Stand by me

Här skulle jag infoga en länk dvs Du skulle lätt kunna klicka på bilden och så kom dessa duktiga musikanter upp men se det funkar inte så NI får klicka på länken så länge till blogg.se kommit igång igen...
Här är länken:

http://www.youtube.com/watch?v=hxYFmnkztUk&feature=share

 

 

 

 


Ny 12 volts belysning blev...

Ny utomhusbelysning, kanske?

Mannen ville ha Herta med och kolla på ny utebelysning, lågenergi förståss, högst 12 volt. Vi hittade förståss inget som vi ville ha och som kunde uppväga det som gått sönder och behövde bytas ut.
Däremot hittade vi sköna helt ok fotpallar.
Eventuella sängbord.
Fullt möjliga sängbord fast ändå inte, kanske.
Sen dök julgrejorna upp.
Kanske dessa prydnad kan vara något senare i vinter?
En egen snögubbe som inte smälter kanske?
Det strålar en stjärna...
Det strålar en stjärna förunderligt blid, 
i öster på himlen hon står...
Ny modefärg i år.
Här ser vi årets modefärg på tomtegubbarna.
Årets granar?
Årets granar?
Och sett från ett annat håll.
Årets julbock.
Och så litet vanligt krimskrams.
Kulor och annat nödvändigt måste i varje välsorterat hem.
Årets kudde
Vi får inte glömma årets kudde!
Kan någon gissa vad detta är?
Nu ett litet avbrott från den alltför för tidiga julen.
Kan någon gissa vad detta är för något? Vad tror Du?
Nu har vi kommit till butiken bredvid.
Lite annorlunda tomtar kanske mot förra butiken.
Är detta årets lykta månne?
Skall lyktorna se ut så här i höst?
Letar efter en lykta med ett speciellt utseende.
Hittade ingen sådan i denna butiken som Herta ville ha.
Inte helt klar över denna produkt och dess användningsområden.
Kanske skall de bara vara?
Egentligen letar jag också efter gravprydnader även om min tradition är att inhandla dessa på torget...
Dessa som , som Herta förstår det, skall användas närmare jul, kändes därför lite malplacerade så här helgen före Allhelgonahelgen.
Inte min lyktidé här heller.
Innehavaren av den senaste graven tyckte om rött.
Kan man ha sådana här lyktor då?
Eller är det för opassande?
Näe Herta vet inte. Herta får fundera vidare om hon hittar det som hon letar efter och som denna gången skall kännas rätt och riktigt.

Hänger Ni med?

Vet NI om att det är dessa kuddar och filtar Ni skall ha i vinter. I varje fall om vi får tro Hemtex i stan.
Eller varför inte denna presentsats kanske?

Röjardags

Här står vi i kö och väntar på vår tur. Några bilar som sagt före oss.
Idag  har vi varit och lämnat resp slängt grejor på:
 • Stadens mest seriösa klädinsamling.
 • En av stadens loppisar med tyngd.
 • Stadens återvinningsstation( på väg dit på bilden ovan)
Två billass inklusive ett släp blev det.
Nu har Herta en plan.

Kontaktannons eller joggsällskap?

I dagens tidning läste Herta idag denna annons införd under personligt. Frågan är nu vad detta är för annons? Vad tror Ni? Herta har kryssat över kvinnans för och efternamn för det behöver inte all se.
 • Kan det vara en annons om någon som damen ifråga vill möta igen där joggingspåret är en kul mötesplats och att de samtidigt kan ha lite kul medelst löpartävling. Inget hemligt utan alla andra kan känna till.
 • Kanske en revansch för en tidigare förlust kanske i joggingspåret.
 • Kanske vill hon ha sällskap i spåret dvs veta att det finns andra där så hon slipper springa själv?
 • Eller är anledningen någon helt annan? Vad tror Ni?


Ledernas morgonstund

Så var det dags igen. Det är torsdagsmorgon och lite småmörkt när Herta lämnar bostaden. Som tur är råder plusväder när bilen skall vara pigg och rask i den arla timmen. Jag är bland de första som dyker upp. En av ägarna(tror jag) möter upp tidigt och går runt och tänder ljus. Omklädningssrummet känns varmt, bastun är på och några har lagt in sina handdukar på värmning här.
I vattenbassängsalen är det vart och skönt. Rummet är mörkt, inga lampor i taket. Däremot har man tänt stearinljus på flera ställen. Herta går sakta ned i bassängen. Snart är vi 7 personer där, mest damer i varierande åldrar och storlekar och en man.
Instruktören börjar lugnt och stilla med sakta rörelser till lugna låtar . Efter drygt 10 minuter blir låtarna tuffare. Vi rör oss hit och dit, fram och tillbaka och upp och ner samt håller oss periodvis flytande medelst splattring runt runt runt.. Riktigt jobbigt framförallt i armarna. Mot slutet kommer avslutningen. Sen ser vi ljuset genom takfönstren och är klara för idag. Träffar en gammal kollega, vi har samverkat runt vissa frågor i ganska många år. Hon är jättetrevlig och vi pratar en stund.
Vilket pass detta har varit. Riktigt jobbigt. Den som säger att vattengympa är lite halvslappt badande i vatten har fattat nada.
Sedan till jobbet, hinner lagom dit till allt sätter igång...

Tantinköp

Har idag gjort ett inköp som börjar kännas nödvändigt. Fick stöd av en kollega idag på lunchen vid inköpet. Det matchade en annan assessoar. Vill inte ännu visa det på bild? Någon som vet vad det kan vara som jag köpt? Det skall användas nu när det börjar bli kallare?

Promenadväder

Herta har varit på utbildning idag. En strålande dag med härligt solsken när det var dags att gå hem. Här Nicolai kyrka i centrala Nyköping.
Mot Öster
Kanske är det dessa nya sängbord som Herta letar efter. Om hon nu vill ha lite Shabby Chic därhemma, säkert nya bord lite lagom tillslipade så de skall se gamla ut. På Öster finns ett antal lite mindre butiker.
Kanske denna kudde kanske?
Vid en villatomt är inte äpplena intagna.
Vid en av tomterna vid en av gatorna Herta måste passera för att kunna promenera hem idag är inte äpplena nedtagna ifrån träden. Kanske skall de plockas ned senare? När är senast man tar ner sina äpplen förresten? Herta har plockat ned sina eller rättare sagt hennes man har gjort det.

Lunchhaket

Dagens lunch på Hellmans 25 oktober 2010.
Pumpasoppa med läcker macka till som hette något jag glömt men gott var det. Kan varmt rekommendera Hellmans Café idag igen.

Present till maken?


Mannen vill ha två nya expressomuggar? Kanske två stycken av dessa från Indiska kanske? Nja jag vet inte...

Föreställningstid...

Ulla Skog
Tänk vad mycket som reser runt i landet bara Vi tar vara på allt som kommer. Ulla Skoog till exempel. Denna härliga människa som man samtidigt inte kan lita på om man bevistar hennes föreställning.
Jag har fyra biljetter till ett sällskap denna kväll.
eller också
Undrar om mannen skulle vilja lyssna på honom? Undrar om man skulle beställa en biljett?
Snart är det Freda!
Blev lite fel ljusmässigt med denna bild men fredag kväll på Culturum blir nog kanon. Hörde dem som förband före ett annat, vid den tiden mycket större band för många år sedan, tror det var i Örebro.

Har jag sovit eller har jag inte?

Ikväll skulle det ske. Herta skulle på sitt första yogapass totalt sett. En alldeles väldigt trevlig instruktör hälsade välkommen och strosade runt i salen där vi skulle vara medels utplacering av mattor till golvet. Ljus var tända eller höll på att tändas. Det var ganska tyst och på något sätt kändes detta sammanhang väldigt bra. Kan väl nämna att Herta tidigare varit negativ till detta sammanhang.
Så satte det igång. Ganska snart insåg Herta att här är hon inte på gammalt invant vatten. Detta kommer att bli otroligt svårt. De första 20 minuterna funderade jag bara på vad jag skulle hinna med när passet var slut och jag kom hemi igen...samtidigt som jag försökte att andas, in genoim näsan och ut genom munnen.
Inte fungerar det att stå upp hur som hellst heller med ena benet på det andra så här heller. Som människan nedan till vänster alltså fast med benet på knät ungefär. Det funkar inte alls för först måste sk balans infinna sig. Och det gör den inte alltid, tyvärr...ännu.
60 minuter höll passet på, inklusive avslappning. När Herta väl befann sig i ryggläge på golvet och instruktören lugnt talade om för oss alla vilka kroppsdelar som skulle avslappnas i turordning liksom, ja då vet ingen om Herta somnade...

Inte somna under predikan.

Idag var Herta i kyrkan. Sådant händer ibland. Pastorn inledde sin predikan med att prata lite om själva predikan och om en predikan han och många andra i sammanhanget ( läs församlingen) hade hört för ungeför ett år sedan. Han talade om att han hoppades att kunna förmedla något till oss. Nåväl för att återkomma till mannen han inledningsvis citerade så hade denne sagt att församlingen kan tänka efter predikan:
 • Antingen reser jag mej upp förnyad.
 • Eller så stiger jag upp utvilad.
Herta såg dock ingen som slocknade till idag. Ämnet var f.ö. andens frukter och Gal 5:22-25.
 • Kärlek
 • Glädje
 • Frid
 • Tålamod
 • Vänlighet
 • Godhet
 • Trofasthet
 • Ödmjukhet
 • Självbehärskning
Ja det gäller hela tiden liksom....

Hemnet - den nya medelklassdrogen.

Som alla vet läser Herta ICA-kuriren via en prenumeration. Idag har hon fått ett nytt nummer av denna tidning. Det är fredagskväll hemmavid och hon slänger sig över tidningen. Idag skriver Fredrika Kullberg om Hemnet - den nya medelklassdrogen.
Denna hemsida har koll på hur många som är inne på sidan vid olika tillfällen. Vid förra julen, vid tiden för julskinkans grillning hade hemnet 69 000 besökare och på midsommarafton var 116 000 personer någon gång inne på hemnet. I år väntas 90 000 personer titta in på sidan på den julafton som vi alla nalkas. En vanlig vardag går 300 000 personer in på hemnet. Vanligaste tidpunkterna är på fika- och lunchrasterna dvs mellan klockan 10 och tre och vi är inne mellan 7 och 10 minuter. Därefter kommer det en ny topp efter kvälsmaten och fram till 22.00 på kvällen.
Vad gör då alla Svenskar på Hemnet?
 • En tredjedel handlar om inspiration. Vi vill få tips och ideér till vårt eget hem. Vi längtar till ett bättre boende och vill få tips på vägen dit. Och även förfasa sig...
 • Många vill bekräfta sitt eget boende, jämföra priser och se om priserna har stigit.
Nu undrar Herta hur NI har det som läser detta? Är Du också inne på Hemnet och drömmer, tittar på hur grannen eller vännerna som skall sälja har det ( förresten kan vi se det idag när alla fixar till husen inför försäljningen nu för tiden)osv.
Nog vet jag att många är inne och letar sommarstugor kring jul och framförallt under nyårshelgen men att vi hade tid att surfa på nätet och kolla hus och lägenheter under julaftons mest intensiva timmar, det trodde jag inte.

Tantvarning?

Fick nyligen en kommentar från Anne angående Hertas tidskriftsläsning nuförtiden. Herta nämnde för Anne att hon avslutat sin prenumeration på Tara för att istället läsa ICA kuriren.
Kan man hysa oro för att Herta är på väg att bli tant utifrån detta beteende?
Finns det fog för Annes oro over detta?
Herta vet inte...
Dagens förstasida enligt följande:
 • Doktor Åsa: Jag är ingen hälsofanatiker.
 • Festa på musslor, ekosmart.
 • Träna hela kroppen 30 minuter.
 • Sverige - en enda stor ödemark.
 • Inred med naturen, 10 sköna hostboots.
 • Helena om syskon.
 • Handla säkert på nätet.
Detta nummer innehåller också en artikel om Hemnet - den nya medelklassdrogen. Verkar kul om varför vi i tid och otid är inne på hemnet. Skall nog kommenetera detta senare.
Massa fredagsmysmat.
4 snabba vardagsrätter.
En artikel handlar om Italien och om varför vi skall åka dit. Lite om Karibien, Amalfikusten, Sicilien, Rom, Capri mm. Herta blir i alla fall sugen.
Veckans krönika handlar om en tvåbarnsmammas vardag.
Och som avslutning ett korsord som vanligt. Kan väl säga att för att stressa ner så löser Herta korsord. FUnkar jättebra och Herta blir bättre och bättre och hon fixar ibland ICA-kurirens kryss.
Ja jag vet inte. Vad tror Ni? Alla åldrar måste svara. Är det tantvarning på denna tidning.

Tid för kaffepaus.

mms_img59541 (MMS)

Här sitter Herta och tar igen sig. Herta har provat femtioelva jackor utan att hitta någonting lämpligt. Herta blir tokig. Hon kan inte gå och slafsa på detta viset utan måste uppdatera sig. Herta har idag köpt nya skor av snyggare sort. På senaste kalaaset då bättre skor krävdes hade hon dem som hon haft i 19 år och som hon använt så mycket. Dessa funkar dock inte längre pga total trasighet. Skorna finns i påsen från Moqvist men jackan är ohittad...


Nytänk i taket.

Funderar på om man skulle hitta på något nytt i inredningsväg såhär på hösten när vi nalkas adventstid. Kanske skulle vi skaffa en takkrona att ha i hallen eller varför inte i badrummet. På Tradera kan man hitta både det ena och det andra...

Sen kväll övergår i tidig morgon.

Herta har jobbat ikväll och Herta har kommit sent hem. Kastade mig ner i fåtöljen lagom till "Välkommen hem" började. Dessa halvgalna människor på detta varuhus som hela tiden krånglar till det. Herta sitter i fåtöljen programet igenom och skrattar.
Frågan är om Herta orkar åka till gymet tidigt imorgon bitti. Skall fläsket bort, lederna bli mjuka, flåset bättre, pulsen lägre och endorfinerna dyka upp inför de två dagar som avslutar denna vecka så måste det ske.
Äh tänker Herta. Det är bara på´t igen.

Lunch på Kumlins

Idag hade vi en förmiddag med arbete i stan. Passade på att lunch på stan också med några kollegor. Vi valde Kumlins vid Stora Torget. Gott kaffe och hyfsat goda sallader. Idag valde jag sallad med lax och mozarella. Ibland blir man bara tokig i att man måste äta mozarellaost.
Eller?

Nu sitter jag här på gymet...

mms_img56770 (MMS)

Nu sitter jag här på gymet mellan puls balans och funwalk...sitter och sitter vet jag inte. Jag tränar förståss. Nu kom mannen också, direkt från jobbet. Får bli en helkväll. Roliga pass. Puls balans är kanon. Pulsplatta/bräda ger Herta chans att stå på ett ben i hög fart. Kanon!


Nästa vecka

Funderar på detta:
Måndag: puls balans, funwalk, egen träning.
Tisdag: Funwalk, egen träning.
Onsdag: arbetskväll
Torsdag :Vattengympa
Fredag: Dubbelt cykelpass för Bröstcancerfonden.
Lördag: Köra iväg alltmöjligt till de tre platserna i förra inlägget.
Söndag: Vilodag.

Snart allhellgonatid och sen...

Det drar iväg mot mera höst. Herta och mannen har som synts här nedan eller ovan eller hur det nu blir rensat och rensat och snyggat till i trädgården idag. Mannen har varit på så bra humör. Han har fått använda sin motorsåg flera gånger och bl a tagit ned ett inte så litet träd. Han blir så glad så när han får använda maskinparken. Grannen skall plötsligt flytta eller i varje fall plötsligt för oss och i slutet på¨augusti kom vi överens om vilka träd som vi skulle få ta bort i gränslandet mellan våra tomter. Snart är det visning och det är lika bra att vi rappar på och får bort träd och kvistar. Sen vet man aldrig...
Herta och mannen har idag traskat runt i huset och funnit ett antal olika sk förråd där mycket som många skulle kunna benämna bråte finns. Vi är inte helt överens om vilka utrymmen som är sk förråd och vilka som är mera typ förvaring, Inte heller är vi överens om bråten. Idag har vi samtalat om detta till kaffet.Herta planerar nu ett par lass nästa helg till följande platser:
 • Stadens återvinning.
 • Stadens Loppis av bättre seriositet.
 • Stadens samlingsplats för kvistar och trädgårdsavfall.
 • Tradera...om Herta får lust, annars loppis.
Förresten för varje år funderar Herta på att reinvestera i ljusmanschetter. Det var länge sedan hon hade tillräckligt av detta. Tänk om vi skulle investera i detta i år.

Vilken härlig höstdag!

mms_img28755 (MMS)

Vilken härlig höstdag! Herta och mannen tillbringar eftermiddagen i trädgården. Mannen har det extra roligt idag. Varför?


Idag följer en intressant dvd med ...

mms_img21376 (MMS)

Idag följer en intressant dvd med när man köper Aftonblaskan.Minns plötsligt melodin, alla skådisar och hur man följde denna serie. Fast officiellt så var det nte några som tittade på Dallas.


Här sitter vi och fikar efter gymet.

mms_img21375 (MMS)

Här sitter vi och fikar efter gymet. Vilket pass. Två pass idag. Cykel och core. Många var där. Grävis Tofsen och Skattis och Trosis plus många fler. Fullt på båda passen. Herta blev nästan yr i bollen på coren så hårt körde hon. Herta vill inte bli yr i bollen. Fika på Hellmans är aldrig fel efter en morgon som idag...


Det är lördagsmorgon. Vi sitter så saktell...

Det är lördagsmorgon. Vi sitter så saktelliga på spinningcyklarna. Snart börjar det.


Arla morgonstund


I den arla morgonstund fanns vi där. 9 tjejer i varierande ålder och av varierande sort. Iklädda svarta kläder fast klädkod saknas.  Herta var medlurad av en kollega. Köpt några klipp för nu skall en ny fas i livet inledas. Upp till kamp mot spagetti här och var! Här skall ytterligare gås igenom.

En glad människa tar emot i entrén. Herta prickas av och går in och byter om. i varmbassängen är det mörkt och varmt, tända ljus lyser runt bassängen. Två lugna låtar i starten, därefter sju pulslåter i tänt ljus och sen några lugna med yogaliknande stretch till. Herta for sedan iväg mycket nöjd till jobbet.

Tänk vad man kan få vara med om i den arla morgonstund.


Orken kommer

Vi sågs på gymet ikväll igen. Herta åkte direkt ifrån jobbet vidare mot gymet.
Idag blev det:
 • funwalk
 • egen styrka
 • jogging på löparbandet
Ikväll är Herta trött. Hon måste nu förbereda sig för aktiviteten i morgon i den arla morgonstund, 07.00.

En vanlig tisdagskväll...

Vad kan man hitta på en vanlig tisdagskväll tro?
Den som ville kunde välja av detta sortiment också. Men inte vi inte.
 • En kopp kaffe och en räkmacka.
 • En kopp thé och en räkmacka.

Måndagskväll på gymet och så kul det var.

Idag har Herta haft en helkväll på gymet. Direkt från jobbet åkte hon. Strax före halv sex var hon där. Bytte om, kollade runt lite körde lite styrka. Plötsligt kom hon på att ett "puls balans pass" strax skulle börja. Herta frågar den vänliga personen i receptíonen:
- Har Puls balanspasset startat ännu?
- Njaee. Nej det tror jag inte. Du hinner nog om Du skyndar Dig in nu.
- Herta går snabbt fram till lokalen, knackar på, tittar in och där ligger en förfärligt massa människor på golvet med step up brädor framför sig. De ser fasligt slut ut...kommer jag så sen tänker Herta. Herta tänker också " var det step up jag anmälde mig till, jag trodde det var puls balans. Instruktören verkade också tycka att det var fullständigt naturligt att Herta dök upp där.
Så helt plötsligt slutade musiken. Alla reste sig upp och passet var slut. Herta kom alltså in i ett annat pass. Pinigt tyckte Herta. Snart var alla människor väck och puls balans började, ordningen var återställd... Nej det var den inte, det var skitjobbigt men jättekul.
Vad innebär då denna övning:
"En något annorlunda men rolig träningsform på
specialanpassade balansbrädor. Enkla pulshöjande rörelser. Rörelserna följer och är
anpassade till den medryckande musiken. Kondition, balans och träning för stabiliteten.

Herta var helt slut efter passet och strosade runt och körde lite styrka för sej själv, i väntan på mannen och på att funwalk skulle starta.
Efter att även denna instruktör kört slut på Herta äntrade hon  löparbandet en stund medelst jogging. Kul för det var länge sen sist, Fick gissa mej till vad som hänt på nyheterna under joggandet. Fick med mej jobbarobilen ( jag var ju på väg hem från jobbet ) och hörsnäckan till privata nallen. Inget passade ihop. Herta vill lyssna på public service på den egna träningen i lokalen men hon tvingades acceptera den aktuella musiken. Det har börjat bli svårt. Har Herta blivit gamal? Har hon blivit trött och grinig? Nej det kan vi väl aldrig tänka oss.
Veckan som kommer...

Nu har Herta tagit tag i saker och ting och gjort en anmälan inför den vecka som kommer. Det skall bli spännande.

Tack Inga!

Denna Award fick jag av Inga, tack för det.


Jag vet förstås att när man fått en award, som jag fick, ska man välja ut några få som man skickar denna vidare till. Men jag kan inte komma på fem personer dvs fem bloggar. Flera av de bloggar jag läser har fått samma award så jag fixar inte detta. Om någon har lust att svara så välkommen att göra det i alla fall.

När man fått en award ska man skicka den vidare till fem andra bloggar om man vill. Man kan också välja att inte föra det.Inga skriver att man kan nöja sig med att känna sig hedrad.
Man ska dock som motprestation nämna tre saker som ligger oss varmt om hjärtat just nu.

Att vi får vara en hyffsat frisk familj ett tag framöver.
Att sonen snart gör ett kort uppehåll i det studentikosa livet och kommer hem och hälsar på.
Att vi hinner ...

Söndagskväll hos Herta

Har satt i gång att laga lite mat.
Nu är Herta igång i köket. Fick för mej att jag skulle laga lite mat. Broccoligratäng,
revbensspjäll,
köttfärssås
och tigerräkor.
Fast detta är inte riktigt sant. Tigerräkorna tillredde mannen. Det blir en söndagskväll i köket. Varför lagar vi nu så mycket man kan man undra? Och varför just denna maten?

Frid eller om det nu var Fred.

07.30 ringde uret idag. En ny melodi på telefonen väckte oss. Be mig inte berätta vilken. Mannén låg kvar i någon konstig posé och var totalt orubblig.
-Lever Du frågade jag.
-Mm
-Varför rör Du Dej inte?
-Inget svar.
-Vag gör Du?
-Jag funderar över min dag.
-Över Din dag?
-Mm
Varpå Herta går upp och låter mannen ligga kvar och dröna( han går sedan strax upp)
Fram med stavarna och ut i den lite småkalla morgonluften. På min stavprommis möter jag:
-Två persionärer (verkar det som) med stavar. Vi hejar glatt.
- Ett pensionärspar som hejar glatt som är ute och går med lille terriern ( inte den på bilden) De hejar glatt och jag tillbaka)
-Två andra personer som är ute och går  med sig själv. Vi hejar till varandra.
- En bil som kommer körande. Vi hejar inte.
Visst hälsade man från början på den man mötte? Visst var det som ett tecken på att man kom med fredliga avsikter? Här hemmavid hälsar vi alltid på den vi möter. Minns att jag tidigare kom med bil genom bostadsområdet innan jag kom fram till min dåvarande bostad. Jag åkte igenom villakvarter en bra bit. Det hörde till att vinka en hälsning till alla bilar jag mötte. Detta kändes bra och tryggt, man åkte hemmavid.

Jag tycker det är viktigt och bra att hälsa på dem vi möter.

Snart allhellgonatid.

Av någon anledning som jag inte riktigt är klar över har jag tagit på mig att sköta den senaste graven själv. Eller själv och själv. Jag har betalt för ogräsrensning och tillsnyggning regelbundet om så behövs men jag planterar det jag vill ha själv. Förra vändan det var aktuellt med grav så fanns det ett avtal som innebar en inbetalning för många år sedan och sedan räckte denna i 25 år och inkluderade skötsel samt växtligehet under årets skiftande växlingar. Nu ges möjlighet att betala mer regelbundet dvs varje år samt tillägg för all växtlighet som man vill ha. Bestämde mej för att fixa detta själv... Idag var en härligt solig dag. Lille kissen, extremt kramig och kelen höll sällskap. Kändes extra bra då med honom som sällskap.
Gravvårdsprydnader köps på torget enligt Hertas tradition. Kissen håller sällskap under planteringen.
Det gäller att hitta växer som passar till gravstenarna har jag förstått. Skall man ha ett högt blomsterarrangemang så bör man kanske ha en hög gravsten.... Herta får fundera på eventuellt buskage till nästa vår.

Det är inte bara vägen som är mödan värt.

Som vanligt lördag fm så var de gymet som gällde. Mannen var med i bilen vilket innebar att vi kom lite sent iväg. Vi har lite olika tid i tanken om när vi behöver åka. Förmodligen är båda sätten ok för vi kommer oftast alltid i tid.
Hängde med övriga på cykelpasset men valde sen att köra själv en massa styrka. Idag hade jag med öronsnäckan så jag fick lyssna på min favoritkanal och slapp musiken från nedre våningen. Yippiiiiiiii! Lärde mej som vanligt lite nya saker. Helt slut och skulle kunna somna efter passet vilket jag av förståeliga skäl givetvis inte gjorde.
På gymet idag var många där:
 • Tofsen
 • Skattis
 • Gamla klassis mamma
 • Polarvagnen
 • Övriga
Satt och käkade äpplen och pratade med Skattis lite efter passet innan stan väntade på oss.
Vi behövde kaffe( Herta) och sett ur ett trevligt perspektiv för två snart medelålders människor lunch. Kaffet var mest mitt behov speciellt som det är mysigt att dricka kaffe inklusive påtår och därefter tretår.
Hur många tår kan man dricka förresten? Någon som vet?
Detta fik, café latte, var tidigare vårt favoritkafé under ett antal år. Idag är vi inte där så ofta. Vi kunde konstatera att kaféet renoverats. Man hade valt att måla över de ljusa väggarna till något nytt med en massa mer eller mindre färgade motiv på. Allt syns inte på bilden, inte alls allt förresten. Kaffet var dock gott och de har jättetrevlig personal som jobbar där.
Herta behövde ursäkta sig innan vi skulle lämna fiket och hon stod utanför dörren och väntade länge, länge, länge. Inget hände. En kvart skall man väl inte behöva vänta när det inte är någon före i kön? Herta bestämmer sig för att ta sats och låtsas rycka i dörren  med föreställningen att  hon inte ser att det lyser rött. Hon gör detta och säger samtidigt så att det skall höras in på toan " Ååååå ursäkta jag såg inte att det var upptaget"! Inget händer dock.
Efter ytterligare fem minuter kommer en liten tjej in på fiket med sin mamma och kanske mormor (som var i min ålder - urs vad tiden går). De hämtar sitt fika men flickan kommer glatt på att hon behöver gå på toa. Mamman och den lilla flickan sätter sig också i kön till toan. Inget händer. Nu har jag väntat dryga 20 minuter på ett toabesök där jag är först i tur. Den lilla flickan börjar bli alltmer kissnödig.  Mamman verkar helt cool, bra gjort. Hon stressde inte upp sig utan satt lugnt kvar. Herta tar dock tillfället i akt och knackar på dörren till denna wws-inrättning och säger högt och ljudligt. Ursäkta men nu är vi flera härutanför och även små barn som behöver in på toaletten. Efter fem minuter kommer det ut en ung välklädd och framförallt välfriserad man. Det luktar PARFYM med honom och på toan ifrån vilken han har gått ut STINKER DET PARFYM. Vilken upplevelse. Här får vi utträtta det vi nödvändigtvis behöver snabbt som sjutton.
Är det detta som kallas vardagslivets trivialiteter?

En lykta till...

Mannen kom hem ifrån jobbet igår kväll och berättade senare på kvällen följande korta historia:
Kollegan Bengt ( självklart fingerat namn) kommer in i fikarummet på förmiddagskaffet, tar sitt kaffe och sätter sig ner på en stol och suckar tungt. Han säger följande:
- I går kom min hustru hem med en lykta till.... Nu har vi lyktor överallt!
Visst är det bra att även män har mötesplatser och samtalsforum där de kan dela det som är svårt i livet?

Rör på fläsket Herta!

Kunde vara lite ledig idag på em då jag har jobbat så mycket i veckan. Efter diverse mer eller mindre nödvändiga fixgrejor så åkte Herta till gymet. Bilden ovan föreställer min favoritmaskin, magtränaren. Kör vanligtvis 150 resp om det är någorlunda lugnt i nedre lokalen. I övrigt trafikerade jag löparbandet och diverse maskiner. Inga pass idag inte, det får bli imorgon, kanske.
Magträning, en aktivitet som alltid är välbehövlig.
Massagesängen väntade och användes denna gången. Känner mig pigg och nu kommer helgen.

Äta ägg med berså.

Kom NI ihåg för några dagar sedan då vi åt ägg i stugan. Nu ikväll äter vi ägg igen, hemmavid. Nu fanns det plats för ägget.

Brevvänner

Har just läst i Jennys blogg där hon skriver om temat brevvänner. Jag minns plötsligt hur det var och hur jag skrev och skrev igenom hela min tonårstid. Det fanns många brevvänsförmedlingar både härhemma och utomlands. Många tidningar hade också spalter där man kunde annonsera om brevvänner och också svara på andras annonser. Visst var det kul?
Minns att jag hade många brevvänner men jag tror att det var en mindre skara som höll i sig igenom många år.
Jag brevväxlade bl a med:
Huskvarna
Emmaboda
Ringarum
Östersund
Malmö
Krakow/Polen
Nya Zealand
Nigeria
plus lite mer som jag inte kommer på just nu. Jag tror att jag hade ungefär 25 brevvänner.

Kvällningsdags

Orkar absolut inte mer idag. Skulle till gymet men någon obegriplig anledniing dök upp så Herta fick åka hem istället. Herta vederkvickar sig hemma i fåtöljen i stället.
 • Halv åtta hos mej
 • Robinsson bara för att det är första gången ( gillar inte detta koncept och har aldrig nånsin gjort det.)
 • Arga snickarn ( Hertas favvo)
Imorgon är en annan dag.

Många matlådor har det blivit

Många matlådor har det blivit denna tidiga höst. Nu helt plötsligt har vi några lunchbilder igen. Hade en planerad lunch idag med en god vän. Vi provade Hellmans och pga ösregnet så satt vi givetvis inne. Trevligt, trevligt! Lite osäkert dock hur detta ser ut. Vad det är? Herta minns inte men rätten skall innehålla kycklingfileér och svampfyllda vad-det-nu-heter.
Trevligt, trevligt.

Min barndoms 60-tal

Kollegan skulle på barndop häromdagen och Herta hängde med på lite koll på en present till gossebarnet.
På Vita rum hittade Herta följande liggvagn för barn eller rättare sagt för dockor.
Någon har lagt ett par dito påslakan i vagnen som Herta inte vågade flytta på, solen bländade när de låg där. Minns denna vagnen. Herta var ingen docktjej men hon försökte i alla fall. Det var väl kul ett tag.
Ville nog egentligen hellre ha en lådbil men...den byggde Hertas far några år senare. Vi promenerade i alla fall i de östra stadsdelarna med denna. Dockvagnen var i alla fall väldigt fin, då på 60-talet.

Pratlunch

Det var nödvändigt att träffa en person och spåna lite om en idé. Det finns ett ställe i stan som har långt mellan borden och god mat. Dit åkte vi.
Herta valde:
löksoppa
fisk och äggsås
grönt
kaffe ......och liten kaka

Arla morgonstund

Gårdagskvällen blev lite sen. Lite kompledigt på morgonen. Tänker på fördelarna med att cykla framför att ta bilen utifrån att det blev lite långt idag. Idag kommer jag att ta bilen...känns i benen och kvällen blir också sen.
Fördelar:
Hälsosamt...flåset blir mindre.
I en småstad tar man sig lätt och snabbt fram med cykel mellan olika positioner.
Man behöver inte leta parkeringsplats.
Gratis parkering.
Enkelt att samåka från möten osv...en bit...byta några ord...trevligt.
Ser mycket
I en mindre stad känner man igen människor...lätt att heja.
Många cyklar...positiv press.
Nackdelar:
Totalt urblåst periodvis
Kräver inte så sällan medtag av regnställ.
Inte roligt om man får punka ( Herta har klarat sig länge nu)
Kräver planering
Inget får glömmas hemma ( måste i så fall hämtas)
Allt måste få plats på cykeln.

Hemfärd till slut.

Nu är det snart natta. Herta är helt slut.
Dagen blev som förra inlägget beskrev. All cykling blev avklarad utom den som skulle ske framemot 22.00 på kvällen. Då orkade inte Herta mer utan mannen fick ta bilen inkl cykelhållare och köra och hämta. Trots att jag förlorade 7-8 km på detta.  Herta mycket nöjd med detta alternativ.
Väl hemkommen har morgondagens och förövrigt också kanske torsdagens lunch tillretts. Denna innehöll:
 • Älgskav
 • kantareller
 • olika bönor på burk
 • tomater
 • lite jox
 • kanske något mer jag kommer på imorgon.
Nu orkar inte Herta mer. Ändå har mycket hunnits med idag. Kul!

Under förutsättning av bra väder

så kommer följande att inträffa imorgon:
Cykla till jobbet, 7-8 km.
Cykla på lunchmöte, 4 km.
Cykla till annat möte, 2 km.
Åter till min arbetsplats, 5 km.
Cykla hem, 7-8 km.
Slutsumma 25 - 27 kilometer...
Jag kommer att arbeta sent imorgon. Undrar om mitt lyse fungerar hela vägen?

Möjligheten försvann

Hade just avslutat samtalet med mannen innan jag skulle lämna jobbet. Skulle ta handväskan och upptäckte att min lille privata nalle inte låg där den skulle. Mycket olustigt. Letade igenom handväskan och lite andra ställen. Hade dock inte använt nallen varför jag istället ringde upp den ett antal gånger.  Inget svar någonstans. Gick ut i bilen och ringde utan svar. Tappade intresset för gymet och åkte hem istället och ringde upp mig själv där också. Inget svar.
Letade i bilen ordentligt, tre gånger. Tyckte hela situationen var besvärande och trist. Behövde för att anmäla till Telia så att telefonen spärras och kortet likaså först göra en polisanmälan.
Försöker leta tfn nummer till både det ena och det andra samt annan tfn info på nätet och mannen säger att HAN skall gå ut i bilen och kolla...
In kommer en glad man. Han tar mig i armen, mycket kärleksfullt och vill att jag följer med ut till bilen. Han tar med en liten trevlig ficklampa.Ni vet en sån där med ledlampor eller vad det heter inköpt för 39:-hos Claes Ohlssons. De fungerar och lyser upp mycket bra kan jag säga...Han har hittat bl a min telefon. I övrigt påstår han att han har hittat följande:
 • En förfärlig mängd med små anteckningspapper.
 • En tom 33 cl burk som tidigare innehöll Pripps blå lättöl.
 • Tre oanvända sk lypsyl av varierande märken.
 • Broshyrer
 • Anteckningsblock
 • Enligt mannen tomma chokladkakepapper. Detta kan dock inte stämma då dessa måste ha inplanterats för att ge någon form av felmeddelande i vårt samtal ikväll.
 • Diverse kartor från olika städer i vårt avlånga land.
 • Annat oförklarligt och mysko som vi inte vet vad det är.

Vi komma från öst och väst...

Sveriges bästa av dem alla finns i Kalmar..enligt Herta. Hit skulle vi när vi väl passerat bron. Vi var inte ensamma utan en förfärligt massa husbilar och husbilar åkte samma väg. Här skulle lunchen intagas. Något katastrofalt hade dock inträffat idag. Menyn var totalt förändrar. Vegetariska rätten var utbytt till vegetariska pannkakor. I och för sig   endast 19:- men lite mer än mestadels mjölmat vill Herta ha till söndagslunch.
Någonting hade hänt visade det sig när vi kom och skulle ta vår mat. Någon hade sorterat ut hela utbudet och chokladmousse. När Herta påpekar detta i kassan informerar kassörskan att dena är tillfälligt uttagen ur sortimentet men att denna kommer att återkomma. Herta ber henne framföra till lämplig överordnad att de få gånger hon äter denna produkt, chokladmoussén är när hon besöker Ikea. Expediten lovar att framföra detta.
Totalt sett fattades det mycket i diskarna men som sagt vi skulle ju ha MAT.
Vet inte hur jag skall kunna förklara mitt val ovan.  Brukar som den som är van Hertabloggläsare vanligtvis känna till att Herta alltid väljer vegetariskt på Ikea. Bara för att det är så gott. Idag var det dock bottennapp även om det smakade bra, pommesen till trots.

13 grader och en händig karl.

Nu snart lämnar vi stugan för denna gången och stänger för vintern. Lite halvkallt och fuktigt har det varit. Härligt skönt är det med lugna kvällar då vi gör inget speciellt, äter lite, slappar och läser. Mannen fundrar på olika projekt och förbättringar.
Herta har en händig karl! Igår dök ett ny intressant tilldragelse sig tillkänna. Under många år har låset krånglat mer och mer, ibland vill inte dörren öppna sig när man vrider om låset. Kanske bra för inbrottstjuvar och andra förbrytare men inte för oss. Förresten i vår stuga finns inget att ta. Så är det med den saken. Gamla möbler och gamla prylar som tyvärr inte är tillräckligt gamla. Igår kom vi inte alls in i stugan....på en gång. Först efter en lång stund av lirkande och Herta vet inte riktigt vad.
Nåväl nu till bilden. Den föreställer händige mannen som nu har monterat dän ( sörmländska) låset och renoverat detta. Låset är nu återmonterat på plats och fungerar utmärkt.
Herta har delvis återmonterat låset. Kan väl säga att mannen satte dit detta fem gånger innan han var riktigt nöjd. Nu är mannen nöjd. Det kommer inte något kort på en nöjd "mannen". Ni får gissa hur han ser ut då?

Gräset klippt! Nu är tomten snygg igen. ...

mms_img27875 (MMS)

Gräset klippt! Nu är tomten snygg igen. Visst är det härligt med de många trädens tomt men tänk så ojämt gräset växer. Runt Björk och Ek är det uttorkad och gräset är kort men närmast grannen eller ikring Rönnen...En liten gullig och söt gräsis. Som traskar runt för sig själv och går in i garaget därimellan är bara något att stilla drömma om.


Vilka koppar passar till dagens ägg?

Idag skulle vi äta ägg, i äggkopp tänkte Herta. Men hur skall det gå till. De ägg som var inköpta var ioch för sig " extra stora svenska ägg från frigående höns"... Kanske skulle jag inte köpt extra stora ägg men jag tänkte inte på äggkoppar just då utan på att jag ville ha ägg som man skulle kunna hålla i.
Här ser Ni vår äggkoppsarsenal i stugan. Längst bak i bild äggkopparna som följde med i porslinet i storsats när stugan införskaffades. Minns NI tidigt 80-tal med alla fåglar på prylar, gardiner och annat? Sen har vi äggkopparna som finns i tre exemplar ( den fjärde måste finnas någonstans) från 60-talet. I teak, inköpta innan människor förstod att detta kallas regnskog. Sen har vi fyra äggkoppar tillverkade på 70-talet på "ungdomsgården". Sist har vi några ganska nya koppar för att jag blev så trött på alla andra som var så små. Ni ser fyra koppar på höjden i glada färger. Hur blev det då med passformen idag?
 • Svalorna: Alldeles för små.
 • 60-talsteaken: För små.
 • Ungdomsgårdens: För små.
 • Fyrfärgen på höjden: Alldeles för stora men kan användas.
Hur skall jag nu göra för att äta ägg i äggkopp?

Rosamunda från Rörstrand.

Gott kaffe skall drickas ur en alldeles speciell kopp. Detta kaffe dracks ur en kopp, Rosamunda, kommen från Rörstrand i slutat av 50-talet. Har Du sett den? Koppen är egentligen en thékopp då kaffekopparna är för små, tycker jag.  Herta letar efter fler delar ur denna serie, f ö.

Knaprar vidare...

Nu är det fredagskväll och vad är godare efter middagen än att sitta och knapra på gott knäcke tycker Herta och "mannen" Detta knäcke med en massa goda korn i och ett av annan sort som är bageriets egna har vi hittat på Södviks bageri i Södvik på norra Öland.
I Södvik på norra Öland finns detta fik, bageri och pizzeria som är väl värd ett besök.
Som sagt vi sitter här och knaprar på knäcket...

Danielssons herrekipering - Lilla NK

Idag har jag varit på Danielssons herrekipering i Borgholm. För ungefär ett år sedan köpte jag en kort jacka/kavaj eller vad det nu heter i rött där. Skitsnygg! När jag skulle på kurs nu i början på veckan skulle jag lägga ner denna och ta den med mej, En kurs med övervägande mängd damer 50 plus, då krävs det lite snygga kläder. Kan nämna att Herta inte har använt kavajen på hela sommaren . Denna hängde på vinden. NI vet vår härliga förrådsvind med stora härliga takfönster, ja inte stora kanske men in skiner solen och har gjort hela sommaren.  Ok tillbaka till historien. När jag ryckte kavajen ur sin galge på hängaren och provade denna, vad såg jag då? JO vänstra armen, den som förmodligen hängt ut i gången och fått sommarsol på sig var röd och vit randig. Vi pratar om ränder om vardera fyra (4) centimeter. Tyvärr bara på ena armen annars hade jag en mer likvärdig kavaj över båda ärmarna... Ränderna fanns bara på ena ärmen.
Denna kavaj vill jag inte ha även om den kommer från Jofama och var skitsnygg.
Så passligt att vi skulle åka till Öland veckan därpå. Herta tog med kavajen i en påse och idag körda gamla bilen in till Borgholm medelst kavaj.
Jag visade upp kavajen, berättade om vår gamla vind och visade upp plagget. Den trevlige unge mannen som tog emot in kavaj såg mycket förvånad ut, sa att han aldrig hade sett något liknande och sa också samtidigt att dettaq plagg "tar vi tillbaka". Jag är nu ägare till en svart kavaj, kort och skitsnygg den med.
Kanske blir det en bild nån gång.
Ovan ser Du bilden på huset.
Ps. Varför skrev jag lilla NK. Jo det var en kund inne i butiken samtidigt som pratade av sig till samma säljare som skulle komma att hjälpa mig. Han blev så glad över att butiken hade så många olika märken, att de fick så fin sevice och så vidare. Hemmavid som han sa fick man leta efter en säljare om man ville betala...
I varje fall så är det en kanonbutik som Du gärna kan besöka om Du kommer till Borgholm och vill ha något snyggt. För damer finns det mest skinnkläder, fär herrar finns det allt...fast en del av detta  kan tjejer också ha.

Stolt fjällskivling en gång till

För den som undrar över Stolt fjällskivling tar jag med följande stycke som jag hittat på denna sida.
"" Populär och läcker matsvamp med vackert brunfjällig hatt och vattrad fot. Hattbredden kan nå ända upp till 30 cm i diameter.
Beskrivning:
• Hatt som ung klotformad och gråbrun, med åldern välvd till utbredd med en liten puckel, och med uppsprickande bruna fjäll mot en vit botten.
• Skivor täta, fria, vita, med åldern ibland svagt brunfläckiga.
• Fot ihålig, seg, vit, med ett brunvattrat mönster och uppsvälld fotbas.
• Ring kraftig, lätt att lossa och kan då föras upp och ned på foten (likt en ring på ett finger).
• Kött vitt, med en behaglig nötlik smak och lukt.


Förväxlingssvampar:
Kan förväxlas med giftiga flugsvampar, t ex panterflugsvamp och brun flugsvamp. Här är en bra regel till hjälp för att undvika detta:

• Flugsvamparnas hatt har LJUSA fjäll på mörk botten! 
• Stolt fjällskivling har MÖRKA fjäll på ljus botten!

Det finns flera snarlika parasollskivlingar, men ingen av de i Sverige förekommande arterna är kända för att vara giftiga""

Den stolta fjällskivlingen kan förväxlas med flugsvamp – båda har ring, fläckar på hatten och en fotbas som är lökaktigt uppsvälld – men då kan man komma ihåg att på fjällskivlingen kan man lossa ringen och föra den upp och ner på foten. Foten är ofta seg och träig, men svampexpertisen har svar även på detta.

 

Dela hatten o se efter om den är fin. Då behövs de ingen mer rensning skivorna kan du låta sitta kvar. Foten kan efter rensning hårdtorka i 100 grader i ugnen, sen ner i morteln och gör pulver av den. Det är kanongott att använda till såser. Hatten steker man i pannan.

Ladda upp med smör, olivolja, salt och vitpeppar.  Du känner en nötaktig doft av smörstekt stolt fjällskivling. Man skall steka den på medelgod värme. Stekt lök är alltid gott till. Stek den i mycket smör. Stek inte för hårt och för länge. Då blir den lätt seg och kan smaka beskt. Det finns många tips på recept på stolt fjällskivling på nätet.
Nu är det bara ut och plocka dem om Du råkar bo i dess trakter.

RSS 2.0