Smålands landskapsinsekt.

Som sagt, Herta befinner sig i Småland, i en härlig del av detta landskap. Här finns sol och sommar, avkoppling och även mycket praktiskt arbete. Här finns ett speciellt växtliv som jag inte har berört specielt mycket. Här finns också¨en arbetare som rensar upp och gör sin del av arbetet.
Bålgetingen (Vespa crabro) är den största samhällsbyggande getingen i Sverige. Bålgetingen är landskapsinsekt för Småland. Drottningen kan bli uppåt 3,5 centimeter lång, men övriga bålgetingar är något mindre. Mellankroppen är brunröd och bakkroppen har brunröd teckning på gul botten. Huvudet är brunrött med gul teckning.
Denna kraftiga geting har nästan alltid funnits vid stugan så länge jag kunnat minnas. I sommar arbetar den speciellt vid den lilla runda fd(?) rabatt som finns ett par meter från dörren till stugan.
Här gömmer hon sig, årets drottning. I denna växtlighet som på bilden bara föreställer en del av skall det växa lavendel plus lite annat som växer sedan många år och inte går att utrota bort eller som vi har valt tt inte utrota bort. För några år sedan var bålgetingen fridlyst men jag tror inte att den är det nu för tiden.
Men som sagt, den lever och verkar hos oss.

Kommentarer
Postat av: Britt

Vi hade ett bo i sandlådan på förskolan. Tur nog var det ingen av barnen som grävde så djupt och inte just där. Märkligt nog blev inte stugna trots att det hela tiden surrade getingar kring oss. De kanske tyckte att vi tillhörde "familjen"?Anticimex kom och tog bort boet...det var stort! Som en medicinboll eller vad de heter. Större än en basketboll i alla fall.

2011-06-04 @ 17:14:26
URL: http://brittsbetraktelser.blogspot.com/
Postat av: anne

Och den får uppenbarligen hållas i lugn och ro där hos er.Eller vad menade du med att den inte längre är fridlyst...? ;)

2011-06-04 @ 19:37:54
URL: http://annnne.blogg.se/
Postat av: Inga M

Har den varit fridlyst? Visst är den giftigare än andra getingar, eller är det bara en fördom?

2011-06-05 @ 07:53:03
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Selma

Arg som en bålgeting heter det väl. Hur är det egentligen?

2011-06-05 @ 13:04:52
URL: http://frunatmaken.wordpress.com
Postat av: kyrksyster

Småland har inga odjur!Småland är perfekt och frambringar bara perfekta varelser, så det så!!!häpp, suck, rodnar...

2011-06-05 @ 22:46:59
URL: http://kyrksyster.wordpress.com/
Postat av: Freedomtravel

Jag såg en bålgeting idag, tror att det var första gången jag såg en sån faktiskt. Och jag är ganska nöjd, behöver inte se den igen om jag säger så...

2011-06-06 @ 21:16:34
URL: http://www.freedomtravel.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0