Sista kulan sparar jag åt grannen


Nu har jag läst ut boken "Sista kulan sparar jag åt grannen" av Fausta Marianovic. På bokens baksida kan man läsa följande recentioner från Västerbottenskuriren resp DN:


""Hon har allt. Söner och älskare, man och krog. Hon skrattar åt pratet om kriget som är på väg till Bosnien. Det finns väl inga etniska grupper! Men kriget kommer och plötsligt står hennes söner på varsin sida. Frontlinjen går genom hennes stad, hem och kök. Det är då hon måste spara en kula för något som kanske kommer att hända.

Berättaren och huvudpersonen i Sista kulan sparar jag åt grannen har mycket gemensamt med sin författare. Hon har vuxit upp i Titos Jugoslavien och har lärt sig i skolan att religionen och alla fördomar som splittrar folket är avskaffade. Men farmor lär henne att be till Jungfru Maria, mormor vill att hon ska be ortodoxa böner och morfar svarar aldrig när hon frågar varför hans initialer finns på tegelstenarna från samhällets tegelfabrik.

Det gör ont att inse att familjens historia är full av det som hon lärt sig förneka, men hon väljer att inte låta det förgångna styra hennes liv. Hon lämnar släkthuset där historiens oförrätter sitter i väggarna.

Romanen börjar tjugo år senare, när det har blivit viktigt vad man heter och hur ens släktband ser ut. Berättaren är då gift med Hussein - muslim och far till hennes yngste son men inte till den äldste.

Fausta Marianovic skildrar hur kriget förvandlar alla jugoslaver i Bosnien till kroater, serber och muslimer, hur hat uppstår, familjer splittras och en pacifistisk mamma med dödsförakt beger sig till fronten för att hämta hem sin son.

Hon skriver på en svenska som fått färg av det modersmål som var hennes innan kriget utsatte till och med språket för etnisk rensning. Sista kulan sparar jag åt grannen är fylld av starka känslor och trotsig humor. Den gör erfarenhet av tidningsrubriker så att vi förstår något som vi tidigare bara läst om.

"En krigsskildring utan dödsföraktande och vapenglad hjälte i uniform. Men med en livsbejakande hjältinna som fattat vad det handlar om."
Västerbottens-Kuriren

"...det är en rik bok...boken innehåller handling nog för fjorton genomsnittliga romaner - och moderskärlek och mod nog för fyrtiofyra."
DN""

Jag hade vid tiden för kriget i det som vi en gång kallade för Jugoslavien mycket annat som uppehöll mej varför jag missade detta och har tyvärr inte följt med i nyhetsrapporteringen då så mycket. Jag behöver därför all kunskap jag kan få för att kunna förstå eller i varje fall begripa lite grann vad som skedde. Denna bok ger mig ett komplement i detta sökande efter kunskap. Människor har berättat för mej hur komplext det är och efter att ha läst boken så förstår jag komplexiteten.

Jag vill varmt rekommendera denna bok. Den fyller en lucka, litegrann i alla fall.


Kommentarer
Postat av: Inga M

Den här boken måste jag läsa! Jag var under en period i livet lärare för nyanlända flyktingelever från det forna Jugoslavien och försökte förstå vad som hände. Men det var svårt att greppa eftersom de inte pratade svenska så bra.

2009-08-17 @ 06:37:45
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Tanten

Det låter som något jag måste låna på biblioteket.

2009-08-17 @ 08:13:41
URL: http://plasttanten.blogg.se/
Postat av: Anne

Hm. Den sätter jag på min lista.

2009-08-17 @ 13:45:09
URL: http://annnne.blogg.se/
Postat av: Anonym

Jag kan verkligen rekommendera denna bok.

2009-08-17 @ 21:15:05
Postat av: Anonym

Härlig titel har den! Tack för recensionen, den ska jag läsa.

2009-08-17 @ 22:04:36
Postat av: annebelle

Härlig titel har den! Tack för recensionen, den ska jag läsa.

2009-08-17 @ 22:04:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0