Ok Selma, Du har rätt.

Insexnyckel (eller sexkantnyckel) är ett verktyg som används för att skruva i och ur insexskruv. vilka har sexkanthål i skruvhuvudet. Insexnyckeln består av en stav med sexkantstvärsnitt som är böjd i 90° vinkel vid ungefär en tredjedel av stavens längd. På vissa nycklar är den längre delen avslutad med en kulformad del. Detta för att det ska vara möjligt att på trånga ställen hålla nyckeln vinklad när man drar. Det finns även en typ av insexnyckel som har en styrpinne i mitten vilket hjälper till att hålla nyckeln på plats vid stor belastning. På så sätt ökar man det möjliga åtdragsmomentet. Insexskruven medger ett högt åtdragningsmoment utan att skada hålet, vilket kan ske vid användning av skruv med spår eller krysspår. Detta beror också på att insexskruvar kräver skruv i högre hållfasthetsklass än maskinskruv. Insexskruvar finns med olika dimensioner på hålet, både metriska och i tumsmått.
Insexnyckel kallas även stiftnyckel eller unbrakonyckel (i Sverige ej så vanligt numera).
Det finns även bits med profiler som passar insexskruv.
Insexskruv används flitigt hos möbeltillverkare, som Ikea, som ofta skickar med insexnycklar för ihopsättning av sina möbler. Ett av skälen till detta kan vara att de är billiga i tillverkning.

Kommentarer
Postat av: Inga M

Herta, dina kommentarer på min blogg har kommit fram, förmodligen allihop. Tackar för dem. Hoppas datorn funkar nu igen hos dig.

2012-06-27 @ 21:49:47
URL: http://inga.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0