Kaffe och mackor samt diakoni & disk.

Idag har vi firat gudstjänst igen tillika fixat med kyrkkaffe och torkat golv. Det där sista helt självförvållat då Herta inte såg att det rann från en sån där kran som man håller i när man spolar av en större diskho, typ? Var "grupp" var ansvarig för servering, vaktmästeri osv. Brukar vara kul då vi jobbat ihop i många år och någorlunda känner varandra i dessa funktioner och i en del andra också.
Dagens ämne var diakoni och vi fick höra ett antal människor berätta om vad som är aktuellt i vår stad, visioner framåt hit och dit osv. Sen var det gruppdiskussioner kring alla bord vad som kan/kunde/borde göras ytterligare och om det fanns intresse och lust att ge sig in i olika uppgifter...alltmedan Herta och ytterligare ett antal personer ägnade oss åt praktiskt arbete med kringarrangemang.

Ordet diakoni kommer ur det grekiska ordet diakonia som betyder tjänande. Tjänandet beskrivs i Evangelierna genom Jesu sätt att vara. Diakoni handlar alltså om ett förhållningssätt som blir konkret i mötet med människor i utsatta livssituationer.

Det handlar alltså om ett förhållningssätt till livet som bygger på Jesu ”vara”. Dvs. bibelns beskrivning av Jesus som den store diakonen, hans sätt att agera mot orättfärdighet och orättvisa liksom hans sätt att förhålla sig till människor i utsatthet, föraktade grupper, till makt och maktmissbruk och till Gud. 

Diakoni är alltså uppdraget till församlingen att i handling gestalta kyrkans/Guds väsen.

Diakonalt arbete är det arbete som anges som ett perspektiv av kyrkans uppdrag och som utförs av många människor i församlingen. Det ska bygga på diakonins kärna.

När vi kom från kyrkan åkte Herta och ytterligare en person och käkade lunch. Vi konstaterade att dagen var långt gången, ingen ny varm mat hemma och att det skulle vara trevligt.
Ja visst blev det samma som häromdagen. Men vi ville ha riktig mat Vi ville ha mat snabbt och inte något pajigt så vad  gör man?
Nu är Herta hemma igen och snart är det dags att äta en gång till.

Kommentarer
Postat av: anne

Vilken beredskap finns det att hjälpa människor i akuta utsathetssituationer?Jag tänker på mannen med demensdiagnos som vräktes från sitt boende.

2011-03-27 @ 22:18:47
URL: http:// annnne.blogg.se/
Postat av: Inga Magnusson

Du ger en beskrivning av något som jag inte alls kände till. Intressant att läsa om. Kan egentligen bli hur mycket arbetsuppgifter med tanke på hur många som lever ensamma eller i samhällets utkant.

2011-03-28 @ 06:18:59
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: skogsnuvan

Diakonissor är väl kvinnor och det är givet att det är dom som ska vara det tjänande folket naturligtvis eller finns det män också som är diakoner? Jag har bara sett kvinnor i rollen åtminstone här.

Kvinnan tige i församlingen men får gärna sköta skitjobbet. Är väl lika som på jobben kan jag tro.

2011-03-29 @ 09:17:53
URL: http://skogsnuvan.bloggagratis.se
Postat av: Anonym

I inlägget ovan pratar jag inte om diakonissor utan om diakoni dvs kristet ansvar om sin nästa. I dessa sammanhang finns det inte bara kvinnor utan också många män. I demokratiska kyrkor och församlingar är det inga kvinnor som tiger.

2011-03-29 @ 21:53:00
Postat av: Anonym

I inlägget ovan pratar jag inte om diakonissor utan om diakoni dvs kristet ansvar om sin nästa. I dessa sammanhang finns det inte bara kvinnor utan också många män. I demokratiska kyrkor och församlingar är det inga kvinnor som tiger.

2011-03-29 @ 21:53:21
Postat av: Sara

Diakoni är för mig att gestalta och vara Jesu förlängda hand på jorden

Diakonatet gjorde om tituleringen för några år sedan så idag tituleras alla som vidgts till tjänst för diakon oavsett om man är kvinna eller man.Med kärlek Sara

2011-06-27 @ 22:52:04
URL: http://varstorafamilj.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0