Balkongsommar


 
Sommarlovet är här - men för allt fler svenska barn väntar en "balkongsommar".
En ny undersökning visar att krisen slår hårt mot fattiga familjer, som tvingas stanna hemma på semestern.

Nu är hög tid att planera inför semestern. Men tusentals svenska barn kommer inte ha några sommarminnen från lantställen och badstränder att berätta om i höst.

Enligt en undersökning som Majblomman har gjort lever en kvarts miljon svenska barn i fattigdom. Ofta med ensamstående föräldrar, som tvingas vända på varenda slant. Tidningen Expressen och Natalia Kazmierska har idag en artikel om  ämnet.

Denna vecka börjar sommarlovet. Många barn har en lång lång sommar framför sig.Många barn kommer att vistas hela sommaren i sin bostad, Många barn kommer inte iväg på semester, har inte råd att åka till vare sig Gröna Lund, Liseberg, Busfabriker, soliga stränder, sommarland eller annat roligt. Många föräldrar saknar arbete, måste stå till arbetsmarknadens förfogande, har tur om de lyckas få sommarvikariat vilket innebär att de måste arbete alla dagar i sommar. Detta innebär hela sommaren på dagis eller på fritids.

Många barn kommer tillbaka till skolan i höst och har inget att berätta mellan kamrater i skolan berättar om veckan i London, sommar och sol på Västkusten och kanske hälsa på mormor i Norrland. Det är inte så kul att då inte ha något eget att berätta.

Det finns kanske dem som säger att något kan man väl göra även om man inte är ledig eller kan åka iväg långt. Man kan ta och packa en kaffekorg och ge sig ut i skogen eller kanske göra en kraftansträngning till något bad inkluderat landsvägsbuss och en rejäl promenad. Jag tror dock att ibland kommer man inte iväg på detta heller när man inte kommer iväg långt.

Jag tror att skillnaden ligger i om man har möjlighet att välja. Har man ekonomiska möjlighetar att åka iväg någonstans kan man göra detta, om man vill. För den som inte har detta val blir situationen en annan. Då är det så mycket svårare när man inte har möjlighet att erbjuda sina barn dessa alternativ.

Vi börjar mer och mer komma in i ett tvåtredjedels samhälle. Ett samhälle där vi har några som har men många som inte har, i detta fall ekonomiska möjligheter.


Morgonsol


Sitter och funderar på morgonsolen på Öland och lilla gruppen som jag vill ha där. Denna var lite onödigt stor men fin i alla fall. Jag vill ha en gammal grupp som jag skall fixa till.Nej det räcker med ett bord och ett par stolar.

Begagnade Grythyttan kanske...


Midsommarfirande


 Så här blev midsommarstången. Midsommarfirandet blev jättebra. Och gräsmatta fanns det så det räckte till.

Vackert väder

Nu har det fina vädret kommit igen. Undrar för hur länge? Hoppas över midsommar till att börja med.

Midsommar 

               Och imorgon firar vi midsommar! Det sista halvåret har vi levt i avsaknad av egen gräsmatta varför vi "bjudit in oss" hos en annan verksamhet i grannskapet för att fira midsommar.Vi tar med vår midsommarstång och lite halva tårtor så blir det nog en rolig dag tillsammans.Storebrorssamhället vill kontrollera kvinnan!
Börjar dagen extra tidigt idag då jag skjutsar mannen till flyget för en dagsutflykt i tjänstten. Hinner läsa morgontidningen, vår lokalblaska och när jag tar min andra frukost vid 06.45 kopplar jag upp mig och kollar kvällstidnignarna.

Sättter nästan tredje koppen thé i halsen. Regeringens utredare har idag kommit med ett som han förmodligen tycker genialiskt förslag om hur han vill minska abborterna. Jag citerar från dagens tidning " I dag presenterar regeringens utredare förslag på hur man ska få ner antalet aborter i Sverige. Läkaren Anders Milton, tidigare psykiatrisamordnare, har ansvarat för utredningen.

- I Sverige har vi fler aborter än i andra länder i Västeuropa. Vi är inte så bra i den här frågan som vi tror, säger han.
På DN-debatt i dag presenterar han sina förslag. Bland annat att p-pillren subventioneras ännu mer för de som är under 25 år. Men också att det ska delas ut kondomer och dagen efter-piller på skolorna, till elever som över 15 år.
Ett nationellt abortregister som ska användas för forskning är ett annat av förslagen.

- Man kan se om det finns skillnader mellan kulturella grupper. Vi kan se om det finns människor som inte nås av informationen. Eller om det finns andra skäl att man inte har tillgång till preventivmedel, säger han.

Expressen har även kontaktat Katarina Janouch, relationsrådgivare och författare. Hon säger följande i artikeln:
  - Det är vansinne att man ska registrera kvinnor som gör abort. Det blir ett skam- och skuldbeläggande av aborterna.
Hon befarar att det i värsta fall skulle kunna öppna upp för en svartmarknad.
- Vissa människor kan dra sig för att göra detta för att de inte vill bli registrerade, särskilt i de kulturer där abort faktiskt inte är tillåtet. Det kan leda till en svartmarknad, att man kommer börja erbjuda aborter utanför systemet, säger hon.

Personligen tycker jag att denna idé verkar helt befängd. I vårt land kämpade kvinnor för rätten till fri abbort i många år. Abborter skulle inte skambeläggar. Det var en rättighet och det var kvinnans rättighet.
  I mitten av 70-talet ( 1975) kom äntligen lagen som myndigförklarade kvinnan att bestämma över sin egen kropp. Sin egen framtid.

Trots 35 år på nacken måste lagstiftningen försvaras med jämna mellanrum. Nu är det dags igen.

Våra mödrar och mormödrar minns hur det var innan. Vi måste kämpa för att inte konservativa krafter som vill förtrycka och kontrollera oss ska lyckas undergräva våra rättigheter! I Sverige har rätten till abort länge haft ettt brett folkligt stöd.


"Jag drömmer om den dag då alla barn som föds är välkomna, alla män och kvinnor är jämlika och sexualiteten är ett uttryck för innerlighet, njutning och lust".


Dessa uppriktigt sanna ord från året 1933 kommer från Elise Ottesen-Jensen. Hon "Ottar" var Sveriges största förkämpe för kvinnors rätt till fri abort.


Jag skulle vilja säga att rätten till fri abort borde bli den globala kvinnorörelsens allra viktigaste politiska fråga. Men kvinnors makt över sin egen kropp, sexualitet och njutning är dessvärre en mänsklig rättighet som kompromissas bort i internationella sammanhang.

PÅ Barmometern.se läser jag vad Birgitta Ohllson skriver i frågan::


"* Varje dag dör 300 kvinnor världen över på grund av illegala aborter.


* Varje minut i världen blir 380 kvinnor gravida. 190 av dessa är oönskade graviditeter.


* Varje minut utförs 40 osäkra aborter som ofta slutar med döden för kvinnan.


* Ungefär 25 procent av världsbefolkningen lever i länder med abortförbud


* 46 miljoner aborter utförs varje år i världen. Hälften av dessa betraktas vara riskfyllda för kvinnan.


* 150 miljoner kvinnor globalt som vill begränsa sitt barnafödande saknar preventivmedel. 500000 kvinnor dör varje år i samband med graviditeter.


* WHO (FN:s världshälsoorganisation) uppskattar att nära 50 procent av alla sjukhuskostnader i en del utvecklingsländer går till vård av kvinnor som genomgått farliga och osäkra hemsnickrade aborter. ""


Birgitta Ohlsson fortsätter och här vill jag citera hela hennes avslutning av artikeln:
""

Det är dags att vakna upp ur törnrosaslummern. Det får aldrig vara okej i en civiliserad värld att kvinnor på Afrikas horn dör när de gör en abort genom att köra upp en sönderslagen läskflaska i underlivet. Vi kan aldrig acceptera att zambiska våldtagna småtjejer gnider in farliga örter i slidan för att driva ut fostret samtidigt som de invalidiseras för livet. Ett modernt Europa kan inte tolerera att portugisiska tonårstjejer ställs inför rätta för att de tagit abortpiller. När det finns uppfunna säkra abortmetoder ska inte någon kvinna i världen behöva köra upp galgar, käka tvättmedel eller proppa i sig gift för att utföra en abort. Men vi kan krasst konstatera att frågor om sexualitet (läs kvinnors sexualitet då män nästan överallt kan köpa en hora efter fredagsölen), är kontroversiella frågor få politiker vill ta i. Så kallade "underlivsfrågor" har aldrig haft hög status bland världens maktmän.


Det behövs därför tre perspektivförskjutningar i den globala abortpolitiken:


1) Se inte fri abort som en välfärdsfråga utan en rättighet.


2) Betrakta inte abortfrågan som en nationell angelägenhet utan global.


3) Ge kampen för fri abort samma status som avskaffande av annat globalt kvinnoförtryck som exempelvis sexslaveri och könsstympning""


Knasiga förslag som Anders Miltons måste väck. Vi måste fortsättningsvis arbeta för rätten till fri abbort i ett samhälle som inte registrerar allt vad sina medborgare gör och har för sig.

Detta kan vi aldrig acceptera!

Det skall bli spännande att se vad som händer nu i debatten!


 


Googla vidare - ekonomDetta fann jag genom att söka på ekonom. Detta blir mer och mer intressant...

      


                      


    

google + ingenjör


Och här fortsätter jag att googla på "ingenjör".
                   


                        


forts googla

Socialarbetare

              


                        


             

Roar mej med att goggla på olika yrken...lärare


Satt och googlade på olika yrken, slog sedan ett mellanslag, skrev in ett plustecken, sedan mellanslag och sedan skrev jag bild.

Provade med lärare. Bla dessa bilder kom upp:

                    
                    


    


Ja det var ju lite olika bilder...

Liljevalchs


Jag har just upptäckt att det är en Ikea-utställning på Liljevalchs konsthall i Stockholm i sommar.Jag vill se denna. Jag vill minnas kanske främst mitt 70-tal. Det var då som allt skulle vändas upp och ner och vitt och tråkigt, det gamla samhället skulle bort och det nya släppas in.
Vi köpte villa och den skulle fyllas med möbler. Självklart handlade vi på Ikea då.Är det någon som har hunnit vara där ännu?
Livets nödtorft


Nu har jag inhandlat lite av livets nödtorft,i varje fall när det är sommarlov på jobbet.
Jag har köpt:
Kubbspel
Koner för markering vid olika bollspelSjälvklart en fotbolloch en basketbollEtt par frisbee är alltid kulJag köpte två.

Kanske behöver jag köpa ett par volleybollar också. Det fanns inga på den affär där jag handlade de andra sportgrejorna.


 Det skall vara en volleyboll med glada färger.


?

Är det något annat som Ni tror att jag behöver?Planering inför sommaren.

Så är det dags att börja planera för sommarens fröjder. Jag har nu från Bokus beställt följande böcker:
Matt Rees "Morden i Betlehem"
Karin Fossum - "Den som älskar något annat"
Fausta Marianovic - "Den sista kulan sparar jag åt grannen"

och sist
Nora Roberts - "Böo Dahlia"


Hoppas nu att detta kan vara något!

Vita Billy

Äntligen har jag bestämt oss. Om ett par veckor kommer mina nya fräscha Billybokhyllor med vitrindörrar...i vitt till vardagsrummmet.. Ser verkligen fram emot att ha Billys bokhyllor, flera stycken, alldeles nära mej hela tiden, innehållande BÖCKER.

Humanisternas test
Kyrksyster
har bloggat om Humanisternas test  Gud finns nog inte eller Gud finns nog. Jag gjorde testet. Jag gillar olika tester och jag gillar att fundera över hur människor tänker och hur olika frågor formuleras. I detta test blir det så tydlgit att det ibland inte finns några svar att svara även om man inte känner sig bekväm med det alternativ som ligger närmast. Lite provocerande kanske. Någonstans måste vi respektera varandra och inte dra iväg och förlöjliga pga att man är irriterad och inte vill försöka förstå hur den andre tänker.

Datorn räknade ut mina svar och såhär såg det ut:

Du är religiös. Samtidigt tyder dina svar på att du har ett öppet sinne.

Det vore intressant om du ville bidra i vår debatt. Kanske skulle du till och med kunna tänka dig att donera pengar till Humanisterna? Då bidrar du till att skapa fler tydliga valmöjligheter för alla som anser att livssynsfrågor är viktiga.

Med vänliga hälsningar / Humanisterna

Nu har jag gjort testet. Jag tänker dock absolut inte donera några medel till Humanisterna. Men det var intressant att göra testet och att försöka förstå hur de tänker och hur de försöker få mig att vara mer trångsynt än jag är. Jag gillar verkligen inte när jag påläggs värderingar som jag aldrig har haft och inte heller har idag.


SkolavslutningDetta skulle förståss komma före studentinlägget.

Vilket regn vi har haft idag.Kolla denna video från Södermanlands Nyheter.   Vid två tillfällen har avslutningen vid vallarna ställts in sedan traditionen startade 1953 och det fanns farhågor om att firandet inte skulle kunna genomföras i år. Men på fredagen bestämde de ansvariga att samlingen vid vallarna skulle genomföras trots det dåliga vädret.

 Videosnutten beskriver en skolavslutning i regnväder. Sätt på ljudet.

Och sen en liten film från studentfirandet och kortegen.Nya tider, nya ideér, nya studenter.


På em idag råkade jag avsluta min arbetsdag i närheten av torget och klockan var slagen för att se kampen mellan Tessin och Gripen om vem som kommer först till Stora Torget. Kampen funkar dock inget bra idag när Restaurangskolan och Nyköpings Enskilda ligger så nära city plus några till jag inte kan namnen på.

Ash det är nya tider! Jag begav mig till Torget. Där har några gossar från jag vet inte vad redan anlänt och sitter och sjunger å stadshustrappan. Snart kommer det mera studenter. Jag tror att Gripen kom först.Det är så mäktigt och jag blir alldeles lyrisk fast jag inte skall fira student denna vår.


Det börjar fyllas på med folk på stadshustrappan.Här har vi Tessinskolans studenter.Tillsammans med blåsorkester


Stadshustrappan börjar att bli full.Sen kom kortegen. Som alltid är det kul att se vad man hittar på för slogan.
Några slogans var lite kul. Här märks det att man försökt att jobba med texten. Här nedan kommer Natur Samhäll.
Några upplevde sig kanske lite finare än oss andra. Samma grupp hade också en konstig syn på relationer och komplexa förhållanden människor emellan.
Nyköpings Enskilda skrev bl a
"Vi är lite finare " och "Incest är bäst" på stora plakat vid sidan om vagnen.
Jag blev så förbannad.Vad är det för syn på mänskligheten vi lär våra ungar egentligen?
De fick inte vara med på bild i min blogg idag just därför. Jag tycker inte ens att man skojar på det sättet.Och nästa bild föreställer Ekonomistudenterna
Sommarrlov vi väntat på.Imorgon är det skolavslutning igen. På Nyköpingshus har skolavslutnignen firats i många år. Flertalet av vår stads skolor tågar i härliga led in till "vallarna" dvs vallarna vid Nyköpingshus. Prick kl 09.15 tågar stadens barn in samtidigt vid vallarna. intet öga var torrt hos oss föräldrar minns jag. Skolorna kommer intågande, en skola i taget och en elev bär ett stort plakat där det står från vilken skola man kommer. Barnen är finklädda. Det är härligt att få vara med. Jag har inte haft möjlighet att vara med nu på många år. Jag har jobbat till förmån för de som har yngre skolbarn. Imorgon skall jag dock dit, i tjänsten. Det skall bli kul.

Hoppas nu inte att det regnar alla de där 50 milimetrarna som skulle komma. Vi vill inte det.Vi vill ha sommar och sol, fina sommarkläder och sång, musik och glada förväntansfulla barn och glada vuxna samt glass i hamnen.

Flaggan är hissad.Som sagt 09.15 sker inmarschen till vallarna.Det fina vädret måste också hålla i sig. Vid 14-tiden springer studenterna ut och samlas sedan klockan 15.00 på Stadshusets trappa. Studentkortegen avgår från Nicolaiskolans gård klockan 15.30 - 16.00.

Ingen student har jag längre men det är kul att åka ner och titta och se om jag känner igen några ungdomar.


Nynäs slott

Nynäs slott utanför Nyköping har varit i Södermanlands läns landstings ägo i många år nu. Här finns möjlighet att se ett gammalt sörmländskt slott, typiskt likt ett sörmländskt herresäte. Innan landstinget köpte slottet har det en lång ägarlängd.

gMan kan hyra en stuga eller ett rum i vandrarhemsdelen.


Vattnet ligger så nära.


Vi var där i syrenernas tid.


Ormbunkar är för mig sommrar på 60-talet.


Har Du inte varit på Nynäs slott, tag en dag och åk dit. Ta med en kaffekorg, planera in en lunch o orangeriet och ta badkläderna med Dej och ta ett dopp vid något av badplatserna i närområdet.

Torsdag middagSnart skall vi äta.

Vill Du ha grundreceptet. Kolla länken från Expressen:
Utemat i Bremen
Leverkorv
Sparris med skinkaSparris med snizel, hollandaissås och potatisBratwurstStarter


Sallad med kalkonspätt


Hamnmagasinet


Nu börjas det igen. Ikväll var det avslutning på Hamnmagasinet.Vi åt lite olika rätter, bl a de här.

Som sagt, inte så tokig mat ikväll.

Kattlucka var det

Rätt svar på frågan om hålet i väggen var en kattlucka. Denna är den sista som finns kvar i denna form i Bremen. Jag visar nu bilden i repris.Som jag fått det berättat har man haft denna hjälpsamma ingång i många hus i denna del av Bremen tidigare. Intressant tycker jag som är en hängiven kattvän sedan många år. I detta kvarter fanns det olika saker med betydelse och kopplat till katter.

Interiör
 


Vad föreställer bilden?


Nu kommer vi till nästa fråga. Vad föreställer denna bild? Som ledtråd kan jag berätta att bilden föreställer något användbart och hjälpsamt.


Rätt svar på frågan..
Rätt svar är Bremen. på första plats kom Anne och som god tvåa med samma förslag kom Annebelle. Något pris förekommer inte denna gången. Däremot glädjen att Ni kommit på detta eller kanske känt igen Er ?

Stadsmusikanterna i Bremen

På rådhusets västra sida står den mest kända statyn som visar stadsmusikanterna - bronsstatyn är skapad av skulptören Gerhard Marcks år 1951.


En saga av Bröderna Grimm. Översättning efter en utgåva från 1857.

Det var en gång en man, som hade en åsna. År ut och år in hade hon burit säckar till kvarnen åt honom. Men nu hade åsnans krafter börjat tryta. Hon blev mer och mer oduglig till det arbetet. Då ville inte husbonden ha henne kvar i maten längre. Därför anade åsnan, vart det bar hän och sprang bort.

Hon traskade iväg mot Bremen. Där skulle hon ju kunna bli stadsmusikant, tänkte hon. När hon hade gått en stund, fick hon syn på en jakthund vid vägkanten. Han låg där och bara flåsade, för han hade väl sprungit så fort, att han hade blivit trött.

"Vad flåsar du för, Gårdvar?" frågade åsnan. "Puh", sa hunden. "Jag är gammal och blir bara svagare och svagare för varje dag. Jag kan inte ens gå på jakt längre. Därför ville min husbonde slå ihjäl mig och då rymde jag. Men hur ska jag nu förtjäna mitt levebröd?"

"Vet du vad?" sa åsnan. "Jag är just på väg till Bremen, för där ska jag bli stadsmusikant. Följ med mig, så kan du också börja musicera. Jag spelar luta och du slår på trumma."

Det tyckte hunden var en bra idé, så han följde med åsnan. Det dröjde inte länge, innan de fick se en katt vid vägkanten. Den såg så bedrövad ut, att man kunde tro att det hade regnat på honom tre dagar i rad.

"Varför ser du så förskräckligt ledsen ut, din gamle Skäggputsare?" sa åsnan.

"Hur ska man kunna vara glad, när man är i livsfara?" undrade katten. "Jag är ju både gammal och skröplig, förstår du. Mina tänder har blivit trubbiga. Hellre sitter jag vid spisen och spinner än att jag jagar möss. Kan du tänka dig, att min matmor ville dränka mig! Visserligen har jag stuckit iväg, men nu är goda råd dyra. Vart tycker du jag ska ta vägen?"

"Följ med oss till Bremen! Du är ju fin på att hålla serenader på nätterna. I Bremen kan du bli stadsmusikant." Katten gillade förslaget och följde med. Sedan kom de tre rymlingarna förbi en gård. Där satt gårdstuppen uppe på grinden och gol för full hals. "Du skriker så det går genom märg och ben på mig", sa åsnan. "Vad är det med dig?"

"Jag har precis spått vackert väder", svarade tuppen, för det är ju Jungfru Marias dag i dag. Hon har tvättat Jesusbarnets skjortor och vill hänga upp dem på tork. Men nu ska min husmor ha söndagsfrämmande i morgon, så hon har ändå inget förbarmande med mig. Hon har sagt till kökspigan, att hon ska koka soppa på mig, så de tänker nacka mig i kväll. Det är därför som jag gal för full hals, så länge jag orkar."

"Hör nu vad jag säger, Rödskalle", sa åsnan, "följ hellre med oss. Vi ska gå till Bremen. Det är alla gånger bättre än att tuppa av! Du har ju en skaplig röst, och om vi musicerar tillsammans, så låter det nog inte så illa." Tuppen gillade förslaget och de följdes åt alla fyra. Tråkigt nog hann de inte fram till staden Bremen på en dag. Framemot kvällen kom de till en skog, där de tänkte övernatta. Åsnan och hunden lade sig under ett stort träd. Katten och tuppen klättrade upp bland grenarna. Men tuppen flög ända upp till toppen, för där kände han sig säkrast. Innan han somnade, såg han sig om en sista gång åt alla håll. Plötsligt tyckte han sig se ett ljus långt borta och ropade till sina kamrater, att det måste finnas ett hus alldeles i närheten. Åsnan sa: "Då ger vi oss av dit, för det här nattlogiet är ju alldeles för dåligt för oss." Hunden menade, att "visst skulle det smaka gott med ett par köttben eller så".

Alltså begav de sig iväg åt det hållet, där tuppen hade sett ljuset. Det lyste starkare och starkare, ju närmare de kom. Till sist stod de framför en fullt upplyst rövarkula. Åsnan, som var störst, gick fram till fönstret och tittade in. "Vad är det du ser, Grållan?" frågade tuppen.

"Vad det är jag ser?" sa åsnan. "Jo du, ett dukat bord med härlig mat och dryck och rövare som sitter där. Du kan tro, att de låter sig väl smaka." "Det vore väl nåt för oss!" sa tuppen.

"Ack ja, om vi bara vore där inne!" suckade åsnan. Då började djuren fundera på, hur de skulle bära sig åt för att jaga bort rövarna. Slutligen visste de precis, hur de skulle göra. Åsnan måste ställa sig med frambenen på fönsterblecket. Hunden hoppade upp på åsnans rygg. Katten klättrade upp på hunden och sist flög tuppen upp och satte sig på kattens huvud. När detta var gjort, stämde alla på en gång upp sin musik. Åsnan skriade, hunden skällde, katten jamade och tuppen gol. Sedan kastade de sig in genom fönstret, så att rutorna bara klirrade. Rövarna for upp vid det förfärliga oväsendet, för de trodde förstås, att det spökade. De blev så förskräckta, att de sprang ut i skogen, så fort de kunde.

Nu kunde de fyra kamraterna sätta sig till bords. De tog för sig av det som blivit över och åt, som om de inte sett mat på fyra veckor. När de fyra musikanterna hade ätit färdigt, släckte de ljuset. Var och en sökte sig en bekväm och bra sovplats. Åsnan lade sig ute på gödselstacken, hunden bakom dörren, katten på spisen bredvid den varma askan och tuppen flög upp på takbjälken. Eftersom de var så trötta efter sin långa vandring, dröjde det inte länge, innan de somnade.

Efter midnatt såg rövarna, att det inte längre lyste i huset. Allt verkade vara lugnt och stilla. Då sa rövarhövdingen: "Vi borde inte ha låtit dom skrämma oss så där." Han befallde en av rövarna att gå tillbaka och undersöka huset.

Spanaren tyckte, att det lät som om det var tyst i huset, så han gick in i köket och tände ljuset. Han trodde, att kattens blixtrande ögon var glödande kol, så han höll fram en tändsticka för att göra upp eld. Men han tog fel. Katten tyckte inte alls, att det var roligt. Han hoppade upp, väste till ordentligt och klöste honom.

Spanaren blev då alldeles förskräckt och försökte springa ut genom bakdörren. Men hunden, som låg där, hoppade upp och bet honom i benet. När han sedan rusade över gården förbi gödselhögen, gav åsnan honom en rejäl spark med bakhoven. Och tuppen, som hade väckts av oväsendet och piggnat till, gol uppifrån sin bjälke: "Kuckelikuuu!" Då sprang rövaren tillbaka till de andra rövarna, så fort han orkade. "Usch då!" sa han.

"I huset satt en gräslig häxa. Hon fräste åt mig och klöste mig i ansiktet med sina långa naglar. En man, som stod vid dörren, stack mig i benet med en kniv. På gården låg ett svart monster, som började slå mig med en träklubba. Uppe på taket satt en domare och ropade: 'Ta fast boven!' Då la jag benen på ryggen och sprang därifrån!"

Från den stunden vågade sig rövarna inte in i huset någon mer gång. Men de fyra stadsmusikanterna trivdes så bra där, att de inte ville gå därifrån. Och den som senast berättade detta, ja, han är fortfarande varm om munnen!

Bröderna Grimm skrev ned sagan om Bremens stadsmusikanter i början av 1800-talet. Den har gjort staden Bremen känd i hela världen. De fyra gamla husdjuren i Bröderna Grimms berättelse - åsnan, hunden, katten och tuppen - hade tydligen hört talas om de "stads- och råds-musici", som var kända i staden sedan 1339. De brukade blåsa från tornet till kyrkan "Unser Lieben Frauen" eller spela under festligheter. Ofta tog de upp kringfarande musikanter i sina led. Själva historien berättades redan under medeltiden. Det fanns flera olika versioner av den här sagan. I den ena versionen var det inte rövarna, som jagades bort av de fyra djuren, utan lejon, varg och björn, de adligas vapendjur. Det rörde sig emellertid alltid om "lägre djur" på vandring, om svaga varelser, fattiga stackare eller gamla människor, som hade hävdat sig mot de starka, välfödda och mäktiga i landet. Det var denna bakvända ordning, som gjorde sagan så omtyckt. Sagor berättades ju huvudsakligen bland vanliga, enkla människor. Många av dem torde nog ha varit med om ungefär samma sak som de fyra djuren i sagan.

Bremens stadsmusikanter finns som statyer i så avlägsna trakter av världen som Zelenograd i Centralasien och den japanska staden Osaka. Det är ju ett tecken på hur kända och omtyckta de är. Det är inte heller förvånansvärt, att flera exemplar av de fyra anträffas i Bremen. Det mest kända exemplaret har tillsammans med rådhuset och Roland blivit till en symbol för staden. Det står vid rådhusets västfasad bredvid ingången till den traditionsrika rådhuskällaren. Bildhuggaren Gerhard Marcks skapade bronsskulpturen år 1951. Nu har de fyra tappra husdjuren stått modell för "Bremer Solidaritätspreis", ett pris som delas ut vartannat år sedan 1988. Bremenbildhuggaren Bernd Altenstein har med sin skulptur försökt tydliggöra sagans rötter. Utstötta och "till ingen nytta" sluter sig de fyra samman till en solidaritetsgemenskap och lyckas på så sätt hävda sig.


En annan variant som vi hittade ute i stadsbilden.Tokpelle åker flygplan

En tokpelle har supit till lite för mycket och satt sig på planet mellan London och Riga. Ett Ryanair-plan tvingades nödlanda på Göteborg City Airport på grund av bråk ombord. Han försökte också att öppna flygdörrarna i luften.
Polisen grep en man i 30-årsåldern på planet.
Han är nu misstänkt för grovt luftfartssabotage.

Denna lille tokpelles lilla arrangemang kan kosta honom 10 års fängelse. Tänk så det kan gå ibland...I dagens Expressen kan man läsa mera om händelsen.

Känns skönt, jag som nyss är hemkommen från ett Ryanairsflyg, att jag slapp denna upplevelse som övriga passagerare i detta plan förmodligen hade.

Vad är detta för någonting?


Idag var jag ledig och var i Stockholm i "familjeangelägenheter". Jag såg en studentkortege eller egentligen inte en kortege som vi säger härhemma utan mer sporadiska inslag av stora lastbilar med ungdomar på flaket. Förmodligen studenter, några klädda i vitt, många flickor klädda i svart, några pojkar med svart kavaj eller snygg skjorta, en hel del ungdomar klädda i lite av varje tex blommiga badshorts, bomullströjor och allt möjligt annat...., en flicka i korta orangegula korta shorts. På en lastbil stod det Stockholms fri? På vissa stod det Fucking student!

Men snälla ni som bor i 08-området, vad är detta för något? Är detta en sk studentkorgtege? Varför åker man inte i rad utan lite hur som hellst?

Jag trodde en studentkortege såg ut såhär:

         

Females in front

Nu skall vi se hur det går i Eu-valet?


Var någonstans i Europa?


Det gick lite fort förra gången jag skrev. Hade bråttom veckan innan varför frågan aldrig blev ställd.
Nu är frågan, var har jag varit någonstans ? Kommer att visa lite mer bilder längre fram på olika miljöer.


Det är bara att följa spårvagnsspåren om man skall hitta.Många cyklar i denna stad.
En flod flyter fram...

Nu får det räcka med bilder så här långt. Kan Ni gissa vilken stad jag har varit i?


Detta charmiga, ...
Detta charmiga, 3-stjärniga hotell ger dig ett elegant boende i hjärtat av denna stad. Här bor du på kort gångavstånd från den historiska stadskärnan, och inom bekvämt räckhåll från den centrala järnvägsstationen. 

Hotellet ligger i en traditionell byggnad som är typisk för staden.

Plocka ögonbryn med tråd
Kan rekommendera detta sätta att plocka ögonbrynen på. Fick hjälp med detta idag. Känns jätteskönt och jag är nöjd. Någon som provat som alternativ till pincetten?


Vårslut
Grillspett av kyckling i lite olika smaker, kycklingklubbor, vitlöksmarinerade champinjoner, lök och korv. Ganska lättätet.Sallad förståssTzatsikiOch sen lite efterrätt till fikat.

Kattkasse
Jag fick denna kasse idag, inköpt på Pastellen på Östra Storgatan. Jag gillar tygkassar så den kommer till användning.
 

Sommaren har kommit till jobbet.Idag var första dagen med kjol på jobbet. Vi kan hoppas på en sommar i år igen. Härligt!


 


RSS 2.0