Sköna Maj välkommen!
Det är Valborgsmässoafton och jag sitter en stund vid datorn hemkommen från Valborg med goda vänner. God mat på kossan, elden vid Slottet och sen kaffe hemma hos en person i sällskapet.

Fläskfilé med kantarellsås och potatiskaka på galna kossan.Vi missade förstås Sköna Maj med SN kören och någon barnkör men titta på det här i stället.

Eller kanske Lunds studentsångare som är ett måste förståss, Vintern rasat ut...

Måste förminska bilder


Hej alllihopa!

Jag måste förminska bilderna innan jag kan lägga ut dem. En av våra kameror gör så stora bilder. Det tar tid och jag har jobbat varje kväll denna veckan efter att vi kom hem.

Men rapport kommer.

Jag lovar!

Hemma igen - rapport mm kommer så småningom.

Nu är vi hemma igen efter en resa som har varit lite utöver det vanliga när man åker på semester. Vi har sett platser, åkt runt i hela detta land. Vi har varit uppe vid Libanons och Syriens gräns och sett in över dessa länder. Vi har sett hur människor lever i gränsbyarna och vi har pratat med människor och hört deras berättelser. I söder har vi sett in i Jordanien som ligger väldigt nere vid Eilat där vi badat och Solat och bränt oss.

Vi har sett de heliga platserna. Vi har samtalat med människor när vi gästade Västbanken och hört mycket om palestiniernas situation. Vi har träffat främst kristna palestinier som inte är så många och som har det väldigt svårt men vi har också träffat muslimska palestinier. Vi har till skillnad från Kim Novak badat i Genesarets skö och i varma källor och självklart också i Döda havet.

Vi har besökt ett community där judar, muslimer och kristna lever tillsammans sedan många år och vi har fått höra om vad de har haft för svårigheter osv med att genomföra dette. Alltså ett samhälle där kärleken övervinner hatet.

Inne på Västbanken har vi sovit över, i Jeriko på ett muslimskt lyxhotell som var tänkt för rika män från Saudarabien men som nu fick även oss som gäster. Kul att gå runt i sammanhang som påminde om amerikanska filmer, nån gång i livet.
Vi träffade några muslimska män som berättade hur de hade det, under mullbärsfikonträdet ( vi mötte dem då vi var där)
I Betlehem som ligger innanför muren har vi gästat bla en skola som för många år sedan startades av svenskar och som arbetar med barn som har extra svårigheter av olika slag. En skola som tar emot både muslimska och kristna barn och som även arbetar med föräldrarna. Här jobbade lärare och socialarbetare tillsammans.

Vi har som sagts tidigare badat och solat i Eilat efter att ha tagit oss igenom först Juda öken och sedan Negeve öken( vet inte om jag stavar rätt just nu), 30 mil.

Vi har haft magsjuka i gruppen väl framme i Eilat och vi har delat varandras vedermödor, i detalj. Jag tillhörde av av de 3 av sammanlagt 18 personer som klarade sig utan denna åkomma.

Rapport kommer när bilderna är iordning på hårddisken.
Längtan och drömmar

I många år har jag velat göra detta. Jag har drömt om hur det kommer att se ut och vara.Jag minns de historier jag lärde mig som barn och det som var en sanning men en sanning som kunde ifrågasättas. Som fick ifrågasättas. Jag kommer att få uppleva detta, se hur verkligheten ser ut idag, känna dofter,känna pulsen och se människorna. Historierna fick ett innehåll,fick ett liv, fick en puls som kunde göra skillnad. Jag tror att vi har ett arv som vi delar med många andra, arvet ser inte lika ut för alla oss som delar men vissa saker har vi gemensamt från gemensamma platser och delvis från gemensamma upplevelser. Jag längtar så.

Söndag kväll


Lite enkelt hopraffsat söndag kväll.


Nu är det snart slut på denna söndag. Solen har visat sig hela dagen. Så här såg kvällens middagshopplock ut. Bara för kännedom alltså.


Baklava


Jag har en arbetskamrat som är duktig på Baklava. Jag tänkte jag skulle lägga in en bild på denna gåva jag fick av henne. Den arabiska Baklavan tycker jag bäst om. Den är inte så söt, vilket jag har svårt för men denna, den är jättegod. Får Du chans att prova vid något tillfälle så måste Du göra det.
Mera kul idag


Idag skulle vi åka in en sväng på stan och sen fika/luncha på stamhaket här i stan dvs Hellmans café, trodde jag. När klockan började närma sig lunch informerade mannen mej om att nu skulle vi hem till ett par goda vänner vilka han namngav. Väl hemma hos dem fick vi lunch, tapas, en god paellaliknande sak med räkor lax spenat och musslor och ris bl a och sen kaffe och kaka på det plus trevlig samvaro och prat. Vid min tallrik stod ett kuvert med ett kort. Där kudne man läsa att i maj skulle vi bli hämtade för en tur någonstans dvs en dag med ett innehåll som inte skulle beskrivas i förväg. Ingen aning men kul känns det.

Det är kul att fylla jämt och det är jättekul att fålla så jämt som jag har gjort. Ingen fara för Er andra som kommer efter!!!


Bönornas chokladEn av mina presenter var choklad från Bönorna på Västerport.


Ikväll har jag öppnat en av mina presenter. En fin flaska rött med en påse choklad från Bönorna i Västerport. Pralinerna i mitten har jag börjat smaka på ikväll. Underbart goda. Vinflaskan tänker jag spara ett tag. Den övriga chokladen också.


Kaniner i mängder


                                                                                 Foto Henning Fernström från SN:s arkiv

Som alla minns så hade vi kaninkonvent i Nyköping för en tid sedan.  Tennishallen där sammankomsten tillbringades rasade samman eller rättare sagt taket rasade samman och ett antal kaniner förolyckades. Ove Larssons borr lyckades med sina mannar tillsammans med frivilliga krafter rädda många kaniner och idag har vi sett frukterna av att många kaniner passade på att träffas och umgås mera intimt med varandra. Nya bekantskaper slöts och följderna får vi nu information om. Åtskilliga oplanerade kaninkullar har nu sett dagens ljus. Nya raser har uppkommit av typ blandras av alla de sort.
Hundratals fina avelskaniner sprang lösa efter att tennishallens tak rasade under kaninutställningen i Nyköping i februari.
En månad senare har mellan 50 och sjuttion oplanerade kullar gjort entré. Många nya kombinationer och färger har dykt upp och visat sig hos de nya små kaninerna. Fina avelskaniner som dvärgvädurar, Hermeliner, Lejonhuvade kaniner, vanliga bondkaniner och många fler raser hann para sig med varandra. Och nu har resultatet börjat visa sig. De små nya kaninerna börjar möta världen.

Ägarbyte


Hade glömt matlådan idag. Typiskt tänkte jag. Det måste bli kvarterskrogen då jag tänkte jobba länge fredag till till trots.
Jag går in där och någonting är det som inte stämmer. Upptäcker efter ett tag att tavlan med menyer är i nyskick och att killarna bakom disken är nya och att ett salladsbord är nytt.
Har detta ställe bytt ägare frågar jag. Jo det hade det sa man mej och log, från 1 april. Och 9 dagar har gått och jag vet ingenting. Ingen info utan livet rullar bara på...
Är kkocken också ny frågar jag varpå mannen bako disken lägger huvudet på sned och säger något som skall tolkas som nej han är kvar.

Ash okey då, bara nu menyerna är nya och vi har fått ett salladsbord.

Jag orkar inte ha matlåda med mej jämt.

Vad som fanns att tillgå idag. Jo två rätter varav kycklingspett med pommes och tzatsiki var det ena plus salladsbordet då förståss. Ja jag vet man skall inte äta pommes, men nån gång kan man väl...


Pajer av alla de sorter


      

Dessa bilder skall föreställa dagen som varit. Jag hade inte kameran med mej. Eller rättare sagt det blev inte att ta fram den. Vi skulle ha möte på jobbet. Man hade sagt mej att chefen skulle komma ut och prata om något...så att jag inte skulle boka in något. Vi hade någon sorts möte, en annan kollega från en annan del av stan dök upp och blandade sig i vårt möte och det var väl bra, viktiga saker som skulle planeras och checkas upp. Sen kom chefen och två andra jobbarkompisar. Sen kom alla på vår avdelning och jag blev ombedd att gå in och ringa några samtal.
En massa pajer, som jag inte har på bild, plockades fram. Först förättspajer och sen ananaspaj till efterrätt inklusive arabisk baklava samt kaffe. Så gott och så mycket kan man beskriva det som.

Vår avdelning har den trevligheten för sig att det äts i tid och otid när man firar någon och det är ju både gott och kul.

Före maten kom SÅNGEN en gång till. Ni vet den där sången om mej som kollegorna diktat ihop. En gång till liksom. De flesta var med idag och det blev tryck i refrängen kan jag säga. Kul!

You tube för mej.

Sitter här nu för första gången i mitt liv och skall lägga upp en fil på Youtube. Det är inte lätt kan jag säga. Först skulle jag ha ett Youtube konto och sen skall filen läggas upp. Sen skulle man vänta ett par minuter tills man fick sitt konto verifierat och det tog inte ett par minuter kan jag säga. Det tog nästan en timma(!)

Nu har jag ett alldeles eget konto som låter skapligt trevligt, användarnamnet alltså. Snart är filen uppe.


30 års jubileum
Gamla svägerskan efter första äktenskapet frågade mej om jag mindes när vi träffades första gången, nu när vi sågs i helgen? Jag gav ett förslag på tillfälle. Hon trodde dock att vi träffats tidigare. Vi är alt var båda ingifta med två män som var bröder en gång. Hon trodde att vi firade 30-års-jubileum detta år.

Vi har nu bestämt oss för att fira detta. Utan män. Hur vet vi inte ännu. Vi vet inte heller när av den enkla anledningen att vi måste utröna när vi aktuell tidpunkt inträffar.

Men vi tror att det är 2010 alt 2011. Och detta kräver ju sin planering. Vi måste börja i tid.

Måste rota bland gamla foton och annat för att vara minnet behjälpligt. 

Men det kommer att bli kul.

Man måste ha roligheter att se fram emot.


Dagen efter


Lite lagom slut.

Jag har inte fyllt år på detta sättet tidigare. Är helt slut. Nej inte helt men ganska mycket i alla fall. Tänker ägna kvällen åt att titta på Halv åtta och Äntligen hemma.


AprilväderVi skulle ta ut trädgårdsmöblerna. Hoppades på en härlig kväll ute med sol och värme.Kvällen blev långt gången med allt möjligt innehåll...ok vi tar möblerna imorgon bitti dvs igår. Men tänk när vi vaknade så hade vi detta underbara snötäcke innehållande 1 dm nysnö.Det fick bli inne den här dagen. Det gör inget att det ibland kan bli trångt om saligheten.
Livet är ganska kul!
Ja så är då detta avklarat. Att fylla år alltså. Vi skulle inte köpa några presenter, mannen och jag...hade vi dvs jag bestämt. Nu visade det sig att vi inte var helt överens i denna fråga. Det fanns synpunkter hemmavid att det är besvärande att ha en kamera som helt plötsligt hakar upp sig och man får plocka ur batteriet, sätta i det igen och fortsätta. Tydligen är detta svårhanterat för somliga varför vi dvs jag behövde en ny kamera. Tydligen skall jag ha en med GPS också SÅ JAG VET VAR JAG ÄR NÅGONSTANS. I varje fall så är det jättekul att ha en sådan, tydligen.

Nu när jag nu har en sån här kamera så kan jag berätta att det är jättekul. Sån otrolig skärpa, långt bort och framförallt så kommer man så nära. Nu på morgonen så har jag gått runt och fotograferat blommorna från igår. Riktigt kul. Och sen kan man filma också. Mannen filmade kollegornas skönsång igår. Människorna hade skrivit ihop en rejäl sångtext dock med viss sk retsamhet. En sak var dock glasklar, de träffade så rätt och jag har känt mig så glad över detta i dag. Kan inte sluta skratta.

Vad jag skall göra mer. Jo tydligen springa på Spabehandlingar, vandra i fjällen, gå på teater, läsa böcker och gå på gospelkonsert. Det känns som om framtiden kommer att bli väldans kul.

Snart skall jag jobba också. Tänk vad mycket roligt det finns.


MorotskakaNu har jag gjort två stora plåtar med morotskakor.

Vilken Påskdag. Avslutar kvällen med att fixa till ett par morotskakor. Bild kommer senare. Denna ovan är lånad ur Allt om mat.

Skall snart ge mig på arbetsrummet dit jag ännu inte har kommit. Eller skall jag visa upp min hemtrevliga miljö med saker överallt?


Påsksnatt
Sitter uppe och väntar på att torktumlaren skall gå färdigt. Mannen slumrar i sovrummet, menar snarkar i sovrummet. Sonen är ute med kompisar och det är påsknatt. Det bidde ingen midnattsmässa som först var planerat, vill inte somna i nattvardsgången i påsk igen ( som jag gjorde i julas).

Har varit hemma och tagit det lugnt. Drabbades dock av pigga krafter framemot 23.00 vilket innebar att jag hittade bordsytan på ett bord i källaren fullt med böcker. Känner mig mycket nöjd. Tänk vad det stressar med sådant vi inte gör.Nu är det dock gjort. Hittade en mängd intressant gammal studentlitteratur och fastnade i synsätt som vi lämnat. Men det är kul att ha böckerna kvar. Många av böckerna gäller fortfarande på sina sätt och är kul att ha kvar. De åkte in in en annan bokhylla under en mellanperiod. Sen får vi se. Vissa böcker KAN JAG INTE SLÄNGA.

Härligt! Nu skall jag bara  hitta bordsytan i arbetsrummet.Vad jag längtar. Fast inte i nattt, kanske senare idag.

Nu är det läggdags.


Glad Påsk!
 

Det är lördag fm, Idag påskafton tog jag cykeln ner på stan för att utträtta femtioelva ärenden. Idag Solen skiner och vi tar en lunch på Hellmans café, välkänt av Nyköpings bloggare. Spenatsoppa, omelett med gravad lax överst och sallad. Så gott.

Grönborgs blomsterträdgård har öppnat presentbutik längst ner på Västra Storgatan.
Bosniska bullar med choklad längst ner i botten. Såldes inkl vanliga bullar på torget idag.


Enisa från Hand i hand sålde goda bullar.
Blandad shopping

Nu är det dags för blandad shopping. Raka vägen ner på stan. Måste komma i håg allt. Kanske en Hellmansfika.


Långfredag

Påsken är här. Jesus har segrat över dödssriket för våran skull. Döden har besegrats. Genom dopet får vi ta emot det liv som aldrig dör.


Man blir aldrig för gammal för att få påskägg.Hur länge vill man ha ett påskägg egentligen?

Kom plötsligt på att jag inte har handlat påskgodis. Får man missa en sådan sak. Även vi tillhör den del av befolkningen som ger påskägg till sina barn. Jag menar till sina VUXNA BARN! Hur länge är man ett vuxet barn förresten. Jag menar på det sätt att det kvalificerar till påskgodis? Sprang fort som sjutton in på Ica Maxi idag på sen em då jag kom på att jag glömt detta. Shoppade upp mej på diverse godis jag hoppas sonen gillar.

Hur gör Ni andra? Köper Ni påskägg till vuxna barn? Villka kriterier är det som gäller Vi pratade om detta på jobbet. Jag frågade om kriteriet var att man inte skulle ha hunnit få egna barn. En arbetskamrat skrattade då och sa att hon köper påskägg både till barn och barnbarn(!)

Det satt en trevlig kille i kassan på Ica Maxi. Jag frågade honom om när han tyckte det var dags att sluta ge påskägg till sina vuxna barn. Hans ansikte fick ett helt nytt uttryck. Han la upp ett stort leende och sa att han också fick påskägg av sin mamma och att man aldrig blir för gammal för att få påskägg.

Så bra! Då vet jag.

Hur gör Ni!


Skärtorsdag

Skärtorsdagen börjar gå mot sitt slut. Efter jobbet for jag för andra gången i väg till Ica Maxi. Eller inte. Hämtade först sonen som släppte av mig vid Ica maxi för att sedan lägga beslag på bilen för diverse egna ärenden. Han han tillbaka innan jag hunnit till kassan. Inne på Maxi träffade vi också på en gammal kompis still sonen inklusive mamma, en av dem jag pratade ofta med förr i tiden . Visst är det kul att träffas igen och ha tid och prata en stund. Kul är det att höra hur läget är både med söner och med föräldrar. Glömde att jag var stressad. Shoppade upp mig på mat så delar av helgen är avklarad.  Inte vara det så speciellt mycket folk heller så vi kunde ta oss fram.

Väl hemma har vi ätit biff, pommes, bernaisesås och sallad. Ja Ni hörde rätt sonen är hemma och vi äter önskekost.

Har sovit i soffan en stund med kaffekoppen.Nu skall det intas kvällsthé och sen skall det läggas upp gardiner och annat kul.


Och inga påskkärringar har gästas oss ikväll. Påminner om kollegan som är så trött på påskkärringar. Hon sätter upp en skylt hemma på ytterdörren med texten: INGA PÅSKKÄRRINGAR! Där skall inte tiggas.

Mannen var och köpte en påse godis. utifall, vi skulle få oväntat besök. Det fick vi nu inte.


RSS 2.0