Skall 23- åringarnas studielån skrivas av?

Håller på att sätta kaffet i halsen när jag ögnar detta nummer av "Lösnummer", Örebrostudenternas tidning.
I Långtidsutredningen 2011 föreslås att studenter som tar sin examen fid 23 års ålder inte skall behöva betala tillbaka sina studielån. De skall däremot de som tar sin examen vid 26 års ålder.
I februari kom det slutliga betänkandet från Långtidsutredningen 2011. Enligt denna är det ett problem att svenska studenter är för gamla när de tar sin examen jämfört med studenter i andra länder. Därför föreslås att de ungdomar som väljer att läsa vidare på Universitetsnivå tidigt skall belönas genom att slippa sina studielån. Den som tar sin examen vid 23 års ålder skall inte behöva betala tillbaka sina studielån. Det skall däremot de som är äldre även fortsättningsvis göra.
Det är kanske bra att premiera de som studerar i tid. Däremot är det konstigt att detta skall vara åldersrelaterat. Den student som läser ett program som är längre än 3 år kan aldrig bli aktuell för denna förmån även om hon eller han började direkt första terminen efter gymnasieskolan.
Varför genomförs då den sk Långtidsutreningen? Jo syftet har varit bl a att utreda hur arbetsmarknaden kan förbättras. Utredningen är knuten till Finansdepartementet.
Jag tycker att Universitet och Högskolor skall vara öppna för alla som vill och behöver och kanske längtar efter högre studier. Detta skall inte bara vara tillägnat den som orkar och har möjlighet att läsa vidare direkt efter gymnaiset. Du kan behöva en paus mellan gymnasium o Universitet. De kan vilja ha livserfarenhet och arbetslivserfarenhet innan studierna och det kan till och med vara bra för Dina studier om Du har någon erfarenhet från arbetslviet. Om detta har många vittnat.
Om vi skall ha en högre utbildning för alla så måste det också ges ekonomiska möjligheter till detta dvs Du måste få ekonomisk hjälp med studielån. Ok äldre studenter kan fortfarande studera med studielån med det är ändå här som vi kommer att sålla ut agnarna från vetet dvs de som har ork, föräldrar som ligger på, den som vill själv på en gång, inte är arbetssugen mm mm kommer att vara de som kommer att vara bättre ekonomiskt förberedda för livet då de kommer att ha en initialt betydligt bättre ekonomi.
Släng förslaget i soptunnan säger jag! Sånt här skall inte finnas i en välfärdsstat.  Jag tycker att vi skall vara stolta äver att vi har äldre mer livserfarna studenter när de tar sin examen. I många yrken är det positivt att inte vara hur ung dom hellst och Ni vet väl allihop att ungdom går över.

Kommentarer
Postat av: Britt

Hur gör vi med det låga barnafödandet i Sverige...borde inte det också premieras med en slant. För det sker ju också alldeles för sent i Sverige. Förstföderskorna i Sverige är ju bland de älsta i världen. Om vi ska hinna få 3 barn per familj duger det ju inte att börja vid 43. Det blir svårt att hinna få barnen vid 23 och samtidigt hinna med universitetsstudierna.



Allvarligt så tycker jag som du att det var ett idiotiskt förslag. Satsa medel till grund- och gymnasieskolan istället och se till att eleverna tycker det är roligt att lära sig...då lär de automatiskt fortsätta in på universitetet. Och de som vill gå livets skola ett tag innan universitetet ska känna sig lika välkomna som de unga. Det vinner vi i Sverige på.

2011-03-03 @ 21:07:26
URL: http://metrobloggen.se/brittsbetraktelser
Postat av: anne

Och man kanske inte heller kommer in på det program man vill plugga vid direkt!



Trams, säger jag bara.

2011-03-03 @ 21:11:44
URL: http://annnne.blogg.se/
Postat av: Freedomtravel

Konstig lösning! Skulle kännas väldigt orättvist. Det är inte säkert att det är bäst att plugga direkt efter gymnasiet. Tvärtom är det bra med arbetslivserfarenhet i många akademiska yrken. Många kommer ju känna sig väldigt omotiverade att plugga om det blir sådär...

2011-03-03 @ 21:12:51
URL: http://www.freedomtravel.se
Postat av: Inga Magnusson

Jag fattar inte problemet med att svenska studenter är lite äldre när de studerar?? De jobbar väl innan och efter? Eller menar man att studietiden är för lång? Det är ju inte så mycket att göra åt den för den enskilde studenten, om det tar 4,5 år på universitetet att bli lärare så måste man gå hela tiden för att bli behörig och få sin legitimation! Och med de skröppliga löner som nyblivna lärare erbjuds så borde även deras studielån avskrivas. De tjänar sämre än gubbens anställda snickare som visserligen är duktiga men som ändå bara har tre års gymnasium eller lärlingstid för sitt yrke.



Uruselt förslag och helt feltänkt!

2011-03-08 @ 06:36:46
URL: http://inga.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0