Balkongsommar


 




Sommarlovet är här - men för allt fler svenska barn väntar en "balkongsommar".
En ny undersökning visar att krisen slår hårt mot fattiga familjer, som tvingas stanna hemma på semestern.

Nu är hög tid att planera inför semestern. Men tusentals svenska barn kommer inte ha några sommarminnen från lantställen och badstränder att berätta om i höst.

Enligt en undersökning som Majblomman har gjort lever en kvarts miljon svenska barn i fattigdom. Ofta med ensamstående föräldrar, som tvingas vända på varenda slant. Tidningen Expressen och Natalia Kazmierska har idag en artikel om  ämnet.

Denna vecka börjar sommarlovet. Många barn har en lång lång sommar framför sig.Många barn kommer att vistas hela sommaren i sin bostad, Många barn kommer inte iväg på semester, har inte råd att åka till vare sig Gröna Lund, Liseberg, Busfabriker, soliga stränder, sommarland eller annat roligt. Många föräldrar saknar arbete, måste stå till arbetsmarknadens förfogande, har tur om de lyckas få sommarvikariat vilket innebär att de måste arbete alla dagar i sommar. Detta innebär hela sommaren på dagis eller på fritids.

Många barn kommer tillbaka till skolan i höst och har inget att berätta mellan kamrater i skolan berättar om veckan i London, sommar och sol på Västkusten och kanske hälsa på mormor i Norrland. Det är inte så kul att då inte ha något eget att berätta.

Det finns kanske dem som säger att något kan man väl göra även om man inte är ledig eller kan åka iväg långt. Man kan ta och packa en kaffekorg och ge sig ut i skogen eller kanske göra en kraftansträngning till något bad inkluderat landsvägsbuss och en rejäl promenad. Jag tror dock att ibland kommer man inte iväg på detta heller när man inte kommer iväg långt.

Jag tror att skillnaden ligger i om man har möjlighet att välja. Har man ekonomiska möjlighetar att åka iväg någonstans kan man göra detta, om man vill. För den som inte har detta val blir situationen en annan. Då är det så mycket svårare när man inte har möjlighet att erbjuda sina barn dessa alternativ.

Vi börjar mer och mer komma in i ett tvåtredjedels samhälle. Ett samhälle där vi har några som har men många som inte har, i detta fall ekonomiska möjligheter.


Kommentarer
Postat av: anne

Ja, inte heller är det så lätt att vilja och orka om du är i den situationen att du inte kan unna dig eller din familj ett endaste dugg. Man dalar nog väldigt lätt ner i skoskaften.



Erbjuder kommuner något för dessa familjer? Jag vet att Enköpings kommun betalar fyra-fem dagar på något kul ställe för familjer eller ensamstående som inte har medel att betala själva. Har vi något sådant i Nyköping?

2009-06-18 @ 21:44:56
URL: http://annnne.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0