GI, ISO, LCHF och Medelhavsdieten.

Tillbringade lördagsförmiddagen på en Tjejfrukost, i detta fall en föreläsning med en massa tjejer i varierande åldrar. Ämnet var Vad kan man äta, fett, kolhydrater mm ( inte riktigt så, hittar inte temat i direkta ord) Föreläsaren var utbildad på Paulins kostrådgivarutbildning (heter egentligen någonting annat). För Dej som inte vet vad Glykokemiskt index är i vanligtdax kallat GI så kan man hitta denna beskrivning på Wikipedia:
Glykemiskt index (GI) är ett mått på olika livsmedels effekt på blodsockervärdet. GI-värdet för olika livsmedel ligger till grund för kostrekommendationer i vissa dieter. Det som i första hand påverkar GI-värdet är kolhydraterna i livsmedlet, både deras typ och mängd. Kolhydratrika livsmedel med högt GI-värde kallas i samband med GI-baserade dieter ofta för "snabba kolhydrater", medan de med lågt GI-värde kallas för "långsamma kolhydrater".

Sen pratade hon lite ISO dieten och sen Medelhavskosten..Medelhavskost består till störta delen av nötter, mandlar, fet och mager fisk, kyckling, kalkon, baljväxter, rotfrukter, grönsaker, frukt, bär, fullkornsprodukter, magra mejeriprodukter och rött vin.
Sen pratade hon lite LCHF och kanske varför hon inte tyckte denna var så bra, rentav farlig ibland.  Tänker inte fördjupa mej så mycket i det. Vet att tidigare har detta på kort sikt funkat för människor med vällevnadsdiabetes ( typ2), dvs den diabetes Du får av att inte ha skött mat och hälsa så bra. Ganska nyligen har dock socialstyrelsen uteslutit LCHF ur kostråden till typ 2 diabetiker. Allvarligt! Man kan ju fundera varför.

Hade inget block och penna med så några kloka rekommendationer mm har jag  inte att tillföra. Fick med en massa sanningar som jag inte kommer ihåg att berätta vidare, tyvärr. Fick dock ny information t ex om kokosfett som något som rekommenderas idag. Kokosolja eller kokosfett. Man har valt att kalla det för kokosolja för att särskilja det från det kokosfett som säljs i livsmedelbutiker. Det fettet är urvunnet ur kopra med en kemisk process. Skall vara den absolut hälsosammaste oljan!? Kanske skall jag prova.
Det pratades bröd, frukost, 5-6 mål på en dag, mellanmål, inte tänka i positiv förstärkning på kvällen, tjejer håller ofta igen på dan men uppmuntrar sig på kvällen...varit duktig hela dagen osv. Tips på alternativ till bullen, till mackan på kvällen. Orkar vi göra iordning ett mellanmål med keso och grönt till kvällskaffet osv?

  • Hur se det ut för Dej som läser detta?
  • Har DU provat något som varit hjälpsamt?
  • Har Du dåliga erfarenheter av sådant som inte fungerar?
  • Har Du erfarenhet av att testat dieter och sedan upptäckt hur galet detta verkar ( inte att Du inte haft lusten att fortsätta) .



Kommentarer
Postat av: Suzan

Har erfarenhet av de flesta metoder och kan bara konstatera att man är så himla olika gällande vad man mår bra av. Jag kör ingen GI men utesluter mkt kolhydrater, äter lite fett men mycket protein och mår bra. Körde GI ett tag men blev så trött och orkade inte med träningen, idag anpassar jag mig efter min akivitetsnivå (dvs träningen) och mår jättebra!

2012-02-05 @ 16:35:41
URL: http://www.ettdussinpannor
Postat av: Britt

Har inte provat något men tycker Medelhavsdieten verkar vara en bra och lätt diet att följa när man läser om de olika dieterna.

2012-02-05 @ 16:52:44
URL: http://brittsbetraktelser.blogspot.com/
Postat av: Selma

Njaäe, jag gick ner när jag var nykär jag. Förälskelse funkar på mig. Kanske dags för lite nytändning.

2012-02-05 @ 19:08:07
URL: http://frunatmaken.wordpress.com
Postat av: FRUGAN

Jag följer LCHFdieten, först och främst för viktnedgång men jag har märkt en enoorm skillnad på mitt psykiska mående.



Jag har diagnosen panikångest och depression och låg sjukskriven från okt - december med återigen depression som var fruktansvärd!

Sedan jag började med LCHF har jag fått en sådan livsglädje och energi som jag inte trodde var möjlig att ha!



LCHF fungerar för min fysiska och psykiska hälsa (men fungerar inte för alla, som alla slags dieter)



MvH

2012-02-05 @ 20:25:32
URL: http://www.frugan.nu
Postat av: skogsnuvan

Verkar komplicerat och omständigt och olika varje månad om vilket som är bra och inte.

Största felet tror jag är att vi äter på tok för mycket och att det är på tok för mycket kemikalier i maten nu för tiden.

Sen undrar jag hur mycket skit det finns i all smågodis och läsk som ungar kulkar i sig.

Jag äter det vanliga och så får det bli som det vill men potatis tänker jag då inte låta bli då får dom säga vad dom vill

2012-02-06 @ 17:34:25
URL: http://skogsnuvan.bloggagratis.se
Postat av: Inga M

Jag har ju ibland varit helt sockerfri för att avgifta mig allt slisk jag häver i mig normalt. Nu tog jag ett steg vidare och gick in på LCHF sedan ett par, tre veckor tillbaka.



Jag hade tänkt sluta som till i fredags¨då vi skulle på kalas.



Men välmåendet som följer med den här dieten är så extremt att det är svårt att sluta när väl sötsuget gett sig, det tar några dagar.



Så jag håller på än, men är förstås betänksam när det gäller blodfetterna, så jag ska låta kolla mina kolesterolvärden på onsdag.



Jag har gått ner 3-4 kilo på lika många veckor, är sällan hungrig. Vill egentligen inte gå ner mer kilon, men vet inte om man kan äta LCHF o stanna i vikt.



2012-02-06 @ 19:02:02
URL: http://inga.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0